Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.2.09

Οικολογία Ιχθυοπανίδα Γαλλικού ποταμού The Life in the Gallikos River





Ιχθυοπανίδα Γαλλικού ποταμού

Τα καβούρια του Σπανού ποταμού

Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος













Θερμοκρασία αέρα 39 βαθμούς Κελσίου. Ανομβρία στην περιοχή πάνω από πενήντα μέρες. Ο Σπανός ποταμός, παραπόταμος του Γαλλικού, στο ύψος του Μυλωχωρίου επιμένει να ζει.




Πολλές φορές για να πραγματοποιήσει κανείς μια σκέψη του, μια απόφασή του, απαιτείται μια ώθηση προς τον σκοπό αυτόν ή μια καλή αφορμή.
Είχαμε σημειώσει και παλαιότερα, σε άλλα έντυπα, διατυπώνοντας την ερώτηση γιατί να μην ενσωματωθεί και η περιοχή των πηγών του Γαλλικού ποταμού στις προστατευμένες ζώνες, να καθοριστεί, δηλαδή, ως βιότοπος.

Πρακτικά η περιοχή που απλώνεται από τη λίμνη Δοϊράνη μέχρι τη λίμνη Κερκίνη, το ανατολικό και δυτικό Δύσωρο όπου εκπηγάζουν τα παραποτάμια του Γαλλικού ποταμού, είναι ένας ενιαίος γεωγραφικός χώρος με ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα.
Η αφορμή, λοιπόν, ήρθε ένα απόγευμα του περασμένου καλοκαιριού(2007) μέσω ...τηλεφώνου.
« Το ξέρεις ότι ο Σπανός ποταμός έχει καβούρια
Ήταν μια ερώτηση για τον παραπόταμο του Γαλλικού και συγχρόνως ενημέρωση για ένα πολύ σοβαρό μέρος της ζωής των φυσικών υδάτων της περιοχής του Κιλκίς.
« ...καλά θα πάθεις την πλάκα σου, έχει καβούρια και μάλιστα μεγάλα», ακούστηκε η φωνή του Πάρι Στάμκου από την άλλη άκρη του τηλεφώνου.
Δεν χρειάζονταν περισσότερα λόγια για να αρχίσουμε την εξερεύνησή μας. Πήγαμε στο Σπανό ποταμό που διέρχεται ανατολικά του Μυλοχωρίου. Εκεί είχε βρεθεί το προς εξέταση και φωτογράφηση ζωικό υλικό.
Ήταν ένα βραχώδες μέρος από όπου έρεε ο ποταμός. Αν και είχε να βρέξει πάνω από δύο μήνες το πετρώδες υπόστρωμα του ποταμού συντηρούσε το νερό σε μορφή μεγάλων λεκανών.
«Κρύβονται κάτω από τις μεγάλες πέτρες, όπου διατηρείται η υγρασία», άκουσα τον Πάρι καθώς έψαχνε τις λιθαριές του ποταμού.
Ο ‘Φρίξος’ το μαύρο σκυλί του, που ακολουθούσε το αφεντικό του, τον παρατηρούσε με περιέργεια, να αναποδογυρίζει τις πέτρες του ποταμού.
Τότε φάνηκαν τα καβούρια... Μεγάλα και μικρά, παρόμοια με αυτά της θάλασσας.
Πιάσαμε ένα και το βάλαμε σε ένα διάφανο πλαστικό δοχείο για να το δούμε καλύτερα.
Ο ‘Φρίξος’ άρχισε να γαυγίζει χαρούμενα.
Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι στην υδάτινη περιοχή του Γαλλικού ποταμού υπήρχε αυτό το είδος ζωής.
‘Ρωτώντας πας στην πόλη’, λέει η παροιμία.
Ο Πάρις συζητώντας με ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής του Σπανού ποταμού για τα καβούρια που εντόπισε, πληροφορήθηκε πως παλιότερα που τα νερά ήταν πιο πολλά, τα καβούρια, αλλά και τα ψάρια του ποταμού έθρεψαν αρκετές οικογένειες στα δύσκολα χρόνια.
Ήταν αλήθεια. Ο Σπανός ποταμός και όλοι οι παραπόταμοι του Γαλλικού ποταμού ήταν γεμάτοι ψάρια.







Καβούρι από το Σπανό ποταμό, απίστευτη ζωή σε μια ανεξερεύνητη περιοχή.




Ως 'ερασιτέχνες ερευνητές' γεμίσαμε δύο διάφανα δοχεία με γόνους ιχθύων του ποταμού. Ο Πάρις τα πήγε σπίτι του και προσπάθησε να τα θρέψει.
Για κάποιον που επιζητά να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα το θέμα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό. Αλλά το ζήτημα της ιχθυοπανίδας του Γαλλικού ποταμού έγινε πιο ενδιαφέρον όταν ο πιο πάνω αναφερόμενος επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μας προσανατόλισαν να ψάξουμε περισσότερα στο διαδίκτυο. Όπως και πράξαμε. Υπήρχε μια βάση δεδομένων από όπου πληροφορηθήκαμε πολλά πράγματα. Δεν βρήκαμε, όμως, τίποτε για την ιχθυοπανίδα του Σπανού ποταμού ή άλλων παραποτάμων του Γαλλικού ποταμού.



Καλοκαίρι 2007, μια καλή ευκαιρία για ερασιτεχνική έρευνα στο Γαλλικό ποταμό, στη φώτο ο Πάρις, δείχνει το σημείο που δεν έχει ξεραθεί από την ανομβρία.


Ήταν μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε, ερασιτεχνικά, τη δική μας έρευνα. Όπως και κάναμε.
Συμφωνήσαμε να κάνουμε μια άλλη εξόρμηση στα άλλα παραποτάμια του Γαλλικού ποταμού. Το λιγοστό υγρό στοιχείο της περιοχής μας επεφύλασσε περισσότερες εκπλήξεις.
Γι’ αυτό η γραφίδα μας έχει μέλλον...
------------