Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.8.09

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΝΤΟΓΑΝ!


Του Πλάµεν Τσβετκώβ (Αποκλειστικά γιά τόν «Ἀντιφωνητή»)
Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές οι κόκκινοι και οι βασιλικοί πήραν τα χαµηλότερα αποτελέσµατα από την αρχή των δηµοκρατικών εκλογών στη χώρα (1990). Αντιθέτως το τουρκικό κόµµα είχε αύξηση, παίρνοντας 600.000 ψήφους και αναδεικνυόµενο σε 3ο πολιτικό κόµµα της χώρας, µε ρεκόρ 38 βουλευτών και ποσοστό 14,5%. Ο ηγέτης του Αχµέτ Ντογάν είπε ότι χωρίς το δικό του κόµµα στην Κυβέρνηση δεν µπορεί να υπάρχει σταθερότητα και οι επιθέσεις εναντίον του κόµµατός του προκαλούν αστάθεια στην εθνική ειρήνη της χώρας! Η προεκλογική εκστρατεία του τουρκικού κόµµατος σηµαδεύτηκε από την επιθετική συµπεριφορά του αρχηγού του. Στο ποµάκικο χωριό Κότσαν δήλωνε ότι από αυτόν εξαρτώνται οι ποσοστώσεις των κρατικών επιδοτήσεων και το πού θα κατευθυνθούν. Στο Κίρτζαλι ο ίδιος διακήρυξε ότι δεν είναι και τόσο βασικό να τον αγαπάνε αλλά να τον συµβουλεύονται.
Η συµπεριφορά του αυτή κέρδισε τους Τούρκους ψηφοφόρους και τον βοήθησε η µεγάλη πολιτική καµπάνια µέσα στα τζαµιά. Ο αρχηγός της Ενωσης «Δικαιοσύνη – Βουλγαρία», Σεζγκίν Μουµίν, κυκλοφόρησε προκήρυξη στην οποία κατηγόρησε την προπαγάνδα στα µουσουλµανικά τεµένη, ότι «είχαν γίνει αρχηγεία του DPS, υπήρχαν και αφίσες του Αχµέτ Ντογάν». Ο Ντογάν βεβαίως κέρδισε κι επειδή πριν τις εκλογές η κυβέρνηση έκανε κάποιες αλλαγές στον εκλογικό νόµο, εισάγοντας καινούργιο σύστηµα που ωφελεί τα µικρότερα κόµµατα. Έτσι κόµπαζε ότι µε τον νέο νόµο θα βάλει 40 βουλευτές στη Βουλή, 6 επιπλέον από την προηγούµενη φορά. Ο νέος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ πάντως ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόµο και δήλωσε: «η Αστυνοµία καί οι εισαγγελείς πρέπει να ασχοληθούν µε το φαινόµενο του εκλογικού τουρισµού, διαφορετικά θα γελοιοποιηθούµε στην Ευρώπη».Η αναφορά αυτή του Μπορίσωφ συνδεόταν µε την µεγάλη προεκλογική εκστρατεία και εκλογική ενίσχυση του DPS από τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Στα τουρκικά κρατικά κανάλια έπαιζε διαρκώς ένα βίντεο κλίπ που υπενθύµιζε τα γεγονότα του 1984 για την αφοµοίωση από το προηγούµενο καθεστώς, και τους φοβέριζε για νέα αφοµοίωση. Η παρότρυνση ήταν να ψηφίσουν …δύο φορές, µία φορά στην Τουρκία και αµέσως να φύγουν να ξαναψηφίσουν στα πάτρια εδάφη. Γι’ αυτό ήταν έτοιµη και η δωρεάν µεταφορά τους µε λεωφορεία. Ο Ντογκάν δεν λυπήθηκε τα έξοδα: µόνο στο κέντρο της Κων/πολης είχε νοικιάσει 100 ταµπλώ στα οποία υπήρχαν αφίσες µε το πρόσωπό του και καλούσαν στα τουρκικά και στα βουλγαρικά να πάνε να ψηφίσουν.

Την ηµέρα των εκλογών 95.000 πρόσφυγες που είχαν φύγει από τη Βουλγαρία µετά το 1989*, ψήφισαν στα 123 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην τουρκική επικράτεια (τα µισά στην Κωνσταντινούπολη). Οι ψήφοι ήταν φυσικά για το DPS. Χιλιάδες προτίµησαν να έρθουν µε λεωφορεία στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν. Το τουρκικό κράτος έδωσε παράταση παραµονής σε 100.000 Βούλγαρους που ζουν παράνοµα στην Τουρκία, µε αντάλλαγµα να πάνε να ψηφίσουν. Ο Μουσταφά Φ. από το χωριό Τσορµπατζίνσκο (Τσόρµπατζιλαρ) είπε ότι από την τουρκική Αστυνοµία του δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα πάρει νέα άδεια παραµονής µόνο αν πάει να ψηφίσει. Τελικά στον νοµό του Χασκόβου το DPS πήρε 2 από τις 7 έδρες, στο Σµόλιαν πήρε τις 2 από τις 4 και στην περιοχή του Κίρτζαλι το DPS κέρδισε 4 από τις 5 βουλευτικές έδρες, γιαυτό και ονοµάζεται κάστρο του Ντογάν ή βιτρίνα του DPS. Μάλιστα το τουρκικό κόµµα έχασε την µία έδρα από το κόµµα Γκέρµπ του Μπόικο Μπορίσωφ (που εξέλεξε τον επίσης Τούρκο και διάσηµο γλύπτη Βεζντί Ρασίντωφ) για 26 µόλις ψήφους! Το τουρκικό κόµµα στο Κίρτζαλι συγκέντρωσε 67.770 ψήφους, µε µόνο 5.000 από τους 12.000 ψηφοφόρους που περίµενε από την Τουρκία. Το βράδυ των εκλογών υπήρχε µεγάλη θλίψη στο αρχηγείο του DPS στο Κίρτζαλι. Το κόµµα έχασε όχι µόνο την έδρα στο Κίρτζαλι αλλά και την εξουσία σε εθνικό επίπεδο. Με βάση εκτιµήσεις τοπικών ηγετών ότι τους πρόδωσαν τα κόµµατα του συνασπισµού τους.Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση του DPS από δω και πέρα, µια που για πρώτη φορά το τουρκικό κόµµα θα βρεθεί εκτός Κυβέρνησης. Ήδη σηµειώσαµε κάποιες δηλώσεις του Ντογάν, οι φήµες που κυκλοφορούν µιλούν για επερχόµενη νέα περίοδο αφοµοίωσης, ανάλογη εκείνης του Ζίβκωφ και αναµένεται βεβαίως και η πολιτική του Μπορίσωφ στο µειονοτικό ζήτηµα.* Συνολικά στην Τουρκία ζούνε περί τις 300.000 Τούρκοι που φύγανε από τη Βουλγαρία. Οµοίως µεγάλοι αριθµοί από τον ίδιο πληθυσµό ζούνε στην δυτική Ευρώπη, όπου επίσης πρώτο κόµµα αναδείχθηκε το DPS, ενώ σε ΗΠΑ-Καναδά, όπου ζουν περί τα 2 εκατοµµύρια Βούλγαροι, πρώτο αναδείχθηκε το κόµµα του Μπορίσωφ.
Διαβάστε όλο το άρθρο στην Πηγή:

21.8.09

Άνθιμος:"Δεν δέχομαι να κρατούμε χαμηλούς τόνους"

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος εκφράζει τη διαφωνία του για τη στάση του Αρχιεπισκόπου


Νίκος Παπαχρήστου 21/08/2009 21:08 Τελευταία Ενημέρωση 21:08 21/08/2009

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αμφισβητεί κεντρικές επιλογές του Αρχιεπισκόπου

Τη διαφωνία του με τη σιωπηλή στάση στα εθνικά θέματα και την πορεία εσωστρέφειας που ακολουθεί η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την Παρασκευή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr. Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που ένας Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας διατυπώνει δημόσια τις αντιρρήσεις που έχει με τις επιλογές και τις αποφάσεις του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου. "Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε" δηλώνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφερόμενος στη σιωπηλή στάση της Εκκλησίας έκανε λόγο για "μια μεγάλη απουσία από τον πνευματικό και εθνικό μας βίο". "Δεν ξέρω γιατί ο αρχιεπίσκοπος έχει την άποψη να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να μη μιλάμε, εγώ αυτό δεν το δέχομαι" επισήμανε επίσης, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πολλών νέων ιδρυμάτων που εξήγγειλε ο κ. Ιερώνυμος. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε άγνοια για τις αποφάσεις που συνδέονται με την αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας, και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα συνεδριάσει τον Οκτώβριο.

Σκάι

Νίμιτς: Αναβολή μέχρι την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης!

Το σκοπιανό Κανάλ 5 μετέδωσε, πως σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές πάμε για αναβολή της διπραγμάτευσης για το όνομα της πΓΔΜ. Η απόφαση αυτή φέρεται ως σκέψη του Νίμιτς αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Συγκεκριμένα:

Kanal 5: Matthew Nimetz plans to freeze Greek-"Macedonian" talks for a few months

21 August 2009 18:50 FOCUS News Agency

Skopje. UN special envoy in the negotiation between "Macedonia" and Greece plans to freeze the talks between the two countries for a few months, "Macedonian" Kanal 5 television reported, citing anonymous diplomatic sources."Macedonia’s" firm position, Athens’ rejection of essential points in the most recent proposal and the election campaign in Greece are the reasons for Matthew Nimetz’s intention to maintain the negotiations only formally. The actual talks will start possibly in May next year when the new Greek prime minister, who will have more space for negotiations, will be named. It is planned that then a brief, but essential campaign will be launched to solve the name dispute. NATO and EU officials might also join it, the television notes.

http://www.focus-fen.net/?id=n191755

Αναθεωρημένο κείμενο εισηγήσεων ετοιμάζει ο Νίμιτς

Κεντρικό θέμα θα είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και οι όροι χρήσης της

Αναθεωρημένο κείμενο εισηγήσεων, που θα αποτελούν «διόρθωση» των βελτιωμένων ιδεών του Ιουλίου, σκέφτεται να παραδώσει σε Αθήνα και Σκόπια ο Μ. Νίμιτς.
Κεντρικό θέμα του νέου κειμένου είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και οι όροι χρήσης της.

«Το καλύτερο πράγμα που έχω να κάνω», δήλωσε στο «Εθνος» ο μεσολαβητής, «είναι να πάρω τις ιδέες που άκουσα αυτήν την εβδομάδα και να δω τι μπορώ να κάνω με αυτές, ώστε να φέρω πιο κοντά τις δύο πλευρές». Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Νίμιτς θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις ελπίζοντας σε σύντομη συμφωνία. Μιλώντας στο «Εθνος» μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο Ζόλαν Γιολέφσκι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως οι διαφορές μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλες, αλλά φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχει λύση.
Η ίδια διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Αθήνα αποδέχεται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι Σκοπιανοί, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους, «δεν την απορρίπτουν, αλλά θέτουν όρους που η Αθήνα χαρακτηρίζει απαράδεκτους. Φαίνεται ότι συζητούν την περίπτωση κατά την οποία η ονομασία αυτή να χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν και την χρήση της σε διεθνείς οργανισμούς». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από παραλλαγή της πάγιας σκοπιανής θέσης για διπλή ονομασία.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις θέσεις που παρουσίασαν οι Βασιλάκης και Γιολέφσκι, οι οποίοι του μετέφεραν τα σχόλια των κυβερνήσεών τους.
«Τώρα χρειάζεται να σκεφθώ ξανά πώς θα συμβιβάσω μερικές από τις συνεχιζόμενες διαφορές τους. Βλέπω δύο-τρία θετικά μετά τις συζητήσεις μαζί τους.
Πρώτον υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά, ώστε να διατηρηθεί το μομέντουμ. Υπάρχουν διαφορές σε κάποια θέματα, αλλά και οι δύο πλευρές έδειξαν βούληση να σκεφθούν εναλλακτικές λύσεις και επιθυμούν να ακούσουν τις απόψεις η μία της άλλης», κατέληξε ο κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Ουάσιγκτον και έδρα του ΟΗΕ επικρατεί πρόσθετη ανησυχία, λόγω της εμφάνισης της Βουλγαρίας στο διπλωματικό παιχνίδι της ονομασίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ- Έθνος

Η Σκοπιανή ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ-ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ προπαγάνδα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Oι Σκοπιανοί χτίζουν πλατεία-μνημείο του Βασιλέα των Μακεδόνων Φιλίππου στο Μοναστήρι.
Αποκλειστικές φωτογραφίες
Δημοσιεύουμε φωτογραφίες από το μνημείο-πλατεία που διαμορφώνουν οι Σκοπιανοί στο Μοναστήρι (Μπίτολα το ονομάζουν) το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα συνεργάτης του ιστολογίου μας.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η πλατεία (με 2 σειρές ασπίδων δεξιά και αριστερά του μνημείου). Στα δεξιά υπάρχει το τζαμί (διακρίνεται ο μιναρές)! Και αν προσέξετε, το "χρυσό" στεφάνι στην πρόσοψη του μνημείου.
Και κανα παγκάκι και ένα μοντέρνο συντριβάνι. Αληθινός αχταρμάς!
Μια άλλη όψη του μνημείου:
Ενώ απ ότι φαίνεται δυσκολευόταν να κάνουν το 16κτινο αστέρι στις ασπίδες και περιορίστηκαν σε μόνο 8 ακτίνες!

Τέλος, η ενημερωτική ταμπέλα (ο Φίλιππος έγινε Φίλιπ!) :

Από τη μια είναι να γελάει κανείς όταν ένα τεχνητό μόρφωμα-συνοθήλευμα όπως είναι το κράτος των Σκοπίων προσπαθεί να αποκτήσει εθνική υπόσταση παραχαράσοντας την ιστορία.

από την άλλη ...

που είναι οι αντιδράσεις της επίσημης ελληνικής πολιτείας (Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων);
Το Μοναστήρι (Μπίτολα) απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα (φυλάκιο της Νίκης στη Φλώρινα) και η πλατεία τους συνεχίζει να είναι υπό διαμόρφωση (φαίνονται οι σκαλωσιές).
Ας κάνουν τον κόπο και οι ίδιοι να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα των παραπάνω φωτογραφιών.


Η Σκοπιανή ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ-ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ προπαγάνδα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν να προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το όνομα με "σύνθετη ονομασία" που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία (απλά εμείς θα λέμε ότι ο προσδιορισμός είναι γεωγραφικός!)


Παρεπιπτόντως ακόμη να βρεθεί χώρος για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δήμο Αθηναίων.
Οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν κύριοι της ΝΔ (και των λοιπών κομμάτων της "συναίνεσης").
Όλα εδώ πληρώνονται.

Krusovo Meleniko Strumitsa Gevgeli Bukovo Megarovo



Ένα χρήσιμο video για την ιστορία της Μακεδονίας. Στο Κρούσοβο που ΟΛΟΙ μπορούν να ακούσουν ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ τα Ελληνικά στους δρόμους, παρά την καταπίεση του "δημοκράτη" Γκρούεφσκι. Όλοι ακούν τα Ελληνικά ... σ'εκείνα τα μέρη... πλην της Ελληνίδος Υπουργού Εξωτερικών.
Απο: ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Macedonian names and makeDonski pseudo-linguistics: The case of the name Glaukias


By Miltiades Elia Bolaris

Balkan Illusion - phantasia archaica:

"...it is very interesting to note that many of the authentic ancient Macedonian words, according to their etymology and pronunciation, have a striking resemblance to the appropriate words used in the modern Macedonian language (and other so called "Slav" languages)[sic]."

..."Glaukia(s).

Could this name be derived from the noun "glava" (a head)? In 19th century Macedonia one finds the male name Glavko.". From: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity propagandist and folk "historian" from Skopje, FYROM.

There was a lot of commotion in the conservative circles of Rome, in 1901, when the Guerrieri-designed lions of the Aqua Pia fountain, in Piazza della Republica were all of a sudden replaced by four nude bronze nymphs. Commotion or not, the nymphs stayed, and to add insult to conservatism's injury, the people forgot the old Pious Water name and started calling it the Fontana delle Naiadi / the Neiads Fountain.

To make things even worse, some artistically challenged Romani saw the Dolphin the Octapus and the fish in the water fountain, and the whole mix somehow reminded them of their favorite sea food dinner, hence the name "Fritto Misto / Fried (seafood) Mix", stuck for the fountain, to the dismay, I am sure of Mario Rutelli, the Sicilian sculptor who created it.

Dismayed or not, Rutelli was subsequently commissioned to create yet another sculpture, for the middle of the fountain, which he called the Glaucos Group / Gruppo Glauco, which was installed ten years later, in 1911-1912.

Glaukos/Glaucos/Γλαύκος, the human-like sea deity, the sea demon who is portrayed in the middle of the Fontana delle Naiadi was a poor Boeotian fisherman of ancient times, who become immortal by eating a life-giving sea weed.

He grew fins and a fish tail and became an immortal creature of the sea. He was accepted by Poseidon, Nereus and Amphitrite as their companion and became a benevolent sea demon that always run to help seamen in distress in the seas.

He was occasionally metamorphosed into a female, the white faced Glauce / Γλαύκη, a mermaid.There are many personages with the name Glauke/Glauce/Γλαύκη in Greek Mythology. One was an Amazon, also named Hipollyta, who became wife of Theseus. Another Glauce was the daughter of Kyknos (the "bright white" one) who had a child by Ajax. A woman named Glauce was one of the daughters of Danaos and Phoebe (the "illuminating" one).

Read this article in: American Chronicle

Δίας, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ, για τους λάτρεις του ουρανού, απόψε, στην Άνω Βροντού Σερρών



Η Καλλιστώ, ένα από τα πολλά φεγγάρια του Δία

Τον πλανήτη Δία και τα τέσσερα μεγάλα του φεγγάρια, τα φεγγάρια του Γαλιλαίου, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι λάτρεις του Ουρανού που θα βρεθούν, απόψε, στην 3η Αστροβραδιά της Άνω Βροντούς Σερρών, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων.

Από τα 66 μέχρι τώρα γνωστά φεγγάρια που περιφέρονται γύρω τον πλανήτη Δία, ορατά από τα επίγεια τηλεσκόπια της ερασιτεχνικής αστρονομίας, ως μικρές χρυσές κουκκίδες, ξεχωριστή θέση στο ουράνιο στερέωμα κατέχουν τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια-δορυφόροι, που έγιναν αντιληπτά από το Γαλιλαίο, όταν παρατήρησε τον ουρανό με το τηλεσκόπιό του το 1609.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι πολύ μεγάλοι, με διάμετρο από 4.980 έως 2880 χλμ. Οι δύο πρώτοι είναι, μάλιστα, μεγαλύτεροι της Σελήνης. Είναι ορατοί με απλά κιάλια, κατά τη διεύθυνση του ισημερινού του πλανήτη και κατά την κίνησή τους περί τον Δία, άλλοτε υφίστανται εκλείψεις, άλλοτε διαβάσεις και άλλοτε επιπροσθήσεις.

Ο Δίας θεωρείται από τους αστροφυσικούς ως ο «γίγαντας» του ηλιακού μας συστήματος και ως ο «μέγας προστάτης» της ζωής στη γη, καθώς προσελκύει πάνω του ως ισχυρότατο μαγνητικό δίπολο, αστεροειδείς και «μανιασμένους» βράχους, που μέχρι τώρα, αν προσέκρουαν στη γη θα είχαν αφανίσει κάθε ίχνος ζωής.

Η ύπαρξή του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι ο 5ος και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με μάζα περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Η τεράστια μάζα του, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στην ατμόσφαιρά του, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ο πλανήτης αυτός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν ένα αστέρι, που λόγω της μικρής του μάζας, σε σχέση με την απαιτούμενη, που είναι κάπου 70 φορές μεγαλύτερη, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο σημείο που φτάνουν τα κανονικά άστρα στη διάρκεια της ζωής του και τώρα «πεθαίνει», όπως προβλέπει η αστρική εξέλιξη.

Έχει διάμετρο περίπου 145.000 χλμ, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 12 γήινα χρόνια. Πολύ διαφορετικός από τους κοντινότερους στη Γη πλανήτες, ο Δίας είναι στην ουσία μία τεράστια σφαίρα σκόνης υδρογόνου και ηλίου, ενώ περιέχει και ποσότητες αμμωνίας και μεθανίου, δηλαδή κάποια απ' τα συστατικά που περιείχε πιθανόν και η πρώιμη ατμόσφαιρα της Γης.

Δεδομένου ότι, η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, η έντονη εσωτερική θερμοκρασία του Δία μετατρέπεται στα υψηλά στρώματα σε παγερό αέρα που φθάνει σε θερμοκρασία τους -150 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110oC.

Εδώ και καιρό, υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι, στην Ευρώπη, στο μικρότερο από τους τέσσερις δορυφόρους του Δία που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος, υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από το λεπτό επιφανειακό φλοιό. Αυτός φαίνεται στις διάφορες φωτογραφίες που έστειλε κατά καιρούς η ρομποτική διαστημοσυσκευή Galileo.
Μάλιστα, κατόπιν μελέτης χιλιάδων φωτογραφιών, πολλοί ερευνητές εκτιμούν πως ο επιφανειακός φλοιός της Ευρώπης δεν ξεπερνά τα 5 χλμ σε πάχος, ενώ ο ωκεανός που -πιθανά- βρίσκεται από κάτω, μπορεί να φτάνει σε βάθος 50 χλμ.

Εξαιτίας της δηλητηριώδους σύνθεσης της ατμόσφαιρας του Δία, από υδρογόνο, ήλιο, μεθάνιο και αμμωνία, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει ζωή στον πλανήτη, αλλά ακόμα και αν προσπαθούσαμε να πάμε εκεί, με κάποιο είδος στολής, θα αντιμετωπίζαμε δυσκολία στο περπάτημα, λόγω της μεγάλης μάζας του πλανήτη και της ισχυρότατης βαρυτικής έλξης.

Σήμερα, η γη, μακριά πλέον από το ρεύμα των Περσείδων και την περίτεχνη «χρυσή βροχή» τους, που παρακολουθήσαμε στο μέγιστό τους, στις 12-13 Αυγούστου, αντικρίζει τον άγρυπνο «βασιλιά» των πλανητών, που για φέτος βρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερω.

Η 3η Αστροβραδιά της Άνω Βροντούς είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009 και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου. Διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, την Κοινότητα Άνω Βροντούς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βροντού «Η Συνάντηση» και τον Όμιλο UNESCO Σερρών. Στη διοργάνωση δεν συμμετέχει η Αστροπύλη Σερρών- Σερραϊκής Λέσχης Περιήγησης αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της, κ. Απόστολο Γιόσα, στην «3η Αστροβραδιά» δεν στηρίχθηκε το επιστημονικό κομμάτι και δεν θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί αστρονόμοι και αστροφυσικοί.

Το Βήμα

Dear Greece and Macedonia, get over it

Mark Leon Goldberg - August 18, 2009 - 11:05am



Few topics spark as intense debate among a cadre of readers of this blog than the dispute over the proper name of the country to the immediate north of Greece, south of Serbia, east from Albania and west from Bulgaria. The capital of this country is Skopje.
This country is known formally as the "Former Yugoslav Republic of Macedonia," FYROM for short. The government of this country wants it simply to be called "The Republic of Macedonia." However, Greece objects to this appelation because it shares the name of the adjacent Greek province called "Macedonia." So, since independence, the two countries have been in constant dispute.
Enter the United Nations. Specifically, mediator Matthew Nimitz, who has tried to broker a compromise. He is meeting with both sides this week and according to this regional paper the newest innovation on the negotiating table is "Republic of Northern Macedonia."
We'll see how far that goes. In the meantime, I think it's useful to remind folks on both sides of the dispute that this kind of nationalism is just stupid. It can also turn dangerous. And if you want to know how this all looks from the outside, the answer is really, really

http://www.undispatch.com/node/8783

Ισραήλ προς Ελλάδα: «Δεν είχαμε κακή πρόθεση»

“Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την εν λόγω άσκηση το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, ανήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ να προβαίνει σε διάβημα στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.
Παράλληλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί ως παρατηρητής στην τελική φάση της άσκησης.
Τελικά, το Τελ Αβίβ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας τις επίμαχες αναφορές.
«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δυο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Όσον αφορά στην άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά σε αυτή στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.
«Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να απαντύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία».
http://www.tanea.gr/

Ελλάδα-Δήλωση του πρέσβη Βασιλάκη για τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς

Πηγή: ΑΠΕ 19/08/09-17:45
«Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.
Στην ερώτηση τί έχει να πει για αναφορές στον ελληνικό Τύπο ότι μετέφερε στον κ.Νίμιτς το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία πρότασή του, ο κ. Βασιλάκης απάντησε: «Οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας.Θα πρέπει όλοι, όταν αναφέρονται σ’ αυτή τη διαδικασία, να το κάνουν με υπευθυνότητα.Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις.Αυτό που περιμένουμε είναι να κάνει και η άλλη πλευρά επιτέλους το ίδιο, ώστε να καταλήξουμε σε λύση κοινά αποδεκτή, χωρίς νικητές και ηττημένους.Λύση που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και την ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.Ο κ. Νίμιτς ήρθε στα Σκόπια και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στην πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2008.Χθές, του μετέφερα τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη.Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων.Είμαστε στο μέσον της διαδικασίας και συνεχίζουμε.Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί αύριο από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός».

ΠΓΔΜ: Δηλώσεις εκπροσώπου της χώρας στις συνομιλίες για την ονομασία, Ζόραν Γιόλεφσκι, μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς

Πηγή: ΑΠΕ 20/08/09-23:41

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβης Ζόραν Γιόλεφσκι, συναντήθηκε το βράδυ στη Ν.Υόρκη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στον οποίο επέδωσε τις παρατηρήσεις των Σκοπίων για την τελευταία τροποποιημένη δέσμη ιδεών του κ.Νίμιτς.«Στη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετέφερα τις θέσεις της Μακεδονίας αναφορικά με την τροποποιημένη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια στις 7 Ιουλίου.Στη συνάντηση αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας με τρόπο που θα επιτρέψει τη συνέχεια του διαλόγου.Η Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην ενεργή συμμετοχή της στις συνομιλίες για το όνομα και αναμένουμε την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα διαφυλάξει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών και θα βασίζεται στις ευρωατλαντικές αξίες και στις αρχές της δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, «Μάκφαξ», μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του εκπλήρωσε τα απαραίτητα κριτήρια για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και οι πολίτες της χώρας αναμένουν σύντομα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.Προχθές, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ. Νίμιτς τις προτάσεις και παρατηρήσεις της Ελλάδας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, τις οποίες ο τελευταίος παρουσίασε στις αρχές του Ιουλίου στην επίσκεψή του σε Σκόπια και Αθήνα.

Ενημέρωση: History of Macedonia

20.8.09

Σύγκρουση με αστεροειδή: Τρομοκρατεί η έλξη της Γης τους επιστήμονες...


Ένας τεράστιος αστεροειδής του οποίου η τροχιά έχει τέτοια πορεία ώστε θα πλησιάσει στη γη - όπως υπολογίζεται- περί το 2029, αλλά θα επανέλθει με μια μικρή, ίσως. μετατόπιση της τροχιάς του για να συγκρουστεί με τη Γη λίγα χρόνια αργότερα.
Οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει ότι ο 1.000 ποδιών πλάτους αστεροειδής που αποκαλείται ως 2004ΜΝ4 θα περάσει από τη γη σε μια απόσταση μεταξύ των 15.000 και 20.000 μιλίων, το ένα δέκατο, δηλαδή, της απόστασης Γης και Σελήνης και αρκετά κοντά ώστε να γίνει ορατός με γυμνό οφθαλμό.
Οι εξειδικευμένοι του διαστήματος, σχετικά με το έτος 2029 είναι βέβαιοι ότι δεν θα μας προξενήσει ζημιά, εντούτοις ανησυχούν για το μέγεθος της διαταραχής που θα προκαλέσει λόγω του τόσο κοντινής προς το γήινο έδαφος τροχιάς του αστεροειδούς.
Θα μπορούσε να υπολογιστεί πως ο 2004ΜΝ4 θα βρίσκεται σε πραγματική πορεία σύγκρουσης το 2034 ή ίσως ένα δύο χρόνια αργότερα. Η απρόβλεπτη όμως συμπεριφορά και η μη στενή παρακολούθησή του, αυξάνει την ανησυχία για τον κίνδυνο πως όταν θα ήταν πια ορατός ( ο κίνδυνος) θα ήταν πολύ αργά για να γίνει κάτι από τον Άνθρωπο.

Ως μέτρα ασφάλειας μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν να προσκολλήσουν στην ουρά του έναν αναμεταδότη που θα μπορούσε συνεχώς να αποστέλλει σήμα με το στίγμα του. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να τους διασφαλίσει, αρκετά, σε μια ενδεχόμενη επείγουσα ανάγκη.
Άλλοι προτείνουν πως ένα μηχάνημα που θα είχε προσκολληθεί επάνω του θα έδινε ακόμη, πολύτιμες πληροφορίες για τη σύστασή του ουράνιου βράχου.
Από το πανεπιστήμιο Τζων Μούρις του Λίβερπουλ ο Μπένυ Πάισερ, ο οποίος είναι εξειδικευμένος πάνω στους κινδύνους των αστεροειδών δήλωσε για τον συγκεκριμένο:
«Δεν ξέρουμε την σύσταση του αστεροειδούς, ώστε να γνωρίζουμε πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί από την έλξη της Γης. Εκτός πάντως από τον συγκεκριμένο υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις αστεροειδών το 2034 και 2035.
Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τροχιά που δεν θα είχε επιπτώσεις στη Γη, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε.»
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει ζημιά ευρείας κλίμακας, με μια δυναμική που θα μπορούσε να συγκριθεί με έκρηξη 1.000 μεγατόνων.
Ανακαλύφθηκε το περασμένο Ιούνιο και η τροχιά του σχεδιάστηκε λεπτομερώς μέχρι το Δεκέμβριο.
Τρομαγμένοι οι αστρονόμοι υπολόγισαν ένα σημείο άμεσης σύγκρουσης με τη Γη την Παρασκευή 13 Απριλίου του 2029, με πιθανότητα μία στις 38.
Πρόσθετοι όμως υπολογισμοί με άλλες παραμέτρους έθεσαν τους φόβους στο περιθώριο. Αλλά ο αστεροειδής θα επανέλθει. Αναμένεται η επάνοδός του με μια πορεία, σε χαμηλότερο ύψος από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Και θα είναι ορατός σαν ένα άμεσο πέρασμα μιας γιγαντιαίας δέσμης φωτός.
Ο Μπρίαν Μάρσδεν του Κέντρου Αστροφυσικής του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, εκτιμά πως η κοντινή πορεία του, με τη Γη, θα αυξήσει τη συχνότητα της τροχιάς του αστεροειδή δημιουργώντας τη πιθανότητα μιας επανόδου του κάθε πέντε με εννέα χρόνια.
Εξάλλου μια πτήση αναχαίτισης είναι εφικτή και ο Δρ Πάισερ είπε ότι η ευκαιρία θα μας δοθεί το 2012 όταν ο αστεροειδής 2004ΜΝ4 θα βρίσκεται δέκα εκατομμύρια μίλια από την Γη.
« Δεν είναι μεγάλη η απόσταση σε σύγκριση με τις διαστημικές αποστολές που γίνονται», εξήγησε.
»Δεν είναι δυνατόν το ουράνιο αντικείμενο να βαδίζει με τους δικούς μας ρυθμούς , αλλά μια μέρα θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά και τότε θα χρειαστούμε την ανάλογη τεχνολογία. Μια αποστολή οφείλει να μην είναι τόσο περίπλοκη ή δαπανηρή και θα μπορούσε να μας προσδώσει πάρα πολλά στοιχεία ζωτικής σημασίας.»

Nigel Hawkes –Times
Απόδοση: Γιώργος Εχέδωρος

Το Κυπριακό μέσα από τη ματιά ενός αμερικανού διανοητή

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

O ρόλος του Μακαρίου αποτιμάται ψύχραιμα ως καταλυτικός για την αποαποικιοποίηση του νησιού, ωστόσο επισημαίνεται πως, αν στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ο Αρχιεπίσκοπος είχε μπορέσει να αποκηρύξει την Ενωση και είχε προτείνει τη «γνήσια» ανεξαρτησία, η στάση των Τουρκοκυπρίων μπορεί να ήταν διαφορετική.
Τελευταίο, αλλά καθόλου έσχατο: παρ΄ ότι Βρετανός και ο ίδιος, ο συγγραφέας δεν διστάζει να θεωρήσει τη Βρετανία τη βασική υπεύθυνη για την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Μια ψύχραιμη προσέγγιση στο πρόβλημα επιχειρεί ο πανεπιστημιακός Πέρι Αντερσον στο βιβλίο του «Οι διαιρέσεις της Κύπρου».
Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη δραματική κορύφωσή του, το κυπριακό πρόβλημα κάθε άλλο παρά εξαντλημένο βιβλιογραφικά μπορεί να θεωρείται. Συνεπώς, κάθε νέα συμβολή στη μελέτη του ζητήματος μόνο ευπρόσδεκτη είναι, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από έναν κορυφαίο ευρωπαίο μαρξιστή σαν τον Πέρι Αντερσον, καθηγητή Ιστορίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLΑ) και διευθυντή παλαιότερα, επί σειρά ετών, της «Νew Left Review».
Με το συγκεκριμένο κείμενό του (που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την εκλογή Χριστόφια στη «London Review of Βooks» και εκδόθηκε στα ελληνικά ως ευσύνοπτο βιβλίο από τις εκδόσεις Αγρα) ο Πέρι Αντερσον έρχεται να προστεθεί στους αλλοδαπούς εκείνους συγγραφείς, όπως ο Μάλινσον ή ο Χόλαντ, που έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν το κυπριακό πρόβλημα από την απόσταση που απαιτείται για μια καθαρή ματιά. Ωστόσο δεν του λείπει το διανοητικό πάθος, όπως μαρτυρεί και η ζωηρή αλληλογραφία (βλ. παράρτημα του βιβλίου) που ακολούθησε την αρχική δημοσίευση των «Διαιρέσεων της Κύπρου».
Πιστός στο αντιαποικιακό πνεύμα που σφράγισε τα χρόνια της πολιτικής του διαμόρφωσης, ο Πέρι Αντερσον όχι μόνο συμπυκνώνει κατά τρόπο ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τους αμύητους την ιστορία του Κυπριακού, αλλά και σχολιάζει, υπό τύπον παρέμβασης στη συγκυρία, το πιο πρόσφατο μεγάλο «επεισόδιό» της: το Σχέδιο Αναν.
Η δηκτική γλώσσα του συγγραφέα (π.χ. σε ό,τι αφορά την ευρωγραφειοκρατία ή το ελλαδικό πολιτικό σύστημα) εξαφανίζει κάθε πιθανότητα πλήξης κατά την ανάγνωση, ωστόσο μεγαλύτερο όπλο του παραμένει η γλώσσα των αναλογιών.
Πόσο συχνά, λ.χ., συνειδητοποιούμε ότι οι τούρκοι έποικοι στη Μεγαλόνησο είναι αναλογικά περισσότεροι από τους εβραίους εποίκους της δικαίως πολυσυζητημένης Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, ή ότι τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974 θα αντιστοιχούσαν σε 300.000 νεκρούς και περισσότερο από 1 εκατ. τραυματίες για τη Βρετανία; Ποια θα ήταν άραγε η αντίδραση της Αγκυρας αν η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας (αντίστοιχη ως ποσοστό του πληθυσμού με την τουρκοκυπριακή μειονότητα) ζητούσε, όπως προέβλεπε το Σχέδιο Αναν για την Κύπρο, το 50% των εδρών της Γερουσίας, το 30% της επικράτειας υπό την αποκλειστική της δικαιοδοσία και εκτεταμένο δικαίωμα βέτο στην εκτελεστική εξουσία; Α πό εκεί και πέρα, εστιάζοντας στην καρδιά του προβλήματος, ο Αντερσον παρατηρεί ότι το Σύνταγμα της Ζυρίχης ήταν σχεδιασμένο περισσότερο για να εξυπηρετήσει διπλωματικές στοχεύσεις και όχι μια δίκαιη και λειτουργική λύση, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να αποδειχτεί ανεφάρμοστο.
Oρόλος του Μακαρίου αποτιμάται ψύχραιμα ως καταλυτικός για την αποαποικιοποίηση του νησιού, ωστόσο επισημαίνεται πως, αν στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ο Αρχιεπίσκοπος είχε μπορέσει να αποκηρύξει την Ενωση και είχε προτείνει τη «γνήσια» ανεξαρτησία, η στάση των Τουρκοκυπρίων μπορεί να ήταν διαφορετική.
Τελευταίο, αλλά καθόλου έσχατο: παρ΄ ότι Βρετανός και ο ίδιος, ο συγγραφέας δεν διστάζει να θεωρήσει τη Βρετανία τη βασική υπεύθυνη για την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Το 1960, για να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις, επέβαλε συνθήκες που στερούσαν από την Κύπρο την ανεξαρτησία της, ενώ το 1974 αδιαφορούσε Δ εν λείπουν, βέβαια, από το κείμενο του Αντερσον ορισμένα πραγματολογικά λάθη. Για παράδειγμα, το αίτημα της Ενωσης δεν εμφανίζεται τον 20ό αιώνα, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας (σελ. 8), αλλά ξεκινά από την επαύριον της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και παίρνει διαρκείς και επαναλαμβανόμενες μορφές, με τη μορφή υπομνημάτων, αμέσως μετά την παραχώρηση του νησιού για τον Αττίλα αγνοώντας τις Συνθήκες που η ίδια είχε υπογράψει. Αντίστοιχα το 2004 πρωτοστάτησε στην προώθηση μιας εκτρωματικής λύσης, που κύριο στόχο είχε τη διατήρηση των δικαιωμάτων της επί του νησιού και την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της για την ευρωπαϊκή διεύρυνση από τους Οθωμανούς στους Βρετανούς.
Ούτε το Σχέδιο Αναν Ι παρουσιάστηκε ως Σχέδιο Αναν ΙΙ στον τότε πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, αφού πρώτα τροποποιήθηκε για να ικανοποιηθούν οι Τούρκοι (σελ. 56): στην πραγματικότητα οι τροποποιήσεις βασίστηκαν στις παρατηρήσεις και των δύο πλευρών. Επίσης, σε αντίθεση με το ό,τι αφήνει να υπονοηθεί ο Αντερσον (σελ. 41-
42), ούτε η πρώτη τουρκική εισβολή, πόσο μάλλον η δεύτερη, προβλεπόταν από τη Συνθήκη Εγγύησης που είχε συναφθεί από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία για την προστασία του νεοσύστατου κράτους, αφού κάτι τέτοιο βρισκόταν σε αντίθεση με τη Χάρτα του ΟΗΕ.
Στις αρετές του βιβλίου η πολύ καλή μετάφραση και η επιμέλεια του Κώστα Ράπτη.
Ο κ. Σπύρος Σακελλαρόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.


BHMA

Μελβούρνη- Χρόνισε το Ελληνικό Μουσείο




Πέρασαν δώδεκα μήνες από την ημέρα του το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, Hellenic Museum, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.
Στεγασμένο στο νεοκλασικό κτίριο του παλαιού νομισματοκοπείου Μελβούρνης, φιλοξένησε 9.500 επισκέπτες και προσβλέπει σε μεγαλύτερους αριθμούς στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του, το Μουσείο φιλοξένησε δύο πρωτοποριακές εκθέσεις για το κοινό της Μελβούρνης, τις εκθέσεις Ambassadors of Contemporary Greek Art, έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, και Athenian Democracy – Speaking Through its Inscriptions, αρχαία έργα τέχνης που καταγράφουν την ιστορία του ελληνικού δημοκρατικού πολιτεύματος.
Τα μελλοντικά σχέδια του Μουσείου περιλαμβάνουν, συν τοις άλλοις, εκθέσεις Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών της νέας γενιάς.
Στην σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Μουσείου υπογραμμίζεται, ότι «θα δοθεί χώρος τους νεαρούς Ελληνοαυστραλούς καλλιτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους και στους Έλληνες της Αυστραλίας η δυνατότητα να θαυμάζουν τις δημιουργίες των παιδιών τους».
Η διοίκηση του Μουσείου εκτιμά, ότι το ενδιαφέρον του Ελληνισμού και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας, κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες, θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ώστε το Μουσείο να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα πολιτισμικά κέντρα της πολυπολιτισμικής Μελβούρνης.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Μουσείο βρίσκεται στο 280 William Street.
(Πηγή: Νέος Κόσμος-ΣΑΕ)

Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες





«Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες Ταυτότητες-ιστορικές πηγές και η πορεία μας μέσα στο χρόνο», πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Κοζαρίδη
Από μικρό παιδί ήταν υπερήφανος για την καταγωγή του.
«Γκαγκαβούζηδες είμαστε», του έλεγαν οι δικοί του, χωρίς να ξέρουν να του πουν, όμως, περισσότερα για την ιστορία τους παρά μόνο ότι ήταν Θρακιώτες, τουρκόφωνοι, ορθόδοξοι χριστιανοί, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.
Ο λόγος, για το Χρήστο Κοζαρίδη, από το Αμμόβουνο Ορεστιάδας Έβρου, συγγραφέα του βιβλίου «Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες. Ταυτότητες-ιστορικές πηγές και η πορεία μας μέσα στο χρόνο», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».
Πρόκειται για μία αξιόλογη μονογραφία, όπως τη χαρακτηρίζει ο καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι, «είναι η μοναδική σύνθετη εργασία που ερευνά και αξιοποιεί τόσο ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα το πολύπλευρο και πολυσύνθετο ζήτημα των Γκαγκαβούζηδων».
Ο Χρήστος Κοζαρίδης ζει και εργάζεται από το 1989 στη Χρυσούπολη Καβάλας, τόπο καταγωγής της συζύγου του, εκπαιδευτικού Νίκης Καραουλάνης, όπου και ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Τι ήταν, τελικά, όμως εκείνο που τον ώθησε να ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα;
«Ο πατέρας μου είναι Γκαγκαβούζης, από το Κοτζά Χιντίρ, χωριό κοντά στο Χάσκιοϊ, της Ανατολικής Θράκης και από την πλευρά της μητέρα μου, Μαρίας Τουφάκη, από την Καράμτζα, του Ουζούν Κιοπρού», αναφέρει ο κ. Κοζαρίδης.
«Με τον παππού και τη γιαγιά μπορούσα να επικοινωνήσω μόνο στην τουρκική γλώσσα, καθώς δεν μιλούσαν την ελληνική. Ήταν όμως πιστοί χριστιανοί και αγαπούσαν πολύ την Ελλάδα, όπως όλοι οι Γκαγκαβούζηδες στο διάβα των αιώνων».
Έτσι, από μικρός, ο κ. Κοζαρίδης «μπολιάστηκε» με τα ήθη και τα έθιμα του χωριού του, έμαθε τους χορούς και τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αυτό ήταν και το αρχικό ερέθισμα, ώστε να ασχοληθεί συστηματικά, μετέπειτα, με την ιστορία και τη διαδρομή των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης. Αρχικά, ασχολήθηκε με την ιστορία της Επαρχίας Νέστου, για την οποία έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Επαρχία Νέστου από τα ομηρικά χρόνια μέχρι το 1940, συμβολή στην τοπική ιστορία» και «Από την Ανατολική Θράκη στην Επαρχία Νέστου, Ιστορική-Κοινωνική-Λαογραφική περιήγηση στους τόπους καταγωγής των Ανατολικοθρακιωτών προσφύγων της Επαρχίας Νέστου».
Για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου, υπόθεση καθόλου εύκολη, ο Χρήστος Κοζαρίδης χρειάστηκε περισσότερο από επτά χρόνια για να συλλέξει εμπεριστατωμένα στοιχεία, ανάμεσα σε χιλιάδες σελίδες βιβλίων, όπου τις περισσότερες φορές υπήρχαν αναφορές λίγων γραμμών για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Αναζήτησε πληροφορίες σε βιβλιοθήκες και Αρχεία, κρατικά και ιδιωτικά, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Για τις ανάγκες της έρευνας έμαθε, σε λίγο χρόνο, να γράφει και να μιλά τουρκικά και ρουμανικά. Κατέγραψε, σε συνεντεύξεις, διηγήσεις πολλών Γκαγκαβούζηδων προσφύγων, αναζήτησε και βρήκε απογόνους με ενδιαφέρον για την καταγωγή τους.
Το βιβλίο του πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Ο συγγραφέας θεωρεί την έκδοση αυτή ως φόρο τιμής σε όλους τους Γκαγκαβούζηδες, οι οποίοι αν και διώχτηκαν, χλευάστηκαν, υποτιμήθηκαν για την καταγωγή τους, παρέμειναν όρθιοι και επέμεναν να την τονίζουν με υπερηφάνεια. «Στόχος μου ήταν να δώσω το ερέθισμα στους απογόνους των πρώτων Γκαγκαβούζηδων να αναζητήσουν τις ρίζες τους και να νιώσουν οι ίδιοι την υπερηφάνεια των προγόνων τους», σημειώνει ο κ. Κοζαρίδης και συνεχίζει: «Με ξάφνιασε ευχάριστα η επικοινωνία που είχε μαζί μου μια μετανάστρια από τη Γερμανία, η οποία συγκινημένη μού ανέφερε ότι αναγνώρισε τον παππού της στη φωτογραφία του εξώφυλλου του βιβλίου, που ήδη είχε διαβάσει. Τώρα ξέρω ποιοι είμαστε, μου είπε, και σας ευχαριστώ γι΄ αυτό».

Περί Γκαγκαβούζηδων
Στο ερώτημα ποιοι είναι οι Γκαγκαβούζηδες (ή Γκαγκαούζοι) προσπάθησαν πολλοί ιστορικοί να απαντήσουν και να δώσουν μια λογική εξήγηση της καταγωγής και της διαδρομής τους. Περισσότερο ασχολήθηκαν ξένοι ιστορικοί, όπως Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρώσοι και πολύ λιγότερο οι Έλληνες.
Ίσως, λόγω αυτού του γεγονότος μέχρι σήμερα να κυριαρχούσε η άποψη ότι πρόκειται για τουρκικό φύλο, που εκχριστιανίσθηκε την εποχή του Βυζαντίου. Είναι όμως έτσι τα γεγονότα; Όπως τονίζει ο κ. Κοζαρίδης, δεν αναφέρεται από καμιά ιστορική πηγή ότι κάποιο τουρκικό φύλλο εκχριστιανίστηκε. Αντίθετα, αναφέρονται μαζικοί εξισλαμισμοί χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και στα Βαλκάνια.

«Οι Γκαγκαβούζηδες καταγράφονται στην ιστορία ως Θρακικό φύλλο. Απέναντι στους υπόλοιπους Θρακιώτες παρουσιάζουν μόνο μία ιδιαιτερότητα: είναι τουρκόφωνοι, αλλά φανατικοί χριστιανοί και Έλληνες», τονίζει με βεβαιότητα ο κ. Κοζαρίδης. Και συνεχίζει: «Είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, που προσδιορίζεται στο Βυζάντιο και στα βυζαντινά χρόνια. Είναι γνωστό πως σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους κυνηγήθηκαν και απειλήθηκαν με πλήρη αφανισμό, όμως κατάφεραν να αντισταθούν και να επιβιώσουν».

Οι Γκαγκαβούζηδες, σύμφωνα με το συγγραφέα, εντοπίζονται για πρώτη φορά στα παράλια του δυτικού Ευξείνου Πόντου, στη Δοβρουτσά, μεταξύ της σημερινής πόλης Βάρνας (Βουλγαρία) και του Δούναβη. Η τύχη και η πορεία τους στο χρόνο ταυτίστηκε με την πορεία του Ελληνισμού των Βαλκανίων.



«Στην εποχή του Βυζαντίου αποτελούσαν τους ακρίτες των βορείων συνόρων της αυτοκρατορίας. Στα χρόνια της οθωμανικής επέλασης ήταν ο τελευταίος λαός που υποδουλώθηκε στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, το 1394-1398», σημειώνει ο κ. Κοζαρίδης και προσθέτει: «Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια θεωρούμε πως έχασαν την ελληνική γλώσσα, όπως και η πλειοψηφία του υπόδουλου ελληνισμού».

Ανδρεία και το θάρρος

Σε όλους τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, οι Γκαγκαβούζηδες βοηθούσαν, με όλα τα μέσα που διέθεταν, το ρωσικό στρατό. Είχε αποκρυσταλλωθεί στη συνείδησή τους, όπως και σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων, ότι το «Ξανθό Γένος», δηλαδή οι Ρώσοι, θα τους απελευθερώσουν από τον οθωμανικό ζυγό. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γκαγκαβούζηδες συμμετείχαν, με δικό τους στρατιωτικό σώμα, στην επανάσταση του Υψηλάντη, με αρχηγό το Δημήτρη Βατικιώτη, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν στην πολιορκία και κατάληψη της πόλης Σιλίστριας, στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1810-1816.
Οι Γκαγκαβούζηδες συμμετείχαν και στον Ιερό Λόχο στη μάχη του Δραγατσανίου, όπως και στη βουλγαρική λεγεώνα, κατά τη διάρκεια των ρωσοτουρκικών πολέμων, με επαναστατικές ενέργειες στη βόρεια Βουλγαρία και στη σημερινή Ρουμανία. Οι Βούλγαροι τονίζουν σε όλα τα ιστορικά βιβλία τους την ανδρεία και το θάρρος, που επιδείκνυαν οι Γκαγκαβούζηδες στο πεδίο της μάχης. Συμμετείχαν, επίσης, στα επαναστατικά γεγονότα της Μολδοβλαχίας, αντιμετωπίζοντας την οργή των οθωμανικών στρατευμάτων. Τα χωριά τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, οπότε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν στη Βεσσαραβία, σημερινή Μολδαβία-Αυτόνομη Δημοκρατία της Γκαγκαουζίας, όπου ζουν μέχρι σήμερα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι από πολιτικούς ηγέτες και ιστορικούς της Δημοκρατία της Γκαγκαουζίας, γίνεται στις μέρες μας μία μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσουν τους Γκαγκαβούζηδες στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, έχουν πειστεί πως αποτελούν ένα Θρακιώτικο φύλλο της βόρειας Βουλγαρίας και δεν έχουν σχέση με τα τουρανικά-τουρκικά φύλλα, όπως τους έχουν διδάξει μέχρι τώρα. Μεγάλος αριθμός Γκαγκαβούζηδων μετακινήθηκε, επίσης νότια, στη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, στην επαρχία της Χάφσας, όπου άλλωστε εντοπίζεται ιστορικά η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία Γκαγκαβούζηδων την περίοδο 1510-1560, ως εργάτες γης στα Βακούφια της.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ταυτίστηκαν με τον Ελληνισμό της περιοχής, συμμετείχαν στην αυτοδιοίκηση και στα εκκλησιαστικά, ίδρυσαν σχολεία. Υπέφεραν, όπως και οι υπόλοιποι Θρακιώτες, κυρίως από τις διώξεις των Οθωμανών, όπως και στα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων.





Όπως αναφέρει ο κ. Κοζαρίδης, είναι χαρακτηριστική, αν και αποσιωπάται, η συμμετοχή μεγάλου αριθμού Γκαγκαβούζηδων στα ελληνικά ανταρτικά τμήματα της Ανατολικής Θράκης. Η μέρα της απελευθέρωσης της Ανατολικής Θράκης (Ιούλιο του 1920) και η υποδοχή του ελληνικού στρατού γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους γκαγκαβούζικους πληθυσμούς, όπως και από τους υπόλοιπους Θρακιώτες. Το 1ο Σύνταγμα Στρατού από ντόπιους Θρακιώτες αποτελείται από 700 Γκαγκαβούζηδες της Χάφσας, όπως μαρτυρούν τα αρχεία του ελληνικού στρατού. Συμμετέχουν στην απελευθέρωση των Σαράντα Εκκλησιών και φτάνουν μέχρι τη Τσαλτάτζα, από όπου τους επιτρέπεται να γυρίσουν στα χωριά τους. «Δυστυχώς για όλους η εγκατάλειψη των εστιών τους και των χωριών τους δεν άργησε να φανεί. Ακολουθώντας τη μοίρα του υπόλοιπου ελληνισμού της Ανατολής, πήραν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μάζα εγκαταστάθηκε στο βόρειο Έβρο. Ίσως, γιατί με το πέρασμα του ποταμού βρήκαν αμέσως εδάφη που έμοιαζαν με αυτά των χωριών τους, ή διότι πίστευαν ότι η προσφυγιά ήταν προσωρινή και θα επέστρεφαν πάλι πίσω. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Η εγκατάσταση τους, αυτή τη φορά, ήταν μόνιμη», σημειώνει ο κ. Κοζαρίδης.

Πιστοί στην παράδοση
Μέχρι και σήμερα οι Γκαγκαβούζηδες στην Ελλάδα προσπαθούν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους. Μετέφεραν τραγούδια, παραμύθια και λαϊκές λατρείες, που αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πολιτισμό, αυτόν του ελληνισμού της βόρειας Βουλγαρίας. «Ένας πολιτισμός γνήσια θρακιώτικος, που, μέσα από το πέρασμα των αιώνων, αποτελούσε το φάρο του πολιτισμού για όλους τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων», επισημαίνει ο συγγραφέας. «Αν υπάρχει σήμερα μια συγγένεια μεταξύ των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων, μεταξύ του βουλγαρικού και του ελληνικού πληθυσμού, αυτό οφείλεται στη μακρόχρονη συγκατοίκηση τους», τονίζει. Οι Γκαγκαβούζηδες κατοικούν σήμερα στο βόρειο Έβρο, σε χωριά της Ορεστιάδας (Αμμόβουνο, Οινόη, Σαγήνη, Θούριο, Λεπτή, Άρζος, Βάλτος, Δίλοφος, Καβύλη, Καναδάς, Κέραμος, Πύργος κ.ά.) και του Διδυμοτείχου (Ασβεστάδες, Ευγενικό, Κωστή, Πουλιά, Σαύρα). Εγκαταστάσεις προσφύγων Γκαγκαβούζηδων έχουμε στα χωριά της Κομοτηνής, Άμφια και Ν. Καλίστη, στα Χρυσοχώραφα Σερρών, στο δήμο Λαγκαδά και στα χωριά Περιβολάκι και Ηρακλειό, στη Σύνδο και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, καθώς και διασκορπισμένες οικογένειες στο νομό Κιλκίς και σε χωριά της Θεσσαλίας. Γκαγκαβούζηδες υπάρχουν, επίσης, στη Νέα Ζίχνη Σερρών και στα χωριά Θολό, Γάζορο και Αγ. Χριστόφορο, όπου, όμως, θεωρούν τους εαυτούς τους ντόπιους. Η ιστορική έρευνα καταγράφει, όπως αναφέρει ο κ. Κοζαρίδης, πως η ομάδα αυτή πιθανόν να μετακινήθηκε στην περιοχή το 1510-1560, όπως συνέβη και με την εγκατάσταση των πρώτων Γκαγκαβούζηδων στην Ανατολική Θράκη.

της Διαμαντένιας Ριμπά- ANA-MPA

Η Ιδέα Έλληνα Επιστήμονα έφερε: Ζωή με ρίζες... εξωγήινες

Ουσία από κομήτη ενισχύει τη θεωρία πως βασικά συστατικά της ζωής ήρθαν από το Διάστημα

«Κύριε Οικονόμου η παγίδα λειτούργησε, η σκόνη πιάστηκε!». Πέρασαν πέντε εφιαλτικά λεπτά στη Διοίκηση Διαστήματος της ΝΑSΑ. Τόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι το διαστημόπλοιο να επιβεβαιώσει ότι έπιασε την «ουρά» του κομήτη. O Θανάσης Οικονόμου έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Ήταν Ιανουάριος 2004.
Ο Θανάσης Οικονόμου σχεδίασε ένα από τα όργανα που μετέφερε το διαστημόπλοιο.
Ακόμη κανείς δεν υποψιαζόταν τι... ψάρια είχαν πιαστεί στην απόχη.
Πέντε χρόνια αργότερα, και ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες, επιστήμονες από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της ΝΑSΑ ανακοίνωσαν με ενθουσιασμό μόλις προχθές ότι τα μικροσωματίδια από την ουρά του κομήτη Wild 2 που παγίδεψε το διαστημόπλοιο Stardust (Αστερόσκονη) περιείχαν την ουσία γλυκίνη, από τους δομικούς λίθους της ζωής.
Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι κομήτες περιέχουν τέτοιες ουσίες, δηλαδή αμινοξέα, που συνδυάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις πρωτεΐνες, την κινητήρια δύναμη των ζωντανών μορίων.
«Είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς ενισχύει τη θεωρία ότι τα βασικά συστατικά της ζωής στη Γη μπορεί να έφτασαν στον πλανήτη μας από κομήτες, αστεροειδείς ή μετεωρίτες», λέει ο κ. Θανάσης Οικονόμου, επικεφαλής επιστήμονας στο Εργαστήριο Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου του Σικάγου και ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχει εφοδιάσει με τόσο πολλά ερευνητικά όργανα πολυάριθμα διαστημόπλοια της ΝΑSΑ.
«Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η νεαρή Γη όπως και άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δέχονταν βροχή από τέτοια ουράνια σώματα. Δεν αποκλείεται λοιπόν τα βασικά συστατικά της ζωής να διασκορπίστηκαν στον πλανήτη μας από το Διάστημα και να δημιούργησαν εδώ σύνθετες μορφές ζωής».
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας ερευνητής δεν θα μπορούσε να μη βάλει το χέρι του και στο Stardust!
Το διαστημόπλοιο δηλαδή που εκτοξεύτηκε το 1999 και ύστερα από περίπλοκες μανούβρες γύρω από τον Ήλιο και την Αφροδίτη, πήρε στο κυνήγι τον κομήτη Wild 2 για να παγιδέψει, ύστερα από δέκα χρόνια τελικά, σε μια περίτεχνη «φάκα» τη σκόνη που άφηνε πίσω η ουρά του.
«Το όργανο που είχα φτιάξει μαζί με την ομάδα μου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου προοριζόταν να καταμετρήσει την ποσότητα των μικροσωματιδίων που απελευθερώνεται από τον πυρήνα του κομήτη. Άλλοι συνάδελφοί μου είχαν φτιάξει το όργανο- παγίδα που θα αιχμαλώτιζε τους κόκκους σκόνης από την ουρά του κομήτη. Τα δύο όργανα θα λειτουργούσαν ταυτόχρονα και θα είχαν στη διάθεσή τους μόνο 2 λεπτά για να το πετύχουν. Τελικά όλα λειτούργησαν τέλεια».
«Στο Χιούστον ανοίξαμε την παγίδα που ήταν κατασκευασμένη από πυρίτιο και νιώσαμε μεγάλη χαρά όταν είδαμε τα μικροσωματίδια που είχε αιχμαλωτίσει.
Ο διεθνούς φήμης ερευνητής Θανάσης Οικονόμου:«Το βρήκαν καλή ιδέα!».
Η ανακάλυψη της γλυκίνης ήταν αναπάντεχη και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τελικά η ζωή στο Σύμπαν ίσως να μην είναι τόσο σπάνια όσο πιστεύαμε».
Και τώρα, τέλος;
«Όχι! Πρότεινα στη ΝΑSΑ να μην αφήσουμε το Stardust να γυρνάει άσκοπα γύρω από τον Ήλιο αλλά να το στείλουμε σε έναν άλλον κομήτη, τον Τemple 1 για κάνει ξανά την ίδια δουλειά ελπίζοντας να βρούμε πάλι κάποια ευρήματα που θα μας εκπλήξουν!». Ο καθηγητής ΑστρονομίαςΝτόναλντ Μπράουνλι :«Ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη»
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της αποστολής του Stardust, καθηγητής Αστρονομίας Ντόναλντ Μπράουνλι (φωτό), δήλωσε " Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που εντοπίστηκαν αμινοξέα στα δείγματα που ελήφθησαν από τον κομήτη. Πρόκειται για ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικά, διότι καταδεικνύει ότι αστεροειδείς μαζί με κομήτες μετέφεραν αμινοξέα στην πρώιμη Γη. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το ότι έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που μπορούν να ανιχνεύουν εξωγήινα αμινοξέα σε τόσο μικρά δείγματα."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr
Πηγή:

19.8.09

Θεσσαλονίκη -Σταυροδρόμι πολιτισμών


Η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπά στην παραλία της και στον Λευκό Πύργο. Στην πλατεία Αριστοτέλους και στα Λαδάδικα. Στο λιμάνι με τους επιβλητικούς γερανούς.



Στην παραλία και στον λευκό Πύργο, στην πλατεία Αριστοτέλους και στα λαδάδικα


Θεσσαλονίκη είναι οι άνθρωποί της, οι φοιτητές της. Οι επισκέπτες των κλαδικών εκθέσεων της Helexpo και της ΔΕΘ. Θεσσαλονίκη είναι οι πολύωροι «φραπέδες» στα καφέ της παραλίας. Είναι η αίσθηση ότι «δεν γίνεται τίποτε καινούργιο», αλλά και η παρεμβατική ομάδα «Σφήνα» που με τις πρωτότυπες δράσεις της διακόπτει τη... ρουτίνα του αστικού μας τοπίου. Είναι τα έργα του μετρό, αλλά και οι ποδηλάτες της που ολοένα και αυξάνονται.


















Xαρακτηριστικός δρόμος στα Λαδάδικα.

Θεσσαλονίκη είναι τα τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, είναι και οι «Πάνθηρες του δρόμου» που κολλάνε στα παρμπρίζ το χαρακτηριστικό πορτοκαλί σήμα «Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω»! Είναι τα μπουζούκια, αλλά και τα ρεμπετάδικα. Είναι οι αθηναϊκοί θίασοι που έρχονται εδώ για λίγες μέρες, αλλά και το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Σχημάτων. Είναι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου που στήνεται στα τέλη Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Helexpo και το Φεστιβάλ Βιβλίου στην Παραλία.
Πάντα έτσι ήταν η πόλη. Πολυεπίπεδη. Πολυπολιτισμική. Πολύχρωμη. Το μαρτυρούν οι 23 αιώνες ιστορίας της, όπως «ξετυλίγονται» στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου.

Η βόλτα στο παρελθόν και το παρόν της πόλης συνεχίζεται στο πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας επί της λεωφόρου Νίκης. Η προκυμαία φτιάχτηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας και σήμερα αποτελεί την πιο αγαπημένη βόλτα στην πόλη. Το σημείο συνάντησης τουριστών, περιπατητών, καροτσιών και ποδηλάτων.

Προχωρώντας από τον Λευκό Πύργο προς το Λιμάνι και απολαμβάνοντας τη θάλασσα από τη μία και μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης από την άλλη -προσπαθείς να αγνοήσεις τα χιλιάδες αυτοκίνητα που προκαλούν μόνιμη συμφόρηση στην παραλιακή- φτάνεις σε λίγα λεπτά στην πιο κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης: την πλατεία Αριστοτέλους. Την πλατεία της κυριακάτικης οικογενειακής βόλτας, των πολιτικών συγκεντρώσεων και των συναυλιών. Φεύγοντας από την Αριστοτέλους βρίσκεις στον δρόμο σου τα Λαδάδικα όπου η στάση είναι σχεδόν... υποχρεωτική. Μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες τα σοκάκια της το πρωί στέγαζαν την αγορά χονδρεμπορίου της πόλης και το βράδυ τον αγοραίο έρωτα.

Το 1985, με κοινή απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου, η περιοχή κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και απαγορεύτηκε το κτίσιμο πολυκατοικιών.

Κι επειδή εκεί που είναι τα σημερινά Λαδάδικα δημιουργήθηκε το 315 μ.Χ. από τον Μ. Κωνσταντίνο το πρώτο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η περιήγηση στην πόλη καλό είναι να ολοκληρωθεί στο σύγχρονο λιμάνι.

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς το μάθαμε καλά, το περπατήσαμε και το αγαπήσαμε μετά την ανακατασκευή των παλιών αποθηκών, οι οποίες κατασκευάστηκαν αρχικά το 1910 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελι Μοδιάνο.

Η αναστήλωση και ανακατασκευή τους έγινε το 1997 όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πλέον στους χώρους του λιμανιού στεγάζεται το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης κι ένα καφέ-εστιατόριο, ενώ κάθε Νοέμβριο το λιμάνι υποδέχεται χιλιάδες Ελληνες και ξένους σινεφίλ, αφού μαζί με το «Ολύμπιον» φιλοξενούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η άλλη πλευρά του λιμανιού, λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου γοητευτική -κυρίως χάρη στους επιβλητικούς γερανούς- έχει πολλή κίνηση όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το ασβέστωμα του Κόκκινου Πύργου

Ο πύργος ήταν μέρος των περιμετρικών τειχών της πόλης, εκεί όπου συναντιόταν το ανατολικό τμήμα τους με το θαλάσσιο τείχος, και χρησιμοποιούνταν αρχικά ως αμυντικό προπύργιο. Κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα (ολοκληρώθηκε το 1535-6) στη θέση παλαιότερου βυζαντινού οχυρώματος. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως Φρούριο της Καλαμαριάς και τον 19ο αιώνα ως Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του Αίματος - ήταν φυλακή βαρυποινιτών και η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους. Το 1890, και ενώ οι Οθωμανοί είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εξευρωπαϊσμού της πόλης, ασπρίστηκε συμβολικά με ασβέστη κι από τότε έμεινε η σημερινή του ονομασία.

FAST INFO

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
Μετά την καταστροφική για τη Θεσσαλονίκη πυρκαγιά του 1917, τον επανασχεδιασμό της πόλης ανέλαβε η Επιτροπή Εμπράρ, με επικεφαλής τον Γάλλο πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ. Χάρη σε αυτόν τον σχεδιασμό τα κτίρια της πλατείας, όπως το «Ολύμπιον» και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς», πήραν τη δεκαετία του 1960 τη μορφή που βλέπουμε και σήμερα. Πριν από λίγα χρόνια ένα άλλο σχέδιο για την πλατεία Αριστοτέλους απασχόλησε την πόλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρότεινε ένα σχέδιο ανάπλασης, το οποίο όμως συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από τους bloggers της πόλης και τελικά έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού το σχέδιο ματαιώθηκε.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
Λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ιστορία της πόλης παρουσιάζεται μέσα από ένα σύνολο εφαρμογών εικόνας και ήχου, προβολές, βίντεο, διαφάνειες, ηχητικά ντοκουμέντα, οθόνες αφής και λίγα αρχαία αντικείμενα (Πληροφορίες στα www.lpth.org και www.mbp.gr/html/gr/pirgos.htm).

Κείμενα: Δήμητρα Κεχαγιά
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος, Ιωάννα Νικολαρέιζη, Κλαίρη Μουσταφέλλου, Θανάσης Παπαδόπουλος

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της πόλης

Σε στοές έκρυβε και συνεχίζει να κρύβει η Θεσσαλονίκη μεγάλο κομμάτι της εμπορικής, αλλά και κοινωνικής της ζωής.

Αρχαιολογικοί χώροι και Βυζαντινά μνημεία

Η καρδιά της μεγαλύτερης και πιο ζωντανής παρέας της πόλης: της φοιτητικής. Στην περιοχή αυτή ζουν, διαβάζουν, τρώνε, πίνουν καφέ, ποτά, παίζουν τάβλι, χτυπάνε τατουάζ... Ραντεβού οι περισσότεροι πάντως κλείνουν στην Καμάρα.

Τέχνες και πολιτισμός

Το κλασικό συναντά το μοντέρνο. Η παλιά αίσθηση του «κρύου» και απρόσωπου μουσείου δίνει τη θέση της σε ενδιαφέροντες χώρους τους οποίους όλο και περισσότεροι επιλέγουν ακόμη και για να... πιουν τον καφέ τους.
Οι αγορές της πόλης
Παραδοσιακές, υπαίθριες αγορές με γεύσεις, χρώματα και αρώματα Ανατολής και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων καταστήματα που θυμίζουν την πλατεία Kολωνακίου.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=16278

Βουλή - Επιστολές Σιούφα προς τους ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ονομασία της ΠΓΔΜ



Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας

Επιστολές προς τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.
Στις επιστολές του, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιούφας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διαχρονικά κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Τονίζει ότι η Ελλάδα προσέρχεται, διαχρονικά, στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα, αποδεχόμενη λύση που θα προβλέπει μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων.
Ο Δ. Σιούφας απέστειλε στους ομολόγους του και την επιστολή που απέστειλαν, στις 18 Μαΐου 2009, 200 ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία καταγράφονται για μια ακόμη φορά τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Τι συζητούν τα Σκόπια για την ονομασία



Η εφημερίδα του Βελιγραδίου NOVOSTI (ΝΟΒΟΣΤΙ) με υπέρτιτλο «τα Σκόπια προτείνουν συμβιβαστική λύση για την ονομασία της χώρας τους» και τίτλο «(Βόρεια) Μακεδονία», δημοσιεύουν ανταπόκριση του Μλάντεν Στάντσιτς από τα Σκόπια στη οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αρχές των Σκοπίων, υπό την μεγάλη πίεση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, είναι έτοιμες να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση για το όνομα της χώρας, προτείνοντας την ονομασία «(Βόρεια) Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα με εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, είναι ευνοϊκή για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Αθήνα η πρότασή τους για την εντός παρενθέσεως χρήση του προσδιορισμού ‘Βόρεια’, προ του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας), το οποίο έχουν αναγνωρίσει μέχρι τώρα 125 χώρες του κόσμου. Ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για τα Σκόπια είναι μη αποδεκτή η ονομασία ‘Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ουσιαστικά αλλάζει την ονομασία τη χώρας, με επιπτώσεις στην ‘μακεδονική’ ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό.
Ο κ. Νίμιτς κατά τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών τον Ιούλιο είχε ζητήσει από τα Σκόπια και την Αθήνα να του αποστείλουν τις θέσεις τους για την τελευταία πρότασή του - ‘Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας’ ή συντομότερα ‘Βόρεια Μακεδονία’. Ο κ. Νίμιτς θα πραγματοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας συναντήσεις, πρώτα με τον έλληνα εκπρόσωπο, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και στη συνέχεια με τον ‘μακεδόνα’ πρέσβη στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι. Ο κ. Νίμιτς πρότεινε τη λύση της ‘διπλής ονομασίας’, η οποία προβλέπει η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο, ενώ η συνταγματική για εσωτερική και διμερή χρήση, με την σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες μέλη του να χρησιμοποιούν τη σύνθετη ονομασία. Εντός πλαισίου, με τίτλο «Οι Έλληνες επιμένουν», επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει να εμμένει στη διεθνή χρήση της νέας ονομασίας, ενώ τα Σκόπια ζητούν να δοθεί δυνατότητα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας να συνεχίσουν να κάνουν χρήση αυτού του όρου.
Ανταπόκριση από την Αθήνα στην σερβική DANAS (ΝΤΑΝΑΣ) προσθέτει ότι μεταξύ των 125 χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, καθώς και όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η τελευταία χώρα που προέβη στην αναγνώριση της ‘Μακεδονίας’ είναι η Ανδόρα. Επισημαίνεται επίσης ότι τον περασμένο χρόνο δόθηκε ‘διπλωματική μάχη’ σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού τα Σκόπια εξασφάλισαν νέες αναγνωρίσεις από τη Χιλή και την Ινδία, ενώ η Ελλάδα ανταπάντησε ότι ο Παναμάς, το Κονγκό και το Μεξικό άλλαξαν τη θέση τους για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ‘έκπληξης της τελευταίας στιγμής‘ από τον εκπρόσωπο των Σκοπίων Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην ΠΓΔΜ, κ. Φιλίπ Ρίκερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους Δήμους «Αρατσίνοβο», όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο και «Σούτο Ορίζαρι», όπου επικρατεί η κοινότητα των Ρομά, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει επί των πληροφοριών ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, αρνήθηκε να προβεί σε σχετικούς σχολιασμούς και δήλωσε:
«Στις δύο πλευρές, στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα, απομένει να εργαστούν για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για το όνομα, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η “Μακεδονία” είναι προσηλωμένη στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και πιστεύω πως είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση. Ο κ. Νίμιτς και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται επίπονα για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Δηλώσεις Γκρούεφσκι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού AlfaTVSkopje, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, εκλαμβάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στην Κομοτηνή, όπου, στο πλαίσιο ομιλίας του στο όγδοο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακιωτών, προειδοποίησε ότι σχετικά με τα εθνικά ζητήματα η Αθήνα έχει χαράξει κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρόκειται να υπερβεί, ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα. Ο κ. Γκρούεβσκι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφων όσον αφορά στην απάντηση που θα διαβιβάσει ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, κ. Ζόραν Γιόλεβσκι, στον κ. Νίμιτς σχετικά με την τελευταία του πρόταση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεβσκι, εχθές στην πόλη της Αχρίδας, δήλωσε:
«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ξέρω πως το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό που είπε ο Καραμανλής. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στο προεκλογικό κλίμα της Ελλάδας».
Στη Βουλγαρία
Με τίτλο «Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στη Μακεδονία να παραγράφει την Ιστορία», η εφημερίδα «ΤΡΟΥΝΤ», επικαλούμενη δημοσιεύματα στον σκοπιανό Τύπου, γράφει ότι «τα Σκόπια συνεχίζουν να ταλαντεύονται μεταξύ της αρχαίας οντότητας, της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας και των σχέσεών τους με τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βόρεια)» είναι οι δύο προτάσεις των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας. Εντός της εβδομάδας, η Μακεδονία θα ανακοινώσει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ την τελευταία πρότασή της για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατηγόρησε τους Μακεδόνες κυβερνόντες για εθνικισμό, προκλητική στάση και παραγραφή της ιστορίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω ότι στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Παράλληλα, στο μακεδονικό χωριό Κοτζατζίκ (γενέτειρα του πατέρα του Κεμάλ Ατατούρκ, Αλί Ριζά) τέθηκαν τα θεμέλια μουσείου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ».
Η ίδια εφημερίδα, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Γιατί η Μακεδονία να μην είναι τουρκική;», σημειώνει ότι: «Η Μακεδονία και η Ελλάδα δεν μπορούν να τα βρουν για το όνομα αυτού του μικρού κράτους με πρωτεύουσα στον Βαρδάρη. Πάντα, όμως, υπάρχει λύση. Σε μικρό χωριό κοντά στον Βαρδάρη κατασκευάζεται μουσείο του Ατατούρκ, επειδή εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του. Ιδού το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης. Αντί για Βόρεια Μακεδονία, οι γείτονές μας της πΓΔΜ μπορούν να επιλέξουν το όνομα Τουρκική Μακεδονία. Διότι, άμα καθυστερήσουν και άλλο, η χώρα τους θα μετατραπεί σε αλβανική».

Η Ελλάδα αρνήθηκε τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων




Κάλυψε ακριβώς τις θέσεις του Γκρούεφσκι


Επιβεβαιώθηκε η μεροληψία του Νίμιτς



Αρνητική απάντηση επέδωσε η Αθήνα στο τελευταίο, τροποποιημένο πακέτο προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την πάγια θέση της για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Την ελληνική απάντηση επέδωσε σε συνάντησή του το βράδυ της Τρίτης με τον Μάθιου Νίμιτς ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιος Βασιλάκης.Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» μόνο για διμερή χρήση.Αποδέχεται μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, κατ' επέκταση εάν ο Μάθιου Νίμτις δώσει ξανά την πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου και όχι την αναθεωρημένη την οποία κατέθεσε τον Ιούλιο, η Αθήνα δεν θα πει «όχι».Σε γραπτή ανακοίνωση εκπροσώπου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς έλαβε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδέες που συζήτησε στην Αθήνα τον Ιούλιο και την Πέμπτη θα συναντηθεί, επίσης στη Νέα Υόρκη, με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ και πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι, για να συζητήσουν τις θέσεις της κυβέρνησής του.Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» στο οποίο αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχθούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μια σύνθετη ονομασία στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρεια» θα προηγείται του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή θα τίθεται σε παρένθεση. Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η ίδια εφημερίδα φέρεται να είπε ότι για την πΓΔΜ δεν είναι αποδεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», διότι αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας, ενώ ακολούθως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα, στη γλώσσα και στον πολιτισμό της πΓΔΜ.Η αναμενόμενη μεροληπτική στάση του κυρίου Νίμιτς, ο οποίος σχεδόν πάντα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις – θέσεις της ΠΓΔΜ, ίσως θα έπρεπε τελικά να προβληματίσει την Ελληνική πλευρά, η οποία οφείλει πλέον μία πραγματικά σκληρή τοποθέτηση για τον ρόλο του κυρίου Νίμιτς ως διαμεσολαβητή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_19.html.

Σφαλιάρα από τον ΟΗΕ σε ότι αφορά την "Μακεδονική Μειονότητα"στους.......

του Ακρίτα

...εν Ελλάδι υποστηριχτές τους. Όπως γνωρίζεται το διαδίκτυο έχει κατακλεισθεί από τους επικριτές της Ελλάδας(ελληνόφωνους και μη) με την περιβόητη επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει τον αντιρατσισμό στην Ελλάδα.Δεν παρατηρήσατε κάτι ?Ενώ με την περίπτωση της McDougal οι διάφορες ντόπιες ΜΚΟ αλλά και οι Σκοπιανές οργανώσεις όπως η UMD και κόμματα όπως το εθνικιστικό Ουράνιο Τόξο διατυμπάνιζαν ότι ο ΟΗΕ είπε αυτό αλλά και το άλλο....σε αυτήν την έκθεση έπεσε.......άκρα του τάφου σιωπή.Γιατί ?Διαβάστε και θα καταλάβετε......Η αναφορά(οι θέσεις) της Ελλάδας
Στα πλαίσια των μειονοτήτων , οι αναφορές που κάνoυν ένας πολύ μικρός αριθμός μη κυβερνητικών οργανώσεων στην αποκαλούμενη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός προσώπων που ζουν στην Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιεί, πλέον της Ελληνικής, Σλαβικά προφορικά ιδιώματα, δεν αποδεικνύει την ύπαρξη μιας εθνικής μειονότητας. Περαιτέρω, η χρήση του όρου «Μακεδονική» για να περιγραφεί η αποκαλούμενη μειονότητα, σφετερίζεται το όνομα και την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα περίπου δυόμισι εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται για πολλούς αιώνες ως Μακεδόνες στο ίδιο γεωγραφικό και πολιτισμικό πλαίσιο και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.Παρουσίαση της Έκθεσης(της επιτροπής του ΟΗΕ)
Επ’αυτού, οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας εθνικής γλωσσικής μειονότητας με το όνομα «Μακεδονική» είναι εντελώς αβάσιμοι και αποτελούν απειλή για τη δημιουργία πιθανής έντασης ως προς τις υπάρχουσες ταυτότητες στην περιοχή, καθώς και σοβαρή σύγχυση για το όνομα, καθώς χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες που ζουν στο βόρειο μέρος της χώρας, είπε η κ. Τελαλιάν. Επίσης, η μη αναγνώριση αριθμητικά μικρών ομάδων ως εθνική μειονότητα δεν αποτελεί διακριτική μεταχείριση. Προφορικές ερωτήσεις του Εισηγητή και των Ειδικών(της επιτροπής του ΟΗΕ)
Ο JOSE LINDGREN ALVES, ο Εμπειρογνώμονας της Επιτροπής που εκτελεί χρέη Εισηγητή στην Έκθεση για την Ελλάδα, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει περισσότερο με την απάντηση της Ελλάδας στην ερώτησή του γιατί δεν έχει κυρώσει η Ελλάδα την Σύμβαση - Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ενώ την υπέγραψε το 1997. Στην απάντησή της η Ελλάδα είπε ότι η πολυσυλλεκτικότητα των νομικών και κοινωνικοπολιτικών περιστάσεων και οι ιστορικές παραδόσεις που επικρατούν σε κάθε χώρα επιβάλουν την κατά περίπτωση προσέγγιση και όχι την «μία λύση για όλα» (σε ότι αφορά την) αντιμετώπιση εννοιών και πρακτικών λύσεων. Εάν αυτό ισχύει για την Ευρώπη, σίγουρα ισχύει για όλο τον κόσμο.Ερχόμενος στο ερώτημα αυτών που επιμένουν για μια Σλαβική Μακεδονική μειονότητα, ο κ. Lindgren Alves είπε ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της διαλέκτου ή μητρικής γλώσσας τους, όπως για κάθε άλλη ομάδα. Η μη αναγνώριση της ομάδας ως μειονότητας δεν αποκλείει μια τέτοια ομάδα από την απόλαυση των δικαιωμάτων της. Έχει δείξει ενδιαφέρον για το ότι ακόμη κι ένα πολιτικό κόμμα που προωθεί τα αιτήματα των Σλάβων Μακεδόνων έχει γίνει αποδεκτό και συμμετέχει ελεύθερα στις κοινοβουλευτικές εκλογές.Ένας Εμπειρογνώμονας παρατήρησε ότι η ομάδα που μιλάει την Σλαβική γλώσσα στην χώρα, δεν χρειάζεται να θεωρούνται Μακεδόνες, εάν αυτό οδηγεί σε σύγχυση για το όνομα, αλλά και πάλι χρησιμοποιούν μια Σλάβικη γλώσσα, την οποία δεν εφηύραν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να την χρησιμοποιούν. Επίσης, τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση τις εθνότητες, καθώς αυτό θα μπορούσε να θίξει την ενότητα του Κράτους. Περαιτέρω, κατά τη γνώμη του ήταν πιο σημαντικό να μάθουμε εάν μια μειονότητα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της παρά εάν έχει το δικαίωμα να ιδρύσει πολιτικό κόμμα.Απαντήσεις της (Ελληνικής) Αντιπροσωπείας στις Προφορικές Ερωτήσεις(μελών της επιτροπής του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων)
Για τους αποκαλούμενους Σλάβους «Μακεδόνες» η αντιπροσωπεία είπε ότι η περίπτωση αυτή δεν αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, καθώς αυτή η ομάδα δεν βασίζει τον καθορισμό της σε αντικειμενικά κριτήρια. Το προσδιοριστικό «Σλάβος» δεν χρησιμοποιείται. Το μόνο προσδιοριστικό που χρησιμοποιείται από αυτή την κοινότητα είναι το «Μακεδονικός». Το πρόβλημα είναι ότι ο όρος «Μακεδόνας» χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα αυτή η ομάδα των «Σλάβων Μακεδόνων» ήταν εντελώς άγνωστη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.Η αντιπροσωπεία είπε ότι οι «Σλάβοι Μακεδόνες» δεν αποτρέπονται πάντως από το να μιλούν το γλωσσικό τους ιδίωμα ή από το να δηλώνουν ότι είναι μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας. Το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος δεν τους έχει αναγνωρίσει επίσημα δεν σημαίνει ότι αυτή η κοινότητα δεν απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά της και ότι τα μέλη της δεν γίνονται πλήρως σεβαστά από το Ελληνικό Κράτος. H αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι υπάρχει η μεγαλοπρέπεια του ονόματος των Ελλήνων Μακεδόνων και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πάρει απάντηση εάν το Κράτος δεν πρέπει να σέβεται την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των Ελλήνων Μακεδόνων. Αυτό δεν έχει σχέση με την άρνηση της ύπαρξης μιας μειονοτικής ομάδας, αλλά με την άρνηση ενός ονόματος το οποίο ήδη υπήρχε εδώ και πολύ καιρό.Περαιτέρω προφορικές ερωτήσεις από τους Εμπειρογνώμονες
Ο Jose Lindgren Alves, ο Εμπειρογνώμονας της Επιτροπής που ήταν Εισηγητής για την έκθεση της Ελλάδας , είπε ότι για το ζήτημα των λεγόμενων «Σλάβων Μακεδόνων», δεν ήξερε ότι αρνούνται τη Σλαβική καταγωγή τους, μολονότι ο ίδιος ήταν πρεσβευτής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αναρωτιέται εάν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι εάν αυτή η κοινότητα αναγνώριζε τον «Σλαβομακεδονικό» πολιτισμό της. Απαντήσεις από την (Ελληνική) αντιπροσωπεία
Απαντώντας στην ερώτηση, η αντιπροσωπεία είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε υποθετικά ερωτήματα. Πρόσφατα, η Ελλάδα είπε ότι οι «Σλάβοι Μακεδόνες» θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα προσδιοριστικό για τον καθορισμό της καταγωγής τους. Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν σταθερά το όνομα «Μακεδόνες», το οποίο ήδη προσδιορίζει 2,5 εκατομμύρια Μακεδόνες με την πολιτιστική έννοια? Ακόμη και οι πρώην ηγέτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν παραδεχθεί τη σλαβική καταγωγή τους. Το ζήτημα αυτό έχει δημιουργηθεί μόνον τα τελευταία χρόνια. Όλοι στα Βαλκάνια γνωρίζουν πολύ καλά τις μειονότητες που βρίσκονται στα Βαλκάνια, καθώς το θέμα των μειονοτήτων στα Βαλκάνια έχει δημιουργήσει πολλές εντάσεις στην περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε για «Μακεδονική» ομάδα στην περιοχή. Είναι ένα ζήτημα αξιοπρέπειας του ονόματος «Μακεδόνας».
Διαβάστε το αγγλικό κείμενο και την συνέχεια της ανάλυσης του Ακρίτα

18.8.09

Βουλγαρικά διαβατήρια παίρνουν οι ...’μακεδόνες’ των Σκοπίων



Μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης της ‘μακεδονικής εθνότητας’ από τη Βουλγαρία που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, έρχεται το δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου Novite για έκδοση χιλιάδων βουλγαρικών διαβατηρίων από τους Σκοπιανούς. Υπονοώντας σαφώς την βουλγαρική καταγωγή των ‘Μακεδόνων’ των Σκοπίων.
Γράφει συγκεκριμένα:
«Πάνω από 60.000 αιτήσεις έχουν επισωρευτεί για έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων στη Διεύθυνση έκδοσης βουλγαρικής ιθαγένειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μερικές από τις αιτήσεις αυτές χρονολογούνται από το 2006 και η μεγάλη ζήτηση αποδόθηκε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της ΠΓΔΜ μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Όπως σημειώνεται μόνο κατά το 2007 πάνω από 10.000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα. Παρόλα αυτά από τις αιτήσεις που κατατίθενται το 60% δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πολλά είναι πλαστά. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την έκδοση βουλγαρικού διαβατηρίου.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να αυξήσει τους υπαλλήλους για να βοηθήσει στη συντόμευση της διαδικασίας αλλά συγχρόνως να απαιτήσει τα ατομικά στοιχεία των αιτήσεων να κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους να μην δίνονται μέσω ενδιάμεσων εταιριών.

»Για αυτούς που ζουν στο εξωτερικό οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται δεκτές αδιαμαρτύρητα από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Βουλγαρίας και τα άκυρα ή ατελή δικαιολογητικά να μην γίνονται δεκτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί και να μειωθεί η πιθανότητα πρακτικών χρηματισμού».