Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.9.09

Σε αναζήτηση της αδελφής της ... Γης


Αγώνας δρόμου για εντοπισμό ενός πλανήτη όμοιου με τη Γη
Σε εξέλιξη αποστολές Γαλλίας και ΗΠΑ

Οταν το 1995 ο Μάικλ Μέιγιορ του πανεπιστημίου της Γενεύης ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη, ξεκίνησε ένας αγώνας που καθημερινά εντείνεται. Εκτοτε ανακαλύφθηκαν 360 εξωπλανήτες.
Οι αστρονόμοι, όμως, δεν έχουν ολοκληρώσει την προσπάθεια τους, ούτε έχουν καταφέρει να βρουν αυτό που ζητούσαν: έναν πλανήτη όμοιο με το δικό μας.
Μέχρι στιγμής, μεγαλύτερες ομοιότητες με τη Γη παρουσιάζει ο Gliese 581c, ο οποίος εντοπίστηκε το 2007 από τον Στεφάν Ουντρί, συνεργάτη του δόκτορος Μέιγιορ.
Τόσο η Γη, όσο και ο Gliese 581c αποτελούνται από πετρώματα και διατρέχουν τροχιά γύρω από το μητρικό τους αστέρι σε απόσταση τέτοια ώστε να είναι δυνατή η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Κόκκινος νάνος

Ωστόσο, το μητρικό άστρο του Gliese 581c είναι ένας κόκκινος νάνος -πολύ μικρότερο και πιο αχνό ουράνιο σώμα από το δικό μας Ηλιο- και η τροχιά που διαγράφει ο καινούργιος πλανήτης είναι πολύ βραχύτερη. Αυτά υποδεικνύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η μία πλευρά του ο Gliese 581c «κοιτά» διαρκώς το αστέρι, ενώ η άλλη δεν το βλέπει ποτέ.
Η ύπαρξη ενός πλανήτη βυθισμένου κατά το ήμισυ στο σκότος και κατά το ήμισυ στο φως δεν γεννά και πολλές ελπίδες για την ύπαρξη ζωής.
Δύο νέες αποστολές -μια γαλλική και μια αμερικανική- προσπαθούν να εντοπίσουν νέους πλανήτες που ίσως να φιλοξενούν ζωή. Ο δρ Μέιγιορ, απευθυνόμενος προς το συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Αστρονόμων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε ότι η γαλλική αποστολή CoRoT έχει μέχρι στιγμής ανακαλύψει 80 εξωπλανήτες, καταγράφοντας μικρές διακυμάνσεις του φωτός τους που προκαλούνται από το πέρασμα του πλανήτη μπροστά από το άστρο.
Οι εξωπλανήτες που ανακάλυψε η γαλλική αποστολή έχουν, κατά μέσο όρο, μάζα περίπου κατά 30 φορές μικρότερη από αυτή της Γης, ενώ η επιφάνειά τους είναι σταθερή. Επίσης διατρέχουν τροχιά γύρω από τα αστέρια τους με μεγάλη ταχύτητα. Για να ολοκληρώσουν μία τέτοια τροχιά συνήθως χρειάζονται δύο ή τρεις μήνες. Αυτό το δεδομένο αποθαρρύνει όσους αναζητούν να βρουν μορφές ζωής εκεί.
Οι τόσο γρήγορες τροχιές σημαίνουν ότι οι πλανήτες αυτοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα αστέρια γύρω από τα οποία τροχιοδρομούν και κατά πάσα πιθανότητα δεν πραγματοποιούν περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους.
Βέβαια τα άλλα νέα που φέρνει η γαλλική αποστολή CoRoT είναι ομολογουμένως πιο ευχάριστα. Περίπου το 80% των πλανητών που εντοπίστηκαν από τον δόκτορα Μέιγιορ έχουν «αδέλφια». Η ύπαρξη τόσο πολλών γειτόνων σημαίνει ότι τα πλανητικά συστήματα τείνουν να είναι σταθερά. Αυτή ακριβώς η σταθερότητα είναι καλό σημάδι για την ανάπτυξη ζωής.
Ο δρ Μέιγιορ περιέγραψε ένα σύστημα που αποτελείτο από πέντε πλανήτες, με μάζα 11,14,26,27 και 76 φορές πολλαπλάσιες της μάζας της Γης. Μάλιστα, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι μέσα στην επόμενη διετία οι αστρονόμοι θα έχουν καταφέρει να εντοπίσουν έναν πλανήτη με χαρακτηριστικά ίδια με αυτά της Γης.

Επιβεβαίωση

Στις 6 Αυγούστου, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο «ανιχνευτής πλανητών» Κέπλερ δεν τα πάει άσχημα. Αλλωστε ταξιδεύει στο Διάστημα μόλις από τις 6 Μαρτίου. Σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science ο Ουίλιαμ Μπορούκι του Ερευνητικού Κέντρου Ames της αμερικανικής υπηρεσίας αεροδιαστήματος και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το Κέπλερ που εντοπίζει τα άστρα με το ίδιο σύστημα διακύμανσης του φωτός επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός πλανήτη με μεγάλες ομοιότητες με τον Δία.
Τα όργανα του Κέπλερ είναι πολύ πιο ευαίσθητα από αυτά του γαλλικού CoRoT και μάλλον μπορεί να εντοπίσει με μεγαλύτερη ευκολία πλανήτες παρόμοιους με τη Γη.
Αυτά τα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη δεν αποτελούν το μοναδικό μέσο που θα επιτρέψει τον εντοπισμό μιας νέας Γης. Ο δρ Μέιγιορ χρησιμοποιεί τον φασματογράφο HARPS που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Νότιο Τηλεσκόπιο στη Λα Σίλα της Χιλής.
Μαζί με τους συνεργάτες του, ο δρ Μέιγιορ μελετά με τον φασματογράφο δέκα κοντινά και πιο ήσυχα αστέρια τρεις φορές κάθε βράδυ, επί δεκαπέντε λεπτά τη φορά, επί 50 νύχτες το χρόνο για την τελευταία διετία ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να ανακαλύψει ένα πλανήτη με μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης.
Ο φασματογράφος λειτουργεί καταγράφοντας τους μικροκλυδωνισμούς που πραγματοποιεί κάθε μητρικό άστρο όταν περνά κοντά του ο πλανήτης. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί 16 πλανήτες.

Νέα μέθοδος αναζήτησης στο Διάστημα

Μια διαφορετική προσέγγιση χρησιμοποιεί ο Ντέιβιντ Μπένετ του πανεπιστημίου Notre Dame στην Ιντιάνα, προσπαθώντας να ανακαλύψει πλανήτες «δίδυμους» με τη Γη μας.
Οπως ο ίδιος ο επιστήμονας ανακοίνωσε στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Αστρονόμων, η προσέγγισή του επιτρέπει τον εντοπισμό των πολύ μικρών, σταθερών πλανητών που διατρέχουν τροχιά σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό άστρο, αλλά και πλανητών που για κάποιους λόγους έχουν ξεφύγει από τη φυσιολογική τους τροχιά.
Η νέα μέθοδος μελετά απομακρυσμένα αστέρια και εντοπίζει τις στιγμές κατά τις οποίες το φως τους «κάμπτεται» εξαιτίας του πεδίου βαρύτητας του πλανήτη που διέρχεται από μπροστά τους. Τέτοια σήματα μπορεί να έχουν πολύ σύντομη διάρκεια και να σπανίζουν, αλλά είναι ισχυρά και αδιαμφισβήτητα.
Η αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψουμε ένα πλανήτη ίδιο με τη Γη μας. Το πώς θα το πετύχουμε;
Ε, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε…



The Economist

Η Καθημερινή

Ντιμιτρόφ για Σκόπια: απειλούν σε φυλάκιση πέντε έτη σε όποιον δεν δηλώνει ‘μακεδόνας’!

Σκόπια 5 Σεπτ. 2009
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ, για την επικρατούσα κατάσταση στην πΓΔΜ. Δεν παραλείπει σε κάθε δημόσια αναφορά του να κατηγορήσει την πολιτική αρχή των Σκοπίων για άκρατο μακεδονισμό.
Οι δηλώσεις που έκανε εχθές δημιούργησαν ένταση στα Σκόπια.
Χαρακτήρισε την πΓΔΜ ως συγγενή της Βουλγαρίας, που σήμερα μεγάλωσε…

« Συμπεριφερόμαστε στη πΓΔΜ σαν να ήταν μια μικρή αδελφή, ωστόσο, μεγάλωσε, είναι τώρα 20 ετών και από ένα μικρό κορίτσι έγινε μια ‘Κ’ », είπε, αφήνοντας στους δημοσιογράφους να βρούνε τι υπονοεί με αυτό το ‘Κ’.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sitel των Σκοπίων, τα παραπάνω λέχθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου οι Βούλγαροι συζητούσαν την περίπτωση της Σπάσκα Μήτροβα.
Όπως επισημαίνουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, στα υπουργικά καθήκοντά του Ντιμιτρόφ, είναι η προστασία των δικαιωμάτων της βουλγαρικής διασποράς. Τώρα κατηγορεί, την πΓΔΜ, πως τρομοκρατεί τους Βούλγαρους και απειλεί κάθε πολίτη που δηλώνει ότι έχει διαφορετική εθνική συνείδηση από αυτήν των Σκοπίων, με ποινή φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη.

Το υπουργικό γραφείο του Ντιμιτρόφ διασκέδασε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα σχόλια του υπουργού σε σχετική ερώτηση του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού. Ένας σύμβουλος, μάλιστα, του Υπουργού είπε ειρωνικά πως ο υπουργός τοποθετείται πάντοτε εύστοχα.
Λίγο καιρό πριν, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορισόφ, δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ντιμιτρόφ για την ανάρμοστη συμπεριφορά του και για τα καυστικά σχόλια του προς την πΓΔΜ.
Όπως ανέφερε ο σχολιαστής του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού, ο Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ παρά την ενόχληση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, "θεωρείται ο μεγαλύτερος αντιμακεδονιστής, αφού έφθασε στο έπακρο με τις απεχθείς και αναίσχυντες δηλώσεις του".

Εθνικό μνημείο χαρακτηρίστηκε η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά


Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες του Δήμου Κηφισιάς από το υπουργείο Πολιτισμού.


Tο ιδιότυπο σπίτι του Π. Mελά στο Στροφίλι της Kηφισιάς, οδός Tατοΐου σήμερα, σε φωτογραφία πριν από το 1900.

Tο έχτισε τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του, το 1894, για θερινή κατοικία της οικογένειας.
Kαλοκαίρι του 1903, είχε πάρει απόφαση μόνιμης εγκατάστασης αφήνοντας οριστικά το σπίτι που νοίκιαζε από το 1898 στην οδό Bαλαωρίτη 10, στην Αθήνα. H ολοένα και πιο ενεργός ανάμιξη και απορρόφηση στο Mακεδονικό, ιδίως μετά την τοποθέτηση στο Προξενείο Mοναστηρίου του Iωνα Δραγούμη, άφησαν την απόφαση στη μέση. aπό εδώ ξεκίνησε ξημερώματα (Σάββατο, 10 Iουλίου) ως Παύλος Δέδες για τη δεύτερη και ως «καπετάν Mίκης Zέζας» (Πέμπτη, 18 Αυγούστου) για την τρίτη αποστολή του στη Mακεδονία (φωτ.: συλλογή Nαταλία Iωαννίδη).

Μετά τις έντονες πιέσεις του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Νίκου Γ. Χιωτάκη προς το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την διάσωση της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από την υπουργική απόφαση χαρακτηρίζει ως μνημείο την οικία του Παύλου Μελά επί της οδού Τατοΐου 50 καθώς αυτό αποτελεί ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού αποτέλεσε την κατοικία του Παύλου Μελά έως το 1904.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χιωτάκης είχε παρευρεθεί στην συνεδρίαση της 25/06/2009 του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων υποστηρίζοντας το αίτημα του Δήμου Κηφισιάς για την διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά. Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης σε δήλωση του αναφέρει.
«Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά που από την πρώτη στιγμή που του ετέθη το ζήτημα διάσωσης της ιστορικής αυτής οικίας ευαισθητοποιήθηκε, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το θετικότατο αποτέλεσμα. Επίσης ευχαριστώ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την άψογη συνεργασία που είχαμε και την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια που κάναμε από κοινού για την διαφύλαξη και ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου» .





www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκόπια - Λύση στο θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό ζήτησε η Τσεχία



Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι

Η Τσεχία περιμένει από την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τα οκτώ κριτήρια που έθεσαν οι Βρυξέλλες και στη βάση αυτή να λάβει «θετική έκθεση προόδου» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Οκτωβρίου - δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιάν Κόχουτ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο κ. Κόχουτ θεώρησε ότι θα ήταν «πολύ καλό», η εκκρεμότητα για την ονομασία με την Ελλάδα, να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να είναι σε θέση να λάβει απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας, στο σημείο αυτό, ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότ η χώρα του αναμένει μία θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως, λόγω των προσπαθειών που, όπως είπε, καταβάλλει η ΠΓΔΜ για την εκπλήρωση των οκτώ κριτηρίων και της προόδου που έχει επιτύχει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας πραγματοποιεί, σήμερα, μονοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιάπωνες ανακάλυψαν γιγάντια μαύρη τρύπα

Οι Ιάπωνες εντόπισαν μια γιγάντια μαύρη τρύπα, όσο ένα δισεκατομμύριο ήλιοι μας


Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009


Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγάντιο γαλαξία, που περιβάλλει την πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί.

Ο γαλαξίας, μεγάλος όσο ο δικός μας περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός και η τερατώδης μαύρη τρύπα του περιέχει ύλη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από τον ήλιο μας.

Η ανακάλυψη έγινε από τον αστρονόμο Τομοτσούγκου Γκότο του πανεπιστημίου της Χαβάης και τους συνεργάτες του, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Σουμπάρου» στο όρος Μάουνα Κέα, και δημοσιεύτηκε στο αστρονομικό περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας του Λονδίνου.

Οι αστρονόμοι ξαφνιάστηκαν που βρήκαν έναν τόσο μεγάλο γαλαξία να υπάρχει σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόνο το 1/16 της σημερινής ηλικίας του και παράλληλα να «φιλοξενεί» μια τέτοια γιγάντια μαύρη τρύπα.

Όπως εκτιμούν, τόσο ο γαλαξίας όσο και η μαύρη τρύπα πρέπει να σχηματίστηκαν τρομερά γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν.

Η ανακάλυψη περιπλέκει το μυστήριο του πώς γαλαξίες και μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν και εξελίχτηκαν από κοινού στο σύμπαν. Επιπλέον, αντίθετα με τις μικρότερες μαύρες τρύπες, που θεωρούνται ότι σχηματίζονται όταν ένα πολύ μεγάλο άστρο πεθαίνει και καταρρέει προς το εσωτερικό του, η προέλευση των τεράστιων μαύρων οπών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Μια εκδοχή είναι ότι προέρχονται από τη συγχώνευση μικρότερων μαύρων οπών. Όταν σχηματίζονται, τέτοιες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, επειδή η τρομακτική βαρύτητά τους έλκει συνεχώς ύλη από το γύρω χώρο τους. Η ενέργεια που απελευθερώνεται στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξηγεί το έντονο φως που εκπέμπεται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες.


Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία σε μορφή Pdf, στη διεύθυνση: ifa. hawaii

Το Βήμα

Το σπήλαιο του Αγίου Παύλου στην Έφεσο


Το σπήλαιο του Αγίου Παύλου, ανακαλύφθηκε το 1906 στην Έφεσο

Özgen Acar-απόδοση Γιώργος Εχέδωρος

Αποκαθίστανται οι τοιχογραφίες της πρώιμης χριστιανικής εποχής που βρίσκονται στην Τουρκία, στη σπηλιά του Αγίου Παύλου, κοντά στην αρχαία Εφέσο.
Η σπηλιά του Αγ. Παύλου ήταν ιερός χώρος προσκυνήματος για τους χριστιανούς, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Μπουλντούρ Ντάγ (όρος Αηδονιού).
Ο ‘Οίκος της Παναγίας’, που βρίσκεται στις νότιες πλευρές του βουνού αυτού, καθιερώθηκε ως χώρος λατρείας από το Βατικανό και λειτούργησε σε αυτό ο Πάπας ο Παύλος ο ΣΤ΄ το 1967 και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ το 1975.
Η σπηλιά ανακαλύφθηκε το 1906. Αποτελείται από έναν διάδρομο που οδηγεί σε ένα δωμάτιο διαστάσεων 2Χ15 μέτρων, με ύψος 2,5 μ. που δημιουργήθηκε με εκβραχισμό. Το πάτωμα του δωματίου, πραγματικά επίπεδο, καλύφθηκε διαδοχικά με υλικό νεότερων περιόδων και ανυψώθηκε περίπου είκοσι εκατοστά.
Στο διάδρομο υπάρχουν δύο κόγχες υπερυψωμένες, μισό μέτρο από το δάπεδο, και είναι μαυρισμένες από την αιθάλη.
Υπάρχουν στρώματα ασβεστοκονιάματος στα τοιχώματα δεξιά της εισόδου αλλά και στους τοίχους των διαδρόμων.
Στην πρόσφατη επίστρωση έχουν εικονογραφήσει με ξυλάνθρακα και κιμωλία την Παναγία και τον Άγ. Παύλο.
Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου, ο επικεφαλής των ανασκαφών της Εφέσου, του αυστριακού αρχαιολογικού ιδρύματος, καθώς εργαζόταν στους τοίχους της σπηλιάς παρατήρησε ότι υπήρχαν ίχνη ζωγραφικής κάτω από το στρώμα του ασβεστοκονιάματος.
Το αφαίρεσε και αποκαλύφθηκαν μνημειώδης αγιογραφίες της Παναγίας, του Αγίου Παύλου και της αγίας Θεόκλειας, μια Γυναίκα Απόστολος, καθώς και μερικές αρχαίες επιγραφές.

Ο Άγιος Παύλος δίπλα στην Αγία Θεόκλεια, στο αρχαίο σπήλαιο της Εφέσου.


Ο Άγιος Παύλος της Ταρσούς επισκέφθηκε τη Ρώμη τέσσερις φορές από το 44 μ.Χ. μέχρι το 62 για να διαδώσει το μήνυμα της χριστιανοσύνης και , ενώ ταξίδευε στην Ανατολία, σταμάτησε δύο φορές στην Έφεσο. Προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες με τα κηρύγματά του στις μονοθεϊστικές εβραϊκές συναγωγές, έχοντας σκοπό να διαδώσει το λόγο της χριστιανοσύνης στην πολυθεϊστική Έφεσο.
Ο Άγ. Παύλος δολοφονήθηκε στην τέταρτη επίσκεψή του στη Ρώμη. Η Αγ. Θεόκλεια, που τον συνόδευε σε πολλές από τις περιοδείες του, πέθανε αργότερα στην Αντιόχεια, στην σύγχρονη Αντάκυα. Ο Άγιος Παύλος, τοιχογραφία στο σπήλαιο της αρχαίας Εφέσου



Οι τοιχογραφίες του Αγ. Παύλου και της Αγ. Θεόκλειας χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα και παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα για πρώτη φορά.
Η απεικόνιση του Αγ. Παύλου είναι πρώτη που ανακαλύφθηκε στην Έφεσο.
Η εικόνα της Παναγίας έχει φθαρεί από το χρόνο.
Μερικές τοιχογραφίες και επιγραφές προστέθηκαν στο σπήλαιο τον ενδέκατο αιώνα.
Αργότερα μετατράπηκε σε παρεκκλήσι και αποτέλεσε χώρο προσκυνήματος για τους Χριστιανούς. Η Αγ. Θεόκλεια στο σπήλαιο της Εφέσου




Αμέσως ανατολικά βρίσκεται μια σπηλιά της βυζαντινής περιόδου, στην οποία δημιουργήθηκε ένας χώρος υποδοχής που οδηγούσε σε δύο ξεχωριστά διαμερίσματα.
Σημειώνεται πως η πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα, έλαβε άδεια και άρχισε μια νέα μελέτη της σπηλιάς.

Archeology.org

4.9.09

Ο Τουταγχαμών χωρίς την ... κατάρα του, στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


Το όνομά του "δένουν" μύθοι και θρύλοι ανά τους αιώνες, καθώς, το πέρασμά του από τη γη μπορεί να ήταν σύντομο, αλλά ο πρόωρος θάνατός του και- αιώνες αργότερα- η ανακάλυψη του τάφου του, τού χάρισαν αιώνια φήμη.
Ο Τουταγχαμών βασίλεψε επί μόλις εννιά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο και προτού καλά- καλά προλάβει να ενηλικιωθεί πέθανε και μαζί και η φήμη του, για να "αναγεννηθεί" περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν οι αρχαιολόγοι Χάουαρντ Κάρτερ και Κάρναβον ανακάλυψαν τον τάφο του, το 1922.
Μια μικρή "γεύση" από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του μοναδικού αυτού τάφου, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση του Μουσείου KING TUT (Μουσείο Τάφου του Βασιλιά Τουταγχαμών), που έχει ήδη αρχίσει να στήνεται στους χώρους του περιπτέρου 5 της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Συνολικά 65 μουσειακά εκθέματα (πιστά αντίγραφα) από τους θησαυρούς του Φαραώ, που έκανε την παγκόσμια κοινή γνώμη να "υποκλιθεί" στο μεγαλείο του, όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του κι έκτοτε απασχολεί συνεχώς ιστορικούς, αρχαιολόγους, δημοσιογράφους αλλά και πολλούς συγγραφείς που ασχολούνται με την ιστορία του, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ, παίρνοντας μια "γεύση" από αρχαία Αίγυπτο.
Στην κινητή αυτή έκθεση, που έχει "ταξιδέψει" το νεαρότερο Φαραώ στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, παρουσιάζονται- μεταξύ άλλων- ο τάφος και η μούμια του, η βασιλική καρέκλα, αγάλματα και πολλά άλλα ταφικά αντικείμενα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός των εκθεμάτων και επιμελητής της, Οσάμα Καράρ.
Μάλιστα, για τους … προληπτικούς, ο κ. Καράρ επισήμανε, χαριτολογώντας, πως το γεγονός ότι πρόκειται για πιστά αντίγραφα τούς προστατεύει από την "κατάρα των Φαραώ", αυτή στην οποία η λαϊκή δοξασία απέδωσε μια σειρά περίεργων θανάτων έπειτα από την ανακάλυψη του τάφου.
Από τη μία η κόμπρα που λέγεται πως έφαγε το καναρίνι του επικεφαλής αρχαιολόγου, μόλις ανοίχτηκε ο τάφος, από την άλλη η αρχαία αιγυπτιακή γραφή, που ανέφερε πως, όποιος τολμήσει να βεβηλώσει τον τάφο του Φαραώ θα δαγκωθεί από την ιερή κόμπρα και θα πεθάνει και ο θρύλος για την κατάρα του Φαραώ γιγαντώθηκε και συνεχίζει ν' απασχολεί ακόμη και σήμερα …. προληπτικούς και μη.
Εκτός των θησαυρών του Τουταγχαμών και της περίφημης … κατάρας του, οι επισκέπτες της έκθεσης θα ταξιδέψουν νοερά στην αρχαία Αίγυπτο, δοκιμάζοντας αντίγραφα ρούχων των Φαραώ και της μυθικής βασίλισσας Κλεοπάτρας, ενώ τέσσερις τυχεροί, τους οποίους η κληρωτίδα θα αναδείξει νικητές, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αίγυπτο και να θαυμάσουν από κοντά τους αυθεντικούς θησαυρούς, που φυλάσσονται ως "κόρη οφθαλμού" στα μουσεία του Καΐρου και του Λούξορ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Έλληνες φαραώ

Η Κλεοπάτρα Ζ΄Φιλοπάτωρ, βασίλευσε από το 69 έως το 30 π.Χ.
Μπορεί να ήταν οι τελευταίοι των φαραώ όμως συνέβαλαν τα μέγιστα στην ακμή της Αλεξάνδρειας και τελικά δολοφονήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Αυτή είναι η ιστορία των Πτολεμαίων.
Καμία αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν τόσο μακραίωνη όσο εκείνη των Αιγυπτίων. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο φαραώ μεσολάβησαν περίπου 2.700 χρόνια. Δηλαδή, αν ήμασταν Αιγύπτιοι και ο πρώτος φαραώ ανέβαινε στο θρόνο την εποχή της γέννησης του Χριστού, τώρα θα διανύαμε την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας και θα είχαμε ακόμη μπροστά μας επτά αιώνες βασιλείας!


Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αίγυπτο


Η Αίγυπτος βίωσε τα πάντα μέσα σε αυτούς τους είκοσι επτά αιώνες αυτοκρατορίας: λαϊκές εξεγέρσεις, συνωμοσίες, δολοφονίες ηγετών, λιμούς, εισβολές, αιρέσεις, εποχές ευμάρειας και συνεχείς πολέμους. Αλλά ό,τι κι αν συνέβαινε, η εξουσία των φαραώ παρέμενε ακλόνητη. Όλα αυτά μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν η αποδυναμωμένη Αίγυπτος δέχτηκε την εισβολή της πανίσχυρης πολεμικής μηχανής των Περσών. Το 341 π.Χ. ο τελευταίος φαραώ της τριακοστής δυναστείας, Νεκτανεβώ B´, εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη, και οι Πέρσες με επικεφαλής τον Αρταξέρξη τον Γ΄ κατέκτησαν τη χώρα του Νείλου. Ωστόσο κατάφεραν να απολαύσουν τη νίκη τους μόνο για εννέα χρόνια, μέχρι που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος, γεννημένος για να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Ένα πρωί του 333 π.Χ. ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, 23 ετών τότε, επικεφαλής ενός στρατού που απαρτιζόταν από τους πιο ικανούς πολεμιστές, ήρθε σε σύγκρουση με την ισχυρή στρατιωτική δύναμη των Περσών υπό τις διαταγές του Δαρείου του Γ΄. Η μάχη τελείωσε με την ταπεινωτική φυγή του Δαρείου και την αιχμαλωσία της οικογένειάς του. Οι δρόμοι της Ανατολής ήταν πλέον ανοιχτοί για τις ελληνικές δυνάμεις. Η Φοινίκη έπεσε στα χέρια του Αλέξανδρου, και οι Πέρσες σατράπες που εξουσίαζαν την Αίγυπτο δεν κατάφεραν να αντισταθούν στο στρατό του. Ένα χρόνο αργότερα, μπήκε σε μια χώρα που αμέσως τον ανακήρυξε απελευθερωτή και τον ενθρόνισε στη διάσημη όαση της Σίβας σαν γιο του Άμμωνα, αναγνωρίζοντάς τον ως φαραώ. Σύντομα επρόκειτο να ιδρύσει μια πόλη στο δέλτα του Νείλου, ανάμεσα στη λίμνη Μαρεώτιδα και τη θάλασσα της Μεσογείου, στην οποία έδωσε το όνομά του. Η Αλεξάνδρεια, η πρώτη από μια σειρά πόλεων με το ίδιο όνομα, έμελλε να γίνει κέντρο όλων των επιστημών της αρχαιότητας.


Κατά εννέα χρόνια που ακολούθησαν μετά την ίδρυση της Αλεξάνδρειας ο Αλέξανδρος επρόκειτο να μεταμορφώσει εντελώς το χάρτη του τότε γνωστού κόσμου και να ονομαστεί Μέγας. Σε μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές εποποιίες της ιστορίας προέλασε με τα στρατεύματά του μέχρι τις κοίτες του Ινδού Ποταμού, τον οποίο ωστόσο δε διέσχισε, μετά την αντίδραση των αντρών του, οι οποίοι δήλωναν ότι είχαν φτάσει ήδη πολύ μακριά.


Μάχη για τη διαδοχή


Ο θάνατος του Αλέξανδρου, πιθανότατα από ελονοσία, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι η τεράστια αυτοκρατορία του θα έμενε ξαφνικά ακυβέρνητη. Ο Αλέξανδρος άφησε πίσω του τέσσερις συζύγους, ένα γιο και έναν ετεροθαλή αδερφό που θα μπορούσαν να γίνουν οι διάδοχοί του, αλλά κανένας δεν κατάφερε να επιζήσει πάνω από μερικούς μήνες μετά το θάνατό του. Όλοι δολοφονήθηκαν, καθώς οι στρατηγοί του Αλέξανδρου δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν διαταγές από γυναίκες ή παιδιά, από τη στιγμή που παιζόταν η τύχη σχεδόν όλου του κόσμου. Αυτοί οι στρατηγοί, οι «διάδοχοι», πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσης μεταξύ τους για περίπου είκοσι χρόνια στο πλαίσιο μιας άγριας και αιματηρής διαμάχης για τη διεκδίκηση του θρόνου, η οποία τερματίστηκε με τον κατακερματισμό και τη διάλυση της αυτοκρατορίας.
Ο επόμενος φαραώ της Αιγύπτου ανέβηκε στο θρόνο 36 χρόνια μετά την εξαφάνιση του Νεκτανεβώ Β΄ και 18 χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Επρόκειτο για έναν από τους πιο ισχυρούς διαδόχους, τον Πτολεμαίο, ο οποίος αποφάσισε να μείνει στην Αίγυπτο από την πρώτη στιγμή και, φυσικά, επέλεξε να κάνει την Αλεξάνδρεια πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Αυτός ο οικισμός είχε το πλεονέκτημα ότι ήταν παραθαλάσσιος, οπότε θα μπορούσε να δεχτεί εύκολα και γρήγορα ναυτική βοήθεια από τους Έλληνες σε περίπτωση που ο αιγυπτιακός λαός επαναστατούσε ενάντια στο νέο ηγέτη.


Η Αλεξάνδρεια ήταν μια ελληνική πόλη.


Την κατοικούσαν Έλληνες που έρχονταν όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με τις εβραϊκές και αιγυπτιακές μειονότητες, οι οποίες είχαν επιφορτιστεί με τις πιο «ταπεινές» εργασίες. Χτισμένη σε καινούρια θεμέλια, είχε έξοχη ρυμοτομία και διέθετε πρότυπο δίκτυο ύδρευσης. Πολλές από τις κατοικίες της ήταν πραγματικά παλάτια, ενώ η εκπαίδευση που λάμβαναν οι άντρες της υψηλής κοινωνίας θεωρείτο η καλύτερη του κόσμου.

Για τ’ όνομα των θεών


Ο Πτολεμαίος καταγόταν από τη Μακεδονία, σαν τον Αλέξανδρο, και ήταν μόλις έντεκα χρόνια μεγαλύτερος. Είχε γνωρίσει τον πρίγκιπα όταν εκείνος ήταν ακόμη έφηβος και τον ακολούθησε σε όλες τις εκστρατείες του. Θεωρείτο ο πιο διανοούμενος από τους διαδόχους (έγραφε ιστορικά βιβλία) και, όπως φαίνεται, ο πιο έξυπνος ή πιο τυχερός, καθώς ήταν ο μοναδικός που πέθανε από φυσικά αίτια, στην ηλικία των 84 ετών.
Ως φαραώ, ο Πτολεμαίος είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας μια μάλλον ακατόρθωτη αποστολή: να διατηρήσει την εξουσία σε μια χώρα όπως την Αίγυπτο, τόσο χαοτική, τόσο διαφορετική από την Ελλάδα και ελάχιστα δεκτική σε καινοτομίες. Σε αυτό να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος από μια δυναστεία Αιγυπτίων αυτοκρατόρων οι οποίοι δεν μπορούσαν να διαγράψουν την ελληνική καταγωγή τους. Καλείτο, ουσιαστικά, να δημιουργήσει ένα ολοκληρωτικά νέο σύμπαν ιδεών. Ξεκίνησε λοιπόν με τους θεούς. Δημιούργησε τον Σάραπις, ο οποίος είχε πρόσωπο ενήλικα άντρα, μακριά μαλλιά και πλούσια γενειάδα. Φορούσε έναν απροσδιόριστο χιτώνα και έφερε στο κεφάλι ένα μυστηριώδες δοχείο. Τα χαρακτηριστικά του ήταν σαφώς ελληνικά, αλλά το δοχείο παραπέμπε άμεσα σε αιγυπτιακή εικόνα. Η θεά Άθωρ, για παράδειγμα, συχνά απεικονίζεται να κρατάει αμφορείς στο κεφάλι της. Τα κέρατά της, όπως και του ταύρου Άπι, θυμίζουν το περίγραμμα αγγείου. Ακόμη και το όνομα «Σάραπις» είναι σύνθετο: προέρχεται από τα ονόματα δύο Αιγυπτίων θεών, του Όσιρι και του Άπι.

Πάντρεμα παραδόσεων


Σίγουρα αυτός ο θεός ήταν αποτέλεσμα αμοιβαίου συμβιβασμού μεταξύ δύο σπουδαίων πολιτισμών, του αιγυπτιακού και του ελληνικού. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι ότι και οι δύο τον υιοθέτησαν χωρίς δεύτερη συζήτηση, ως μια δική τους πλην κοινή θεότητα. Η προστατευτική και θεραπευτική φύση του, η οποία συνδέθηκε και με την ερμηνεία των ονείρων, εξελίχτηκε και λατρεύτηκε σε διάφορα σημεία του κόσμου. Αναγνωρίστηκε ακόμη και από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και η λατρεία του δεν επρόκειτο να καταργηθεί παρά μόνο μετά την επικράτηση του χριστιανισμού.
Ο Πτολεμαίος αποκάλεσε τον Σάραπι προστάτη της πόλης της Αλεξάνδρειας, όπου έχτισε προς τιμήν του ένα ναό, το Σαράπειο. Οικοδόμησε επίσης ένα πολυτελές παλάτι από μάρμαρο, γύρω από το οποίο διέταξε να ανεγερθεί μια σειρά κτισμάτων που προορίζονταν να στεγάσουν τις συλλογές σπάνιων αντικειμένων του και τα χειρόγραφά του. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του ανέβηκε στο θρόνο ο γιος του. Εκείνος θέσπισε τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι μονάρχες της δυναστείας (που έφτασαν τελικά τους δεκαπέντε) να έχουν ακριβώς το ίδιο όνομα, οπότε έπρεπε να αποκτήσουν και ένα επίθετο, για να ξεχωρίζουν. Ο Πτολεμαίος Α΄ ονομάστηκε Σωτήρ.
Ο Πτολεμαίος Β΄, ο επονομαζόμενος και Φιλάδελφος, δηλαδή αυτός που αγαπάει την αδερφή του, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα από όλους τους αυτοκράτορες της δυναστείας. Το επίθετό του έχει κυριολεκτική σημασία, καθώς στην πραγματικότητα παντρεύτηκε την αδερφή του, Αρσινόη. Η αρχαία παράδοση της αιμομιξίας ανάμεσα στους φαραώ αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη για τους Έλληνες, οι οποίοι ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το αίμα τους δε θα «νοθευόταν» από τους Αιγύπτιους.


Ο πιο διάσημος Φάρος


Η εικόνα που έχουμε για τον Φιλάδελφο είναι αυτή ενός έξυπνου, καλλιεργημένου και κάπως μυστηριώδους αυτοκράτορα, ο οποίος ενδιαφερόταν για όλες τις επιστήμες και κυρίως για την αλχημεία. Θεωρείται, μάλιστα, ο πρώτος αλχημιστής. Στην εποχή του η Αλεξάνδρεια γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, καθώς επέκτεινε τα οικοδομήματα του πατέρα του, μετατρέποντάς τα σε ναό των Μουσών (ένα Μουσείο) όπου λατρεύονταν οι τέχνες και οι επιστήμες. Το Μουσείο είχε τη δική του βιβλιοθήκη, η οποία με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκε στη σημαντικότερη κοιτίδα γνώσης της εποχής. Αν και δε λείπουν από τις αφηγήσεις οι μύθοι και κάποια δόση υπερβολής, αναμφισβήτητα η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Όχι μόνο γιατί τα 900.000 βιβλία της συγκέντρωναν έναν τεράστιο όγκο γνώσης, αλλά και επειδή εκεί εργάστηκαν οι ειδικοί που επρόκειτο να δομήσουν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης: μαθηματικοί, φυσιολόγοι, μηχανικοί, γεωμέτρες, αστρονόμοι, φιλόλογοι, ιστορικοί και ποιητές σε μια ατελείωτη λίστα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Ευκλείδη, τον Αρίσταρχο, τον Αρχιμήδη, τον Γαληνό, τον Ίππαρχο, τον Ερατοσθένη και τον Καλλίμαχο.
Λόγω της Βιβλιοθήκης, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον Φιλάδελφο ως έναν από τους ηγέτες που συνέβαλαν στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Αλλά ο Πτολεμαίος Β΄ ήταν επίσης εκείνος που κατασκεύασε ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Σε ένα νησάκι που λεγόταν Φάρος, μπροστά από την Αλεξάνδρεια, οικοδόμησε ένα εκπληκτικό μνημείο, ένα μεγάλο πύργο που πήρε το όνομα του τόπου όπου αναγέρθηκε και ο οποίος με το φως του καθοδηγούσε τα πλοία μέρα και νύχτα για πολλούς αιώνες. Ο Φάρος παρέμεινε ακλόνητος για περίπου 1.500 χρόνια. Μόνο οι ανίκητες δυνάμεις της Γης, που εκδηλώνονται με σεισμούς, κατάφεραν να τον ισοπεδώσουν στις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα.
Η κατασκευή του Φάρου χάρισε στην Αλεξάνδρεια παγκόσμια φήμη. Πλέον, δεν ήταν μόνο η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Ήταν και μια πόλη σε ευμάρεια, την οποία αντανακλούσε η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου. Τα περισσότερα αγαθά που εισάγονταν ή εξάγονταν από τη χώρα περνούσαν από το λιμάνι της.
Μετά τον Πτολεμαίο Β΄ ξεκίνησε μια σκοτεινή περίοδος γεμάτη πολέμους και αυλικές ίντριγκες. Ο Πτολεμαίος Γ΄ ο Ευεργέτης συνέχισε το πολιτιστικό έργο του πατέρα του, έκανε ορισμένες τροποποιήσεις στο ημερολόγιο και οικοδόμησε ένα ναό για το θεό Ώρο στο Εντφού. Ο Πτολεμαίος Δ΄, ο επονομαζόμενος και Φιλοπάτωρ (αυτός που αγαπά τον πατέρα του), παρέλαβε ένα κλίμα συνωμοσίας το οποίο επρόκειτο να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά τα προσωνύμια των αυτοκρατόρων που υποδηλώνουν αγάπη για μέλη της οικογένειάς τους φαντάζουν μάλλον ειρωνικά σε μια αυλή όπου οι επίδοξοι διάδοχοι αλληλοεξοντώνονταν σε μια ατέρμονη μάχη για την εξουσία. Μετά τον Πτολεμαίο ΣΤ΄, τον Φιλομήτωρ, ξεκινά μια ασταμάτητη αλληλουχία πολιτικών εγκλημάτων που σημάδεψαν την ιστορία της δυναστείας. Ο Πτολεμαίος Θ΄, για παράδειγμα, παντρεύτηκε τις αδερφές του, τη μία μετά την άλλη, αλλά στη συνέχεια εκθρονίστηκε από τη μητέρα του, η οποία ανακήρυξε βασιλιά ένα άλλο παιδί της, τον Πτολεμαίο Ι΄. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, μόλις ανήλθε στο θρόνο δολοφόνησε τη μητέρα του, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο αδερφός του για να τον εκθρονίσει και να ξαναπάρει την εξουσία. Ο διάδοχός του, Πτολεμαίος ΙΑ΄, βασίλευσε μόλις δύο εβδομάδες, καθώς λιντσαρίστηκε από το λαό της Αλεξάνδρειας όταν σκότωσε τη μητριά του, την οποία είχε αναγκαστεί να παντρευτεί λίγο καιρό πριν για να ανέλθει στο θρόνο.


Η εποχή των Ρωμαίων


Μέσα σε αυτό το κλίμα της απόλυτης πολιτικής παρακμής, η προστασία των ρωμαϊκών λεγεώνων έμοιαζε η μοναδική λύση για μια δυναστεία που αγωνιζόταν να κρατηθεί στην εξουσία καθώς πνιγόταν μέσα στο ίδιο της το αίμα. Ο τελευταίος Πτολεμαίος φαραώ, στην πραγματικότητα και ο τελευταίος φαραώ της Αιγύπτου, ήταν ο Καισαρίων, καρπός του τραγικού έρωτα της Κλεοπάτρας και του Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος τελείωσε με το βίαιο θάνατο των πρωταγωνιστών του. Η απόβαση των Ρωμαίων στη γη της Αιγύπτου σήμανε και το τέλος της μακραίωνης εξουσίας των φαραώ.

Focus.gr

3.9.09

Επιστημονικά Σενάρια- Τρύπα του Όζοντος


Τα σενάρια που διατυπώθηκαν για την αντιμετώπιση της διαστρωματικής τρύπας του Όζοντος - Από συνέδριο του Σαν Φρανσίσκο

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως ρίχνοντας χημικές ουσίες στη θάλασσα και στον ουρανό θα μπορέσουν να προστατέψουν με τον τρόπο αυτό το στρώμα του όζοντος και να αντιστρέψουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας- γνωστή ως φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Την περασμένη Δευτέρα, μια ομάδα ερευνητών αντέδρασε σε αυτόν τον προτεινόμενο σχεδιασμό που τον θεωρεί ατελέσφορο αλλά και επικίνδυνο.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί σενάριο μιας επιστημονικής φαντασίας» δήλωσε ο Φ. Σέργουντ Ρόουλαντ που είναι χημικός με εξειδίκευση στην ατμόσφαιρα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ίρβιν της Καλιφόρνιας.

Πολλοί άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, πιστεύουν πως οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν μια μέθοδο, έναν τρόπο, εξυγίανσης του περιβαλλοντικού προβλήματος του πλανήτη.

Αρκετοί ικανοί επιστήμονες έχουν εξετάσει το κλιματολογικό ζήτημα και κατά πόσο ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Κανένας, δυστυχώς, δεν έχει βρεί τίποτα που θα μπορούσε να είναι εφικτό αλλά και αποτελεσματικό.
«Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να διατηρηθεί το προστατευτικό στρώμα του όζοντος είναι να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων».
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Ρόουλαντ στο συνέδριο των Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης.
Ενώ ο Ρίτσαρντ Τάρκο που είναι ερευνητής για την γήινη ατμόσφαιρα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες, δήλωσε πως: «Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ασχολήθηκαν, σοβαρά, με το περιβαλλοντικό πρόβλημα και ιδιαίτερα με τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στα πλαίσια της εφαρμοσμένης μηχανικής για να το αντιμετωπίσουν».

Η βιομηχανική δραστηριότητα έπαιξε σοβαρό ρόλο στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση αυτή που δεν είναι τόσο ορατή σήμερα, αναμένεται, όμως, να επιφέρει αναστάτωση τις επόμενες δεκαετίες με εκτεταμένες ζημίες στη γεωργία και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Προκαλείται από την καύση κυρίως της κηροζίνης και άλλων ρυπογόνων καυσίμων.
«Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται καθώς και μια σειρά άλλων αερίων παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου μέσα στην ατμόσφαιρα της γης, όπως παγιδεύεται η θερμοκρασία μέσα στα θερμοκήπια.»
Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει τη δυνατότητα μείωσης του παγκόσμιου κινδύνου με αερόλυμα βασισμένο στο θείο, με το οποίο θα ψεκαστεί η ατμόσφαιρα που θα εξωστρακίσει ένα ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας έξω από το γήινο περιβάλλον.
Ο καθηγητής Τάρκο εξέφρασε την άποψη πως «θα έπρεπε να ριχτεί τόση μεγάλη ποσότητα του αερολύματος αυτού, ώστε να καλυφθεί το γαλάζιο του ουρανού. Ο ουρανός θα γινόταν άσπρος, γαλακτώδης και τα θειούχα συστατικά έχουν μια αηδιαστική οσμή».
Άλλοι επιστήμονες πρότειναν την ‘λίπανση’ των ωκεανών με σίδηρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των φυκιών, του πλαγκτού για να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.
Με την αύξηση αυτή θα μπορούσε να μειωθεί κατά ένα ποσοστό το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. (Τα φύκια και το πλαγκτόν είναι ‘ισορροπιστές’ της φύσης αφού απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα).
Ο Χόρχε Σαρμιέντο γεωχημικός και ωκεανολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον βρήκε το σχέδιο αυτό μη πραγματοποιήσιμο λόγω του ότι με την πρακτική αυτή θα μπορούσε να μειωθεί μόνο το 10% του πλεονάζοντος διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ συγχρόνως θα είχαμε τρομακτική ανάπτυξη του πλαγκτού με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιοχές των ωκεανών θα παρουσιάζονταν μεγάλη έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα, τη θάνατο της υδρόβιας ζωής. Επιπλέον, η έλλειψη του οξυγόνου θα έφερνε μια αλυσιδωτή ανάπτυξη άλλων αερίων που επιδρούν αρνητικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Μια σοβαρή μείωση του στρώματος του όζοντος προκαλείται από τις χημικές ουσίες ψυκτικών μηχανημάτων που αποκαλούνται CFC. Βέβαια έχει δρομολογηθεί μια πολιτική αντικατάστασης τους με άλλα που είναι φιλικά στο περιβάλλον. Αρκούν όμως μόνον αυτά;
Το απομένον λεπτό στρώμα του όζοντος δεν είναι ικανό να συγκρατήσει την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αποτελεί συγχρόνως απειλή για τη γεωργική παραγωγή.
Τρεις επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ίρβιν πρότειναν τον περασμένο μήνα τη δημιουργία ενός στόλου αεροπλάνων ώστε να ψεκάζουν κάθε τόσο, 50.000 τόνους προπανίου ή αιθάνιου, πάνω από το Νότιο Πόλο, ώστε να πυροδοτήσουν χημικές αντιδράσεις που θα αποτρέψουν περαιτέρω ή θα επουλώσουν την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

Αλλά η ιδέα αυτή δεν είναι εφικτή «γιατί δεν υπάρχει εμπορικό αεροπλάνο που θα μπορούσε να πλησιάσει σε τέτοιο ύψος, όπου σχηματίζεται η τρύπα του όζοντος» συμπλήρωσε ο Ρόουλαντ που, σημειωτέον, είναι από τους πρώτους που εντόπισαν την έλλειψη του όζοντος στη δεκαετία του ‘70.

2.9.09

Shocking News!! Death Threats against the children of two Strong Critics of the FYROM’s state


Branko Gerovski, mainstream journalist with 30 of career, “liberal” in the general sense of the word, who in recent few years criticized very vocally the policy of “Antiquization” and stubborn refusal of compromise with Greece as well as an unspecified “University Professor” received death threats deemed credible, that their children are to be killed, because of their parents being “Traitors of Macedonia”. What is known is that this is serious threat (SMS via phone with detailed whereabouts of children and their outdoor routine). Besides, the mobile phone was not even registered on his name or publicly known. This happened few days ago. ], founded recently. He is also occasionally critical of some Greek positions in the dispute.
Gerovski has an extremely hostile reception by far the overwhelming majority of the public. On few Media sites where the news has been published and where reader’s comment are allowed, virtually 80% are supportive of the threatening party. He leads a loose coalition of intellectuals under umbrella NGO “Citizens for European Macedonia”. It is compromised of very high-brow center to leftist intellectuals, most of them bloggers and columnist in few opposition newspapers. Besides, he is the Editor in Chief of the political and cultural issues weekly “Sega” (”Now”)

The rest of the article can be found here

Η ιστορία ενός Τούρκου που "ερωτεύτηκε" την Αγιά Σοφιά


«Ακόμη είμαστε στην αρχή του δρόμου… Κι εσύ είσαι εκεί, με όλη σου τη μεγαλοπρέπεια. Υπάρχεις… Είσαι το φως για μένα… Θα είμαι στο πλάι σου. Θα προσπαθήσω να σε καταλάβω περισσότερο και να σε αφουγκράζομαι. Δεν θα σταματήσω να δουλεύω για σένα. Και θα ζήσω την απόλαυση του να σε γνωρίζω και να σε ανακαλύπτω, διατηρώντας πάντα τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς. Σ΄ ευχαριστώ».
Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο Τούρκος σκηνοθέτης, Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ, όχι για μια γυναίκα, αλλά για το λαμπρότερο μνημείο του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Οι μύθοι και οι εικασίες για την Αγία Σοφία ώθησαν τον Γκιουλένσοϊ να ασχοληθεί με το μνημείο.
«Ήθελα να δω αυτά που δεν φαίνονται, να δω όχι αυτά που είναι πάνω από τη γη και τα βλέπουν όλοι, αλλά αυτά που είναι από κάτω και που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ήθελα να μάθω, αν είναι αλήθεια οι μύθοι που διάβασα στα βιβλία και οι εικασίες για τα υπόγεια της Αγιά Σοφιάς. Άρχισα σιγά-σιγά να 'ανακαλύπτω' το μνημείο και καρπός αυτής μου της προσπάθειας ήταν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, με τίτλο ''Αγία Σοφία'' ,που είχε ως θέμα το μνημείο και τους μύθους σχετικά με αυτό. Το έργο μου είχε απήχηση τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό και η αναγνώριση αυτής της αγάπης μου ήταν τα βραβεία που πήρα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το έργο αυτό βραβεύτηκε το 1994 με το 2ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας, το 1995 με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τάμπερε και τιμήθηκε με Εύφημη Μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το 1996.
«Όμως, ο έρωτάς μου για την Αγιά Σοφιά γεννήθηκε το 1998. Ήξερα ότι θα ήταν μια μακροχρόνια σχέση. Πρώτα έπρεπε να τη δω με τα ίδια μου τα μάτια, να τη γνωρίσω και το πιο σημαντικό να την ανακαλύψω. Κι αυτό έκανα. Το 2000 ολοκλήρωσα το δεύτερο μου ντοκιμαντέρ με τίτλο ''Η Αγία Σοφία και οι κινστέρνες της''. Οι κινστέρνες είναι τα υπόγεια οικοδομήματα, που σε παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση νερού. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη μετατράπηκε σε πάθος που με κυριαρχεί εδώ και 11 χρόνια», προσθέτει ο Γκιουλένσοϊ.
Ξεκινώντας από τις εικασίες που θέλουν την Αγιά Σοφιά να συνδέεται μέσω υπόγειων στοών με την παρακείμενη Βασιλική Κινστέρνα, με το συγκρότημα του Μεγάλου Παλατιού, τον Ιππόδρομο και ακόμη και με τα Πριγκιπόνησα, ο Τούρκος σκηνοθέτης θέλησε να εξερευνήσει τα «βάθη» του μνημείου. «Έκανα ένα νέο ξεκίνημα.
Όμως αυτή τη φορά έπρεπε να κατεβώ σε ''βάθος'', να μάθω και να βγάλω στην επιφάνεια αυτά, για τα οποία οι γνώσεις ήταν ελλιπείς. Στο δάπεδο του κυρίως ναού υπάρχουν πλάκες, από τις οποίες οι μισές κάλυπταν κινστέρνες και οι μισές σήραγγες νερού. Πήρα άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκίνησα την εξερεύνηση για να δω τι υπάρχει στις σήραγγες κάτω από αυτές τις πλάκες. Διαπίστωσα ότι, ο ναός δεν συνδεόταν ούτε με τη Βασιλική Κινστέρνα, ούτε με το Μέγα Παλάτιο, ούτε με τα Πριγκιπόνησα. Στις σημειώσεις ενός Ρώσου περιηγητή του 13ου αιώνα είχα διαβάσει ότι, στον αύλειο χώρο της Αγιά Σοφιάς είχε ενταφιαστεί ο Άγιος Άντιγονος, που ήταν παιδί. Μέσα στις σήραγγες βρέθηκε ο σκελετός ενός παιδιού που μπορεί και να ανήκει στον Άγιο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να το διερευνήσουν οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι ειδικοί. Εντοπίστηκαν ακόμη 'δωμάτια', στα οποία ήταν θαμμένοι ιερείς.
Στις κινστέρνες βρέθηκαν παγούρια, τα οποία χρονολογούνται στο 1917 και πιθανόν ανήκαν σε Άγγλους στρατιώτες, που ήθελαν να πάρουν αγιασμένο νερό. Συνάντησα ομορφιές που με θάμπωσαν. Είδα μέρη που δεν τα είδαν ούτε βασιλείς, άκουσα τη φωνή της ιστορίας και έγινα μάρτυρας της. Δεν θα μπορούσα να είμαι εγωιστής απέναντι σε αυτή την ομορφιά. Θέλησα να την μοιραστώ με όλους όσοι θαυμάζουν την Αγία Σοφία, θέλησα να δουν όλοι τις άγνωστες πλευρές της, που είναι κρυμμένες κάτω από τη γη. Γι' αυτό και φρόντισα να καταγράψουν οι κάμερες όλα όσα είδα», συνεχίζει ο Γκιουλένσοϊ. Καρπός όλης αυτής της έρευνας θα είναι το τρίτο ντοκιμαντέρ του, που αναφέρεται στο μνημείο και έχει τίτλο: «Στα βάθη της Αγιά Σοφιάς». Συμπαραστάτες και συμβούλους του είχε τους αναπληρωτές καθηγητές βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ιχσάν Τουνάι και Χαλούκ Τσετίνκαγια. «Χρειάστηκαν εργασίες 11 χρόνων για να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ, που τώρα είναι στο στάδιο του μοντάζ, αλλά απαιτούνται γύρω στις 40.000 ευρώ για ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν σπόνσορες, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά. Μέχρι στιγμής έχω διαθέσει 65.000 ευρώ για τα γυρίσματα και αναγκάστηκα να εργαστώ στο εξωτερικό για να συγκεντρώσω αυτό το ποσό. Ξέρω ότι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, πολλοί θα με ζηλέψουν, γιατί είδα άγνωστες πλευρές του μνημείου. Ας είναι, ας με ζηλέψουν.
Η Αγιά Σοφιά θα είναι πάντα η αγαπημένη μου και θα κάνω και άλλα ντοκιμαντέρ γι' αυτήν.
Το επόμενο σχέδιό μου είναι να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τους χριστιανούς ιερείς που είναι θαμμένοι στην Αγιά Σοφιά», καταλήγει ο Τούρκος σκηνοθέτης.


Κείμενο: Α. Φωτοπούλου
ANA-MPA.GR

Κοινές εκδηλώσεις Σαμιωτών-Τούρκων


Παρά τις συνεχείς παραβιάσεις των Τουρκικών αεροσκαφών οι Σαμιώτες μαζί με τους Τούρκους θα πραγματοποιήσουν μαζί εκδηλώσεις.
Θα δοθεί το όνομα του αποθανόντος Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ σε πλατεία στο Κουσάντασι της Τουρκίας.
Ανακοινώθηκε σήμερα το επίσημο πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΜΟΣ -ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Η επίσημη αποστολή της Τουρκίας θα φτάσει στη Σάμο την Παρασκευή και αφού ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις την επομένη Σάββατο στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 και οι δυο αποστολές θα αναχωρήσουν από το Λιμάνι της Σάμου προς το Λιμάνι στο Κουσάντασι της Τουρκίας όπου και εκεί θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις.


Τo πρόγραμμα των εκδηλώσεων όπως δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Σάμου.
Τα ονόματα των Ισμαήλ Τζέμ και Γιώργου Παπανδρέου θα δοθούν σε πλατεία στο Κουσάντασι της Τουρκίας;
Τελικά γίναμε φίλοι αδέλφια με τους Τούρκους.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες τις παραβιάσεις δεν τις κάνει η Τουρκική αεροπορία. Κάποιοι τύποι άγνωστοι κόβουν κάτι περίεργες βόλτες πάνω από τα νησιά μας έτσι για τη πλάκα τους.

Kυκλοφόρησε η πληροφορία ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια επίσκεψη αξιωματούχων του Δήμου Βαθέος και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης .
Ακούγεται ότι θα δοθεί σε μια πλατεία το όνομα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ μαζί με αυτό του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.
Σύντομα θα σας πληροφορήσουμε για αυτή την εκδήλωση και πιθανόν να μεταβούμε και εμείς στο Κουσάντασι να καλύψουμε το γεγονός .

Ποιος έιχε την φαεινή αυτή ιδέα δεν ξέρουμε ακόμα.Φωτογραφία αρχείου από την άφιξη Αξιωματούχων της Νομαρχίας Σάμου στο Κουσάντασι με ευκαιρία της συναυλίας με την Αρβανιτάκη


Φωτογραφία από την άφιξη Παπανδρέου στο Κουσάντασι της Τουρκίας διακρίνονται οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών μαζί με τις γυναίκες τους και ο τότε υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης


Φωτογραφία από την άφιξη Παπανδρέου στο Κουσάντασι της Τουρκίας διακρίνονται οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών μαζί με τις γυναίκες τους και ο τότε υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης
Φωτογραφία από την άφιξη του τότε υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Ιμπραήμ Τζέμ στο Βαθύ της Σάμου.


1.9.09

Μακεδονία, το πιο ακριβό οικόπεδο στον κόσμο!!!-Tα αληθινά αίτια του Μακεδονικού ζητήματος.

Αναδημοσίευση από το Blog: Βισάλτης

Η πρώτη έρευνα για ουράνιο στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1953. Το 1954 ιδρύθηκε στη χώρα η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ή ΕΑΕ) και το 1960 δημιουργήθηκε το Γεωλογικό Τμήμα της ΕΑΕ, με σκοπό την έρευνα για τον προσδιορισμό κοιτασμάτων ουρανίου.Στο διάστημα 1971-1976, ξένοι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνα για ουράνιο στην περιοχή Παρανεστίου και προσδιορίζουν σημαντικές περιεκτικότητες ουρανίου στους λιγνίτες της Δράμας. Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι οι οργανικές ύλες όπως ο λιγνίτης έχουν ιδιαίτερη απορροφητικότητα στο ουράνιο (και το φωσφόρο).
Το πρόβλημα είναι ότι η απόληψη του ουρανίου από τους λιγνίτες και γενικότερα τις οργανικές ύλες παρουσιάζει εξαιρετικές δυσκολίες και είναι απαγορευτικά δαπανηρή. Χαρακτηριστικά ανφέρεται ότι στους λιγνίτες του Παρανεστίου βρέθηκαν περιεκτικότητες σε ουράνιο της τάξεως των 10.000 ppm (10%).Παράλληλα με τους ξένους ερευνούσε την περιοχή για ουράνιο και ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και το ΙΓΜΕ. Το 1978 το ΙΓΜΕ διαπίστωσε ότι το ουράνιο περιέχεται εκτός από τους λιγνίτες και σε πετρώματα της περιοχής. Από το 1979 το ΙΓΜΕ, μόνο πλέον, αρχίζει συστηματική έρευνα στο ρόμβο που προσδιορίζεται από τις πόλεις Δράμα, Παρανέστι, Ξάνθη, Καβάλα, με μερικές επεκτάσεις βόρεια και βορειοδυτικά του Παρανεστίου.Την περίοδο 1980-1983 γίνεται η πλέον εντατική έρευνα από το ΙΓΜΕ στην πιο πάνω περιοχή. Η έρευνα ξεκινησε με προσδιορισμό πεδίων ακτινοβολίας με τη χρήση σπινθηριστή και συσκευής Geiger-Müller. Στις περιοχές που παρουσίασαν έντονες ενδείξεις παρουσίας ουρανίου εγκαταστάθηκε κάνναβος 20Χ20 μ. και έγιναν λεπτομερέστερες μετρήσεις. Ακολούθησε εγκατάσταση καννάβου 8Χ16 για όρυξη γεωτρήσεων και εξαγωγή καρότων για τον ακριβή προσδιορισμό των ουρανιούχων μεταλλευμάτων. Οι περιοχές στις οποίες προσδιορίσθηκαν τα σημαντικότερα κοιτάσματα είναι: το Αρχοντοβούνι, η Σπηλιά, τα Διπόταμα, η Πρασινάδα, το Πτερωτό και η περιοχή του μεταλλείου της ΠΟΡΣΕΛ. Τα ουρανιούχα οξείδια που προσδιορίσθηκαν είναι βασικά ο πισουρανίτης και ο ουρανίτης.Η έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ ήταν εφαρμοσμένη, δηλαδή δεν εξήγαγε θεωρητικά μόνο συμπεράσματα. Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν σε βάθος μέχρι 200 μ. Προσδιορίσθηκαν περιεκτικότητες έως 10% (10.000 ppm), με όριο εκμεταλλευσιμότητας στην περίοδο της έρευνας το 0,01% (100 ppm). Η μέση περιεκτικότητα στην περιοχή Αρχοντοβουνίου προσδιορίσθηκε σε 0,05% (500 ppm) και η συνολική ποσότητα του ουρανίου σε 600 τόνους.Στην περίοδο της εντατικής έρευνας εγκαταστάθηκε στην περιοχή πιλοτική μονάδα παραγωγής συμπυκνώματος ουρανίου με τη μέθοδο έκπλυσης με θειϊκό οξύ (H2SO4) και απόληψη του ουρανίου με ρητίνες.Ο εμπλουτισμός διακρίνεται στην παραγωγή συμπυκνώματος οξειδίων ουρανίου – που γινόταν στο Παρανέστι – και στον ισοτοπικό διαχωρισμό για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. Ο ισοτοπικός διαχωρισμός συμπυκνώνει (”εμπλουτίζει”) το σχάσιμο U235 σε περιεκτικότητα 3%, όμως αυτήν την τεχνολογία δεν την κατέχει η Ελλάδα. Από το U238 παράγεται το πλουτώνιο (Pu239), που επίσης είναι πυρηνικό καύσιμο. Το πλουτώνιο είναι ένα ραδιενεργό στοιχείο, εξαιρετικά σπάνιο στη φύση, που παράγεται από το U238 μέσα στον πυρηνικό αντιδραστήρα.Οι εργαζόμενοι στη μονάδα φορούσαν ειδικές μάσκες και στολές για προστασία από τη ραδιενεργό σκόνη του ουρανίου και ειδικά του ραδίου. Το ράδιο είναι προϊόν της διάσπασης του ουρανίου, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα ουρανιούχα πετρώματα, είναι εξαιρετικά ραδιενεργό (πάνω από 1.000.000 φορές περισσότερο από το ουράνιο!) και διασπάται με εκπομπή ακτινοβολίας προς αέριο ραδόνιο και άλλα προϊόντα . Η είσοδος της σκόνης στον οργανισμό είναι σοβαρότατο πρόβλημα, διότι το ράδιο έχει παρόμοια χημική συμπεριφορά με το ασβέστιο και απορροφάται από τον οργανισμό αντικαθιστώντας το ασβέστιο των οστών.Τα αποτελέσματα από την πιλοτική μονάδα ήταν ενθαρρυντικά. Οι συγκεντρώσεις ουρανίου προσδιορίστηκαν στο Αρχοντοβούνι στα 67 μ. βάθος, στο Πτερωτό στα 80 μ. και στη Σπηλιά στα 90 μ. περίπου. Το χαμηλό βάθος των κοιτασμάτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιλογή των επιφανειακών εξορύξεων, σε περίπτωση που αποφασιστεί η εκμετάλλευσή τους.Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150! Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!. Εμείς ερωτάμε.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ?Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια!!!


http://visaltis.blogspot.com

(Εστάλει από το Εθνικά θέματα-Ελλάδα)

James Merlino to be patron of the 2009 PanHellenic Games


Victorian Sports minister James Merlino launched the Oceania PanHellenic Sports and Cultural Games-Melbourne 2009.

1 Sep 2009

The Oceania PanHellenic Sports and Cultural Games-Melbourne 2009, Melbourne’s biggest ever Greek festival of sports and culture was launched yesterday by Victorian Minister of Sport, Recreation and Youth Affairs James Merlino.
Mr Merlino will serve as Patron for the PanHellenic Games.
The launch was held at the Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria on Lonsdale Street.
The PanHellenic Games are expected to attract over 600 sport women and men of Greek descent from all over Australia and New Zealand to Melbourne to compete against each other for the three-day event taking place on November 27-29.
The sports in which athletes will be able to compete in are basketball, judo, soccer, swimming, tae kwon do, tennis, track and field, water polo and wrestling.
The two major Greek football teams, South Melbourne FC and West Sydney Berries will also play a friendly match on Sunday November 29.
The major draw card for the games is expected to be the grand final of the men’s and women’s soccer tournaments on November 29, as well as plenty of free activities and food reflecting regional Greek cuisine and culture.
The Games are an initiative organised by the World Council of Hellenes Abroad (SAE) which aims to unite Hellenes through cultural and sporting events.
In his address at the Games launch Victorian Minister of Sport, Recreation and Youth Affairs James Merlino praised Greece and the indelible mark that it has left on the cultures of the world.
‘’And perhaps nowhere is the legacy of the Greek culture so visible as in the world of sport, where the Olympic ideal has, for millennia, pushed human beings to test the boundaries of strength and endurance.
‘’The PanHellenic Games is a continuation of that proud sporting tradition and we are honoured to hold the games here in Melbourne. “I am very honoured and proud to have been asked to be patron of the Games,’’ Mr Merlino said.
SAE Oceania and Far East Coordinator George Angelopoulos said this would be the first time in Melbourne will host the Games which have enjoyed have previously been successfully held in Adelaide and Sydney.
“The Games are a celebration of Greek Australian life and culture brought together in Melbourne, one the world’s most Greek cities outside of Greece. What better way to showcase Greek culture than through sport. After all it was the ancient Greeks who said a healthy body means a healthy mind,” Mr Angelopoulos said to Neos Kosmos English Edition (NKEE).
Sponsors of the PanHellenic Games include among others: The General Secretariat for Hellenes Abroad, The Hellenic Post Bank. The Victorian Government and the Victorian Multicultural Commission, various financial institutions, private contributors, Greek organizations and Greek Media including Neos Kosmos. The Games will take over the city’s major sporting precincts such Olympic Park, the Melbourne Sports and Aquatic Centre, Albert Park Tennis centre, Bob Jane Stadium and the Cretan Tennis centre.
Attendance at the sporting events which are part of the games will be free.
Participation is open to any individual or team between the ages of 16-30 who is of Greek descent and a permanent resident of Australia or New Zealand.
neoskosmos.com

Στο βιβλίο Γκίνες η Μηλιά Γρεβενών για τους ελέφαντες 3 εκατομ. χρόνων

Οι τεράστιοι χαυλιόδοντες που ανακαλύφθησαν στα Γρεβενά. Είναι τριών εκατομμυρίων ετών. Ένα πολυσυζητημένο εύρημα για παλαιοντολόγους και 'κλιματολόγους' που αναπροσαρμόζει το αρχαϊκό γεωγραφικό σχήμα της ελληνικής χερσονήσου.

Στην περιοχή της Μηλιάς των Γρεβενών γεννήθηκαν και έζησαν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια οι αρχαιότεροι και μεγαλύτεροι στον κόσμο προϊστορικοί ελέφαντες.Οι χαυλιόδοντές τους, που βρέθηκαν το 2007 στην περιοχή της Μηλιάς και είχαν μήκος 5,02 μέτρα, καταχωρούνται και επίσημα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως μεγαλύτεροι στον κόσμο.
Το Βραβείο Γκίνες θα δοθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Δ.Δ. Μηλιάς, του Δήμου Ηρακλεωτών, του νομού Γρεβενών.Το ρεκόρ Γκίνες αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα. Αναδημοσιεύεται από HeLLeNiCReVeNgE Πηγή

Μακρινή η λύση στο Σκοπιανό

Απαισιοδοξία ως προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επικρατεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Δημήτριος Κατσούδας, ο οποίος συμμετείχε σε περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στο Μπλεντ της Σλοβενίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί σύντομα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσούδας δήλωσε ότι η Ελλάδα είδε ως πρόκληση τις τελευταίες αποφάσεις της ΠΓΔΜ για μετονομασία μιας οδού σε οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και ενός σταδίου στα Σκόπια σε στάδιο «Φίλιππος Β».
«Δεν βλέπω πολλή αισιοδοξία», είπε, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που να δείχνουν ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί σύντομα, απάντησε αρνητικά.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας, επίσης, στο «Ρόιτερς», στο περιθώριο της ίδιας συνόδου, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα του σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
«Η μόνη αλλαγή ήταν προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά τη στάση τους. Έχουν σκληρύνει τη θέση τους. Ανησυχούμε για ένα δεύτερο ελληνικό μπλοκάρισμα σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», είπε.
«Νομίζω πως όσο περισσότερο ασταθής είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο μπλοκάρισμα κατά της "Μακεδονίας"», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα πρόταση συμβιβασμού μεταξύ των δύο μερών.



Ναυτεμπορική



ΜΑΡΩΝΕΙΑ Το αρχαίο θέατρο λειτούργησε ξανά 23 αιώνες μετά

Στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας προστέθηκαν νέες μαρμάρινες σειρές καθισμάτων και ήδη λειτουργεί.

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον «περιορισμένο αριθμό θέσεων» που είχε αρχικά οριστεί οι θεατές που έσπευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο «ημι-αποκατεστημένο» αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, το οποίο λειτούργησε ξανά ύστερα από 23 αιώνες. Τους τρεις μονολόγους της «Ηλέκτρας» (ευριπίδειας και σοφόκλειας) επέλεξε να ερμηνεύσει η Λυδία Κονιόρδου από τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου πλαισιωμένη από «Χορό» που απάρτιζε η πολυμελής ομάδα των ανασκαφέων συντηρητών και αρχαιολόγων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην αποκατάσταση του θεάτρου. Το σκηνοθετικό εύρημα του Θοδωρή Γκόνη (η παράσταση άρχισε με τον «Χορό» των εργαζομένων που συνέχισαν τις εργασίες τους στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου ενώ χρέη σκηνικού επιτελούσε ακόμα και ο ανυψωτικός γερανός που έμεινε στον χώρο) ενθουσίασε τους εκατοντάδες θεατές που έσπευσαν στην πρώτη αυτή συμβολική παράσταση. Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στη θέση Καμπάνα, στον Νομό Ροδόπης. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οικοδομικό υλικό από το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου του σύγχρονου χωριού. Η ανασκαφή του θεάτρου (του 3ου π.Χ. αιώνα με χωρητικότητα περί τους 3.000 θεατές) άρχισε το 1981 και διακόπηκε το 1994. Από το 2000 συνεχίζεται (με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και της Νομαρχίας Ροδόπης) με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα. Για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του έργου, εφόσον ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, η ΙΘ΄ Εφορεία προγραμματίζει τη διαμόρφωση ανοιγμάτων στο κοίλο για να είναι ορατά από τους επισκέπτες τμήματα της ελληνιστικής υποδομής, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και νέας εισόδου στο θέατρο. Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε με την υποστήριξη της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο με στόχο τη μελέτη και ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Παρόντες στη συμβολική εναρκτήρια παράσταση του Σαββάτου που δόθηκε έπειτα από ειδική άδεια του ΚΑΣ, ήταν και ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κίνησης «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, αρχαιολόγοι, θεατράνθρωποι και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.

Β.Χ. Τα Νέα

31.8.09

Ο διαμελισμός της Τουρκίας από το ...CNN


Τα γνωστό τουρκικό φοβικό σύνδρομο περί διαμελισμού της χώρας αναζωπύρωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε εκπομπή της δημοσιογράφου Campbell Brown που μεταδόθηκε στις 21 Αυγούστου, παρουσιάζοντας ένα χάρτη στον οποίο οι νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εμφανίζονταν με διαφορετικό χρώμα και την ονομασία "Κουρδιστάν".
Παρόμοιος χάρτης είχε εμφανιστεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια συζήτησης, με βάση έκθεση που συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου.Μετά τη μετάδοση της εκπομπής, η τουρκική πρεσβεία κινητοποίησε τους μηχανισμούς που έχει οργανώσει στο αμερικανικό έδαφος και αυτοί με τη σειρά τους, με πρώτο και καλύτερο την Ομοσπονδία Τουρκο-Αμερικανικών Συλλόγων (ATAA), οι οποίοι με τη σειρά τους διοργάνωσαν καμπάνια διαμαρτυρίας, μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων και φαξ στο κανάλι CNN.
Μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων και φαξ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του CNN, Bridget Leininger, έστειλε μήνυμα στην ATAA με το οποίο ανέφερε ότι από τεχνικό λάθος εμφανίστηκε στην εκπομπή ένας λανθασμένος χάρτης της Τουρκίας και ζήτησε συγνώμη για το γεγονός αυτό από την τουρκική κοινότητα των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα http://www.mediawatchnow.com/index.php, η οποία ενημερώνει τους Τούρκους που κατοικούν στις ΗΠΑ για αντιτουρκικά δημοσιεύματα που δημοσιεύονται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

strategy-geopolitics

Γιγάντιοι Σκελετοί Μεσσηνίας του 1900 (συνέχεια)


Το δημοσίευμα του Εμπρός του 1900.
(κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκε για την ανακάλυψη των δύο γιγάντιων σκελετών, στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Πύλο, θέλουμε να συμπληρώσουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός». Τελικά είναι της 7ης Αυγούστου του 1900.
Και όλο το κείμενο έχει ως εξής:
«ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΕΥΡΗΜΑ
ΕΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΔΥΟ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ
-ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ–
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΙΝ ΕΝ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ
-Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ.
Εκ θετικής και λίαν αξιοπίστου πηγής ανακοινούται ημιν, ότι εν τινι χωρίω της Μεσσηνίας ανευρέθησαν προ τινος ανασκαπτομένου αγρού τινος δύο γιγάντιοι σκελετοί ανθρώπων, μήκους τριών και ημίσεος περίπου μέτρων.Ο κάτοχος αυτών κατώρθωσε να τους μεταφέρη λάθρα εις Καλάμας, όπου και τους φυλάττε, καραδοκών την ευκαιρίαν όπως τους εξαγάγη εις το εξωτερικόν. Εμάθομεν δ’ ότι ο κύριος ούτος ήλθεν ήδη εις διαπραγματεύσεις μετά της διευθύνσεως του εν Παρισίοις Παλαιοντολογικού μουσείου, και ζητεί υπέρογκον χρηματικόν ποσόν προς πώλησιν των σκελετών.
Εν αποτυχία δε της εκεί πωλήσεως έγραψεν εις φίλους του εν Βερολίνω και Λονδίνω, όπως ερωτήσωσι τι προσφέρουσι τα εκεί Παλαιοντολικά μουσεία προς απόκτησιν των δύο σκελετών.
Έχει γνώσιν των ευρημάτων τούτων η Αρχαιολογική Εταιρεία;
Εάν δεν έχη, αρκεί μία ανάκρισις εν Καλάμαις ή δια να είπωμεν μάλλον συγκεκριμένως εν Πυλία, και θα μάθη τις ο κάτοχος των δύο γιγαντιαίων σκελετών.»

Είναι αξιοπερίεργο πως μια τέτοια σοβαρή ανακάλυψη, που επιβεβαιώνει -συν τοις άλλοις -πολλούς ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας, δεν συγκίνησε την τότε ελληνική επιστημονική κοινότητα και καταφεύγουν να πουλήσουν τα ευρήματα στο εξωτερικό με σκοπό των πλουτισμό τους.
Και το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως το 1900:
“Έχει γνώσιν των ευρημάτων τούτων η Αρχαιολογική Εταιρεία;».

--

Το δημοσίευμα του «Εμπρός» εστάλη από το συνεργάτη μου, Π.Β. από την Αυστραλία

"Προς τους Σκοπιανούς"


"5η ημέρα, 2ου δεκαημέρου, μηνός Μεταγειτνιώνος, του έτους 13.844 από εγγραφή Ορφικών ΄Υμνων"

Αγαπητοί Κύριοι, με θαυμασμό μεγάλο παρακολουθώ τις προσπάθειές σας από Σλάβοι να μετατραπείτε σε Μακεδόνες και να σφετερισθείτε την ιστορία και τον πολιτισμό της φυλής των, επειδή σαν Σλάβοι, νοιώθετε... υποδεέστεροι των Ελλήνων των οποίων ένα εκ των φύλων του είναι και οι Μακεδόνες.
Επειδή είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία σας να γίνετε και εσείς ένα από τα Ελληνικά φύλα, έχω να σας υποδείξω μερικά στοιχεία για την μετατροπή σας σε Έλληνες.
Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία πού συγκροτούν μία φυλή και αυτά, σας υπενθυμίζω, είναι:
Το όμαιμων,
το ομόγλωσσων,
το ομότροπων,
το ομόθρησκων.
Λοιπόν, σας προτείνω:
1) Να κάνετε αίτηση στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, να σας χορηγήσουν αρκετές φιάλες Ελληνικό Αίμα, τ’ οποίον να μεταγγίσετε στους κατοίκους σας και να τους αφαιμάξετε το Σλαβικό αίμα, έτσι θα έχουν το ΟΜΑΙΜΩΝ της Ελληνικής ΦΥΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες, θα έχετε πετύχει το πρώτο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή.
2) Ν’ αρχίσετε να διδάσκετε από το δημοτικό σχολείο την ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ και να την ψηφίσετε στο Σύνταγμά σας ως επίσημη γλώσσα σας, ξέρετε αυτήν την γλώσσα πού μιλούσε και έγραφε ο Αριστοτέλης και μ’ αυτήν την γλώσσα δίδασκε τον Αλέξανδρο, δεν θα σας δυσκολεύσει να την μάθετε, διότι ήδη θα έχετε κάνει μετάγγιση Ελληνικού Αίματος, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε καμιά εκατοστή χρόνια, όλοι οι κάτοικοί σας, θα μιλούν την γλώσσα του Αριστοτέλους και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες,! θα έχετε πετύχει το δεύτερο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή. ΠΡΟΣΟΧΗ στους Βαρβαρισμούς και Σολοικισμούς, διότι εάν δεν πετύχετε την σωστή Προσωδία θα γελάει μαζί σας όλος ο κόσμος, όπως είχε πεί και ο ΄Ερασμος.
3) Να βάλετε τους λαογράφους σας να ερευνήσουν τα Ελληνικά ήθη και έθιμα ή να στείλετε μία επιτροπή στο εδώ Υπουργείο Πολιτισμού να διδαχθούν τα ήθη καί έθιμά μας και να έλθουν στην χώρα σας να τα διδάξουν στους προσπαθούντας να εξελληνισθούν Σλάβους, έτσι σε μερικά χρόνια θα έχετε τα ίδια ήθη και έθιμα με εμάς και κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες, θα έχετε πετύχει το τρίτο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή.
4) Και ερχόμαστε στο τέταρτο και τελευταίο στοιχείο πού συγκροτεί την φυλή, είναι και το δυσκολότερο, πού διά να το πετύχετε χρειάζεται ν’ αλλάξετε το D.N.A. σας, δια να μπορέσετε να συλλάβετε την έννοια των 12 Ολυμπίων Θεών.
Εάν κατορθώσετε και πιστέψετε στην Ολύμπια Λατρεία θα έχετε μεταλλαχθεί σε Ελληνομακεδόνες και κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε της Ελληνικής φυλής των Μακεδόνων, αφού θα έχετε πετύχει και τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την Ελληνική φυλή των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.
Τότε ελάτε να το συζητήσουμε, ποίοι είναι ΕΛΛΗΝΕΣ, ποίοι είναι Ρωμιοί και ποίοι είναι Σλάβοι."

Γράφει ο Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας
Αναρτήθηκε από troktikos

30.8.09

Γίγαντες στη Μεσσηνία



Δημοσίευμα του "Εμπρός" της δεκαετίας του '20


Ένα περίεργο δημοσίευμα- απόκομμα εφημερίδας των αρχών του περασμένου αιώνα– μας έστειλε αγαπητός φίλος του εξωτερικού.
Διάβασε τη δημοσίευσή μας σχετικά με τους γίγαντες και θυμήθηκε το απόκομμα αυτό.
Προσπαθήσαμε να το διασταυρώσουμε με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Εμπρός, αλλά για άγνωστους λόγους μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η πρόσβασή μας σε αυτήν.
Το δημοσίευμα με τους δύο γιγάντιους σκελετούς που βρέθηκαν στη Μεσσηνία και είχαν μήκος 3,5 μέτρων, αρχίζει ως εξής:


ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΕΥΡΗΜΑ
ΕΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΔΥΟ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ-ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ– ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΙΝ ΕΝ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ-Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ.

Εκ θετικής και λίαν αξιοπίστου πηγής ανακοινούται ημιν, ότι εν τινι χωρίω της Μεσσηνίας ανευρέθησαν προ τινος ανασκαπτομένου αγρού τινος δύο γιγάντιοι σκελετοί ανθρώπων, μήκους τριών και ημίσεος περίπου μέτρων.
Ο κάτοχος αυτών κατώρθωσε να τους μεταφέρη λάθρα εις Καλάτας, όπου και τους φυλάττε, καραδοκών την ευκαιρίαν όπως τους εξαγάγη εις το εξωτερικόν. Εμάθομεν δ’ ότι ο κύριος ούτος ήλθεν ήδη εις διαπραγματεύσεις μετά της διευθύνσεως του….
—-
Πιο πάνω αναφερθήκαμε για διασταύρωση της είδησης αυτής. Μας φάνηκε τόσο εξωπραγματικό το εύρημα της Μεσσηνίας που για μια στιγμή νομίσαμε πως επρόκειτο για πρωτοαπριλιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας…
Ευχαριστούμε τον αναγνώστη για το θέμα του και ...
Ίδομεν.


Ορθώς στηρίξαμε το ελληνικό βέτο κατά της ΠΓΔΜ

ΓΙΟΑΝΑ ΣΙΓΚΟΥΡΝΤΑΝΤΟΤΙΡ Η ΙΣΛΑΝΔΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. :

«Ορθώς στηρίξαμε το ελληνικό βέτο κατά της ΠΓΔΜ»

Η ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε. «μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση της ισλανδικής οικονομίας», δηλώνει στην «Ε» η πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτις της Κεντροαριστεράς Γιοάνα Σιγκουρνταντότιρ, λίγο μετά την αίτηση ένταξης της νησιωτικής χώρας.


«Η θέση της ισλανδικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Ελπίζων ότι αυτή θα συμβεί σύντομα και ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» (φωτ. Reuter)





Η Ισλανδή πρωθυπουργός αφήνει βέβαια στη συζήτησή μας να διαφανεί το πλαίσιο των σκληρών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «θα είναι ανούσιο να προσφέρουμε μια λύση που θα μετέφερε την αρμοδιότητα των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών εκτός Ισλανδίας».
Ενώ, αναφορικά με την υποστήριξη του ελληνικού βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την προηγούμενη ισλανδική κυβέρνηση, τονίζει ότι η πολιτική της χώρας της δεν έχει αλλάξει, ενθαρρύνοντας τις δύο χώρες «να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Παρ' ότι το ισλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την αίτηση της χώρας σας για ένταξη στην Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα είναι το μόνο που επισήμως υποστηρίζει την ένταξη. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης μέχρι το τέλος;
«Είναι αλήθεια ότι το κόμμα μου είναι το μόνο που υποστηρίζει ομόφωνα την αίτηση για ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε., τη στιγμή που άλλοι έχουν λιγότερο ομόφωνες θέσεις. Παρ' όλα αυτά, όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, τρία από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα λένε στα προγράμματά τους ότι η αίτηση πρέπει να γίνει, και σε όλα τα κόμματα υπάρχει ισχυρή υποστήριξη υπέρ της ένταξης. Αυτή η ευρεία υπερκομματική υποστήριξη για την αίτηση ένταξης έχει γίνει επανειλημμένως εμφανής σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Οπότε δεν ανησυχώ για την πρωτοπορία του κόμματός μου στην υποστήριξη της ένταξης, εφόσον επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι η ένταξη είναι η σωστή κίνηση για την Ισλανδία και ελπίζω ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα φτάσουν στο ίδιο συμπέρασμα».

Οι λόγοι της ένταξης

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ισλανδία θα τεθεί σε γρήγορη τροχιά ένταξης ώστε να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση. Δεδομένου ότι η πολιτική της χώρας σας επικεντρωνόταν για χρόνια στο να μη μειώσει την ανεξαρτησία της, η ισλανδική αίτηση χαρακτηρίζεται ως ένας επίπονος, επιβληθείς συμβιβασμός.

«Η Ισλανδία είναι ένα ευρωπαϊκό και σκανδιναβικό κοινωνικό κράτος με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, η οποία τιμούσε τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θεωρώ την αίτησή μας ως επιβληθείσα ή ως προκαλούσα μεγάλα προβλήματα. Αντίθετα, πιστεύω ότι κατατίθεται λόγω της ειλικρινούς επιθυμίας της Ισλανδίας για συμμετοχή στη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Οι Ισλανδοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν αποτελεί από μόνη της λύση στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά η αίτηση για ένταξη, βασισμένη σε μια ικανοποιητική συμφωνία, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της ισλανδικής οικονομίας».

Θα αποφασίσουν οι πολίτες

Από την άλλη όμως, κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που εναντιώνονται στην υποψηφιότητά σας για ένταξη, δηλώνουν ότι αμφιβάλλουν για το εάν η ισλανδική αίτηση θα ίσχυε εάν η οικονομία της χώρας σας βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουν πράγματι εάν οι πρότερες ισλανδικές θέσεις αναφορικά με την Ε.Ε. έχουν πράγματι αλλάξει...

«Η αίτηση για ένταξη είναι πολιτική θέση του κόμματός μου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε μέρες ευημερίας και δυσπραγίας. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτεταμένα στη Βουλή και την κοινωνία. Υπάρχει ευρεία συναίνεση για το ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ένταξης, για την οποία θα αποφασίσουν τελικώς οι πολίτες. Στις διαπραγματεύσεις θα επιδείξουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι για τις ενέργειές μας».

Λέγεται επίσης ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Ισλανδίας και αυτών των δυτικοβαλκανικών χωρών που προσπαθούν χρόνια να ενταχθούν στην Ε.Ε., πώς το σχολιάζετε; Και ποια φόρμουλα έχετε κατά νου, ώστε να προστατέψετε την ισλανδική αλιεία, που είναι το ζητούμενο για τη χώρα σας, χωρίς να καταστρατηγηθεί το κοινοτικό δίκαιο;

«Εχουμε καλές σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και δεν βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό μαζί τους. Δεν έχει υπάρξει καμία απαίτηση να τύχει προτεραιότητας το ισλανδικό ζήτημα. Από την άλλη, η Ισλανδία είναι μέλος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου εδώ και 15 χρόνια και έχει ενσωματώσει ως νόμους της σχεδόν 75% των κοινοτικών οδηγιών. Επιπλέον, η Ισλανδία είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν. Οπότε ο ισλανδικός δρόμος για την Ε.Ε. είναι βραχύτερος, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και ταχύτερος. Είναι σαφές ότι μια συμφωνία για την αλιεία θα είναι μια πρόκληση για τις ισλανδικές αρχές. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο-κλειδί, αν όχι το πλέον κρίσιμο, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και θα ήταν ανούσιο να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον ισλανδικό λαό μια λύση που θα μετέφερε την αρμοδιότητα για τις ισλανδικές πλουτοπαραγωγικές πηγές εκτός Ισλανδίας. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα το δεχόταν εάν ήταν στη θέση μας. Από την άλλη, θεωρώ ότι η θέση της ισλανδικής κοινής γνώμης δεν συγκρούεται με τις σταθεροποιητικές αλιευτικές πολιτικές της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ε.Ε. ποτέ δεν καταστρατήγησε τα εθνικά συμφέροντα των αιτούντων ένταξη χωρών και δεν προβλέπεται να το πράξει στην περίπτωσή μας».

Συζητείται ευρέως ότι η Ε.Ε. ως οντότητα έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη δημοκρατίας και λογοδοσίας των αξιωματούχων της και των αποφάσεών τους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευνοούν λόμπι ειδικών συμφερόντων πολύ περισσότερο απ' ό,τι ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Ε.Ε. Μια σειρά χωρών ψήφισαν κατά της έγκρισης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, πιο πρόσφατα η Ιρλανδία. Ποια στάση θα κρατήσει η Ισλανδία πάνω σε αυτά τα ζητήματα;

«Δεν υπάρχει θεσμική τελειότητα στην περιφερειακή ή τη διεθνή συνεργασία και η Ε.Ε. έχει τα υπέρ και τα κατά της. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα επιτεύγματά της μιλούν από μόνα τους. Βλέποντας την Ε.Ε. από έξω, βλέπω μια οικογένεια 27 δημοκρατικών κρατών, όπου κάθε εθνική κυβέρνηση, κάθε κοινοβούλιο έχει έναν ενεργό ρόλο, αναλογιζόμενο τη θέση του και το κοινό συμφέρον της Ευρώπης. Η ισλανδική αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. δεν περιέχει καμία προϋπόθεση στη δομή ή άλλες πλευρές της Συνθήκης της Λισσαβώνας».

Το ελληνικό βέτο

Η προηγούμενη ισλανδική κυβέρνηση υπό τον κ. Χάαρντε υποστήριξε το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στην αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω της διένεξης για το όνομα «Μακεδονία». Ποια θα είναι η θέση της νέας κυβέρνησής σας;

«Η θέση της ισλανδικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Πλαισιώσαμε άλλους συμμάχους στην ενθάρρυνση της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, ώστε να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος της Συμμαχίας».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ –eΝΕΤ