Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31.10.09

4 πόλεις-κράτη στην Κεφαλονιά

Είχαν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ήταν οικονομικά αυτάρκεις και έκοβαν δικό τους νόμισμα.

Προσωπείο από το ψηφιδωτό δάπεδο οικίας του 2ου αι. π.Χ. από τη θέση Κολώνα Ληξουρίου

Τρία χρόνια ζωής μετρά η ΛΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς, που έχει στην αρμοδιότητά της επίσης την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Και χθες το βράδυ στο Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ο προϊστάμενός της κ. Ανδρέας Σωτηρίου (ο μοναδικός μόνιμος αρχαιολόγος ολόκληρης της Εφορείας) και οι επί συμβάσει αρχαιολόγοι κ. Μελπομένη Ανδρεάτου, Αθανάσιος Δελλής και Γεράσιμος Λιβιτσάνης παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό έργο που αλλάζει σιγά σιγά τα ιστορικά δεδομένα.

Την εικόνα ενός νησιού που κατοικείται αδιάλειπτα από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο δίνουν τα ευρήματα για την Κεφαλονιά. Τα έργα του Γ ΚΠΣ ανέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο τον οχυρωματικό περίβολο της Κράνης και την οχύρωση της Σάμης, ενώ μέσω του προγράμματος Ιντερεγκ ΙΙΙ η Εφορεία ανέδειξε τις ρωμαϊκές επαύλεις στη Σκάλα και στην Αγία Ευφημία με τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα.


Οι πρόσφατες ανασκαφές ανατρέπουν την επικρατούσα άποψη ότι η Κεφαλονιά ήταν ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη από το τέλος της μυκηναϊκής μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Οπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κεφαλληνιακή τετράπολη (Κράνη, Πάλη, Σάμη, Πρόννοι), ο πυρήνας της μορφοποιήθηκε στους αρχαϊκούς χρόνους και ολοκληρώθηκε στους κλασικούς. Οι τέσσερις αυτές πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς είναι αυτόνομες, έχουν η καθεμία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, είναι οικονομικά αυτάρκεις και κόβει η καθεμία το δικό της νόμισμα. Μεταξύ τους δεν τρέφουν πάντα φιλικές σχέσεις.
Η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα στη Σάμη (Αθ. Δελλής) έλυσε το τοπογραφικό πρόβλημα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης καθώς αποκαλύφθηκαν τμήματα του παράλιου τείχους, και εντοπίσθηκε το λιμάνι των κλασικών χρόνων από μία λίθινη δέστρα στην πλατεία Κωνσταντάτου. Εδειξε ακόμη ότι η Σάμη διανύει τη δεύτερη ακμή της στα ρωμαϊκά χρόνια και κοσμείται με δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Τεκμηριώθηκε επίσης η ύπαρξη του βόρειου και του δυτικού νεκροταφείου της πόλης με τάφους από τα πρωτογεωμετρικά μέχρι τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια πλούσιους σε κτερίσματα.
Οι σωστικές ανασκαφές (Μελπ. Ανδρεάτου) στην Κράνη έφεραν στο φως κεραμικό κλίβανο αρχαϊκών χρόνων, κτίσματα ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίους λιθόστρωτους δρόμους.
Τέλος, στο Φισκάρδο αποκαλύφθηκαν οι τέσσερις σειρές εδωλίων του αρχαίου θεάτρου ή ωδείου, ρωμαϊκό βαλανείο, ταφικοί θάλαμοι αντίστοιχοι με τα μαυσωλεία της Νικόπολης και πλούσια κατάλοιπα από μία πόλη που ήταν σημαντικός ναυτικός σταθμός και εύρωστη οικονομικά πόλη των ρωμαϊκών χρόνων.
Στην παλαιολιθική ή μεσολιθική εποχή χρονολογείται η παλαιότερη μέχρι τώρα κατοίκηση της Ιθάκης που πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα έχει εντοπίσει στα νότια του νησιού. Οπως είπε ο αρχαιολόγος Γεράσιμος Λιβιτσάνης, αρμόδιος για την έρευνα στην Ιθάκη, τα άφθονα λίθινα εργαλεία σμιλεμένα σε ντόπιο πυριτόλιθο δίνουν μια εικόνα από τις πρώτες ανθρώπινες δραστηριότητες στο νησί.
Ωστόσο, ο κ. Λιβιτσάνης ανέδειξε στην ομιλία του μία μείζονα αρχαιολογική περιοχή στην Ιθάκη, που δεν είναι άλλη από το άγνωστο μέχρι τώρα Βαθύ, που τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Σ αυτή την περιοχή εμφανίζονται οι περισσότερες φάσεις της αρχαιότητας.

Το θέατρο - ωδείο του Φισκάρδου


Μεγάλη περίοδο ακμής γνωρίζει το Βαθύ στα ρωμαϊκά χρόνια από τον 1ο μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Το αποδεικνύουν ένα νεκροταφείο κυρίως 10χρονων παιδιών που ερευνήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Ιθάκης, τα λείψανα κτιρίων (λουτρό, μικρό ιερό με βωμό και θρανίο κ.τ.λ.), η άφθονη κεραμική, τα πήλινα λυχνάρια με ανάγλυφες παραστάσεις, τα νομίσματα εποχής Μ. Κωνσταντίνου από τα νομισματοκοπεία της Θεσσαλονίκης και της Αντιόχειας, το χάλκινο αγαλματίδιο φιλοσόφου - ποιητή.


Σοφία Ταράντου s.tara@pegasus.gr

Η αρχιτεκτονική ως (βυζαντινή) εικόνα

Εκθέματα από 30 μουσεία και συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού

Γράφει η ΤΑΤΙΑΝΑ ΡΟΚΟΥ
Η «εικόνα» της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη, η πρόσληψη και απόδοση του αρχιτεκτονικού χώρου, πραγματικού και συμβολικού, αποκαλύπτεται στη διεθνή έκθεση «Η Αρχιτεκτονική ως Εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τις 6 Νοεμβρίου 2009 ως τις 31 Ιανουαρίου 2010. Η έκθεση, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton, εξερευνά το νόημα και την πρόσληψη του αρχιτεκτονικού χώρου στη βυζαντινή τέχνη και την απόδοση των αναπαραστάσεών του από τους Βυζαντινούς.

Τριάντα από τα πιο γνωστά μουσεία και συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Μπενάκη, το Θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη) και το Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη), δανείζουν στην έκθεση εικόνες, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας και προπλάσματα κτηρίων και ναών.

Από την Πινακοθήκη Τρετιάκοφ και το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας μέχρι το Θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και από τη Συλλογή Christian Schmidt στο Μόναχο μέχρι το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, μια πληθώρα εκθεμάτων προσφέρουν μια νέα διεισδυτική ματιά στη βυζαντινή τέχνη μέσα από τις αναπαραστάσεις της αρχιτεκτονικής.
Σε συνδυασμό με επεξηγηματικά κείμενα και οπτικό υλικό, τα εκθέματα θα αποκαλύψουν με νέους τρόπους στους επισκέπτες την πνευματικότητα που διαπνέει τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, τη γεμάτη νοήματα διάσταση του χώρου -και ιδιαίτερα του βυζαντινού ναού, που αντανακλά συμβολισμούς, όπως η ουράνια ιεραρχία και η σχέση του ανθρώπου με το θείο, τις δισδιάστατες απεικονίσεις του πραγματικού και την έμφαση στο φαντασιακό, καθώς και τη συνάντηση αυτών των εννοιών με τις προσεγγίσεις των αρχών της Αναγέννησης, διατρέχοντας πολλούς αιώνες τέχνης.

Μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton.


Η πνευματικότητα στη βυζαντινή αρχιτεκτονική

Επιστέγασμα πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton είναι η πρώτη έκθεση παγκοσμίως που εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα. Επιχειρώντας να φέρει το σύγχρονο θεατή πιο κοντά στο πνεύμα και τις τάσεις των καλλιτεχνών και των κτητόρων των έργων τέχνης που παρουσιάζονται, η έκθεση εξερευνά ζητήματα όπως η πνευματικότητα που διαπνέει τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και η γεμάτη νοήματα διάσταση του χώρου, οι δισδιάστατες απεικονίσεις του πραγματικού και ο ρόλος του φαντασιακού, συμβολισμοί όπως η ουράνια ιεραρχία και η σχέση του ανθρώπου με το υπερβατικό και με το Θεό, η αναπαράσταση της Ιερουσαλήμ ως τόπου που συνδέει γη και ουρανό.

Μέσα από την έκθεση διαφαίνεται η διαχρονικότητα χαρακτηριστικών στοιχείων στον τρόπο σύλληψης και απεικόνισης της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη, αλλά και η διαφορετική οπτική σε σχέση με την τέχνη της Δύσης και τις προσεγγίσεις των αρχών της Αναγέννησης.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, όπου περιλαμβάνονται τέσσερα εισαγωγικά δοκίμια και ο κατάλογος των εκθεμάτων της έκθεσης, βιβλιογραφία και ευρετήριο. Πρόκειται για μια έκδοση που απευθύνεται τόσο στον επιστήμονα όσο και στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη, προσφέροντας ένα πανόραμα αρχιτεκτονικών απεικονίσεων στη βυζαντινή τέχνη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο εργασίας «Η αρχιτεκτονική ως θέμα στη βυζαντινή τέχνη» φιλοδοξεί να ανοίξει νέες κατευθύνσεις στην έρευνα της βυζαντινής τέχνης. Στόχος του προγράμματος ήταν η κατανόηση της σημασίας της αρχιτεκτονικής απεικόνισης στο πλαίσιο της βυζαντινής τέχνης, με κύριους άξονες την έρευνα, την πραγματοποίηση έκθεσης αρχικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και κατόπιν στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton, την έκδοση επιστημονικού καταλόγου, καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίου.Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκαν τόσο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρχιτεκτονημάτων όσο και η έννοια του χώρου, λαμβάνοντας υπόψη το συμβολισμό του βυζαντινού ναού ως αντανάκλαση της ουράνιας τάξης και ιεραρχίας, αλλά και άλλες διαστάσεις που χαρακτηρίζουν γενικότερα την αρχιτεκτονική. Μια άλλη πλευρά της έρευνας κάλυψε τον συμβολισμό στην απεικόνιση του «πραγματικού», του «φανταστικού» και του «πνευματικού».

Το πεδίο της έρευνας του προγράμματος περιέλαβε ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, χαρακτικά, λίθινα ανάγλυφα και μεταλλικά αντικείμενα, ελεφαντοστέινα, κεραμικά και νομίσματα, καθώς και τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως προπλάσματα εκκλησιών, λειτουργικά σκεύη και λειψανοθήκες με τη μορφή αρχιτεκτονικών κατασκευών.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, επιλέχθηκαν και καταγράφηκαν εκατοντάδες αναπαραστάσεις.

Με την παρουσίαση της έκθεσης «Η Αρχιτεκτονική ως Εικόνα.
Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη» στο ευρύτερο κοινό, στην Ευρώπη και την Αμερική, στόχος αυτού του πρωτότυπου διεθνούς εγχειρήματος είναι η συμβολή στην καλύτερη κατανόηση της κληρονομιάς του βυζαντινού πολιτισμού, η ανταλλαγή νέων ιδεών και η ενθάρρυνση του περαιτέρω διαλόγου.
naftemporiki.gr

Τουρκία: το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι ανήκουν στην τουρκική επικράτεια

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση συναίνεσε στις ήπιες και ευχάριστες διατυπώσεις της σουηδικής προεδρίας στο κείμενο των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση.


Ο Γ. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στην αίθουσα του Συμβουλίου Κορυφής Μάλιστα, εξέφρασε και αυτή «την ικανοποίησή της» για τον διάλογο Ε.Ε. - Τουρκίας στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης.
Κατ' αυτό τον τρόπο η Αγκυρα απέκτησε εκ νέου «πλαστά εύσημα» για τη συνεχιζόμενη έλλειψη συνεργασίας της με τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα εδάφη της προς την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στη συστηματική παρενόχληση από τα τουρκικά αεροσκάφη των ελληνικών δυνάμεων έρευνας και διάσωσης, αλλά και της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX στο Αν. Αιγαίο, με τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η περιοχή του Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου ανήκει πλέον στην τουρκική επικράτεια.

«Μέτρα, ταχέως»

Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να μετριάσει ελαφρώς την αρχική πρόταση της σουηδικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία «...εκφράζεται η ικανοποίηση για τον ενισχυμένο διάλογο στη λαθρομετανάστευση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας...» προσθέτοντας ότι «το Συμβούλιο ζητεί να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως σε ό,τι αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων...».
Κατ' αυτόν τον τρόπο, με την εμμονή της σουηδικής προεδρίας και την «καλοσύνη» της Αθήνας, η Τουρκία απαλλάχθηκε από ένα σοβαρό μοχλό πίεσης σε βάρος της, που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη, καθώς αρνείται να συνεργαστεί στα θέματα παράνομης μετανάστευσης με την Ελλάδα και κατ' επέκτασιν με την Ε.Ε.
Οι 27, στο κεφάλαιο για τη μετανάστευση ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX και ειδικότερα η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ αυτής της ευρωπαϊκής δύναμης και των χωρών προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας).
Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατονομάζουν την πιθανότητα ναύλωσης πτήσεων τσάρτερ αεροσκαφών, με χρηματοδότηση από τη FRONTEX, για κοινές πτήσεις μεταναστών, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν αυτοί θα επιστρέφουν στις χώρες διέλευσης ή στις χώρες προέλευσης, με πολλούς φόβους για τη ζωή και την ελευθερία τους σε πολλές περιπτώσεις.

enet.gr

Ομιλείτε Ελληνικά – Ζήστε Ελληνικά

Ομιλείτε Ελληνικά – Ζήστε Ελληνικά

Η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν το κίνητρο και τη βάση του προγράμματος.
Στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και το Ελληνικό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Κέντρο συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος «ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ». Το σημαντικό αυτό εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, ενώ λαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και την συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.
Η πρωτοβουλία της προσπάθειας αυτής ανήκει στον Πρόεδρο του ΣΑΕ κύριο Στέφανο Ταμβάκη και η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα την ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε αυτήν την πηγή γνώσης, κάθε ενδιαφερομένου σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΚΟΠΟΣ – ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σκοπός του προγράμματος είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες της διασποράς και κυρίως αλλοδαπούς, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σε ελληνικό γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ
Το πρόγραμμα κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, στον οποίο έχει δοθεί και μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς εξυπηρετεί τον κατεξοχήν σκοπό του έργου, είναι το εκπαιδευτικό περιεχόμενο που διακρίνεται σε δύο επίπεδο (επίπεδο αρχαρίων και επίπεδο προχωρημένων) τα οποία περιλαμβάνουν 25 κεφάλαια έκαστο.
Αξίζει να αναφερθεί πως το εκπαιδευτικό περιεχόμενο παρουσιάζεται σε αγγλικά, ρωσικά και ισπανικά. Σε αυτό παραχωρείται πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Το δεύτερο κομμάτι είναι εκείνο του portal, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην Ελληνική Ιστορία και στον Ελληνικό Πολιτισμό, στη μουσική και στον τουρισμό της χώρας μας. Δεν πρόκειται, έτσι, για μια απλή σπουδή της Ελληνικής Γλώσσας αλλά για μια παρουσίαση της Ελληνικής Κουλτούρας, που αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η γλώσσα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το πρόγραμμα κάνει χρήση e-learning μεθόδων, παρέχοντας έτσι στους εκπαιδευόμενους απομακρυσμένη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό (από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται). Το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται σε πολυμεσική μορφή (multimedia) και πιο συγκεκριμένα αποτελεί συνδυασμό κειμένου, εικόνων, κινούμενων εικόνων (animation) και ήχων και ομιλούντων βοηθών (agents).
Πρόκειται για μια δυναμική εφαρμογή που μπορεί να δέχεται διαρκώς νέα στοιχεία (ασκήσεις, γραμματικά φαινόμενα, κείμενα, παραδείγματα κ.λπ.) και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς την ευρύτητα και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

30.10.09

Γ. Παπανδρέου προς Ν. Γκρούεφσκι:υπάρχει "κόκκινη γραμμή" για την ονομασία

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι χθες στις Βρυξέλλες

Κείμενο: ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. 30 Οκτ 2009
Αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ο δρόμος της πΓΔΜ προς την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός, σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει στην «κόκκινη γραμμή» της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η χθεσινή συνάντηση δημιούργησε την εντύπωση ότι ξεκινά μια διαδικασία παράλληλης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση της Αθήνας να θέτει χρονοδιαγράμματα (το 2014 ως έτος ένταξης), διπλωματικές πηγές έσπευσαν να τονίσουν ότι «η διαδικασία παραμένει εντός πλαισίου ΟΗΕ» και ότι «δεν τίθεται ζήτημα απευθείας διαπραγμάτευσης» . Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών είναι πολλά και ότι, υπό αυτήν την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Στο πνεύμα αυτό σημειώθηκε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ενώ οι ίδιες διπλωματικές πηγές συμπλήρωναν ότι αυτό το πνεύμα θα πρέπει να κυριαρχήσει προκειμένου να μην υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις τον Δεκέμβριο», όταν συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση δέσποζε στο πρόγραμμα του έλληνα Πρωθυπουργού και παρά τον άτυπο χαρακτήρα της και τη σύντομη διάρκειά της (περί τα 20 λεπτά) προσέφερε την ευκαιρία για μία πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός περιορίστηκε μετά τη σύντομη συνομιλία να δηλώσει ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις.
Η άτυπη συνάντηση προγραμματίστηκε ένα βράδυ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στη Στοκχόλμη, όπου μίλησε στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας. Ο κ. Γκρούεφσκι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη και του ευχήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, καλή επιτυχία στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης και με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου προτάθηκε να γίνει μία «άτυπη» συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η συνάντηση αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για τη γνωριμία των δύο πρωθυπουργών και την «αλλαγή σελίδας» στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημάνθηκε χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα ευελπιστεί και θα επιδιώξει να διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, ακολουθώντας επιθετική πολιτική, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Στο ίδιο πλαίσιο, η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες συνδυάστηκε με μια προσπάθεια να τονιστεί ότι η νέα διπλωματική τακτική της Αθήνας χαρακτηρίζεται από «ανοιχτόμυαλη» προσέγγιση και ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει η ελληνική κυβέρνηση και την πρόταση για ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ το 2014, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο σημειώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι, ότι δεν έγινε καμία περαιτέρω συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ενώ όλες οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας είχε σημειώσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την προηγούμενη Δευτέρα, ότι θέση της Ελλάδας παραμένει πως μοναδική διέξοδος της πΓΔΜ προς την ενταξιακή πορεία είναι η συμφωνία σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, ενώ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος από την Αυστραλία είχε μιλήσει για «Μακεδόνες στο Αιγαίο». «Δεν θα μπούμε σε οποιονδήποτε διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι, με τα Σκόπια, για ανύπαρκτα θέματα» είχε δηλώσει ο κ. Δρούτσας

28.10.09

Μήπως θέλουν να μας ξαναχορέψουν «Τσάμικο»;


ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ, Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
(Μήπως θέλουν να μας ξαναχορέψουν «Τσάμικο»;)

Κείμενο του Π. Λάγγαρη
(Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Πρώην Υποδιευθυντού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ)

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και πυκνώνουν σε αριθμό και ένταση τα κρούσματα ανακίνησης του ζητήματος των «Τσάμηδων» και «Τσαμουριάς» από εξτρεμιστικούς κύκλους της γείτονος Αλβανίας, εσωτερικού και εξωτερικού, με κορύφωση την πρόσφατη (25-6-2006) οργανωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν δεκάδες Αλβανοί Τσάμηδες κοντά στο Τελωνείου Μαυροματίου της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, επί του Αλβανικού εδάφους.
Οι μετέχοντες στην συγκέντρωση, της μαζικότερης ίσως των τελευταίων ετών, ένθα συμμετείχαν επίσης και γνωστοί εξτρεμιστές από το Κόσσοβο και από άλλες περιοχές, φώναζαν συνθήματα υπέρ της επιστροφής των περιουσιών που υποστηρίζουν ότι είχαν στη Θεσπρωτία, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ημέρα της συγκέντρωσης αυτή ήταν η επέτειος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους του «ξεκληρίσματος» των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας. Έφεραν μάλιστα Αμερικανικές σημαίες υποδηλώνοντας ότι έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ανάλογη εκδήλωση - διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί προ ολίγων μηνών (την 1-11-2005) και στους Αγίους Σαράντα, η οποία μάλιστα είχε ως επακόλουθο να ματαιωθεί η τότε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, στην περιοχή αυτή.
Στο μεταξύ διάστημα (Μάρτιος 2006) είχαν παρεμβληθεί οι εκθέσεις των Αλβανικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, της «Αμερικανικής Αλβανικής Λεγεώνας» και «Συμμαχίας για ένα νέο Κοσσυφοπέδιο» που υποκινούσαν το θέμα των Τσάμηδων και χαρακτήριζαν ως «μειονότητα» τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και ζητούσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ, συνδέοντας μάλιστα το θέμα με τις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Το εξωφρενικό μάλιστα ήταν, ότι, επιπλέον, ζητούσαν την παρέμβαση της UNESCO για να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της «Τσαμουριάς» εξαναγκάζοντας την Ελλάδα να αναγνωρίσει το «πρόβλημα» και να πάρει μέτρα για τα «κινδυνεύοντα» αρχιτεκτονικά κ.λ.π., κατ΄αυτές σημαντικά μνημεία, που βρίσκονται στην Παραμυθιά και το Μαργαρίτι, καθώς και σε μικρές κωμοπόλεις, όπως η Πέρδικα. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα γινόταν για το τζαμί της λίμνης των Ιωαννίνων και για το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ως περιλαμβανομένων στην πολιτιστική αυτή κληρονομιά των Τσάμηδων!!!
Εκεί λοιπόν φθάσαμε. Να ομιλούν για «καταδυνάστευση» και «γενοκτονία» οι Τσάμηδες. Οι θύτες. Αυτοί, που ο εν γένει «βίος» και η «πολιτεία» τους, από της εμφανίσεώς τους, μέχρι την οικειοθελή αποχώρησή τους από το ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με επίσημα ιστορικά έγγραφα και μαρτυρίες, χαρακτηρίζονται από εγκληματική και εθνοπροδοτική δράση σε βάρος του ντόπιου ελληνικού στοιχείου και της χώρας μας και έχουν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ονοματολογία - Εμφάνιση - Προέλευση - Εθνικός Αυτοπροσδιορισμός
«Τσαμουριά» κατά την περίοδο της τρομοκρατίας ονομαζόταν η περιοχή της Ηπείρου που περιελάμβανε τις επαρχίες Παραμυθιά, Φιλιατών, Πάργας και Μαργαριτίου (με την περιφέρεια του ποταμού Θυάμιδος δηλαδή Καλαμά), καθώς και μερικά χωριά των περιοχών της Β.Ηπείρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα. Γεωγραφικά ο χώρος αυτός συμπίπτει με την κατά την αρχαιότητα χώρα της Ηπείρου Θεσπρωτία κατοικημένη από το ελληνικό φύλλο των Θεσπρωτών. Συναφές με την «Τσαμουριά» είναι και το όνομα «Τσάμης» - «Τσάμηδες» που προέρχεται κατά την επικρατήσασα άποψη από την παραφθορά του αρχαίου ονόματος του ποταμού Καλαμά (Θύαμις - Τσίαμις - Τσάμης).
Οι Τσάμηδες λοιπόν, δεν ήταν ούτε Τουρκικής καταγωγής, ούτε Αλβανικής, αλλά προέκυψαν από το γηγενές στοιχείο της Τσαμουριάς, εξαιτίας του εξισλαμισμού που έλαβε χώρα στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία (Χριστιανοί από τον 6ο αιώνα), ο οποίος άρχισε μετά τον θάνατο του Σκερντέμπεη και ιδιαίτερα τον 17ο μ.Χ. αιώνα. Ειδικότερα :
Οι μεγάλοι Αλβανοί κτηματίες και οι Σπαχήδες (έφιπποι, μισθοφόροι) που είχαν εγκατασταθεί στη Θεσπρωτία από το 1700 εξαναγκάζονται να εξισλαμισθούν, για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, αξιοθέντες του τίτλου «μπέηδες» κληρονομικά.
Τούτους από ψυχολογικό εξαναγκασμό μιμήθηκαν και οι φτωχοί κολίγοι. Οι Τσάμηδες μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ήταν απόγονοι των ανωτέρω εξωμοτών.
Κατ΄αρχήν οι εξισλαμισθέντες αυτοί Χριστιανοί διατήρησαν την Ελληνική γλώσσα και συμπαθούσαν τους Χριστιανούς κατοίκους, με τους οποίους συνδέονταν και με δεσμά συγγενείας. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις τους με τους Αλβανούς μπέηδες (γαιοκτήμονες) τους ανάγκασαν να μάθουν και την Αλβανική γλώσσα δημιουργώντας ταυτόχρονα μια παράδοξη νοοτροπία πονηριάς, συκοφαντικής διάθεσης και μοχθηρίας.
Έτσι σιγά-σιγά απέβαλαν κάθε τι το Ελληνικό και η ονομασία «Τσάμης» κατάντησε συνώνυμη του πονηρού, του ανειλικρινούς, του άπιστου. Άρχισαν να υποβλέπουν το χριστιανικό στοιχείο, να μάχονται τούτο και να ζητούν την εξόντωσή του.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Τσαμουριάς στη Θεσπρωτία, με καθαρά τουρκική φυλετική συνείδηση.
Ο αριθμός των Τουρκοτσάμηδων του νομού Θεσπρωτίας, σε σύνολο 61.300 κατοίκων, μόλις ανήρχετο στους 16.600, το 1940, δηλαδή το 27%. (Η Κοινωνία των Εθνών τους υπολόγιζε σε 20.000).
Οι Τουρκοτσάμηδες αυτοί με τη Συνθήκη των Αθηνών (1913) προστατεύονται σαν (θρησκευτική) μουσουλμανική μειονότητα, ενώ κατέστησαν Έλληνες υπήκοοι, αφού τον Φεβρουάριο του 1913 ελευθερώθηκε η Ήπειρος από τον Οθωμανικό ζυγό. Μέχρι τότε ήταν Τούρκοι υπήκοοι, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είχαν δικά τους σχολεία για την εκμάθηση της γλώσσας τους και τεμένη, στα οποία δίδασκαν οι Χοτζάδες, που επληρώνοντο από το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 η προπαγάνδα της Αυστρίας στρατολόγησε πολλούς πράκτορες μεταξύ των Τσάμηδων, τους οποίους εκίνησε κατά του Ελληνισμού.
Μόνο το 1924 οι Τσάμηδες άρχισαν να προσαρμόζουν τη συνείδησή τους προς την Αλβανία, οπότε για πρώτη φορά ανακινήθηκε ζήτημα Αλβανικής μειονότητας.
Επί δικτατορίας Θ. Παγκάλου αναγνωρίστηκαν (Αύγουστος 1926) με Ελληνική πρωτοβουλία και προς εκδήλωση φιλικών αισθημάτων προς την Αλβανία οι Τσάμηδες σαν «Αλβανική» μειονότητα, για να αποφύγουν την ανταλλαγή, ενώ σύμφωνα με την Ελληνοτουρκική Σύμβαση ανταλλαγής της 30-1-1923, η Ελλάδα θα απαλλάσσονταν της παρουσίας αυτών, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους της Τσαμουριάς ήταν υπέρ της ανταλλαγής και επιθυμούσαν να αναχωρήσουν για την Τουρκία (περί τους 5.000 τους οποίους είχε δεχθεί η Τουρκία).
Οι Ιταλοί εξ άλλου, από το 1923, γνωρίζοντες το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αλβανών για τη Θεσπρωτία, καθώς και τον πόθο τους να επεκταθούν προς αυτήν δεν άφηναν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη από το να μην υποδαυλίζουν αυτούς και να τους κρατούν σε ψυχικό αναβρασμό, να τους φανατίζουν και να τους τροφοδοτούν με συνθήματα για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.
Έκνομες Δραστηριότητες
Τσάμης ήταν ο ληστής Νταούτ Χότζα, τον οποίον ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε ως έναυσμα για την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940, τάγματα δε Τσάμηδων σχηματίστηκαν και συμπολέμησαν με τους Ιταλούς στην αρχή, με Ιταλικές στολές και τους Γερμανούς αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις επικεφαλής των προπομπών ήταν πάντοτε Τσάμηδες. Τα τάγματα αυτά επιδόθηκαν με ανήκουστη θηριωδία στο «πλιάτσικο» των οικιών και καταστημάτων των Ελλήνων Χριστιανών. Σα να μην αρκούσαν όλα αυτά, υποχρέωσαν τους Έλληνες να φορούν το γνωστό Αλβανικό άσπρο σκούφο και διέπραξαν γενικά ανήκουστα εγκλήματα κατά των άτυχων Θεσπρωτών, τους οποίους βασάνιζαν και σκότωναν.
Τον Ιούλιο του 1941 η Ιταλική Κυβέρνηση διόριζε με Διάταγμα τον αρχηγό της εγκληματικής μαφίας από την Παραμυθιά Τζεμίλ Ντίνο, σαν Ύπατο Αρμοστή Θεσπρωτίας, ο οποίος μάλιστα δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Για να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο, και να επιδείξουν στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέλησή τους οι Τσάμηδες, ότι επιθυμούν την απόσπαση του Νομού Θεσπρωτίας από τον ελληνικό κορμό, δολοφονούν μπρος στο Νομαρχιακό κατάστημα τον αναπληρωτή Νομάρχη Γ. Βασιλάκο. Η δολοφονία αυτή υπήρξε το σύνθημα των ομαδικών εκτελέσεων σ΄ολόκληρο το Νομό, με κορύφωση την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς (29-9-1943).
Διευθύνων νους για την συστηματοποίηση του έργου της εξολοθρεύσεως του ελληνικού στοιχείου ήταν η διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση K-S-I-L-I-A δηλαδή το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» που συγκροτήθηκε προς τούτο τον Ιούλιο του 1942. Πλέον εναργής για το θέμα είναι η σχετική έκθεση ειδικής προς τούτο συσταθείσης και αμερόληπτης επιτροπής.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ «ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ (K.S.I.L.I.A.) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ»

1. Δολοφονηθέντες υπό Τσάμηδων μόνων ή εν συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής : 632
2. Εξαφανισθέντες και απαχθέντες ως όμηροι : 428
3. Βιασμοί γυναικών και κορασίδων : 209
4. Απαγωγαί : 31
5. Πυρποληθείσαι οικίαι : 2.332
6. Λεηλατηθέντα ολοσχερώς χωρία : 53
7. Διαρπαγέντα ζώα :
(α) Αιγοπρόβατα : 37556
(β) Βοοειδή : 9.285
(γ) Ιπποειδή : 4.185
(δ) Πουλερικά (ένα μέρος) : 30.000
(ε) Κυψέλαι : 742

Τα ανωτέρω είναι κατώτερα της πραγματικότητος.

Την άνοιξη του 1944, στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών στην Ήπειρο, κρίθηκε αναγκαίο από την Βρετανική συμμαχική αποστολή να καταλάβει ο Ζέρβας τις Ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή της Πάργας που ελέγχουν οι Τσάμηδες, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ με πλοιάρια από την Ιταλία. Στις επιχειρήσεις αυτές στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και ένοπλα σώματα Τσάμηδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάργας, της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η μάχη της Μενίνας (17/18-8-1944), όπου μαζί με τους 92 νεκρούς και 109 αιχμαλώτους Γερμανούς, είχαν και οι συμπολεμιστές τους Τσάμηδες 86 νεκρούς και 7 αιχμαλώτους, έναντι 6 ανδρών του ΕΔΕΣ και του Άγγλου Ταγματάρχου Δαβίδ Ουάλλας. Για τον ρόλο αυτό των Τσάμηδων η συμμαχική αποστολή διέταξε τον Ζέρβα να διαλύσει τα Σώματα αυτά, με αντικειμενικό σκοπό στο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους προς την Αλβανία (Οκτώβριος 1944).
Αποχώρηση - Κυρώσεις
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1944, αντιληφθέντες ότι θα λογοδοτούσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την εν γένει εγκληματική και αντεθνική δράση τους, οι Τσάμηδες, μαζί με τους υποχωρούντες Γερμανούς που έχασαν τον πόλεμο, αποχωρούν για την Αλβανία οικειοθελώς περί τους 16.000-18.000. Μεγάλος αριθμός μάλιστα Τσάμηδων μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανού αξιωματικού.
Στην Αλβανία, το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τους εγκατέστησε στην πεδιάδα της Μουζακιάς και τους διατήρησε ως Έλληνες υπηκόους με την ελπίδα τυχόν επιστροφής τους στην Ελλάδα ή επανάκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία είχαν δεσμευθεί στο μεταξύ από το ελληνικό κράτος.
Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. 344/23-4-1945 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δοσιλόγων Ιωαννίνων και περί τις 1.700 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην που επακολούθησαν καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν (Β.Δ. 2185/1952 και Ν.27891/1954) και εκποιήθηκαν ή διανεμήθηκαν σε όλους, όσους έπεσαν θύματα της θηριωδίας τους. Παράλληλα, με την υπ΄αρ. Α.Π. 50862/1947 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών οι Τσάμηδες στερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας.
Οι ελάχιστες δεκάδες Τσάμηδες που παρέμειναν στην Ελλάδα (όσοι εθεώρουν εαυτούς αθώους), παρέμειναν ανενόχλητοι, εκχριστιανίστηκαν και αφομοιώθηκαν από το ελληνικό στοιχείο, διάγοντας φιλησύχως και νομοταγώς.
Τέτοιοι υπήρξαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες οι οποίοι εμφανίζονται τώρα ως «αθώοι» και «αδικημένοι», επιχειρώντας να ανατρέψουν την σε βάρος τους πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία.
Διαπιστώσεις - Συμπεράσματα - Προτάσεις

Βέβαια, προς το παρόν το θέμα από πλευράς επισήμου Αλβανίας τίθεται ανθρωπιστικά, δηλαδή να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι απόγονοι των Μουσουλμάνων Τσάμηδων (συνεργατών των Γερμανοϊταλών), οι οποίοι έφυγαν το 1944 από τη Θεσπρωτία και να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρέκκλιση του ζητήματος στην πορεία σε εδαφικές διεκδικήσεις και άλλα αποσταθεροποιητικά αιτήματα.
Και τούτο, διότι θα ήταν αυταπάτη αν παραβλέπαμε την ζωντανή πραγματικότητα, η οποία έγκειται στην συστηματική προσπάθεια επισήμων και ανεπισήμων Αλβανικών κύκλων να δημιουργήσουν μειονοτικά προβλήματα εκ του μη όντος σε βάρος της χώρας μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο το γεγονός, ότι το «Αλβανικό Λόμπι» στις ΗΠΑ μετέρχεται «παν μέσον» θεμικό και αθέμιτο για να διευκολύνει την υλοποίηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας» η οποία σημειωτέον στηρίζεται στον εθνικιστικό εξτρεμισμό και στο οργανωμένο έγκλημα.
Ήδη η Αλβανική Βουλή στις 30 Ιουνίου 1994 έχει καθιερώσει και μάλιστα ομόφωνα, την 27 Ιουνίου ως ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων, ο δε προ ετών ιδρυθείς σύνδεσμος «Τσαμουριά» στην Αλβανία, έχει αναλάβει το προπαγανδιστικό μέρος της προσπάθειας των Τσάμηδων, θέτοντας ως κεντρικό πολιτικό στόχο την αναγνώριση κάποιας «δήθεν» γενοκτονίας των Τσάμηδων.
Η οργάνωση αυτή (Τσαμουριά - Cameria), μέλη της οποίας πρωτοστάτησαν στις εκδηλώσεις της 25-6-2006 στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, αποτελεί το αμιγώς πολιτικό τμήμα του αυτού συστήματος που προβάλλει την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» αναφορικά με την επέκτασή της στην Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα (συμπεριλαμβανομένων και των νομών Καστοριάς και Φλώρινας).
Εν όψει όλων των ανωτέρω η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, ώστε εγκαίρως να επιβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση την πάγια επί του ζητήματος των Τσάμηδων και Τσαμουριάς ελληνική θέση, ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο και δεν συζητείται, έχει δε λήξει οριστικά και αμετάκλητα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου δοσιλόγων των Ιωαννίνων το 1945, διαλύοντας έτσι κάθε σχετική ανθελληνική προπαγάνδα.

Ο νέος πύραυλος Ares I της NASA

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 έναν νέο πύραυλο, που μεταφέρει τις ελπίδες για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη, παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου.
“Είναι μια πρώτη ευκαιρία για τη δοκιμή και την έγκριση των χαρακτηριστικών πτήσης, του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων εδάφους που αφορούν τον Ares”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία το 2010, ενώ ο νέος πύραυλος Ares και η κάψουλα Orion, που θα τοποθετείται στην κορυφή του, δεν θα είναι έτοιμα για επανδρωμένες πτήσεις πριν από το 2015 το νωρίτερο. Όμως το πρόγραμμα “Αστερισμός” της NASA για την ανάπτυξη του Ares και του Orion έχει συναντήσει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και ενδέχεται να ακυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Η επιτροπή, στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα ανέθεσε να εξετάσει το πρόγραμμα, προειδοποίησε ότι προϋπολογισμός της NASA δεν επαρκεί για την υλοποίηση του προγράμματος και η υπηρεσία θα ήταν προτιμότερο να παρακάμψει την επιστροφή στη Σελήνη και να βάλει ως στόχο κάποιον αστεροειδή ή τα φεγγάρια του Αρη.

Θα μπορούσε επίσης να ακυρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων Ares και να διαλέξει άλλο πύραυλο. Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της επιτροπής πρώην πρόεδρος της Lockheed Martin Νόρμαν Ογκουστίν εστίασε στους προορισμούς που θα έπρεπε να βάλει ως στόχο η NASA, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές σε κάποιον αστεροειδή ή στους δορυφόρους του Κρόνου, Φόβο και Δείμο, σε λιγότερο χρόνο από τα 15 χρόνια που θα χρειαζόταν για να επιστρέψει στη Σελήνη.

Το φεγγάρι θα γινόταν γύρω στο 2024 ο βασικός ενδιάμεσος σταθμός για την πρώτη αποστολή στον Αρη, στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε αποφασίσει το 2004 η κυβέρνηση Μπους.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναχώρηση μιας αποστολής από τη Σελήνη για την επιστροφή στη Γη θα απαιτούσε πολλά καύσιμα, λόγω της υψηλής βαρύτητας του φεγγαριού, καθιστώντας το εγχείρημα υπερβολικά ακριβό.


--

Σχετική αναφορά για τον περιορισμό των διαστημικών δαπανών από την κυβέρνηση Ομπάμα έχουμε δημοσιεύσει σχετικά "Μαύρα μαντάτα για τη ΝΑΣΑ"

Προπαγανδιστικός κινηματογράφος

Στο ...«γάνωμα» του προφίλ του Γεωργιανού προέδρου, Σαακασβίλι, επιδίδεται το Χόλιγουντ, που έσπευσε να εκμεταλλευθεί τον περσινό πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας, για μια ακόμη κινηματογραφική υπερπαραγωγή.
Το ότι ο κινηματογράφος θα αποτελούσε προπαγανδιστική «συνέχεια» του θερμού ιμπεριαλιστικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών ήταν αναμενόμενο. Και στη Ρωσία προβλήθηκαν σχετικά ντοκιμαντέρ και γυρίζονται ταινίες. Ομως, ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ, Σαακασβίλι, θέλει κάτι πιο «ηχηρό», δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της Γεωργίας, που δεν αντέχει πολυέξοδες παραγωγές.
Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς το περιεχόμενο του σεναρίου, αφού σκηνοθέτης της είναι ο Ρένι Χάρλιν (αυτός «γύρισε» και τη χολιγουντιανή ταινία... «Πολύ σκληρός για να πεθάνει ΙΙ»), ενώ τον Σαακασβίλι θα υποδυθεί ο χολιγουντιανός «σταρ», λατινοαμερικανικής καταγωγής... Αντι Γκαρσία! Παρότι όλο «καστ» παραπέμπει ...σε κωμωδία, προφανώς θα πρόκειται για πολεμική περιπέτεια χολιγουντιανού τύπου, με έντονη δόση αντιρωσικής προπαγάνδας, που είναι άκρως απαραίτητη στο σημερινό καθεστώς της Γεωργίας, όχι μόνο γιατί έχασε τον περσινό πόλεμο, αλλά και για τη διαχρονική ανάγκη της εξουσίας να «αντικαθιστά» τον «άρτο» με «θεάματα».
Ο Χάρλιν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γεωργία για τα γυρίσματα (μεταξύ άλλων και στο προεδρικό μέγαρο), μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η ταινία του θα είναι μια «μεγάλη, τραγική, ανθρώπινη ιστορία»!!!

«Δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η ΠΓΔΜ πριν λυθεί το θέμα της ονομασίας»

Συνέντευξη Δρούτσα στο Reuters

Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Δρούτσας (φώτο) τάχθηκε επίσης κατά των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για το Κυπριακό.«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ. Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.


«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Reuters.


Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο» δηλώνει ο κ. Δρούτσας, «την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία», είπε.



«Όχι σε απειλές και παρεμβάσεις»


Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν μία ειρηνική διευθέτηση, χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία ή απειλές ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


«Αφήστε τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το δικό τους μέλλον και για το δικό τους κοινό συμφέρον. Αφήστε τους να βρουν τη λύση που είναι καλύτερη για το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Δρούτσας.


«Δεν είναι μυστικό ότι, η επιρροή που ασκεί η Αγκυρα στους Τουρκοκύπριους και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικές φορές όχι και τόσο εποικοδομητική όσο θα έπρεπε να είναι», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι είναι αντίθετος στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρόνο.«Προσπάθειες θα πρέπει βέβαια να καταβληθούν από όλους - και αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους φίλους μας και την Αγκυρα - για να κάνουν ο,τι είναι αναγκαίο για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.


Αλλά το να χρησιμοποιούνται τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να ασκηθεί πίεση δεν είναι κάτι που βοηθά», τόνισε ο κ. Δρούτσας.«Εδώ είμαστε ξανά, απλώνουμε το χέρι, ζητούμε συνεργασία», δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται οι πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά και η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.


«Πρέπει να βρούμε λύσεις για ο,τι μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας για την ΕΕ», κατέληξε


27.10.09

OXI! When Greece fought back

On October 28 Greeks celebrate their victory over Italian Fascist dicator Mussolini's army, it was the first Alied victory against the Axis Powers.

"The timeless character of the Greek was shining brightly for all to see: passionate, determined, and proud." Franklin D. Roosevelt
23 Oct 2009
It is 1940 and Italy's Fascist dictator, Benito Mussolini, is feeling inadequate. His ally Adolf Hitler has conquered most of Europe, and even the once mighty France capitulated to the Nazis after only seventeen days of fighting. Mussolini's choice for a show of strength was Greece, a nation then of only seven million people.
The invasion route was the Albanian Greek border. All that remained was to deliver an ultimatum to Greece demanding Italian troops occupy the country, or Italy would declare war and invade.
Mussolini gave the Greek dictator, General Metaxas, three hours to reply. In the early morning hours of the 28th of October 1940, Metaxas rejected the ultimatum and rumour has it that he replied with a single word: "OXI!" (pronounced Ohee, meaning "NO!")Mussolini did not wait for Metaxas' reply.
Five heavily armed divisions of Italian soldiers began moving from Italian controlled Albania over the border into Greece. Italy had ten times the fire-power of Greece and overwhelming air and sea superiority, but expectations of an easy Italian victory quickly evaporated.
After a 25 kilometre advance inside Greece, 200,000 Italian troops were halted for days by a ragged army of Greek soldiers in mismatched uniforms.
Though Italians outnumbered them by more than two-to-one, the Greeks astonished the Italian generals with their courage, their strategic knowledge, their tenacity and their artillery's precision. Greek forces had six mortars for each division against the invader's sixty. Greeks were outnumbered and under-resourced yet drove the Italian forces back deep into Albania.
Greece's victory provided a rallying cry for the demoralised British and other European nations in their war against the Hitler and his allies.
The women of Greece supplied clothing, food, and support to the resistance in extreme winter conditions. Large groups of women would stand arm-in-arm for hours in icy rivers and streams to slow the waters enough to permit the movement of equipment and supplies to the front.Within four weeks of the invasion Greeks not only drove the Italian army back into Albania but continued to pursue them into Albania.
Mussolini replaced the commanding general several times and finally assumed command of the campaign himself. He tried to rouse his troops to victory with speeches reminding them of the legacy of their predecessors, the ancient Romans, but to no avail.
By December of 1940, the Greek army had liberated a third of Albania, better known as Northern Epirus. There was even serious concern expressed by key Italians that the Greek armed forces would cross the Adriatic Sea and invade Italy itself.By the end of the five month campaign, 12,500 Italians returned home as casualties of war; 13,800 were buried in the frozen winter soil of northern Greece; 25,000 were missing in action; and 40,000 were POWs held by the Greek Army.
All major US and British media covered the Greeks' victory over Mussolini.It was the first defeat of the Axis powers and the first liberation of territory captured by the Axis powers.
The Greek success outraged Hitler. Greece had succeeded in defeating their ally, Italy.On January 29, 1941 General Metaxas died. The new Greek Prime Minister, Alexander Koryzis sent a note to the British Government reaffirming Greece's determination to resist a German attack. Metaxas had refused to openly align himself with Britain in fear of German invasion.
The Germans were forced to invade due to the Italian failure in April of 1941 and after two months of fierce fighting, overwhelmed the Greeks. The Greek army comprised of disabled soldiers from the Albanian campaign, ordinary citizens, men, women, the youth and the elderly. On the island of Crete civilians and resistance fighters attacked and killed German paratroopers as they landed, those without guns used pitchforks.
Over 10,000 German soldiers died and thousands were wounded trying to invade Crete making it Germany's first significant troop loss. The Greeks saved the lives of many Australian Diggers in Crete. British wartime Prime Minister Winston Churchill said of the Greek Resistance: "Today we say that Greeks fight like heroes, from now on we will say that heroes fight like Greeks." The Greek Resistance struck down the German forces and destroyed much of their equipment. The impact was great enough to force the Germans to divert 50 battalions to Greece, though they desperately needed them on the Eastern front.
The fighting delayed Germany's invasion plans and campaign against Russia. The Greek Resistance overturned German plans to occupy Moscow before the onset of the deadly Russian winter.
Metaxas was not instrumental in the resistance to Fascism, it was the Greek citizens that consciously united behind the belief of the defence of their country, and their desire to become a democratic nation again.Under Axis Occupation over 300,000 civilians died from starvation and thousands more through German reprisals.
Yet the Greek Resistance, proved to be one of the most effective resistance movements in Europe. Franklin D. Roosevelt said, "The timeless character of the Greek was shining brightly for all to see: passionate, determined, and proud."
On 28 October 1940, Greece the template of Western civilization shone bright.


Νίκη των Ελλήνων της Διασποράς!

Το τουρκικό πλοίο άρχισε να βυθίζετε στο λιμάνι της Μασσαλίας

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΟΙΟ - ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΨΥΧΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!

Θα θυμάστε ασφαλώς όλοι το πλοίο των Αρχαίων Φωκαέων που είχε "τουρκέψει" σε άλλη μιά προσπάθεια των τούρκων να πείσουν ψευδώς ότι δεν είναι αυτοί που είναι, και την αντιμετώπιση που είχε όταν έφτασε στην Μασσαλία; Για δείτε τώρα...
Φωτο: το παράτησαν εκεί στο λιμάνι και βυθίζεται. Δεν ναυάγησε μόνο ο σκοπός τους αλλά και το ίδιο το πλοιάριο!

Όπως μας πληροφορεί η Ελληνική Διασπορά από την Γαλλία... μετά από καθυστέρηση ενός μηνός, το τουρκικό πλοίο μπήκε στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, στις 30 Ιουλίου, όπου είναι αγκυροβολημένο μέχρι σήμερα. Έπειτα από τη Μασσαλία, κανονικά θα έμπαινε θριαμβευτικά στο ίδιο το Παρίσι, παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις του «Τουρκικού Έτους» στη Γαλλία!!! Μετά από τη ψυχρή υποδοχή πού του έγινε από από τους Μασσαλιώτες το τουρκικό πλοίο τελικά δεν πήγε στο Παρίσι και η χρονιά της Τουρκίας στη Γαλλία άρχισε με τον χειρότερο τρόπο. Οι τούρκοι παραπλάνησαν τους πάντες ότι το πλοίο θα έκανε τον πλου από Φώκαια, μέχρι Μασσαλία για ιστορική έρευνα της διαδρομής. Το οποίο μάλιστα, όταν πλησιάζε σε λιμάνι κινόταν με κωπηλάτες, ενώ όλο τον άλλο πλου κινιόταν με ρυμουλκό.



Το παράξενο γυαλί της ερήμου

Του Στέφαν Λοβγκρέν

Μετά από έρευνα για την προέλευση παράξενων δειγμάτων φυσικού υάλου που βρέθηκε στην έρημο της Αιγύπτου, οι επιστήμονες κατέληξαν πως πρόκειται για προϊόντα ενός μετεωρίτη που έπεσε στη γη πριν από εκατό χιλιάδες ή ακόμη διακόσιες χιλιάδες χρόνια!
Το είδος του γυαλιού αυτού είναι γνωστό στην τοπική διάλεκτο ως 'Ντάχλα'. Θεωρείται πως τότε η περιοχή ήταν κατοικημένη και αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι από μετεωρίτη που έπεσε στην περιοχή αυτήν.
Όταν έπεσε το ουράνιο αυτό αντικείμενο η όαση Ντάχλα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της σύγχρονης Αιγύπτου, έμοιαζε με αφρικανική σαβάνα και κατοικήθηκε από τους πρώτους ανθρώπους, σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία που εντόπισαν ειδικοί ερευνητές.
Ο Μαξίν Κλάιντιστ, ερευνητής του πανεπιστημίου του Τορόντο, του Καναδά, διατυπώνει την άποψη πως η πτώση του μετεωρίτη την εποχή εκείνη ήταν καταστροφική για όλους του ζώντες οργανισμούς της περιοχής.
«Ακόμη και μια μικρή σε όγκο σχετική πτώση μετεωρίτη ήταν ικανή να εξολοθρεύσει όλη την ζωή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.»

Το μυστήριο του Κρατήρα

Η προέλευση του γυαλιού έχει σπαζοκεφαλιάσει τους επιστήμονες από τη στιγμή που ο Κλάιντιστ, το εντόπισε το καλοκαίρι του 1987.
Δεν είναι ένα γυαλί τυχαίο.
Μερικοί ερευνητές, με πιο ‘γήινες απόψεις’, πρότειναν πως το γυαλί αυτό πιθανόν να προέκυψε από πυρκαγιά στην περιοχή ή ακόμη ως αποτέλεσμα μιας αστραπής.
Ωστόσο η χημική ανάλυση που έγινε έδειξε πως η δημιουργία του οφείλεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που την εποχή εκείνη μόνον η πτώση ενός μετεωρίτη θα μπορούσε να προκαλέσει.
Ο Καναδός γεωλόγος Γκόρντον Οσίνσκι, του Διαστημικού Πρακτορείου στον Άγιον Χούμπερτ ήταν αυτός που διεύθυνε την ανάλυση του παράξενου ευρήματος.
Διαπίστωσε πως τα δείγματα γυαλιού περιέχουν στίγματα χαλαζία που είναι αποτέλεσμα της θερμοκρασίας που αναπτύσσουν με την πτώση τους οι μετεωρίτες.
Ωστόσο, σήμερα, ύστερα από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια της πτώσης ενός μετεωρίτη. Δεν υπάρχει, δηλαδή, στην περιοχή κάποιο ίχνος κρατήρα.
Ο Καναδός γεωλόγος όμως κατέληξε πως: «Μπορούμε να πούμε τώρα με βεβαιότητα πως το γυαλί αυτό της αιγυπτιακής ερήμου είναι φερόμενο από έναν μετεωρίτη.»

Ο Οσίνσκι είναι ο συντάκτης της έκθεσης των συμπερασμάτων για το εύρημα αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε ‘on line’ στο Science Direct.

Letter to President of the University of Utah

Letter to President of the University of Utah
President Michael K. Young
University of Utah
201 Presidents Circle
Salt Lake City, Utah 84112


Dear President Young,

On behalf of our multi-thousand membership of our organization and indeed of all U.S. citizens of Hellenic descent, we want to protest in the strongest possible terms the presentation of distorted facts pertaining to the history of Greece. Some of the presenters of the "7th Macedonian-North American Conference on Macedonian Studies" which will take place at the grounds of the University of Utah in Salt Lake City, Utah on November 5-8, 2009 are promoting anti-Hellenic hate speech and disparagement: http://www.hum.utah.edu/languages/?pageId=4549.

Although a number of presenters strictly deal with issues of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), there are politically motivated lectures that attack and disparage the people of Greece as they twist historical facts through their disturbing presentation. We acknowledge the concept of academic freedom, but we are greatly concerned that your University is being used to promote a political agenda based on historical untruths and falsehoods.
Anti-Hellenism is equal to anti-Semitism and the United Nations has enacted severe measures for such racism. Nationalists from the FYROM and its Diaspora (both at an official and unofficial level) have expressed hatred directed at Greeks and the Hellenic nation based on their impression of racial superiority and obsession with genetic purity.
Official television advertisements in the FYROM have even informed the masses through God’s voice that they are “Macedonoids, progenitors of the white race” whereas others are “Mongoloids”, “Negroids”, and “Mullatoes” (see, especially from 4 minutes, 28 seconds on: http://www.youtube.com/watch?v=9ITEdiSBl3Y&feature=related). Official government and academic sources in the FYROM refuse to recognize Greece’s sovereignty over her lands referring to Greece’s northern region as “Aegean Macedonia”, or “the Macedonian region under Greek jurisdiction”. This is evident in Prime Minister Nikola Gruevski’s recent speech to his country’s Diaspora in Australia ( http://macedoniaonline.eu/content/view/8657/45/) and throughout the newly written “Macedonian Encyclopedia” promoted by the “Macedonian Academy of Arts and Sciences (MANU)” in Skopje.

We have heard some of the presenters of the"7th Macedonian-North American Conference on Macedonian Studies" in other forums, regarding the following topics and we would kindly ask the organizing committee of this symposium to provide us with a copy of their presentations:
Alexander the Great and mythic homelands
Tasos Kostopoulos on Macedonia and the Slavs in Greece: When a forbidden language speaks truth to power;
Between nationalism and solidarity: Assessing the KKE’s post-war positioning of the Macedonian national liberation struggle;
Macedonian refugee children from the Greek Civil War;
From Trnaa to Toronto: The life story of a dete begalec;
A Macedonian child in a Greek technical school during the Greek Civil War;
Cleansing the national, polluting the natural: The politics of development and cultural homogeneity in the Florina region;

It is true that we don’t know the content of the presentations. However referring to the title Alexander the Great and mythic homelands, we would like to call your attention to a letter to President Barack Obama, endorsed by 350 (and still growing) archaeologists and academics from worldwide universities and institutions of higher learning.
This attests to the falsification and revision of history propagated by the FYROM and its supporters (please visit the web site: http://macedonia-evidence.org/). The letter to President Obama by the archeologists, the historians, and researchers was written to curtail the attempts of historical revision/distortion, and to protect the integrity of historic truth in their academic specialties. The decision of the 350 scholars who cosigned the letter to President Obama was made so that “the scholarly community has a duty to preserve historic truth.”
The title of the presentation: Tasos Kostopoulos on Macedonia and the Slavs in Greece: When a forbidden language speaks truth to power alludes to the attempt of Skopje’s leadership to inflict a “Macedonian” minority in Greece who speak the “Macedonian” language.
This so-called “forbidden language” however, is an idiom (which did not have a written form) and was detected around the 18th century forming a part of various slavophone idioms in northern Greece.
Its creation was purely utilitarian and practical, and it was used as an unofficial lingua franca so to speak because the area during the Ottoman Era was a colorful tribal mosaic of linguistic and religious groups: Turkish conquerors, Greeks, Bulgarians, Serbs, Albanians, Turkmen nomads (Yuruks), Gypsies, Bosnians, Armenians, and Jews among others.
They needed a way to understand each other regarding the needs of their daily coexistence. The idiom therefore appeared gradually and has served well the purpose for which it was created, or rather, for which it emerged.
Moreover, it should be noted that the idioms spoken in Ottoman Macedonia were in no way reflective of the ethnic affiliation of its inhabitants since the majority of the people espoused Hellenism.
In addition, the present “Macedonian” language of the FYROM is a manufactured language with a Bulgarian base, inflicted on the inhabitants of what was roughly Vardarska Banovina by Marshal Josip Broz Tito and a group of linguists throughout the 1940s, 1950s, and 1960s so that he can expedite his plans of annexing Greek Macedonia. The language spoken by the citizens of the FYROM and the idioms spoken in northern Greece are not the same. The leadership of Greece’s neighboring country is attempting to connect this idiom with the language spoken in Skopje, to further press Greece about an ethnic “Macedonian” minority in Greece.
During this conference, time will be spent discussing the supposed expulsion of "Macedonian" children from Greece during the Greek Civil War. Not only is this a legitimization of Stalinist demagoguery, it is also a slap in the face to reality. As has been attested by numerous United Nations resolutions (UN Resolutions: 382 (V Section C), 1950; 618 (VII), 1952; 517 (VI), 1952), these children were Greek. Some were the children of those who collaborated with fascist Bulgarian and Italian forces and later with communist guerillas, many were unrelated children abducted by these fleeing communist guerillas, and most were never repatriated leaving them to the mercy of Communist propaganda in Iron Curtain countries.
President Harry S. Truman and the United States of America were staunch supporters of these UN resolutions calling for the repatriation of these children having realized the re-education dangers they faced away from Greece as is clear in his April 19, 1950 address to the Speaker of the House of Representatives:
http://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=13766.

Looking at this in the view of the then US Secretary of State's Stettinius's 1944 Circular Airgram to US Diplomatic and Consular Offices (868.014/26 Dec. 1944) as "aggressive intentions against Greece", these children and their offspring have been brought up to believe that they were once not Greek and that they were expelled. Although one must sympathize with their plight because they are truly victims of a dead ideology, perpetuating and sponsoring their ideas is a disservice to them and to history.

Furthermore, a screening of the fictional film "The Secret Book" during this conference is oxymoronic for a meeting that is supposed to be scientific. It is akin to showing "The Da Vinci Code" during a meeting of Catholic bishops. The movie implies a unification of "the whole Macedonian fatherland" erroneously believed by Macedonist nationalists to have been split up in 1912. What is the motivation of showing this fictional film in a scientific conference, other than alluding that neighboring territories should be annexed? Would the University of Utah also open its halls to disgruntled supporters of a confederalist America? It's time to look at things with facts in mind.

We are sure that you were not aware of the motivated sinister intentions of some of the participants of the conference in their quest to present their views on historical events of the area using hate speech in order to promote their “pseudo-Macedonism;” but please be aware that the fine institution of the University of Utah is being used as an accomplice to promote hate speech towards, and disparagement of the Hellenic nation.

Sincerely,

Nina Gatzoulis Maria Hatzinakou
Supreme President Supreme Secretary

Nina Gatzoulis
Supreme President of the Pan-Macedonian Association (USA)

E-mail: ninagatz@comcast.netTel: 603-742-0466FAX (603) 617-2977.Web: http://www.macedonia.info/

Τα παιδιά του Εμφυλίου

«Παιδομάζωμα», μια φρικτή λέξη από την περίοδο του οθωμανικού ζυγού έμελλε να στοιχειώσει ξανά, με χειρότερους όρους, την Ιστορία μας

της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ

Αύριο θα γιορτάσουμε μία ακόμη επέτειο του ιστορικού «Όχι». Ετσι παρέμεινε, με μία μόνο λέξη, στη συλλογική μας μνήμη η ηρωική αντίσταση του λαού μας στη σαρωτική επέλαση των δυνάμεων του Άξονα που αιματοκύλισε την Ευρώπη, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Επίσημα, το τέλος του πολέμου τοποθετείται τον Μάιο του 1945. Στη χώρα μας όμως η ειρήνη καθυστέρησε άλλα τέσσερα χρόνια. Ο ελληνικός Εμφύλιος που ξέσπασε αμέσως μετά οδήγησε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Το αίμα που έρευσε και η φυγάδευση χιλιάδων ελλήνων, κυρίως νέων, στις χώρες του ανατολικού συνασπισμού στέρησαν τη χώρα από ένα δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της.
Περίπου 60.000 ήταν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού που μετά την ήττα τους κατέφυγαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και 25.000 τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί. Το γνωστό έκτοτε ως «παιδομάζωμα», μια φρικτή λέξη που είχε στοιχειώσει την εθνική μας μνήμη από την περίοδο του οθωμανικού ζυγού, αναβίωνε, με χειρότερους όρους αυτή τη φορά.

Θέμα ταμπού στην ελληνική ιστοριογραφία, αφού η ανάμνηση και μόνο της τραυματικής εκείνης εμπειρίας προκαλεί βαθιά οδύνη, έχει ελάχιστα θιγεί συγκριτικά με άλλες όψεις της περιόδου του πολέμου τόσο από κύκλους ακαδημαϊκούς όσο και δημοσιογραφικούς. Πρόσφατα μόλις ξεκίνησε ένας διάλογος για τη δημόσια Ιστορία, την ιστορία εκείνη που ξεφεύγει από τα όρια της διδασκαλίας της μέσα σε ακαδημαϊκές αίθουσες και τολμά να διαλέγεται κρίσιμα πολιτικά και εθνικά ζητήματα, μύθους και ταμπού που συχνά θεωρούνται αναγκαίοι για την επούλωση πληγών, με στόχο την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας.

Εθνική Συμφιλίωση

Κύλησε όμως πολύς χρόνος έκτοτε. Πολλά πράγματα άλλαξαν. Επήλθε εθνική συμφιλίωση. Με την πτώση της χούντας της 21ης Απριλίου θεωρητικά και πρακτικά έληξε η μακρά περίοδος της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Αλλά και στην Ευρώπη, όλα άλλαξαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκατομμύρια απόρρητοι φάκελοι των κρατικών υπηρεσιών των πρώην κομμουνιστικών κρατών βγήκαν στο φως, αλλάζοντας την εικόνα που είχαμε για το παρελθόν. Αποδείχτηκε, δηλαδή, ότι το παρελθόν δεν παραμένει αμετάβλητο, αλλά μπορεί και αυτό να αλλάζει με τα νέα ερωτήματα που θέτει, ή ερμηνείες που αναζητεί, η ίδια η κοινωνία.

Διπλωματικές και προξενικές πηγές

Η ζοφερή εκείνη περίοδος της Ιστορίας μας γράφτηκε με υπερβολές ή λάθη και από τις δύο πλευρές· και αυτό είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, εφόσον αποσκοπούσε στην κατασκευή ενός λιγότερο προβληματικού εθνικού παρελθόντος. Ζητούμενο, πάντως, παραμένει η ψυχρή ανάγνωση των γεγονότων μέσα από τις ίδιες τις πηγές. Στο άρθρο αυτό, η ανάγνωση θα επιχειρηθεί μονομερώς, μέσα από τα επίσημα έγγραφα των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών στο εξωτερικό. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση, και παρά τη μονομέρειά της, η συγκεκριμένη έρευνα μια καλή αρχή.

Το Παιδομάζωμα του εμφυλίου
Ούτε έναν, ούτε δύο ή δέκα, αλλά 85 φακέλους μόνο της Κεντρικής Υπηρεσίας- περιόδου 1948- 1952- εντόπισε με τη χρήση της λέξης-«κλειδί» «παιδομάζωμα» το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης αρχείων που εφαρμόζει το ΥΠΕΞ. Δύσκολο να μεταφερθεί στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου ακόμα και η περιγραφή της ιστορικής πληροφόρησης των πολύτιμων σε περιεχόμενο ιστορικών φακέλων. Κάθε άνοιγμα ενός νέου φακέλου και μία έκπληξη: γράμματα με ακανόνιστο παιδικό χαρακτήρα ή ορθογραφικά λάθη παιδιών (αετόπουλα) που ζητούσαν από τον « πατέρα » Μάρκο (Βαφειάδη) να γυρίσουν στην Ελλάδα όταν ελευθερωθεί, σπαρακτικές αιτήσεις γονέων οι οποίοι αναζητούσαν τα παιδιά τους που είχαν μεταφερθεί «για ασφάλεια» έξω από τις ζώνες των εμφυλιακών συρράξεων. Διπλωματικές ενέργειες της χώρας, με προεξάρχοντες τους πρεσβευτές Κύρου και Δενδραμή, προς τον ΟΗΕ, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των Συμμάχων για διαμεσολάβησή τους στον Στάλιν, προκειμένου να δοθεί τέλος στη νέα μορφή που έπαιρνε η εθνική αιμορραγία της χώρας. Εντυπα, φωτογραφικό υλικό, ανταποκρίσεις από όλο τον κόσμο για την ημέρα πένθους της Ελλάδας, την 29η Δεκεμβρίου του 1949, που υπομνήστηκε ευλαβικά σε όλες τις πρωτεύουσες του γνωστού τότε ως «ελεύθερου κόσμου», κτλ.

Η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τη Βαλκανική Επιτροπή που ερευνούσε τις συνοριακές τριβές της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, «...η εν ευρεία κλίμακι εκτέλεσις του αδικήματος της φυλοκτονίας ήρχισεν από των τελευταίων μηνών του 1947 και καθ΄ όλον το 1948 », αφορούσε δε « μικρούς Ελληνόπαιδας από ηλικίας 5 ετών και άνω ». Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ligue des Societes de la Croix Rouge, την 1η Δεκεμβρίου του 1948 ανήρχετο σε 24.696 και ήταν κατανεμημένος ως εξής: 2.000 σε στρατόπεδα της Αλβανίας, 2.650 στη Βουλγαρία, 3.000 στην Ουγγαρία, 3.801 στη Ρουμανία, 2.235 στην Τσεχοσλοβακία και 11.000 στη Γιουγκοσλαβία. Στις 27 Νοεμβρίου του 1948, κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η Γ΄ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συνεδρίασε στο Παρίσι αποφάσισε « όπως συστήση τον επαναπατρισμόν των εκτός των εστιών αυτών ευρισκομένων Ελληνοπαίδων εφ΄ όσον ήθελον ζητήση τούτο τα παιδία ταύτα, οι γονείς των, ή τούτων μη υπαρχόντων,οι πλησιέστεροι συγγενείς των ». Η επιμέλεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού και της αποκαταστάσεως της επαφής μεταξύ της Ελλάδας και των «δορυφόρων κρατών της» ανετέθη από τον ΟΗΕ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (ΙCRC) και στην προαναφερθείσα Ενωση (Ligue) των Εθνικών Ερυθρών Σταυρών.

«Τα παιδιά μας ζουν ευτυχισμένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες»

Πράγματι, αντιπρόσωποι των δύο αυτών διεθνών οργανώσεων επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αλλά δεν έγιναν αρχικά δεκτοί από κανένα κομμουνιστικό κράτος. Μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχοσλοβακία φάνηκαν πρόθυμες, μετά μικρή παρέλευση χρόνου, να επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους στους ξένους εκπροσώπους, αλλά και αυτών η θέληση ερμηνεύτηκε ως « πολιτικός ελιγμός, αποβλέπων εις την επ΄ αόριστον παρέλκυσιν του τόσου τραγικού δια την Ελλάδα, τα παιδιά και τους γονείς τους ζητήματος ».
Στο μεταξύ, μία μετά την άλλη έφθαναν οι εκθέσεις των πρεσβειών μας για τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών στα στρατόπεδα- όπως περιήρχοντο από αυτόπτες μάρτυρες που τύχαινε να έχουν για κάποιο λόγο επαφή με τα παιδιά αυτά. Ολες οι εκθέσεις πάντως έκαναν λίγο ως πολύ λόγο για καλές σχετικά συνθήκες υγιεινής και διαίτησης των παιδιών, που τελούσαν πάντοτε υπό ιατρική επίβλεψη και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματά τους σε τάξεις της ηλικίας τους, ή οι μεγαλύτεροι σε επαγγελματικές τεχνικές σχολές.
«Τα παιδιά μας ζουν ευτυχισμένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες» ήταν ο τίτλος τετρασέλιδης ανακοίνωσης του υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης του Βουνού, καθηγητή-ιατρού Πέτρου Κόκκαλη (ΑΠ 1/4/56/511/217), όπως παρουσιάζεται σε οικείο φάκελο του έτους 1949. Καλύτερες, πάντως, ήσαν οι συνθήκες στα στρατόπεδα της Ουγγαρίας. Σε σημείωμα του διοικητικού υπαλλήλου Γ. Βενετσιάνου από τη Βουδαπέστη, που διαβίβαζε ο επιτετραμμένος Α. Ι. Παππάς από την Πράγα (ΑΠ 426, 15 Μαρτίου του 1949) και περιέγραφε τις πράγματι καλές συνθήκες διαβιώσεως των εκεί συγκεντρωθέντων Ελληνοπαίδων αναφέρει σχετικά: «...τελευταίως εβελτιώθη ο ιματισμός των παρασχεθέντος εις έκαστον παιδίον ενός επανωφορίου και μιας καινουργής ενδυμασίας. Ωστόσο δεν εξέλιπεν από τα ατυχή ταύτα παιδία η ζωηρά νοσταλγία της πατρίδος και ο πόθος επιστροφής εις αυτήν, εκδηλούμενος εκάστοτε διαφοροτρόπως όπως π.χ. απόκρυψις της χορηγηθείσης καινουργής ενδυμασίας, ίνα μη καταστραφή εδώ και την μεταφέρουν καινουργή όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα...». Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1949 και το 1950. Ωστόσο, οι αιτήσεις γονέων ή συγγενών προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό θα φθάσουν μόλις τις 6.000, « αριθμός δυσαναλόγως μικρός σχετικώς με τον συνολικόν αριθμόν απαχθέντων παιδιών » (πρεσβευτής Φ. Φίλων από Βέρνη, ΑΠ 43621, 12 Αυγ. του 1949). Ανάμεσα σε αυτές και 15 μουσουλμάνων από την περιοχή Διδυμοτείχου. Ως αιτία σε άλλο σημείωμα αναφερόταν ο αναλφαβητισμός και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα και εμπόδιζαν την ενημέρωση των πολιτών.

Έκκληση και του Πάπα
Πλην του ΟΗΕ, το θέμα θα λάβει, όπως αναμενόταν άλλωστε, εξαιρετικές διαστάσεις στον Τύπο, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Πάπα, ο οποίος θ΄ αποστείλει σχετική επιστολή-έκκληση στον αμερικανό ΥΠΕΞ Ατσεσον και θ΄ αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης συζήτησης στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ψηφίσματα θα εκδοθούν από πλήθος οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδος και η 29η Δεκεμβρίου του 1949 θα τιμηθεί ως ημέρα πένθους για την Ελλάδα διεθνώς.
Η φράση του ηγέτη της νίκης των Συμμάχων Γουίνστον Τσόρτσιλ « πολέμησαν γενναία, πολέμησαν ωραίοι ως Ελληνες » αφορούσε όλους εκείνους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη πατρίδα. Η τραγωδία που ακολούθησε ήταν ό,τι πιο άδικο άξιζε όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο μας.



*Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.




Σύλληψη Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου στο Ισραήλ

Η υπάλληλος κρατήθηκε παράνομα παρά τη διπλωματική της ασυλία και απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε σύλληψη και παράνομη κράτηση Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου η οποία εργάζεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα προχώρησαν αργά το απόγευμα οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα η διπλωματική υπάλληλος η οποία βρισκόταν με το αυτοκίνητό της στην περιοχή των Ανατολικών Ιεροσολύμων (παλαιστινιακός τομέας υπό κατοχή του Ισραήλ) βρέθηκε μπροστά σε μια συγκέντρωση η οποία και ξεκινούσε εκείνη τη στιγμή. Παρκάρισε το όχημά της και κατέβηκε από αυτό για να ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Κάποια μέλη ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για διαδήλωση ενάντια στην πολιτική - κατασχέσεων σπιτιών Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και εξώσεών τους από τις εστίες τους - που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο το Ισραήλ.
Τη στιγμή εκείνη αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν με διάθεση να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους και παρά το γεγονός ότι η ίδια τους ενημέρωσε ότι είναι διπλωματική υπάλληλος και τους έδειξε το διπλωματικό της διαβατήριο, την συνέλαβαν οδηγώντας τη στο τμήμα.
Εκεί της κράτησαν το διαβατήριο και της αφαίρεσαν το κινητό της τηλέφωνο κατηγορώντας την για «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση και αντίσταση κατά της αρχής».
Ο Γενικός Πρόξενος Ιεροσολύμων κ. Σ. Αθανασίου ενημερώθηκε για το συμβάν από μέλος διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου, ο διοικητής αρνήθηκε αξιώνοντας ότι δεν υπάρχει διπλωματική ασυλία.
Τελικώς, αφέθηκε ελεύθερη, τρεις ώρες αργότερα μετά από παρέμβαση του υπουργείου των εξωτερικών του Ισραήλ.
26-10-09

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

26.10.09

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Απαράδεκτες δεσμεύσεις αναλάβαμε μετά τα Ίμια!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ

Μας ζήτησαν και δώσαμε «κίνητρα εξευμενισμού» της Άγκυρας!
Η Συμφωνία της Μαδρίτης και η ελληνική συνδρομή στο Σχέδιο Ανάν

ΑΦΟΥ εμεθόδευσαν την κρίση των Ιμίων και αφού επέτυχαν σιωπηρή μεν, πλην επίσημη «γκριζοποίηση» των νησίδων σε ευρύτατο τόξο του ανατολικού Αιγαίου, οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν την επιχείρηση με άλλες ελληνικές παραχωρήσεις προς την Άγκυρα, για εξαγορά της ειρήνης και αποσόβηση θερμών κρίσεων στην περιοχή.
Ουσιαστικά όμως όλα έγιναν για να παγιωθούν συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέψουν εν καιρώ την προώθηση συγκεκριμένου σχεδίου ρυθμίσεων στην περιοχή μας, που θα εδράζεται σαφώς σε πλαίσιο στρατηγικής συνδιαχειρίσεως του Αιγαίου, υπό αμερικανική επιδιαιτησία και με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ!
Έγγραφα του 1997, τα οποία δεν έχουν αποχαρακτηρισθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά τα επίμονα αιτήματα πολλών ενδιαφερομένων, αναφέρονται σαφώς σ’ αυτά τα ζητήματα, όπως προκύπτει,
α) από αναφορές σε άλλα συναπτόμενα γεγονότα
και
β) σε αρκούντως «εξομολογητικές» εξηγήσεις αμερικανών αρμοδίων προς παράγοντες της ομογένειας, για τις οποίες είναι απολύτως ενήμερη και η επίσημη Αθήνα.
Σύμφωνα με ένα από τα μη δημοσιευόμενα έγγραφα, που απευθύνει προς το Πεντάγωνο ο επί εθνικής Ασφαλείας σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Λέικ:
1. Ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον ατύπως η συνδρομή της ελληνικής κυβερνήσεως για παροχή κάποιων «εξευμενιστικών κινήτρων» προς την Άγκυρα, προκειμένου να συναινέσει σε «δημιουργικότερες προσεγγίσεις», ώστε ν’ αποτραπούν νέες κρίσεις όμοιες με των Ιμίων.
2. Η Αθήνα εμφανίσθηκε «απολύτως πρόθυμη προς αυτήν την κατεύθυνση», με προσωπικές διαβεβαιώσεις του επί των Εξωτερικών (εκείνη την περίοδο) έλληνα υπουργού, αργότερα δε και του πρωθυπουργού, προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως.
3. Αποτέλεσμα των «παραγωγικών εκείνων διαβουλεύσεων, οι οποίες διεξήχθησαν αθορύβως», υπήρξε αφενός γενικό πλαίσιο συμφωνίας Άγκυρας - Αθήνας για το Αιγαίο και αφετέρου η επιτάχυνση των διαδικασιών για συμβιβαστικό πλαίσιο οριστικής διευθετήσεως του Κυπριακού.
Γίνεται αντιληπτόν ότι:
Το πρώτο αφορά τη γνωστή Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, η οποία πέραν των άλλων κάνει ρητή αναφορά σε «νόμιμα δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, και το δεύτερο σχετίζεται με τις διεργασίες που με τη συνδρομή της Αθήνας προωθούνταν στο παρασκήνιο για καταρτισμό του γνωστού Σχεδίου Ανάν!
Ως προς το πρώτο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, ρωτήθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δυσανασχετούσαν γιατί συνομολογήθηκε τέτοια συμφωνία που εξέθετε τη χώρα σε προφανείς κινδύνους και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται, αφού ήταν παρών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που διεχειρίζετο τις συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του.
Αυτό βεβαίως δεν τον απαλλάσσει καθόλου από δικές του ευθύνες. Ως προς το δεύτερο, το τι συνέβη έγινε αντιληπτό πολύ αργότερα, όταν κάποιοι –εντός και εκτός Αθηνών– αποπειράθηκαν να επιβάλουν το Σχέδιο Ανάν, που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και παρέδιδε την Κύπρο στην τουρκική κηδεμονία.
Ο ρόλος των εδώ αρμοδίων είναι γνωστός.Ανεξαρτήτως όμως αυτού, η Συμφωνία της Μαδρίτης, που ακολούθησε τη μεθοδευμένη κρίση των Ιμίων, στρώνει το χαλί στα σχέδια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή, ως πλαίσιο «λύσεως επί του εδάφους», με προέκταση των «γκρίζων ζωνών» και τελικά συνομιλίες πάνω σ’ αυτήν την ετεροβαρή βάση. Τα αποτελέσματα δε αυτών των εξελίξεων μπορεί ν’ αποβούν μοιραία για την Ελλάδα, εάν όχι και ολέθρια, όπως εκτιμούν ενημερωμένοι παράγοντες που μίλησαν στο «ΠΑΡΟΝ», επιθυμώντας για λόγους ευνόητους ανωνυμία.
Οι ίδιοι επεσήμαναν και την πρόταση Πάγκαλου για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έναντι κάποιας αναδιπλώσεως της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου!



Ο Γκρουέφσκι στην Αστραλία - Rudd greets Gruevski in Canberra

The Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Mr Nicola Gruevski (L) and Australian Prime Minister Kevin Rudd sign a social security agreement between the two countries at Parliament House in Canberra. Photo:AAP Image/Alan Porritt


26 Oct 2009

Prime Minister Kevin Rudd welcomed his counterpart Nicola Gruevski today at an official welcome at Parliament House in Canberra.
The Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia (fYROM) arrived in Australian yesterday for a three day official visit.
The two leaders signed a bilateral Social Security Agreement, which is the reason for Mr Gruevski's visit to Australia.
According to an ABC report, Mr Gruevski said: "This agreement reflects the close people-to-people links that we have between our countries. It is the first formal agreement concluded between our two countries since the establishment of diplomatic relations 14 years ago in October 1995," following the signing of the agreement.
Mr Gruevski is due to hold opening meetings in Canberra tonight (Monday) and in Melbourne tomorrow (Tuesday) where he will address the Skopjan communities in those cities.
The Gruevski visit was originally supposed to last eight days but has been cut short so that he can attend the meeting of leaders of the Union of European Conservative parties in Brussels later this week.

Εαν η Τουρκία δεν γίνει φίλος με την Ελλάδα, θα κοπούν τα "φράγκα" απο τις ΗΠΑ

Συνέντευξη στον Α.Ελλις του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, στενού φίλου της Χίλαρι Κλίντον και συμπρόεδρος της προεκλογικής της εκστρατείας, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τ.Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και της συνόδου ΗΠΑ-ΕΕ που θα φιλοξενήσει ο αμερικανός πρόεδρος στις 3-4 Νοεμβρίου.


Πώς βλέπει η Ουάσιγκτον τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο;
– Πρόκειται για αντιπαραγωγική συμπεριφορά. Τη στιγμή που προσβλέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., δεν είναι προς το συμφέρον της να προχωρεί σε τέτοιες προκλήσεις που δεν της αποφέρουν κανένα όφελος. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, και σίγουρα όλοι εμείς στο Κογκρέσο, θα καταστήσουμε σαφές στην τουρκική ηγεσία ότι αυτού του είδους οι προκλήσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πλήττουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της Τουρκίας και την επιδίωξή της να ενταχθεί στην Ε.Ε.
– Πόσο υπολογίζει η Τουρκία τις ενέργειες της Γερουσίας;
– Η Τουρκία μπορεί να συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, η έγκριση των πάντων περνά από το Κογκρέσο. Είτε πρόκειται για διμερή βοήθεια, στρατιωτική ή άλλη, είτε για εμπορικές συναλλαγές, τα πάντα περνούν από τη Γερουσία και εάν αυτή δεν δώσει την έγκρισή της, τίποτα δεν προχωρά. Είμαι βέβαιος ότι η τουρκική ηγεσία είναι αρκετά σοφή για να το γνωρίζει αυτό. Το Κογκρέσο ασκεί την επιρροή του και συχνά επιβάλλει τη θέλησή του μέσω των επιτροπών προϋπολογισμού, αποφασίζοντας για το πώς μπορούν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια.
– Πώς αποτιμάτε τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό;
– Η επιμονή στην παραμονή των εποίκων, τη διατήρηση περιουσιών Ελληνοκυπρίων όπου σήμερα ζουν έποικοι, ούτε καν Τουρκοκύπριοι, ή στην ύπαρξη «εγγυητριών δυνάμεων» δεν βοηθά. Ποια χώρα, και μάλιστα μέλος της Ε.Ε., θα αποποιηθεί την κυριαρχία της και θα δεχθεί κάποιες άλλες χώρες να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εισβάλλουν στο έδαφός της; Εάν προσθέσει κανείς τις ενέργειές της στο Αιγαίο, τη συμπεριφορά της έναντι του Πατριαρχείου, και τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να θεωρεί ότι δικαιούται να ενταχθεί στην Ε.Ε. Μερικές φορές ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Τουρκία με κάνει να αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεται ποιος θέλει να ενταχθεί σε ποιον.
– Πιστεύετε ότι ο Ταλάτ είναι ειλικρινής;
– Είχε κάποιες καλές προθέσεις, αλλά υπέκυψε στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Είχε την ευκαιρία, και ακόμη την έχει, να συμπεριφερθεί ως Κύπριος τουρκικής καταγωγής. Εάν το κάνει, μπορεί να οδηγήσει την κοινότητά του σε ένα καλύτερο μέλλον. Εάν ενεργήσει ως εκπρόσωπος της Τουρκίας, θα την καταδικάσει σε μια συνεχιζόμενη υποταγή στην Τουρκία. Η ιστορία περιμένει να τον κρίνει.
Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο.
– Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Δεν μπορείς να επιλέγεις ποιες χώρες της Ε.Ε. θα αναγνωρίσεις. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το πράγμα. Θα ήταν η αρχή του τέλους της. Ετσι, τίθεται ξανά το ερώτημα εάν θέλει η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε. Εάν πραγματικά το επιθυμεί, ο οδικός χάρτης είναι μπροστά της και είναι ξεκάθαρος.
– Οι ΗΠΑ τι θέση θα πάρουν;
– Οι ΗΠΑ δεν έχουν ρόλο στην Ε.Ε., αλλά έχουμε ρόλο σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία, όπως και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει ένα καίριο ερώτημα. Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή δικαιολογία για να ικανοποιήσουμε την Τουρκία ή θα κληθεί αυτή να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί, και στους οποίους περιλαμβάνεται η αναγνώριση της Κύπρου; Γνωρίζω ότι κάποιοι φίλοι μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητούν τρόπους να εκπληρώσει η Τουρκία λιγότερα από αυτά που της ζητούνται. Με αυτή την προσέγγιση διολισθαίνουμε σε περίεργες καταστάσεις. Εγώ προσωπικά δεν θα υποστηρίξω στη Γερουσία μια διαδικασία που δεν θα καταλήγει στην εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της.
– Ομως, η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας.
– Γνωρίζω ότι οι Ελληνες ενοχλήθηκαν όταν ο πρόεδρος πήγε στην Τουρκία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Απλά χρησιμοποίησε την Τουρκία σαν ένα βήμα για την έναρξη ενός διαλόγου με τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση Ομπάμα βλέπει την Τουρκία πιο σημαντική από την Ελλάδα. Από τις συζητήσεις μου με την υπουργό Εξωτερικών και άλλους, θεωρούν την Ελλάδα μια σημαντική χώρα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε., που έχει προσφέρει στις ΗΠΑ καθοριστική πρόσβαση σε υποδομές, και όλα αυτά αναγνωρίζονται. Και παρότι εγώ ήμουν αντίθετος στον πόλεμο του Ιράκ, θυμίζω ότι τότε η Τουρκία έδειξε πως δεν είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη νέα ονομασία
– Οι ΗΠΑ θέλουν η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Μπους πίεζε την Ελλάδα να υποχωρήσει. Θα υπάρξει αλλαγή με τον Ομπάμα;
– Εάν υπάρξει αλλαγή αυτή θα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα πιέσουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρέπει να κάνετε αυτό. Εάν ο Νίμιτς είναι ειλικρινής, θα πρέπει να θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ είναι αυτή που δεν μετακινείται. Η Ελλάδα έδειξε ότι προσπαθεί να βρει λύση. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι η σταθερότητα μιας δύσκολης περιοχής όπως είναι τα Βαλκάνια.
– Τα Ηνωμένα Εθνη προτείνουν το «Βόρεια Μακεδονία». Πρέπει οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη χώρα αυτή με τη νέα ονομασία;
– Δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Απλά θα σημειώσω ότι μου φαίνεται λίγο περίεργο να υπάρχει μια χώρα με δύο διεθνείς ονομασίες. Είναι πιο λογικό και χρηστικό να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τη χώρα αυτή υπό τη νέα ονομασία που θα προτείνει ο ΟΗΕ, κίνηση που θα δώσει ένα στίγμα και σε άλλες χώρες, και έτσι δεν θα υπάρχει σύγχυση.