Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.9.09

Κεφάλια θεών βρέθηκαν στο χώμα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΑΚΤΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο Απόλλωνας έκανε προχθές το θαύμα του. Λίγες μέρες πριν κλείσει για φέτος η ανασκαφή της καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη στον ναό του Απόλλωνα στο Ακτιο, άρχισαν να αναδύονται από το χώμα, μέσα από τον σηκό του ναού, δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων.
Για να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν και τα σώματα των θεών χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Εκτός, όμως, από τον χρόνο, εξαντλήθηκαν και τα χρήματα της ανασκαφής. Πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, ολόλευκα, καμωμένα από εξαιρετικής ποιότητας πεντελικό μάρμαρο.
Η έκπληξη της ανασκαφέα, που θεωρείται η πλέον ειδική στην αρχαία ελληνική γλυπτική με ευδόκιμη θητεία στη μελέτη των γλυπτών της Ακρόπολης των Αθηνών, ήταν απερίγραπτη: «Στα 40 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν μου έχει ξανατύχει να δω να βγαίνουν από το χώμα δύο τέτοιας ομορφιάς κεφάλια, ακέραια», μας είπε γεμάτη συγκίνηση. Απόλυτα δικαιολογημένη και η ικανοποίηση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, που επιχορηγεί την ανασκαφή τα δύο τελευταία χρόνια. «Θα πάω αύριο να τα δω», μας είπε χθες όλο υπερηφάνεια.
Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να βρίσκονται ακόμη στο χώμα. Ο χώρος δεν έχει πλήρως ανασκαφεί και ούτε πρόκειται, αφού αύριο λήγει ουσιαστικά η άδεια του ΥΠΠΟ προς την πανεπιστημιακή ομάδα. Ηδη, σκάβουν εκεί τρεις εβδομάδες, από το πρωί στις 6 έως τις 12 το βράδυ για να προλάβουν. Και θα χρειάζονταν άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν ή όχι τα αγάλματα. Εν τω μεταξύ, εκτός από τον χρόνο, εξαντλήθηκε και η χρηματοδότηση.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Ακτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.). Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο. Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Ο Γάλλος πρόξενος είχε δει την τετράπλευση αυτή βάση και είχε αναφέρει πως γύρω της βρέθηκαν θραύσμα κολοσσικού αγάλματος και επιγραφές ελληνικές με αρχαϊκούς χαρακτήρες. Η κ. Τριάντη είχε από πέρυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
Φιλολογικές πηγές αναφέρουν ότι εκεί υπήρχε από τον 7ο αι. π.Χ. το ιερό του Ακτίου Απόλλωνα. Το μαρτυρούν τα δύο αγάλματα Κούρων (Λούβρο) που αφιερώθηκαν σε αυτό, όπως επίσης θραύσματα γείσων του αρχαϊκού ναού που έχουν βρεθεί, ένας κίονας ύψους 3 μ. και πλήθος οστράκων της ίδιας εποχής.

H Sarah Ferguson προκαλεί τη μήνη της Άγκυρας



Έξαλλη είναι η τουρκική κυβέρνηση με πρώην μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας για ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο ιδιωτικό κανάλι ITV1.
Πιο συγκεκριμένα η Δούκισσα της Υόρκης Sara ή κατά κόσμον Sarah Ferguson μεταμφιεσμένη και συνοδεύομενη από τη μικρότερή της κόρη την πριγκίπισσα Ευγενία, με κρυφή κάμερα κατέγραψαν αποκρουστικές σκηνές στο ορφανοτροφείο του Σαράι κοντά στην Άγκυρα όπου "φιλοξενούνται" περί τα 700 παιδιά και στη συνέχεια τις πρόβαλλαν σε σχετικό ντοκιμαντέρ στο βρετανικό ιδιωτικό κανάλι.
Στις σκηνές φαίνονται παιδιά άλλα να κακοποιούνται βάναυσα, άλλα να είναι δεμένα στα κρεβάτια τους και άλλα να κρατούνται κλειδωμένα χωρίς να τους παρέχεται τροφή για ολόκληρη την ημέρα.
Με την προβολή των εικόνων αυτών η τουρκική κυβέρνηση έξαλλη πραγματικά ζήτησε από την βρετανική την έκδοση (!) της Sarah Ferguson στην Τουρκία για να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής οπτι-ακουστικού υλικού από τη χώρα, για το οποίο δεν υπάρχει από πριν κυβερνητική έγκριση, σύμφωνα με τους… δημοκρατικούς νόμους της γείτονας.
Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν επίσης τη Sarah Ferguson πως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είχε σαν σκοπό να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο με απώτερο στόχο να παρεμποδιστεί η προσπάθειά της να εισέλθει στην ΕΕ.
Ο υπουργός Nimet Cubukcu με…αρμοδιότητα για τις γυναίκες και τις οικογένειες δήλωσε εξαγριωμένος πως «είναι φανερό πως τέτοια επεισόδια έχουν σκοπό να αφήσουν την Τουρκία στη μέση μιας προπαγάνδας σπίλωσης».
Βρετανικές πηγές πάντως υποστηρίζουν πως εάν η Βρετανική αστυνομία βρει το τουρκικό αίτημα δικαιολογημένο τότε η Sarah Ferguson αντιμετωπίζει την πιθανότητα να εκδοθεί και να δικαστεί στην Τουρκία βάση της πρότερης συμφωνίας MLA (Mutual Legal Assistance) μεταξύ των δύο χωρών .
Εκπρόσωπος πάντως της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την ύπαρξη της συμφωνίας MLA ή άλλων αιτημάτων για έκδοση κρατουμένων».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

17.9.09

Θεσσαλονίκη: Οι "Έλληνες Εθελοντές" αγωνιούν για την τύχη του Θανάση Λερούνη



Το πρώτο του ταξίδι στο μακρινό Πακιστάν, ως τουρίστας, το 1994, έμελλε ν' αλλάξει για πάντα τη ζωή του.
Σε μία από τις πόλεις που επισκέφθηκε, κάποιοι ντόπιοι τον παρότρυναν να πάει να γνωρίσει τα "ξαδέλφια του", τους Καλλάσα, που ζουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε μία περιοχή με υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων.Η φυλή με τις πανάρχαιες παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, που τα μέλη της δηλώνουν ότι τα έχουν διατηρήσει ως απόγονοι στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον δέχτηκε με πολύ αγάπη. Όταν ρώτησε τους δημογέροντες τι θα ήθελαν από την Ελλάδα, το μόνο που του ζήτησαν ήταν ένα σχολείο.Ο λόγος, για τον εκπαιδευτικό Θανάση Λερούνη, που σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε για τον αγώνα που έδωσε, επιστρέφοντας τότε στην Ελλάδα, μέσω της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο αυτών των ανθρώπων, που ακόμη και σήμερα ζουν σε αντίξοες συνθήκες.
"Όργωσε", στην κυριολεξία, όλη την Ελλάδα μ' ένα βαλιτσάκι, με προτζέκτορα και σλάιντς, από το μαγικό ταξίδι. Μπήκε σε σχολεία, πήγε σε φορείς, μίλησε στις καρδιές των απλών Ελλήνων, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι, η προσφορά της Ελλάδας προς τους Καλλάσα είναι προσφορά προς τον παγκόσμιο πολιτισμό, ένα πολύτιμο κομμάτι του οποίου είναι οι ίδιοι.Το έργο που επιτελεί η οργάνωση ΜΚΟ "Έλληνες Εθελοντές", της οποίας προεδρεύει ο κ. Λερούνης, σίγουρα τιμά την πατρίδα μας. Από το 1995, η οργάνωση, που ξεκίνησε ως μια ομάδα "Φίλων των Καλάς", υπό την αιγίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή έργα κοινής ωφέλειας, με πόρους που εξασφαλίζει από τις εθελοντικές δραστηριότητες των μελών, φίλων και συνεργατών της, καθώς και από χορηγίες διαφόρων φορέων, συλλόγων, οργανισμών, δήμων κ.ά.Από το 2001, ο κύριος χορηγός των έργων είναι η "HELLENIC AID", του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ένα έργο, που εκτιμήθηκε όχι μόνο από τους ίδιους τους Καλάς, αλλά και τις Πακιστανικές Αρχές.
"Φέρτε πίσω τον Ατανάση μας…"
"Έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ο Έλληνας εθελοντής Αθανάσιος Λερούνης απήχθη ενώ βρισκόταν στο "ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ", το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα, που δημιούργησαν οι "Έλληνες Εθελοντές", στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ."Ήταν συγκλονιστική και απρόσμενη η είδηση τα ξημερώματα της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου, ότι ομάδα πολυάριθμων μασκοφόρων εισήλθε βίαια στο Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα, μετά από ξυλοδαρμό και εξουδετέρωση των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Βόλο, η δικηγόρος Ελένη Κουτσουβέλη, αντιπρόεδρος της ΜΚΟ "Έλληνες Εθελοντές".

Διαβάστε όλο το άρθρο στο blog: ΑΚΡΙΤΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εθνικά θέματα και πληροφόρηση (με αφορμή τη συνέντευξη Λοβέρδου)


Από το: History of Macedonia.com

Η ατζέντα των εκλογών έχει περιοριστεί σε “ζητήματα της καθημερινότητας“. Υπάρχει τίποτε βασικότερο από το καλάθι της νοικοκυράς; Την εργασιακή ανασφάλεια; Διαφωνεί κάποιος; Δεν είναι άνευ σημασίας πια τα εθνικά θέματα; Δεν πρέπει να κλείσουμε επιτέλους τα ανοιχτά μέτωπα;
Εξαρτάται. Σε τι είδους πατρίδα θέλουμε να γεμίσουμε το καλάθι μας;
Το μεγαλύτερο ποσοστό του περιεχομένου που δημιουργούν τα ελληνικά παραδοσιακά ΜΜΕ, δεν στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό. Ένα τυπικό “πολυσυλλεκτικό” μέσο βασίζεται σε “θέματα” με πολιτικές στοχεύσεις (αναλόγως των παράλληλων δραστηριοτήτων της ιδιοκτήτριας εταιρείας), “αναλύσεις” καφενειακού χαρακτήρα από άτομα με νοητικό επίπεδο ισοδύναμο αυτού ενός μαρουλιού (αλλά με μεγάλο τηλεφωνικό κατάλογο πολιτικών στο κινητό) και προκάτ “εξωτερικές ειδήσεις” από το φούρνο συμβεβλημένων πρακτορείων (όπως η χαριτωμένη μαϊμού που είδατε μόνο 513 φορές εκείνη την εβδομάδα).
Με την πτώση τιμών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ρόλος της διαδικτυακής πληροφόρησης αναβαθμίστηκε σημαντικά. Δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος και ενώ οι Έλληνες πολιτικοί άργησαν, τελικά αντιλήφθηκαν πως η επικράτησή τους σε αυτόν, είναι θέμα ζωτικής φύσεως. Μία δημοσίευση online, αναπαράγεται σε εκατοντάδες ιστολόγια και καταλήγει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε χιλιάδες παραλήπτες.
Η συνέχεια εδώ
Share on Facebook

Η Ρώμη ξεκίνησε από την Αρκαδία

Για τα αρχαία αυτά ερείπια ενδιαφέρονται πολύ Ιταλοί τουρίστες. Και, άλλωστε, πρώτη άρχισε να τα ψάχνει το 1940 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η αναδημιουργία της αποξηραμένης λίμνης Τάκα, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης, στο οροπέδιο της Τεγέας (σε υψόμετρο 650 μ.), έφερε στο φως ένα σπουδαίο αρχαίο εύρημα που σχετίζεται με την ίδρυση της Ρώμης.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο καλύτερος πολεμιστής των Αρκάδων, ο Εύανδρος, γιος μιας νύμφης, κόρης του Λάδωνα και του Ερμή, προερχόμενος από την αρκαδική πόλη Παλλάντιον ίδρυσε μαζί με συντρόφους του στις όχθες του ποταμού Τίβερη μια πόλη. Η περιοχή πήρε το όνομα Παλλάντιον (σήμερα Παλάτιον). Επειδή ο οικιστικός αυτός πυρήνας υπήρξε η απαρχή για τη δημιουργία της Ρώμης, ο αυτοκράτορας Αντωνίνος μετέτρεψε το χωριό σε πόλη και απάλλαξε τους κατοίκους από φόρους.
Ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβωνας (65 π.Χ. - 23 μ.Χ.) αναφέρει ότι η Ρώμη «Ελληνικόν είναι κτίσμα». Ο Πλούταρχος κάνει λόγο για την ύπαρξη εορτών στη Ρώμη προς τιμήν της Καρμέντα, γυναίκας του εποικιστή της Ρώμης Ευάνδρου από την Αρκαδία, όπως και για τον Λύκιο Απόλλωνα της Αρκαδίας. Ηταν λοιπόν φυσικό οι Ρωμαίοι να θεωρούν το αρκαδικό Παλλάντιον μητρόπολή τους. Το 1940 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της αρκαδικής αυτής πόλης.
Δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον νομό αναζητώντας τα ερείπια του αρχαίου Παλλάντιου. Δεν είχαμε, ωστόσο, πολλά να τους δείξουμε. Οι παλαιές ανασκαφές είχαν αποκαλύψει ένα μικρό τμήμα της αρχαίας ακρόπολης και τίποτα άλλο.
Η ανάγκη, όμως, να ανοίξουν κάποιοι αύλακες για να διοχετευθεί νερό στη λίμνη Τάκα, έργο απαραίτητο για περιβαλλοντικούς λόγους και χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., στάθηκε τελικά η αφορμή για τον εντοπισμό της πόλης. Σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας Μιχάλη Πετρόπουλο, αποκαλύφθηκε τμήμα της οχύρωσης και σπίτια τής κάτω πόλης του αρχαίου Παλλάντιου. Ο εξαίρετος αρχαιολόγος εκφράζει την πίστη ότι θα βρεθούν τα όρια της πόλης και ερμηνεύει ως δημόσιο κτήριο το οικοδόμημα που έχει αποκαλυφθεί με μια σειρά από βάσεις κιόνων.
Κοντά στο αρχαίο Παλλάντιο ο Παυσανίας περιγράφει ένα δάσος με βελανιδιές και μέσα στην πόλη έναν ναό και λίθινα αγάλματα του Πάλλαντος (ιδρυτή) και του Ευάνδρου, όπως και της Δήμητρας και Κόρης. Στην κορυφή της ακρόπολης είδε ιερό των «Καθαρών Θεών», στους οποίους ορκίζονταν για τα πιο σημαντικά ζητήματα. Τώρα αρχίζουν όλα να ξαναζωντανεύουν.
Εν τω μεταξύ, οι διερευνητικές ανασκαφές για τη λίμνη Τάκα είχαν αποτέλεσμα να βρεθούν τα ίχνη κι άλλης μιας αρχαίας πόλης, της Μανθυρέας, την οποία οι ειδικοί τοποθετούσαν στην ευρύτερη περιοχή, κοντά στην αρχαία Τεγέα, όπως ανέφερε ο Παυσανίας. Η ανασκαφή είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχουν ώς τώρα αποδείξεις για οργανωμένο οικισμό. Το έργο όμως επείγει και η ευχή των αρχαιολόγων είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να το ολοκληρώσουν

16.9.09

Το μυστήριο της Νήσου του Πάσχα λύθηκε



Ξεκλειδώνουν τον γρίφο

Ενα από τα αρχαία μυστήρια που περιβάλλουν τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα λύθηκε, σύμφωνα με αρχαιολογική ανακοίνωση.
Αν και οι αρχαιολόγοι δεν έχουν δώσει τις τελικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί δημιουργήθηκαν τα γιγαντιαία αγάλματα, μπορούν ωστόσο να αποφανθούν από πού προήλθαν τα κόκκινα καπέλα τους και ίσως να καταφέρουν να γράψουν ξανά «την Ιστορία της Πολυνησίας».

Περίπου 3.200 χιλιόμετρα από την ακτή της Χιλής βρίσκεται ένα από το πιο απομονωμένα νησιά που κατοικείται από ανθρώπους. Πριν από περίπου 1.000 χρόνια, οι νησιώτες είχαν αρχίσει να τοποθετούν κόκκινα καπέλα πάνω στα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα.
Η αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου, κατέληξε να πιστεύει ότι τα καπέλα προέρχονταν από ένα αρχαίο ηφαίστειο.
Ο δρ Κόλιν Ρίτσαρντς και ο δρ Σιου Χάμιλτον είναι οι πρώτοι Βρετανοί αρχαιολόγοι -από το 1914- που εργάζονται στο νησί. Συνέδεσαν μια σειρά στοιχείων για να ανακαλύψουν πώς τα γλυπτά απέκτησαν καπέλο. Ενα τσεκούρι, ένας δρόμος και ένα αρχαίο ηφαίστειο τους οδήγησαν σε συμπεράσματα.
«Ξέρουμε ότι τα καπέλα κύλησαν κατά μήκος ενός δρόμου κατασκευασμένου από συμπιεσμένη κόκκινη σκόνη από λάβα» λέει ο δρ Ρίτσαρντς. Κάθε καπέλο που ζυγίζει αρκετούς τόνους σμιλεύτηκε από ηφαιστειακό πέτρωμα και τοποθετήθηκε στα διάσημα αγάλματα σε όλη την ακτή. Το πώς ακριβώς και γιατί τα καπέλα αυτά προσκολλήθηκαν είναι άγνωστο.
Ο πέλεκυς βρέθηκε σε άψογη κατάσταση δίπλα στα καπέλα, έτσι οι ερευνητές θεώρησαν ότι μπορεί να είναι αρχαία προσφορά. Ο δρ Ρίτσαρντς παρατήρησε ότι τα καπέλα βρίσκονται σε όλο το μήκος της πλευράς του ηφαιστείου και φτάνουν ως την κοιλάδα.
«Βλέπουμε ότι ήταν προσεκτικά τοποθετημένα. Οσο πιο κοντά πλησιάζεις στο ηφαίστειο τόσο αυξάνει ο αριθμός τους. Είναι σαν εκκλησία. Δεν μπορείς να φτάσεις κατευθείαν στον βωμό. Οι Πολυνήσιοι θεωρούσαν το τοπίο ζωντανό και αφού λάξευαν τους βράχους τα πνεύματα έμπαιναν στα αγάλματα».

πρώτος πλανήτης με στέρεο έδαφος εκτός του Ηλιακού Συστήματος


Ένας βράχος σαν τη Γη

Οι αστρονόμοι βρήκαν επιτέλους το πρώτο μέρος εκτός του Ηλιακού Συστήματος όπου θα μπορούσε κανείς να σταθεί: ένας πλανήτης λίγο μεγαλύτερος από τη Γη που ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος αποδεικνύεται τώρα ότι αποτελείται από στερεά πετρώματα και όχι από αέρια.
Από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 330 εξωηλιακοί πλανήτες (γνωστοί και ως εξωπλανήτες), οι περισσότεροι όμως είναι αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας.
Ο πλανήτης Corot-7b, σε απόσταση 500 ετών φωτός, είναι το πρώτο εξωηλιακό σώμα για το οποίο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι βραχώδης, όπως είναι η Γη, ο Ερμής, ο Δίας και η Αφροδίτη στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα.
Χρησιμοποιώντας το ισχυρό τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στη Χιλή, οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο πλανήτης έχει πενταπλάσια μάζα σε σχέση με τη Γη και διάμετρο περίπου 80% μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητά του είναι συγκρίσιμη με της Γης και επομένως πρέπει να αποτελείται από στέρεα υλικά.
Αν και τα βασικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν με του δικού μας πλανήτη, ο Corot-7b είναι αδύνατο να φιλοξενεί ζωή, αφού απέχει από το μητρικό του άστρο μόνο 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, συγκριτικά με τα 150 εκατ. χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Γη από τον Ήλιο.
Η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τόσο μικρή ώστε το έτος του διαρκεί μόλις 20 γήινες ώρες και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 βαθμούς Κελσίου.
«Είναι ό,τι πλησιέστερο στη Γη έχουμε βρει μέχρι σήμερα. Απλώς είναι υπερβολικά κοντά στο άστρο του» σχολίασε ο Γερμανός αστρονόμος Αρτι Χάρτζες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο Αστρονομίας στη Βαρκελώνη και θα δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Αυστραλία- Αξιοθέατο το ελληνικό ξενοδοχείο όπου ιδρύθηκε η Qantas

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη
Σε κορυφαίο αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νοτιοδυτικό Κουίνσλαντ έχει εξελιχθεί ένα ιστορικό ξενοδοχείο που έφτιαξε στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας Έλληνας.
Πρόκειται για το ξενοδοχείο Hotel Corones στους χώρους του οποίου αποφασίστηκε και η ίδρυση της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas.
Το ξενοδοχείο αυτό "φιγουράρει" τώρα σε όλα τα τουριστικά έντυπα της Αυστραλίας αφού μεταφέρει τους επισκέπτες του σε μια "άλλη εποχή".
Ο Χάρης Κορώνης, ψαράς από τα Κύθηρα, έφτασε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1907 "για να αποκτήσουν χρήματα και δόξα".
Το 1909 βρέθηκαν στην απομονωμένη περιοχή Τσάρλεβιβ του δυτικού Κουίνσλαντ. Εκεί ο Χάρης Κορώνης, που στο μεταξύ είχε παντρευτεί την Έφη, μιας από τις έξι κόρες του Έλληνα ιερέα του Σίδνεϊ, ξεκίνησε να φτιάξει "στο πουθενά" ένα πολυτελές ξενοδοχείο! Έφερνε από την Ευρώπη τους κορυφαίους σεφ και τις κορυφαίες ορχήστρες και οι πελάτες του ήταν ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας. Το ξενοδοχείο φτιάχτηκε με ξέχωρο μεράκι και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Ήταν το 1919, όταν ο Χάρης Κορώνης, πρωτοπόρος σε όλα του, εντυπωσιάστηκε από την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στην κωμόπολη Τσάρλεβιλ της Κουινσλάνδης, όπου ο Κορώνης είχε το ξενοδοχείο του.
Τότε ο Αυστραλός Χάντσον Φις και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ιδρύσουν την Qantas (Queensland and Northern Territory Aerial Services) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που ζούσαν διάσπαρτοι στην τεράστια πολιτεία.
Ο Κορώνης συμμετείχε στο όλο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις και ήταν από τους πρώτους μετόχους. Μάλιστα, πρότεινε στους ιδρυτές της να δώσουν στα αεροπλάνα της πρώτης αεροπορικής εταιρίας της Αυστραλίας ονόματα μυθικών Ελλήνων, όπως και έγινε.
Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη της Qantas είχαν ελληνικά ονόματα όπως "Περσεύς", "Πήγασος", "Αταλάντη", "Ερμής" και "Ιππομένης".
Το Hotel Corones ανακαινισμένο, αλλά χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα και να ελκύει τουρίστες από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο.

Σπάνιος πολύτιμος λίθος με χαραγμένο το πρόσωπο του Μ. Αλέξανδρου



αναδημοσίευση από Troktiko


ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΜε ανακοίνωσή του χθες το πανεπιστήμιο της Χαιφα του Ισραήλ ανακοίνωση την ανακάλυψη ενος πολύτιμου λίθου ο οποίος είχε χαραγμένη πάνω του την μορφή του Μεγάλου Αλεξανδρου. Πρόκειται...για μια μικρή πέτρα ύψους λιγότερου απο ένα εκατοστό και πλάτους λιγότερο του μισού. Η ανακάλυψη αυτή δίνει πολύτιμα στοιχεία στην αρχαιολογική έρευνα.

Συγκλονιστικά στοιχεία για την περίφημη “Μακεδονική” Μειονότητα της Βουλγαρίας

Αναδημοσίευση από: History of Macedonia

Όπως διαβάζουμε σήμερα στο Taxalia, πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία μπροστά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, απο μέλη του UMD OMO Ilinden Pirin, που απαιτούσαν από τη Βουλγαρία να τους αναγνωρίσει ως “Μακεδόνες”.
Για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν, οι Σκοπιανοί στην Βουλγαρία αγωνίζονται να δημιουργήσουν παρόμοιες καταστάσεις με την Ελλάδα, προσπαθώντας να ανακαλύψουν δήθεν ψευτο-Μακεδονική μειονότητα. Όπως και στην Ελλάδα (Βλέπε “Ουράνιο Τόξο”), έτσι και στην Βουλγαρία έχει ιδρυθεί απο τους Σκοπιανούς μια ΜΚΟ με την επωνυμία OMO Ilinden – PIRIN, η οποία υποστηρίζει πως σκοπός της είναι η “προστασία των Δικαιωμάτων, Γλώσσας και Εθνικότητας των πολιτών που μένουν στην Βουλγαρία και θεωρούν τους εαυτούς τους “Μακεδόνες“ (Που τα έχουμε ξανακούσει αυτά???)
Το 1999 το OMO Ilinden – PIRIN πήρε μέρος στις εκλογές στην Βουλγαρία ενώ μια χρονιά αργότερα κηρύχτηκε Αντισυνταγματικό απο δικαστήριο της Βουλγαρίας και φυσικά επίσημα τέθηκε εκτός νόμου. Το 2006 επανήρθε στο προσκήνιο και στην Ιδρυτική Συνέλευση στις 25 Ιουνίου του 2006, εξέλεξαν τον Stoyko Stoykov ως νέο Πρόεδρο.
Το Βουλγαρικό Focus μάλιστα, φιλοξενεί και μια παλαιότερη δήλωση που θα συζητηθεί πολύ απο τον ηγέτη του OMO Ilinden-PIRIN, Στόικο Στόικοφ.
Ο Στόικοφ σε συνέντευξη του φέρεται να είχε δήλωσει “Η Υπεράσπιση του Βουλγαρικού Εθνικού Χαρακτήρα των μεγάλων μορφών της Επανάστασης του Ιλιντεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ Πρακτικά, τις Βουλγαρικές Αλυτρωτικές Επιδιώξεις εναντίον των Σκοπίων!!!”
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της Βουλγαρίας, πρέπει μέσα σε 3 μήνες απο την Ίδρυση του, ένα κόμμα να προσκομίσει 5,000 υπογραφές για να γίνει δεκτή η αίτηση συμμετοχής του σε εκλογές.
Πληροφορίες στα Βουλγαρικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακόμα και 1 μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, διάφοροι κύριοι απο το OMO Ilinden, βρέθηκαν σε περιοχές των Ρομά προσφέροντας χρήματα σε πολλούς απο τους Ρομά έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 5,000 υπογραφών.
Τον Νοέμβριο του 2006, το γραφείο του Εισαγγελέα στην Σόφια, μετά απο καταγελλίες, διέταξε έρευνα να ριχτεί άπλετο φως στην αίτηση που είχε καταθέσει το OMO Ilinden.
Σας παρουσιάζουμε τα τραγελαφικά αποτελέσματα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο Focus Information Agency την 6η Απριλίου 2007. Γελάστε με την ψυχή σας!!
Η έρευνα αποκάλυψε ότι απο ένα σύνολο 5,800 υπογραφών, που κατέθεσε επίσημα το OMO Ilinden – Pirin είχαμε:
- 1,168 άτομα που ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΤΕ την συγκατάθεση τους να περιληφθούν ως μέλη του εν λόγω κόμματος;
- 158 άτομα που δεν υπήρχαν στην διεύθυνση που ανάφεραν οι λίστες;-
- 2 άτομα που ήταν ανήλικοι;
-5 άτομα που είχαν καταχωρηθεί ως διανοητικά ασθενείς;
- 28 άτομα που ήταν μέλη άλλων κομμάτων;
- 48 άτομα που ζούσαν στο εξωτερικό όταν οι λίστες κατατέθηκαν;
- 13 άτομα που ήταν ΝΕΚΡΟΙ.
Η έρευνα έγινε στις περιοχές Blagoevgrad, Varna, Pleven, Shumen, Plovdiv, Pazadrdzhik, Sofia, etc.
Όπως ήταν ευνόητο το δικαστήριο αρνήθηκε να καταχωρήσει το OMO Ilinden Καθώς εκτός τις προαναφερθήσες καταστάσεις που προκαλούν γέλιο, σύμφωνα με τα Βουλγαρικά ΜΜΕ ανακαλύφθηκε επιπλέον ότι 116 δηλώσεις για την ίδρυση του κόμματος είχαν γίνει απο… 25 άτομα, ενώ αρκετές δηλώσεις είχαν γίνει απο ένα άτομο!!
Σχετικές δηλώσεις για το OMO Ilinden απο Βούλγαρους πολιτικούς μπορείτε να διαβάσετε εδώ

History of Alexandair [Codes AXN]



The airline "Alexander the Great Air Travel & SA" with the trade name «Alexandair» was founded in mid 2004.
Founder of «Alexandair» is Mr. Theodore Kokmotos former commander of the Greek Air Force and co-founder of the company Cronus Airlines (1995) and Galaxy Airways (1999).
The original plans of the company provided a starting date in July 2004. Unknown reasons delayed the lease of aircraft by the end of January 2005 where Alexandair it signed the lease of an aircraft type MD82. The aircraft arrived in Greece (specifically in Heraklion) on April 26, 2005.The main purpose of the company is carrying charter (charter) to countries of the European Union (EU) and especially Germany. Moreover, the initial plans of the Company provided, in addition to charter and domestic routes in four Greek airports. Finally in 2007 the only aircraft left the company so the company no longer operates.
The fleet of Alexandair

The company originally wanted to lease two B737 aircraft type, but eventually these plans have changed and so has to rent an aircraft type MD82 (2005 - 2007). Clicking on this link, you can see the details of all aircraft company.
Destinations of Alexandair
The main purpose of the company was carrying charter (charter) to countries of the European Union (EU) and especially Germany. Moreover, the initial plans of the Company provided, in addition to charter and domestic routes in four Greek airports, which eventually did not happen.

Αποσλαβοποίηση και σχέσεις Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ

Η πολιτική καταστολής της βουλγαροφιλίας στα Σκόπια είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τη βουλγαρική διπλωματία και να οδηγήσει σε σκλήρυνση της γραμμής της Σόφιας, ώστε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων στην ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι.

Γράφει ο Γ. Βοσκόπουλος (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Αναμφίβολα το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί απειλή για τη διαβαλκανική συνεργασία, σταθερότητα και ασφάλεια. Η αδιαφορία, η γεωπολιτική σκοπιμότητα και η άγνοια των τρίτων, και δη αυτού που συμβατικά αποκαλείται διεθνής κοινότητα, αποτελούν σημαντικά εμπόδια στο να καταδειχθεί επαρκώς ο παραλογισμός και η ιστορική απάτη των σλάβων γειτόνων μας. Η αρχαιολογική σκαπάνη και οι μελέτες των πλέον αξιόπιστων ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων έχουν αναδείξει όλες τις πτυχές της παραποίησης της ιστορίας σε βάρος της Ελλάδας (βλέπε ενδεικτικά τις προσπάθειες της κ. Α. Κοταρίδη του Μουσείου της Βεργίνας).
Ωστόσο κάποιοι αγνοούν αυτά τα ευρήματα και αντιμετωπίζουν το ζήτημα μέσα είτε από μία προκλητική naïveté είτε προσεγγίσεις μέσα από τις οποίες απαιτούν από την Ελλάδα να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα μίας εθνογένεσης και να ακρωτηριαστεί ιστορικά. Μάλιστα, στα Σκόπια κάποιοι εκτιμούν ότι η ιστορία τεκμηριώνεται μέσα από δικαστικές διαμάχες, νομικής υφής ερμηνείες συμφωνιών ή πολιτικές αποφάσεις.
Όπως επισήμανε στον υποφαινόμενο σε μία πρόσφατη συνάντηση ο καθηγητής Steven Miller του Berkley, οι αρχαιολόγοι μιλούν με βάση αδιαμφισβήτητα τεκμήρια και ευρήματα και όχι ασαφή θεωρητικά διαβήματα και εικασίες θεμελιωμένες σε μία γεωπολιτική υστεροβουλία. Ο ίδιος υπογράμμισε εμφατικά ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη μη ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων. Εκτός βέβαια κι αν ήταν οι μοναδικοί που δεν μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα, τα ελληνικά, αλλά την υιοθέτησαν ως ένδειξη νεωτερικότητας. Ωστόσο, ακόμη κι αν συνέβη αυτό, το οντολογικό όσο και ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται είναι πώς χάθηκε αίφνης η “μητρική τους γλώσσα”. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα μπορούσε κανείς να αναλύσει με ενδελέχεια, ενάργεια και σοβαρότητα τα επιχειρήματα των γειτόνων μας.
Ωστόσο η παραποίηση της ελληνικής ιστορίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των σλάβων γειτόνων μας, αν δεν συνοδευόταν από την παράλληλη αποσλαβοποίηση της εθνικής τους ταυτότητας. Ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζουν πανεπιστημιακοί και πολιτικοί, ενέχει ιδιαίτερη σημασία το πώς οι νέες γενιές στη γείτονα Βουλγαρία αντιλαμβάνονται τη “διαφορετικότητα” που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τεκμηριώσουν οι εθνικιστές στην ΠΓΔΜ. Το παρακάτω σχόλιο μίας νεαρής Βουλγάρας στη Sophia Echo είναι αποκαλυπτικό όχι μόνο της ενορχηστρωμένης προσπάθειας αποσλαβοποίησης αλλά και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή της. “Ο αδελφός μου Atanas ζει στο Prilep εδώ και 40 χρόνια και διατηρεί τη βουλγαρική του εθνική ταυτότητα… Όταν επισκέπτεται τη Σόφια με τους φίλους του χλευάζει τους ανεγκέφαλους στα Σκόπια, ειδικά τους φασίστες, που νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα που μιλάνε. Όπως λέει και ο αδελφός μου ο Zhivko, η διαφορά ανάμεσα στις δύο γλώσσες είναι η αντίστοιχη ανάμεσα στα βρετανικά και αμερικανικά αγγλικά. Πέρυσι έξι άτομα από τη Βουλγαρία επισκεφτήκαμε την Οχρίδα, όπου γνωρίσαμε κάποιους ντόπιους. Αυτοί μας είπαν ότι πολλοί στην περιοχή διατηρούν τις βουλγαρικές ρίζες τους, ωστόσο δεν το δημοσιοποιούν, προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους. Δύο από τους φίλους τους, οδηγοί λεωφορείων στο επάγγελμα, απολύθηκαν όταν τους άκουσαν να μιλούν σε βούλγαρους ξεναγούς για το σημαντικό ποσοστό Βουλγάρων που ζουν εκεί. Το αστείο είναι ότι αυτός που τους κατέδωσε στο αφεντικό τους, ένα άτομο που εκφράζει με φανατισμό τα αντιβουλγαρικά του αισθήματα, δεν χρειάστηκε διερμηνέα για να μεταφέρει τα λόγια τους λέξη προς λέξη στον προϊστάμενό τους. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μία φασιστική νοοτροπία και δεν σου αξίζει ακόμη και ο χώρος που ζεις. Ευτυχώς πολλοί νέοι στην Οχρίδα μιλούν τη βουλγαρική γλώσσα και όταν κάποιος άγνωστος πλησιάζει πάντα αστειευόμαστε για τις “μακεδονικές” διαλέκτους που υπάρχουν. Αυτοί το πιστεύουν αν και δεν είναι πλέον σίγουροι αν οι νέοι της πόλης τους κοροϊδεύουν. Ανυπομονώ να επιστρέψω και πάλι εκεί και να δω τους φασίστες που νομίζουν ότι ο κόσμος τούς ανήκει…”.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν με σαφήνεια για ποιο λόγο οι σχέσεις Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ έχουν επιδεινωθεί παρά τις ρητορικές διακηρύξεις των δύο πλευρών. Ήδη από το καλοκαίρι του 2006 ο τότε βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ivailo Kalfin δήλωνε ότι η στήριξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα γίνει υπό όρους και την προϋπόθεση “να επιδείξουν τα Σκόπια συνεργατικό πνεύμα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, εξάλειψη των φαινομένων παραποίησης της βουλγαρικής ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης”. Ωστόσο η ευρύτερη πολιτική της Σόφιας και η επί μακρόν μη ουσιαστική ενεργοποίηση της έναντι της αντιβουλγαρικής προπαγάνδας που αναπτύσσεται στα Σκόπια θα πρέπει να αναλυθεί με βάση τον Ατλαντισμό, που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Σόφιας, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την πολυεπίπεδη συνεργασία στο στρατιωτικό πεδίο αλλά και την ανάθεση σε βουλγαρικές κατασκευαστικές του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών εγκαταστάσεων στη χώρα (Νόβο Σέλο). Με αυτά τα δεδομένα η βουλγαρική ηγεσία προσπαθεί επί μακρόν να διατηρήσει χαμηλούς τόνους έναντι των συχνών φαινομένων βίαιης αντιμετώπισης της βουλγαροφιλίας στη χώρα. Το 2003 δύο βούλγαροι πολίτες συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς και πολίτες στα Σκόπια είτε επειδή αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι είτε γιατί αρνήθηκαν την ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στη Βουλγαρία. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτής της Anna Paskova, η επίθεση έγινε από τους επιβάτες ενός λεωφορείου. Το θύμα κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς, απόπειρα βιασμού από έναν αστυνομικό, ενώ της αρνήθηκαν νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο. Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές μόνο των πολλαπλών περιστατικών επιθέσεων κατά Βουλγάρων ή όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι στην ΠΓΔΜ.
Ο διορισμός από τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μ. Μπορίσοφ του ιστορικού και αρνητή της αναγνώρισης της “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας Μ. Ντιμιτρόφ, ως υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητες που αφορούν τη βουλγαρική διασπορά, ουσιαστικά συνιστά ένα μήνυμα προς τα Σκόπια. Επιπλέον, μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βουλγαρία, ενισχύθηκαν τα μικρά εθνικιστικά κόμματα, καθιστώντας δυσκολότερο έναν συμβιβασμό. Τα ΜΜΕ αλλά και ιστορικοί στη χώρα έχουν εκφραστεί δημόσια κατά της τακτικής της κυβέρνησης των Σκοπίων να οικειοποιείται, μεταξύ άλλων, και τη βουλγαρική ιστορία.
Η εμφανής ή ενίοτε υποδόρια σύγκρουση Σόφιας – Σκοπίων πηγάζει από την προσπάθεια αποσλαβοποίησης της ιστορίας στην ΠΓΔΜ. Η πολιτική καταστολής της βουλγαροφιλίας στα Σκόπια είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τη βουλγαρική διπλωματία και να οδηγήσει σε σκλήρυνση της γραμμής της Σόφιας, ώστε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων στην ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι. Ήδη αξιωματούχοι του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν δηλώσει ότι δεν θα σιγήσουν στις διώξεις Βουλγάρων αλλά και όσων εκφράζουν φιλοβουλγαρικά αισθήματα στην ΠΓΔΜ, ενώ παρόμοια περιστατικά θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της πορείας ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Την ίδια δυσφορία έχουν εκφράσει και βούλγαροι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι παρόμοια περιστατικά “δεν αξιολογούνται ως μεμονωμένα”.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του (bTV, 10-8-09) ο Μ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην κρίση ταυτότητας από την οποία πάσχει η ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας: “Το έθνος και το κράτος (ΠΓΔΜ) δημιουργήθηκαν το 1944 με βάση το βουλγαρικό πληθυσμό που κατοικεί στην περιοχή. Στο παρελθόν ο αυτοπροσδιορισμός ως Βούλγαρου επέφερε φυλάκιση 3 – 5 ετών, ώστε να προστατευθεί η εθνική ταυτότητα που δημιουργήθηκε από τον Τίτο. Σήμερα οι Βούλγαροι αλλά και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι διώκονται ποικιλοτρόπως. Αυτό συνιστά μία πολιτική καταστολής και μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ʽεπαναβουλγαροποίησηςʼ, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ. Είναι θετικό ότι η παρούσα ηγεσία του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως θα επανεξετάσει την πολιτική της χώρας έναντι της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ. Η κυρίαρχη αντίληψη στη βουλγαρική πολιτική σκηνή είναι ότι η πολιτική πλήρους στήριξης της ΠΓΔΜ θα πρέπει να μεταβληθεί… Το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι δικό μας. Η ΠΓΔΜ προσπαθεί να μεταφέρει τα εσωτερικά της προβλήματα, την κρίση ταυτότητάς της στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Αλβανία”.

Σεπ 16, 2009

Εφημερίδα Μακεδονία
http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/09/16/aposlavopoihsh-kai-sxeseis-voulgarias-kai-pgdm/

O πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ.


Αλλοδαποί εργάτες στη συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Το τελευταίο διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας δεκάδες κυκλώματα προώθησης αλλοδαπών από βαλκανικές χώρες, προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροκτήματα, αλλά και να επαιτούν στο κέντρο της Αθήνας
Το εργασιακό δουλεμπόριο πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ.
Δεκάδες κυκλώματα προωθούν αλλοδαπούς από βαλκανικές χώρες προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες




Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009


To ευρωπαϊκό εργασιακό δουλεμπόριο, με θύματα βούλγαρους, ρουμάνους και άλλους κατοίκους χωρών-νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας δεκάδες κυκλώματα προώθησης αλλοδαπών από βαλκανικές χώρες, προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροκτήματα αλλά και να επαιτούν στο κέντρο της Αθήνας.
Οπως έλεγαν μάλιστα οι αστυνομικοί, «τη θέση των μεταναστών του Τρίτου Κόσμου- όπως Ινδοί,Πακιστανοί,κάτοικοι Μπανγκλαντές και άλλοιπαίρνουν πια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!Τα κυκλώματα διέβλεψαν αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία μετά την κατάργηση των συνόρων...».
Για τη δράση των δουλεμπόρων διεξάγουν συνεχείς έρευνες οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής.
Πρώτο δείγμα γραφής ήταν η σύλληψη, προ τριών ημερών σε Δήμο της Αχαΐας, τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας 23-48 ετών, οι οποίοι είχαν μεταφέρει τουλάχιστον 80 συμπατριώτες τους από επαρχιακές περιοχές της Ρουμανίας προκειμένου να εργασθούν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.
Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι ίδιοι διακινητές είχαν εντοπισθεί, προ μερικών μηνών, να μεταφέρουν παρανόμως ρουμάνους εργάτες στην Αρτα όπου και πάλι αντιμετώπιζαν τις ίδιες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης...
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πληροφορίες «για δράση των κυκλωμάτων στον Πύργο, στην Αρτα, στην Πάτρα, σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και στην Κρήτη όπου υπάρχουν εποχικές αγροτικές ανάγκες. Επιπλέον προωθούνται στην Αθήνα προκειμένου να ζητιανεύουν οι... υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!».
Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ρουμάνοι αλλά και βούλγαροι διακινητές περιδιαβαίνουν φτωχές περιοχές της πατρίδας τους και υπόσχονται σε χιλιάδες φτωχούς πολίτες αυτών των χωρών επικερδή εργασία και διαβίωση σε μεγάλα διαμερίσματα όπου θα μένουν 3-4 άτομα.
Οι διακινητές «στήνουν» άτυπα γραφεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και προχωρούν σε συμφωνίες με έλληνες αγρότες για φθηνά εργατικά χέρια. Μεταφέρουν τους αλλοδαπούς στη χώρα μας χωρίς κανένα πρόβλημα, λόγω της κατάργησης των διασυνοριακών ελέγχων, και αυτό βέβαια παρακινεί τους διακινητές να επεκτείνουν το δουλεμπόριο. Οταν οι ευρωπαίοι εργάτες εισέρχονται στη χώρα μας, τους κλέβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τους απειλούν, τους κακοποιούν και τους βάζουν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντάς τους μόλις λίγα ευρώ.
Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τους λαθρομετανάστες... Οπως ανέφεραν προς «Το Βήμα» αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής «όταν βρήκαμε προ τριημέρου τους αλλοδαπούς- υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ζουν κατά δεκάδες υπό μεσαιωνικές συνθήκες σε παραπήγματα στην περιοχή Λακόπετρα Αχαΐας, χρειαστήκαμε λόγω της δυσοσμίας και των κάκιστων συνθηκών υγιεινής να χρησιμοποιήσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Ομως το μεγάλο πρόβλημα είναι ακόμη και η τύχη αυτών των ανθρώπων, αφού βεβαίως ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να απελαθούν ή να ακολουθηθούν άλλα διοικητικά μέτρα. Αρχικά τους αναλαμβάνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όμως η τύχη τους είναι άγνωστη...». Oι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν καταθέσεις από έλληνες αγρότες που απευθύνθηκαν στους ρουμάνους διακινητές ανθρώπων για την καλλιέργεια των εκτάσεών τους, και εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος, λέγοντας ότι «νομίζαμε ότι οι εργάτες πληρώνονταν κανονικά...».
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έχουν πλέον κύριο μέλημα να καταγράψουν περιπτώσεις μαζικής απασχόλησης στη χώρα μας αλλοδαπών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και «γραφεία» που λειτουργούν διακινητές στην περιφέρεια και στην Αττική.

Οι αποξηραμένες λίμνες του Άρη

Λεπτομερής εικόνα των πολυγώνων σχηματισμών του πυθμένα των κρατήρων. Προκλήθηκαν από την αποξήρανσης της τεράστιας λίμνης, διακρίνονται μέσα τα μικρότερα πολύγωνα που σχηματίστηκαν από τη θερμική συστολή. Το κεντρικό πολύγωνο είναι διαμέτρου 160 μέτρων.

Nancy Atkinson- Απόδοση: Γιώργος Εχέδωρος

Τα δίκτυα των γιγαντιαίων τάφρων που βρίσκονται στις λεκάνες των κρατήρων του Άρη είναι ρωγμές που προκλήθηκαν από αποξηραμένες λίμνες.
Ο σχηματισμός τους αποδίδεται στις θερμικές συστολές του μόνιμου αριανού στρώματος πάγου, που είναι παρόμοιος ο πάγος αυτός, με αυτόν που το διαστημόπλοιο προσεδάφισης Φοίνιξ, εξερεύνησε, πρόσφατα, κοντά στο νότιο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη.
Αλλά, αυτές οι πολυγωνικές στρωματώσεις, είναι πάρα πολύ μεγάλες, ώστε να προκληθούν από θερμικές συστολές και μας παραπέμπουν σε ένα θερμότερο και υγρότερο παρελθόν του πλανήτη Άρη.
Στην Ευρωπαϊκή επιστημονική πλανητική διάσκεψη ο Μ. Ράμι Ελ Μαρί του Ινστιτούτου Έρευνας Πλανητικού Συστήματος «Μαξ Πλάνκ», είπε ότι ήταν πολύ εντυπωσιασμένος όταν είδε τα τεράστια πολυγωνικά σχήματα στις λεκάνες του Άρη, του φάνηκαν, όμως, πολύ μεγάλα για να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη θερμική διαφορά.
«Είδα, ακόμη, πως τα σχήματα αυτά έμοιαζαν με ρωγμές αποξηραμένης λίμνης όπως βλέπουμε στη γη. Είναι ακριβώς οι ίδιοι σχηματισμοί που βλέπετε όταν στεγνώσει η λάσπη στην αυλή σας, αλλά όπως φαίνεται οι πιέσεις που προκαλούν τα υγρά όταν εξατμίζονται προκαλούν βαθιές πολύγωνες ρωγμές όπως αυτές στους κρατήρες»
Οι σχηματισμοί αυτοί διαμορφώθηκαν κατόπιν τομής των μακριών ρωγμών του αποξηραμένου εδάφους στην επιφάνεια του Άρη.
Ο Ελ Μαρί διερευνώντας τα δίκτυα των ρωγμών σε 266 λεκάνες στην επιφάνεια του Άρη, παρατήρησε ότι οι πολυγωνικοί σχηματισμοί φθάνουν σε διάμετρο 250 μέτρων.
Πολυγωνικοί τάφροι είχανε φωτογραφηθεί από αρκετές πρόσφατες αποστολές και μέχρι τώρα, θεωρήθηκε, τότε, ότι είχαν δημιουργηθεί με τις ίδιες συνθήκες όπως στις περιοχές των πόλων.
Ο Έλ Μαρί δημιούργησε ένα αναλυτικό πρότυπο για να καθορίσει το βάθος και το διάστημα των ρωγμών που προκλήθηκαν από τις πιέσεις που ενισχύθηκαν από την ψύξη του αριανού εδάφους.
Διαπίστωσε ότι τα πολύγωνα που προκλήθηκαν από τη θερμική συστολή θα μπορούσαν να έχουν μια μέγιστη διάμετρο έως 65 περίπου μέτρων, πολύ μικρότερη από τις λεκάνες που έβλεπε στους κρατήρες.
Προσδιόρισε, μάλιστα, τα επίπεδα των σχηματισμών αυτών χρησιμοποιώντας τις εικόνες που λήφθηκαν από τη φωτογραφική μηχανή MOC στη Mars Global Surveyor και τις φωτογραφικές μηχανές HiRISE and Context στο ‘Mars Reconnaissance Orbiter’
Οι πολυγωνικοί σχηματισμοί στην έρευνα του Έλ Μαρί, είχαν μια μέση διάμετρο 70 έως 140 μέτρων, με το πλάτος των πραγματικών ρωγμών να κυμαίνονται μεταξύ 1 και 10 μέτρων. Τα στοιχεία προτείνουν ότι μεταξύ 4,6 και 3,8 δισεκατομμυρίων ετών πριν, ο Άρης καλύφθηκε από σημαντικές ποσότητες του νερού. Η βροχή και το νερό των ποταμών αποταμιεύτηκε στις εσωτερικές λεκάνες των κρατήρων δημιουργώντας τις λίμνες που, ίσως, υπήρχαν για αρκετές χιλιάδες έτη, πριν τελικά στεγνώνουν.

Ωστόσο, θεωρείται ότι, στο βόρειο ημισφαίριο, μερικά από τα πολύγωνα σχήματα του πυθμένα των κρατήρων θα μπορούσαν να έχουν διαμορφωθεί πιο πρόσφατα.
«Όταν ένας μετεωρίτης προσκρούει στην Αριανή επιφάνεια, η θερμότητα που εκλύεται έχει τη δυνατότητα να λειώσει τον πάγο που βρισκόταν παγιδευμένος κάτω από την Αριανή κρούστα και να ενεργοποιήσει το λεγόμενο υδροθερμικό σύστημα. Το υγρό νερό μπορεί να γεμίσει τον κρατήρα ώστε να διαμορφωθεί μια λίμνη, που καλύπτεται, ωστόσο, από ένα παχύ στρώμα πάγου. Ακόμη και με τις υπάρχοντες κλιματολογικές συνθήκες, αυτό μπορεί να κρατήσει πολλές χιλιάδες έτη μέχρι να εξαφανιστεί. Τότε τελικά θα έχουμε αυτά τα πολύγωνα σχέδια της αποξηραμένης λίμνης».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Απάντηση" Β. Πούτιν σε Γ. Παπανδρέου για επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με αγωγούς



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Απάντηση" Β. Πούτιν σε Γ. Παπανδρέου για επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με αγωγούς
15-09-2009 10:07:14
Από defencenet.gr


Άμεση ήταν η τοποθέτηση της Ρωσίας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, περί «επαναδιαπραγμάτευσης» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις απόψεις της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας για το ίδιο θέμα: Η απάντηση ήρθε δια χειλέων Βλαντιμίρ Πούτιν πρν από τρεις ημέρες σε κλειστή συνάντηση του Valdai Club, ενός ανατολικού οργανισμού ανάλογου της λέσχης Μπίλντενμπεργκ: «Η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως το κύριο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αεριου προς την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος ισχυρός άνδρας, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση με τα λόγια του!
Κάτι που σημαίνει εγκατάλειψη της χάραξης του South Stream μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας!
Αυτό φαινομενικά δεν έχει σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά ρωσικές πηγές σημείωναν το εξής: «Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τον South Stream. Ομως, οι αγωγοί, όπως και οι λοιπές διακρατικές της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, αντιμετωπίζονται συνολικά. Όποιοι δεν συμφωνούν με όσα έχουν υπογραφεί και επιδιώκουν αναθεώρηση παίρνουν και την ευθύνη για την συνολική αναθεώρηση των διακρατικών συμφωνιών για τους αγωγούς, αλλά και όποιων άλλων υπάρχουν και πιθανόν θελήσουν να αναθεωρήσουν(σ.σ. εμμέσως πλην σαφώς είναι αναφορά στην διακρατική για το BMP-3HEL)»! Η δήλωση Πούτιν έγινε την Παρασκευή στο Valdai Club, ενώπιον κορυφαίων ακαδημαϊκών, τραπεζικών στελεχών και τεχνοκρατών από όλο τον κόσμο που μετέχουν στο συγκεκριμένο club και συνεδριάζουν μία φορά κατ’έτος για να συζητήσουν τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο.
Οι παρατηρήσεις του Πούτιν γίνονται μετά την συνάντησή του στην Πολωνία με τον νέο Βούλγαρο πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ, αλλά και τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Δευτέρα περί «Ετεροβαρούς συμφωνίας που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον και χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης».
Βέβαια, ήδη η Μόσχα έχει βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι του South Stream κατά την επίσκεψη Πούτιν στη Άγκυρα τον Αύγουστο όταν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream μέσω της τουρκικής ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο.
«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να απεξαρτηθεί από τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια κάποιων κύκλων της Δύσης στην Ουκρανία» δήλωσε πηγή της ρωσικής κυβέρνησης από την Μόσχα στο defencenet.gr. “Περίπου το 80% του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία. Αφού υπάρχει η γνωστή πολιτική συμπεριφορά της Ουκρανίας στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων μας με το Κίεβο, η Ρωσία αναζητεί τρόπους να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές του φυσικού αερίου. Δεν έχουμε κάνει όλο αυτό τον σχεδιασμό για να αντικατασταθεί το πρόβλημα της Ουκρανίας με ένα άλλο πρόβλημα της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας. Αναζητούμε σοβαρές και σταθερές συμμαχίες οι οποίες να εδράζονται επάνω στην αντίληψη του αμοιβαίου οφέλους, αν όχι σε πολιτικές βάσεις».
Xαρακτηριστικό της απογοήτευσης της Ρωσίας από την Ελλάδα και την Βουλγαρία είναι το εύρος της προσέγγισης με την Άγκυρα: Ρωσικές πηγές σημειώνουν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός απουσίασε επί πολύ ώρα από την διάσκεψη για να...μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

15.9.09

Australia's official stance on the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)

Australia's official stance on the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)
Australian Macedonian Advisory Council

September 13, 2009

I am writing to direct your attention towards the impending visit of the Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), Mr. Nikola Gruevski, to Australia in late October.

Various sources imply the purpose of Mr. Gruevski´s visit is to sign a bilateral Social Security agreement between the FYROM and Australia.

Whilst we shall receive him in good faith, the Prime Minister´s sojourn carries with it subtle overtones of the Macedonian naming dispute, an international issue deemed of critical importance to the Greek community of Victoria and Australia.

As it stands, the dispute can be understood as an ongoing disagreement between Greece and the neighbouring Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) over the rightful use of the name Macedonia.

Greece strongly opposes the post-1991 constitutional name of its northern neighbour on grounds of ambiguity between this newly formed Balkan nation and the adjacent Greek province of Macedonia, and consequently of the FYROM´s continual misappropriation of the name´s historical and cultural significance.

This dispute has escalated to the highest level of international mediation where numerous attempts to achieve a resolution were wrought by the United Nations.

These negotiations, necessitated by UN Special Representative Matthew Nimetz, warranted a mutually satisfying outcome for both countries.

To date, they remain a work-in-progress and pending final resolution (http://www.un.org/documents/ga/res/47/a47r225.htm), the provisional reference of FYROM has been adopted bilaterally by states which do not recognise the constitutional name Republic of Macedonia.

Australia does not recognise the FYROM under its constitutional name. This official sanction complies with the stance of the Australian Macedonian Advisory Council (AMAC) on the matter and is to be highly commended since recognition under its constitutional name would impart lack of disambiguation, especially by insinuating ties with the kingdom of Ancient Macedonia and the legacy of the Macedonian kings.

Here, we reference a cultural legacy to which the people of this newly formed nation have no viable claim.

In addition, Australia´s position deters the FYROM from any territorial claims their government might incite against the Greek province of Macedonia in any near future.

At this time, I will not engage you with a lengthy dissertation on historical truth. Any historian or scholar involved in serious critical inquiry will honestly disclose that the history of Macedonia (the geographical region) is an integral part of Greek history and that its actors were the Macedonian Greeks, from before Alexander the Great to the Greeks of the Byzantine Empire and the contemporary ones (http://macedonia-evidence.org/).

Of course, the southern part of the Former Yugoslav Republic of Macedonia was a part of Ancient Macedonia.

Superficially Slavicised (mainly linguistically) inhabitants of Greek descent still preserving some of their ancient customs can be found there, but the fact remains that when one references Ancient Macedonia, you can be sure they´re alluding to Greece´s northernmost province, Greek Macedonia.
The borders of historical Macedon never encompassed Skopje or any of its surrounding districts. Its successive capitals were Vergina (Aegeai) and Pella respectively, but decades of misinformation, indoctrination and aggressive activism by FYROM´s government in its own country and abroad has substantiated false impressions, chiefly that Macedonia is Skopje–an ethnic group with its own independently evolved language, history, customs and religion.

Many Australians have been misled by this continuous propaganda, their ignorance of history, unwillingness to take initiative and educate themselves, lack of conscientiousness and to an extent, anomalous inertness on the part of the Greeks, who remained calm and assured the past few decades because they supposed a culture based on erroneous beliefs could not possibly evade extinction.

As a result, a climate conducive to dangerous activities has proliferated surreptitiously in both in Australia and abroad.

It is well known that maps of Macedonia circulate showing Skopje as the capital, while Kavala, Thessaloniki and other Greek precincts appear as sections of a unified Macedonia.

Many Skopjian newspapers, and particular The Australian Macedonian Weekly based in Melbourne, are notorious for engaging in such unlawful and un-Australian behaviour by publishing articles of a highly offensive and defamatory nature. Such newspapers express an organised campaign against Greece´s national integrity, aiming at the amputation of Northern Greece and undermining the policy of peace in the Balkans–one adopted by the entire spectrum of political parties. In these publications, maps of Greece showing cities and rivers of Macedonia are not entered in their Greek names but changed into Slavic ones.

In violation of the international practice prescribed by the U.N, the government of the FYROM continues to deny the use of Greek names, disregarding the notion that these names have a 3500 year-old Hellenic history behind them.

The use of Slavic toponyms is intended to casts doubt on Greek sovereignty in the Macedonian space.

Furthermore, the people of the FYROM never use the term Greek Macedonia; they speak only of Aegean Macedonia.

That is, a part of the whole.

Returning to the issue at hand, all UN member-states and the UN as a whole, have agreed to accept any final agreement resulting from negotiations between Greece and the FYROM. In light of this adjudication, I strongly urge you to comply with the official standing of the Australian government if and when a bilateral agreement between FYROM and Australia is affected.
In closing, I shall again elucidate that acknowledging this nation under its provisional name (FYROM) until a mutually-accepted resolution is wrought will not only prevent further ambiguity of a highly convoluted affair, but stand as a gesture of both respect and good will towards the Greek government and its Hellenic Diaspora by pacifying their budding unrest.


Written by: Paul KiritsisExecutive DirectorAustralian Macedonian Advisory Councilinfo@macedonian.com.au

Κοσμική Ακτινοβολία: επικίνδυνη για DNA

Το... Διάστημα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Επικίνδυνη η κοσμική ακτινοβολία για το DΝΑ του οργανισμού

Δημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 6-6-2009,
Επιμέλεια: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr

Εύη Ελευθεριάδου elefthe@dolnet.gr

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν σε βάθος ποιούς κινδύνους εγκυμονεί για τους αστροναύτες η πολύχρονη παραμονή τους στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος.
Τις βλάβες που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου προσπαθούν να κατανοήσουν σε βάθος οι επιστήμονες, ώστε να είναι έτοιμοι για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος. Τοποθέτησαν δύο ανθρώπινα ομοιώματα για μερικούς μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αντελήφθησαν πως το Διάστημα... βλάπτει σοβαρά την υγεία.

O Ματρόσκα αποδείχτηκε ατρόμητος ταξιδευτής. Είναι το ομοίωμα ενός ανθρώπινου κορμού, χωρίς πόδια και χέρια, που φτιάχτηκε από ειδικό πλαστικό. Μέσα του, τοποθετήθηκαν εξελιγμένοι αισθητήρες για να καταγράφουν τις δόσεις της επικίνδυνης κοσμικής ακτινοβολίας, που διατρέχει το αχανές Διάστημα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η οποία προκαλεί σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα των αστροναυτών, εφόσον αυτοί παραμείνουν για αρκετό χρόνο μακριά από την προστατευτική ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSΑ) που κατασκεύασαν τον Ματρόσκα και τον «δίδυμο αδερφό» του, τον Φρεντ, θέλησαν να διαπιστώσουν στην πράξη πόσο μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος στο Διάστημα και τι είδους τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί για να παρασκευαστούν ασφαλή υλικά που θα προστατέψουν τον άνθρωπο, όταν επιχειρήσει να ταξιδέψει σε κάποιον μακρινό πλανήτη. Η γνώση αυτή είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε επανδρωμένη αποστολή στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος.

Από σουπερνόβα

Ο κίνδυνος που παραμονεύει τον άνθρωπο μόλις φύγει από τη Γη, ακούει στο όνομα γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία. Αυτή συνίσταται σε γυμνούς ατομικούς πυρήνες, μερικοί εκ των οποίων έχουν το βάρος των ατόμων του σιδήρου και κινούνται πάρα πολύ γρήγορα, αγγίζοντας σχεδόν την ταχύτητα του φωτός, μόλις ξεπηδήσουν από μακρινά σουπερνόβα, δηλαδή εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι οι εκρήξεις σουπερνόβα είναι η κύρια πηγή όλων των βαρύτερων στοιχείων του οξυγόνου και η μοναδική πηγή πολλών σημαντικών συστατικών. Για παράδειγμα, όλο το ασβέστιο στα κόκαλά μας και όλος ο σίδηρος του οργανισμού μας έχουν παραχθεί σε κάποια έκρηξη υπερκαινοφανούς, εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η έκρηξη μεταφέρει αυτά τα βαριά στοιχεία στο μεσοαστρικό χώρο, εμπλουτίζοντας τα μοριακά νέφη (αστρική σκόνη ή αστρόσκονη) που αποτελούν την πρώτη ύλη για τον σχηματισμό των αστέρων και των πλανητών.

Φθορές στα κύτταρα


Εξαιτίας, λοιπόν, της μεγάλης επιτάχυνσης που αποκτούν, της μάζας τους και του θετικού ηλεκτρικού φορτίου που μεταφέρουν, τα σωματίδια (πυρήνες) της γαλαξιακής ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες φθορές στα κύτταρα του οργανισμού μας. «Το ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε πόση είναι η ποσότητα της ακτινοβολίας που μπορεί να χτυπήσει ένα ανθρώπινο όργανο», λέει ο δρ Φράνσις Κουκινότα, από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων «Τζόνσον» της ΝΑSΑ. Και προσθέτει ότι για να φθάσει η ακτινοβολία στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα τοιχώματα του διαστημοπλοίου, τη στολή του αστροναύτη, το δέρμα και άλλους ιστούς του σώματος. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία. Ορισμένες φορές αυτές οι ασπίδες μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ακτινοβολία. Άλλες φορές όμως, όταν τα σωματίδια προσκρούσουν στις ασπίδες μπορεί να δημιουργήσουν τη διάχυση μιας άλλης ακτινοβολίας, που λέγεται δευτερογενής και η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη.
Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Τα δύο ανθρώπινα ομοιώματα λοιπόν, ο Ματρόσκα και ο Φρεντ, μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται 400 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και δέχεται περίπου το 1/3 της ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη. Παρέμειναν εκεί για τέσσερις μήνες έχοντας στο εσωτερικό τους 416 δοσίμετρα από λίθιο, καθένα από τα οποία μετρούσε τη δόση ακτινοβολίας που δεχόταν συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Τα δοσίμετρα έδειξαν ότι σημαντικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, ο θυρεοειδής, η καρδιά, το έντερο και το στομάχι, δέχονταν μεταβαλλόμενες δόσεις ακτινοβολίας με το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν, να αποθηκεύεται στους ιστούς του σώματος. Από μια πρώτη εκτίμηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε ότι αν ένας αστροναύτης κατευθυνόταν μακρύτερα από τον διαστημικό σταθμό, θα δεχόταν 3 φορές περισσότερη ακτινοβολία που θα ήταν αρκετή για να τους προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Κάποιοι από τους αστροναύτες των αποστολών Αpollo ανέπτυξαν καταρράκτη στα μάτια, στη διάρκεια του ολιγοήμερου ταξιδιού τους για το φεγγάρι. Αν πήγαιναν στον Άρη, προφανώς θα έφταναν νεκροί...


Πιο ευαίσθητες οι γυναίκες στο Διάστημα

Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ προσπαθούν να καταλάβουν τι πιθανότητες έχει να αναπτύξει καρκίνο ένας αστροναύτης ταξιδεύοντας επί ένα χρόνο περίπου για να φθάσει στον Άρη. Ένα υγιής 40χρονος άντρας που δεν καπνίζει, έχει υποθετικά έως και 20% πιθανότητες να πεθάνει τελικά από καρκίνο. Στο Διάστημα, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Μπορεί να είναι από 24% μέχρι και 39%. Αν μάλιστα πρόκειται για γυναίκα αστροναύτη, οι πιθανότητες είναι ακόμη περισσότερες εξαιτίας ευαίσθητων οργάνων όπως οι μαστοί και οι ωοθήκες. Στο Εργαστήριο Διαστημικής Ακτινοβολίας της ΝΑSΑ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν επιταχυντές σωματιδίων που προσπαθούν να προσομοιώσουν τις κοσμικές ακτίνες. Ερευνητές εκθέτουν σε αυτές κύτταρα και ιστούς θηλαστικών και στη συνέχεια διερευνούν τις ζημιές που υφίστανται.


Τα υλικά

Μέχρι τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος στο βαθύ Διάστημα από την ακτινοβολία και κανείς δεν ξέρει με τι είδους υλικά να εξοπλίσει ένα διαστημόπλοιο. Το αγαπημένο υλικό των αεροδιαστημικών κατασκευαστών είναι το αλουμίνιο επειδή είναι ελαφρύ, συμπαγές και προσφιλές εδώ και πολλά χρόνια στους μηχανικούς. Θεωρητικά μπορεί να απορροφήσει τη μισή ποσότητα ακτινοβολίας που πέφτει στο διαστημόπλοιο αλλά αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί. Το πλαστικό, φαίνεται να είναι μια καλή λύση. Τα πλαστικά - λένε οι ειδικοί - είναι πλούσια σε υδρογόνο, ένα στοιχείο με μεγάλη απορροφητικότητα. Για παράδειγμα το πολυαιθυλένιο, που είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι σακούλες σκουπιδιών, απορροφά 20% περισσότερη ακτινοβολία απο το αλουμίνιο. Ένα ενισχυμένο πολυαιθυλένιο που φτιάχτηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων «Μάρσαλ» της ΝΑSΑ, είναι 10 φορές δυνατότερο απο το αλουμίνιο και ελαφρύτερο.

Μπράβο στο Έλληνα Πρέσβη στην Γερμανία για την παρέμβαση του στο νέο ακραίο εθνικιστικό παραλήρημα του ακροδεξιού Προέδρου Ιβάνοφ

Αναδημοσίευση από το Blog Ακρίτας-Η ιστορία της Μακεδονίας

Μετά το τέλος της ομιλίας του Σκοπιανού ακροδεξιού Προέδρου Ιβάνοφ στο ίδρυμα Konrad Adenauer ο Έλληνας Πρέσβης στην Γερμανία Τάσος Τρικούνης ανταπαντώντας στα γνωστά επιχειρήματα του είπε ότι "O Γκρούεφσκι δηλητηριάζει τον λαό του με την μανία του Μεγαλεξανδρισμού."Ο Ιβάνοφ -ο οποίος είναι επιλογή του ακροδεξιού κόμματος VMRO/DPMNE- στο λόγο του ήταν χαρακτηριστικός των προθέσεων της γειτονικής χώρας όπου μίλησε σαφώς για διαμελισμό της Μακεδονίας και για το γνωστό "39% η FYROM και 51% η Ελλάδα" Επίσης για μία άλλη φορά αμφισβήτησε την πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων Μακεδόνων λέγοντας ότι "αποτελούν μόνο το 5% του συνολικού χώρου της Μακεδονίας."Υπενθυμίζω ότι στο προοίμιο της Συντάγματος της FYROM υπάρχει καθαρή αναφορά για εφαρμογή των αποφάσεων της ASNOM(εποχής Τίτο) όπου μία από αυτές είναι η "ένωση των Μακεδονιών".


Βρέθηκε στο βυθό προϊστορικός Οικισμός

Φώτο: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την υπόγεια ανασκαφή που αποκάλυψε τον προϊστορικό οικισμό στον βυθό της Νότιας Λακωνίας. Οπως επισημαίνουν πάντως οι επιστήμονες, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής χαρακτηρισμός της κατασκευής.

Μια μικρή πόλη στον βυθό της Λακωνίας
Προϊστορικός οικισμός αποτελούμενος από μεγάλα κτίρια και την κατοικία του ηγεμόνα βρέθηκε κοντά στη Νεάπολη


Το Βήμα - Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009


Εναν καταποντισμένο στη θάλασσα προϊστορικό οικισμό που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λακωνίας, πλησίον της Νεάπολης, ανέσκαψαν εφέτος το καλοκαίρι οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτοντας μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, ανάμεσά τους και το «μέγαρον», δηλαδή την έδρα και κατοικία του ηγεμόνα. Πρόκειται για ένα κτίριο μήκους 35 μέτρων, οι διαστάσεις και η κάτοψη του οποίου παραπέμπουν στις αντίστοιχες κατασκευές της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, περιόδου στην οποία τοποθετούνται και άλλοι οικισμοί που έχουν βρεθεί στην ξηρά. Οπως είναι φανερό λοιπόν, το εύρημα είναι εξαιρετικό- αν και, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο ακριβής χαρακτηρισμός της αυτής κατασκευής θα προσδιοριστεί με την περαιτέρω έρευνα. Η ακριβής περιοχή όπου έγινε η υποθαλάσσια ανασκαφή του οικισμού από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι το Παυλοπέτρι στην περιοχή ΠούνταΒιγκλάφια Βοιών Λακωνίας. Εκεί είχε πραγματοποιήσει για πρώτη φορά επιφανειακή έρευνα το 1969 ο γεωλόγος-ωκεανολόγος δρ Νίκολας Φλέμιγκ, ωστόσο αυτή τη φορά η υποβρύχια ανασκαφή προσφέρει περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα. Κατ΄ αρχάς εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν νέα κτιριακά κατάλοιπα αυξάνοντας την έκταση του καταποντισμένου οικισμού περίπου κατά ένα τρίτο σε σχέση με την ήδη γνωστή. Ανελκύστηκαν επίσης 230 όστρακα και ομάδες οστράκων, τα οποία, από πρώτη εκτίμηση, χρονολογούνται στην πλειονότητά τους στην Πρωτοελλαδική εποχή (3η π.Χ. χιλιετία), ενώ μικρότερος αριθμός στη Μεσοελλαδική (2000- 1600 π.Χ.) και στην Υστεροελλαδική εποχή (1600- 1100 π.Χ.), δεν λείπουν ωστόσο και κάποια που ανήκουν στους ιστορικούς χρόνους. Η μετατόπιση της άμμου από φυσικά αίτια κατά το διάστημα που μεσολάβησε από το 1969, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο του γεωλογικού σκέλους της έρευνας, επέτρεψε να διακριθούν συστάδες νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Σε τμήμα αυτών διακρίνεται μια ευθυγράμμιση προσόψεων που, ενδεχομένως, αποτελεί τη νοητή συνέχεια της κεντρικής οδού του οικισμού, η οποία είχε ήδη καταγραφεί. Νέα κτιριακά κατάλοιπα εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν επίσης στο νότιο τμήμα του οικισμού, καθώς και στην περιοχή της Πούντας. Τ η διεύθυνση της έρευνας έχει για την ΕΕΑ ο καταδυόμενος αρχαιολόγος κ. Ηλίας Σπονδύλης, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίευσης, Τεκμηρίωσης και Αρχείου, ενώ η βρετανική πλευρά έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ δρα Τζ. Σ.Χέντερσον. Ελληνες και Βρετανοί πάντως εργάζονται σε ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας, με δυνατότητα ανανέωσης και παράτασης της διάρκειάς του αν τα επιστημονικά δεδομένα και η πρόοδος της έρευνας το απαιτήσουν. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προβλέπεται γεωλογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και υπό τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας δρα Δ. Σακελλαρίου. Σκοπός της γεωλογικής έρευνας είναι η μελέτη των αιτιών της μετακίνησης της άμμου στην περιοχή, ο ακριβής προσδιορισμός της αρχαίας ακτογραμμής και η διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον καταποντισμό του οικισμού.

Βανδαλισμοί σε ελληνικό νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης

Πράξη μισαλλοδοξίας
Βανδαλισμοί σε ελληνικό νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης
Κωνσταντινούπολη
Εκτεταμένες καταστροφές σε τάφους στο ελληνικό νεκροταφείο του Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης προκάλεσαν βάνδαλοι στις αρχές του μήνα.
Συγκεκριμένα, το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε από του φύλακες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το νεκροταφείο, ότι άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 89 τάφους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι βάνδαλοι εισέβαλαν στο νεκροταφείο από τον πέτρινο φράχτη του νεκροταφείου που βρίσκεται επί της παρακείμενης δημόσιας οδού.
Πηγές της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη σχολιάζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το νεκροταφείο γίνεται στόχος των βανδάλων, ωστόσο αυτή τη φορά είναι πρωτοφανής η έκταση των ζημιών.
Μετά από το περιστατικό αυτό η Εφοροεπιτροπή των Νοσοκομείων Βαλουκλή προτίθεται να προχωρήσει στην ανέγερση υψηλότερου τοίχου για να αποτρέψει την πρόσβαση στο χώρο του νεκροταφείου. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν μετά την ανέγερση του τοίχου.


Newsroom ΔΟΛ

14.9.09

Ειμαστε λευκοί μόνο 5.500 χρόνια!


Από τη ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Οι πρώτοι άνθρωποι που αποίκισαν τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία είχαν μαύρο δέρμα. Οι τροφές των καλλιεργειών που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη D έφεραν το λευκό χρώμα΄.
Οι λευκοί Ευρωπαίοι εξελίχθηκαν μόλις πριν από 5.500 χρόνια, επισημαίνουν σε έρευνά τους Νορβηγοί επιστήμονες, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που αποίκησαν τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία είχαν μαύρο χρώμα δέρματος επί χιλιετίες. Οπως αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου, μόλις οι πρώτοι άνθρωποι σταμάτησαν το κυνήγι και στράφηκαν στην γεωργία, το λευκό δέρμα άρχισε να κερδίζει έδαφος.

Για χιλιετίες οι Ευρωπαίοι είχαν μαύρο χρώμα δέρματος. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προκάλεσε τη ραγδαία εξάπλωση του λευκού δέρματος (φωτογραφία αρχείου)
Το γεγονός αυτό έχει την ακόλουθη εξήγηση: οι τροφές από καλλιέργειες έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D, ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Οταν οι άνθρωποι εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες, γεμίζουν τις μπαταρίες τους σε βιταμίνη D, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με το μαύρο δέρμα.
Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι χαμηλά, για την επιβίωση των ανθρώπων ήταν απαραίτητη η παραγωγή βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με μελαψό δέρμα ή όσοι ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχουν κάποια δυσκολία στο να παράγουν βιταμίνη D όλο το χρόνο.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της έρευνας, Γιόχαν Μόαν, από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου στο Οσλο, επισημαίνει πως στην Αγγλία, πριν από 5.500-5.200 χρόνια, οι τροφές διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την αλιεία, γεγονός που οδήγησε στη ραγδαία εμφάνιση του λευκού δέρματος.
Ο Μόαν, συνεργάτης του Ρίτσαρντ Σέλτοου, ο οποίος είναι βιοφυσικός στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχάβεν από τη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Ερευνες έδειξαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης αυτής σχετίζεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη, αρθρίτιδα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Τα κρύα κλίματα και το υψηλό γεωγραφικό πλάτος επιταχύνουν την ανάγκη λεύκανσης του δέρματος. Οι τροφές από καλλιέργειες αποτελούν ανεπαρκή πηγή βιταμίνης D και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλή για την παραγωγή αρκετής βιταμίνης στα μαύρα δέρματα», τονίζουν οι δύο συνεργάτες.
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί, πάντως, ότι τα πορίσματα των Νορβηγών ερευνητών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη καθώς η ιστορία του εποικισμού της Ευρώπης είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα όπου οι εποχές των παγετώνων επικρατούσαν των κλιματικών φαινομένων των καιρών εκείνων.

Ανακαλύφθηκε νέα ζώνη ακτινοβολίας στον Κρόνο

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή δρα Ηλία Ρούσο, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ανακάλυψε μια νέα προσωρινή ζώνη ακτινοβολίας στον Κρόνο, η οποία βρίσκεται γύρω από την τροχιά του δορυφόρου Διόνη, σε απόσταση περίπου 377.000 χλμ. από το κέντρο του πλανήτη.
Η ανακάλυψη παρουσιάζεται σήμερα από τον Ρούσο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης, που πραγματοποιείται στο Πότσνταμ της Γερμανίας.
Ο εντοπισμός του φαινομένου έγινε με την χρήση ενός ειδικού οργάνου απεικόνισης της μαγνητόσφαιρας, το οποίο βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος Κασίνι, σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από τον Ιούλιο του 2004.
Ζώνες ακτινοβολίας, όπως η ζώνη Βαν Άλεν της Γης, έχουν ανακαλυφθεί στο Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η παρατήρηση της μεταβολής της έντασης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας μόνο στις ζώνες της Γης και του Δία. Όμως η αποστολή Κασίνι επέτρεψε πλέον στους επιστήμονες να μελετήσουν, εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, τις αντίστοιχες μεταβολές στην ζώνη ακτινοβολίας και του Κρόνου.
Η ομάδα υπό τον Ρούσο έκανε τη σχετική ανακάλυψη αναλύοντας τα δεδομένα των οργάνων του Κασίνι, που μετρούν την ενέργεια και την κατανομή των φορτισμένων σωματιδίων στην μαγνητική σφαίρα που περιβάλλει τον Κρόνο. Σύμφωνα με τον Ρούσο, οι πιο δραματικές μεταβολές παρατηρήθηκαν ως ξαφνικές αυξήσεις στην ένταση των υψηλής ενέργειας φορτισμένων σωματιδίων στο εσωτερικό τμήμα της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου, στην περιοχή των δορυφόρων Διόνης και Τηθύος.
Οι μεταβολές αυτές, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρα ατμόσφαιρες γύρω από τους δύο δορυφόρους του Κρόνου, σχηματίζονται ως "απάντηση" σε ηλιακές καταιγίδες που κτυπούν περιοδικά τη μαγνητόσφαιρα του Κρόνου. Η νέα ζώνη, που ονομάστηκε "ζώνη της Διόνης", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, βαθμιαία απορροφήθηκε από τους δύο δορυφόρους (Η Τηθύς βρίσκεται λίγο πιο κοντά στον Κρόνο, σε τροχιά απόστασης 295.000 περίπου από αυτόν).
Αντίθετα με τη ζώνη Βαν Άλεν πέριξ της Γης, καθώς και την μεταβαλλόμενη ζώνη ακτινοβολίας πέρα από την τροχιά της Τηθύος, οι ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου, που βρίσκονται πιο κοντά, μεταξύ της Τηθύος και του πλανήτη, είναι πολύ σταθερές και δείχνουν αμελητέα μεταβολή κατά την περίοδο των ηλιακών καταιγίδων και καμία μεταβολή στα πέντε χρόνια που τις παρατηρεί το Κασίνι. Η εξωτερική μεταβαλλόμενη και η εσωτερική αμετάβλητη ζώνη φαίνεται να χωρίζονται ξεκάθαρα από ένα μόνιμο κενό ακτινοβολίας κατά μήκος της τροχιάς της Τηθύος.
Σύμφωνα με τον Ρούσο, οι παρατηρήσεις δείχνουν πως η Τηθύς δρα σαν φράγμα ενάντια στη "διείσδυση" ενεργειακά φορτισμένων σωματιδίων και προστατεύει τις εσωτερικές ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου από τις επιδράσεις του ηλιακού ανέμου. Το γεγονός αυτό κάνει τις εσωτερικές ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου την πιο απομονωμένη μαγνητοσφαιρική δομή στο ηλιακό σύστημά μας.
Ο Ηλίας Ρούσος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και διαστημικές σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος του Στρασβούργου, ενώ απέκτησε το διδακτορικό του από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατάκτηση της Σελήνης, 26-24 Ιουλίου 1969.



Η προσεδάφιση στο Φεγγάρι και η επιστροφή.

Reaching for the moon a web documentary from France 24 and RFI. Retrace the key steps in space exploration.


Μια παραγωγή για τα σαράντα χρόνια της επανδρωμένης αποστολής και προσεδάφισης


Επισκεφθείτε το πατώντας : ΣΕΛΗΝΗ

Λουκέτο στο ΙΜΧΑ;



Απειλείται με λουκέτο το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου
Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ (Αντγου ε.α., Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγού ΓΕΕΦ)
- Το Παρόν

Το μοναδικό αξιόλογο ελληνικό ίδρυμα μελέτης των βαλκανικών θεμάτων κινδυνεύει να κλείσει οριστικά, λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών κονδυλίων.
Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), που ιδρύθηκε το 1953 και έκτοτε λειτουργεί συνεχώς έχοντας προσφέρει αξιολογότατο πνευματικό έργο, πνέει τα λοίσθια λόγω αδιαφορίας του υπουργείου Εξωτερικών να καλύψει μέρος των δαπανών του, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Στην εποχή που το λεγόμενο «Μακεδονικό» θέμα έχει μπει στην πιο κρίσιμη φάση του, η Ελλάδα αντί να ενεργοποιήσει όλες τις φυσικές και πνευματικές της δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα της σκοπιανής προπαγάνδας, βάζει οικονομική τρικλοποδιά στο πλέον εξειδικευμένο ελληνικό πνευματικό ίδρυμα που είναι σε θέση, γιατί διαθέτει τη γνώση και την πείρα, να προβάλλει με σοβαρότητα την ιστορική αλήθεια. Σε ένα κράτος όπου χιλιάδες κομματικοί επιτήδειοι ενθυλακώνουν τεράστια ποσά ως δήθεν μισθούς, και όπου βρίθουν οι άχρηστοι μάναντζερ, είναι παράλογο να μη βρίσκονται χρήματα για τη λειτουργία του ΙΜΧΑ. Το παράδοξο έχει μια παρανοϊκή συνέχεια: Όταν ζητούν χρήματα οι γνωστοί νεωτερικοί, νεοοθωμανοί ιστορικοί, τότε βρίσκονται αυτομάτως όχι μόνο τεράστια ποσά, αλλά και χίλιες άλλες μεθοδεύσεις για να διευκολύνουν το ανθελληνικό καταστροφικό τους έργο, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις του ελληνικού λαού. Είμαστε λοιπόν ένα κράτος αυτοκτονίας; Και αφού σύμπας ο ελληνικός λαός έχει κατ' επανάληψη ταχθεί κατά των βιβλίων και των απόψεων των νεωτερικών, ποίοι είναι εκείνοι που στηρίζουν, πάνω από τον λαό και τους νόμους αυτού του κράτους, τους ανθέλληνες; Το υπ. Εξωτερικών καλείται να λογοδοτήσει για το κλείσιμο του ΙΜΧΑ. Πρέπει να εξηγήσει στον λαό ποια σκοτεινά μυαλά βάλθηκαν να κλείσουν το ίδρυμα και να αφήσουν ανενόχλητους τους Σκοπιανούς στο ανθελληνικό τους παραλήρημα. Οι Σκοπιανοί έχουν στριμωχθεί για καλά από τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους. Επέστη η ώρα να φάνε το τελειωτικό τους κτύπημα. Μην τους σώσετε, κύριοι του υπουργείου Εξωτερικών. Δώστε τα χρήματα που χρειάζεται το ΙΜΧΑ για να κάνει τη δουλειά που πρέπει, άλλως θα είστε υπόλογοι έναντι της Ιστορίας. Σας παρακαλούμε αυτήν την προειδοποίηση να μην την αντιπαρέλθετε με τη, γνωστή τοις Δημοσίοις, μέθοδο της σιωπής.


13.9.09

Στα βήματα των... πρώτων Ρωμαίων

της Αγγελικής Κώττη akotti@pegasus.gr


Εντοπίσθηκαν η κάτω πόλη του αρχαίου Παλλάντιου και η αρχαία Μανθυρέα
Ο ποια πέτρα και αν σηκώσεις έναν Ελληνα θα βρεις από κάτω. Ακόμη και τις πέτρες του Παλατίνου Λόφου, του σημείου όπου Αρκάδες άποικοι ίδρυσαν τη Ρώμη. Ο μύθος αυτός, που αναφέρεται από τον Παυσανία, τον Οβίδιο και άλλες αρχαίες πηγές, κάνει πολλούς Ιταλούς να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ελληνικό νομό, αναζητώντας τα ερείπια του αρχαίου Παλλάντιου, της πόλης από την οποία ξεκίνησαν ο Εύανδρος και οι σύντροφοί του. Κατά παραφθορά εκείνου του ονόματος, ο Παλατίνος Λόφος, στις όχθες του Τίβερη, πήρε το δικό του.

Μέχρι τώρα δεν είχαμε και πολλά να δείξουμε, καθώς οι παλαιές ανασκαφές είχαν αποκαλύψει ένα μικρό τμήμα της αρχαίας ακρόπολης... Αλλά, η αναδημιουργία της λίμνης Τάκα, που είχε αποξηρανθεί και για περιβαλλοντικούς λόγους πρέπει να επαναφερθεί στη θέση της, συνέβαλε σε μια σπουδαία αποκάλυψη. Οπως λέει στο «Εθνος» ο έφορος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Μιχάλης Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε αύλακες για το νερό, εντοπίσθηκαν η κάτω πόλη του αρχαίου Παλλαντίου όπως και η αρχαία Μανθυρέα. Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή είχε ξεκινήσει ανασκαφές στο αρχαίο Παλλάντιο. Μόνο που αυτό έγινε στα 1940... Οι τωρινές ανασκαφές αποκάλυψαν τμήμα της οχύρωσης της κάτω πόλης καθώς και σπίτια. «Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν τα όριά της» μας λέει ο κ. Πετρόπουλος. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει επίσης οικοδόμημα με σειρά από βάσεις κιόνων για το οποίο υπάρχει υποψία πως είναι δημόσιο. Ο Παυσανίας αναφέρει πως κοντά στο Παλλάντιο υπήρχε δάσος από βελανιδιές. Μέσα στην πόλη, υπήρχε ναός και λίθινα αγάλματα του Πάλλαντα (ιδρυτή) και του Ευάνδρου, όπως και ιερό Κόρης και Δήμητρας. Στην κορυφή της ακρόπολης σωζόταν επί των ημερών του ιερό των θεών οι οποίοι είχαν το προσωνύμιο «καθαροί» και στους οποίους ορκίζονταν για τα πιο σημαντικά ζητήματα. Τη Μανθυρέα οι ειδικοί την τοποθετούσαν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν είχαν βρει ίχνη της. Οι ανασκαφές για την Τάκα έδειξαν την ακριβή θέση της - κοντά στην αρχαία Τεγέα, κάτι που ανέφερε και ο Παυσανίας. Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως σκάβουν οικοδομικά κατάλοιπα, καθώς η ανασκαφή δεν μπορεί να «ανοίξει» ιδιαίτερα στο πλαίσιο του έργου. Η κατοίκηση στη θέση ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, χωρίς να έχουμε αποδείξεις για οργανωμένο οικισμό. Εντοπίζονται υπολείμματα τοίχων. Επίσης, κατάλοιπα από τη μεταγενέστερη κλασική πόλη. Ευχή όλων είναι να ακολουθήσουν συστηματικές ανασκαφές που θα δώσουν ευκαιρία να ολοκληρωθεί η έρευνα. Εξαιρετικός επιστήμονας και έφορος, δραστήριος, οργανωτικός, αποτελεσματικός, ο κ. Πετρόπουλος, εκτός από τις συστηματικές ανασκαφές στις οποίες μετέχει ή διευθύνει, συντονίζει και τις λοιπές σωστικές ανασκαφές που γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας. Αποκαλύπτονται πολλές θέσεις με αρχαία από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή της ύστερης αρχαιότητας...






Εθνος

Δύο γαλαξίες σε... τροχιά συγχώνευσης


Σε τρία δισεκατομμύρια χρόνια υπολογίζεται η «συνάντησή» μας με την Ανδρομέδα, που θα σχηματίσει έναν νέο γιγάντιο ελλειπτικό γαλαξία
Παρόλο που μοιάζει ήρεμος, όπως κι όλα όσα φαίνονται στον ουρανό, εντούτοις ο γειτονικός μας γαλαξίας της Aνδρομέδας αποδείχτηκε πρόσφατα ότι είναι ιδιαίτερα βίαιος. H διαπίστωση αυτή ανακοινώθηκε από μία ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ οι οποίοι εντόπισαν στα περίχωρα του γαλαξία της Aνδρομέδας ροές αστρικών συγκεντρώσεων που φαίνονται ότι είναι αποτέλεσμα των κανιβαλικών του ορέξεων.

Mε άλλα λόγια, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας, ο οποίος βρ
ίσκεται σε απόσταση 2,5 περίπου εκατομμυρίων ετών φωτός, έχει αρχίσει, εκατομμύρια χρόνια τώρα, και συνεχίζει, ένα «τρικούβερτο φαγοπότι» με θύματα μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται στα προάστιά του. Oπως είναι γνωστό, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας είναι ο μεγαλύτερος γαλαξίας της Tοπικής μας Oμάδας γαλαξιών, η οποία αποτελείται από περίπου τριάντα γαλαξίες, εκ των οποίων ο δικός μας και ο γαλαξίας της Aνδρομέδας είναι οι μεγαλύτεροι.

Το επόμενο «θύμα»

Eνας άλλος μεγάλος σχετικά γαλαξίας, ο M33 στον αστερισμό του Tριγώνου, φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο θύμα των ορέξεών του, αφού βρίσκεται στην άμεση γειτονιά του. Στο μέλλον, μάλιστα, σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, οι ενοποιημένοι πλέον γαλαξίες, της Aνδρομέδας και του Tριγώνου, πρόκειται να συγκρουστούν και να ενοποιηθούν και με τον δικό μας. Ήδη οι γαλαξίες αυτοί καλπάζουν προς το μέρος μας με ταχύτητα με ταχύτητα 500.000 χιλιομέτρων την ώρα. Aφού λοιπόν πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον αυτό σημαίνει ότι κάποτε στο μέλλον οι δυο γαλαξίες, ο δικός μας και ο γαλαξίας της Aνδρομέδας, πρόκειται αναπόφευκτα και απαρέγκλιτα να συγκρουστούν (σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια). H τιτάνια αυτή σύγκρουση όμως, στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν πρόκειται να είναι μετωπική. Oι δύο γαλαξίες θα προσπεράσουν ο ένας τον άλλο, διαταράσσοντας φυσικά την όλη τους δομή από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που θα υφίστανται. Πενήντα εκατομμύρια χρόνια μετά την πρώτη επαφή, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας θα επανακάμψει προς το μέρος μας με κατεύθυνση το κέντρο του Γαλαξία μας όπου θα φτάσει σε άλλα τόσα χρόνια. Tελικά οι δύο γαλαξίες θα ενσωματωθούν ο ένας στον άλλο σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Tην εποχή εκείνη ο νέος γαλαξίας που θα έχει δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει όλα τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν οι προγεννήτορές του, ενώ η μορφή του θα έχει αλλάξει και από σπειροειδής θα έχει μετατραπεί σ' έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία. Συχνό φαινόμενο οι γαλαξιακές συγκρούσεις Oι αστρονόμοι έχουν σήμερα συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι διαδικασίες που διαρκούν δισεκατομμύρια χρόνια, συμβαίνουν πιο συχνά απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τα μεγέθη των συγκρουόμενων γαλαξιών και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Oι μικρότεροι γαλαξίες καταβροχθίζονται συνήθως από τους μεγαλύτερους. Στις περιπτώσεις ισορροπίας δυνάμεων οι δύο γαλαξίες ενώνονται σχηματίζοντας έναν ελλειπτικό γαλαξία, διαφορετικά επικρατεί συνήθως το σχήμα και η δομή του μεγαλύτερου. Δεκάδες τέτοιες στενές επαφές έχουν καταγραφεί από τα μεγάλα τηλεσκόπιά μας. Στο παρελθόν, όταν οι γαλαξίες ήταν μικρότεροι και οι αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές, τέτοιου είδους συγκρούσεις ήταν κάτι το συνηθισμένο. Oρισμένες άλλες φωτογραφίες που έχουμε πάρει μάς δείχνουν τους γαλαξίες όπως ήταν πριν από δέκα δισεκατομμύρια χρόνια κι έτσι μας αποκαλύπτουν την ύπαρξη χιλιάδων παρόμοιων συγκρούσεων στο παρελθόν. Tην εποχή εκείνη οι γαλαξίες ήταν πολύ μικρότεροι και οι μέσες αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές. Eτσι οι γαλαξιακές συγκρούσεις ήταν κάτι το συνηθισμένο. Φυσικά, οι απόμακρες αυτές συγκρούσεις είναι πάρα πολύ αχνές και πολύ μικρές για να διαπιστωθούν οι λεπτομέρειες των διαδικασιών που συμβαίνουν εκεί. Aλλά οι μελέτες των λιγότερο συνηθισμένων κοντινών μας γαλαξιακών συγκρούσεων, μας αποκαλύπτουν ότι οι ίδιες αυτές διαδικασίες συνέβαιναν στο παρελθόν με μεγαλύτερη συχνότητα.