Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.7.09

Κουάρκς, Γκλουόνια (γλοιόνια), Αδρόνια, Μποζόνια, Μεσόνια, Βαρυόνια, Φερμιόνια, Λεπτόνια

Τα κουάρκ ως θεμελειώδη συστατικά της ύλης

Στις αρχές της δεκαετίας του '30 οι φυσικοί νόμιζαν ότι είχαν ανακαλύψει όλο τον ατομικό κόσμο. Τα πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια καθώς και μερικά ακόμη σωματίδια που είχαν βρεί έδιναν την εικόνα ενός τακτοποιημένου, οργανωμένου σχεδίου.
Αλλά 30 χρόνια αργότερα η ειδυλλιακή αυτή εικόνα είχε χαθεί μια για πάντα. Οι φυσικοί βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους ένα τεράστιο πλήθος σωματιδίων, περίπου διακόσια σωματίδια, που είχαν ανακαλυφθεί, και προσπαθούσαν να τα κατατάξουν σε ομάδες για την καλύτερη εξήγησή τους. Συγχρόνως προσπαθούσαν να βρουν μοντέλα που θα μας έλεγαν πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα θεμελιώδη δομικά υλικά του σύμπαντος.
Έτσι τα είχαν χωρίσει:



Πρώτον στα αδρόνια, που είναι όλα τα σωμάτια που αναπτύσσουν τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις.



Τα αδρόνια χωρίζονται στα μεσόνια (που όλα είναι μποζόνια) και στα βαρυόνια (που όλα είναι φερμιόνια).
Δεύτερον στα λεπτόνια που είναι όλα φερμιόνια και που συμμετέχουν σε ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις κι όχι σε ισχυρές.
Tρίτον στα μποζόνια βαθμίδας, που είναι οι φορείς της ηλεκτρασθενούς δύναμης (+W, -W, Z).
Και τέταρτον στα γκλουόνια (από την ελληνική λέξη γλοιόνια-κολλώδη), που είναι οι φορείς της ισχυρής πυρηνικής δύναμης.
Την εποχή όμως αυτή η εισαγωγή των κουάρκ έφερε τέτοια πρόοδο στην Ατομική Φυσική που συγκρίνεται με αυτήν της ανακάλυψης του πυρήνα, το 1911, από τον Rutherford.


Εάν τα πρωτόνια και τα νετρόνια θεωρηθούν με μήκος 10cm, τότε τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ θα είναι λιγώτερο από 0.1 mm σε μήκος, ενώ το άτομο θα έχει διαστάσεις περίπου 10 km.

Η ταξινόμηση των σωματιδίων


Πολλοί θεωρητικοί φυσικοί στις αρχές της δεκαετίας του '60 στην προσπάθειά τους να ταξινομήσουν τον μεγάλο αριθμό υποατομικών σωματιδίων που ανακάλυψαν είτε στην κοσμική ακτινοβολία είτε στα πειράματα που έκαναν με τους επιταχυντές της εποχής εκείνης, υπέθεσαν ότι αυτά μπορούσαν να αποτελούνται από μικρότερες μονάδες της ύλης, ώστε να υπάρχει κάποια συμμετρία στη Φύση.
Έτσι, οι φυσικοί Murray Gell-Mann (Αμερικανός) και Yuvai Ne'enan (Ισραηλινός), το 1961, πρότειναν ότι κάτω από την πολυπλοκότητα της Φύσης, υπάρχει μία κρυμμένη συμμετρία, μια κρυμμένη απλότητα και έφτιαξαν δύο διαγράμματα, αρχικά, στα οποία τοποθέτησαν οκτώ μεσόνια και οκτώ βαρυόνια αντιστοίχως. Αυτά τα διαγράμματα τα ονόμασαν Eightfold Way (Οκταπλός Δρόμος) που είναι γνωστό και ως SU(3). Το όνομα αυτό λέγεται ότι το πήραν από μια αποφθεγματική ρήση του Βούδα: "Το Αριγιανό Οκταπλό Μονοπάτι". Αργότερα έφτιαξαν και άλλα διαγράμματα, στο ένα μάλιστα τοποθέτησαν 10 σωματίδια, που είχαν παρόμοιες ιδιότητες.

Σε αυτά τα ανωτέρω διαγράμματα τοποθέτησαν τα σωματίδια ανάλογα των κβαντικών τους αριθμών Ισοσπίν και Υπερφορτίου και πρόσεξαν ότι σχηματίζονταν και στα δύο παρόμοια οκτάγωνα. Στην αριστερή εικόνα είχαν τοποθετήσει μεσόνια ενώ στην δεξιά βαρυόνια. Αλλά στην περίπτωση, αριστερά, των μεσονίων, σωμάτια και αντισωμάτια καταλαμβάνουν αντικρυστές θέσεις ενώ στην περίπτωση, δεξιά, των βαρυονίων τα αντισωμάτια τους δεν βρίσκονταν στο ίδιο οκτάγωνο αλλά σε ένα άλλο, παρόμοιο, οκτάγωνο.
Όλα τα σωμάτια που βρίσκονται στην ίδια οκταμελή ομάδα, είχαν τους ίδιους κβαντικούς αριθμούς εκτός βέβαια του Ισοσπίν και του Υπερφορτίου. Επίσης τα μεσόνια είχαν σπιν μηδέν, ενώ τα βαρυόνια σπιν 1/2. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα τα σωματίδια της κάθε ομάδας αλληλεπιδρούσαν με όμοιο τρόπο.
Τα αποτέλεσματα όμως αυτά μπορούν να προκύψουν μόνο όταν τα σωμάτια υπακούουν σε μια συμμετρία ταξινόμησης μοναδιαίου χαρακτήρα όπως είναι η Ομάδα SU(3) (Special Unitary 3 διαστάσεων), η οποία προτάθηκε από τον Gell-Mann.
Η ταξινόμηση όμως αυτή θυμίζει την ταξινόμηση των χημικών στοιχείων στο Περιοδικό Πίνακα με βάση τον Ατομικό αριθμό, γι΄αυτό και η θεωρία αυτή λέγεται γεωμετρική. Και όπως ο Mendeleyev πρόβλεψε πολλά στοιχεία, άγνωστα την εποχή εκείνη που βρίσκονταν όμως σε ορισμένες θέσεις στο Π.Σ. , έτσι και στο οκταπλό αυτό σχήμα υπήρχαν σωματίδια άγνωστα την εποχή εκείνη, με γνωστούς όμως κβαντικούς αριθμούς, που αργότερα ανακαλύφθηκαν επιβεβαιώνοντας το μοντέλο του Οκταπλού Δρόμου.
Έτσι όταν προτάθηκε αυτή η σχηματική ταξινόμηση, υπήρχε ένα άγνωστο σωματίδιο σε μία θέση με σπιν 3/2, φορτίο -1, παραξενιά (παραδοξότητα) -3 και μάζα ηρεμίας 1.680 MeV. Το άγνωστο, μέχρι τότε, σωματίδιο ονομάστηκε Ω-, και ανακαλύφθηκε στον επιταχυντή του Brookhaven, αργότερα, το 1964, από τον τότε Γενικό Διευθυντή του, Νίκο Σαμίου.
Ομοίως όπως ο Περιοδικός Πίνακας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα έχουν δομή, έτσι και οι οικογένειες που προκύπτουν από την Ομάδα SU(3) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχειώδη σωμάτια (μεσόνια, βαρυόνια) πρέπει να έχουν δομή.
Ο ρόλος δηλαδή που έπαιξε η συμμετρία SU(3) ήταν να οδηγήσει τον Gell-Mann το 1964, στην εισαγωγή της ιδέας των quarks (από μια φράση του Ιρλανδού James Joyce, "Three quarks for Mr. Mark") για να δώσει την ένοοια των πιό στοιχειωδών σωματιδίων, των έσχατων δομικών λίθων για τα αδρόνια.
Υπήρχε όμως και μια άλλη σκέψη γι'αυτήν την ανακάλυψη. Επειδή η φύση των ισχυρών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα νουκλεόνια, από το 1930, ήταν μυστηριώδης, απρόβλεπτη και άγνωστη, έπρεπε τα νουκλεόνια να έχουν δομή ώστε η ισχυρή αλληλεπίδραση να αναπτύσσεται όχι στα νουκλεόνια αλλά στα συστατικά τους.
Ο δρόμος προς την θεωρητική και πειραματική ανακάλυψή τους ήταν ανοικτός.


Τα κουάρκ

Από τη μελέτη αρκετών βαρυονίων όσον αφορά το ισοσπίν I και την παραδοξότητά τους S (ένας άλλος κβαντικός αριθμός), προέκυψε ότι τα βαρυόνια συμπεριφέρονται σαν να αποτελούνται από τρείς νέες οντότητες, δηλαδή τα τρία κουάρκ του Gell-Mann.
Αν δεχθούμε ότι ο βαρυονικός αριθμός των βαρυονίων ισούται με 1 θα πρέπει λογικά ο βαρυονικός αριθμός των κουάρκ να είναι 1/3 και με την ίδια λογική μπορούμε να βρούμε ότι το φορτίο τους μπορεί να είναι κλασματικό (+ 2/3 αλλά και αρνητικό -1/3).
Στο πρώτο μοντέλο των κουάρκ υπήρχαν μόνο τρία: το πάνω (up), το κάτω (down) και το παράδοξο (strange). Το πάνω κουάρκ έχει συμβολισμό u και φορτίο +2/3, το κάτω κουάρκ έχει συμβολισμό d και φορτίο -1/3 και το παράδοξο κουάρκ s φορτίο +2/3. Υπήρχαν όμως και τα τρία αντι-κουάρκ τους, που τα συμβόλισαν με μία παύλα από πάνω.
Παρόλο που καμιά σχέση δεν έχουν τα ονόματά τους με τις έννοιες αυτές, η ονομασία up και down προέκυψε από την διπλή πολλαπλότητα του ισοσπίν (+1/2, -1/2) στα ανωτέρω διαγράμματα, που αντιστοιχεί στις δύο καταστάσεις του spin του ηλεκτρονίου α και κ.
Γρήγορα ο Gell-Mann κατόρθωσε να συνδυάσει τα 3 πρώτα κουάρκ με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούνται όλα τα γνωστά βαρυόνια (συνδυασμοί ανά τρία) και όλα τα μεσόνια (συνδυασμοί ενός κουάρκ και του αντικουάρκ του).
Για την εργασία του αυτή ο Marray Gell Mann, που γεννήθηκε το 1929, πήρε το Βραβείο Νόμπελ.


Τα χρώματα


Αν και η τεχνική αυτή κατάφερε να βρει τα κουάρκ των μεσονίων, υπήρχε ένα βαρυόνιο, το Δ, στο οποίο για να δώσουν τη τιμή του φορτίου του 2e και του σπιν του 3/2, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν 3 όμοια κουάρκ (UUU), αλλά ήλθαν σε αντίθεση με τη στατιστική Fermi, που απαγορεύει σε όμοια φερμιόνια (και στα κουάρκ βεβαίως) να βρίσκονται στην ίδια βασική κατάσταση.
Το πρόβλημα αυτό, άλυτο αρχικά, λύθηκε όταν δόθηκε η δυνατότητα στα κουάρκ να υπάρχουν το καθένα σε τρεις ποικιλίες ή "χρώματα". Το "κόκκινο", το "μπλε" και το "πράσινο" που συμβολίζονται με τα γράμματα R, B, και G αντίστοιχα.
Η εισαγωγή των χρωμάτων σημαίνει ότι δημιουργείται ένας νέος κβαντικός αριθμός, το φορτίο χρώματος (color charge). Επίσης αναγκαστικά τριπλασιάζεται ο αριθμός των κουάρκ αφού το καθένα υπάρχει πιά σε τρείς ποικιλίες (χρώματα).


Βλέπουμε ότι εκτός από τα τρία φορτία χρώματος, υπάρχουν και τρία αντιχρώματα (συμπληρωματικά χρώματα). Το κάθε κουάρκ έχει είτε κόκκινο είτε πράσινο είτε μπλε χρώμα και κάθε αντικουάρκ έχει ένα από τα τρία φορτία αντιχρώματος. Ακριβώς όπως η μείξη κόκκινου, πράσινου και μπλε φωτός μας δίνει το λευκό φως, ο συνδυασμός του κόκκινου, πράσινου και μπλε φορτίου χρώματος σ' ένα βαρυόνιο δίνει ουδέτερο (λευκό) συνολικό χρώμα και ο συνδυασμός αντι-κόκκινου, αντι-πράσινου και αντι-μπλέ σ' ένα αντιβαρυόνιο μας δίνει, επίσης, λευκό-ουδέτερο χρώμα. Αλλά και τα μεσόνια έχουν ουδέτερο χρώμα επειδή αποτελούνται από συνδυασμούς κουάρκ και αντικουάρκ, δηλαδή π.χ. κόκκινο και αντι-κόκκινο κλπ.
Τα γκλουόνια επίσης, κατά περίεργο τρόπο, μπορούν να θεωρηθούν ότι μεταφέρουν ένα χρώμα και ένα αντιχρώμα αφού πάντα αλλάζουν ένα χρώμα στο αντι-χρώμά του. Επειδή, υπάρχουν εννέα δυνατοί συνδυασμοί χρώματος-αντιχρώματος θα περιμέναμε εννέα διαφορετικά είδη γκλουονίων. Τα μαθηματικά, όμως, δίνουν σαν αποτέλεσμα μόνον οκτώ συνδυασμούς. Δυστυχώς δεν υπάρχει απλή εξήγηση γι' αυτό το αποτέλεσμα.
Έτσι στο προβληματικό βαρυόνιο Δ, που αναφέραμε πριν, τα τρία κουάρκ u που το αποτελούν, δεν είναι όμοια αλλά είναι διαφορετικού χρώματος: UR UG UB. ¨Ετσι λύθηκε και το πρόβλημα της απαγορευτικής αρχής στη στατιστική Fermi.
Το φορτίο χρώματος όμως αποτελεί μια βασική παραδοχή σε μια άλλη θεωρία την Κβαντική Χρωμοδυναμική (QCD) σε αναλογία με την Κβαντική Ηλεκτροδυναμική (QED) του Feynman.
Η εισαγωγή των χρωμάτων έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερες καταστάσεις βαρυονίων από ό,τι υπάρχουν στην πραγματικότητα. Γι' αυτό θεωρούμε πως οι καταστάσεις που παρουσιάζονται στη φύση είναι άχρωμες (χωρίς χρώμα) ή λευκές. Για να προκύψει λευκό χρώμα σε ένα αδρόνιο υπάρχει μόνο ένας συνδυασμός των χρωμάτων και των συμπληρωματικών τους. Πχ το πρωτόνιο P (URUGdB) αποτελείται από τρία κουάρκ uud αλλά με τρία διαφορετικά χρώματα.
Στα αντικουάρκ, από την άλλη, δίνονται τα τρία αντι-χρώματα (αντικόκκινο, αντιμπλέ, αντιπράσινο).
Τα σωματίδια που έχουν φορτίο χρώματος, τα κουάρκ και τα γκλουόνια (φορείς της ισχυρής αλληλεπίδρασης), δεν μπορούν να βρεθούν μοναχικά. Γι' αυτό το λόγο, τα σωματίδια αυτά είναι περιορισμένα σε ομάδες (τα αδρόνια) έτσι ώστε να συγκροτούν ένα χρωματικά ουδέτερο σωματίδιο.
Τα διαφορετικά είδη κουάρκ (up, down, strange κλπ) οι φυσικοί τα ονομάζουν γεύσεις (flavor) όπως και τα υπόιπα είδη των φερμιονίων.


Τα υπόλοιπα κουάρκ



Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ορισμένες διασπάσεις σωματιδίων δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, γι'αυτό και οι Glashow, Maian και Γιάννης Ηλιόπουλος εισήγαγαν ένα τέταρτο κουάρκ, που το ονόμασαν charm (γοητευτικό ή μαγευτικό) και συμβολίζεται με C. Συμβολίζεται με το τετράφυλλο γιατί οι εισηγητές του το θεώρησαν το τυχερό κουάρκ ή μαγευτικό κατά μία έννοια αφού με αυτό μπόρεσαν να λύσουν ένα τεράστιο πρόβλημα.
Αργότερα στην παρέα των τεσσάρων, προστέθηκαν δύο ακόμη, το bottom (πυθμένιο) και το top (κορυφαίο). Έτσι έγιναν έξι τα κουάρκ και έξι τα αντι-κουάρκ. Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται τα έξι κουάρκ με τα φορτία τους. Το top ανακαλύφθηκε τελευταίο το 1994, στο Fermilab, αφού το έψαχναν επί 20 έτη.


Το πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος



Όπως στα πλαίσια της QED τα ηλεκτρόνια ανταλλάσσουν μεταξύ τους φωτόνια, όταν αλληλεπιδρούν έτσι και μέσα σ' ένα αδρόνιο τα κουάρκ ανταλλάσσουν γκλουόνια συνεχώς. Γι' αυτό το λόγο οι φυσικοί μιλάνε για το πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος το οποίο αποτελείται από γκλουόνια που κρατάνε τα κουάρκ ενωμένα.
Όταν ένα κουάρκ εκπέμπει ή απορροφά ένα γκλουόνιο, το χρώμα του κουάρκ αλλάζει έτσι ώστε να διατηρεί το φορτίο χρώματος. Για παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι ένα κόκκινο κουάρκ αλλάζει σε μπλε και εκπέμπει ένα quark κόκκινο/αντιμπλέ γκλουόνιο (η εικόνα παρουσιάζει το αντιμπλέ σαν κίτρινο). Το συνολικό φορτίο παραμένει όμως κόκκινο.
Τα κουάρκ εκπέμπουν και απορροφούν γκλουόνια πολύ συχνά μέσα σε ένα αδρόνιο σε σημείο που είναι αδύνατο να παρατηρήσει κανείς το χρώμα ενός συγκεκριμένου κουάρκ. Μέσα σ' ένα αδρόνιο το χρώμα των δύο κουάρκ που ανταλλάσσουν το γκλουόνιο θα αλλάξει με τέτοιο τρόπο που κρατά το σύστημα σε χρωματικά ουδέτερη κατάσταση

Γιατί τα κουάρκ δεν μπορούν να παρατηρηθούν μόνα τους;

Όταν ένα κουάρκ που βρίσκεται μέσα σ' ένα αδρόνιο απομακρύνεται από τα γειτονικά του κουάρκ, τότε το πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος "τεντώνεται" μεταξύ του κουάρκ και των γειτονικών του κουάρκ.
Κατά την διάρκεια αυτού του γεγονότος όλο και περισσότερη ενέργεια προστίθεται στο πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος. Κάποια στιγμή είναι πιο εύκολο από άποψη ενέργειας το πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος να "σπάσει" δημιουργώντας ένα νέο ζεύγος κουάρκ - αντικουάρκ.
Μ' αυτό τον τρόπο η ενέργεια διατηρείται επειδή η ενέργεια του πεδίου της δύναμης του φορτίου χρώματος μετατρέπεται σε μάζα του νέου ζεύγους των κουάρκ που προκύπτει και το πεδίο της δύναμης του φορτίου χρώματος μπορεί να "χαλαρώσει" και να επιστρέψει στην πρότερη μη τεντωμένη κατάσταση.
Βλέπουμε δηλαδή ότι τα κουάρκ δεν μπορούν να βρεθούν απομονωμένα επειδή η δύναμη του φορτίου χρώματος αυξάνεται καθώς απομακρύνονται. Κάθε δε προσπάθεια να εισχωρήσουμε στο νετρόνιο με ισχυρές κρούσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τα κουάρκ να "συγκολλούνται" ακόμη περισσότερο!


ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ

Φερμιόνιο είναι το κάθε σωματίδιο που η ιδιοστροφορμή τους έχει ημιακέραιες τιμές (π.χ.1/2, 3/2, κλπ).
Τα κουάρκ, τα λεπτόνια, καθώς και τα περισσότερα σύνθετα σωματίδια, όπως είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια, είναι φερμιόνια.
Από την άλλη, μποζόνια είναι τα σωματίδια που το σπιν τους παίρνει ακέραιες τιμές (0, 1, 2...). Όλα τα σωματίδια που είναι φορείς των δυνάμεων είναι μποζόνια, καθώς και κάθε σύνθετο σωματίδιο με άρτιο αριθμό φερμιονίων (για παράδειγμα τα μεσόνια).
Η λέξη "λεπτόνιο" που προέρχεται από την ελληνική λέξη "λεπτός", χαρακτηρίζει έξι σωματίδια, τρία από αυτά είναι ηλεκτρικά φορτισμένα και τρία είναι ουδέτερα. Παρουσιάζονται σαν σημειακά σωματίδια χωρίς εσωτερική υφή.
Το πιό γνωστό λεπτόνιο είναι το ηλεκτρόνιο(e-).
Τ' άλλα δύο φορτισμένα σωματίδια είναι τό μιόνιο(μ) και το ταυ(τ), που είναι φορτισμένα σαν το ηλεκτρόνιο αλλά με πολύ περισσότερη μάζα.
Τ' άλλα λεπτόνια είναι τα τρία είδη των νετρίνο (ν). Δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο.
Τα βαρύτερα λεπτόνια, το μιόνιο και το ταυ, δεν τα βρίσκουμε στη συνηθισμένη ύλη καθόλου.
Αυτό γιατί όταν παράγονται διασπώνται πάρα πολύ γρήγορα, ή μετατρέπονται σε ελαφρύτερα λεπτόνια.
Μερικές φορές το ταυ διασπάται σε κουάρκ, αντικουάρκ και νετρίνο. Τα ηλεκτρόνια και οι τρείς τύποι νετρίνο δεν διασπώνται και αυτό τα κάνει τα είδη λεπτονίων που συναντάμε πιo συχνά γύρω μας.


Αναφορές: Σύγχρονη Φυσική Serway, Εκπαιδευτική Εγκυκλοπαίδεια, CERN, Uni of Stanford, Ιστοσελίδα της Φυσικής στο ΕΜΠ., Άρθρα Ν.Τράκα στο Φυσικό Κόσμο.

Πηγή:
Δες ακόμη:



Balkan Illusion - phantasia archaica:"Diplai(os) A name of an upper Macedonian (Payonian) ruler. In his name is the noun "dipla" that in dialectal form in the present day Macedonian language means a bouquet of flowers. The noun "dipla" is also used as a designation for a type of old Macedonian instrument." From: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity "historian" and propagandist from FYROM.Diplaios/Διπλαιος - Diplaos/ΔιπλαοςPoseidon was God of the Sea, the earthquakes, the springs, the rivers and the horses. Poseidon's name is lost in prehistory. The etymology of his name (posis / πόσις = husband, lord [related to potis /πότις, from which despotis / δεσπότης, potnia / πότνια, the lady, etc] + da/δα and de/δη earth, related to ga-ia / γα-ια and ge / γη [see also Da-matra / De-metra / Δη-μητρα= mother earth] is prehistoric, protoHellenic. It definitely predates the descent of the early Greeks to the Aegean sea. His identification, therefore, as a sea God is post 2000 BC, which is when the first Hellenic tribes first reached the lower Balkan peninsula that took their name - Greece. Before this time, Poseidon / Ποσειδών, or Poseidan / Ποσειδάν as the Macedonians and the Dorians called him, was a land Deity. Poseidon sired many children, some human some divine and yet others animal in form. The mythical winged horse Pegasos / Πήγασος was one of his animal children, for example, connecting him with horses. Another animal child of Poseidon was Chrysomallos / Χρυσομαλλος, the winged golden fleeced ram. Nephele / Nεφέλη was a beautiful cloud nymph that consented to marry Athamas, a mortal Thessalian king. Their children were Phrixos / Φρίξος and Helle / Ελλη. Nephele was fading away during the summer, when there is no rain clad clouds on the sky, so Athamas / Αθάμας, tired of spending the summers alone, took on another wife, Ino / Ινὠ. Ηelle and Phrixos were hated by Ιno, who tried to kill them, killing by mistake her own children instead. She then convinced Athamas and the Thessalian people that Nephele's children must be sacrificed, but Chrysomallos came to their rescue sent by Poseidon and asked them to mount him, and all three flew away. They flew over the Aegean sea, taking a northeastern direction, on their way to the land of the Colchians, where the Caucasus mountain meets the Euxine Pontos, the Black sea. As they flew over the Aegean and they entered the straights leading into the Propontis, Helle fell dizzy and she fell into the sea and some say that she drowned. The straits between the Aegean and the Propontis were named Hellespontos / Ελλήσποντος = The Sea of Helle, after her. It is also called the Dardanelles for the Trojan Darnanians who lived close by. Others yet say that Helle was rescued by Poseidon, became a Sea nymph and they had children together. One of Helle's and Poseidon's children was Paion/Paeon/Παίων, whom some called Edonos. He grew up to become king of Edonia which was the land where the river Strymon / Στρυμών meets the Aegean sea, and the whole of Paeonia, including the land by the river Axios / Αξιός.
While this myth connects Paeon/Παίων to Thessaly, another myth connects him to Elis, the land of the Olympic Games, in the Peloponnese. Pausanias, the tireless traveler of antiquity, who traveled the Greek world observing listening and writing, heard this myth:3] τοὺς Ἠλείους ἴσμεν ἐκ Καλυδῶνος διαβεβηκότας καὶ Αἰτωλίας τῆς ἄλλης: τὰ δὲ ἔτι παλαιότερα ἐς αὐτοὺς τοιάδε εὕρισκον. βασιλεῦσαι πρῶτον ἐν τῇ γῇ ταύτῃ λέγουσιν Ἀέθλιον, παῖδα δὲ αὐτὸν Διός τε εἶναι καὶ Πρωτογενείας τῆς Δευκαλίωνος, Ἀεθλίου δὲ Ἐνδυμίωνα γενέσθαι: the Eleans we know that crossed over from Calydon and Aetolia generally. Their earlier history I found to be as follows. The first to rule in this land, they say, was Aethlius, who was the son of Zeus and of Protogeneia, the daughter of Deucalion, and the father of Endymion. Deucalion, we should remember here, is the progenitor grandfather of all the Greek tribes. 4] τούτου τοῦ Ἐνδυμίωνος Σελήνην φασὶν ἐρασθῆναι, καὶ ὡς θυγατέρες αὐτῷ γένοιντο ἐκ τῆς θεοῦ πεντήκοντα. οἱ δὲ δὴ μᾶλλόν τι εἰκότα λέγοντες Ἐνδυμίωνι λαβόντι Ἀστεροδίαν γυναῖκα--οἱ δὲ τὴν Ἰτώνου τοῦ Ἀμφικτύονος Χρομίαν, ἄλλοι δὲ Ὑπερίππην τὴν Ἀρκάδος--, γενέσθαι δ' οὖν φασιν αὐτῷ Παίονα καὶ Ἐπειόν τε καὶ Αἰτωλὸν καὶ θυγατέρα ἐπ' αὐτοῖς Εὐρυκύδαν. ἔθηκε δὲ καὶ ἐν Ὀλυμπίᾳ δρόμου τοῖς παισὶν ἀγῶνα Ἐνδυμίων ὑπὲρ τῆς ἀρχῆς, καὶ ἐνίκησε καὶ ἔσχε τὴν βασιλείαν Ἐπειός: καὶ Ἐπειοὶ πρῶτον τότε ὧν ἦρχεν ὠνομάσθησαν. 5.1.4] Selene, the Moon, they say, fell in love with this Endymion and bore him fifty daughters. Others with greater probability say that Endymion took a wife Asterodia – others say she was Cromia, the daughter of Itonus, the son of Amphictyon; others again, Hyperippe, the daughter of Arcas – but all agree that Endymion begat Paeon, Epeius, Aetolus, and also a daughter Eurycyda. Endymion set his sons to run a race at Olympia for the throne; Epeius won, and obtained the kingdom, and his subjects were then named Epeans for the first time.Epeios, as we see, remaining in Elis, in the Peloponnese. Aetolos remained in his ancestral land, in central Greece across the Patraic gulf and renamed the land of his forefathers Aetoleia. The third of Endymion's sons, Paeon, being truly upset at the results of the chariot race, left and went far away to the north:5] τῶν δὲ ἀδελφῶν οἱ τὸν μὲν καταμεῖναί φασιν αὐτοῦ, Παίονα δὲ ἀχθόμενον τῇ ἥσσῃ φυγεῖν ὡς πορρωτάτω, καὶ τὴν ὑπὲρ Ἀξιοῦ ποταμοῦ χώραν ἀπ' αὐτοῦ Παιονίαν ὀνομασθῆναι. 5.1.5] Of his brothers they say that one [Aetolus] remained at home, while Paeon, vexed at his defeat, went into the farthest exile possible, and that the region beyond the river Axius was named after him Paeonia.Παυσανἰου, Ἑλλάδος περιήγησις, Ἠλιακῶν / Pausanias, Description of Greece, Elis (English Translation: W.H.S Jones)So, here we have two myths, both of which relate Paeon/Paion/Παίων to Greece, one with Thessaly and one with the Peloponnese.There are several toponyms, place names that remind of Paeonia in Greece, betraying an ancestral ethnic and linguistic connection between Greeks and Paeonians. The ancient demos of Paeania/Παιανία in Attica, whose most famous child was Demosthenes the orator, is now a modern and vibrant town with the same name, next to the new international airport of Athens being one. There was also a Paianion/Παιάνιον a city in Acarnania and a Paios, a city in Arcadia, in the Peloponnese (Ioannes Stamatakos, Lexicon tes Archaias Hellenikes Glosses, Athens, 1971, page 1197). The historic land of Paeonia was not in Greece, it was further north, north of the land of the Macedonians. The Paeonians' original home until the end of the second millennium BC was in what later became known as Macedonia. More specifically, it was by the basins of the two great rivers, Strumon and Axios, starting from their deltas, going up north as far as the two rivers go, and the land left and right of them. Around 1300 BC, the Illyrians appeared in the south Balkans, and under their pressure, years later, the Phrygians who in all probability are related to the Paeonians ["Some represent the Paeonians as colonists from the Phrygians, while others represent them as independent founders. And it is said that Paeonia has extended as far as Pelagonia and Pieria;" Strabo, Book VII, Fragments, 38] moved into Asia and settled in the land of the vanquished Hittites. The Hittite capital of Hattusa was burned and destroyed in 1180 BC, only a few years after the fall of Troy VI, of Homer's Iliad, about 1210 BC. The Bryges / Phrygians probably contributed to the destruction of Hattusa, or at least they took advantage of the vacuum left by the collapse of the Hittite empire. This is also the approximate time the Dorians started moving south towards the Peloponnese, from their original home in Epirus and Upper Macedonia. By the eighth century BC the Greek speaking Macedonians started slowly moving into Pieria, pushing the Thracians out of there. The Pierians relocated by the area of the Pangaion mountain, by the Aegean sea, right after the Strymon. Then came the turn of the Paeonians who lived by the Amphaxitis (both sides of the Axios river, as the name implies [amphi / αμφί = both sides + Axios / Αξιος, the name of the river]). The Macedonians drove them out of their ancestral lands, further east and north. By the time of Dareios' Persian invasion, the Macedonians already were in control of Mygdonia, the area now comprising most of the province of Thessaloniki. The Strymon basin was still part of Paeonia before 490 BC. The modern Macedonian city of Serres in Greece, is mentioned by Herodorus as Sirris the Paeonitis / Σίρρις η Παιονίτις. Herodotus is very specific as to where Paeonia stopped and where Macedonia started: Once the Persians passed the narrow land between the lake Doirani and the Dysoron / Δύσωρον mountain to the south they would have crossed into Macedonia:παιόνων μὲν δὴ οἱ χειρωθέντες ἤγοντο ἐς τὴν Ἀσίην. Μεγάβαζος δὲ ὡς ἐχειρώσατο τοὺς Παίονας, πέμπει ἀγγέλους ἐς Μακεδονίην ἄνδρας ἑπτὰ Πέρσας, οἳ μετ' αὐτὸν ἐκεῖνον ἦσαν δοκιμώτατοι ἐν τῷ στρατοπέδῳ:So those of the Paeonians who had been captured were taken into Asia. Then Megabazus, having made the Paeonians captive, sent as messengers into Macedonia the seven Persians who (after himself) were the most honorable in his army. ἐπέμποντο δὲ οὗτοι παρὰ Ἀμύντην αἰτήσοντες γῆν τε καὶ ὕδωρ Δαρείῳ βασιλέι. ἔστι δὲ ἐκ τῆς Πρασιάδος λίμνης σύντομος κάρτα ἐς τὴν Μακεδονίην: πρῶτον μὲν γὰρ ἔχεται τῆς λίμνης τὸ μέταλλον ἐξ οὗ ὕστερον τούτων τάλαντον ἀργυρίου Ἀλεξάνδρῳ ἡμέρης ἑκάστης ἐφοίτα, μετὰ δὲ τὸ μέταλλον Δύσωρον καλεόμενον ὄρος ὑπερβάντα εἶναι ἐν Μακεδονίν.These were sent to Amyntas to demand earth and water for Darius the king. Now there is a very straight way from the Prasiad lake to Macedonia. First there is near the lake that mine from which Alexander later drew a daily revenue of a talent of silver, and when a person has passed the mine, he need only cross the mountain called Dysorum to be in Macedonia. Ηροδότου, Ιστορίαι, 5.17.1 / Herodotus, Histories, 5.17.1Lake Prassias was where the modern (enlarged) lake Kerkini is, though it was substantially smalelr in antiquity.Paeonian tribes that lived by the Strymon basin and further north, were the Odomantoi / Οδομαντοί, Edonoi / Ηδονοί, Peoploi / Πεόπλοι, Doberes / Δόβηρες, Agrianes / Αγριάνες Bisaltes / Βισάλτες, Sintoi / Σιντοί, Pierioi / Πιέριοι, Sirropaeones / Σιρροπαίονες, and others. Most of them were subdued and their land was solidly incorporated into the Macedonian state in the fourth century BC, by Philip II, father of Alexander the Great.Strabo, the Geographer, writing in the Augustan age, tells us how Paeonia was defined geographically at the end of the Hellenistic age and the beginning of the Roman times. He starts his description from the west from the land of the Illyrians:7a.1.4 Ἡ δὲ Παιονία τούτοις μὲν ἔστι πρὸς ἕω τοῖς ἔ θνεσι͵ πρὸς δύσιν δὲ τοῖς Θρᾳκίοις ὄρεσι͵ πρὸς ἄρκτον δ΄ ὑπέρκειται τοῖς Μακεδόσι͵ διὰ Γορτυνίου πόλεως καὶ Στόβων ἔχουσα τὰς εἰσβολὰς ἐπὶ τὰ πρὸς στενὰ δι΄ ὧν ὁ Ἀξιὸς ῥέων δυσείσβολον ποιεῖ τὴν Μακεδο νίαν ἐκ τῆς Παιονίας͵ ὡς ὁ Πηνειὸς διὰ τῶν Τεμπῶν φερόμενος ἀπὸ τῆς Ἑλλάδος αὐτὴν ἐρυμνοῖ· πρὸς νό τον δὲ τοῖς Αὐταριάταις καὶ Δαρδανίοις καὶ Ἀρδιαίοις ὁμορεῖ· ἐκτέταται δὲ καὶ μέχρι Στρυμόνος ἡ Παιονία. E. 4 Paeonia is on the east of these tribes and on the west of the Thracian mountains, but it is situated on the north of the Macedonians; and, by the road that runs through the city Gortynium and Stobi, it affords a passage to . . .481 (through which the Axius flows, and thus makes difficult the passage from Paeonia to Macedonia — just as the Peneius flows through Tempe and thus fortifies Macedonia on the side of Greece). And on the south Paeonia borders on the countries of the Autariatae, the Dardanii, and the Ardiaei; and it extends as far as the Strymon. So, here Strabo makes a clear distinction of the area of the Paeonia and Macedonia. Someone would say also that Strabo at the same time makes a solid disconnection between Macedonia and Greece. This is very true indeed. If you read this statement by itself, then you should conclude that Paeonia is not part of Macedonia, and Macedonia in turn is not part of Greece. That would be a logical conclusion, if Strabo himself had not qualified his Geographic classification:7a.1.9 Λοιπὴ δ΄ ἐστὶ τῆς Εὐρώπης ἥ τε Μακεδονία καὶ τῆς Θρᾴκης τὰ συνεχῆ ταύτῃ μέχρι Βυζαντίου καὶ ἡ Ἑλλὰς καὶ αἱ προσεχεῖς νῆσοι. ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία· νυνὶ μέντοι τῇ φύσει τῶν τόπων ἀκολουθοῦντες καὶ τῷ σχήματι χωρὶς ἔγνωμεν αὐτὴν ἀπὸ τῆς ἄλλης Ἑλλάδος τάξαι καὶ συνάψαι πρὸς τὴν ὅμορον αὐτῇ Θρᾴκην μέχρι τοῦ στόματος τοῦ Εὐξείνου καὶ τῆς Προποντίδος. εἶτα μετ΄ ὀλίγα μέμνηται Κυψέλων καὶ τοῦ Ἕβρου ποταμοῦ. καταγράφει δὲ καί τι σχῆμα παραλληλόγραμμον͵ ἐν ᾧ ἡ σύμπασα Μακεδονία ἐστίν. E. 9 There remain of Europe, first, Macedonia and the parts of Thrace that are contiguous to it and extend as far as Byzantium; secondly, Greece; and thirdly, the islands that are close by. Macedonia, of course, is Greece too, yet now, since I am following the nature and shape of the places geographically, I have decided to classify it apart from the rest of Greece and to join it with that part of Thrace which borders on it and extends as far as the mouth of the Euxine and the Propontis. Then, a little further on, Strabo mentions Cypsela and the Hebrus River, and also describes a sort of parallelogram in which the whole of Macedonia lies. Let us now carefully repeat what Strabo says: ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία· / Macedonia, of course, is Greece too, and he is somehow asking us his permission for taking the liberty to consider Macedonia for his own descriptive convenience separate ἀπὸ τῆς ἄλλης Ἑλλάδος / from the rest of Greece for purely geographic reasons i.e. the shape of the land, etc, precisely because as we all know Northern Greece – Macedonia, is cut geographically off by the mass of Olympus from the rest of Greece, the southern part of it, while with Thrace it forms a geographic continuum. There is two ways to read the ancient writers today. One is with respect to what they wrote, trying to understand what they were saying and to gain knowledge from them. The other way is to chop up and utterly twist and falsify what they tried to convey, for reasons unrelated to the original intend of the writer. This is the reason why I am including as much of the original text as possible in this paper, to the detriment of making it boring to read: I am trying to avoid running the risk of offering a crippled understanding of the original author's message. The text always needs to be in context! The Greeks of Strabon's or Herodotus' time knew very well who was who in their world. They knew who spoke the Greek language who did not. The Greeks sensed some affinity to the Paeonians, they even considered them distant cousins, grandchildren of Deucalion, as we saw earlier. But neither one had any doubt as to who the Macedonians were. Let us follow Herodotus describing what happened to Dareius' seven Persian nobles who crossed from Strymon Paeonia into Macedonia. Herodotus already told us above that they:ἐπέμποντο δὲ οὗτοι παρὰ Ἀμύντην αἰτήσοντες γῆν τε καὶ ὕδωρ Δαρείῳ βασιλέι. these were sent to Amyntas to demand earth and water for Darius the kingAmyntas, king of the Macedonians gave a banquet to their honor. The Persian ambassadors started getting rude and quite a bit more demanding of their hosts, than tradition called for, and a host could swallow, asking that the Macedonians bring in the princesses into the banquet. Things started getting way out of control and too embarrassing for the Macedonian nobles, until Alexandros, son, viceroy and heir apparent of Amyntas took matters into his own hands:XX. ὡς δὲ ὁ Ἀμύντης χρηίσας τούτων οἰχώκεε, λέγει ὁ Ἀλέξανδρος πρὸς τοὺς Πέρσας "γυναικῶν τουτέων, ὦ ξεῖνοι, ἔστι ὑμῖν πολλὴ εὐπετείη, καὶ εἰ πάσῃσι βούλεσθε μίσγεσθαι καὶ ὁκόσῃσι ὦν αὐτέων. [2] τούτου μὲν πέρι αὐτοὶ ἀποσημανέετε: νῦν δέ, σχεδὸν γὰρ ἤδη τῆς κοίτης ὥρη προσέρχεται ὑμῖν καὶ καλῶς ἔχοντας ὑμέας ὁρῶ μέθης+, γυναῖκας ταύτας, εἰ ὑμῖν φίλον ἐστί, ἄπετε λούσασθαι, λουσαμένας δὲ ὀπίσω προσδέκεσθε." [3] εἴπας ταῦτα, συνέπαινοι γὰρ ἦσαν οἱ Πέρσαι, γυναῖκας μὲν ἐξελθούσας ἀπέπεμπε ἐς τὴν γυναικηίην, αὐτὸς δὲ ὁ Ἀλέξανδρος ἴσους τῇσι γυναιξὶ ἀριθμὸν ἄνδρας λειογενείους τῇ τῶν γυναικῶν ἐσθῆτι σκευάσας καὶ ἐγχειρίδια δοὺς ἦγε ἔσω, παράγων δὲ τούτους ἔλεγε τοῖσι Πέρσῃσι τάδε. [4] "ὦ Πέρσαι, οἴκατε πανδαισίῃ τελέῃ ἱστιῆσθαι: τά τε γὰρ ἄλλα ὅσα εἴχομεν, καὶ πρὸς τὰ οἷά τε ἦν ἐξευρόντας παρέχειν, πάντα ὑμῖν πάρεστι, καὶ δὴ καὶ τόδε τὸ πάντων μέγιστον, τάς τε ἑωυτῶν μητέρας καὶ τὰς ἀδελφεὰς ἐπιδαψιλευόμεθα ὑμῖν, ὡς παντελέως μάθητε τιμώμενοι πρὸς ἡμέων τῶν περ ἐστὲ ἄξιοι, πρὸς δὲ καὶ βασιλέι τῷ πέμψαντι ἀπαγγείλητε ὡς ἀνὴρ Ἕλλην Μακεδόνων ὕπαρχος εὖ ὑμέας ἐδέξατο καὶ τραπέζῃ καὶ κοίτῃ." [5] ταῦτα εἴπας ὁ Ἀλέξανδρος παρίζει Πέρσῃ ἀνδρὶ ἄνδρα Μακεδόνα ὡς γυναῖκα τῷ λόγῳ: οἳ δέ, ἐπείτε σφέων οἱ Πέρσαι ψαύειν ἐπειρῶντο, διεργάζοντο αὐτούς.Hροδότου Ιστορίαι, 5.20.1XX. When Amyntas made this request and had gone his way, Alexander said to the Persians, "Sirs, you have full freedom to deal with these women, and may have intercourse with all or any of them. [2] As to that, you may make your own decision, but now, since the hour of your rest is drawing near and I see that you are all completely drunk, allow these women to depart and wash, if this is your desire. When they have washed, wait for them to come to you again." [3] When he had said this and the Persians had given their consent, he sent the women out and away to their apartments. Alexander then took as many beardless men as there were women, dressed them in women's clothes, and gave them daggers. These he brought in, and said to the Persians, [4] "I believe, men of Persia, that you have feasted to your hearts' content. All that we had and all besides that we could find to give you has been set before you, and now we make you a free gift of our best and most valued possession, our own mothers and sisters. Be aware that in so doing we are giving you all the honor that you deserve, and tell your king who sent you how his Greek viceroy of Macedonia has received you hospitably, providing food and bedfellows." [5] With that, Alexander seated each of his Macedonians next to a Persian, as though they were women, and when the Persians began to lay hands on them, they were killed by the Macedonians. Herodotus, Histories, 5.20In other words, irrespective of what some modern revisionist historical falsifiers in the south Balkans try to claim, the ancient Macedonians knew very well what and who they were, even while the occasional snobby Athenian orator threw insults at them by calling them "barbarians". Reading the British and American WWI propaganda, centuries later someone not well read would hapilly conclude that the Entente forces were fighting against the Mongols inhabiting Germany, since the Keiser was habitually called the Hun and the German soldiers the barbaric Huns!It is always better to stick with reliable sources and when it comes to the ethnicity of the Macedonians I prefer to listen to the father of History, Herodotus:XXII. Ἕλληνας δὲ εἶναι τούτους τοὺς ἀπὸ Περδίκκεω γεγονότας, κατά περ αὐτοὶ λέγουσι, αὐτός τε οὕτω τυγχάνω ἐπιστάμενος καὶ δὴ καὶ ἐν τοῖσι ὄπισθε λόγοισι ἀποδέξω ὡς εἰσὶ Ἕλληνες, πρὸς δὲ καὶ οἱ τὸν ἐν Ὀλυμπίῃ διέποντες ἀγῶνα Ἑλληνοδίκαι οὕτω ἔγνωσαν εἶναι. Now that these descendants of Perdiccas are Greeks, as they themselves say, I myself happen to know and will prove that they are Greeks in the later part of my history. Furthermore, the Hellenodicae who manage the contest at Olympia determined that it is so.Hροδότου Ιστορίαι, 5.22 / Ηerodotus, Histories, 5.22Ἑλληνοδίκαι / Hellenodicae, the men who "τὸν ἐν Ὀλυμπίῃ διέποντες ἀγῶν = manage the contest at Olympia" as Herodotus reminds us, were, as the word implies, the judges who would judge who is a Greek and who is not, since the Olympic games (but also the Isthmian in Corinth, the Delphic in Delphi, the Nemean in Nemea, the Olympian at Dion in Macedonia) were Panhellenic religious festivals that were forbiden to non Greeks. It is obvious that they were not carelessly casual but very serious about this issue. For this reason, we are told by Herodotus:Ἀλεξάνδρου γὰρ ἀεθλεύειν ἑλομένου καὶ καταβάντος ἐπ' αὐτὸ τοῦτο, οἱ ἀντιθευσόμενοι Ἑλλήνων ἐξεῖργόν μιν, φάμενοι οὐ βαρβάρων ἀγωνιστέων εἶναι τὸν ἀγῶνα ἀλλὰ Ἑλλήνων: Ἀλέξανδρος δὲ ἐπειδὴ ἀπέδεξε ὡς εἴη Ἀργεῖος, ἐκρίθη τε εἶναι Ἕλλην καὶ ἀγωνιζόμενος στάδιον συνεξέπιπτε τῷ πρώτῳ. When Alexander chose to contend and entered the lists for that purpose, the Greeks who were to run against him wanted to bar him from the race, saying that the contest should be for Greeks and not for foreigners. Alexander, however, proving himself to be an Argive, was judged to be a Greek. He accordingly competed in the furlong race and tied step for first place. This, then, is approximately what happened. Hροδότου Ιστορίαι, 5.22 / Ηerodotus, Histories, 5.22Anyone who has ever taken part in an athletic contest has experience of what Alexandros had to endure by the side of the "ἀντιθευσόμενοι Ἑλλήνες / the Greeks who were to run against him: Opponents will try every imaginable trick in the book to persuade the judges to disqualify the best atletes on the contesting side, even before the games begin. And Herodotus did not have any doubt of the nationality of the Macedonians, whom he had personally met: Ἕλληνας δὲ εἶναι τούτους...κατά περ αὐτοὶ λέγουσι, αὐτός τε οὕτω τυγχάνω ἐπιστάμενος" "... these are Greeks, as they themselves say, I myself happen to know".We know about the Macedonians; what about the Paeonians? Some modern scholars claimed them to be of Illyrian or Thracian stock, and while it is undoubted that some Illyrians and especially Thracians lived among them, as some of the names in the epigraphic record indicate, the ancients did not think so. If anything, they thought them to be closer related to the Bryges or Phrygians, who had left the Amphaxitis and the Strymon valley to transplant themselves to central Asia Minor, as mentioned earlier. There are very few words left for the Paeonian language to be classified properly, Most are easily understood using Greek. Monapos, the name of the Macedonian wild bull, bison/βἰσων in Greek, was called a monapos/μοναπος by the Paeonians. Monos means "alone" in Greek. Apis means the "far off one", the "one staying at a distance". Apia ge / Ἀπία γῆ, the land away, the Greeks said. There are two words of fish, tilon and paprax which have no obvious connection in Greek, but they might also be words earlier than even the Paeonians, as many fish even today in Greece still have pre-Hellenic, Pelasgian names, even after 4000 years of Greek presence in Greece. But the name of the lake Prasias/Πρασιάς can be explained through Greek, since it means the overgrown by green plants lake, prasia/πρασιά means the green bed of vegetables grown in the garden, and prassaios/πρασσαίος meant a green water frog and prasinon / πρασινον means the color of leeks, green, in Greek.Dryalos / Δρυαλος as Dionysos was called in the Paeonian language can easily be explained as the one of the forests, of the trees", Drys/Δρυς being the oak tree and Alsos/Αλσος the forest: Dryalsos/Δρυ-αλ[σ]ος – Dryalos/Δρυ-αλος - the s/σ drops.Stoboi/Στοβοί the Paeonian city now named Gradsko by its Slavic inhabitants in FYROM can be explained as the town that has been piled up and compressed in a narrow place. Stoibazo/στοιβάζω means to pile up, stoibe/στοιβε means stuffing, filling up. Deuriopus/Δευρίοπος, also called Alcomenae was a city in Pelagonia. Broken in two, it corresponds easily with Deuro/Δεύρο meaning here, this place, hereto and to toponyms like Opus / Ὄπυς and Opountia Locris/Ὀπούντια Λοκρίς in Central Greece.Alcomenai sounds in itself too Greek to be even translated, AlkeΑλκή is strength and gives us names like Alcaeos/Ἀλκαίος, the one full of strength, and the ending appears in several Greek cities, like Orchomenos, or Klazomenai and it comes from meno / μένω which means to stand my ground, to stand, but can also take some of the meaning of menos / μἐνος which means spirit, inner strength, ardour, etc.Bulazora could be explained as a combination of the words Bolos / Βωλος, a lump of earth, and lumpy field (there is a city in Magnesia in Greece, the major port of Thessaly called Bolos / Βόλος as well as a village close to Drama in Greek Macedonia called Bolax / Βώλαξ or Bolakas / Βώλακας and the second part being from Οros / Ὅρος which means a mountain but can also take the meaning of defining border, a frontier.Astraion / Αστραίον now Stromnitsa/Στρωμνίτσα/Струмица was the city of the Paeonian tribe of the Astrai. If the city gave its name to the inhabitants, then Astraion/Αστραίον can probably be explained by the noun Astrabes/Αστραβής meaning the level place, the verb Astrabeu/Αστραβεύω, meaning to level an area and make it straight and the word Astrabister / Αστραβιστήρ which means the leveling instrument, the level. If the people gave their name to the city, then we have to look for adifferent explanatiuon, and the closet one phonetically that also makes sense would be Astron/Αστρoν, the Star and Astrion/Αστριον the star shaped. The name of the city of Astybos/Αστυβος which its current Slavic inhabitants renamed to Shtip / Штип, can be explained using Greek to translate Asty/Αστυ, meaning "city" in Greek. There is a toponym Astypalaia/Αστυπαλαια in the Aegean. Athens is self congradulatorily called the kleinon Asty /κλεινόν Ἀστυ "the famous City" by modern Athenians, using the ancient Athenian expression. City buses in modern Greek are called Astika Leophoreia/Ἀστικά Λεωφορεία, the Bourgoisie (the city-dwellers class) is called Astiki taxi /Ἀστική τάξη in modern Greek. The name of the Paeonian tribe of the Agrianes can be explained from *agro- "field", in Greek agros / αγρός. But then there is also the word Agrios / Αγριος, that means untamed, wild, and when refering to people: vulgar, barbarian. I am sure this is not a name someone would chose for themselves but it is easily a name others would give to an unruly tribe.We can also look at two river names. River names hardly change, and this has created a whole science dealing with hydronyms. Homer mentions Tameses / Ταμεσης, and though some disagree, placing it in Italy, instead, it is most probably the well known river Thames of England. Strymon and Axios are both rivers on areas that Greeks took over from the Paeonians, therefore the names are pre-Hellenic. Axios / Aξιος means someone worthy, of value, in Greek. Strymon / Струма / Στρυμών is the name of the river running through what is now the Bulgarian province of Blagoevgrad / област Благоевград and the Greek province of Serres / Noμός Σερρών. Strymon's delta is by the ancient Athenian / Macedonian city of Amphipolis / Αμφίπολις, in Edonia. Curiously, this was not the only Strymon river. We know of at least two more Strymon-named rivers. One was in ancient Beroia:Μίεζα· πόλις Μακεδονίας ἣ Στρυμόνιον ἐκαλεῖτο· ἀπὸ Μιέζης θυγατρὸς Βέρητος τοῦ Μακεδόνος, ὡς Θεαγένης ἐν Μακεδονικοῖς. Βέρης γὰρ τρεῖς ἐγέννησεν, Μίεζαν, Βέροιαν, ῎Ολγανον, ἀφ᾿ ὧν ποταμὸς ὁμώνυμος καὶ πόλις Βέροια καὶ τόπος Στρυμόνος. Στέφανος ΒυζάντιοςMieza; Macedonian city which was also called Strymonion; from Mieza daughter of Beres son of Makedon, as Theagenes writes in Makedonikois. Beres is known fathered three children, Mieza, Berrhoia, Olganos, who gave their names to the homonymous river and the city Berrhoia and the land of Strymon.Stephanos ByzantiosΤhere was also another Strymon river in central Greece, by Aulis, across from Euboea, which is mentioned by Aeschylus in Agamemnon:Χαλκίδος πέραν ἔχων παλιρρόχθοις ἐν Αὐλίδος τόποις: πνοαὶ δ' ἀπὸ Στρυμόνος μολοῦσαιΑισχύλου Αγαμέμνων 190-192Facing Chalcis from their places at Aulis with its noisy ebb and flow,and the winds which came from StrymonAeschylus, Agamemnon 190-192The Greek word linguistically and etymologically connected to the name-word "strymon" is reuma/ρεύμα. The IE root is *sru- meaning "stream". The words strepsis/στρέψις a turning around and strepho/στρέφω meaning to turn to twist, incorporate the meaning taken from the twirling movement of the water stream, and the word strema/στρέμμα for something twisted but later also for the cultivated lot of land where the farmer tills the land running back and forth an twisting as he goes to the end to return and start tilling again, is also related. The word "strain" in English, is most probably related, if you go back to the Indo-European roots of it, since it incorporates the pain from the movement of twisting something.
google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
Let us now look at some Paeonian personal names, most of which are names of Kings. Before the Paeonians' names, though, it would also be revealing to look at a few Thracian names and try to translate them using our Greek, the same way we attempted to guess the meaning of the Paeonian words above. Here is a list of the names of various Thracian kings:KetriporisRhescuporis TeresSitalkes Seuthes Medos Seuthes Hebryzelmis KotysKersobleptesUnfortunately, not a single one of these names comes even remotely close to reminding one of a Greek name or even a Greek word. Looking at these names is like looking at a blank page. Trying to decipher Thracian names using Greek as a guide would be as ludicrous as trying to translate the Egyptian Demotic language and script of the Rosetta stone, using a Slavic language from the Balkans. But before we laugh at such an attempt, we need to remember that this is precisely what the professorial duo of Tendov and Boshevski from Skopje University and the "Macedonian" Academy of Arts and Sciences are claiming to have done! But this is another Balkan joke that needs to be addressed in a different forum.(http://issuu.com/eismakedon/docs/boshevski_and_tendov_s_egyptian_illusionsmode=embed&documentId=08092905423600e4c1b6129e456dbe8336a53171fc87&layout=grey).The Greek and Thracian languages are simply too different from each other. Although both of them share common Indo-European roots, Greek is of the Centum branch, more related to Armenian, Latin, German, Celtic, and so on, and Thracian is a Satem language, more related to Sanskrit, Iranian, Slavic, etc.Let us now look at some of the known Paeonian names:Agis, Ariston, Audoleon, Diplaios, Dropion, Eupolemenos, Langarus, Leon, Lycaeios, Nicharchos, Patraios, Simon and Teutaos. We can easily single out the names of the Paeonian kings which are very obviously Greek sounding and explainable to someone who knows Greek:Agis, Ariston , Audoleon, Eupolemenos, Leon, Lycaeios, Nicharchos, Patraios, Simon. Agis/Αγις or Αγης. Agis / Αγις means the Leader. The same name exists as a royal name for Kings of Sparta. Agis the one who reigned between 245 - 241 B.C. tried to restore the old laws of Lycourgos in Sparta and return the Lacedaemonian society to its old roots. Plurarch wrote a book about him. Another Agis/Αγις king of Sparta was the one who fought against Antipatros/Αντίπατρος in the famous battle which Alexander demeaningly called "vatrachomyomachia"...(βατραχομυομαχία = "battle between frogs and rats"), when the news reached him that his viceroy Antipatros/Αντἰπατρος beat Agis / Αγις. Τhis was immediately after Alexander had just won the battle at Gaugamela and Asia was now his. Ariston/Αρίστων was the Paeonian prince who attacked the Persians squadron during the crossing of the river Tigris, killing the Persian commander Satropates in single battle and and then in the battle of Gaugamela again. Ariston means "the best" in Greek. Ariston / Αρίστων is also a typical Greek name. There was a Spartan king named Ariston (6th century BC). The Plato's father was named Ariston and there were three philosophers known by this name, too: Ariston of Ceos (3rd century BC), Ariston of Chios (3rd century BCE), and Ariston of Alexandria (1st century). Many Greek words are derived from Ariston: Aristocracy / Aριστοκρατία, is the most commonly known of these words in the English language and it meas the "rule of the best men", the aristoi / Αριστοι. The names Aristobis / Αριστόβις, Aristion/Αριστἰων, Aristoteles/Αριστοτέλης, Aristogeiton /Αριστογείτων, Aristomenes /Αριστομένης, Aristophanes /Αριστοφάνης and many others are derived from Ariston.Audoleon / Aυδολεων translated from the Greek would mean "the Lion-voiced". Audo + leon / Aυδω + λεων : from αὐδάω / audao or αὐδώ/audo = to speak to talk, αὐδή / aude meaning the human voice, or other sounds too (Liddell and Scott's Greek English Lexicon). There is also a month called Audonaios / Αυδυναίος, Audunaios/Αυδυναίος or Audnaios/Αυδναίος, moon of December month, which was common to the Dorians of the island of Crete and to the Macedonians, indicating their common Doric descent. A Greek inscription from Lydia in Asia Minor mentions this month:SEG 35:1270Lydiaἔτ(ους) σιfʹ, μη(νὸς) Αὐδοναί-ου ιεʹ·yearof the year 216, of the month Audonai-os 15Another Greek inscription this one from Arabia, way before they became Muslim, mentions this Cretan and Macedonian month.IGLSyr 21,4 106Arabiaσπ̣γ̣ʹ, μηνὸςΑὐδονέου δʹ.293, 4th of the monthEupolemenos/Ευπολεμενος is almost completely a Greek name, though with some differences. If it was a Greek name it would be Eupolemaios / Ευπολεμαιος or Eupolemos/Ευπολεμος. Ιt means "the good warrior" from eu/ευ meaning good and polemos/πόλεμος = war. The etymology leads us to assume it means "good warrior".There are countless instances of names derived from the word polemos in Greece. We will mention first an inscription found in Athens:IG II² 678AtticaΣωκλῆς Ἀ]ιστοφίλουΕὔβιος ΕὐπολέμουΣόλων ἈθηνοδώρουSocles son of AristophilosAubios son of EupolemosSolon son of AthenodorosOn an inscription from the island of Rhodes we read:Lindos II 333Rhodes and S. Dodecanese (IG XII,1) : RhodosΛίνδιοι ἐτίμασανΕὐπόλεμον Εὐπολέμουτοῦ Εὐπολέμουἐπαίνωι, χρυσέωι στεφάνωι καὶThe Lindians honoredEupolemos (son) of Eupolemos(grandson) of Eupolemosby awarding him with a golden wreath andThe Macedonians also had a name connected with war, Ptolemaios/Ptolemy / Πτολεμαίος. The word "polemic" in modern European language is derived from the word for the art of war: polemike / πολεμική, though now it is used more to describe a literary work attacking a conflicting view.Leon/Λέων, the name of another Paeonian king is also common in Greek. It means lion, of course, as in the Lion of Nemea which Hercules killed, and it is also a contributing part of several other Green names, most famous being that of the king of Sparta who resisted the Persian at Thermopylae, Leonidas/Λεωνίδας. Timoleon/Τιμολέων is another name, as is Leonides/Λεωνίδης. There is a Leontis/Λεοντίς tribe in Athens, and yet other names such as Pantaleon/Πανταλέων, Thrasyleon/Θρασυλέων and of course Leon/Λἐων:IG II² 1956AtticaΒάκχιοςΛέωνΛεύκωνBacchiosLeonLeukonLykeios/Λύκειος at first hearing, sounds as "wolf-like" in Greek but it is actually the one "full of light", "the bright one", "the illuminating one", "of the Light". Lyk-/Λυκ- indicates bright light. Lyke/Λύκη is the morning light, and Λυκαυγές is the light of the break of dawn. (Liddell and Scott's Greek English Lexicon). We have examples of Zeus Lykeios/Ζεύς Λύκειος and a Pan Lykeios Παν Λυκειος in the Peloponnese and there was a temple of Lykeios Apollon mentioned by Pausanias in Sikyon. There are also famous statues of Lykeios Apollon, everywhere. In Athens we had sacrifices to Apollon Lykeios / Ἀπόλλων Λύκειος every year on the twelfth day of the month Metageitnion/Μεταγειτνίων (Αugust 2nd). Lyceums throughout the world got their name from the original Lyceum/Λύκειον where Aristotle had set up his school, named so for its close proximity to the temple of Apollon Lykeios.Lykeios, with exactly the same spelling and meaning as the Paeonian ruler's name, was also a proper Greek name throughout the Greek world, as shown in this inscription from Magna Graecia in southern Italy:IGASMG IV 58Italy, incl. Magna GraeciaΛ̣ύκειοςLykeiosIn Athens another inscription partially salvaged speaks of a man whose father was named Lykeios:SEG 37:162AtticaΛυκόφρωνΛυκείουΒουτάδης.Lycophronson of LykeiosBoutadesThe Paionian King Lykeios can bee seen on his coin: http://www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?LotID=247006&AucID=359&Lot=209, under "KINGS of PAEONIA". Lykkeios. Circa 359-335 BC. Laureate head of Zeus / ΛYKK-EIOY, Herakles strangling the Nemean lion with bow and quiver to the right.Nikarchos/Νίκαρχος in Greek means the conqueror of victory. It is derived from Νικη / Νίκη meaning victory and Archo / Αρχω meaning to rule. It is also a name that appears in hundreds of inscriptions throughout the Hellenic speaking world:We chose a few here. The first one is from Thessaly:Thessaly (IG IX,2) : Perrhaibia: GonnoiΝίκαρχοςΔημάρχου.Νikarchosson of DemarchosThe second inscription is from Babylon:IK Estremo oriente 144BabyloniaΝικάνωρ ΖωροῦΝίκαρχοςΝίκαρχοςΝικόλαος ἈπολλωνίδουNikanor son of ZorosNikarchos NikarchosNikolaos son of ApollonidesThe third inscription is from Italy:IG XIV 256Sicily, Sardinia, and neighboring IslandsΣωσίπολις Ἰσιδώρου,Νίκαρχος Πυρρόμμ[ιος]Ἀπολλώνιος Σατρου,Sosipolis son of IsidorosMikarchos son of PyrromiosApollonios son of SatyrosNicharchos was also the name of Plutarch's great grandfather and the name of a 1st century AD Greek poet known for his epigrams. Another Nicarchos/Nίκαρχoς whose name passed down to posterity was one a general of the Seleucid king Antiochos III the Great (223–187 BC). Nikarchos/Νίκαρχος, finally, is one of the characters of Aristophanes in the comedy Acharneis/Ἀχαρνεῖς.Patraos/Πατράος was the brother of Ariston, and king of Paeonia. The name is most probably derived from pater/πατηρ, father, hence "of the Fatherland".An inscription from Macedonia confirms this name:SEG 24:572Macedonia : Krestonia: Ioron? (Palatiano)Πάτραος Ζοΐλου.Ἀμμία Μενάνδρου Patraos son of ZoilosAmmia daughter of MenandrosThen from the same town, probably from the same family we see the same name:SEG 24:572Macedonia : Krestonia: Ioron? (Palatiano)ΖοΐλοςΠατράου.Μήδης Πατράου.Zoilos son of PatraosMedes son of Patraos Patraos/Πατράος issued numerous coins with his name, always with Apollon on one side and his brother Ariston spearing the Persian Satropates (dressed in Persian trousers, on the ground). Patraos translated from the Greeks would mean "of the fatherland", the local one. The name in Greek would is rendered as: Patroos / Πατρώος. It was a common prosonym of deities. A few Inscriptions can attest to this name One is from Skythia:IScM III 48,AScythia Minor Διόν]υσος Πα[τρῷος],Δι]όνυσος Βακ[χεύς],Dionysios PatroosDionysios BaccheusThe other inscription comes from Pamphylia, in what is now Southwestern Turkey:IK Side I 4Pamphylia— — — θεὸ]ς πατρῷο[ς κτίστης Ἀπόλλων — — —].— — — God patrooo[ς builder Apollon — — —].In Troy an inscription speaks of Apollo of the fatherland, the local Apollon:IMT SuedlTroas 538TroasἈπόλλωνος Πατρῴου.of Apollon the PatroosSimon/Σιμων is both a Paeonian and a Greek name and in Greek it means the snub-nosed man . It was a common name both in itself or as Simondes / Σιμώνδης or the more popular Simonides / Σιμωνίδης. Examples can be seen in inscriptions and in the literary record:Lindos II 1Rhodes and S. Dodecanese (IG XII,1) : RhodosἉγήσαρ[χος Ἀρέτωνος?]Σίμων Π[άγωνος]Ἀλέξιπ[πος — — — — —] Agesarchos son of AretonSimon son of PagonAlexipos— — — — —] Simonides/Σιμωνίδης (which means "son of" or "descendant of" Simon) was a famous poet of epigrams. He is the one who wrote the most famous epigramic poem, the most famous encomium of the ancient world, on the tomb of the fallen heroes at Thermopylae:Ω ξεῖν´, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδεκείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.Ō xein', angellein Lakedaimoniois hoti tēidekeimetha tois keinōn rhēmasi peithomenoi. Oh traveler, give a message to the Lacedaemonians that herewe lie, having obeyed their commandsWe should now look at the Paeonian names that can probably be deciphered using Greek but which are not as easily recognizable as Hellenic in meaning:Bastareus, Dropion, Langarus and Teutaos. Bastareus/Β̣ασταρ̣ε̣ὺ̣ς seems to have been the son of Patraos, as the following inscription from FYROM attests: SEG 45:807,DMacedonia : Paionia: Stenai? (Demir Kapija)Β̣ασταρ̣ε̣ὺ̣ς Πατράου.Bastareus son of PatraosThe name Bastareus, can be from any of the following: Basta/βαστά are the shoes. Bastagma/βάσταγμα is the burden to be carried: "bary bastagma e basileia / βαρύ βάσταγμα η βασιλεία / heavy burden the kingship" was the saying in antiquity. Bastakes/βάστακες were the πλούσιοι και ευγενείς/rich and nobles, tells us the Greek English lexicon of Liddell and Scott (Vol. 1 A-K, 1843, reprinted Oxford -1951). A very similar name was in use in Greece as this inscription from the island of Samos attests:Samos 214Samos (IG XII,6 1) Βαστακάρας ΣάμιοςἭρῃ θήραν ἀνέθηκεBastakaras the Samianto Hera this trophy dedicatedThe same root gave us the Greek name Bastakos/Βάστακος which we find in two different partial inscriptions whose location we do not know:CIRB 753unspecified subregionνου καὶ Δημόστρατε υἱὲΒαστάκου μητράδελφε,χαίρετε.nou and Demostrate son ofBastakos brother of my mother,greetingsAlso:CIRB 1262unspecified subregionἈ̣νδρομένην ∙ Τρύφωνος,Μ̣ακάριον ∙ Βαστάκου,Ἀ̣ντίμαχον ∙ Ἀντιμάχου,to Andromenes son of Tryphonto Makarios son of Bastakosto Antomachos son of AntomachosThe name can also be a Thracian isogloss, since we know that a similar name was used by Thracians. An inscription from Egypt mentions a Hellenized Thracian in the land of the Ptolemies, taking part in Hellenic athletic games held in the honor of Ptolemaeos, where he fought on the pangration (a type of free style mix of wrestling and boxing):SEG 27:1114Egypt and NubiaἄνδραςΒαστακίλας Ἀμαδόκου Θρᾶιξπτολεμαϊκοὺς παγκράτιονmanBastakilas son of Amadokos a Thracianptolemaic (games) pangrationDropion/Δροπίων is another Paeonian king, whose name can be derived from the verb drepo / δρεπω to cut down, which gives us δραπανις / sicle and dropis / δρόπις the cut off vine grapes and Dropiscos / Δροπίσκος meant the flower basket (the cut off flowers). The Indo-European root is *drep meaning originally to scratch to tear , to split off. When I visited the Museum of Makedonija, in the city of Skopje, I saw a golden leaf, which I photographed through I could not read what it said at the moment. The Museum explains it as such: Showcase #56. 1.Golden foil dedicated to the Paeonion (they meant to write Paionian or Paeonian) king Dropion, origin unknown, 3rd century B.C. The photograph of the foil can be seen at the beginning of this article. Gold is of course soft and the foil has been partially crashed. The features of the (crudely done) face in the middle of the inscription are not well preserved, and the letters have had some deformation, making it difficult to read at points, but most of it is clear. It has been published as follows:Regions : Northern Greece (IG X) : MacedoniaSEG 40:560 Previous Inscription SEG 40:559 SEG 40:562,1 Next InscriptionMakedonia (Paionia: Tikveš) — Prov. unkn. — Hellenistic period? — forgery? — MacActaArch 11 (1987-1989) 103-110A,left.1Δροπί-οναΛέο-ντοςπ(ατέρα?) καὶΜΩΑΝΤΑ.βασιλέ-α Παιό-νωνΤΩΝ ΠΑΠΕΤΗThis translation does not make sense, since ΜΩΑΝΤΑ and ΠΑΠΕΤΗ make absolutely no sense. This is how I attempted to translate it:ΔΡΟΠΙΟΝΑΛΕΟΝΤΟΣΠ ΚΑΙΜΕΓΑΝΒΑΣΙΛΕΑΠΑΙΟΝΩΝΤΩΝ ΥΙΑΠΕΤΟΥDropiona Leontos P(ater) kai Megan Basilean Paionon, ton Yiapetou.To Dropion son of Leon, F(ather) and Great King of the Paionians, the ones of Iapetos.Iapetos is a Titan in the shared mythology of both Greeks and Paionians, and one of his children was Paion. This is the Paion that the golden foil inscription is mentioning as progenitor of the Paionians. Unlike them, as we know, the Macedonians further south claimed Heracles, the son of Zeus as their progenitor.Laggarus/Λαγγαρος was an king of the Agrianes and an ally of Alexander the Great to whom Alexander offered the hand in marriage of his sister Cynana. He died before he had the chance to become Alexander's brother in law. His name can be one of two things: there is Lagaros / Λαγαρος which means clean and pure, which is appropriate for a king, or Lagaros / Λαγαρος the one who escapes, and unless there is a hidden meaning to it, I would think it improbable for a name of a king. Another interesting meaning can be derived from Lagaros / Λαγαρος the sides of an pack or riding animal, a camel, a mule or a horse, and it can be connected to the proverb lagaros / λαγαρώς meaning horse riding. This could actually be a very proper name for an equestrian Paeonian king, though I think the first meaning, of the pure is more plausible.Finally the name Teutaos/Τευτάος.An almost identical name exists in Epeiros, Teutios and Teutaia in the female form: I.Epidamnos 412Epeiros, Illyria, and Dalmatia : IllyriaΤευταίαΤευτίουTeutaiadaughter of Teutios Interestingly, from Asiatic Phrygia, comes this inscription with a name that is most probably related:Ramsay, Cities and Bishoprics 609,502PhrygiaΜενέστρατος καὶ Τεύταμος τῷ πατρὶ καὶ τῇ μητρὶ μνήμης χάριν. Menestratos and Teutamos to their father and mother in memory's grace. The verb teutazo/τευτάζω in Greek means to be busy with something the noun teuxis / τευξις means the creation or acquisition of something. It could also be related to the Illyrian Teut- meaning people, but this seems improbable for a name of an aristocrat, and a king indeed. A king would be proud to be the master creator or the one who will grab/acquire what belongs to other kings than be associated with "oi polloi". What I wanted to prove, going through the known Peonian onomastics, is that, unlike Thracian, Latin or Egyptian names, there is not a single Paeonian name that sounds truly foreign, strange, or completely unintelligible to a Greek. For sure they are not the same language, but if anything, Paeonian and Greek seem to be linguistically very closely related. Modern Linguists speak of relations of Greek to other languages and some interesting developments are coming to fruition. Eric Hamp of the University of Chicago brings Greek and Armenian in the same branch, with Macedonian (the original, not the modern Serbo-bulgarian dialect of FROM) being a Hellenic dialect. A recent (1995) linguistic family tree compiled by D. Ringe, T. Warnow and A. Taylor shows the Greek language being related to Armenian.Herodotus tells us that the Armenians and the Phrygians were related people:φρύγες δὲ ἀγχοτάτω τῆς Παφλαγονικῆς σκευὴν εἶχον, ὀλίγον παραλλάσσοντες. οἱ δὲ Φρύγες, ὡς Μακεδόνες λέγουσι, ἐκαλέοντο Βρίγες χρόνον ὅσον Εὐρωπήιοι ἐόντες σύνοικοι ἦσαν Μακεδόσι, μεταβάντες δὲ ἐς τὴν Ἀσίην ἅμα τῇ χώρῃ καὶ τὸ οὔνομα μετέβαλον ἐς Φρύγας. Ἀρμένιοι δὲ κατά περ Φρύγες ἐσεσάχατο, ἐόντες Φρυγῶν ἄποικοιΗροδότου Ιστορίαι Z' 73.1LXXIII. The Phrygian equipment was very similar to the Paphlagonian, with only a small difference. these Phrygians, as the Macedonians say, were called Briges as long as they dwelt in Europe, where they were neighbors of the Macedonians; but when they changed their home to Asia, they changed their name also and were called Phrygians. The Armenians, who are settlers from Phrygia, were armed like the Phrygians. Herodotus, Τhe Histories VII 73.1Another writer, Eudoxios, who lived around 370 B.C., a century after Herodotus, also states that the "Armenians proceed from the Phrygians and have considerable language similarities with the Phrygian language." In the 11.31. 2008 issue of Bryn Mawr Classical Review, where Zsolt Simon of the Hungarian Academy of Sciences reviewed Roger D. Woodard's "The Ancient Languages of Europe" (Cambridge University Press, 2008), we read: "What is certain, however, is that there was no 'Thraco-Phrygian' (p. 9), since Phrygian is clearly very closely related to Greek (and both belong to Balkan Indo-European / Balkanindogermanisch). More than a decade after the discovery (and publication) of the defixio of Pella the treatment of Macedonian (pp. 9-11) as a distinct language, and not a Greek dialect is questionable...It will be noted that Woodard refers to the Phrygian chapter where Brixhe dismisses Thraco-Phrygian in favour of a close relationship with Greek. On the relationship of Phrygian see esp. Günter Neumann: Phrygisch und Griechisch. SbO+AW 499. Wien, 1988; Gert Klingenschmitt: Die Verwandschaftsverhältnisse der indogermanischen Sprachen. In: Jens E. Rasmussen (ed.): In honorem Holger Pedersen. Kolloquium der Indogermanischen Gesellschaft vom 25. bis 28. März 1993 in Kopenhagen. Wiesbaden, 1994, 244-245; Joachim Matzinger: Phrygisch und Armenisch. In: Olav Hackstein - Gerhard Meiser (eds.): Sprachkontakt und Sprachwandel. Akten der XI. Fachtagung der Indogermanischen Gesellschaft, Halle an der Saale, 17.-23. September 2000. Wiesbaden, 2005, 381-386. Armenian and Greek as modern spoken languages are found to be related, more so betwen each other than between each and any other living language (the fact that Armenian has wholesale imported thousands of Iranian words, does not change the fact that the original Armenian words and grammar in the modern language are what makes the connection to Greek possible. The Persian imports into Armenian had for years confused linguists into classifying it as an Iranian satem language, until fairly recently). Phrygian and Greek according to Claude Brixhe the formost scholar of the Phrygians today were sister languages, closely related. Phrygian and Armenian were related in language and customs, according to ancient authors, including Herodotus and Eudoxios. The Phrygians were documented to have been in Macedonia before they had left to go into central Anatolia and the ancients spoke of similarities between Paeonian and Phrygian. The names of the Paeonians as we saw above, all of them seem like typical Greek names, with differentiations that seem almost dialectical, not of a foreign language. This is of course partially misleading, because Greek was not mutually or easily intelligible with Paeonian and the Greeks only later started accepting the Paeonians as a kin nation. During the 1877 excavations in Olympia, the German and German and Greek archeologists were stunned to find an inscription on a base of a statue declaring that the statue of the man had been placed there by the leage of the Paeonians / Koinon / Κοινόν Παιόνων to honor their king Dropion / Δροπίωνος:IvO 303Elis Δρω]πίωνα Λέοντοςβα]σιλέα Παιόνωνκ]αὶ κτίστην τὸ κοινὸντ̣ῶν Παιόνων ἀνέθηκεἀρ̣ετῆς ἕνεκενTo Dropion son of Leonking of the Paeonesand builder, the koinonof the Paeones dedicatedin virtue's graceThis was only allowed to the people that had a proven Hellenic descent, since the Hellanodikai would not have permitted such a dedication or even the presence of someone who was not deemed as being Greek in Olympia during the games at least. This probably means that by then the Hellenization of the Paeones through their contact with the Macedonians must have brought their language to a syngreticism which later led to its assimilation into Greek, and their Kings at least were by then completely hellenized for them to be accepted in Olympia. The numerous inscriptions in all Paeonian cities indicate the degree to which this Hellenizing process had reached by then, long before the arrival of the Romans in the Balkan peninsula. The Museums in FYROM are full of Greek inscriptions of Paeonia, proving that the Hellenization of the Paeonians moved very fast, first through bilingualism and then into full adaptation of the Greek language by the Paeonians. This process was helped by the apparent similarity of the two languages. The common languistic roots the Paeonians shared with the Greek speaking Macedonians, helped then in this transition. This is something that never happened with the Illyrians who lost their langauge much later through the Roman occupation and their language lost ground to latin only to lose that again to Slavic. The process of Hellenization in Thrace moved slower than in Paeonia, and the northern Thracians were never Hellenized. Northern Thrace and Dacia became latinized in language, and their descendants (of the Dacians) are today's Romanians and the (partially latinized) Albanians.Let us now proceed with the Paeonian Diplaos/Διπλαος or Diplaios/Διπλαιος. In Greek the word means "the double person". Starting with the Indo-European *dwi- which in Latin becomes bi- as in bilateral, in Modern English it becomes twi- as in twin brother, and in Greek it becomes di-/δι- as in diplous/διπλούς, diploos/διπλόoς or diplos/διπλός or diplasios/διπλάσιος, all of which mean: double. The word diplasios was taken by the Latins as "diplasius" to mean twofold, duplicate (Lewis and Short, A Latin Dictionary, Oxford, 1993, page 583), hence the word "diploma/δίπλωμα" (a folded paper), and the ambassador who is the carrier of such a paper to a foreign state, a "diplomat/διπλωμάτης", but also a "duplicitous" person, someone of a "double" personality, and a "duplicate" document, or the name of the letter "w" the "double-U". Should I forget to mention the "dipla/δίπλα", in plural "diples/δίπλες" the traditional Greek sweets made of a "double-folded" dough?A name like "Double" sounds quite unusual to justify, but this would be imposing our own logic and presuppositions on an ancient society run by a different set of standards. Trying to justify the logic behind naming someone Diplaos/Διπλαος or Diplaios/Διπλαιος in Paeonian would be like considering it impossible to have a name like Diplasios/Διπλάσιος in Greek. But this is where the epigraphic record steps in to make us reconsider our modern assumptions. We have two instances below, one from Eretria, a city on the southwestern shore of the island of Euboea: IG XII,9 245Euboia (IG XII,9) : EretriaΦρουραρχίδης Ἀριστομένου Στυρ(όθεν)Χαρίδημος Διπλασίου Ῥαφ(ιεῦθεν)Ἀντιφάνης Νικοφάντου Ζαρ(ηκόθεν)Phrourarchides son of Aristomenes from StyraCharidemos son of Diplasios from RafieusAntiphanes son of Nikophantes from ZarekosThe second inscription is from the province of Attica, the city of Athens:MDAI(A) 67:123,261AtticaΕὐημερὶςΔι]πλα̣σ̣ίουΜι]λη[σία]. Euemerisdaughter of Diplasiosa Miletian lady.We should take a liberty of making an assumption here, and simply treat it as an assumption, as a theory: It is very possible that the Paeonian Diplaios and the Greek Diplasios meant one and the same thing, when used as a name. It is concievable that it meant a twin person, as someone who had a "double". This word in proper Greek is Didimos/Δίδυμος, and we do find instances of it being used as a name too. We shall read this name below used in the case of a merchant from Egypt, a person of obviously mixed Macedonian and Egyptian parentage, as his double names indicate (Didymos, a Greek name, and Louros, an Egyptian name). This is a commercial letter involving a contract to buy wheat and use the Banking services of a bank etc. Incidentally, the owner of the Bank is also named Didymos. We will only read the first few lines from this long document:P.Tebt. 2.394 Date: AD149Location: TebtynisΔίδυμος ὁ καὶ Λούρις Λυσιμά- χου Λυσιμάχῳ Πασίωνο(ς) χαίρειν. ἔσχον παρὰ σοῦ τι- μὴν συναγοραστικοῦ πυροῦ οὗ ἀντανῄρησαι ἐκ δημο- σίας τραπέζης ὀνόματος μὲν Πτολέμας Διδύμου Κερκεσήφεως... Didymos, also called Louris, son of Lysima-chos to Lysimachos son of Pasiongreeting! Having recived from youa price proforma of wheatfor which a loan will be taken from the pub-lic Bank namedfor Polemas son of Didymosfrom Kerkesephes...The same name appears in many instances as a female name too, as Didime/Διδύμη, as in the case of a woman from Macedonia, for whom her husband dedicated this tenderly written inscription:EKM 1. Beroia 247Macedonia : Bottiaia: Beroiaτάτῃ συμ-βίῳ Διδύ-μῃ μνεί-ας χάριν.ate life long partner Didi-meFar away from Beroia, and Macedonia, in Ravena in Italy we read an inscription:I.Ravenna 12Italy, incl. Magna GraeciaΔίδυμοςκαὶ ἘλπιδὼDidymos and ElpidoThere are also other, derivative names like Didymias / Διδυμίας, Didymion / Διδυμίων, Didymarchos / Διδύμαρχος, Didymon / Διδύμμων,Didymon / Διδύμμων, Didymacles / Διδυμακλῆς, Sarapodidymos / Σαραποδίδυμος (the God Serapis + Didymos) and Didymeus / Διδυμεύς, and the female names Didymis / Διδυμὶς, Didyma / Διδύμα, Didymia / Διδυμία, as well as the name of the people of Didymoteichon (the "double-walled" or more precisely the "twin-walled" city, in Thrace, now part of Greece), the Didymoteicheitai / Διδυμοτειχῖται.In conclusion, we must look at the reality of the Paeonians as an ancient nation that was linguistically, ethnically and culturaly very closely related to the Greeks, with whom they shared as shown above a common mythology and religion (all their coin have Greek deities on them, Apollo, Hercules, Zeus, Athena, etc). Greeks and Paeonians were in turn linguisticaly related to the fraternal nations of the Armenians and the Phrygians. Greeks and Paeonians shared the same religion and believed in the same Gods, the same Myths. The archaeological record from Doberos, Bylazora, Stoboi, Astybos and Astraion, to mention some of the major Paeonian cities, not to mention all the smaller villages and towns throughout northern Greece, Southwestern Bulgaria and FYROM confirm this fact.The only statues that we find are statues of Greek Gods underwritten with with Greek inscriptions. The Museums in FYROM, where the bulk of the Paeonians nation lived are full of Statues of Apollon, Aphrodite, Zeus, Hygeia, Heracles, Asclepios, Dionyssos, etc. Their coins are not only written in the Greek letters, but the names of their kings are almost purely Greek, and I use the word almost because some are issoglissically identical to Greek names and others are so similar to Greek that their meaning is obvious to anyone that can read and understand Greek. The other striking fact is that the Gods of the Paeonians do not appear only on the statues of their towns and temples, but on their coins too. Reeligion is something that is never taken lightly by a nation. The Egyptians never accepted the Greek religion, for example, and neither did the Zoroastrian Persians nor the Jews or the Hinduists in India. But The Paeonians had no problem putting Heracles or Apollo, Athena or Zeus on their coins, since these were also their Gods. It is true that the Macedonians conquered the Paeonians, and they pushed them out of their seaboard into the inlands, on the upper Axios and Strymon. It is also true that the Paeonian kings accepted their subordinate role to the Macedonian kingdom, and contributed to the glorius march of Alexandros III through the plains and deserts, rivers and mountains of Asia. Ariston's bravery, killing the Persian commander after crossing the Euphrates, just before the battle of Gaugamela, had become legendary. The scene is imortalized on his brother's coins (see above, Partaos' coin). The best indicator of the Hellenization of an ancient area is the Greek theaters on its land. Since Theaters were not built for pantomimes or circus shows, they were built for plays of Greek Drama. You did not built a marble theater in the middle of Afganistan if the Macedonian colonists of that city did not speak Greek, for example, because Aeschylus and Euripides were not translated in other languages, not even in Latin. Translations were simply not the thing to do, unless it was religious documents, like the bible. The bible took 300 plus years before it was first translated into Latin and the Greek tragedies and other works of the Greek classics had to wait until the Renaissance before some of them were translated, and still most are only readable in their original, for most modern languages anyway. You did not make a marble stepped Greek theater in the middle of a Paeonian city (easilly the most expensive public building of the city), just because Greek was the lingua franca of the day, and simply to lure a few Greek tourists, the way some countries short of cash, to the north of Greece do, by promoting their "sex and gambling all under one roof" casinos. The fact that we see ancient Greek Theaters in Paeonian cities like Stoboi, for example, tells us only one thing: Their population spoke Greek well enough to understand Aeschylus, Sophocles, Euripides and Aristophanes in the original Attic.Calling Diplaios an "upper Macedonian" (misspelled)"Payonian"(sic) ruler, is wrong on many counts and only shows the abysmal confusion of the one who wrote it . Diplaios was not from Upper Macedonia. Upper Macedonia was not geographically "north Macedonia", if there was ever such a term, but the mountainous part of Macedonia, which lies in the west, Lyncestis, Orestis and Elimiotis, by today's towns of Kastoria, Florina, Kozani etc. In a similar way, for the ancients, Upper Egypt did not indicate the northern but the southern part of Egypt: the upper lands was everything south of the cataracts of the Nile, until about Syenne modern Aswan. Furthermore, Diplaios was not even a Macedonian. Being distantly related to (in the prehistoric past and even sharing a related language) is not the same thing as being one and the same. Most Paeonians, in one way or another were eventually subjected to the rule of the Macedonians. Many lived in the Macedonian state as subjects of the Macedonian king and others, most of them lived under their own kings in the areas now belonging mostly to FYROM. Diplaios was a semi-independent king of the Paeonians yet a vassal to the King of Macedonia in Pella. These are simple philosophical concepts and railroading over such simple concepts indicates only one thing, worse even than ignorance : the will to falsify and twist the historical record for reasons alien to history and the truth. An ignorant person, starting with an open mind and following a vigorous course of study can easily wash off his ignorance and find the truth. Someone who starts with a nationalist agenda and a political ax to grind will only seek ways to "invent" stories, not to understand or explain history. Claiming a linguistic, ethnic and other continuum between the ancient Paeonians and the Slavic inhabitants of the ancient Paeonian land, and then calling them both Macedonians ("A name of an upper Macedonian (Payonian) ruler...means a bouquet of flowers.") is, simply put, a bucket of un-historic nonsense, good enough for seven to eleven year old children, for whom their country's regime has decided that they need to be raised with a fake nationalist mythology. Although I think that raising children in lies you produce the future generation of controllable idiots and not responsible and empowered citizens, I can understand that part from the Skopje regime's perspective. They have studied their Tito and Stalin well. Many states do exactly the same. But when Diplaios the Paeonian is being presented as a flower-bouquet Macedonian child and granddaddy of modern Slavomakedonija, then it all becomes an outright laughable travesty of History, supported by such shuttering linguistic proof as: "The noun "dipla" is also used as a designation for a type of old [Slavo]Macedonian instrument". My suggestion is that the next time professor Donski pays a visit to the historic capital of Macedonia, Thessalonica/Θεσσαλονίκη, he tries some dipla/δίπλα(δίπλες) (folded dough sweets) from the excellent Comnenon street/ὀδός Κομνηνών or Aristotelous square/πλατεία Ἀριστοτέλους pastry shops, on his way to the Janus/Ἰανος bookstore to get a good Greek/Bulgarian or Greek/Serbian dictionary. And then he can visit the oldest bookstore in Thessaloniki, run for generations by the Ladino-Jewish family Molcho, where all the foreign language books to be had in Thessalonike can be found, several of them in history and linguistics; and I mean: real History and real Linguistics.

Ο πόλεμος της ...Σελήνης



Αυτές τις μέρες που συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την προσελήνωση του ανθρώπου στη Σελήνη, νέα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα. Είδαμε στον Τύπο ‘νέα’ στοιχεία που, είτε, πάνε να ‘ανατρέψουν’ τα γνωστά, είτε να προξενήσουν εντυπωσιασμό.
Θα παρουσιάσουμε δύο επίκαιρες γραφές για τα γεγονότα του Ιουλίου 1969. Το πρώτο τιτλοφορείται: «Πάτησαν πρώτοι οι Ρώσοι στο Φεγγάρι; Νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την ιστορία» (!!!) και το δεύτερο είναι από το γνωστό site: The Internet Encyclopedia of Science, από όπου δίδονται πληροφορίες για το σοβιετικό μη επανδρωμένο luna 15, για το οποίο γίνεται λόγος.

Φώτο: Luna 15, προσέκρουσε στο έδαφος της Σελήνης με μεγάλη ταχύτητα και καταστράφηκε

Πάτησαν πρώτοι
οι Ρώσοι στο φεγγάρι;

Νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την ιστορία


ΤΗΣ ΜΑΡΩΣΛΕΟΝΑΡΔΟΥ
m.leonardou@realnews.gr

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ήταν τελικά εκείνοι που έφτασαν πριν από τους Αμερικανούς στο φεγγάρι; Μία νέα συνομιλία, που αποκρυπτογραφήθηκε αυτές τις ημέρες με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από την προσελήνωση του ανθρώπου, ρίχνει νέο φως στα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ είναι ο άνθρωπος που πρώτος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι...
Ένα μη επανδρωμένο, ωστόσο, σοβιετικό διαστημόπλοιο, το Ιυna15, του οποίου η αποστολή ήταν να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος της Σελήνης και να επιστρέψει στη Γη προτού φθάσουν οι Αμερικανοί, συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού στις 15.50 το μεσημέρι της 21ης Ιουλίου, μόνο λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους οι Αμερικανοί.
Την πορεία του σοβιετικού διαστημοπλοίου κατέγραψε ο αστρονόμος σερ Μπέρναρντ Λόβελ, ο οποίος ανήκε στην ομάδα που συγκέντρω¬νε τις εκπομπές ήχου που κατέφθαναν από το Διάστημα, εντοπίζοντας το Ιυna 15. Τα όσα κατέγραψε τότε ο Λόβελ αρχειοθετήθηκαν και δεν έγιναν ποτέ ευρέως γνωστά. Με την αποκάλυψη των αρχείων, όμως, έγιναν μόλις τώρα γνωστές οι συνομιλίες του με αστροναύτες της αποστολής «Απόλλο 11» που απομαγνητοφωνήθηκαν.
Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες υπάρχει επίσης ο ήχος από την αίθουσα ελέγχου του Λόβελ. Ξαφνικά, ακούγεται μια δυνατή φωνή να λέει για το σοβιετικό διαστημόπλοιο:
«Πάει πολύ γρήγορα! Πέφτει!».
Αυτές είναι οι τελευταίες στιγμές πριν από τη συντριβή του.
Λίγο αργότερα ακούγεται κάποιος άλλος να λέει:
«Πρόκειται για ένα δράμα, στο υψηλότερο επίπεδο...».


Και η ιστορία του αποτυχημένου lunar 15...


"To Luna 15 μπήκε σε σεληνιακή τροχιά δύο ημέρες πριν από τον Απόλλωνα 11. Την ημέρα μάλιστα που ο Απόλλωνας 11 άρχισε να περιστρέφεται στο Φεγγάρι, έπεσε σε χαμηλώτερη τροχιά, στα 9 χιλιόμετρα από τα 203 που ήταν.
Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα τεταμένο κλίμα με την ανησυχία στο έπακρο μήπως ο μικρός ρωσικός εξερευνητής παρεμπόδιζε την επανδρωμένη αμερικάνικη αποστολή. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί διαβεβαίωσαν γρήγορα τους Αμερικανούς πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.
Στις 20 Ιουλίου, είκοσι ώρες πριν από τη διαδικασία της προσελήνωσης του Απόλλωνα 11, ο Luna 15 πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να μπει σε τροχιά από τα 16 που ήταν στα 110 χιλιόμετρα.
Την επόμενη ημέρα, ενώ ο Armstrong και ο Aldrin ήταν στην επιφάνεια, ο μικρός εξερευνητής έκανε την τελευταία πυροδότηση των ρουκετών του αλλά άρχισε να κατεβαίνει προς το έδαφος της σελήνης, όπου είχε προγραμματιστεί να κάνει μια ήπια προσελήνωση. Δυστυχώς, έχασε αρκετό ύψος και με ταχύτητα 480 χλμ/ω, έπεσε στην περιοχή που έχει την ονομασία ‘Κρίσιμη Θάλασσα’. Ήταν 21 Ιουλίου 1969.
(7/21/69 σχετικό στίγμα 15:51 UT,17°N lat., 60°W long.)

Σχεδόν είκοσι έτη θα έπρεπε να περάσουν για να αναγνωρίσουν, επίσημα, οι Σοβιετικοί ότι το Luna 15 ήταν παράδειγμα αποτυχημένης προσπάθειας επιστροφής από τη σελήνη. Και ακόμη δεν έγινε σαφές αν, τέλος πάντων, όλα πήγαιναν καλά, πόσο θα μπορούσε να βλάψει τον Απόλλωνα 11. Αλλά και άν ακόμα, η προσπάθεια προσγείωσής του είχε πετύχει, θα είχε επιστρέψει στη γη μια μέρα μετά την προθαλάσσωση του Απόλλωνα 11.
Με άλλα λόγια ο Λούναρ 15 δεν μπήκε ούτε μια μέρα περισσότερο σε τροχιά από ότι ήταν προγραμματισμένος. Αν ο εξερευνητής αυτός είχε προσεληνωθεί την τρίτη ημέρα και όχι την τέταρτη ή αν ο Απόλλων 11 είχε αποτύχει να επιστρέψει, οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει ένα προσβλητικό χτύπημα."

Δες το σχετικό βίντεο με την πρόσκρουσή του στη Σελήνη.



24.7.09

Oδύσσεια... τέλος

Η διαστημοσυσκευή "Οδυσσέας''

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή της διαστημοσυσκευής Oδυσσέας, που επί σχεδόν 20 χρόνια μάς αποκάλυπτε τα μυστικά του Hλιου
Σχεδόν για μία ολόκληρη εικοσαετία μελετούσε και μας έδινε πληροφορίες για τον Hλιο που δεν μπορούσαμε να πάρουμε απ’ οποιονδήποτε άλλο σταθμό παρατήρησης και οι ανακαλύψεις που έκανε μας αποκάλυψαν πολλά από τα μυστικά του άστρου της ημέρας.

O «Oδυσσέας» εκτός του Hλιου μελέτησε επίσης και τρεις διαφορετικούς κομήτες.


Πρόκειται για τη διαστημοσυσκευή «Oδυσσέας», της οποίας η αποστολή ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα τέλη του περασμένου μήνα μετά συνεχή λειτουργία 18 ετών και 9 μηνών, διάρκεια δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς. Ο «Oδυσσέας» εκτός από τον Hλιο μας έστειλε επίσης πληροφορίες και για τρεις διαφορετικούς κομήτες καθώς και για τον πλανήτη Δία. Aνακάλυψε, επίσης, ότι η ποσότητα της διαστρικής σκόνης που εισρέει στο Hλιακό μας Σύστημα από τον διαστρικό χώρο είναι 30 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα.
Tα τελευταία, φυσικά, χρόνια ο «Oδυσσέας» δεν ήταν η μοναδική διαστημοσυσκευή που μελετούσε τον Hλιο, ήταν όμως η μοναδική που μελέτησε τους σχεδόν άγνωστους μέχρι τώρα πόλους του Hλιου.

Αλλες έρευνες

Mια άλλη κοινή αποστολή Eυρώπης και Aμερικής για τη μελέτη του Hλιου ονομάζεται SOHO και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 1995 μεταδίδοντάς μας ανεκτίμητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Hλιου, ενώ άλλες πέντε νέες διαστημοσυσκευές ηλιακών μελετών έχουν τεθεί ή σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία, δύο από την ESA και τρεις από τη NASA αποδεικνύοντας έμπρακτα πλέον τη σπουδαιότητα των ηλιακών ερευνών.
Για τους αστρονόμους, άλλωστε, ο Hλιος είναι ένα τεράστιο εργαστήρι για τη λεπτομερή μελέτη της δομής και της ενέργειας που εκπέμπουν τ’ άστρα. H μελέτη γίνεται με την ανάλυση του ηλιακού φωτός στις διάφορες συχνότητές του, αφού τα φασματοσκόπια και τ’ άλλα όργανα των ειδικών ηλιακών αστεροσκοπείων και διαστημοσυσκευών μελετούν σε καθημερινή βάση τον ηλιακό δίσκο, τις διεργασίες και τις οποιεσδήποτε μεταβολές συμβαίνουν σ’ αυτόν. Yπάρχουν δηλαδή ορισμένα αστεροσκοπεία και ερευνητικά κέντρα που απασχολούνται αποκλειστικά με τη μελέτη του άστρου της ημέρας.

Kύριο αντικείμενο των μελετών του «Oδυσσέα» ήταν η ηλιακή δραστηριότητα
Xάρη σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις κατορθώσαμε να δούμε διάφορα χαρακτηριστικά όπως, για παράδειγμα, μία «μαγνητική σήραγγα» στο μέγεθος της χώρας μας γεμάτη με υπέρθερμα αέρια τα οποία κινούνται με ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Aλλες φωτογραφίες μάς αποκαλύπτουν φωτεινές γέφυρες που εκτείνονται 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια ορισμένων σκοτεινών κηλίδων, καθώς και εκατοντάδες άλλα νεότερα χαρακτηριστικά που μας ήταν μέχρι πρότινος άγνωστα.
O δίσκος που βλέπουμε καθημερινά είναι η ορατή, λεπτή του επιφάνεια και ονομάζεται φωτόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 6.000 βαθμούς Kελσίου. Πάνω από τη φωτόσφαιρα βρίσκεται η κατώτατη στιβάδα της ηλιακής ατμόσφαιρας που ονομάζεται χρωμόσφαιρα και έχει θερμοκρασία 100.000 βαθμών Kελσίου. Tέλος, πάνω από τη χρωμόσφαιρα βρίσκεται το στέμμα του Hλιου, που εκτείνεται σε απόσταση 3,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και έχει θερμοκρασία που φτάνει το ένα εκατομμύριο βαθμούς Kελσίου.

O Hλιος που... δεν βλέπουμε

O Hλιος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μία φορά κάθε 27 μέρες, και με ειδικά φίλτρα μπορούμε να μελετήσουμε άνετα τις διάφορες δραστηριότητες των αερίων της ηλιακής ατμόσφαιρας.
Στη χρωμόσφαιρα, για παράδειγμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιακά φαινόμενα, τις προεξοχές.
Tεράστιοι χείμαρροι υπερθερμασμένων αερίων εκσφενδονίζονται συνεχώς με τρομακτικές ταχύτητες σε ύψη εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Tο βιαιότερο όμως είδος διαταραχών στον Hλιο είναι οι εκλάμψεις που σχετίζονται με ισχυρά μαγνητικά πεδία και μπορούν να παρομοιαστούν με την έκρηξη δισεκατομμυρίων βομβών υδρογόνου. Tα πυρακτωμένα τους αέρια εκσφενδονίζονται σαν πύρινες γλώσσες που ξεδιπλώνονται και ορμούν στο διάστημα με τέτοια δύναμη ώστε πολλές φορές αντί να ξαναπέσουν στον Hλιο χάνονται στο κενό. Tεράστιοι χείμαρροι υπερθερμασμένων αερίων εκσφενδονίζονται συνεχώς με τεράστιες ταχύτητες και μετακινούνται στην ηλιακή ατμόσφαιρα ακολουθώντας ορισμένες γραμμές μαγνητικών δυνάμεων, σε ύψη εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, ενώ άλλοτε φαίνονται να υλοποιούνται από το τίποτε και να γκρεμίζονται καταστροφικά προς την επιφάνεια.
Oι εκρήξεις αυτές απελευθερώνουν τεράστια κύματα ενέργειας και ατομικών σωματιδίων που αποτελούν τον ηλιακό άνεμο. H αλληλοεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου έχει παράξενα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων είναι και η εμφάνιση ενός από τα ωραιότερα παιχνίδια της φύσης: του βορείου και του νοτίου Πολικού Σέλαος.

Φλώρινα: Πορεία-απάντηση

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ!


Η Φλώρινα μας είναι όμορφη. Την Κυριακή έγινε ακόμη πιο όμορφη όταν εκατοντάδες Ελληνόψυχοι,από διάφορα μέρη, την έντυσαν στα γαλανόλευκα.

Οι Ανένταχτοι Πατριώτες, η Χρυσή Αυγή, ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λάρισας και όλοι όσοι συμμετείχαν στην αγωνιστική εκδήλωση μετά την πρωτοβουλία της Πατριωτικής εφημερίδας ʽΣτόχος», έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση το πολεμικό μήνυμα ότι εκεί είναι γη ελληνική ποτισμένη με αίμα ελληνικό. Σείστηκε η πόλη όταν οι Έλληνες άρχισαν με συνθήματα και τραγούδια να διαλαλούν ότι η Φλώρινα και η Μακεδονία ολόκληρη δεν σηκώνει ξένο ζυγό όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους που ορέγονται και φαντασιώνονται διάφορα. Κι ήταν τέτοια η παρουσία κι η ετοιμότητα τους που ο νεοταξικός εχθρός όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά κατάλαβε ότι στο επόμενο κούνημα του θα βρίσκονται εκεί πολύ περισσότεροι. Κι αυτή τη φορά δεν θα μείνουν στα λόγια.

Άλλωστε,το 1913 η Μακεδονία δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη...

"ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"