Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.9.09

Πενήντα δύο χρόνια διαστημικών εξερευνήσεων




Φώτο: ο πρώτος (ρωσικός) δορυφόρος Спутник-1, Sputnik-1 ή Σπούτνικ 1

Το χρονικό των εξερευνήσεων

1957: Η περιπέτεια της εξερεύνησης των πλανητών ξεκινά, με την εκτόξευση του δορυφόρου Sputnik.
1962: Κοντινή διάβαση του διαστημοπλοίου Μariner-2 από τον πλανήτη Αφροδίτη.
1962: Ακολουθούν αλλεπάλληλες αποστολές Μariner, ως και εφέτος.
1972: Αρχίζει η εξερεύνηση του Δία και εξωπλανητών, με τα Ρioneer 10 και 11.
1975: Κοντινή διάβαση του Ερμή από το Μariner 10 και, εφέτος, από το διαστημόπλοιο Μessenger.
1977: Ξεκινά το επικό ταξίδι των διαστημόπλοιων Voyager 1 και 2.
1979: Τα Voyager φθάνουν στον Δία και, το 1980 και το 1981, στον Κρόνο.
1986: Το Voyager 2 φθάνει στον Ουρανό και, το 1989, στον Ποσειδώνα.
2000: Το διαστημόπλοιο Ulysses καταγράφει την αντιστροφή των πόλων του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου.
2008: Το διαστημόπλοιο Ρhoenix επιβεβαιώνει οριστικά την ύπαρξη νερού στον Αρη. Σήμερα: Τα δύο Voyager έχουν περάσει το κρουστικό κύμα παύσης (Τermination Shock), δηλαδή την οριακή επιφάνεια όπου η διαρκώς εκτονούμενη ηλιακή ατμόσφαιρα (ηλιακός άνεμος) συγκρούεται με το μεσοαστρικό υλικό, σε μια απόσταση περίπου 15 δισ. χλμ. από τη Γη.

Τα Voyager διασχίζουν την ηλιόσφαιρα



Τo Voyager 1, ευρισκόμενο σε απόσταση 16,7 δισ. χλμ., είναι το πιο μακρινό από τον Ηλιο ανθρώπινο κατασκεύασμα ως σήμερα.
Mετά τη διάβασή του από τον πλανήτη Ποσειδώνα, το Voyager 2 κατευθύνθηκε νοτίως της ελλειπτικής, ενώ το Voyager 1 κατευθύνθηκε προς το βόρειο τμήμα της ηλιόσφαρας. Ετσι ξεκίνησε μια νέα αποστολή με το όνομα «Voyager Ιnterstellar Μission» (Διαστρική Αποστολή Voyager) με την προσμονή ότι ένα ή και τα δύο αυτά διαστημόπλοια θα προσεγγίσουν τελικά τον μεσοαστρικό χώρο.
Τα Voyager συνέχισαν να κάνουν ανακαλύψεις, όπως η διάβαση του ορίου της ηλιακής ατμόσφαιρας (κρουστικό κύμα παύσης). Αναμένεται ότι τα δύο διαστημόπλοια θα προσεγγίσουν τον εντελώς ανεπηρέαστο από τον ηλιακό άνεμο μεσοαστρικό χώρο, σε περίπου 10 χρόνια. Και τα δύο έχουν αρκετή ισχύ ώστε να συνεχίζουν τη λειτουργία τους τουλάχιστον ως το έτος 2020. Θα αρχίσουν τότε να περιπλανώνται μέσα στον γαλαξία μας. Το Voyager 1 θα φθάσει στον ΑC+793888 του αστερισμού της Καμηλοπάρδαλης σε περίπου 40.000 χρόνια. Το Voyager 2 εν τω μεταξύ κινείται προς την κατεύθυνση του Σείριου, στον οποίο αναμένεται να φθάσει σε περίπου 296.000 χρόνια. Οι αποστάσεις των κοντινότερων αστέρων είναι πραγματικά τεράστιες και τα Voyager, αν και αποτελούν τα πιο προηγμένα διαστημόπλοια του 20ού αιώνα, κινούνται με συγκριτικά χαμηλή ταχύτητα (περίπου 17 χλμ. / sec ή περίπου 61.200 χλμ. / ώρα).
Οι εκπλήξεις του ηλιακού συστήματος Μετά την αρχική εξερεύνηση του Δία και του Κρόνου από τα διαστημόπλοια Ρioneer 10 και 11, απέμεινε στις αποστολές των Voyager 1 και 2 να παράσχουν μια πιο λεπτομερή αναγνώριση των εξωτερικών πλανητών, αρχίζοντας με τον Δία το 1979 και συνεχίζοντας με κοντινές διαβάσεις από τον Κρόνο το 1980 και το 1981. Το Voyager 2 συνέχισε σε μια τροχιά που προέβλεπε την εξερεύνηση του Ουρανού και του Ποσειδώνα, ενώ το διαστημόπλοιο Voyager 1 συνέχισε σε τροχιά που κατευθύνεται έξω από το επίπεδο της εκλειπτικής, προς το μεσοαστρικό Διάστημα. Το διαστημόπλοιο Voyager παρείχε εντυπωσιακές εικόνες καθώς επίσης και λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη φύση και τη σύνθεση των εξωτερικών πλανητών και των δορυφόρων τους. Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν η ερυθρά κηλίδα του πλανήτη Δία, η διάμετρος της οποίας είναι περίπου τριπλάσια της Γης. Αλλο σημαντικό εύρημα είχαμε κατά τη μελέτη της επιφάνειας της Ευρώπης, της δεύτερης από τους δορυφόρους του Δία που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος με το πρώτο τηλεσκόπιο, πριν από περίπου 400 χρόνια.
Μετρήσεις από το μαγνητόμετρο του διαστημόπλοιου Γαλιλαίος (εξ ου και το όνομά του) μας βοήθησαν να διακρίνουμε ότι κάτω από το παχύ στρώμα πάγου υπάρχει ένας ωκεανός υγρού νερού, σε θερμοκρασίες που είναι αρκετά πάνω από το μηδέν. Πιστεύεται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχει η πιθανότητα για σημαντική βιολογική δραστηριότητα. Επίσης, κατά το ταξίδι των δύο Voyager προς τον πλανήτη Κρόνο ανακαλύψαμε έναν ακόμη διαφορετικό κόσμο: Οι επιμήκεις κηλίδες στα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές. Κάτι ακόμη πιο απρόσμενο ήταν η πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου Τιτάνα, που αποτελείται κυρίως από άζωτο με ποσοστό μεθανίου και άλλων χημικών στοιχείων. Σημειώστε ότι ο Κρόνος έχει πολλούς δορυφόρους- 62 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση- που κρύβουν πολλές εκπλήξεις: Κατά την παρατήρηση του δορυφόρου Εγκέλαδου, από το διαστημόπλοιο Cassini το 2005, εντοπίστηκαν στον νότιο πόλο του ιδιόμορφες λωρίδες, οι οποίες τελικά αποκαλύφθηκε ότι εκτοξεύουν πίδακες παγωμένου νερού! Αυτοί οι πίδακες αποτελούνται όχι μονάχα από παγωμένο νερό, αλλά και από άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, όπως επίσης και μεθάνιο. Δεν έγινε ακόμη κατανοητό πώς είναι δυνατόν ένας δορυφόρος του οποίου η διάμετρος είναι 500 χλμ. και η επιφανειακή θερμοκρασία του-200 βαθμοί Κελσίου να εκτοξεύει νερό με τη μορφή σωματιδίων πάγου εμπλουτισμένου με επιπλέον οργανικές ενώσεις, προφανώς από μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνειά του. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις ωστόσο εμφανίστηκαν κατά την προσεδάφιση της κάψουλας Ηuygens, την οποία μετέφερε στην επιφάνεια του Τιτάνα το Cassini, κατά την αποστολή του προς τον Κρόνο. Είδαμε κανάλια στην επιφάνεια του δορυφόρου αυτού, τα οποία καταλήγουν σε μια λίμνη. Επίσης, από την ανάλυση των δεδομένων που ακολούθησε οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι τα βραχώδη αντικείμενα στην επιφάνεια του δορυφόρου είναι κομμάτια υδάτινου πάγου. Στη συνέχεια της αποστολής ο δορυφόρος Cassini συνέλεξε εικόνες από λίμνες στο βόρειο ημισφαίριο. Μία μάλιστα από αυτές έχει μέγεθος συγκρίσιμο με εκείνο της λίμνης Superior, μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.
Το υγρό στην περίπτωση των λιμνών του Τιτάνα είναι αιθάνιο και μεθάνιο. Δηλαδή, το μεθάνιο παίζει στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα έναν ρόλο παραπλήσιο με εκείνον του νερού στην ατμόσφαιρα της Γης. Το Voyager 2 συνέχισε το ταξίδι του προς τον πλανήτη Ουρανό, όπου έφθασε στις 24 Ιανουαρίου του 1986. Ο Ουρανός είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα του οποίου ο άξονας περιστροφής κείται πολύ κοντά στο επίπεδο της ελλειπτικής. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών του είναι περίπου-197 βαθμοί Κελσίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Στη διάρκεια της διάβασής του το Voyager ανακάλυψε 10 νέους δορυφόρους και πέταξε πολύ κοντά στο φεγγάρι Μιράντα, το οποίο παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο τοπίο με βαθιές κοιλάδες και τεράστιες πεδιάδες. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν σε κάποιον την αίσθηση ενός φεγγαριού το οποίο μπορεί να είχε κατακερματιστεί και να επανασυναρμολογήθηκε.
Ο Ουρανός αποδείχθηκε ένας από τους πιο περίεργους εξωτερικούς πλανήτες. Το ταξίδι του Voyager 2 συνεχίστηκε προς τον πλανήτη Ποσειδώνα, όπου έφθασε τον Αύγουστο του 1989. Περισσότερες εκπλήξεις περίμεναν την επιστημονική ομάδα στον πλανήτη αυτόν: Εξι νέα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν, καθώς επίσης και δακτύλιοι που ήσαν διάχυτοι και το υλικό τους ήταν τόσο λεπτό στην υφή του ώστε δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από γήινες παρατηρήσεις. Συνολικά ανακαλύφθηκαν τέσσερις νέοι δακτύλιοι. Επιπλέον, αρκετές σκοτεινές κηλίδες παρατηρήθηκαν στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα.
Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μια μεγάλη σκοτεινή κηλίδα στο μέγεθος της Γης.
Μία ακόμη έκπληξη ενέδρευε στον δορυφόρο του, Τρίτωνα: Ο δορυφόρος αυτός είναι σε ανάδρομη φορά γύρω από τον Ποσειδώνα. Εικάζεται ότι πρόκειται μάλλον για ένα συλληφθέν αντικείμενο, προερχόμενο έξω από το ηλιακό σύστημα. Πιο αξιοσημείωτες ήσαν οι σκοτεινές κηλίδες που παρατηρήθηκαν στην επιφάνειά του και θυμίζουν πίδακες που κινούνται προς μια γενικευμένη κατεύθυνση.

Οι πρώτοι «κοινωνιστές» που ξέχασε η ίδια η κοινωνία

Άνθρωποι που διακρίθηκαν για την προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών έφυγαν πικραμένοι από τη ζωή

Οι πρωτοπόροι εκείνοι, που μέσα στο σκοτάδι του νεοσύστατου ελληνικού κράτους θέλησαν να ανάψουν το λυχνάρι της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, θεωρούνται συνήθως απλώς οραματιστές. Η επίσημη Ιστορία δίνει περιορισμένη σημασία στους αγώνες τους, αφού απέτυχε να τους αποσιωπήσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν διανοητές μεγάλου βεληνεκούς. Διακρίθηκαν για την ασυμβίβαστη δράση τους, για την επίμονη προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών κοινωνικής δικαιοσύνης, για την αυτοθυσία τους.

Ο Ρόκκος Χοϊδάς πέθανε στη φυλακή το 1890. Είχε καταδικαστεί για εξύβριση του βασιλιά. Παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος, δεν δέχτηκε να αποφυλακιστεί υπό τον όρο να ζητήσει συγνώμη.
Ο δημοσιογράφος, ποιητής και διεισδυτικός στοχαστής Παναγιώτης Πανάς αυτοκτόνησε το 1896 στο ξενοδοχείο «Ξένων» του Πειραιά, φτωχός, άρρωστος και παραγκωνισμένος.

Το 1907 ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονήθηκε στον Πυργετό της Λάρισας από ανθρώπους των τσιφλικάδων.
Αυτοί οι φλογεροί ανατροπείς έφυγαν πικραμένοι από τη ζωή. Οι περισσότεροι πιστεύοντας πως η σποριά τους δεν βρήκε γόνιμο έδαφος σ' αυτόν τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που γράφτηκαν στον τάφο του Κεφαλλονίτη Ηλία Ζερβού - Ιακωβάτου, του ηγέτη των Επτανήσιων Ριζοσπαστών:
«Μόχθους πολλούς και πλείστας θυσίας υποστάς υπέρ πατρίδος συνενεγκών, αντί των οποίων μόνον τας αδικίας του κόσμου συλλέξας, κείμαι ενθάδε».

ΟΡΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα το 1849

Ο όρος σοσιαλισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την «Εφημερίδα της Σμύρνης» στα 1849.
Από εκεί τη μετέφερε στο δικό του έντυπο «Νέοι Καιροί», που εκδιδόταν στην Αθήνα, ο γιατρός Παναγιώτης Σοφιανόπουλος (1786-1856), σπουδασμένος στην Ιταλία και τη Γαλλία, αγωνιστής του 1821, στέλεχος του λεγόμενου Γαλλικού Κόμματος του Κωλέττη, θιασώτης της κοινωνικής δημοκρατίας. Ο Σοφιανόπουλος αναδημοσίευσε από την «Εφημερίδα της Σμύρνης» ένα άρθρο για τους σοσιαλιστές Φουριέ και Οουεν.
Το 1858 στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά οι όροι «κομμουνισμός» και «κομμουνιστής», για να χαρακτηρίσουν και να κατηγορήσουν τον Ιωσήφ Μομφεράτο (1816-1888), από τους επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, δικηγόρο με σπουδές στην Ιταλία και τη Γαλλία, μέλος της Ιόνιας Βουλής και, στη συνέχεια, της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Ο Μομφεράτος ήταν ο μόνος στην Εθνοσυνέλευση της Αθήνας που κατά τη διαδικασία έγκρισης του νέου Συντάγματος καταψήφισε τη Συνταγματική Μοναρχία. Η συνήθης ονομασία για τους σοσιαλιστές του 19ου αιώνα ήταν «κοινωνιστές». Οταν μεταφράστηκε στα ελληνικά το μανιφέστο του Μαρξ και του Ενγκελς, ο τίτλος του αποδόθηκε ως «Κοινωνιστικό Μανιφέστο».
Ο όρος «Αριστερά» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πρακτικά του Κοινοβουλίου το 1881, όταν αναδείχτηκαν βουλευτές έξι δηλωμένοι πολέμιοι της μοναρχίας: Ηταν οι Χ. Δουζίνας, Γ. Μαυρομαράς, Α. Πετσάλης, Δ. Ρηγόπουλος, Γ. Φιλάρετος και Τ. Φιλήμων.
Οι στενογράφοι σημείωναν στα πρακτικά τις αντιδράσεις τους σαν «θόρυβο εκ της Αριστεράς» ή «θόρυβο εκ των αριστεριζόντων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ
Η ίδρυση και η διάσπασή τους
Το Κόμμα των Ριζοσπαστών ήταν ελληνικός πολιτικός φορέας στα Επτάνησα της βρετανικής κατοχής. Ιδρύθηκε το 1848 και διαλύθηκε αμέσως μετά την Ένωση των νησιών με τον εθνικό κορμό, το 1864.
Οι Ριζοσπάστες ξεσήκωσαν τον λαό ενάντια στη Βρετανία και υπέρ της Ενωσης. Εδωσαν μάχες στην Ιόνια Βουλή της Κέρκυρας.
Στις 26 Νοεμβρίου 1850 ο ριζοσπάστης βουλευτής Ιωάννης Δετοράτος - Τυπάλδος σε μια ενθουσιώδη Βουλή πρότεινε το ψήφισμα για την Ενωση. Το ψήφισμα υπέγραψαν και οι Γεράσιμος Λιβαδάς, Ναδάλης Δομενεγίτης, Γεώργιος Τυπάλδος, Φραγκίσκος Δομενεγίτης, Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος, Ιωσήφ Μομφεράτος, Τηλέμαχος Παϊζης, Ιωάννης Τυπάλδος, Αγγελος Σιγούρος - Δεσύλλας, Στυλιανός Πυλαρινός, Χριστόδουλος Τοφάνης.
Οι Αγγλοι απάντησαν με φυλακίσεις και εξορίες. Δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εξορίζονται, ο Ηλίας Ζερβός στα Αντικύθηρα και ο Ιωσήφ Μομφεράτος στην Ερεικούσα. Το κόμμα σχεδόν διαλύεται. Τότε στον χώρο των ριζοσπαστών εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος, που επιζήτησε μόνο την Ενωση χωρίς κοινωνικές αλλαγές.
Το 1862 ο Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος, ως πρόεδρος της Ιόνιας Βουλής, ανεβαίνει στο βήμα και προτείνει αναστολή των εθνικών διεκδικήσεων και προώθηση ρυθμίσεων που θα βελτίωναν την κοινωνική θέση των πολιτών. Στο πλευρό του στάθηκαν οι παλιοί ριζοσπάστες.
Ο Λομβάρδος και οι νέοι ριζοσπάστες διαφώνησαν, με αποτέλεσμα να επέλθει η διάσπαση. Διαμορφώθηκαν δύο σχήματα:
Το Κόμμα Αληθινών Ριζοσπαστών, που απέβλεπε στην Ενωση με την Ελλάδα, μαζί με εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αρχηγοί του ήταν οι Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος και Ιωσήφ Μομφεράτος.
Το Κόμμα των Ενωτικών Ριζοσπαστών, που απέβλεπε απλά στην Ενωση. Αρχηγός του ήταν ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος.
Τον Μάιο του 1864, οι Αληθινοί δεν δέχτηκαν να πάρουν μέρος ούτε στις κυρωτικές διαδικασίες για την ενσωμάτωση των νησιών του Ιονίου ούτε στους πανηγυρισμούς. Προτίμησαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

ΧΟΪΔΑΣ - ΠΑΝΑΣ - ΑΝΤΥΠΑΣ - ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ

Οι φλογεροί αγωνιστές του νομού Κεφαλληνίας

Στα πρώτα φτερουγίσματα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, η Επτάνησος, ιδιαίτερα ο νομός της Κεφαλονιάς, έπαιξε ρόλο. Από εκεί κατάγονταν ο Ρόκκος Χοϊδάς, ο Παναγιώτης Πανάς, ο Μαρίνος Αντύπας, ο Πλάτων Δρακούλης.
Ο Ρόκκος Χοϊδάς (1830-1890) υπήρξε διακεκριμένος δικαστικός. Βουλευτής εξελέγη το 1875 και θεωρείται η πλέον μαχητική περίπτωση σοσιαλιστή βουλευτή για την Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Το ξεκίνημα της πολιτικής του πορείας σημαδεύτηκε από μια μονομαχία. Σε λαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα εναντίον των αυθαιρεσιών του πρωθυπουργού Βούλγαρη (του επιλεγόμενου Τζουμπέ), ο βουλευτής Μεσολογγίου Στάικος έβρισε τους συγκεντρωμένους. Αντέδρασε ο Χοϊδάς και η φιλονικία κατέληξε σε μονομαχία με πιστόλια, κατά την οποία ο φλογερός Κεφαλονίτης τραυματίστηκε στον πνεύμονα.
Ως κοινοβουλευτικός διακρίθηκε για τη ρητορική του δεινότητα. Αλλά επειδή αρνήθηκε να δώσει τον βουλευτικό όρκο στο όνομα του βασιλιά, απαγορεύτηκε η καταχώριση των αγορεύσεών του στα πρακτικά της Βουλής. Οταν δίνεται ο λόγος στον Χοϊδά, στα πρακτικά αναφέρεται στερεότυπα η φράση: «Όρα παράρτημα». Αλλά στο παράρτημα δεν υπάρχει λέξη.
Μαζί με τον Καλαβρυτινό Αριστείδη Οικονόμου ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα, που διαλύθηκε γρήγορα. Στήριξε τον αναρχικό «Δημοκρατικό Σύλλογο των Πατρών» και τον «Σοσιαλιστικό Σύνδεσμό» του Σταύρου Καλλέργη, Κρητικό Μυλοποταμίτη.
Συνεργάστηκε με τον Κλεάνθη Τριανταφύλλου στο πολιτικό σατιρικό περιοδικό «Ραμπαγάς». Ενα άρθρο του θεωρήθηκε υβριστικό για τα πρόσωπα του βασιλιά Γεωργίου Α και του διαδόχου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε δίκη και να καταδικαστεί σε τρίχρονη φυλάκιση. Πέθανε στις φυλακές Χαλκίδας.
Ο Παναγιώτης Πανάς (1832-1894) υπήρξε ένας ρομαντικός σοσιαλιστής, εκδότης της πρώτης σοσιαλιστικής ελληνικής εφημερίδας «Εργάτης» της Κεφαλονιάς. Αυτή ήταν η εφημερίδα, που με την αρθρογραφία της έφερε στη Βουλή τον Χοϊδά, ο οποίος αποτέλεσε πόλο έλξης για μια ομάδα σοσιαλιζόντων βουλευτών, όπως ο Φιλάρετος και ο Φιλήμων.
Ο Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) είχε αρκετή τρέλα επάνω του, ώστε τα δύο κορίτσια του να τα βαφτίσει Επανάσταση και Αναρχία.
Οταν κατέβηκε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Νομική ήρθε σε επαφή με τον σοσιαλιστικό κύκλο του Καλλέργη και μυήθηκε στις ιδέες του. Οι σφοδρές επιθέσεις του εναντίον του Θρόνου προκάλεσαν την προσαγωγή του σε δίκη, την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του στις φυλακές της Αίγινας.
Επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εξέδωσε την εφημερίδα «Ανάστασις», που αναγκάστηκε να την κλείσει. Πήρε μέρος στις εκλογές του 1906, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, αφού το κατεστημένο Κεφαλονιάς και Ιθάκης συνασπίστηκε εναντίον του.
Στις 8 Μαρτίου του επόμενου χρόνου ο Αντύπας δολοφονήθηκε στον Πυργετό της Θεσσαλίας από τους τσιφλικάδες του κάμπου, που θορυβήθηκαν από το κήρυγμά του για τα δικαιώματα των αγροτών.
Ο Πλάτων Δρακούλης (1858-1942) από την Ιθάκη σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, μπήκε στη δημοσιογραφία, ασχολήθηκε με τα κοινωνικά ζητήματα και τη συγγραφή βιβλίων. Συνδέθηκε με τους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού ρεύματος στην Ευρώπη και εξέδωσε το ριζοσπαστικό περιοδικό «Αρδην». Σταθμός στη συγγραφική του δραστηριότητα ήταν το έργο «Το εγχειρίδιον του Εργάτου».
Το 1909 ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και βουλευτής εξελέγη το 1910, στις εκλογές που αποτέλεσαν θρίαμβο για τον νέο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ο άγνωστος συνομιλητής του Καρλ Μαρξ

Στα νηπιακά βήματα του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, κάποιος ή κάποιοι από τους σκαπανείς του είχαν επαφή με τον Κάρολο Μαρξ.,Το αναφέρει ο ίδιος ο θεμελιωτής της νέας κοσμοθεωρίας σε άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Ντέιλι Τρίμπιουν» το 1854. Διαρκούσε ακόμα ο Κριμαϊκός Πόλεμος και ο αποκλεισμός του Πειραιά και της Αθήνας από αγγλογαλλικά στρατεύματα. Σημειώνει ο Μαρξ:
«Σ ένα γράμμα που στάλθηκε από την Αθήνα στις 29 Αυγούστου, διαβάζουμε ότι το μίσος ενάντια στους ευρωπαϊκούς στρατούς μεγαλώνει και ότι μερικοί Γάλλοι χτυπήθηκαν κιόλας από τον λαό».
Άγνωστο παραμένει ποιος ήταν εκείνος που αλληλογραφούσε με τον Μαρξ.
Υπάρχει ο Εμμανουήλ Δαούδογλου, που φέρεται να είναι μέλος της Ι Διεθνούς. Αργότερα η σύζυγός του Μαρία θα πάρει μέρος στην Παρισινή Κομμούνα και θα τυφεκιστεί.
Υπάρχει και ο Ανδρέας Ρηγόπουλος από την Πάτρα, που εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής. Στα ταξίδια του στην Ευρώπη είχε γνωρίσει τον Μαρξ. Το τελευταίο αναφέρεται από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στο έργο του «Νεοελληνική Ρητορεία».
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '10

Το ΣΕΚΕ και η είσοδος στη Βουλή

Η προϊστορία του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος σταματά με την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚΕ) στις 17 Νοεμβρίου 1917 στον Πειραιά.
Από τους πιο σοβαρούς φορείς, που συνέτειναν στην οικοδόμηση του ΣΕΚΕ, ήταν η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης. Η δράση της καλύπτει τη δεκαετία 1908-1018. Συσπείρωσε ανθρώπους διαφορετικής φυλετικής καταγωγής και θρησκείας. Εξέδιδε την εφημερίδα «Αβάντι».
Πήρε μέρος στις εκλογές της 31 Μαϊου 1915. Σ αυτές ψήφισαν και οι περιοχές που μόλις είχαν απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι σοσιαλιστές της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν δύο βουλευτές, τον δικηγόρο Αριστείδη Σίδερη και τον Ισραηλίτη Αλβέρτο Κουριέλ. Αυτοί θα γίνουν και οι πρώτοι βουλευτές του ΣΕΚΕ. Λίγες μόλις μέρες μετά τη δημιουργία του καινούργιου κόμματος, στη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 1918, συζητήθηκε επερώτησή τους εναντίον της επικείμενης Ουκρανικής Εκστρατείας, δηλαδή της ελληνικής στρατιωτικής ενίσχυσης των πολεμικών επιχειρήσεων της Αντάντ εναντίον της νεοσύστατης Σοβιετικής Ρωσίας.
Με τους Μενσεβίκους, τον αντίποδα των Μπολσεβίκων του Λένιν, είχε ταχθεί εκείνη την εποχή ο Γιάννης Πασαλίδης, ο κατοπινός πρόεδρος της ΕΔΑ. Πόντιος στην καταγωγή και εγκατεστημένος στο Σοχού της Νότιας Ρωσίας, δραστηριοποιήθηκε για τη συγκρότηση ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας.
Ερχόμενος στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης. Είναι ο ιδρυτής του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

Παγκόσμιο ιστορικό «όχι» στα πυρηνικά


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτηση χθες ομόφωνα ένα ιστορικό ψήφισμα, το οποίο καλεί σε ενισχυμένες προσπάθειες για την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών, την προώθηση του αφοπλισμού και τη μείωση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας.

Ημερησία

Ερντογάν: Δεν φεύγουν οι Έποικοι από την Κύπρο...

Δεν υποχωρούμε χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας

Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο αποχώρησης των Τούρκων εποίκων από την Κύπρο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια.
Όπως αποκάλυψε ο Δ. Χριστόφιας, ο Τ. Ερντογάν του διαμήνυσε ότι το θέμα έχει λυθεί καθώς όπως είπε "οι έποικοι είναι πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι "με τέτοιες θέσεις, ακόμη κι αν συναντηθούμε χίλιες φορές, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση".
Ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι "κλειδί" για τη λύση του κυπριακού είναι η Άγκυρα ενώ χαρακτήρισε προοδευτικό βήμα από πλευράς Τουρκίας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η Κύπρος την υποστηρίζει "όμως δεν δίνει επιταγή εν λευκώ". Όπως είπε, "υπάρχει όρος η τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και αποκαταστήσει σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία".

25.9.09

Αρχαιολογικές ανασκαφές Αυστραλών στην Κύπρο

του Σ. Χατζημανώλη

Η αρχαιολογία αποτελεί έναν τομέα που συνδέει ιδιαιτέρως την Αυστραλία με την Κύπρο, καθώς Αυστραλοί αρχαιολόγοι έχουν εργαστεί σε διάφορα προγράμματα ανασκαφών στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1930.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κ. Τζέιμς Στιούαρτ (James Stewart) ήταν επικεφαλής πολλών ανασκαφών στην Κύπρο πριν και μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέφερε πολλά αντικείμενα από τις ανασκαφές αυτές στην Αυστραλία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή Αυστραλών στην Κύπρο άρχισε το 1995 από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Πρόκειται για ανασκαφή στην Πάφο, η οποία αποκαλύπτει το ελληνορωμαϊκό θέατρο της πόλης, η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στα 300 π.Χ., και το οποίο καταδεικνύει την εξάπλωση των ελληνικών πολιτιστικών ιδεών στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ομάδα αρχαιολόγων από το Σίδνεϊ θα μεταβεί στην Πάφο τον Οκτώβριο, προκειμένου να ολοκληρώσει άλλη μια περίοδο ανασκαφής συνεχίζοντας τους δεσμούς μεταξύ της αυστραλιανής ακαδημαϊκής έρευνας και της πλούσιας πολιτισμικής ιστορίας της Κύπρου στον 21ο αιώνα.-

Η Κίνα μιλά ελληνικά



Ιστιοσελίδα στα ελληνικά με πληροφορίες για πολλά θέματα καθιέρωσε το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο CRI.
Η νέα παρουσίαση έγινε μαζί με άλλες πέντε γλώσσες που είναι: η εβραϊκή, η νορβηγική, η Ισλανδική , η ολλανδική και η λευκορωσική, κι έτσι πλέον ο διαδικτυακός ιστότοπος του κινεζικού ραδιοφώνου προσφέρει ενημέρωση για την κινεζική επικαιρότητα σε συνολικά 59 γλώσσες.
Η ιστοσελίδα στην ελληνική θα περιέχει θέματα πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, τουρισμού, τεχνολογίας κ.α.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας συμπεριλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα. Θεωρήθηκε απαραίτητη κυρίως για θέματα οικονομίας (εισαγωγών & εξαγωγών) αφού τα τελευταία χρόνια η εμπορική συναλλαγή έχει γιγαντωθεί. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να σημειώσουμε πως η λέξη 'συναλλαγή' δεν καλύπτει την έννοια της πραγματικότητας, αφού οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από την Κίνα έχουν ξεπεράσει κάθε εμπορικό όριο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα προσεχή χρόνια.
Ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο σε μήνυμά του τονίζει:
"Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την ιστοσελίδα, που εγκαινιάζεται σήμερα, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των ήδη στενών μας σχέσεων", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Πρέσβης στο Πεκίνο ,και πρόσθεσε ότι "κάθε πρωτοβουλία, που σκοπεύει στην εμβάθυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, είναι πολύτιμη και αξιέπαινη".
Στην ελληνική ιστοσελίδα του κρατικού CRI υπάρχει και μέθοδος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας.
Η ηλεκτρονική διεύθυνσή της είναι: http://greek.cri.cn/
Γ.Εχέδωρος

Gruevski is the direct instigator of the so-called “Macedonian” Encyclopedia



Skopje Dnevnik 24 Sep 09 p 11





Commentary by Nikola Popovski: “Yeast”





[...]There is a core of academicians and their collaborators from the Skopje state university within MANU, who have a very inaccurate perception of [FYR]Macedonia and its future.


[...] Some MANU members needed the yeast that then VMRO-DPMNE Prime Minister Ljubco Georgievski put into the dough in order to ensure the prompt fermentation of their dark ideas. With little changes, incumbent VMRO-DPMNE Prime Minister Nikola Gruevski actively pursues the same policy today. MANU’s dough was left to rest until 2009, when conditions were again right for it to start rising. Gruevski played the role of yeast this time round.


He himself, along with his politics, the mad ideas about the country’s antiquization, and the open hostility toward everybody who is not loyal to his ideology and reign acted as the yeast triggering fermentation inside our society. [...] We have yet to see many surprises of this kind for as long as the VMRO-DPMNE men with strong backbones are in power, served by those without backbones.



The Entire Article can be found here
Share on Facebook

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Αρχοντικό Πέλλας




Τα νέα ευρήματα από την ανασκαφή



Την πιο προνομιακή θέση ακόμα και μετά το θάνατό τους καταλάμβαναν οι επιφανείς πολίτες της αρχαιότητας, όπως διαπιστώθηκε από τη φετινή ανασκαφική έρευνα στο Αρχοντικό Πέλλας.
Η έρευνα, που διεξήχθη από τη ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, επικεντρώθηκε σε 50 τάφους του δυτικού νεκροταφείου του αρχαίου οικισμού στο Αρχοντικό Πέλλας.
Δέκα από τους συνολικά 24 τάφους που τοποθετούνται χρονικά στην Αρχαϊκή εποχή (580- 480 π.Χ.) ανήκουν στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών, εκπροσώπων της ευημερούσας κοινωνίας του Αρχοντικού.
«Οι τάφοι αυτοί βρίσκονται κατά μήκος των δύο κύριων αρχαίων διασταυρούμενων δρόμων, επιβεβαιώνοντας ότι οι τάφοι των πλούσιων και επιφανών της εποχής τοποθετούνταν στα καλύτερα σημεία», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αρχαιολόγος της ΙΖ' ΕΠΚΑ, Παύλος Χρυσοστόμου.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι νεκροί που ανήκαν στις ίδιες κοινωνικές ομάδες ενταφιάζονταν κατά οικογενειακές συστάδες, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν ταφές από το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. (ύστερη εποχή του Σιδήρου) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα συμπεραίνεται ότι η προέλαση των Μακεδόνων μέχρι τον Αξιό είχε συντελεστεί πολύ παλιότερα και όχι μετά τους Περσικούς πολέμους, όπως υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των ερευνητών μέχρι πρόσφατα», παρατηρεί ο κ. Χρυσοστόμου.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα της Οικονομίας από τα χρόνια της βασιλείας του Αλκέτα (580-560 π.Χ.) και μετά με την πρόσβαση του πληθυσμού σε σταθερά μεγάλες ποσότητες ειδών πολυτελείας μέσω της δημιουργίας εμπορικών σχέσεων με όλη τη Μεσόγειο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θερμοκοιτίδα νεογνών στην αρχαία Ελλάδα!




Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να φροντίζουν πρόωρα νεογνά σε περιβάλλον θερμοκοιτίδας






Πηγή: Express.gr

Σε θερμοκοιτίδα «αναστήθηκε» ο θεός Διόνυσος. Όταν γεννήθηκε ο μικρός θεός, ήταν ένα πρόωρο οκταμηνίτικο λιποβαρές νεογνό, που χρειαζόταν ιδιαίτερες φροντίδες και μία θερμοκοιτίδα. Και η θερμοκοιτίδα βρέθηκε αμέσως. Ο Ερμής, ο πρώτος μεταφορέας νεογνών, μετέφερε στον μικρό Διόνυσο στο όρος Νύσσα, όπου τον παρέδωσε στις Υάδες, τις νύμφες της γλυκιάς, θερμής υγρασίας, οι οποίες τον τοποθέτησαν σε μία σπηλιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια θερμοκοιτίδα (φίλτρο αέρα, διπλό τοίχωμα και παροχή προστασίας από ρεύματα αέρα). Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι είχαν εξαιρετικές γνώσεις σχετικά με τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών σε περιβάλλον θερμοκοιτίδας, όπως προκύπτει από περιγραφές αρχαίων συγγραφέων. Η μυθολογική περιγραφή της θερμοκοιτίδας από αρχαίους συγγραφείς, παραδόξως φαίνεται να τηρεί τις σημερινές προδιαγραφές, αφού η σπηλιά στην οποία τοποθετήθηκε ο Διόνυσος διέθετε στην είσοδό της ένα είδος φίλτρου για τον αέρα, το οποίο δημιουργούν τα πεύκα που φύτεψαν οι Υάδες, ένα είδος διπλού τοιχώματος, που αναπτυσσόταν ανάμεσα στην οροφή και τα κλαδιά ενός παρθένου αμπελιού, και προστασία του μικρού θεού από τα ρεύματα αέρα με κάλυψη με ένα πυκνόφυλλο κισσό. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν η συντήρηση ενός περιβάλλοντος γλυκού, ζεστού και ελαφρά υγρού, δηλαδή ενός θερμικώς ουδέτερου περιβάλλοντας. Τα παραπάνω αναφέρονται σε αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα τη «Μυθολογική περιγραφή της θερμοκοιτίδας» που παρουσιάζουν γιατροί του Περιφερειακού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «'Αγιος Σάββας», σε συνεργασία με ιδιώτες συναδέλφους τους από τα Χανιά, στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη θερμοκοιτίδα, με τον αυλό του Πάνα να τον νανουρίζει και με τη φροντίδα των Υάδων, των Μαινάδων, των Σατύρων και των Σειληνών, έμεινε ο μικρός θεός ως ότου αποκτήσει το κανονικό του βάρος και μεγαλώσει.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί κατά πόσο όλα αυτά τα μυθικά γεγονότα στηρίχτηκαν σε πρακτικές της εποχής ή αποτελούν συλλήψεις κάπου τολμηρού μυαλού. Πάντως, είναι εξαιρετικά αξιοπερίεργο τόσες γνώσεις σχετικά με τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών να μην ξεκινούν από συγκεκριμένες εμπειρίες και πρακτικές.

24.9.09

Ο επικεφαλής του CERN θέλει να κατασκευάσει και τον επόμενο μεγάλο γραμμικό επιταχυντή



Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το ιστορικό πείραμα στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο Νοέμβριο, ο γενικός διευθυντής του κ. Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να κατασκευαστεί στο CERN και ο μελλοντικός «γραμμικός επιταχυντής», το επόμενο μεγάλο πείραμα στον χώρο της σωματιδιακής φυσικής διεθνώς.

Όπως είπε ο κ. Χόιερ, σε συνέντευξή του στο «physicsworld.com», η δημιουργία του νέου μεγάλου επιταχυντή (γραμμικού πλέον και όχι κυκλικού όπως αυτός που υπάρχει σήμερα στο υπόγειο τούνελ μήκους 27 χλμ. κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα), εντάσσεται στα σχέδιά του να διεθνοποιήσει περαιτέρω το CERN. Όμως για τον γραμμικό επιταχυντή, γνωστό και ως «CLIC», στον οποίο θα συγκρούονται ηλεκτρόνια και αντι-ηλεκτρόνια (ή ποζιτρόνια), αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός από εναλλακτικές υποψηφιότητες για την φιλοξενία του, ιδίως από το αμερικανικό Fermilab, όπου βρίσκεται ο επιταχυντής Tevatron, ο κυριότερος ανταγωνιστής του επιταχυντή αδρονίων του CERN.

Το CERN άρχισε ήδη να αναπτύσσει στα χαρτιά ένα μοντέλο του μελλοντικού γραμμικού επιταχυντή, ενώ ένα ανταγωνιστικό σχέδιο, γνωστό ως «Διεθνής Γραμμικός Επιταχυντής», ήδη αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Ο κ. Χόιερ (η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2013) επιβεβαίωσε ότι ο υπάρχων επιταχυντής αδρονίων θα επαναλειτουργήσει στα μέσα Νοεμβρίου φέτος, μετά την περυσινή σοβαρή βλάβη που τον έθεσε εκτός «μάχης» για πάνω από ένα χρόνο, και αφού μεσολάβησε η επισκευή ή αντικατάσταση 53 μαγνητών.

Οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων (πρωτονίων) θα αρχίσουν λίγες εβδομάδες αργότερα, προς το τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010. Οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων θα γίνουν συντηρητικά, με ενέργεια μόλις 450 GeV ανά ακτίνα, πριν επιχειρηθούν σφοδρότερες συγκρούσεις με ενέργεια 3,5 TeV ανά ακτίνα. Σύμφωνα με τον κ. Χόιερ, ο επιταχυντής θα εργαστεί με αυτή την ενεργειακή ισχύ για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια, αναλόγως και των ευρημάτων του, κάποια στιγμή μέσα στο 2010, οι συγκρούσεις σωματιδίων θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες, στα 5 TeV ανά ακτίνα, δηλαδή συνολικά 10 ΤeV στο σημείο συνάντησης των δύο ακτινών από αντίθετη κατεύθυνση. Μέσα στο 2011 και αν όλα έχουν πάει καλά, οι συγκρούσεις θα φτάσουν τη μέγιστη ενέργεια των 7 TeV ανά ακτίνα.

Η μεγάλη ελπίδα της παγκόσμιας κοινότητας των φυσικών είναι ότι οι συγκρούσεις αυτές θα αποκαλύψουν το «μποζόνιο του Χιγκς» και άλλα «εξωτικά» σωματίδια ύλης. Αν και ο σχεδιαζόμενος γραμμικός επιταχυντής θα λειτουργεί σε χαμηλότερο ενεργειακό επίπεδο σε σχέση με τον σημερινό επιταχυντή αδρονίων, θα είναι σε θέση να κάνει ακριβέστερες μετρήσεις, επειδή οι συγκρούσεις ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων θεωρούνται «καθαρότερες» σε σχέση με τις συγκρούσεις πρωτονίων του LHC.

Μολονότι το CERN ιδρύθηκε το 1954 ως αμιγώς ευρωπαϊκή επιστημονική εγκατάσταση, επιτρέπει σε άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν μέλη του και αρκετοί φυσικοί άλλων χωρών (ιδίως από τις ΗΠΑ) έχουν βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων.
Το Βήμα

Αμερικανοί, Αλβανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί και τώρα και οι Βούλγαροι φωνάζουν για το έκτρωμα του MANU...

...που λέγεται "Macedonian Encyclopedia" ή στην μητρική εκ του Τίτου γλώσσα...Мakedonska enciklopedija.

Οι μόνοι που δεν φωνάζουν είναι οι Έλληνες.....

μάλλον εκεί στο ΥΠΕΞ και στο ΥΠΠΟ τα έχουμε βρει όλα καλά....αυτοί ξέρουν.!!!

ΑΜ ΔΕ....

σημειώνω δε ότι ο Blaze Ristovski που είναι ο επιμελητής της εγκυκλοπαίδειας και δέχεται τα πυρά , είναι από αυτούς που θέλει να μας φέρει το ΠΑΣΟΚ με την κατάργηση του νόμου του Παπανδρέου.....

φανταστείτε τι θα γράφει για εμάς......



Από το Blog: Ακρίτας-Ιστορία της Μακεδονίας

Albanian Commentary Sees Encyclopedia as Sign of Growing [FYR]Macedonian Nationalism

Tirana Tema,

23 Sep 09, p 10

Commentary by Niuton Mulleti: “Gruevski Government’s Blind Alley”


The publication of the “Encyclopedia” by the [FYR]Macedonian Academy of Science and Arts is yet another indication of the returning wave of nationalism in this country. What makes its publication even more scandalous is that the Encyclopedia was funded by the [FYR]Macedonian Government, that is, also with the Albanian taxpayers’ money, even though it is a publication in which their ancestors are labeled as settlers and usurpers of [FYR]Macedonian land.

Since 2006 when he came to power, Gruevski has been expressing a growing ethnic nationalism, which has intensified especially since the Greek veto on [FYR]Macedonia’s NATO membership at the Bucharest Summit in April 2008.

Instead of softening its stance and reaching an agreement with Greece over the country’s name, [FYR]Macedonian authorities have taken a number of provocative actions against Greece, such as the naming of the Shkup airport after Alexander the Great and the stadium in this city after Philip II, as well as starting the project for building a statue of Alexander the Great in Shkup’s main square. These acts carry a strong symbolism, the aim of which is to show the world about the links between the current [FYR]Macedonians and those of the Antiquity.

On the other hand, the world historiography widely accepts that old Macedonians had embraced the Hellenic culture and fully assimilated in this civilization. Therefore, it is clear that today’s [FYR]Macedonians have no ethnic, cultural, or linguistic links with those the Macedonians of the Antiquity.


You can read the entire article here
Share on Facebook

Βρέθηκαν σκελετοί ανθρώπων σε ανασκαφή στην Τροία


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Τροία τους σκελετούς ενός ζευγαριού που πιστεύεται ότι είναι από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου


Αθήνα, 24.09.2009


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην αρχαία πόλη της Τροίας τους σκελετούς ενός άνδρα και μίας γυναίκας που πιστεύεται ότι πέθαναν το 1.200 π.Χ., την εποχή δηλαδή των ομηρικών επών, ανακοίνωσε σήμερα ένας γερμανός καθηγητής.
Ο Ερνστ Περνίκα, καθηγητής αρχαιομετρίας στο πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, ο οποίος προΐσταται των εκσκαφών στη βορειοδυτική Τουρκία, δήλωσε ότι οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν κοντά στο τείχος μιας πόλης που χτίστηκε στο τέλος της εποχής του χαλκού.
“Αν αποδειχθεί ότι οι σκελετοί χρονολογούνται από το 1.200 π.Χ. θα συμπίπτουν με την εποχή του Τρωϊκού πολέμου”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ ο καθηγητής.
Ο Περνίκα ανέφερε ότι τα κεραμικά που βρέθηκαν θαμμένα κοντά στους σκελετούς προέρχονται από το 1.200 π.Χ., αλλά πρόσθεσε ότι το ζευγάρι μπορεί να θάφτηκε εκεί 400 χρόνια αργότερα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΣΑΕ

Μπερίσα: Απαράδεκτο περιεχόμενο έχει η «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια»


Συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Απαράδεκτο, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» που εξέδωσε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU), ο Αλβανός πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε - στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ - με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπερίσα τονίζεται- μεταξύ άλλων- πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι «κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας». Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στα Σκόπια θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος. Οι κκ Μπερίσα και Ιβάνοφ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Αλβανίας - ΠΓΔΜ και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.-

Το Βήμα

ΠΟΛΩΝΙΑ: Αντισοβιετική διακήρυξη από το κοινοβούλιο


Το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε τελικά τη σχετική Διακήρυξη με την οποία καταδικάζει την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Πολωνία, στις 17 Σεπτέμβρη 1939 και την κατάληψη της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας, που την περίοδο 1920 - 1939 ανήκαν στην Πολωνία.
Στη Διακήρυξη σημειώνεται ακόμη πως βάση γι' αυτήν την ενέργεια της ΕΣΣΔ αποτέλεσε το σοβιετο-γερμανικό «Σύμφωνο μη επίθεσης». «Η Πολωνία έπεσε θύμα των δύο ολοκληρωτισμών: Του φασισμού και του κομμουνισμού», σημειώνεται στην απαράδεκτη Διακήρυξη, που ενέκρινε το πολωνικό κοινοβούλιο, στην κατεύθυνση ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό, που χάραξε η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ.
Η αντιιστορική προσέγγιση του πολωνικού κοινοβουλίου «ξεχνά» πως ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Πολωνία στις 17 Σεπτέμβρη του 1939, δηλαδή 18 μέρες μετά την εισβολή των ναζί από τα δυτικά και αφού νωρίτερα η πολωνική κυβέρνηση εγκατέλειψε τη χώρα. Η ΕΣΣΔ κατέλαβε την περιοχή μέχρι τη «γραμμή Κέρζον», στην οποία ζούσαν βασικά Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι και επρόκειτο για εδάφη που είχε χάσει η Σοβιετική Ρωσία από την Πολωνία, κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβαση το 1920 και ήταν μια κίνηση αντιμετώπισης της αναμενόμενης επίθεσης του ναζισμού που άλλωστε σπρώχνονταν και από τις άλλες ιμπεριαλιστικές να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ.
Να σημειωθεί πως στην αντιιστορική Διακήρυξη κατηγορείται ευθέως και η σημερινή Ρωσία «γιατί μειώνει τα εγκλήματα των κομμουνιστών και δεν αναγνωρίζει το έγκλημα του Κατίν ως γενοκτονία».
Το λιγότερο ως «χλιαρή» μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του οποίου, Α. Νεστερένκο, εξέφρασε τη «θλίψη» του για τη συγκεκριμένη Διακήρυξη, που όπως είπε «δε βοηθά στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Ριζοσπάστης-Ι.Π.

Δεκαετία '90: κλιματική σταθερότητα εξ αιτίας ωκεανών...


Έχει διογκωθεί η απειλή ή χρειάζονται άμεσα μέτρα;

Η θερμοκρασία του πλανήτη παραμένει σταθερή για μια δεκαετία και δεν αποκλείεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτή η σταθεροποίηση δίνει τροφή στους σκεπτικιστές και πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συνθήκη, αλλά και στην προώθηση της νομοθεσίας για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τελευταία δεκαετία της κλιματικής σταθερότητας -που ακολουθεί μια κάθετη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τη δεκαετία του '90- είναι αποτέλεσμα κυκλικών εναλλαγών στις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς και δεν επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τέτοιες επισημάνσεις, όμως, δεν είναι εύκολο να «περάσουν» στο ευρύ κοινό και στους πολιτικούς.
Ο δρ. Μοζίμπ Λατίφ, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέλου, συνέταξε πέρυσι μια μελέτη όπου τόνιζε ότι οι κυκλικές εναλλαγές στους ωκεανούς ενδέχεται να κρατήσουν σχετικά ψυχρή την ερχόμενη δεκαετία παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν προσπάθησε όμως να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο σε επιχειρηματίες και αξιωματούχους, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη μακροπρόθεσμη απειλή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαπίστωσε ότι στο ακροατήριο επικρατούσε σύγχυση. «Καταλαβαίνουν τι λέω, αλλά καταλήγουν να πουν ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα», λέει στην εφημερίδα «New York Times».
Αλλοι ερευνητές αμφισβητούν τα λεγόμενα του δρα Λατίφ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται προβλέψεις για το κλίμα σε τόσο μικρή κλίμακα. Επιστήμονες από τη βρετανική υπηρεσία για τις κλιματικές αλλαγές εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή η περίοδος σχετικής κλιματικής σταθερότητας θα λάβει τέλος πολύ σύντομα και ότι στα μισά από τα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το 2015 η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τη θερμοκρασία-ρεκόρ του 1998.
Ο,τι κι αν φέρει η ερχόμενη δεκαετία, το βέβαιο είναι ότι οι σκεπτικιστές του κλίματος βλέπουν τη θέση τους να έχει βελτιωθεί. «Νομίζω πως ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων λένε πως δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», λέει ο Πάτρικ Μάικλς, ένας κλιματολόγος από το Cato Institute που αντιτίθεται στις περισσότερες παρεμβάσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Ανοησίες» χαρακτηρίζει αυτά τα επιχειρήματα ο Τζόζεφ Ρομ, ένας φυσικός από το φιλελεύθερο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο. «Ο άνθρωπος δεν είναι σαν το βατράχι που σιγοβράζει, αλλά σαν το άμυαλο βατράχι που σιγοβράζει», έγραψε στο μπλογκ του με τίτλο Climateprogress.org.
Από το 1999, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,006 βαθμούς Κελσίου. Μετά τις καταστροφικές θύελλες του 2004 και 2005, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Κατρίνα, ακολούθησαν λιγότερο αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα. Και στην Αρκτική, η τήξη των πάγων που σημειώθηκε το 1997 δεν είχε θεαματική συνέχεια.
Οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα επιμένουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, οι αιώνες που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηρίζονται από αύξηση της στάθμης των θαλασσών και άλλες καταστροφικές συνέπειες της θέρμανσης του πλανήτη. Ολες αυτές οι εκτιμήσεις, όμως, βασίζονται σε μοντέλα και προβλέψεις που δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Μια σαφέστερη εικόνα αναμένεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια: βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να παραταθεί για μια ακόμη πενταετία η περίοδος της κλιματικής σταθερότητας δεν είναι μεγαλύτερες από 5%. Κατά συνέπεια, οι παρατηρήσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλίνει η ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ναυτεμπορική

23.9.09

Οι 'ανώμαλοι' δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου

Οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι επίπεδοι αλλά έχουν «εξογκώματα» όσο τα Βραχώδη Όρη!

Φώτο: ο νότιος πόλος του πλανήτη Κρόνου

Οι επιστήμονες της NASA έχουν εντυπωσιαστεί από το μέγεθος των μεγάλων πτυχώσεων, καθώς και των σύννεφων σκόνης, που αποκαλύφθηκαν στους δακτυλίους του Κρόνου κατά τη διάρκεια της ισημερίας του πλανήτη.
Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι οι δακτύλιοι είναι σχεδόν επίπεδοι, αλλά πλέον οι νέες εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό σκάφος «Κασίνι», δείχνουν ότι μερικά «εξογκώματα» στους δακτυλίους είναι τόσο ψηλά όσο…τα Βραχώδη Όρη, πάνω από 4 χλμ.
«Είναι σαν να βάζεις τρισδιάστατα γυαλιά και να βλέπεις για πρώτη φορά την τρίτη διάσταση», δήλωσε ο Μπομπ Παπαλάρντο, επιστήμονας του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA και υπεύθυνος για την αποστολή του “Cassini”. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μας έχει δείξει μέχρι τώρα το Κασίνι», πρόσθεσε. Στις 11 Αυγούστου, την μέρα της ισημερίας του Κρόνου, οι ακτίνες του ήλιου έπεσαν με τέτοιο τρόπο που οι δακτύλιοι του Κρόνου αποκάλυψαν άγνωστες μέχρι σήμερα όψεις τους. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει δύο φορές κατά τη διάρκεια κάθε τροχιάς του Κρόνου γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 20,7 γήινα χρόνια. Το αντίστοιχο φαινόμενο στη Γη συμβαίνει επίσης δύο φορές, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία (22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σήμερα) και την εαρινή, όταν ο ήλιος φωτίζει τον πλανήτη ακριβώς πάνω από τη γραμμή του Ισημερινού. Οι αστρονόμοι αξιοποίησαν την ισημερία του Αυγούστου στον Κρόνο για να μελετήσουν επί μια εβδομάδα τους δακτυλίους του με τη βοήθεια του «Κασίνι» και έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας πόσα σχεδόν κάθετα «εξογκώματα» υπάρχουν πάνω και κάτω από τους –κατά τα άλλα σχεδόν επίπεδους- δακτυλίους. Οι επιστήμονες, όπως είπαν, θα χρειαστούν χρόνο για να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτά τα «εξογκώματα» και ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πόσο παλιοί είναι οι δακτύλιοι, καθώς και την προέλευσή τους.Τα μεγάλα κομμάτια πάγου που αποτελούν τους κύριους δακτυλίους, απλώνονται σε απόσταση 140.000 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κρόνου και μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι δεν ξεπερνούν σε πάχος τα δέκα μέτρα. Όμως οι νέες εικόνες του «Κασίνι» αποκάλυψαν ότι ορισμένες πτυχώσεις των δακτυλίων –που αποτελούνται από κάθετους σχηματισμούς σωματιδίων πάγου- φθάνουν σε ύψος τα 4 χλμ. «Είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά πράγματα που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Μοιάζει πραγματικά να είναι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», σχολίασε η Καρολάιν Πόρκο, από το Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών του Κολοράντο και ερευνήτρια της αποστολής του «Κασίνι». Οι επιστήμονες επίσης εντυπωσιάστηκαν από δύο φωτεινές λωρίδες σε δύο διαφορετικούς δακτυλίους, οι οποίες φαίνεται να είναι σύννεφα σκόνης που έχουν προκληθεί από συγκρούσεις διαστημικής σκόνης με τα σωματίδια πάγου των δακτυλίων. Επίσης το «Κασίνι» -που μελετά τον Κρόνο, τους δορυφόρους και τους δακτυλίους από το 2004- μέτρησε τις θερμοκρασίες των δακτυλίων και διαπίστωσε ότι, κατά την ισημερία, οι δακτύλιοι είχαν την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί (στο δακτύλιο Α ήταν μείον 195 βαθμοί Κελσίου).

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σκόπια - Αλβανικές αντιδράσεις για τη «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια»

Σφοδρές αντιδράσεις τόσο στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, όσο και στην ίδια την Αλβανία, προκαλεί η έκδοση στα Σκόπια της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU).
Όπως καταγγέλλουν, η εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνει «ιστορικές ανακρίβειες» και «μειωτικούς χαρακτηρισμούς» για τους Aλβανούς της ΠΓΔΜ.
Χθες, η αλβανική μη κυβερνητική οργάνωση «Ξύπνα» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η MANU. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και αρκετοί Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλοπαίδειας, ενώ σημείωσαν ότι οι αλβανικοί επιστημονικοί κύκλοι ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύστασης αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στην ΠΓΔΜ, παράλληλα με τη MANU.
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, ανήγγειλε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της MANU για το έργο αυτό. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι ζήτησε δημόσια να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των Αλβανών που είναι μέλη της Ακαδημίας, ζητώντας επίσης την παραίτησή τους από την Ακαδημία και χαρακτηρίζοντας την εγκυκλοπαίδεια «φασιστική».
«Μην παίζετε με τη φωτιά, γιατί σας εγγυούμαστε ότι θα καείτε», διεμήνυσε με νόημα στους εμπνευστές της εγκυκλοπαίδειας ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Το επίσης αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, «Νέα Δημοκρατία» του Ιμέρ Σελμάνι, παρομοίασε την εγκυκλοπαίδεια με ακραία σερβικά σχέδια της δεκαετίας του ’80.
Τα επίμαχα σημεία, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών της ΠΓΔΜ, εντοπίζονται σε κεφάλαιο της εγκυκλοπαίδειας που αφορά κυρίως τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.
Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως, τον 16ο αιώνα, σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κάτοικους, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους Αλβανούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτόχθων λαός στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί, στην εγκυκλοπαίδεια, αναφέρονται και ως «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄αυτούς.
Ακόμη, αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς της χώρας, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς.
Για την τελευταία αναφορά αντέδρασε έντονα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU».
Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια, o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των Αλβανών ανταρτών του UCK το 2001 και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται ως προσωπικότητα που «διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».
Περαιτέρω διαφωνίες υπάρχουν και για θέματα, όπως το όνομα του εθνικού ήρωα των Aλβανών Σκεντέρμπεη, η καταγωγή της Μητέρας Τερέζας, ο ρόλος των Κοσοβάρων οπλαρχηγών το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων κ.ά.
Αλβανοί αναλυτές στην ΠΓΔΜ παρατηρούν ότι για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό διάστημα, όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και διάφοροι αλβανικοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς στην ΠΓΔΜ, εμφανίζονται με «ενιαία γραμμή και θέση», λόγω της συγκεκριμένης έκδοσης.
Το θέμα προβάλλεται ιδιαίτερα από τα αλβανικά μέσα τόσο στα Τίρανα, όσο και στην Πρίστινα.
Στην ίδια την Αλβανία, η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας προκάλεσε κατ’ αρχήν την αντίδραση ακαδημαϊκών και ιστορικών, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- δήλωσαν ότι «η εγκυκλοπαίδεια είναι μια παραμόρφωση της αλήθειας σχετικά με την ιστορία της Αλβανίας» και ότι «η εγκυκλοπαίδεια αυτή είναι μια προσβολή για τους Αλβανούς και αυτό προέρχεται από την κρίση ταυτότητας και προέλευσης, στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Σκόπια».
Σύμφωνα με τον ιστορικό και επίτιμο πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, «η εγκυκλοπαίδεια είναι ένα δυνατό χτύπημα για τους Αλβανούς» και «με αυτό βομβαρδίζεται η δυνατότητα συμβίωσης μεταξύ των Αλβανών και των Μακεδόνων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρι» των Τιράνων, ο Γκόντο, εκτός από την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας από την κυκλοφορία, ζήτησε να υπάρξει και επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας, Μισαφέρ Κερκούτι, κανένας ακαδημαϊκός που γνωρίζει έστω και λίγο τον κλάδο της ιστορίας και της αρχαιολογίας, δεν θα έπαιρνε το θάρρος της υπογραφής για τους ισχυρισμούς της εγκυκλοπαίδειας ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια το 16ο αιώνα.
Η πρώτη πολιτική αντίδραση στην Αλβανία για το θέμα της εγκυκλοπαίδειας της ΠΓΔΜ ήρθε χθες από το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης» του Ιλίρ Μέτα, μέσω του εκπροσώπου του κόμματος αυτού, Εντμόντ Χατζινάστο, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια παρουσιάζει ιστορικές ανακρίβειες, ενώ χαρακτήρισε «μη επιστημονικούς» και «απαρχαιωμένους» τους ορισμούς της για τον αλβανικό λαό.
«Θα ήταν αχρείαστη αυτή η αντίδραση, αν αυτή η εγκυκλοπαίδεια, δεν εκδιδόταν από την Ακαδημία Επιστημών, έναν κρατικό δηλαδή θεσμό», πρόσθεσε ο κ. Χατζινάστο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι στάσεις είναι χειραγωγημένες από την πολιτική και δεν συνάδουν με το αρμονικό πνεύμα της συνύπαρξης μεταξύ των λαών και την τάση για ολοκλήρωση των λαών της περιοχής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

22.9.09

"Από την Πόλη έρχομαι…»



"Από την Πόλη έρχομαι…»

Με αυτό το σύνθημα οι Κωνσταντινουπολίτες διοργανώνουν την πρώτη «Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών», ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία και την καθιέρωση ενός νέου ετήσιου θεσμού. Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει το πρωί του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ. στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο στον Άλιμο. Τα εγκαίνια της Γιορτής θα λάβουν χώρα το Σάββατο στις 18.00, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο θα φιλοξενούνται εκθεσιακά περίπτερα των Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων που δραστηριοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, τα οποία με την πολύχρονη δράση τους έχουν διαφυλάξει τις παραδόσεις της Πόλης συνεισφέροντας στην διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού.

Mind Control

Ένα αποκαλυπτικό Video, για τις έρευνες ελέγχου του νου, από την αμερικανική κυβέρνηση

«Ξαναγράφεται» η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης

Του Τάσου Σαραντή- Ημερησία

Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι το αποκλειστικό λίκνο της ανθρωπότητας υπήρξε η Αφρική και ότι η Ευρώπη δεν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο. Ομως μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, στη Γεωργία, έξι αρχαίων σκελετών ηλικίας 1,8 εκατ. ετών απειλεί να ανατρέψει αυτή την κυρίαρχη θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη με μόνη κοιτίδα τη «μαύρη ήπειρο».
Σε κάθε περίπτωση, κάνει ακόμα πιο μπερδεμένη την ήδη πολύπλοκη προϊστορία των ανθρώπων, τόσο της κοιτίδας όσο και της σταδιακής εξάπλωσής τους. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη δείχνει ότι ένα στάδιο-κλειδί για την ανθρώπινη ανάπτυξη μπορεί να μην έλαβε χώρα στην Αφρική, αλλά στην περιφέρεια της Ευρώπης, καθώς τα οστά των Γεωργιανών ανθρωπιδών (πρώιμων ανθρώπων) υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας που περπάτησαν όρθιοι, δηλαδή οι homo erectus, δεν το έκαναν στην Αφρική, αλλά στην Ευρασία. Τα οστά, που περιλαμβάνουν κρανία και δόντια σε απίστευτα καλή κατάσταση, είναι τα πιο παλαιά που έχουν ποτέ βρεθεί εκτός Αφρικής.

Πρώϊμοι


Ανήκουν σε μια φυλή κοντών πρώιμων ανθρώπων (με ύψος 1,44 - 1,50 εκατοστά), με μικρούς πρωτόγονους εγκεφάλους (μισούς σε μέγεθος σε σχέση με τους σημερινούς), οι οποίοι περπατούσαν και έτρεχαν όπως οι σημερινοί άνθρωποι.
Τα οστά βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και φυτών, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι εκείνοι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν και έτρωγαν ζώα.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση, δείχνει ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου εγκατέλειψαν την Αφρική για να εξερευνήσουν τον κόσμο, περίπου 800.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αφρική, όπου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, εξελίχτηκαν στους σύγχρονους ανθρώπους (homo sapiens) και ξεκίνησαν μια δεύτερη μετανάστευση για να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Ασία.
Με βάση το νέο αυτό σενάριο, δεν αμφισβητείται μεν (τουλάχιστον όχι ακόμα) η Αφρική ως αρχική κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά η Γεωργία θέτει υποψηφιότητα για λίκνο των πρώτων Ευρωπαίων, καθώς και του homo erectus. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οστά δείχνουν ένα νέο είδος ανθρώπου (homo georgicus) και άλλοι ότι παραπέμπουν στην εξέλιξη του πρώτου homo erectus.

Θεωρία


Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι πρώτοι άνθρωποι (homo habilis) εξελίχτηκαν στην Αφρική πριν περίπου 2,5 εκατ. χρόνια.
Ακολούθησαν οι ψηλότεροι «όρθιοι» άνθρωποι (homo erectus) που έφυγαν από την Αφρική για να αποικίσουν την Ευρασία, ώσπου σταδιακά εξαφανίστηκαν στις εκτός Αφρικής περιοχές. Ομως στην Αφρική επιβίωσαν και σταδιακά περίπου, πριν 200.000 χρόνια, εξελίχτηκαν στον homo sapiens, ο οποίος πριν 60.000 - 120.000 χρόνια (οι εκτιμήσεις διαφέρουν) ξεκίνησε το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρασία.
Η νέα ανακάλυψη, στην περιοχή του μεσαιωνικού χωριού Ντμανίσι στους πρόποδες του Καυκάσου της Γεωργίας, υποδηλώνει ότι είτε ο homo erectus έφυγε από την Αφρική πολύ νωρίτερα και έζησε για μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρασία, είτε τελικά εξελίχτηκε στην Ευρασία από όπου επέστρεψε πίσω στην Αφρική.

Οι ελίτ θέλουν να ανατρέψουν τον Μπερλουσκόνι


Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας «ανακαλύπτει» πραξικόπημα των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω... της Αριστεράς κατά του Καβαλιέρε


φώτο:Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Εσωτερικών και μετρ στη θεωρία της συνωμοσίας (ΑΡ/ DΟΜΕΝΙCΟ SΤΙΝΕLLΙS)
ΡΩΜΗ

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κινδυνεύει από «πραξικόπημα που ετοιμάζουν οι ανεύθυνες ελίτ» χρησιμοποιώντας ως όχημα την Αριστερά. Την άποψη αυτή διατύπωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ρενάτο Μπρουνέτα, υπονοώντας με τον όροι «ανεύθυνες ελίτ» τους... μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοεκδότες. Η συνέντευξη του υπουργού, ο οποίος συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους της Ιταλίας, δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ιl Giornale», ιδιοκτησίας του Πάολο Μπερλουσκόνι, αδελφού του πρωθυπουργού. Ο κ. Μπρουνέτα επισημαίνει ότι οι νέοι επίδοξοι Καίσαρες δεν καταστρώνουν απλώς θεωρητικά σχέδια.

Αυτά τα « παράσιτα από τις ανεύθυνες ελίτ» έχουν οργανωθεί, είπε. « Εγιναν συγκεντρώσεις αυτό το καλοκαίρι και έχουν ήδη ετοιμάσει όχι μόνον λίστα υπουργών, αλλά και κυβερνητικό πρόγραμμα» δήλωσε, εξηγώντας τα σκοτεινά σχέδιά τους.

«Τα παράσιτα των ελίτ συνωμοτούν ευελπιστώντας να αντικαταστήσουν τον Μπερλουσκόνι αναθέτοντας τα υπουργεία σε μη εκλεγμένους τεχνοκράτες οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαφύλαξη των “κεκτημένων” της πλουτοκρατίας, έχοντας κατά νου τα άνομα προνόμιά της και μόνον αυτά» είπε. Τόνισε ότι ο ίδιος αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη βελτίωση του δημόσιου τομέα, δίνοντας έναν αγώνα ο οποίος τον έχει καταστήσει άκρως δημοφιλή στις μάζες των ψηφοφόρων της Δεξιάς.

Οταν αργότερα ερωτήθηκε τι ακριβώς εννοούσε, απάντησε αορίστως: « Μη μου ζητάτε ονόματα, φτάνει να κοιτάξετε τις σελίδες των εφημερίδων τους τελευταίους πέντε μήνες». Αν και μη θιγόμενα, κάποια σημαίνοντα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του υπουργού «χυδαία», «λαϊκιστικά» και παρομοιάζοντάς τα με «παραλήρημα». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μίκλος Χαράστζι , αρμόδιος επί θεμάτων ελευθεροτυπίας και απρόσκοπτης λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανακάλεσε χθες στην τάξη τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ζήτησε με επιστολή του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τις αγωγές που έχει καταθέσει κατά των εφημερίδων «La Repubblica» και «L΄ Unita» κατηγορώντας τες για συκοφαντική δυσφήμηση για τις αποκαλύψεις των ροζ σκανδάλων.

Ο κ. Χαράστζι εξέφρασε την ανησυχία του, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό το ποσόν των τριών εκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί ως αποζημίωση ο Καβαλιέρε, προς αποκατάσταση της βλάβης, που κατά την εκτίμησή του υπέστη το πρόσωπό του.

«Το δικαίωμα του αναγνωστικού κοινού να ενημερώνεται προϋποθέτει αναπόφευκτα και το δικαίωμα των μέσων ενημέρωσης να θέτουν ερωτήματα» δήλωσε.
Το Βήμα

Προειδοποίηση επιστημόνων: Θα βομβαρδιστούμε από καταστρεπτική ηλιακή ακτινοβολία


Του Γιώργου Εχέδωρου

SINGAPORE.
Ο ήλιος* θα βομβαρδίσει τη γη με ισχυρούς ανέμους που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις επικοινωνίες, την αεροπορία, ακόμη και τα ηλεκτροφόρα καλώδια όταν θα φθάσει στην τελική ενδεκάχρονη φάση του κύκλου του.
Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες που καταγράφουν καθημερινά τις κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου για να μετρήσουν την πορεία της δραστηριότητάς του.
Ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων φθάνει σε μια αιχμή σε αυτό που καλείται 'ηλιακό μέγιστο', κατόπιν μειώνεται να φθάσει σε ένα ελάχιστο κατά τη διάρκεια ενός κύκλου.
Στην αιχμή αυτή, οι έντονες ηλιακές φλόγες δημιουργούν γεωμαγνητικές θύελλες και εκτινάσσουν τεράστια ποσά ενέργειας στο διάστημα. Η γιγάντια ενέργεια που ακτινοβολείται έχει τη δυνατότητα να σπάσει τα γήινα προστατευτικά μαγνητικά πεδία και να βγάλει εκτός λειτουργίας τους δορυφόρους, αναστατώνοντας τις επικοινωνίες και προκαλώντας, συγχρόνως, ζωηρόχρωμα πρωινά κατά την ανατολή του ήλιου.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι η γη βομβαρδίστηκε με τους έντονους ηλιακούς ανέμους και πέρυσι σε μια απρόσμενη περίοδο, αν και ο ήλιος βρισκόταν στην ήρεμη φάση του.
Η συγγραφέας Σάρα Γκίμπσον, του βιβλίου «The solar wind can hit Earth like a fire hose even when there are virtually no sunspots”, (ο ηλιακός άνεμος μπορεί να χτυπήσει τη Γη όπως η μάνικα πυρκαγιάς ακόμη και όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κηλίδα) που εργάζεται στο Παρατηρητήριο Μέγιστου Υψόμετρου, τονίζει πως «ο ήλιος μας εκπλήσσει συνεχώς».
Η Γκίμπσον και η ομάδα του Παρατηρητηρίου που περιλαμβάνει επιστήμονες από το NOAA και τη NASA συγκρίνανε τις μετρήσεις από τον τρέχοντα ‘ηλιακό ελάχιστο’ κύκλο που λήφθηκαν το 2008 με τις μετρήσεις του τελευταίου ‘ηλιακού ελάχιστου’ το 1996.
Αν και στο τρέχον ‘ηλιακό ελάχιστο’ του ηλιακού κύκλου υπάρχουν λιγότερες ηλιακές κηλίδες από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τα τελευταία 75 έτη, η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στη εξωτερική ζώνη της Γης ήταν τρεις φορές περισσότερη πέρσι από ό,τι το 1996.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση της «Journal of Geophysical Research” εντυπωσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα.
Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν αν θα μπορούσαν να προστατευτούν, τουλάχιστον οι επικοινωνιακοί δορυφόροι, από μια τέτοια σαρωτική ακτινοβολία του ήλιου.
---
*σχετική αναφορά Reuters

-240 βαθμούς Κελσίου στη Σελήνη!

Ο δορυφόρος LRO. Σχέδιο λειτουργίας & τροφοδοσίας του

Σεληνιακό νερό και ψύχος

Κείμενο: Το Βήμα, φώτο: NASA

Δύο εντυπωσιακές ειδήσεις από τον φυσικό μας δορυφόρο προκαλούν πολλές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι στο βάθος κρατήρων που βρίσκονται στον Νότιο Πόλο της Σελήνης (σε σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος) η θερμοκρασία βρίσκεται στους-240 βαθμούς Κελσίου.
Πρόκειται για το πιο ψυχρό σημείο που έχει εντοπιστεί ως σήμερα στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέρος αυτό είναι πιο κρύο και από τα πλέον μακρινά σώματα του ηλιακού μας συστήματος όπως ο Πλούτωνας και άλλοι παγωμένοι βράχοι που βρίσκονται στα σύνορα του πλανητικού μας συστήματος. Την ανακάλυψη έκανε ο δορυφόρος LRΟ της ΝΑSΑ, o οποίος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα τη δημιουργία του πρώτου πλήρους χάρτη θερμοκρασιών στο φεγγάρι. Ταυτόχρονα ο LRΟ έχει εντοπίσει ίχνη νερού (σε παγωμένη μορφή) στο υπέδαφος της Σελήνης και η διαστημοσυσκευή LCRΟSS θα προσπαθήσει σε λίγες εβδομάδες να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του καθώς θα προσεδαφιστεί σε κρατήρα στον οποίο πιθανολογείται ότι υπάρχει νερό.

21.9.09

Ας ...προσγειωθούμε...

Ας ...προσγειωθούμε...
Η ξηρασία χτυπάει την Κένυα


Τα ζώα πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Έρχεται και η σειρά του ανθρώπου...

Του Γιώργου Εχέδωρου
Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις ένα νεκρό ελέφαντα. Η δυσωδία του νεκρού ζώου κάνει εύκολο τον εντοπισμό του. Ήταν ένα μικρό αρσενικό- μόλις τεσσάρων χρονών ,νήπιο για την ηλικία των ελεφάντων - κείτεται νεκρό στην αμμουδερή όχθη του ξηροπόταμου.
Γύρω από τα πόδια του είχαν σχηματιστεί κύκλοι, το ζώο στην αγωνία του να κρατηθεί όρθιο έκανε αυτά τα σημάδια.
Δεν μπόρεσε να βρει τροφή. Δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΕ. Στο έδαφος δεν φυτρώνουν πια χόρτα και οι πράσινοι βλαστοί των δέντρων είχαν γδαρθεί εδώ και καιρό. Ξηρασία.
Τρία χρόνια έχει να βρέξει. Τα δέντρα πέφτουν ξερά στο αμμουδερό χώμα


Είναι φοβερό το θέαμα. Ο Ιαίην Ντούγκλας Χάμιλτον από την οργάνωση «σώσε τους ελέφαντες», βλέποντας το φοβερό θέαμα των νεκρών ζώων δήλωσε πως πρώτη φορά στα δώδεκα χρόνια της οργάνωσης συναντά κάτι τέτοιο. «Τρία χρόνια έχει να βρέξει, οι ελάχιστες σταγόνες του Απριλίου δεν κατάφεραν να επιτύχουν τίποτε».
Τα ζώα πεθαίνουν από την ανομβρία που χτυπάει την Κένυα.
Είναι ένα φοβερό γεγονός. Μετά από τα ζώα έχουν σειρά και οι άνθρωποι...

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΡΟΥΝΗΣ ΖΕΙ!ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΤΡΑ!ΤΟ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;

Αναδημοσίευση από το Blog: Αλφειός Ποταμός

Στην απελπισία τους οι Καλάς,που θέλουν πάση θυσία να δουν ξανά κοντά τους τον Θανάση τους,δηλώνουν ότι ξεπουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για να πληρωθούν τα λύτρα!Πηγή...
ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΣ!

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ –Οι Ταλιμπάν απαιτούν λύτρα δύο εκατομμύριων δολαρίων αντάλλαγμα για την έκδοση τριών από τους Αφγανούς ηγέτες και για μια ασφαλή έκδοση του απαχθέντος κ. Αθανάσιου Λερούνη.
Σε επιστολή του με ημερομηνία 19ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσπαθούσαν να λύσουν τα ζητήματα με τους Ταλιμπάν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του. Επίσης δήλωσε:
Ζω με μια ομάδα Ταλιμπάν. Είναι πολύ φιλόξενοι και κάνουν ότι καλύτερό μπορούν για τη ζωή και την ασφάλειά μου. Η συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντι μου είναι πολύ καλή. Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους που κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να λύσουν το πρόβλημά μου, ειδικά τον κ. Majid και τον κ. Nasir που ήρθαν στο Nooristan να με επισκεφτούν και να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα.
Περισσότερα εδώ...

Πηγή...

Πιο επικίνδυνο από τη γρίπη το εμβόλιο;

Είναι μήπως πιο επικίνδυνο από την γρίπη το εμβόλιο;

Η πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Αustralian Vaccination Network, Meryl Dorey, έκανε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά, τονίζοντας ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από την γρίπη. Ενώ το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης των χοίρων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, το Australian Vaccination Network λόμπι υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ του εν λόγω εμβολίου, πριν είναι ασφαλές να δοθεί στο κοινό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει, εν τω μεταξύ, 21 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει δει ποτέ η χώρα και θα ξεκινήσει με το ιατρικό προσωπικό, εγκύους, αυτόχθονες και αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες. Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Αγαθών, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των δέκα χρόνων, έπεται δε να αποφασιστεί αν είναι το ίδιο ασφαλές για παιδιά κάτω των 10. "Αν εξακριβωθεί ότι η γρίπη των χοίρων είναι ηπιότερη από μια συνηθισμένη εποχιακή γρίπη, και η κυβέρνηση προσφέρει για τη συνηθισμένη γρίπη εμβόλιο μόνο σε εκείνους που το θέλουν, γιατί θα πρέπει το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων να είναι υποχρεωτικό; Είπε η κα Meryl Dorey.

Παλαιόπολη Άνδρου:Νέες ψηφίδες της αρχαίας πόλης


Νέες ψηφίδες της αρχαίας πόλης
της Αγγελικής Κώττη
Η ανασκαφή στο κεντρικό κλίτος με το ψηφιδωτό

Βρήκαν ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής και τμήματα του γλυπτού διακόσμου του ναού, ενώ συνεχίστηκε και η αποκάλυψη μιας στοάς
Ενα ψηφιδωτό δάπεδο, με δύο ονόματα, ήταν το σπουδαίο φετινό εύρημα στην Παλαιόπολη Ανδρου. Πρόκειται για δάπεδο του 5ου αιώνα μ.Χ., εντοπίστηκε στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής που ανασκάπτεται εκεί και παραδίδει στην αιωνιότητα τα ονόματα των δύο κτητόρων (χορηγών) της εκκλησίας: Ευφρόσυνος και Μαρία.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυδία Παλαιοκρασσά, επικεφαλής της ανασκαφής, λέει στο «Εθνος» πως η βασιλική σώζεται σε καλή κατάσταση, σε ύψος έως και τριών μέτρων. Το μέγεθος του κτιρίου είναι αξιοσημείωτο. «Θεωρείται ότι κατάλοιπα πεσσοστοιχίας που σώζονται σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από τον χώρο της ανασκαφής σχετίζονται με το αίθριο του ναού. Ετσι, το μήκος του συγκροτήματος υπολογίζεται περίπου στα 50-60 μέτρα».
Από τις φετινές ανασκαφές «βρέθηκαν επίσης τμήματα του πλούσιου γλυπτού διακόσμου του ναού, όπως των θωρακίων του άμβωνα, με φυτικό κόσμημα, των πεσσών και των θωρακίων του φράγματος του Πρεσβυτερίου κ.ά. Συνεχίστηκε επίσης η αποκάλυψη της μιας στοάς, μπροστά από την οποία διερχόταν πλακόστρωτος δρόμος. Βρέθηκαν κομμάτια μαρμάρινων αγαλμάτων και βάθρα μνημείων, ορισμένα από τα οποία φέρουν επιγραφές ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Με τις επιγραφές αυτές τιμώνται προσωπικότητες που ευεργέτησαν την πόλη, αλλά αναφέρονται και ονόματα εφήβων κ.λπ.»
Η Παλαιόπολη είναι στα δυτικά παράλια του νησιού και ανασκάπτεται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε το 1987, έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης, η οποία αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού για τουλάχιστον μία χιλιετία, έως τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.
Δυστυχώς, τα σημαντικά αυτά ευρήματα δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. Ο χώρος της ανασκαφής βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι, όμως δεν υπάρχει αμαξιτός δρόμος. Τη μοναδική πρόσβαση αποτελεί ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει ορίσει επιτροπή η οποία διενήργησε αυτοψία, αλλά το θέμα έχει μείνει εκεί. Οι ανασκαφείς δυσκολεύονται πολύ να συνεχίσουν το έργο τους υπό τις παρούσες συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα αρχαία, αφού λόγω έλλειψης ομαλής πρόσβασης προς αυτές δεν είναι δυνατή η σωστή συντήρηση.