Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.2.09

Γαλλικός ποταμός Gallicos river

Γαλλικός ποταμός το δημοσίευμα και η νέα γενιά


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος




Ζαρκάδι στο δάσος της Αντιγόνειας του Κιλκίς, διακόσια μέτρα από το Σπανό ποταμό (παραπόταμο του Γαλλικού) Είχε πάει να πιει νερό από το ποτάμι και γύριζε στο δάσος (Φεβρουάριος २००९) Φώτο: Πάρις Στάμκος



Όταν με καλέσανε να μου δείξουν το σκουπιδότοπο που δημιούργησαν οι κάτοικοι ρυπαντές στις όχθες του Γαλλικού δεν δίστασα να πάω. Τη δημοσιογραφία όσο και να την αφήσεις δεν την ξεχνάς. Είναι σαν το ποδήλατο. Όταν το μάθεις δεν το ξεχνάς ποτέ και ας το έχεις παρατήσει.

Φώτο: Ο Πάρις Στάμκος οδήγησε τη μαθητική περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Ευκαρπίας -Κιλκίς στο Σπανό (παραπόταμο του Γαλλικού) για δείξει το γόνο και τα ψάρια που υπάρχουν ακόμη.

Την ξενάγηση στο πάρκο των σκουπιδιών την έκαναν δύο κάτοικοι της περιοχής που ευτυχώς αντιδρούν στη μόλυνση των πηγών του Γαλλικού ποταμού.
Ήταν και οι δύο συνταξιούχοι και γεμάτοι αισιοδοξία για τη ζωή αλλά απαισιόδοξοι για τις ρυπαντικές πράξεις των συμπατριωτών τους.
Τους υποσχέθηκα πως θα δημοσιεύσω τη ρύπανση σε μια τοπική εφημερίδα που φιλοξενεί κείμενα μου. Όπως και έπραξα.
Αναφέρω τα παραπάνω, όχι σαν μια δικαιολόγηση στη δημιουργία του παρόντος ιστολογίου, αλλά σαν μια προσπάθεια να σταματήσει επιτέλους αυτή η απερίσκεπτη και εχθρική προς το περιβάλλον τακτική πολλών από εμάς.

Φώτο: Την επόμενη μέρα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου από το Μυλοχώρι Κιλκίς - με συνοδό τον Πάρι- ρίχνουν το γόνο στο φυσικό περιβάλλον του.


Πέρα όμως από το δημοσίευμα του γράφοντος μια εξαιρετική προσπάθεια έκανε ο φίλος καθηγητής Πάρις Στάμκος. Στα περιβαλλοντικά μαθήματα του Γυμνασίου της Ευκαρπίας Κιλκίς, ενσωμάτωσε την πανίδα του Γαλλικού ποταμού. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να διδάξει στα παιδιά του σχολείου που κατοικούν στην περιοχή για την τεράστια σημασία της καθαρότητας και της ισορροπίας του περιβάλλοντος.
Καλά είναι τα δημοσιεύματα, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διδασκαλία και την ενασχόληση των ίδιων των μαθητών με το περιβάλλον.

Το δημοσίευμα του Γιώργου Εχέδωρου για το σκουπιδότοπο του Γαλλικού ποταμού, σε τοπική εφημερίδα του Κιλκίς.


Εμείς είμαστε ‘παλιάνθρωποι’ που έλεγε κι ένας παππούς και εννοούσε ‘παλιοί άνθρωποι’, δηλαδή μεγάλοι στην ηλικία. Στο σχολείο ποτέ δεν μας διδάξανε για το περιβάλλον, ότι μάθαμε τα σκαλίσαμε μόνοι μας. Τσάτρα – πάτρα, που λένε. Η νέα γενιά ας έχει τη γνώση που της αρμόζει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε κάτι καλύτερο. Ή να δει η νέα γενιά κάτι καλύτερο...

27.2.09

Μακεδονικοί Μήνες Macedonian Months

Οι μακεδονικοί μήνες

του Γιώργου Εχέδωρου





Η Αμμία Μενάνδρου από τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού Κιλκίς.




(Το μακεδονικό έτος άρχιζε με το μήνα Δίο. Οι εκλογές κάθε μακεδονικής πόλης για την ανάδειξη της Βουλής γινόντουσαν το μήνα Υπερβερεταίο και η ετήσια θητεία τους άρχιζε τον επόμενο μήνα, το Δίο.)



1. Δῖος , ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους. Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, αφιερωμένος στον Δία.

2. Ἀπελλαῖος, δεύτερος μήνας, αντιστοιχεί με το ρωμαϊκό Δεκέμβριο, προέρχεται από τη λέξη Απέλλων που είναι ο δωρικός (μακεδονικός) τύπος αντί Απόλλων. Μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

3. Αὐδηναῖος, ο τρίτος μήνας, ο ρωμαϊκός Ιανουάριος, εκ της αυδής προερχόμενος (φωνή, ο τρανταχτός).

4. Περίτιος, ο τέταρτος μήνας του μακεδονικού έτους. Αντιστοιχεί από τα μέσα Ιανουάριου έως τα μέσα Φεβρουαρίου ( περιτίω, τιμώ μεγάλως)


5.Δύστρος, ο πέμπτος μήνας, αντιστοιχεί με μέσα Φεβρουαρίου — μέσα Μαρτίου, ονομασία εκ της δυσκολίας προερχόμενης (δύστρο-πος).


6. Ξανθικός, ο έκτος μήνας. Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, γνωστές οι ξανθικές εορτές της άνοιξης. Από τον άνθιση του φυτού Ξάνθιου, από όπου βαφόταν η κόμη ξανθιά.


7. Ἀρτεμίσιος, ο έβδομος μήνας μακεδονικού και σπαρτιατικού ημερολογίου. αντιστοιχεί με μέρος του αττικού μήνα Ελαφηβολιώνος, Μέσα Απριλίου -μέσα Μαίου, αφιερωμένος στην Αρτέμιδα.


8. Δαίσιος, ο όγδοος μήνας, από μέσα Μαίου έως μέσα Ιουνίου αντιστοιχεί με τον αττικό μήνα Θαργηλιών. Ήταν ο μήνας των δαισίων, συμποσίων (παν-δαισίων)


9.Πάνημος, ο ένατος μήνας, από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου. Ο παν-ήμερος μήνας, με τη μεγαλύτερη ημέρα


10. Λωός, ο δέκατος μήνας, αντιστοιχεί με αττ. Βοηδρομιώνα , ή εκατομβαιώνα, βέλτιστος, καλλίτερος.


11.Γορπιαίος ο ενδέκατος μήνας, από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου, ο γρήγορα φεύγων, ‘γοργῶπις’ γοργόφθαλμος (Σουίδα)


12. Ὺπερβερεταίος, ο δωδέκατος μήνας. Από τέλος Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου, ο τελευταίος μήνας των Μακεδόνων, στην Κρήτη λεγόταν Υπερβέρετος (επί των υπερβαινόντων την προθεσμίαν (Liddell & Scott), ή των υπερχρονίων (Σουίδα)


· Ἐμβόλιμος, ο πρόσθετος μήνας, αυτός που παρεμβάλλεται για την συμπλήρωση των ημερών του έτους.

********************

25.2.09

Τα ψάρια του Γαλλικού ποταμού και η ...αφασία μας

The fishes of Gallikos river and our… aphasia
That summer day in the tributary Gallikos river we found five tribes of fishes. Our exploration was, certain, off-hand. We are not researchers ichthyologists, and did not make certain systematic research. We began with the destruction that we saw becoming in the aquatic element from polluting agents residents of riparian regions of Gallikos.
 

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Εκείνη την καλοκαιρινή μέρα στον παραπόταμο του Γαλλικού ποταμού βρήκαμε πέντε είδη ψαριών. Η ‘εξερεύνησή’ μας ήταν, βέβαια, πρόχειρη. Δεν είμαστε ερευνητές ιχθυολόγοι, και δεν κάναμε κάποια συστηματική έρευνα. Τα δίδυμα(!) πανέμορφα χρυσά ψάρια του Ξηροποτάμου της Τερπύλλου



Ξεκινήσαμε με την καταστροφή που βλέπαμε να γίνεται στο υδάτινο στοιχείο της περιοχής από τους ρυπαντές κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών του Γαλλικού.
Εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε, εγώ και ο Πάρις, ήταν η γενική αφασία που υπήρχε.
Δεκαπέντε μικρά ψάρια ...αγνώστου ονόματος σε ένα μικρό βάζο



Όταν γίνεται κάποιο έργο στην περιοχή, είτε αυτό είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό ο μοναδικός χώρος που μπορεί να πετάξει κανείς ο, τι δήποτε είναι οι κοίτες του ποταμού.
Μόλις, πρόσφατα, στο γέφυρα του Σπανού ποταμού, πηγαίνοντας για το Γερακαριό, κάποιος καλός νοικοκύρης άλλαζε τα λάδια του αυτοκινήτου του στην όχθη του ποταμού. Τέτοια, δυστυχώς, περιβαλλοντική συνείδηση έχουμε. Και δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τα κοπρολύμματα της περιοχής και για τη μεγαλύτερη μόλυνση που γίνεται στο νοτιότερο τμήμα του Γαλλικού ποταμού.

Άλλα δύο είδη ψαριών από το χείμμαρο της Τερπύλλου (ή Τερπύλου)


Αναλογίζομαι πως δεν το σκέφτηκαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Κρηστωνίας να μολύνουν το Γαλλικό ποταμό, όταν πέρασαν από εδώ οι Πέρσες, πριν δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. Θα είχαμε ξεμπερδέψει με το στρατό του Ξέρξη πριν προλάβουν να κατέβουν στα Τέμπη. Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, όταν τα στρατεύματα του Ξέρξη ήπιαν νερό από το Γαλλικό ποταμό τον στέρεψαν. Ξεδίψασαν οι Πέρσες δηλαδή...
Καλά, δεν είχαν μυαλό αυτοί οι αρχαίοι...
Εμείς είμαστε οι πρώτοι. Και με κοπρολύμματα τον λυπάναμε και με βοθρολύμματα τον γεμίσαμε και αυτός o αρχαίος ποταμός ακόμη αντέχει...
Αλλά ας μην λέμε και πολλά λόγια.


Αφού τελείωσε η φωτογράφησή μας, ο Πάρις τα επιστρέφει στο φυσικό περιβάλλον τους



Σήμερα θα δημοσιεύσουμε μερικά από τα ψαράκια μας. Και στις επόμενες δημοσιεύσεις μας, θα δούμε τι μολύνθηκε, πως μολύνθηκε και σε τι βαθμό.
Και όλα με την ανοχή της κάθε εξουσίας, με την ανοχή της κάθε αυτοδιοικητικής αφασίας. Όταν, είναι άσχετοι και απαίδευτοι οι εκλεγμένοι ενός λαού, τι περιμένεις...