Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.10.09

The Ancient Macedonian Language according to Modern Sources


History Of Macedonia(2) Σύγχρονες πηγές για την Γλώσσα των Αρχαίων Μακεδόνων – The Language of Ancient Macedonians according to modern Sources

* P.A.Brunt.
”The relics of the Macedonian language, such as the names of
places and persons, both human and divine {..} show that it
was basically Greek with an admixture of [probably] Illyrian
.

* Martin, Thomas R (1996) “Ancient Greece From Prehistoric to
Hellenistic Times” pg. 188.
Macedonians had their own language related to Greek, but the
members that dominated Macedonian society routinely learned
to speak Greek because they thought of themselves and indeed all
Macedonians as Greek by blood
.”

* Hammond & Griffith “A History of Macedonia 550-336 BC” Vol II
“Macedonian was not a non-Greek language but a dialect of the
Greek language
in which Alexander spoke for a special purpose;
and in the case of his order the vocabulary, as well as the
pronunciation, was probably particular to this dialect. On
a later occasion the Macedonian”

* Hammond (1992) “The Miracle that was Macedonia” pg. 206.
As members of the Greek race and speakers of the Greek language,
the Macedonians shared in the ability to initiate ideas and
create political forms.”

* O.Masson (1996) “The Oxford Classical Dictionary 3rd ed. Macedonia,
Language” pgs 905-906
Masson states:
Yet in contrast with earlier views which made of it an
Aeolic dialect [O. Hoffmann compared Thessalian] we must by
now think of a link with North west Greek [Locrian, Aetolian,
Phocidian, Epirote]. This view is supported by the recent
discovery at Pella of a curse tablet [4th c BC] which may
well be the first ‘Macedonian’ text attested
[provisional
publication by E. Voutyras; cf. the Bulletin Epigraphique
in Rev.Et.Grec.1994no.413]; the text includes an adverb “opoka”
which is not Thessalian.
We must wait for new discoveries, but we may tentatively
conclude that Macedonian is a dialect related to North-West
Greek.”

* Toynbee, A.J
“King Philip II’s momentous decision to make, not the native
Macedonian variety of North-East Greek
, but Attic the
official language of the kingdom of Macedon which, in the
next generation, had generated the Greek successor states of
the Persian Empire.”

* R. Malcolm Errington, ‘A History of Macedonia’
University of California Press, February 1993, pg 3

That the Macedonians and their kings did in fact speak a dialect of Greek and bore Greek names may be regarded nowadays as certain.”

H συνέχεια στο History-of-Macedonia.com
tracking


bookmark

__________

Αυτή είναι Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ που αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ - Δεχθήκαμε το "γκριζάρισμα" τους...!

Αυτή είναι Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ που αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ - Δεχθήκαμε το "γκριζάρισμα" τους...!

10 Οκτώβριος 2009

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ από το 1996 πληροφορούμαστε επίσημα από τις ΗΠΑ ότι την εποχή εκείνη ο διαπραγματευτής μας για την κρίση των Ιμίων Θ.Πάγκαλος, ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ να "γκριζάρει" τα ΙΜΙΑ και να αποδεχθεί ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ τα ελληνικά πλοία,στρατεύματα και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ στα ΙΜΙΑ!


Το "θανάσιμο μυστικό" κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τώρα, γιατί μας λέγανε φύγαμε και πήραμε τη σημαία μας ΑΠΛΑ για να εκτονωθεί η κρίση και ότι μπορούμε ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ να ξαναπάμε στρατό ή σημαία γιατί οι δυο αυτές νησίδες(βράχια) είναι ελληνικές όπως ήταν μέχρι την κρίση του 1996. ΤΩΡΑ πληροφορούμαστε ότι ο Θ.Πάγκαλος μαζί με τον Κ.Σημίτη - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ - συμφώνησαν να φύγουμε από τα ΙΜΙΑ και να τερματιστεί η κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ θα ξαναγυρίσουμε ΠΟΤΕ στα ΙΜΙΑ!









Τα αποσπάσματα που παραθέτουμε - και προέρχονται από τα έγγραφα που έχουν στο βιβλίο τους οι Μιχ.Ιγνατίου και Α.Ελλις και θα τα παρουσιάσουν το μεσημέρι της Δευτέρας στο σύνολο τους - είναι συγκλονιστικά και οπωσδήποτε ΑΠΑΙΤΟΥΝ απαντήσεις από ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους. Δεχθήκαμε το "γκριζάρισμα" των Ιμίων; Και εκείνης της περιοχής του Αιγαίου;







Και όπως επίσης θα παρατηρήσετε στο έγγραφο που αποκαλύπτουμε οι Αμερικανοί ενώ δέχονται την Καλόλιμνο ως ελληνικό νησί για τα ΙΜΙΑ αναφέρουν και την τουρκική ονομασία Kardak γράφοντας της νησίδες με δυο ονομασίες δηλαδή ότι είναι μια "γκρίζα περιοχή" (αμφισβητούμενης κυριότητας και κυριαρχίας και επομένως κανείς δεν πλησιάζει εκεί μέχρι να λυθεί το "πρόβλημα"). Συμφώνησαν τότε οι Σημίτης-Πάγκαλος και ΟΛΟΙ οι άλλοι εμπλεκόμενοι σε κάτι τέτοιο; Ασφαλώς περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον την απάντηση τους. Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, λίγο μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς με τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Γεράσιμο Αρσένη. Σε τηλεγράφημα που στέλνει ο Νάιλς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου, αναφέρει: «Αυτή η ελληνοτουρκική αψιμαχία με αντικείμενο ένα ακατοίκητο κομμάτι γης, έκτασης ίσως δύο οικοδομικών τετραγώνων, εμφανίζει στοιχεία κωμικής όπερας... Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούμε στη διαφορά αυτή, αλλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ίσως να μην έχουμε αυτή την επιλογή. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό αρχείο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι πληροφορίες μας, προκειμένου να καθορίσουμε το διεθνές καθεστώς των Ιμίων, καθώς είναι πιθανό σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να πάρουμε θέση σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα στην υπόθεση αυτή». Άλλα τηλεγραφήματα που εστάλησαν στις 30 Ιανουαρίου, χαρακτήριζαν τη διαφορά «γελοία», ενώ σημείωναν ότι η επιθετικότητα που επέδειξαν οι δυο πλευρές τις έκανε να μοιάζουν με «σκυλιά που γρυλίζουν».

Τέλος να ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ότι όπως αναφέρεται σε ένα από τα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτει το βιβλίο των δυο δημοσιογράφων «ο Τούρκος πρέσβης στη Ρώμη είχε προειδοποιήσει την πρωθυπουργό Τσιλέρ πριν από την κρίση των Ιμίων, ότι η Ιταλία κατείχε έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η νησίδα των Ιμίων ανήκε στα Δωδεκάνησα και ήταν επομένως αναμφισβήτητα ελληνική».
- Εντύπωση προκαλεί γιατί οι δημοσιογράφοι και ο εκδοτικός Οίκος επέλεξαν να περάσει η προεκλογική περίοδος και ΜΕΤΑ να δώσουν στη δημοσιότητα τα συγκλονιστικά αυτά έγγραφα-ντοκουμέντα. ΘΑ έπρεπε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ΠΡΙΝ ψηφίσει. Οι σκοπιμότητες δείχνουν ολοφάνερες...

Όπως θα θυμάστε το i-R έχει ρωτήσει τον Θ.Πάγκαλο στη ΔΕΘ (προεκλογικά) τόσο για τα έγγραφα όσο και για αντίδραση του (μια ενδεχόμενη παραίτηση) και τότε είχε πει ότι γνωρίζει το περιεχόμενο των αποκαλύψεων και ότι θα παραμείνει και ότι αυτά "αφορούν άλλους". Όπως βλέπουμε όμως αφορούν τον ίδιο και τον Κ.Σημίτη (και είναι άλλωστε και ο πραγματικός λόγος που ο Κ.Σημίτης έμεινε εκτός βουλής και ΠΑΣΟΚ).

http://orfni.blogspot.com/2009/10/blog-post_2823.html

9.10.09

Ο μονόλιθος του Άρη


Φωτο: ο περίεργος 'μονόλιθος' του Άρη σε τρεις διαδοχικές αναλύσεις
Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτή η εικόνα που τράβηξε το διαστημικό μηχάνημα Mars Reconnaissance Orbiter.
Το ζήτημα επανέφερε τη εφημερίδα Daily Mail της Μ. Βρετανίας τον Αύγουστο του 2009, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Φαίνεται σαν ένα λίθινο μνημείο στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και έχει διεγείρει τους ανά τον κόσμο παθιασμένους με την εξωγήινη ζωή.
Πρόκειται για έναν μονόλιθο που δημιουργεί και σκιά με το φώς του ήλιου. Φωτογραφήθηκε από απόσταση 165 μιλίων με μια μηχανή υψηλής ψηφιακής ανάλυσης και από πρώτη άποψη η εικόνα είναι εντυπωσιακή.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για έναν απλό βράχο συνήθων διαστάσεων που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κατασκεύασμα εξωγήινων όντων.
Η φωτογραφία μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα για την αποφυγή μυθικών δημοσιευμάτων περί ‘θηρίων και τεράτων’.
Ο Γισραέλ Σπινόζα, εκπρόσωπος του τμήματος «Σεληνιακού και πλανητικού Εργαστηρίου»του πανεπιστημίου της Αριζόνας δήλωσε:
«θα ήταν παράλογο να αναφερθούμε σε έναν μονόλιθο ή οικοδόμημα, επειδή κάτι τέτοιο προϋποθέτει κατασκευή από κάποιο όν.
Κατά πάσα πιθανότητα ο λίθος αυτός έχει αποκοπεί από τον όγκο ενός τεράστιου βράχου.»

Μινωϊκός Πολιτισμός


Φωτο: Ο Πρίγκηπας της Κνωσσού

Μινωϊκός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Κρήτη περίπου από το 2600 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. Η ονομασία του οφείλεται στο μυθικό βασιλιά Μίνωα, για τον οποίον υπάρχουν πάρα πολλές μαρτυρίες και διηγήσεις στα αρχαία κείμενα.
Η ακμή και η δύναμη της Κρήτης εκείνους τους αιώνες, σχετίζεται οπωσδήποτε με το γεγονός ότι είχε αναδειχθεί η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο. Ο μεγάλος ιστορικός Θουκιδίδης, μιλώντας για τα παλαιότερα χρόνια, πριν ξεκινήσει τη διηγησή του για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, γράφει τα εξής για τη δύναμη και το ναυτικό της Κρήτης: " Στα παλιά χρόνια όσο ξέρουμε, ναυτικό απέκτησε ο Μίνως και κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής θάλασσας. Κατέλαβε τα νησιά των Κυκλάδων και είναι αυτός που πρώτος ίδρυσε αποικίες στα πιο πολλά νησιά. Εδιωξε τους βάρβαρους Κάρες και εγκατέστησε ηγεμόνες τα δικά του παιδιά. Αυτός, επίσης, καταδίωξε και εξαφάνισε τους πειρατές από τη θάλασσα, όσο μπορούσε και έκανε να περιέρχονται σ' αυτόν τα περισσότερα έσοδα από το εμπόριο".
Τα ανάκτορα του Μίνωα, διάφοροι οικισμοί της εποχής του, καθώς και πολλά σημαντικά ευρήματα του μινωϊκού πολιτισμού ήρθαν στο φως από τον Αγγλο αρχαιολόγο Αρθούρο Έβανς, ο οποίος έκανε συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενα γεγονός που προκαλεί απορίες είναι ότι δεν βρέθηκαν οχυρωματικά έργα στην Κρήτη. Ετσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι κάτοικοί της εκείνη την περίοδο δεν είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς και επικίνδυνους εξωτερικούς εχθρούς. Αλλά και μεταξύ τους δεν πρέπει να είχαν προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωριζόταν από όλους η κυριαρχία του Μίνωα. Από τα ευρήματα των ανασκαφών βλέπουμε ότι οι Κρήτες σμίλεψαν την πέτρα και δούλεψαν με φαντασία το χαλκό, το χρυσάφι και το ασήμι. Εφτιαξαν εργαλεία και κοσμήματα και, παράλληλα, έδωσαν, σημαντικά δείγματα της ευαισθησίας τους στην κεραμεική, στην κατασκευή ειδωλίων και σφραγίδων. Ζούσαν σε τεράστια ανακτορικά συγκροτήματα, με διαδρόμους, αυλές, εργαστήρια, αποθήκες και, επιπλέον , διέθεταν ένα τέλειο αποχετευτικό σύστημα. Το εντυπωσιακότερο ανάκτορο είναι αυτό που βρέθηκε στην Κνωσσό. Τοιχογραφίες, κεραμεικά, χρυσά κοσμήματα, τελετουργικά αγγεία από αλάβαστρο και πολύτιμες πέτρες μας δείχνουν πόσο ανεπτυγμένος ήταν ο πολιτισμός της Κρήτης. Η πρωτοτυπία, η κομψότητα και η άψογη τεχνική εκτέλεση, μαρτυρούν ότι άνθισε εδώ ένας από τους ωραιότερους και πιο ενδιαφέροντες πολιτισμούς της ανθρωπότητας.
Ενα από τα σημαντικότερα και διαρκέστερα αγαθά που μας άφησε ο Μινωϊκός πολιτισμός είναι η γραφή. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί όπως ξέρουμε, η ιστορία αρχίζει ουσιαστικά από τότε που διαθέτουμε γραπτά μνημεία. Η κρητική γραφή είχε στην αρχή τουλάχιστον κάποιες ομοιότητες με την ιερογλυφική της Αιγύπτου. Το πιο γνωστό "γραπτό" κείμενο της Κρήτης είναι ο περιβόητος "δίσκος της Φαιστού".
Η παλιότερη γραφή της Κρήτης έχει ονομαστεί "Γραμμική Α΄ " και δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να αποκρυπτογραφηθεί.
Η μεταγενέστερη "Γραμμική Β΄ διαβάστηκε από τους Βρετανούς επιστήμονες M. Ventris και J.Chadwick οι οποίοι απέδειξαν ότι πρόκειται για την ίδια γλώσσα που μιλούσαν την ίδια περίοδο στην κεντρική Ελλάδα, στις Μυκήνες.
Ο πλούτος και τα τεράστια ανάκτορα της Κρήτης έχουν συνδεθεί από την αρχαιότητα με την ιστορία του Θησέα, του Λαβύρινθου και του Μινώταυρου.
Ενα χαρακτηριστικό της εποχής είναι και η θέση που κατέχει η γυναίκα στη θρησκεία και σε όλες τις δημόσιες τελετές. Εξαιρετική εντύπωση προκαλούν επίσης οι τοιχογραφίες των ανακτόρων, με έντονα χρώματα και λεπτότατες αποδόσεις των μορφών. Ενα μοναδικό αγώνισμα που αναπτύχθηκε και αγαπήθηκε πολύ στην Κρήτη είναι τα λεγόμενα "ταυροκαθάψια". Ιδιόρρυθμο και επικίνδυνο αγώνισμα, είναι ένα είδος ταυρομαχίας, κατά την οποία ο αθλητής έπιανε τον ταύρο από τα κέρατα και τιναζόταν με άλμα πάνω από το ζώο.
Γύρω στα 1.400 π.Χ. τα μεγάλα ανάκτορα της Κρήτης φαίνεται να έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι η καταστροφή αυτή είχε σχέση με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Μια άλλη άποψη δέχεται ότι η καταστροφή και η παρακμή του Μινωαϊκού πολιτισμού οφείλεται σε σύγκρουση των Κρητών με τους Αχαιούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύγκρουση από την οποία βγήκαν νικητές οι Αχαιοί.
Οπως και να έχει το πράγμα, γεγονός είναι ότι η Κρήτη έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο οποίος μας εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με τη γοητεία του και την ομορφιά του. Το Μουσείο του Ηρακλείου είναι γεμάτο από αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι πέρασαν και έζησαν στο νησί άνθρωποι με πολύ ανεπτυγμένο γούστο και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Η χαμένη πατρίδα του Θόδωρου Πάγκαλου

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ / ios@enet.gr

Λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στην Αθήνα μια σημαντική εργασία που αποτελεί υποδειγματική περίπτωση διάσωσης του γλωσσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας. Πρόκειται για τον τόμο «Αρβανίτικα Τραγούδια» του Θανάση Μωραΐτη.

Κατά την παρουσίαση του έργου μίλησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του:

«Εμείς που γεννηθήκαμε σε σπίτια όπου η γιαγιά μας μιλούσε αυτή τη γλώσσα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι -όπως λένε οι εθναμύντορες σήμερα- ελληνικά με λίγες ξένες λέξεις. Είναι αλβανικά κανονικά του 14ου αιώνα. Αυτό το πιστοποιούν εξάλλου και οι σημερινοί μορφωμένοι μετανάστες Αλβανοί, οι οποίοι, όταν πηγαίνουν στα Μεσόγεια, λένε "μα εσείς μιλάτε αρχαία αλβανικά". Κι αυτό είναι πολύ γνωστό από γλωσσολογική άποψη, διότι αυτοί οι Αρβανίτες του 14ου αιώνα που ήλθαν στα νότια της Βαλκανικής μέσα στα πλαίσια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είδαν τη γλώσσα τους -το ιδίωμά τους- να εξελίσσεται στα ελληνικά, στην πιο σύνθετη και πιο εμπεριστατωμένη γλώσσα, και ό,τι παρέμεινε μέχρι την εποχή μας στο λεξιλόγιό τους ήταν αυτό το παλιό ιδίωμα, το οποίο μιλάγανε τόσους αιώνες πριν στην περιοχή.
»Αυτή είναι κάπως σαν μια χαμένη πατρίδα για μας, γιατί είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός, τον οποίο χάνουμε, όχι βέβαια κάτω από καμιά καταπίεση, γιατί κανείς δεν μας καταπίεζε. Ποιος άλλωστε θα καταπίεζε τους Αρβανίτες στην Ελλάδα; Οι Αρβανίτες ηγούνται της Ελλάδας. Συνήθως τα επαγγέλματα που ασκούν είναι πρωθυπουργοί, στρατηγοί, ναύαρχοι, κ.λπ. Και είναι και ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας, επομένως πλούτισαν από τη μεγάλη αξία που έλαβαν τα χωράφια τους ως οικόπεδα. »Αλλά οι ίδιοι εφόνευσαν το παρελθόν τους, διότι -φανατικά πεισμένοι ότι είναι Ελληνες- με τη βοήθεια των γλωσσαμυντόρων και των δασκάλων εγκατέλειψαν και εξαφάνισαν το γλωσσικό αυτό ιδίωμα, το οποίο πια κανείς δεν μιλάει, τουλάχιστον από την ηλικία μου και κάτω». Σε παρατήρηση από το ακροατήριο, ο κ. Πάγκαλος συμφωνεί ότι «οι γιαγιάδες μιλάνε, αλλά όπως ξέρεις οι γιαγιάδες έχουν δυστυχώς ημερομηνία λήξης. Υπάρχει και κάτι χειρότερο. Υπάρχει και η τηλεόραση, η οποία καταργεί τις γιαγιάδες πριν μας τις πάρει ο Θεός.
»Αυτή, όμως, η γλώσσα, αυτό το ιδίωμα, αυτός ο κόσμος -διότι υπήρχε ένας κόσμος πίσω από το ιδίωμα, βαθύτατα ελληνικός στη συνείδησή του, αλλά με διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και αξιόλογα πολιτιστικά χαρακτηριστικά- ήταν κρίμα να χαθεί.

»Εργασίες σαν αυτή που έκανε ο Θανάσης Μωραΐτης βοηθούν να μην είναι μια χαμένη πατρίδα, γιατί εγώ πιστεύω ότι το αρβανίτικο ιδίωμα, η γλώσσα, οι μύθοι, οι παραδόσεις, όλο το λαογραφικό υλικό είναι μια χαμένη πατρίδα, αν το αφήσουμε να χαθεί κάπου στο σκοτάδι των αιώνων».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/11/2002

Οι Μακεδόνες στην αρχαία Περσική Ιστορία:Yaunâ takabara

Αναδημοσίευση από το blog εθνο-λογικά
ενημέρωση από το Blog: Ακρίτας Ιστορία της Μακεδονίας

Οι Yaunâ takabara (Γιαούνα τακαμπάρα) και οι αρχαίοι Μακεδόνες

Χάρτης της περιοχής Naqsh-i-Rustam
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη - Εθνολόγου
Για την εθνολογική κατάταξη του φύλου των Μακεδόνων, η νεώτερη έρευνα προσκόμισε αδιαμφισβήτητα στοιχεία και από μια άλλη πηγή εκτός ελλαδικού χώρου, τα οποία εξάλειψαν κάθε ενδοιασμό που υπήρχε για την ελληνικότητα αυτού του φύλου. Το απροσδόκητο αυτής της πηγής είναι ασφαλώς το γεγονός ότι προέρχεται από την Περσική αυτοκρατορία, τους Πέρσες, τους άσπονδους εχθρούς των Ελλήνων κατά την αρχαιότητα.
Στα βόρεια των ερειπίων της Περσέπολης, της πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών ηγεμόνων της περσικής αυτοκρατορίας, σε απόσταση περίπου 5 χλμ, βρίσκεται η τοποθεσία Naqsh–i Rustam [=τα ανάγλυφα του (μυθικού ήρωα) Ρουστάμ], όπου υπάρχουν οι τάφοι του Δαρείου Ι (521–486 π.Χ.), του γιου του, Ξέρξη (486–465) και άλλων δύο Αχαιμενιδών βασιλέων (Αρταξέρξη Ι και Δαρείου ΙΙ), σκαλισμένοι στον βράχο, καθώς και άλλα οκτώ ανάγλυφα της εποχής των Σασσανιδών (η Δυναστεία που κυβέρνησε, μετά τους Αχαιμενίδες και τους Πάρθους, το ιρανικό οροπέδιο μεταξύ 224 – 651 μ.Χ. και είναι γνωστή για τους πολέμους της εναντίον του Βυζαντίου).

Ο τάφος του Δαρείου στο Naqsh–i Rustam

Η πρόσοψη του τάφου του Δαρείου Ι έχει σχήμα σταυρού (βλ. Εικόνα), με την είσοδο του τάφου να βρίσκεται στο κέντρο, ενώ στο επάνω τμήμα υπάρχει ένα μνημειακό ανάγλυφο το οποίο παριστάνει τον Δαρείο Ι να προσεύχεται μπροστά σε έναν βωμό στον υπέρτατο θεό των Περσών, τον Ωρομάσδη (Ahuramazda), επάνω σε μια βάση την οποία υποβαστάζουν 28 υποτελείς λαοί της Περσικής αυτοκρατορίας. Μια επιγραφή στο επάνω αριστερά άκρο (βλ. Εικόνα), γνωστή στους αρχαιολόγους με την συντομογραφία DNa [=Darius Naqsh (επιγραφή) a] κατονομάζει αυτούς τους λαούς, ενώ παρουσιάζει τον Δαρείο ως ευσεβή και ισχυρό ηγέτη. Μια άλλη επιγραφή στο κεντρικό τμήμα του «σταυρού», το οποίο αποτελεί μια αναπαράσταση της νοτίας εισόδου των ανακτόρων της Περσέπολης, γνωστή ως DNb, αποτελεί την περίφημη «Διαθήκη» του Δαρείου Ι, η οποία έχει αντιγραφεί και υπάρχει επίσης, ελαφρά προσαρμοσμένη, στην πρόσοψη του τάφου του Ξέρξη, γνωστή ως XPl.


Η επιγραφή με τους υποτελείς λαούς (Dna)

Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αρχαία Περσική γλώσσα (old Persian) σε μια γραφή εμπνευσμένη από την Σουμερο-Ακκαδική σφηνοειδή γραφή, αλλά με απλούστερους χαρακτήρες. Όπως έχει υποστηριχθεί (βλ. σχετικά στο D. T. Potts: The Archaeology of Elam, 1999 σελ. 317), η πρώτη αυτή γραφή δημιουργήθηκε επί τούτου από τον Δαρείο Ι για την καταγραφή των κειμένων της περίφημης επιγραφής του Μπεχιστούν. Η γραφή αυτή ήταν συλλαβική αποτελούμενη από 36 μόνον σημεία και διατηρούσε επί πλέον και τέσσερα ιδεογράμματα για την απόδοση των λέξεων Βασιλεύς, Χώρα, Επαρχία και Αχούρα-Μάζντα (=ο υπέρτατος θεός του ιρανικού Πανθέου). Η φορά της γραφής ήταν από τα αριστερά προς τα δεξιά.
Η γραφή αυτή είναι γνωστή ως «Συλλαβικό σύστημα της Περσεπόλεως» (βλ. Εικόνα) και χρησιμοποιήθηκε από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. για τις μνημειακές επιγραφές των Αχαιμενιδών αυτοκρατόρων. Μετά την βασιλεία του Αρταξέρξη ΙΙΙ (359/358-338 π.Χ.), οι επιγραφές στην γραφή της «Περσεπόλεως» εκλείπουν τελείως και μετά την κατάλυση της Περσικής αυτοκρατορίας από τον Μ. Αλέξανδρο, η γραφή αυτή δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε μια και ήταν συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο καθεστώς (βλ. Charles Higounet: Η γραφή, Αθήναι 1964 σελ. 37-38).
Στην προαναφερθείσα επιγραφή DΝa που αναφέρει τους υποτελείς λαούς, διαβάζουμε τα εξής:
«…Ο Βασιλεύς Δαρείος λέγει: Με την χάρη του Αχουραμάσδα αυτές είναι οι χώρες που κατέκτησα έξω από την Περσία. Τις κυβέρνησα. Μου προσκόμισαν φόρο υποτελείας. Έπραξαν ότι τους ειπώθηκε από εμένα. Κράτησαν σταθερά (=υπάκουσαν) τον Νόμο μου. (Αυτές οι χώρες είναι:) Μηδία, Ελάμ, Παρθία, Αρεία, Βακτρία, Σογδιανή, Χωρασμία, Δραγγιανή, Αραχωσία, Σατταγυδία (=Παροπαμισάδαι), Γανδαρίτις, Ινδία, οι Σκύθες που πίνουν το (ιερό ποτό) χάομα, οι Σκύθες με τους μυτερούς σκούφους, η Βαβυλωνία, η Ασσυρία, η Αραβία, η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Καππαδοκία, η Λυδία, οι Έλληνες (της Μικράς Ασίας), οι παραθαλάσσιοι Σκύθες (των ακτών του Ευξείνου Πόντου), η Θράκη, οι Έλληνες που φορούν καλύμματα κεφαλής παρόμοια με ασπίδες, οι Λίβυοι, οι Νούβιοι, οι άνθρωποι της Μάκα (=Γεδρωσία) και οι Κάρες…».

Η επιγραφή στον τάφο του Δαρείου Ι (DΝa)

Στο παραπάνω κείμενο με την απαρίθμηση των υποτελών λαών παρατηρούμε ότι περιλαμβάνονται οι Έλληνες (εννοούνται οι Έλληνες των αποικιών της Μικράς Ασίας), που ονομάζονται στα αρχαία περσικά Yaunâ δηλ. Ίωνες, μια ονομασία που θα διαδοθεί στην συνέχεια σε όλους τους λαούς της Ανατολής. Αυτοί οι Yaunâ = Ίωνες, αναφέρονται για πρώτη φορά σε ένα κατάλογο υποτελών λαών στην περίφημη μνημειακή επιγραφή του Δαρείου Ι στο Μπεχιστούν, όπως προαναφέραμε (λεπτομέρειες για την επιγραφή βλ. Δ. Ε. Ευαγγελίδη: Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου, ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ – Θεσσαλονίκη 2006, λήμμα Πέρσες).
Στο συγκεκριμένο όμως κείμενο του Naqsh–i Rustam γίνεται αναφορά και σε κάποιους Yaunâ takabara στα αρχαία Περσικά, «Έλληνες με καλύμματα της κεφαλής παρόμοια με ασπίδα», όπως περιγράφονται. Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες λοιπόν; Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η επιγραφή του Μπεχιστούν χρονολογείται γύρω στο 520 π.Χ. όταν ο Δαρείος Ι κατέπνιξε το κύμα των εξεγέρσεων που είχε σημειωθεί με την άνοδό του στον περσικό θρόνο και σταθεροποιήθηκε στη εξουσία. Το 513/512 π.Χ. ο Δαρείος Ι πραγματοποίησε την πασίγνωστη (λόγω Ηροδότου) «Σκυθική εκστρατεία» με την οποία κατέκτησε την Θράκη (Skudra), τον βορειοελλαδικό χώρο (=Μακεδονία) και τις περιοχές γύρω από τις εκβολές του Δούναβη, όπου κατοικούσαν κάποια σκυθικά φύλα (=οι παραθαλάσσιοι Σκύθες).
Προσδιορίστηκε λοιπόν ότι αυτοί οι μυστηριώδεις Yaunâ takabara = «Έλληνες με καλύμματα της κεφαλής παρόμοια με ασπίδα», δεν ήσαν άλλοι από τους αρχαίους Μακεδόνες και τα σχετικά γεγονότα της υποταγής του Αμύντα Α΄, πατέρα του Αλεξάνδρου Α΄, είναι καταγεγραμμένα από τον Ηρόδοτο (Ιστορίαι, V. 18–21).
Για τους Πέρσες λοιπόν οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες (ίδια γλώσσα, ίδια ήθη και έθιμα) και γι’ αυτό κατατάχθηκαν στους Yaunâ, αλλά ξεχώριζαν από τους άλλους Έλληνες της Μ. Ασίας, που ήσαν επίσης υποτελείς, λόγω του γεγονότος ότι κατοικούσαν στην ευρωπαϊκή πλευρά του Αιγαίου και προς διάκριση, τους ονόμασαν από ένα χαρακτηριστικό τους, το είδος των καλυμμάτων που φορούσαν. Το ίδιο παρατηρούμε ότι έκαναν και με τους Σκύθες, τους οποίους διέκριναν σε αυτούς που κατασκεύαζαν/έπιναν το ιερό ποτό χάομα (Sakâ haumavargâ), νομάδες στα βόρεια της Σογδιανής και του ποταμού Ιαξάρτη, σε άλλους Σάκες (=Σκύθες), αυτούς που φορούσαν «μυτερούς σκούφους» (Sakâ tigraxaudâ) και κατοικούσαν μεταξύ λιμνών Κασπίας και Αράλης και τέλος στους Σκύθες «που ζούσαν κοντά στην θάλασσα» (Sakâ tyaiy paradraya), αυτούς που συνάντησαν οι Πέρσες στην περιοχή των εκβολών του Δούναβη. Επιπλέον οι Μακεδόνες φορούσαν ένα χαρακτηριστικό κάλυμμα της κεφαλής, την "καυσία" (Πολύβιος IV. 4-5, Αρριανός Αλεξάνδρου Ανάβασις, VII. 22), που τους ξεχώριζε από τους λοιπούς Έλληνες [Η λέξη "καυσία" προέρχεται από την Ελληνική ρίζα (καύσ–) = ζέστη, εξ ου και καύση, καύσων]. Γι’ αυτόν το λόγο οι Πέρσες τους αποκαλούσαν «Yaunâ takabara», δηλ. «Έλληνες με καλύμματα της κεφαλής παρόμοια με ασπίδα». Το Μακεδονικό καπέλο ήταν πολύ πιο διαφορετικό από τα καλύμματα που φορούσαν οι Έλληνες της Μ. Ασίας και αυτό το στοιχείο χρησιμοποίησαν οι Πέρσες για να ξεχωρίσουν τους υποτελείς Έλληνες μεταξύ τους.

Νόμισμα Αλεξάνδρου Α΄με ιππέα φέροντα την μακεδονική καυσία


Το γεγονός όμως που επιβεβαίωσε απόλυτα την παραπάνω ανάλυση προήλθε και αυτό από ξένη προς τους Έλληνες πηγή. Πραγματικά, στην σχετική επιγραφή που υπάρχει στον τάφο του Ξέρξη, που προαναφέραμε, διαπιστώθηκε ότι από τον κατάλογο των υποτελών λαών απουσιάζουν οι «Yaunâ takabara», κάτι που συμβαδίζει με όσα γνωρίζουμε από τις ιστορικές πηγές. Οι Πέρσες μετά τις αποτυχίες τους να καταλάβουν την Ελλάδα και μετά την μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) αποσύρθηκαν από τις ευρωπαϊκές τους κτήσεις, άρα και την Μακεδονία. Επομένως ήταν αδύνατον την εποχή του θανάτου του Ξέρξη (465 π.Χ.) να αναφέρονται οι Yaunâ takabara = Μακεδόνες, ως υποτελείς της Περσικής αυτοκρατορίας.
Δ. Ε. Ε.

8.10.09

Γνωστοί Ιστορικοί γράφουν για την Ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων


History Of Macedonia

(1) Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Μια σπάνια συλλογή από κείμενα σύγχρονων Ιστορικών που αναφέρονται στην Ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων.

* Bury & Meiggs (1985) “A History of Greece”
page 415

The Macedonian people and their kings were of Greek stock,
as their traditions and the scanty remains of their language combine
to testify.”

* H. Bengston (1988) “A History of Greece: from the beginnings to the Byzantine era”
page 186.

Bengston makes the following statement pertaining to the origins of the Macedonians:
They should be included in the group of North-West Greek tribes
On the same page he also states that :

the majority of modern historians have correctly argued for
the Hellenic origin of the Macedonians.

* N.G.L Hammond (1986) “A History of Greece to 332 B.C.”
page 651.

Greece and Macedon were akin in blood and culture.”

* N.G.L Hammond (1992) “The Miracle that was Macedonia”
page 206.

Hammond states:
As members of the Greek race and speakers of the Greek language,
the Macedonians shared in the ability to initiate
ideas and create political forms.”

* M. Opperman (1996) “The Oxford Classical Dictionary 3rd ed.- Macedonia,Cults”
page 905.

In this prestigious source Opperman states:
Nowadays historians generally agree that the Macedonians ethnos
form part of the Greek ethnos; hence they also shared in the common religious
and cultural features of the Hellenic world

H συνέχεια του άρθρου εδώ

Μπορείτε να κάνετε download το κείμενο σε μορφή PDF εδώ
tracking

Στη Γερμανίδα Χέρτα Μούλερ το Νόμπελ λογοτεχνίας


Η ρουμανικής καταγωγής Γερμανίδα λογοτέχνιδα και ποιήτρια Χέρτα Mούλερ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας της Σουηδικής Ακαδημίας.
Η Μούλερ είναι η 12η γυναίκα που λαμβάνει βραβείο Νόμπελ, από την ίδρυση του θεσμού το 1901. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορονών (1,42 εκατομ. δολαρίων). Η Χέρτα Μίλερ, που γεννήθηκε το 1953 στη Ρουμανία, είναι μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος και στο έργο της περιγράφει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου. Ανακοινώνοντας την απόφασή της, η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε ότι η Μίλερ, «με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων».
tvxs.gr

Αγγειοπλαστική

Ο Οδυσσέας τυφλώνει τον Πολύφημο( Αττικός αμφορέας)
Η σχεδιαστική δημιουργία των Ελλήνων στην αρχαιότητα απεικονίζεται στην επιφάνεια των αγγείων, που άρχισαν από πολύ νωρίς να φιλοτεχνούν και να διακοσμούν οι τεχνίτες στα εργαστήρια της κεραμεικής. Εκεί η άμορφη μάζα του πηλού έπαιρνε το πρώτο σχήμα πάνω στον τροχό από τα επιδέξια χέρια του αγγειοπλάστη. Πότε γινόταν ένα μεγάλο αγγείο σα στάμνα στρογγυλή με βάση μυτερή ή επίπεδη, που λεγόταν "πίθος" και χρησίμευε για να αποθηκεύουν κρασί, λάδι, σύκα ή τρόφιμα αλατισμένα. Πότε γινόταν ένα αγγείο μακρόστενο με δύο χερούλια και μακρύ λαιμό, που λεγόταν "αμφορέας" και που χρησίμευε για να διατηρούν το κρασί και το λάδι. Το στόμιό του σφραγιζόταν με ρετσίνι και η βάση του ήταν συνήθως μυτερή για να τη θάβουν στη γη. Αλλοτε πάλι ο πηλός έπαιρνε σχήμα δοχείου με πολύ πλατύ στόμιο και δύο χερούλια. Λεγόταν "κρατήρας" και χρησίμευε για να ανακατεύουν το κρασί με το νερό στο τραπέζι.Το κρασί προσφερόταν από ένα αγγείο, την "οινοχόη" που είχε ένα χερούλι και ένα στόμιο απ' όπου χυνόταν το ποτό. Αλλα αγγεία ήταν οι "σκύφοι", το "κύπελλο", ο "ψυκτήρας", η "λήκυθος", η "υδρία" κ.α. Το καθένα είχε και διαφορετική χρήση.
Αφού έπαιρναν το σχήμα τους τα αγγεία, τα άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο ή τα έψηναν στους φούρνους σε χαμηλή φωτιά. Οταν ξεραίνονταν, τα στίλβωναν και τέλος έφταναν στα χέρια του αγγειογράφου που τα διακοσμούσε με διάφορες παραστάσεις. Το περίγραμμα των μορφών χαραζόταν με ένα αιχμηρό εργαλείο και στη συνέχεια γινόταν πιο ζωηρό με ένα λεπτό πινέλο. Τέλος, με προσοχή ολοκλήρωνε την εικόνα και τη χρωμάτιζε με ακρίβεια και ευαισθησία. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούσε τρία χρώματα: μαύρο, λευκό και κόκκινο. Μόνο από τον 5ο αιώνα π.Χ. οι ζωγράφοι άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερα χρώματα.
Οταν τελείωνε και αυτή η διαδικασία, το αγγείο έμπαινε στον κλίβανο. Τα μέσα που διέθεταν τότε δε τους επέτρεπαν να παρακολουθούν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα πολλά αγγεία να χαλούν και να πηγαίνει χαμένος όλος ο κόπος. Η διαδικασία απαιτούσε εξαιρετική προσοχή, γιατί συχνά από λάθος τα αγγεία ακουμπούσαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι παραστάσεις που ήταν ζωγραφισμένες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αγγείο, που πάνω στη μορφή ενός έφηβου είχε αποτυπωθεί το πόδι ενός αλόγου. Οταν περνούσε και τη διαδικασία του φούρνου το αγγείο ήταν έτοιμο για την αγορά.
Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας (Κόρινθος, όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε η ζωγραφική τον 7ο αιώμα π.Χ., Σπάρτη, Αθήνα, Χαλκίδα, νησιά του Αιγαίου, Βοιωτία κλπ.) αναπτύχθηκε κι ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης (τεχνοτροπία) στη διακόσμηση και τη διαδικασία της κατασκευής των αγγείων και πολλά από τα εργαστήρια των περιοχών αυτών έκαναν εξαγωγή των αγγείων τους στις μακρυνές αγορές της Δύσης και της Ανατολής.

7.10.09

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΛΑΟΣ--


ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ


Η πρώτη επιτυχία του ΝΙΜΙΤΣ.


Πέτυχε με το "Καλημέρα" της Νέας Κυβέρνησης την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας & Θράκης!


Ελπίζουμε, στο "Καληνύχτα" της Κυβέρνησης GEORGE & FRIENDS, να μην έχουμε μπει σε περιπέτειες.


Κατά τ΄ άλλα η κατάργηση της λέξης "ΕΘΝΙΚΗ" και ότι σηματοδοτεί από το Υπουργείο Παιδείας, προσδιορίζει το στίγμα της νέας εποχής.

Φωνές για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης δηλώνει ο απερχόμενος υπουργός, Σ. Καλαφάτης.
Εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, αμφισβητώντας τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στο εθνικό θέμα.
«Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, συνιστά κατάργηση του εθνικού ρόλου που επιτελούσε μέχρι σήμερα στην πονεμένη γη της Μακεδονίας και της Θράκης. Έναν ρόλο διαχρονικής έμπρακτης απάντησης της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σε κάθε επίδοξο σφετεριστή της ιστορίας».
Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Υποστηρίζει μάλιστα πως «η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τον όρο "Μακεδονία" από το Υπουργικό του Συμβούλιο, εντείνει τους προβληματισμούς, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα μείζον εθνικό θέμα».
Αναφέρει ακόμη πως η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη δεν ισοσκελίζει τη απώλεια ενός Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σε πορεία αναβάθμισης.Καταλήγοντας σημειώνει: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.
Παραδίδω λοιπόν, το Υπουργείο, και την κατάργησή του, στην κρίση της Ιστορίας και των πολιτών».
Το θέμα πάντως της κατάργησης του συγκεκριμένου υπουργείου αλλά και της εξάλειψης του ονόματος του Αιγαίου από το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και εκτιμάται ότι αυτές οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και δημόσια.

Από "ΕΘΝΟΣ"
http://www.ellinikiafipnisis.blogspot.com/

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ


7η ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ -ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη Μνήμη του μεγάλου Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, η επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει
τηνΔευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
ώρα 7.00
στο Μνημείο του Ήρωα
(Πλατεία Παύλου Μελά)
έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών.
Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας

Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας




Θεσσαλονίκη - Συνδετικός κρίκος με την πατρίδα η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας

Της Διαμαντένιας Ριμπά
Οι Θεσσαλονικείς της Μελβούρνης έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο χώρο των ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας, καταγράφοντας, εδώ και περίπου πενήντα χρόνια, μια συγκινητική προσφορά προς τη γενέτειρα πόλη και την πατρίδα.
Πέρα από τη συνεχή προσπάθεια για τη διατήρηση της ελληνικότητας, των ηθών και των εθίμων, που καταβάλλουν όλα τα μέλη της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που ευοδώθηκε για την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Μελβούρνη. Μία αδελφοποίηση που λειτουργεί υποδειγματικά από το 1984, με τους ομογενείς μας να αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της ιδιαίτερης πατρίδας και της πόλης που αγάπησαν κι έκαναν δεύτερη πατρίδα τους.
"Αυτός ήταν ο στόχος μας και σήμερα είμαστε ευτυχείς που οι δεσμοί μεταξύ των δύο πόλεων, που είναι στην καρδιά μας, συνεχίζουν να δυναμώνουν μέρα με τη μέρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας, Ιάκωβος Γαριβάλδης, ο οποίος έγινε δεκτός το μεσημέρι από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των ομογενών με την πατρίδα, και όπως τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, "στη Μελβούρνη υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, καλύτερη από εδώ, μία Ελλάδα του πολιτισμού και της ανθρωπιάς".
Από την πλευρά του, ο κ. Γαριβάλδης ευχαρίστησε το νομάρχη για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στην Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας και ευρύτερα στην ομογένεια. Μνημόνευσε ιδιαίτερα τα αποκαλυπτήρια που τέλεσε ο κ. Ψωμιάδης, πριν από ένα χρόνο, στο κέντρο της Μελβούρνης, μιας μαρμάρινης αναθηματικής στήλης, δώρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στους πολίτες της Μελβούρνης για τα 24 χρόνια της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Η στήλη (με χαραγμένες από τις δύο πλευρές τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη μορφή του Αγίου Δημητρίου), είναι μία ακόμη προσφορά για τις επόμενες γενιές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαριβάλδης.
Οι ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, μία ακόμη επιτυχία του μικρού ομογενειακού οργανισμού, που αν και αριθμεί περίπου 200 οικογένειες, καταφέρνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στους περίπου 450 που υπάρχουν στη Μελβούρνη.
"Φέτος, διοργανώνουμε στις 21 Νοεμβρίου τον μεγάλο ετήσιο χορό μας, ενώ την επομένη, στο κέντρο της Μελβούρνης, που σε πολλά θυμίζει τη Θεσσαλονίκη μας, θα διοργανώσουμε το Φεστιβάλ μας, όπου θα εμφανιστούν όλα τα χορευτικά μας συγκροτήματα", σημειώνει ο κ. Γαριβάλδης.
Με την ευκαιρία, μάλιστα, της εκδήλωσης εκδίδεται ειδικό λεύκωμα, που φέτος είναι αφιερωμένο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, άλλη μία "πηγή" υπερηφάνειας για τους ομογενείς μας.
Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στη μετονομασία κεντρικής οδού της Μελβούρνης σε Θεσσαλονίκη, με μια αντίστοιχη κίνηση και από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης προσέφερε στον κ. Γαριβάλδη ένα ασημένιο πρόπλασμα του Λευκού Πύργου και ένα βιβλίο με τίτλο "Μακεδονισμός" κι εκείνος τού ανταπέδωσε τη χειρονομία, προσφέροντάς του την 4η Ανθολογία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), που εκδόθηκε φέτος με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη.
Η έκδοση θα παρουσιαστεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Δήμο της Νέας Τρίγλιας (Χαλκιδικής) από τον κ. Γαριβάλδη, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου "Αγάπη".
Τεχνικός πληροφορικής στο επάγγελμα, ο κ. Γαριβάλδης έφυγε πριν από 40 χρόνια από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης για τη Μελβούρνη. Σήμερα, διευθύνει το τμήμα πληροφορικής της πολυεθνικής εταιρείας "Interactiv Data", ενώ διδάσκει πληροφορική και σε ενήλικους ομογενείς, στο σχολείο των Αγίων Αναργύρων, στη Μελβούρνη.
Παράλληλα, έχει χαράξει τη δική του πορεία στο χώρο των ομογενών λογοτεχνών, έχοντας εκδώσει έως σήμερα τη δίγλωσση ποιητική συλλογή "Γνωριμίες" κι ένα πεζοτράγουδο, με τίτλο "74 υπό σκιάν", όπου καταγράφει την αληθινή ιστορία ενός Θεσσαλονικιού, που έζησε την τραγωδία της εισβολής στην Κύπρο.
Ο κ. Γαριβάλδης πρωτοστάτησε και στην ίδρυση του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας, του οποίου προήδρευσε επί δώδεκα χρόνια. Μέλος του ΔΣ της ΕΕΛΣΠΗ, εργάστηκε για την κατασκευή και λειτουργία της ιστοσελίδας "Διασπορική Λογοτεχνική Στοά" ( http://www.diasporic.net//), ενώ, όπως μας είπε, ανταποκρίνεται αφιλοκερδώς στο κάλεσμα κάθε ομογενειακού οργανισμού, που θέλει να έχει τη δική του παρουσία στο Διαδίκτυο.
Το 2008 τιμήθηκε από τον κυβερνήτη της Βικτώριας για τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.
"Αυτό που πρωτεύει για όλους εμάς που ζούμε στο εξωτερικό είναι η σύμπνοια και ενότητα. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα προωθήσουμε αποτελεσματικά τους στόχους μας. Αυτό που περιμένουμε από την Ελλάδα, την οποία αγαπάμε εξίσου μ' εσάς στην πατρίδα, είναι η ηθική αναγνώριση και υποστήριξη του έργου μας", υπογράμμισε ο κ. Γαριβάλδης.

Αυγά δεινοσαύρων βρέθηκαν στην Ινδία

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Την περασμένη Πέμπτη μια ομάδα γεωλόγων σε ένα χωριό της νότιας ινδικής πολιτείας Ταμίλ Ναδού ‘έπεσαν’ επάνω σε συστάδες απολιθωμένων αυγών δεινοσαύρων.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘The Hindu’. Ο επικεφαλής της ομάδας Μ. Ραμκυμάρ, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Περιβάρ δήλωσε πως βρήκανε κάτω από μια σειρά επιστρωμάτων στάχτης τα απολιθωμένα αυγά καθώς και μέρη σκελετών δεινοσαύρων.
Τα αυγά είναι διαμέτρου 13 έως 19 εκατ.και βρέθηκαν σε φωλιές φτιαγμένες με άμμο διαστάσεως ενός μέτρου και είκοσι περίπου εκατ.
Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια μιας μελέτης η οποία χρηματοδοτήθηκε από γερμανικά και ινδικά ινστιτούτα ερευνών.
Η ανασκαφή έγινε σε περιοχή που ήταν καλυμμένη με ηφαιστειακές στάχτες στο οροπέδιο Ντεκάν και οι γεωλόγοι συμπεραίνουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν η αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων της περιοχής.
Οι φωλιές τους ήταν φτιαγμένες κατά μήκος της όχθης καθώς και στο κατώτερο μέρος των ρευμάτων του ποταμού Καουβέρι. Στις φωλιές αυτές, με τα απολιθωμένα αυγά, βρέθηκαν επίσης περιττώματα και σκελετοί μικρών δεινοσαύρων.

«Η ύπαρξη των ανεπώαστων αυγών σε τόσο μεγάλο αριθμό και σε διαφορετική στρωματογραφία δείχνει πως οι δεινόσαυροι χρησιμοποιούσαν την περιοχή αυτή για τις φωλιές τους», τόνισε ο Ανμπαράσου που είναι μέλος της ομάδας.
Ο επικεφαλής της ομάδας ζήτησε από τις τοπικές αρχές να φρουρήσουν την περιοχή φοβούμενοι λεηλασία από τους κατοίκους, όπως έγινε παλαιότερα σε ανακαλύψεις τους, στη βόρεια Ινδία.






Φωτό: Στην περιοχή Chennai, βρέθηκαν οι φωλιές των δεινοσαύρων

6.10.09

«Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή»


Θεαματική επανέκθεση στο Βυζαντινό
Εμφαση στη μεταβυζαντινή περίοδο με 243 εικόνες, 30 τοιχογραφίες,24 γλυπτά και νομίσματα
Της Γιωτας Συκκα

ΕΚΘΕΣΗ. Δέκα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να ετοιμαστεί. Μια από τις ωραιότερες εκθέσεις που έγιναν ώς σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο. Κάθε έκθεμα μια ιστορία και όλα μαζί, η συνέχεια του τέλους του πρώτου μέρους της έκθεσης «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» - «Ο κόσμος του Βυζαντίου» που είδαμε πριν από λίγα χρόνια. Μόνο που έλειπε κάτι. Τι ακολούθησε στην πορεία.
Αυτό ακριβώς θα δούμε σήμερα το βράδυ. Ο τίτλος της έκθεσης με την οποία το Βυζαντινό ολοκληρώνει την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του αποκαλύπτει τι ακριβώς θα δει το κοινό: «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή». Με λίγα λόγια την περίοδο που ξετυλίγεται από την Αλωση μέχρι και το νέο ελληνικό κράτος.
Πρώτη φορά στο φως
Σε μια έκταση 1.400 τ.μ. στους υπόγειους χώρους του Βυζαντινού παρουσιάζονται περίπου 1.000 «θησαυροί» από τους οποίους οι περισσότεροι βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του μουσείου. Η παρεξηγημένη μεταβυζαντινή περίοδος αποκαλύπτεται στο κοινό με 243 εικόνες, 30 τοιχογραφίες, 24 γλυπτά και ένα νομισματικό σύνολο.
Από σήμερα το βράδυ η Αθήνα μπορεί να δει επιτέλους και να αναθεωρήσει τι έγινε μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Είναι η πρόταση του Βυζαντινού Μουσείου που απόψε κάνει ανεπίσημα εγκαίνια (μαζί με την έκθεση του Γουόρχολ), μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος υπουργός Πολιτισμού που θα ρίξει ένα βλέμμα και στη βίλα Ιλίσσια.
Η αλήθεια είναι πως φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων μας. Ομως εδώ «είναι η πρώτη φορά που ελληνικό μουσείο επιχειρεί κάτι ανάλογο», μας εφιστούν όλοι την προσοχή. Να διαβάσει δηλαδή αυτήν την περίοδο που υποτιμητικά -όπως τονίζει ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος- αποκαλούμε Τουρκοκρατία και Βενετοκρατία.
Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, συντηρητές, φρόντισαν να μας διηγηθούν το τι συνέβη τότε. «Μια εποχή δημιουργίας και αντίστασης που καθρεφτίζεται στην τέχνη». Θησαυροί που δημιουργήθηκαν κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών κι άλλοτε των Βενετών συγκεντρώθηκαν και περιμένουν την προσοχή μας.
«Ως μάρτυρες πολιτισμού». Ετσι θα δούμε όλα τα έργα που παρουσιάζονται σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον το οποίο τονίζεται από πωρόλιθο, ανοξείδωτα στοιχεία, κρύσταλλο και πλέξιγκλας. Ακριβώς τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και για το πρώτο μέρος της έκθεσης που προηγήθηκε πέντε χρόνια πριν.
«Υπάρχει και νέος τρόπος ανάγνωσης» σημειώνει η Αναστασία Λαζαρίδου, επιμελήτρια της έκθεσης.
«Η Αλωση είναι μια ιστορική τομή που διαμορφώνει και καθορίζει τους επόμενους αιώνες και την πορεία του νέου ελληνισμού. Δείχνουμε τι προηγείται και τι έπεται».
Μάρτυρες πολιτισμού
Ομάδες αντικειμένων «ξαναδιαβάζουν» την ιστορία. Οσο για το κοινό, αυτό ανακαλύπτει πως την περίοδο της Τουρκοκρατίας και Βενετοκρατίας η κοινωνία τελικά δεν ήταν καθόλου αδρανής. Αντιθέτως, δημιούργησε και διαμόρφωσε όλη την ιστορική πορεία μέχρι τον νέο ελληνισμό.
Από τους ωραίους σταθμούς της έκθεσης, το σχέδιο της Ανάστασης που χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια να το αποκαταστήσουν οι συντηρητές στα εργαστήρια, ώστε να φανεί η υπογραφή του Λουδοβίκου Θείρσιου. Είναι αυτός που αγιογράφησε και την Αγία Ειρήνη αλλά και μέρος της Ρωσικής εκκλησίας.
Η Ανάσταση καλύπτει τοίχο τεσσάρων μέτρων στο μουσείο και είναι από τα τοπ αντικείμενα της έκθεσης που μας εισάγουν στην τρίτη διάσταση, που έχει απορρίψει η βυζαντινή ζωγραφική.
Εντυπωσιακή και η εικόνα του Κρητικού ζωγράφου Θεόδωρου Πουλάκη με τα έντονα υπέροχα πορφυρά χρώματα.
Οι αρχαιοκάπηλοι την έκοψαν εννιά κομμάτια για να την πουλήσουν, αλλά ευτυχώς ατύχησαν. Ετσι οκτώ χρόνια μετά την κλοπή της, έφτασε για συντήρηση στο Βυζαντινό Μουσείο.
Είναι επίσης οι εικόνες του Αγγέλου, του Δαμασκηνού, του Τζάνες και του Δοξαρά. Τοιχογραφίες ξακουστές όπως ενός ολόκληρου τοίχου από την Απόλπαινα Λευκάδας. Αλλά και εκείνη της Κοίμησης της Θεοτόκου από την Παναγία των Δελφών.
Συγκινητικές και οι καραμανλίδικες εικόνες. Εδώ η στάση είναι απαραίτητη για να τις θαυμάσετε. Με τη γραφή των τουρκόφωνων ορθόδοξων όπου έγραφαν τούρκικα με ελληνικά στοιχεία. Μια απ' αυτές η εικόνα του Αγίου Ευσταθίου. Αποτελεί ένα από τα 200 κειμήλια των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έμειναν στο μουσείο.
Κάθε έκθεμα αξίζει την προσοχή μας. Πολύτιμα και ταπεινά. Από τα ζωγραφισμένα θωράκια που αποκαλύπτουν την επιρροή από τις χαλκογραφίες της Δύσης, τους υπέροχους επιτάφιους που φιλοτέχνησαν οι πιο διάσημες κεντήστρες της Κωνσταντινούπολης, μέχρι τα φυλαχτά και τους κρίκους για τους δαιμονισμένους.
Και μην ξεχάσετε. Ο ολομέταξος αρχιερατικός σάκος του 17ου αι. με την παράσταση του Χριστού Αμπέλου που ήρθε γύρω στο 1907 από το υποπροξενείο της Ανατολικής Ρωμυλίας, έχει κι αυτός πολλά να «διηγηθεί».
Ολοι θα τον προσέξουν στην προθήκη που λάμπει όπως και τη μαργαριτοστόλιστη μίτρα με την παράσταση της Δέησης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στο Βυζαντινό Μουσείο τα εκθέματα έχουν να διηγηθούν τη δική τους μεγάλη ιστορία.
Εχει ενδιαφέρον επίσης ότι εκεί ο επισκέπτης διασχίζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παρακάμπτει για να οδηγηθεί στην έκθεση του Γουόρχολ. Η διαχρονική αξία της αγιογραφίας μέσα από τα μάτια του βασικού εκφραστή της ποπ αρτ. Μια ακόμη πρόταση του Δ. Κωνστάντιου.
Μοναδική εκκρεμότητα του μουσείου είναι το καφέ - εστιατόριο και το πωλητήριο. Μέσα στο 2010 όμως θα αποδοθούν στο κοινό. Οταν θα είναι έτοιμο και το πάρκο. Η «ανάσα» της πόλης.

Vecer: Elections in Greece – chance for "Macedonia’s" name too




6 October 2009 10:18 FOCUS News Agency

Skopje. The opposition socialist party PASOK achieved a convincing victory in the early elections in Greece, "Macedonian" Vecer daily writes.

PASOK’s victory set conditions for big changes in the political, economic and public life in Greece, the newspaper says.Undoubtedly, the bad economic situation will be a priority. What is important for "Macedonia", of course, is the effect on the name negotiations. What "Macedonia" can expect after the win of PASOK and defeat of New Democracy, which had very firm positions on the issue, is that the situation cannot grow any worse and the negotiations will become more intensive. It is expected that the change of political figures will bring change in the attitude of official Athens towards the name dispute.Analysts warn that the national consensus in Greece and strong international position should be kept in mind.

Εικονες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο Χάμπλ

«Δεν αλλάζει θέση η Αυστραλία στο Σκοπιανό»

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Αλέξιος Χριστόπουλος με τη σύζυγό του και την γενική κυβερνήτη της Αυστραλίας Quentin Bryce

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία όσον αφορά στην επικείμενη έλευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα περί τα τέλη Οκτωβρίου. Στην πρώτη εκτενή συνέ-ντευξη που παραχώρησε σε ομογενειακή εφημερίδα, ο Έλληνας πρέσβης Αλέξης Χριστόπουλος αποκάλυψε ότι σε επαφές του με Αυστραλιανούς διπλωμάτες έχει καταστεί σαφές ότι δεν μεταβάλλεται η Αυστραλιανή στάση στο θέμα της ονομασίας.
«Έχω λάβει διαβεβαιώσεις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Αυστραλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Χριστόπουλος. Πάντως, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως αυτών των διαβεβαιώσεων «θα πρέπει να συνεχίσουμε την εγρήγορση» καθώς η πείρα διδάσκει ότι ποτέ δεν αποκλείονται ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
Όπως είναι γνωστό, η Αυστραλία αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα της Ελλάδας με την αποδεκτή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση αυτή ισχύει έως ότου οι δύο χώρες συμφωνή-σουν από κοινού σε μια νέα ονομασία. Ωστόσο, η επικείμενη επίσκεψη Γκρουέφσκι έχει σημάνει συναγερμό στις παροικιακές οργα-νώσεις καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μια πιθανή αλλαγή της αυστραλιανής πολιτικής στο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρουέφσκι αναμένεται να έρθει στην Αυστραλία για να υπογράψει, μεταξύ άλλων, διμερή συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχης αυτής που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2008 μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας.Ο κ. Χριστόπουλος, επεσήμανε ότι η πΓΔΜ δεν φαίνεται να συμμορφώνεται μέχρι στιγμής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΟΗΕ, αλλά και με τις προϋποθέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. «Αυτά τα έχουν υπόψη τους οι φίλοι κυβερνώντες την Αυστραλία και, βέβαια, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και η ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού», είπε ο Έλληνας πρέσβης.
Δήλωσε ενήμερος για τις πρωτοβουλίες της ομογένειας να εξασφαλισθεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί η Αυστραλία στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε τυχόν ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την επικείμενη επί-σκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού. «Κάθε χώρα και κάθε κράτος έχουν τη δικιά τους νοοτροπία. Η ενεργός αντιμετώπιση των πραγμάτων μέσα στα όρια και την ατμόσφαιρα της χώρας είναι ο πιο σωστός τρόπος», αποκρίθηκε με έμφαση ερωτηθείς για τον καλύτερο τρόπο κινητοποίησης της παροικίας.
Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με την γενική κυβερνήτη Quentin Bryce κατά τη διάρκεια της τελετής επίδο-σης των διαπιστευτηρίων του η οποία έλαβε χώρα στην Καμπέρα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η γενική κυβερνήτης, είπε, έχει την καλύτερη άποψη για τους Έλληνες της Αυστραλίας. Επιπλέον, του ζήτησε να βοηθήσει στην εδραίωση των Κλασσικών Σπουδών στη χώρα.
Ο κ. Χριστόπουλος διαχώρισε το θέμα των κλασικών σπουδών από την κρίση που αντιμετωπίζουν διάφορα προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών σε αυστραλιανά πανεπιστήμια κυρίως λόγω των χαμηλών αριθμών σπουδαστών που φαίνεται να προσελκύουν. Ο Έλληνας πρέσβης αν και γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προγράμματα επιφυλάχθηκε να σχηματίσει καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων ώστε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρυμάθεια του Έλληνα πρέσβη είναι εντυπωσιακή και το θέμα της ενίσχυσης των κλασικών σπουδών τον έχει απασχολήσει προσωπικά. Μολονότι οι κλασικές σπουδές, όπως υπογράμμισε, δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τον οικονομικά ωφελιμιστικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει παγκοσμίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Σημείωσε δε την τάση που επικρατεί εσχάτως σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας αλλά και της Γερμανίας μεταξύ άλλων για επιστροφή στις κλασικές σπουδές.

5.10.09

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΚΑΣ:"Πήγαν να με σκοτώσουν"

5.10.2009
Παραλίγο τραγωδία στο Δημοτικό Θέατρο Κολωνού με θύμα τον δημοφιλή ηθοποιό Κώστα Πρέκα.


Ο καλλιτέχνης λίγο έλειψε να πέσει νεκρός πάνω στη σκηνή, όταν δέχτηκε μία πέτρα στο στήθος κατά τη διάρκεια της παράστασης του έργου «Ο χορός του έρωτα». Εχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις τους, ενώ δημιουργήθηκε πανικός στους συναδέλφους του ηθοποιούς, αλλά και στους θεατές της πλατείας, που τον έβλεπαν να έχει λυγίσει πάνω στη σκηνή.«Λίγο έλειψε να είμαι νεκρός.


Εάν δεν είχα την ψυχραιμία την οποία δείχνω κάθε φορά πάνω στη σκηνή, εάν η πέτρα με είχε βρει στο πρόσωπο, ίσως να μην υπήρχα σήμερα» λέει στην «Espresso» ο Κώστας Πρέκας.

Την πέτρα πέταξε θεατής που βρισκόταν στον περίγυρο του θεάτρου σημαδεύοντας τον ηθοποιό. Οι άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας έσπευσαν αμέσως στο κατόπι του, αλλά δεν πρόλαβαν να τον συλλάβουν. Στόχευσε και χάθηκε μέσα στο σκοτάδι.Ο Κώστας Πρέκας, αν και εξακολουθούσε να πονάει, δεν σταμάτησε την παράσταση. Εσφιξε τα δόντια και ζήτησε από τους ηθοποιούς να συνεχίσουν, ενώ καθησύχασε το κοινό, που παρέμεινε στις θέσεις του.«Ακόμη πονάει το στήθος μου. Ολοι περίμεναν να σταματήσω, αλλά εγώ έκανα το σταυρό μου και συνέχισα. Με κράτησε το χειροκρότημα και οι φωνές τους: “Μπράβο, ρε Πρέκα”. Η στιγμή και η ψυχή του Ελληνα! Κυκλοφορούν δολοφόνοι στον τόπο μας που κρατούν κάθε είδους όπλο. Γιατί και η πέτρα είναι φονικό όπλο. Εάν εγώ θα ήμουν νεκρός, τι θα γινόταν; Εχει κανένας το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή του άλλου;» αναρωτιέται ο ηθοποιός.

Το συμβάν έλαβε χώρα στη παράσταση που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες και την οποία παρακολούθησαν περίπου 250 θεατές. Ο Κώστας Πρέκας πιστεύει ότι έχει ενοχλήσει αρκετούς επειδή είναι «ασυμβίβαστος».

«Κάποιοι με έχουν βάλει στόχο και σκέφτονται να με δολοφονήσουν. Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Ενοχλώ κάποιους, και το γνωρίζω. Να ξέρουν όμως ότι η συμπεριφορά τους μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Δεν τους φοβάμαι!» λέει στην «Espresso».Ο ηθοποιός θα συνεχίσει τις παραστάσεις του έργου του Μιχάλη Μαστόρου σε θέατρα της Αττικής και στην περιφέρεια. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει πρόβες για την παράσταση του έργου του Νέστορα Μάτσα «Θεόφιλος», το οποίο προορίζεται για τα διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα σχέδιά του όμως δεν σταματούν εδώ: συνεχίζει τις εργασίες στο καινούργιο θέατρό του, που βρίσκεται επί της οδού Λένορμαν. Το 10ο κατά σειρά θέατρο που έχει στήσει ο καλλιτέχνης.«Ενα θέατρο τσέπης, βαρέθηκα τις μεγάλες σκηνές», μας λέει. Επίσης, ετοιμάζει με Αμερικανούς παραγωγούς μία τηλεοπτική σειρά με θέμα τη ζωή της Ελένης Παπαδάκη, της πρώτης Ελληνίδας θεατρίνας που έπαιξε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Θα είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργου Λεονταρίτη και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο γιος του συγγραφέα, Αλέξανδρος Λεονταρίτης.




ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ

Νέε Πρωθυπουργέ,πρόεδρε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,τι θα κάνεις για τον Θανάση Λερούνη;




Μέσα στη μεγάλη χαρά,εμείς φωνάζουμε στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
«Απελευθερώστε τον Θ. Λερούνη»

Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την υπόθεση, οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποιούν εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την άμεση απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη, του Ελληνα διδασκάλου της φυλής των Καλάς, ο οποίος απήχθη και αγνοείται από τις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που βρίσκεται μόνιμα στη γη των Καλάς από το 2001. Μετά την εισβολή των ενόπλων στο μουσείο, ακολούθησε μακελειό με έναν αστυνομικό φύλακα νεκρό, ένα δεύτερο αστυνομικό και έναν υπηρέτη τραυματισμένους βαριά και τον Θανάση Λερούνη απαχθέντα. Μαζί του απήχθησαν ένας δάσκαλος Καλάς και ένας φύλακας, που τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.mdmgreece.gr.

Στην πείνα και τη φτώχεια οδηγεί η ξηρασία εκατομμύρια Αφρικανούς

Τσερεζόλε Ε.

"Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που διαπιστώνει η Oxfam στην ανατολική Αφρική τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Πολ Σμιθ Λόμας, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής στην ανατολική Αφρική.
Η για πέμπτη χρονιά συνεχιζόμενη ξηρασία οδηγεί περισσότερους από 23 εκατομμύρια Αφρικανούς σε επτά χώρες, στην πείνα και τη φτώχεια, ανακοίνωσε πρόσφατα η διεθνής υπηρεσία αρωγής Oxfam. Απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η οργάνωση τονίζει ότι την κατάσταση επιδεινώνουν οι υψηλές τιμές των τροφίμων και οι συγκρούσεις. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Ουγκάντα. Ο υποσιτισμός είναι τώρα πάνω από τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα βοοειδή πεθαίνουν.
"Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που διαπιστώνει η Oxfam στην ανατολική Αφρική τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Πολ Σμιθ Λόμας, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής στην ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μειωμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή και οι ευρείες κλιματικές αλλαγές σημαίνουν ότι θα είναι λιγότερες οι υγρές περίοδοι. Η συχνότητα εμφάνισης της ξηρασίας έχει αυξηθεί από μια τη δεκαετία σε μια κάθε δυο ή τρια χρόνια. "Στο Ουατζίρ της βόρειας Κένυας περίπου 200 νεκρά ζώα βρέθηκαν πρόσφατα γύρω από έναν αποξηραμένο υγρότοπο", δήλωσε ο Λόμας. "Οι άνθρωποι επιζούν με δυο λίτρα νερό την ημέρα σε κάποιες περιοχές -λιγότερο απ' όσο ξοδεύεται με ένα τράβηγμα σε καζανάκι τουαλέτας. Οι συνθήκες ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο σκληρές και οι άνθρωποι μάς χρειάζονται απελπισμένα για να επιβιώσουν", πρόσθεσε.
Περίπου 3,8 εκατομμύρια Κενυάτες, το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, εν μέρει γιατί οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 180%. Σύμφωνα με την Oxfam, ένα στα έξι παιδιά στη Σομαλία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υποσιτισμού, ενώ οι συγκρούσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τη γη και η ξηρασία πλήττει περιοχές που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους. Ο μισός πληθυσμός -πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι- υφίσταται τις συνέπειες. Στην Αιθιοπία, 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα και χρειάζονται βοήθεια σύμφωνα με την Oxfam. Πολλοί πωλούν τα ζώα τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Οι αγρότες στη βόρεια Ουγκάντα έχουν χάσει τη μισή σοδειά τους. Αλλες χώρες που επίσης πλήττονται από την ξηρασία και την πείνα είναι το Σουδάν, το Τζιμπουτί και η Τανζανία.
Για τον επόμενο μήνα προβλέπονται βροχές που όμως δεν αναμένεται να ανακουφίσουν τον πληθυσμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος να είναι τόσο έντονες που να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Σύμφωνα με την Oxfam υπάρχουν φόβοι ότι η ανατολική Αφρική θα πληγεί από πλημμύρες που θα καταστρέψουν σοδειές και σπίτια και θα αυξήσουν ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Η Oxfam τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού αυτού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρημάτων και απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον σκοπό αυτό.

Επιστολή της ρωσικής πρεσβείας στο Γ. Παπανδρέου








Επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του κόμματος στις εκλογές απέστειλε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα:
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσωπική σας συμβολή στην εδραίωση των πατροπαράδοτων σχέσεων φιλίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος που στα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυναμικά σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, μας ενώνουν μακροχρόνιοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Είμαι βέβαιος ότι με από κοινού προσπάθειες θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικά την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης ρωσοελληνικής συνεργασίας τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή θέματα. Η διεύρυνση της πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος αναμφίβολα θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Βρετανία-Αναμνηστική πλακέτα στην οικία του ναυάρχου Κόντριγκτον

του ανταποκριτή μας Λ. Τσιριγωτάκη
Με αναδρομή, και έμφαση της συμβολής του Βρετανού ναυάρχου σερ Εδουάρδου Κοδριγκτώνος (Edward Codrington) στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της, πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην πόλη Μπράιτον, τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου ο Βρετανός ναύαρχος έζησε τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας έκανε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο Βασίλης Πισπίνης, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε το ρόλο του ναυάρχου Κόντριγκτον στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, ένα γεγονός, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, που άλλαξε το ρου του αγώνα. Ο κ. Πισπίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του ναυάρχου Κόντριγκτον και το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις στην Αλεξάνδρεια. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα οδήγησαν στην απόσυρση των οθωμανικών και αιγυπτιακών δυνάμεων από την Πελοπόννησο και στην ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους.
Στην Ελλάδα, ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο Έλληνας πρεσβευτής, ο ναύαρχος Κόντριγκτον θεωρείται και τιμάται ως ένας άνθρωπος του οποίου η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα κυριολεκτικά άλλαξαν την πορεία του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία. Κεντρικός δρόμος (οδός Εδουάρδου Κοδριγκτώνος) στην Αθήνα φέρει το όνομά του. Τιμούμε σήμερα έναν άνδρα ο οποίος δεν έκανε απλώς το χρέος του απέναντι στην πατρίδα του, αλλά που θεωρείται επιπλέον ήρωας σε μια χώρα στην ελευθερία της οποίας συνέβαλε και η οποία έχει παραμείνει έκτοτε φίλος και σύμμαχος της Βρετανίας.
Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου έζησε ο Βρετανός ναύαρχος έλαβε ο Δήμος του Μπράιτον στο πλαίσιο του προγράμματος «μπλε πλακέτα» η οποία έχει σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της περιοχής.

AΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έκλεψαν κινητήρα Super Puma από το Ελληνικό αξίας 1.600.000 ευρώ!


05-10-2009
Απίστευτο κρούσμα κλοπής σήμερα στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει πρώτο το defencenet.gr, εκλάπη κινητήρας ελικοπτέρου Super Puma AS 332C1!

Ήδη έχει διαταχθεί προανάκριση από την Εισαγγελία του Αεροδικείου Αθηνών και ΕΔΕ.Με απόφαση του Α/ΓΕΑ Βασίλειου Κλόκοζα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο διοικητής του ΚΕΑ. Άραγε μόνο αυτός ευθύνεται;Ο κινητήρας είναι ο Μakila 1A2, έχει μήκος 2,11 μ., πλάτος 0,50 μ., ύψος 0,67 μ. και έχει βάρος 247 κιλά! Το κόστος ενός κινητήρα Super Puma ανέρχεται στο 1.600.000 ευρώ!Με αυτές τις διαστάσεις είναι πραγματικά απορίας άξιο πως μεταφέρθηκε εκτός του στρατοπέδου και δεν έγινε αντιληπτή η κλοπή, αλλά και το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποίησαν.Το defencenet.gr ερευνά το θέμα και μόλις έχει νεότερες πληροφορίες θα επανέλθει!


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr