Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.12.09

Ο Σ. Παπαθεμελής για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Δημοκρατικής Αναγέννησης

5/12/09

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των νεολαίων μας, τόνισε:

«Τα παιδιά μας δικαιούνται και οφείλουν να εξεγείρονται, ενάντια σε ό, τι κακό συμβαίνει γύρω τους.

Δικαιούνται να εξαγριώνονται με την υποκρισία και την αδυναμία μας να τους παραδώσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο. Με το θράσος μας να δανειζόμαστε από αυτά, από το μέλλον τους, για να βολευόμαστε εμείς.

Τα παιδιά μας έχουν χρέος να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο συμμαθητή τους. Πρέπει ωστόσο να προσέξουν, ο δικαιολογημένος ζήλος τους, να είναι «κατ? επίγνωση» . Να διαδηλώσουν χωρίς να καταστρέψουν, πολύ περισσότερο να προκαλέσουν νέο θρήνο.

Τα εμπιστευόμαστε.

Και εμείς, εμείς οι μεγαλύτεροι που ορίζουμε με τις επιλογές και τις ενέργειές μας κατά κάποιο τρόπο τη μοίρα αυτού του τόπου, να την κατευθύνουμε σε δρόμους ισχύος, προόδου, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ανασκαφές στη Κύθνο

Στο φως η αρχαία Αγορά

Ενα δημόσιο οικοδόμημα δείχνουν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην ξηρά του νησιού
Μπορεί η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο αρχαίο λιμάνι της Κύθνου να έφερε στο φως εφέτος το καλοκαίρι ερμαϊκές στήλες και θραύσματα γλυπτών, μερικά από τα οποία συνταιριάζουν με εκείνα που είχαν ανελκυσθεί πέρυσι, αλλά και στην ξηρά οι ανασκαφές φαίνεται ότι εντόπισαν την Αγορά της πόλης.

της ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ
Ο αρχαιολόγος κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπεύθυνος των ανασκαφών στην Κύθνο, είναι ακόμη επιφυλακτικός σχετικά με αυτή την τελευταία αποκάλυψη, όμως τα ευρήματα δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός δημόσιου οικοδομήματος.
Αλλωστε η αρχαία Αγορά της Κύθνου αναζητείται από τον ίδιο εδώ και χρόνια στην Ανω Πόλη της Αρχαίας Κύθνου. Διαστάσεων 17x12 μέτρων, αυτό το ορθογώνιο κτίριο χωρίζεται κατά το μήκος του σε δύο περίπου ίσα μέρη, ενώ ένα τμήμα του ήταν στρωμένο με μεγάλες σχιστόπλακες, δίνοντας την εντύπωση μιας επίσημης αίθουσας.
Η αποκάλυψη όμως ήρθε από μια τετράγωνη κατασκευή στο μέσον της αίθουσας γεμισμένη από μικρούς λίθους και κεράμους, στο βάθος στάχτη, καρβουνάκια και, τέλος, πολυάριθμα ευρήματα: πήλινα γυναικεία ειδώλια, μικρά ακέραια αγγεία πόσης και βρώσης (κυρίως μικρογραφικά), μικρογραφικός λύχνος, σιδερένιο εγχειρίδιο, μολύβδινο σταθμίο (με σύμβολο τον παναθηναϊκό αμφορέα και με την επιγραφή ΤΡΙΤΗ- ενός στατήρα) κ.ά.
Πολλά ήταν τα ευρήματα έξω από την κατασκευή: πήλινες αγνύθες και σφονδύλια, ένα αργυρό νόμισμα Αλεξάνδρου και μολύβδινα σταθμία (το 1/8 ενός στατήρα με την επιγραφή ΔΗΜΟ[ΣΙΟΝ] και ένα πυραμιδόσχημο βάρος), μία πυρά με οστά ζώων και ανάμεσά τους ένας μικρογραφικός πήλινος λύχνος.
«Πρόκειται για οικοδόμημα δημόσιου, ίσως και εμπορικού χαρακτήρα, ενώ η κατασκευή στο μέσον του δωματίου φαίνεται ότι είχε λατρευτικό προορισμό. Τα ευρήματα το χρονολογούν στον 4ο αι. π.Χ., αν και η παρουσία πολλών άλλων ευρημάτων της Ελληνιστικής Περιόδου στις άμεσες επιχώσεις του οικοδομήματος(«μεγαρικοί» σκύφοι, λύχνοι και ενσφράγιστες λαβές αμφορέων)μάλλον μιλούν για τη χρήση του και κατά τους ελληνιστικούς χρόνους» λέει ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν.
Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας πάντως στην περιοχή αυτή το 2010 θα επιτρέψει την αποσαφήνιση του ευρήματος. Ε φέτος εξάλλου ανεσκάφη και το μνημειακό ανάλημμα στα δυτικά του ναού (60 μέτρα μήκος και 20 πλάτος), στο εσωτερικό του οποίου αποκαλύφθηκαν και παλαιότεροι αναλημματικοί τοίχοι, ενώ στο μπάζωμα της βορειοδυτικής γωνίας του βρέθηκε πλούσια απόθεση αγγείων και μετάλλινων αφιερωμάτων, ορισμένα από τα οποία συνανήκουν με παλαιότερα.
Μεταξύ αυτών αναφέρονται θραύσματα αγγείων διακοσμημένα με παραστάσεις (7ος και 6ος αι. π.Χ.), χάλκινες βελόνες, δακτύλιοι και ρόδακες.
Από την επίχωση εξωτερικά του αναλήμματος προέκυψαν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, κυρίως της ελληνιστικής περιόδου, όπως πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών. Το ανάλημμα φαίνεται ότι χτίστηκε στη διάρκεια της αρχαϊκής περιόδου και πιθανώς επεκτάθηκε και έλαβε τη μνημειακή μορφή του στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η Αρχαία Κύθνος υπήρξε σημαντική ναυτική δύναμη με επαφές στον αιγαιακό και μεσογειακό χώρο, κάτι που προκύπτει κυρίως από τα ευρήματα του ιερού της, τα οποία προέρχονταν από την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία ως τη Φοινίκη.
Η υποβρύχια ανασκαφή λοιπόν που έγινε στον όρμο Μανδράκι έχει εντοπίσει τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού της πρωτεύουσας του νησιού, φέρνοντας στο φως τρεις μαρμάρινες στήλες, η μεγαλύτερη από τις οποίες ανήκει στο κεφάλι που είχε βρεθεί πέρυσι και μπορεί να συγκριθεί με τις στήλες των κοσμητών από την Αρχαία Αθήνα.

Από τον βυθό ανελκύστηκαν ακόμη ένα τμήμα από το ένδυμα μαρμάρινου γλυπτού, μία λίθινη άγκυρα, καθώς και πολυάριθμα θραύσματα αγγείων, μολύβδινα αλιευτικά βάρη κ.ά. Η συνεργατική ενάλια ανασκαφή διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του κ. Μαζαράκη-Αινιάν από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του αρχαιολόγου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το Βήμα

Έρχεται και η πιστωτική ΠΑΣΟΚ

Η κάρτα θα έχει χαμηλό πιστωτικό όριο και ουσιαστικά θα αποτελεί «κάρτα κατανάλωσης» με εκπτώσεις σε αλυσίδες καταστημάτων με τα οποία θα είναι συμβεβλημένη η τράπεζα που θα τη χορηγήσει

Το 2010 τα έσοδα από τις συνδρομές των μελών θα ανέλθουν σε 8- 9 εκατ. ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ


«Δεν μπορώ να φανταστώ  πώς θα καλύπταμε τα έξοδα  δύο εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στην ίδια χρονιά» τόνισε ο γενικός διευθυντής  του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναφέροντας ότι  τα 4 εκατ. ευρώ από την είσπραξη συνδρομών με τις  κάρτες μελών «αξιοποιήθηκαν» στην κάλυψη των εκλογικών εξόδων σε επίπεδο περιφέρειας και στην ενίσχυση των περιφερειακών οργανώσεων
Γράμμα από το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες 150.000 πολίτες. Θα εμπεριέχει την «πράσινη» κάρτα μέλους του Κινήματος, η οποία θα ισχύει εφ΄ όρου ζωής για τους κατόχους της εφόσον ικανοποιούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η κάρτα αποστέλλεται σε όσους από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν για την ανάδειξη αρχηγού του 2007 ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιπποκράτους να «επισημοποιήσουν» τις σχέσεις τους με το Κίνημα.

Η κάρτα μέλους δεν χρειάζεται ανανέωση, αφού περιλαμβάνει κωδικό και bar code που ενεργοποιείται κάθε φορά που ο κάτοχός της καταβάλλει το ποσό που οφείλει για την ετήσια συνδρομή. Φιλοδοξία της Ιπποκράτους είναι το 2010 οι κάρτες που θα αποσταλούν στους δικαιούχους να φθάσουν τις 250.000, κάτι που σημαίνει ότι στους επίσημους καταλόγους του το ΠΑΣΟΚ θα έχει εγγεγραμμένα τουλάχιστον 250.000 μέλη. Για το ΠΑΣΟΚ, η αποστολή καρτών στα μέλη του συνεπάγεται αυτομάτως και νοικοκύρεμα των οικονομικών του. Μέσα στο 2009 η Ιπποκράτους συγκέντρωσε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από την είσπραξη συνδρομών, ενώ το 2010 τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ από τις οικονομικές υποχρεώσεις των μελών του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 8- 9 εκατομμύρια ευρώ!

250.000 μέλη. Τον επόμενο χρόνο, κι όταν τα επίσημα μέλη του ΠΑΣΟΚ φθάσουν τα 250.000,

αναμένεται να αρχίσει και το πρόγραμμα απόκτησης πιστωτικής κάρτας του Κινήματος. Η εν λόγω κάρτα θα έχει ένα σχετικά χαμηλό πιστωτικό όριο της τάξης των 3.000- 4.000 ευρώ και ουσιαστικά θα αποτελεί «κάρτα κατανάλωσης», αφού οι κάτοχοί της θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις σε αλυσίδες καταστημάτων (είδη τροφίμων, ένδυσης, πρακτορεία ταξιδίων κ.ά.) με τα οποία θα είναι συμβεβλημένη η τράπεζα η οποία θα αναλάβει τη χορήγηση των καρτών. Τις συγκεκριμένες κάρτες θα αποκτήσουν μόνο όσοι επιθυμούν και υποβάλουν σχετικό αίτημα και εφόσον φυσικά το πιστωτικό ίδρυμα εγκρίνει την αίτησή τους. Ήδη το ΠΑΣΟΚ θα στείλει την ερχόμενη άνοιξη νέα πρόσκληση προς τις τράπεζες να του καταθέσουν προσφορές για τη χορήγηση πιστωτικών καρτών.


«Πράσινα» και τα δύο κτίρια

Συνεχίζεται το «πρασίνισμα» του κτιρίου επί της Ιπποκράτους, καθώς οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ήδη άρχισαν τις διαδικασίες για απόκτηση πιστοποίησης όσον αφορά την εκπομπή ρύπων.

Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για το νέο κτίριο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα στεγαστεί στην συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου (κοντά στο μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη) και θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι. Το κόστος της «πράσινης» προετοιμασίας του εν λόγω κτιρίου ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

macedonia.png

Του Νικολάου Μάρτη, πρώην Υπουργού

Η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, δεν είναι διαθέτει μόνο το έδαφος της, αλλά έχει επί πλέον ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Ο Κίσσιγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ερωτηθείς το 1992 σε Συνέδριο Manager στο Παρίσι για το θέμα της Μακεδονίας είπε: «Η Ελλάς έχει δίκαιο για το όνομα. Το λέγω αυτό γιατί εγώ ξέρω ιστορία, που δεν ξέρουν οι Υπουργοί και Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Το ισχυ­ρό όπλο της Ελλάδας, είναι η Ιστορία».

Ο Κίσσιγκερ ως γνώστης ιστορίας γνώριζε ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες, διότι οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια ιερά των θεών τους με τους άλλους Έλληνες και τους αυτούς θεούς, που κατοικία είχαν το Μακεδονικό Όρος, τον Όλυμπο. Μιλούσαν επίσης την αυτή γλώσσα με τους άλλους Έλληνες, την ελληνική.

Στη Μακεδονία υπάρχουν 4 αρχαία θέατρα και ως γνωστόν μόνο οι Έλληνες είχαν θέατρα. Οι Μακεδόνες όπως όλοι οι Έλληνες συμμετείχαν στις Αμφικτιονίες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αλέξανδρος Α΄ (παππούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου) έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και νίκησε.

Όσοι επισκέφθηκαν τη Μακεδονία και είδαν ελληνικές επιγραφές και τα αρχαία θέατρα, είδαν την ιστορική αλήθεια.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Μιττεράν μετά την επίσκεψή του στη Βεργίνα το 1982 δήλωσε: «Δεν γνώριζα για τις ανασκαφές, ούτε φανταζόμουν τόσο έντονη τη σφραγίδα της Ελλάδος εδώ. Βυθίστηκα στο μεγαλείο των αρχαίων Μακεδόνων».

Όταν ήμουν Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, πέντε Πρέσβεις της ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησαν να επισκεφθούν τη Βεργίνα, οπότε ανέλαβα την μετακίνηση και την ξενάγησή τους. Επισκέφθηκαν τη Βεργίνα και εν συνεχεία πήγαν σ' ένα εστιατόριο της Βέροιας. Μεταξύ των Πρεσβευτών ήταν και ο Πρέσβυς της Ολλανδίας, ο οποίος ήταν 15 χρόνια στην ΟΥΝΕΣΚΟ και θεωρείτο ένας εκ των σημαντικότερων Πρεσβευτών στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τέσσερις Πρέσβεις συνεχώς ανεφέροντο στα εκπληκτικά εκθέματα της Βεργίνας, αλλά τους διέκοψε ο Ολλανδός Πρέσβυς και τους είπε: «Ωραία αυτά που λέτε! Για μένα ένα έχει σημασία! Είδα ελληνικές επιγραφές και ξεκαθάρισε το θέμα Μακεδονία». Το γεγονός αυτό για την σημασία των επιγραφών της Μακεδονίας είναι γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας με το Πανεπιστήμιο Lund και τον διακεκριμένο συγγραφέα Staffan Stolpe, σε μελέτη τους το 1995 για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν: «Όλοι, και οι Υπουργοί, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».

Ο Ζέλεφ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επισκέφθηκε την 20η Ιουνίου 1993 τη Σουηδία και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Σουηδικής Εφημερίδας Svenska Dugbladed για «Μακεδονικό Έθνος» δήλωσε ότι: «Το Μακεδονικό Έθνος που δημιούργησε μετά τον Πόλεμο η Κομιντέρν είναι Έγκλημα του ΤΙΤΟΪΣΜΟΥ και του ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ».

Μετά την ανακήρυξη την 2α Αυγούστου 1944 από τον Τίτο της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Stettinious - τον Δεκέμβριο 1944 - με την υπ' αριθ. 868614/26.12.1944 Εγκύκλιό του προς τους Πρεσβευτές και τους Προξένους των ΗΠΑ έδωσε οδηγίες να πληροφορήσουν, ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί δημαγωγία (δηλ. ως απάτη), την ύπαρξη «Μακεδονικού Έθνους» και «Μακεδονικής συνείδησης». «Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν εκπροσωπούν ούτε εθνική, ούτε πολιτική πραγματικότητα και στόχο έχουν την απόσπαση τμήματος της Ελλάδος (της ...Μακεδονίας που κατοικείται από Έλληνες).

Με το Δόγμα Τρούμαν απεφεύχθη η απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και η ένταξη της στα Σκόπια το 1946-49

Τα ανωτέρω είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς η υπηρεσία διεύρυνσης της ΕΕ, παρά την υπόμνηση μου, δεν είπε στον Αρμόδιο Επίτροπο κ. Oli Ren να επισκεφθεί με την Επιτροπή Σύνδεσης, δηλαδή τους Σκοπιανούς Βουλευτές και Ευρωβουλευτές τη Μακεδονία, για να δουν την ιστορική αλήθεια, ώστε να διαπιστώσουν οι Σκοπιανοί ότι τους εξαπάτησε ο Τίτο με το να τους θεωρεί απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον στόχο του, δηλαδή την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα προς έλεγχο του Αιγαίου, όπως έκανε ο Χίτλερ, που για να εδραιώσει τον Ναζισμό εξαπάτησε τους Γερμανούς ότι ανήκουν στην Αρία φυλή.

Επειδή δεν έγινε η επίσκεψη αυτή, γυρίστηκε το ντοκυμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινήδη με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ». Ήδη το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες πόλεις της Αμερικής και θα προβληθεί και σε άλλες χώρες, για να ντρέπονται όσοι από άγνοια ιστορίας και αφέλεια εισηγήθηκαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», το οποίο δόλια αναφέρουν στο Σύνταγμα τους.

Οι επιγραφικές, αρχαιολογικές, χαρτογραφικές, νομισματικές, γεωγραφικές και γραμματολογικές τεκμηριώσεις της ιστορίας της Μακεδονίας, που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη, μαζί με τις επιστημονικές καταθέσεις διεθνούς φήμης ιστορικών και αρχαιολόγων, αναδεικνύουν με ένα αδιάψευστο τρόπο την Μακεδονία την Ελληνική εθνοπολιτιστική της ταυτότητα. Συνεπώς ακυρώνουν οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε ιστορική διαστρέβλωση.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρουέφσκυ προ εβδομάδων στην Αυστραλία κάλεσε τους Μακεδόνες του Αιγαίου (δηλαδή τους Έλληνες Μακεδόνες) και τους Μακεδόνες του ΠΙΡΙΝ (της Βουλγαρίας) να ενωθούν με τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων. Η θρασύτατη δήλωση να γίνει γνωστή στην ΕΕ και να μη γίνει συνάντηση Ελλήνων και Σκοπιανών, εάν δεν ανακληθεί η δήλωση αυτή.

http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=6661&Itemid=83

Σούπερ Γιαγιά Αυστραλίας:"Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες"

Την Ελλάδα αγαπώ

H 100χρονη Ολυμπιονίκης με την κόρη της Helen Searle και τον ανταποκριτή μας Γιά

H 100χρονη Ολυμπιονίκης με την κόρη της Helen Searle και τον ανταποκριτή μας Γιάννη Καρά

4 Dec 2009

«Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είστε ένας
περήφανος και υπέροχος λαός που το δείχνετε στην καθημερινότητά σας», δήλωσε
στο «Νέο Κόσμο» από το Gold Coast, η Ruth Frith, η γνωστή μας πλέον σούπερ-αθλήτρια γιαγιά, που αν και
κουβαλά ενός αιώνα χρόνια στις πλάτες, εξακολουθεί να γυμνάζεται, να κερδίζει
και να κάνει σχέδια για μεγάλα ταξίδια με... ελληνικούς προορισμούς!

Ναι, σωστά διαβάσατε. Η Ruth Frith, όχι μόνο κατεβαίνει
στο στίβο και συναγωνίζεται με ομάδες της ηλικίας της και στέφεται με τον
κότινο της νίκης, αλλά έχει και φιλοδοξίες. Η μεγαλύτερη ήταν να επισκεφτεί το
χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αρχαία Ολυμπία.

Και λέμε ήταν, γιατί τώρα, όπως η ίδια ομολογεί,
μετά από τη δημοσιότητα που πήρε η δραστηριότητά της μέσα από τις σελίδες της
εφημερίδες μας, έχει έτοιμη την πρόσκληση και πετά τον άλλο μήνα για την ιερή
γη.

«Χαίρομαι που το όνειρό μου θα γίνει
πραγματικότητα. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας, ανήκει στο Νέο Κόσμο, στους
Έλληνες του Gold Coast, που με υποδέχονται με σημαίες και λάβαρα και δείχνουν τόση εκτίμηση
και θαυμασμό σε αυτό που κάνω, και, φυσικά στον εδώ συνεργάτη σας, τον αγαπητό
Γιάννη Καρά», θα πει.

H ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ruth, που πρόσφατα τιμήθηκε με ειδική πλακέτα
από τον δήμαρχο Χρυσής Ακτής και πρώην Ολυμπιονίκη, κ. Ron Clark, έχει έτοιμες
τις βαλίτσες της. Θα συνοδεύεται από τη θυγατέρα της Helen Searle και θα
παραμείνουν για όσο διάστημα επιθυμούν στο χώρο που γέννησε το Ολυμπιακό
ιδεώδες και δίδαξε το ευ αγωνίζεσθαι!

Η χρυσή Ολυμπιονίκης θα παρευρεθεί, επίσης, σε
ειδική τελετή που θα οργανώσει ο δήμαρχος της αρχαίας Ολυμπίας προς τιμή της.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρουθ, που ασχολείται με σφαίρα,
σφύρα, ακόντιο, δίσκο και άλλα αθλήματα, είναι η γηραιότερη γυναίκα που κέρδισε
χρυσό μετάλλιο και έγινε κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ, στο πλαίσιο των αγώνων
«Masters Games» που έγιναν στο Σίδνεϊ. Ήταν η μοναδική αθλήτρια στην κατηγορία
των συμμετεχόντων άνω των 100 ετών!

Περήφανος για την εξασφάλιση της πρόσκλησης και
την υποδοχή που ετοιμάζει ο Δήμος της Ολυμπίας στην 100χρονη Αυστραλή Ολυμπιονίκη,
είναι και ο συνάδελφος, Γιάννης Καράς, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς,
καταγράφει και μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες της εκεί Ομογένειας.

«Το γεγονός ότι ο τοπικός Τύπος, δίνει μεγάλη
δημοσιότητα στις εκδηλώσεις μας με συνεντεύξεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό,
μας τιμά ιδιαίτερα. «Είμαστε ένα κομμάτι της πολιτισμικής κοινωνίας και όπως
λέει και η Ρουθ, ένας περήφανος λαός, που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω και
να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας δείγματα της κουλτούρας και του
πολιτισμού μας. Ένα είναι σίγουρο. Όλοι ανεξαιρέτως λατρεύουν το ελληνικό χορό,
τους λουκουμάδες και το ελληνικό ... σουβλάκι
», προσθέτει ο κ. Καράς.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ

Οπότε, δικαιολογημένα οι πρωτιές της σούπερ-γιαγιάς
και η αγάπη της προς την ελληνική παροικία κέρδισαν τον συνάδελφο, ο οποίος με
άρθρα και φωτογραφίες έκανε την πενταθλήτρια γνωστή στο πανελλήνιο.

Πάντως, η ίδια δηλώνει ότι είναι ένα «συνηθισμένο
άτομο - ordinary person» - και απλά κάνει αυτό που αγαπά χωρίς να την προβληματίζει η ηλικία.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα τον Γενάρη θα είναι η
δεύτερη για τη Ρουθ. Προηγήθηκε μια ολιγοήμερη παραμονή το 1972, όταν η Αυστραλέζικη
ομάδα των αθλητών που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν γίνει στο
Μόναχο, έμεινε για τρεις μέρες. Επίσης, ταξίδεψαν και σε ένα νησί, που αν και
δεν θυμάται το όνομα, το ζωγραφίζει λέγοντας ότι «δεν είχε αυτοκίνητα. Η
μεταφορά γινόταν με γαϊδουράκια».

«Πολλοί με φοβίζουν για το κρύο του Γενάρη. Εγώ
δεν το σκέφτομαι. Δεν πάμε στις Άλπεις. Θα το αντέξω. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι την
Ελλάδα την αγαπώ και κουβαλώ μαζί μου τη ζεστασιά των Ελλήνων της Χρυσής Ακτής!»,
εκτιμά.

Στην χρυσή Ολυμπιονίκη ευχόμαστε υγεία, έτη
πολλά, να ζήσει και να απολαύσει με το δικό της τρόπο τις στιγμές που θα βρεθεί
στον ιερό χώρο και να φωτογραφίσει με τα μάτια της ψυχής της τους συναθλητές της,
καθώς θα κατεβαίνουν στο στίβο για το πένταθλο!

http://neoskosmos.com/news/el/node/4918

"Imesta Griki" Είμαστε Έλληνες

Ελβετία- Ντοκιμαντέρ για Ελληνόφωνους της Νότιας Ιταλίας

Η οργάνωση φιλελλήνων της Λωζάννης "Association des Amities greco-suisses" διοργάνωσε χθες το βράδυ εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ των Salvatore Bevilacqua και Mirko Bischofberger "Imesta Griki" (Είμαστε Έλληνες) για τις ελληνόφωνες κοινότητες της νότιας Ιταλίας.
Οι δύο παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκαν το Salento και το Aspromonte σε αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ιστορικών ελληνόφωνων μικρών κοινοτήτων που μιλούν ακόμα και σήμερα μία γλώσσα, που έχει τις ρίζες της στον Όμηρο, σύμφωνα με μερικούς γλωσσολόγους.
Εντοπίζοντας τους λιγοστούς Ελληνόφωνους σε αγροτικές περιοχές, κυρίως του Salento, ανακαλύπτουν την διάλεκτο griko ή grecanico, που διατηρείται ανά τους αιώνες με την προφορική παράδοση, αναμεμιγμένη με τοπικές νεολατινικές διαλέκτους.
Το ντοκιμαντέρ, εκτός της γλώσσας, καταγράφει και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ποίησης, χορού και μουσικής από τους ελληνόφωνους της περιοχής αλλά και την υπερηφάνειά τους για τις ελληνικές τους ρίζες ανά τους αιώνες.
omogeneia

ΟΤΑΝ Ο ΝΤΕΝΤΕ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΒΑΝΤΑΡΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ...




Μετάφραση άρθρου του Τούρκου δημ. Ντεντέ από τη Τούρκικη εφημερίδα ¨ TRAKYA ΄ΝΙΝ SESI ¨ 27. 07. 2009 και αφορά την εκπομπή της ΕΤ-1 για το βιβλίο του Βασίλη Γκουρογιάννη .

O Τούρκος δημ. Ντεντέ γράφει:

Σε αξιόλογη εκπομπή της ΕΤ-1 ο 58 χρονος Ηπειρώτης συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης , παρουσίασε το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή».

Ο Γκουρογιάννης ήταν φαντάρος στην Κύπρο το Καλοκαίρι του 1974, έζησε και τις δύο φάσεις του «Αττίλα », ξέρει πρόσωπα και πράγματα και «τα πέρασε » στο εν λόγω μυθιστόρημα (Ο Βασίλης Γκουρογιάννης δεν ήταν στην Κύπρο το 1947). Αναφέρει ξεκάθαρα ότι την ειρήνη στην Κύπρο είχαν διαταράξει οι - αποβλακωμένοι από την Μεγάλη Ιδέα - Έλληνες εθνικιστές....


Μεταφέρω επί λέξει μερικά απ' όσα είπε στην ΕΤ-1 ο Γκουρογιάννης:

1) « Εμείς οι έλληνες δεν θέλουμε να μιλάμε για το τι εγκλήματα έχουμε κάνει στους άλλους. Φροντίζουμε να τα αποσιωπούμε, ώστε να φαινόμαστε ότι εμείς είμαστε οι άσπιλοι και αμόλυντοι. Η έρευνα που έκανα για το βιβλίο μου, με κάνει να πιστεύω ότι οι Τούρκοι είναι περισσότερο αυτοκριτικοί στις αμαρτίες τους. Για πρώτη - ίσως - φορά , αποκαλύπτω στο βιβλίο ότι ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΑΜΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ Τουρκοκύπριους , ακόμη και γυναικόπαιδα. Κι εμείς εκτελέσαμε Τούρκους στρατιώτες. Πριν λίγο καιρό, εμφανίστηκε στην τηλεόραση ένας Τούρκος βετεράνος και είπε ότι έκανε εκτελέσεις αιχμαλώτων. Αυτό συγκλόνισε την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Έχουμε κι εμείς αποσιωπημένα Εγκλήματα Πολέμου ».

2) « Η λεγόμενη Τραγωδία της Κύπρου δεν είναι μια τυχαία Στρατιωτική Ήττα της Ελλάδος. Είναι μια νομοτελειακή κατάληξη της Ελληνικής Παιδείας. Είναι ένα κατάλοιπο του Μεγαλοϊδεατισμού. Διότι είχαμε την εντύπωση - στηριζόμενοι στα βιβλία της σχολικής Ιστορίας , ότι οι Τούρκοι μόλις βλέπουν Έλληνα, το βάζουν στα πόδια. Και είχαμε την εντύπωση ότι πρέπει ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ από κάθε τι ξένο και μιαρό που συνήθως θεωρούμε τους άλλους. Αλλά και οι Κύπριοι, γαλουχημένοι κι αυτοί όπως όλοι οι Έλληνες, πίστευαν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είχαν καμία θέση στο Νησί. Νομίζω πως έτσι ξεκίνησαν τα γεγονότα, με αποτέλεσμα ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΧΕΙΡΩΝ ΑΔΙΚΩΝ, με αποτέλεσμα να συσπειρώσουμε αυτούς τους πληθυσμούς και να ζητήσουν την συνδρομή της Μητέρας Τουρκίας».

3) «Μπορώ να πω ότι τα μηνύματα από την κυκλοφορία του βιβλίου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι συμπολεμιστές μου το υποδέχονται με ευγνωμοσύνη που ένας Έλληνας συγγραφέας τους θυμήθηκε και το δράμα τους το έκανε Τέχνη». (Α.D.)

http://egersis.blogspot.com/2009/12/blog-post_591.html

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ''ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ''

Από το blog: ΕΓΕΡΣΙΣ

Με το ξεκίνημα του Δεκέμβρη ο κ. Καρατζαφερης τα έβαλε με τον ‘δέκατο-τέταρτο μισθό’ και επεκτάθηκε και στα ''κεκτημένα''

Ο κ. Καρατζαφέρης λίγο πολύ μας είπε ότι στη σημερινή ''κρίση'' το δώρο των εργαζομένων είναι επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων εμπόδιο στην ανάπτυξη…

Ναι αυτό ακριβώς που λένε και οι πολυεθνικές!!!

Να μην ξεχάσουμε ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι από τους πρώτους που ζήτησε την Ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά των λαθρομεταναστών!!!

Ναι αυτό που βολεύει τις πολυεθνικές!!!

Ο κ. Καρατζαφέρης, εκμεταλλευόμενος το ρατσιστικό έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού έθνους και του Ελληνικού λαού, συγκέντρωσε πατριωτικές δυνάμεις και προσωπικότητες σε ένα κόμμα το οποίο είναι, στην ουσία, η αντιπολίτευση στο κερτέλ των τεσσάρων μόνιμων κομμάτων της βουλής, τα οποία συγκυβερνούν από το βρώμικο 89 και μετά.

Ο κ. Καρατζαφερης λοιπόν, κατά καιρούς πετάει κάτι βόμβες που ακυρώνουν όλες τις ενέργειες των πατριωτικών δυνάμεων του κόμματός του, και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εις βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού.

Το φαινόμενο ΛΑΟΣ μας θυμίζει, αυτό που αναφέρει, πριν πεντακόσια χρόνια,

ο Νίκολο Μακιαβέλι στον Ηγεμόνα:

Ότι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς....


Να δούμε λοιπόν τι σημαίνει η έκφραση ''κεκτημένα'' που δεν μπορεί να κατανοήσει ο κ. Καρατζαφέρης:

Η λέξη ''κεκτημένα'' συνοδεύεται πάντα από τη λέξη δικαιώματα, και είναι αυτά τα δικαιώματα που ο λαός μας απέκτησε με φόρο αίματος…

και οι πολυεθνικές προσπαθούν να καταργήσουν με κάθε τρόπο.

Τα κεκτημένα δικαιώματα του Ελληνικού λαού, είναι και τα εργατικά δικαιώματα αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία προστατεύονται από την κοινωνική συμφωνία των Ελλήνων πολιτών που λέγεται:

Σύνταγμα της Ελλάδος

Στο οποίο ορκίστηκαν πίστη και αφοσίωση, και ο κ. Καρατζαφέρης, και οι υπόλοιποι 299 της βουλής.

Τι σημαίνει κατάργηση των ''κεκτημένων'';

Η κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων στην ουσία θεσμοθετεί την ανισότητα των πολιτών, γιατί δυο σημαντικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη είναι αυτό της ισονομίας-ισοπολιτείας και της ισότητας των εργαζομένων…

Δικαιώματα που σήμερα παραβιάζονται, αλλά μετά την κατάργησή τους θα είναι νόμιμο δικαίωμα η ανισότητα των πολιτών.

Αυτό δηλαδή που ζητούν οι πολυεθνικές και περιγράφει ο Μακιαβέλι στο βιβλίο του

Η χειραγώγηση του όχλου:

Όπου υπάρχει ισότητα είναι αδύνατον να εγκαθιδρύσεις ηγεμονία

και όπου δεν υπάρχει είναι αδύνατον να εγκαθιδρύσεις δημοκρατία.

Τι καλύτερο δώρο για τις πολυεθνικές και την παγκόσμια κυβέρνηση από τον καθοδηγητή της αντιπολίτευσης;

http://egersis.blogspot.com/2009/12/blog-post_1894.html

4.12.09

Macedonia - is the name issue close to an end?

A Greek veto at the upcoming EU council meeting threatens to further fuel growing animosity in the Former Yugoslav Republic of Macedonia By Luca Roberto Foti
The Swedish foreign minister, Carl Bildt, whose country currently presides over the EU Presidency, is optimistic that a possible compromise over the name dispute between the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) and Greece can be reached before EU foreign Ministers meet on December 7th. Indeed, that is when a decision is supposed to be taken regarding whether or not Macedonia will receive a date to start talks over membership of the EU.The Swedish foreign minister’s statement came after Zoran Jolevski, Macedonia’s representative in the talks on the name dispute, told the UN's mediator, Matthew Nimetz, that

Macedonia was ready for a solution to the name issue that will not affect the country’s dignity. Though Jolevski is expecting Greece to abide by the 1995 agreement and thus not prevent Macedonia from joining the EU, he would like to reach an agreement on the name dispute before the EU Council’s meeting on December 7th, maybe fearing a repetition of the NATO summit in Bucharest on April 2008.
Then, Greece vetoed Macedonia's accession to the Alliance, despite the 1995 interim agreement, and everything suggests the Greek government will do the same in the next EU Council meeting. Indeed, Adamantios Vassilakis, the Greek representative in the UN-sponsored name talks, said that the most appropriate solution remains a name with a geographic determination, such as the 'Republic of Upper Macedonia'. If this request is not met, Athens could then block the start of EU accession talks for Macedonia.
But why does the name of the Former Yugoslav Republic of Macedonia assume so much importance for Greek foreign policy?
It is evident that this dispute does not simply concern the name of the Former Yugoslav Republic but what is actually conveyed through it.
Since the independence of FYROM in 1991, Greece has felt threatened by the existence of a state over its northern border that, according to its new Constitutional Charter and recent history, claimed the right to control the whole of the Macedonian region. Furthermore, the new Republic manifested its claims over the ancient Macedonians’ cultural heritage, thus provoking the anger of the Greeks.
FYROM’s territorial claims were almost immediately put aside in 1992 by changing the contested constitutional articles, namely Art. 3 and 49, which gave the new Republic the right to intervene in Greek internal affairs by claiming cultural homogeneity with those Slav-speaking Greeks living in the Greek Aegean Macedonia.
However, FYROM’s claim over the cultural heritage of the classical Macedonians has not ceased. According to Greek sources, a process of ethno-genesis is still alive in the state-controlled educational system, giving birth to a generation who feel their cultural roots derive from the classical Macedonians; to the dismay of the Greeks who claim the Greekness of the people of Alexander the Great.
FYROM has made it clear that it has no territorial claims on its neighbouring states. Nevertheless, bearing in mind the role the Communist Republic of Macedonia was supposed to play in Tito’s design for the unification of the whole Macedonian region under Yugoslav rule, Greece continues to feel threatened by a state which claims a name that embraces the whole Macedonian lands and clamours for a cultural heritage that is firmly part of Greek history.
For this reason the Greek government is trying to make it clear that FYROM is and must remain only a geographical part of the Macedonian land. According to the Greek government, this can only be achieved with a name that underlines the geographical limits of FYROM – such as Vardar, Upper or Northern Macedonia.
Both the International Crisis Group (ICG), in a report issued last February, and the UN mediator, Matthew Nimetz, in his latest proposals, seem to have sided with the Greek position and called for the adoption of an international name for FYROM which will avoid any possible misunderstanding.
The Greeks, however, are not satisfied and demand that the new FYROM’s denomination shall apply erga omnes, that is for all proposes and by all, including by those 127 countries that have recognised the Republic of Macedonia under its constitutional name.
As December 7th approaches, a growing animosity can be felt in Macedonia. According to a Balkan Gallup opinion poll issued on November 18th, faith in the government has declined. The atmosphere in the Albanian bloc is also charged because of the statements of some politicians that “the Albanians will join NATO and the European Union with or without the Macedonians”. Another Greek veto will certainly incite nationalism amongst the Macedonian people. The country is not unfamiliar with acts of extreme nationalism and any failure in the EU Council meeting on December 7th could certainly reawaken those dark forces.

Luca Roberto Foti is a former student of International Relations at the University of Florence. He graduated with a dissertation on the ‘Macedonian Question’ and has a long-standing interest in the history of the Balkans.

Source :transconflict


Μια ΕΛΛΗΝΙΔΑ... στον Τιτάνα!!!


«Ανοίγουμε πανιά για τον Τιτάνα»
Ελληνίδα ερευνήτρια αναζητεί μορφές ζωής με μια σχεδία στο Διάστημα

«Τέσσερις ώρες. Τόσο χρόνο θα έχει στη διάθεσή της η σχεδία για ν΄ ανακαλύψει εξωγήινες μορφές ζωής στις λίμνες του Τιτάνα. Και κάθε λεπτό που θα διασχίζει τα παγωμένα τους νερά θα είναι πολύτιμο!». Σε αυτό το φεγγάρι του Κρόνου θα παιχτούν όλα.

Η δρ Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CΝRS), είχε επεξεργαστεί για πολλά χρόνια στο μυαλό της τη φιλόδοξη αποστολή. Και από τη στιγμή που το σχέδιο της εγκρίθηκε από τη ΝΑSΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSΑ), ο χρόνος άρχισε να κυλά αντίστροφα: Ένα διαστημόπλοιο φθάνει στον Τιτάνα, απελευθερώνει μια σχεδία που πέφτει με αλεξίπτωτο σε λίμνη. Η σχεδία διασχίζει το υγρό μεθάνιο με τη βοήθεια του ανέμου και μέσα σε λίγες ώρες τα όργανά της χτενίζουν το ιδιόμορφο αυτό περιβάλλον αναζητώντας απλές μορφές ζωής ή πολύπλοκα μόρια που ποτέ κανείς δεν αντίκρυσε ξανά.
«Ξεχάστε τον Άρη! Τον Κόκκινο Πλανήτη χωρίς νερό και ατμόσφαιρα που η φαντασία μας μόνο τον θέλει να φιλοξενεί αρχέγονες μορφές ζωής», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Α. Κουστένη, συντονίστρια της φιλόδοξης αποστολής με την ονομασία «Τitan-Saturn System Μission» («Αποστολή στο Σύστημα Τιτάνα-Κρόνου»). «Αν υπάρχει μια πιθανότητα να βρούμε ζωή κάπου μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, αυτή βρίσκεται στον Τιτάνα. Τον παράξενο δορυφόρο του Κρόνου, που έχει ανατρέψει όλα τα προγνωστικά μας μοντέλα. Ένα ουράνιο σώμα, το ένα και μοναδικό που γνωρίζουμε ότι έχει στην επιφάνειά του λίμνες από υδρογονάνθρακες, δηλαδή από μεθάνιο και αιθένιο, που έχει παγωμένο νερό επίσης στην επιφάνειά του αλλά και ωκεανούς από νερό βαθιά μέσα στο εσωτερικό του».

Το πιο παράδοξο περιβάλλον


Ο Τιτάνας μάς αποκαλύπτει το πιο παράδοξο περιβάλλον που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Κανείς δεν πίστευε ότι σε τόσο μεγάλη απόσταση, 10 φορές δηλαδή την απόσταση ΓηςΗλίου, θα μπορούσε ένα φεγγάρι να φιλοξενεί λίμνες από υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή. Και το εγχείρημα της εξερεύνησής του θα είναι εξίσου ανορθόδοξο. «Δεν θα στείλουμε ένα ρόβερ όπως έχουμε κάνει στον Άρη», συνεχίζει η κ. Α. Κουστένη. Αλλά μια σχεδία για να κάνει “ράφτινγκ” σε εξωγήινη λίμνη! «Σε μια λίμνη που όπως και αρκετές άλλες στον βόρειο πόλο του Τιτάνα σχηματίστηκαν από τη βροχή του μεθανίου που κάνει τον ίδιο κύκλο όπως το νερό στη Γη. Εξατμίζεται, πηγαίνει στην ατμόσφαιρα όπου αλληλεπιδρά με το άζωτο της ατμόσφαιρας, υφίσταται φωτόλυση, και πέφτει στο έδαφος υπό μορφή βροχής».

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ
Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα από άζωτο όπως και η Γη, περίπου την ίδια πίεση και φιλοξενεί πάγους από νερό στην επιφάνεια

«Αν υπάρχει ζωή στη διαστημική μας γειτονιά, απλοί οργανισμοί ή πολύπλοκα μόρια που αποκαλούμε προβιοτικά, τότε ο Τιτάνας θα είναι το μέρος που πάντα αναζητούσαμε» υποστηρίζει η δρ Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CΝRS)

Χαρτογράφηση με αερόστατο

ΤΗΝ ΩΡΑ που η σχεδία θα αρμενίζει στην εξωγήινη λίμνη, γύρω από τον ισημερινό του Τιτάνα ένα αερόστατο θα κινείται σε ύψος 10 χιλιομέτρων, χαρτογραφώντας κάθε σπιθαμή του εδάφους του. Το αερόστατο που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα από ένα διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για να φουσκώσει με άζωτο. Τα όργανα που θα μεταφέρει θα επικεντρώσουν το «βλέμμα» τους τόσο στα βουνά που αποτελούνται από παγωμένο νερό όσο και στις μεγάλες εκτάσεις με αμμόλοφους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην επιφάνεια. Η κ. Αθηνά Κουστένη εξηγεί ότι το αερόστατο θα γυρίζει γύρω απο τον Τιτάνα τουλάχιστον για έξι μήνες.

Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr-www.tanea.gr/
«Ανοίγουμε πανιά για τον Τιτάνα»
Ελληνίδα ερευνήτρια αναζητεί μορφές ζωής με μια σχεδία στο Διάστημα

«Τέσσερις ώρες. Τόσο χρόνο θα έχει στη διάθεσή της η σχεδία για ν΄ ανακαλύψει εξωγήινες μορφές ζωής στις λίμνες του Τιτάνα. Και κάθε λεπτό που θα διασχίζει τα παγωμένα τους νερά θα είναι πολύτιμο!». Σε αυτό το φεγγάρι του Κρόνου θα παιχτούν όλα.

Η δρ Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CΝRS), είχε επεξεργαστεί για πολλά χρόνια στο μυαλό της τη φιλόδοξη αποστολή. Και από τη στιγμή που το σχέδιο της εγκρίθηκε από τη ΝΑSΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSΑ), ο χρόνος άρχισε να κυλά αντίστροφα: Ένα διαστημόπλοιο φθάνει στον Τιτάνα, απελευθερώνει μια σχεδία που πέφτει με αλεξίπτωτο σε λίμνη. Η σχεδία διασχίζει το υγρό μεθάνιο με τη βοήθεια του ανέμου και μέσα σε λίγες ώρες τα όργανά της χτενίζουν το ιδιόμορφο αυτό περιβάλλον αναζητώντας απλές μορφές ζωής ή πολύπλοκα μόρια που ποτέ κανείς δεν αντίκρυσε ξανά.
«Ξεχάστε τον Άρη! Τον Κόκκινο Πλανήτη χωρίς νερό και ατμόσφαιρα που η φαντασία μας μόνο τον θέλει να φιλοξενεί αρχέγονες μορφές ζωής», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Α. Κουστένη, συντονίστρια της φιλόδοξης αποστολής με την ονομασία «Τitan-Saturn System Μission» («Αποστολή στο Σύστημα Τιτάνα-Κρόνου»). «Αν υπάρχει μια πιθανότητα να βρούμε ζωή κάπου μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, αυτή βρίσκεται στον Τιτάνα. Τον παράξενο δορυφόρο του Κρόνου, που έχει ανατρέψει όλα τα προγνωστικά μας μοντέλα. Ένα ουράνιο σώμα, το ένα και μοναδικό που γνωρίζουμε ότι έχει στην επιφάνειά του λίμνες από υδρογονάνθρακες, δηλαδή από μεθάνιο και αιθένιο, που έχει παγωμένο νερό επίσης στην επιφάνειά του αλλά και ωκεανούς από νερό βαθιά μέσα στο εσωτερικό του».

Το πιο παράδοξο περιβάλλον


Ο Τιτάνας μάς αποκαλύπτει το πιο παράδοξο περιβάλλον που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Κανείς δεν πίστευε ότι σε τόσο μεγάλη απόσταση, 10 φορές δηλαδή την απόσταση ΓηςΗλίου, θα μπορούσε ένα φεγγάρι να φιλοξενεί λίμνες από υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή. Και το εγχείρημα της εξερεύνησής του θα είναι εξίσου ανορθόδοξο. «Δεν θα στείλουμε ένα ρόβερ όπως έχουμε κάνει στον Άρη», συνεχίζει η κ. Α. Κουστένη. Αλλά μια σχεδία για να κάνει “ράφτινγκ” σε εξωγήινη λίμνη! «Σε μια λίμνη που όπως και αρκετές άλλες στον βόρειο πόλο του Τιτάνα σχηματίστηκαν από τη βροχή του μεθανίου που κάνει τον ίδιο κύκλο όπως το νερό στη Γη. Εξατμίζεται, πηγαίνει στην ατμόσφαιρα όπου αλληλεπιδρά με το άζωτο της ατμόσφαιρας, υφίσταται φωτόλυση, και πέφτει στο έδαφος υπό μορφή βροχής».

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ
Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα από άζωτο όπως και η Γη, περίπου την ίδια πίεση και φιλοξενεί πάγους από νερό στην επιφάνεια

«Αν υπάρχει ζωή στη διαστημική μας γειτονιά, απλοί οργανισμοί ή πολύπλοκα μόρια που αποκαλούμε προβιοτικά, τότε ο Τιτάνας θα είναι το μέρος που πάντα αναζητούσαμε» υποστηρίζει η δρ Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CΝRS)

Χαρτογράφηση με αερόστατο

ΤΗΝ ΩΡΑ που η σχεδία θα αρμενίζει στην εξωγήινη λίμνη, γύρω από τον ισημερινό του Τιτάνα ένα αερόστατο θα κινείται σε ύψος 10 χιλιομέτρων, χαρτογραφώντας κάθε σπιθαμή του εδάφους του. Το αερόστατο που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα από ένα διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για να φουσκώσει με άζωτο. Τα όργανα που θα μεταφέρει θα επικεντρώσουν το «βλέμμα» τους τόσο στα βουνά που αποτελούνται από παγωμένο νερό όσο και στις μεγάλες εκτάσεις με αμμόλοφους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην επιφάνεια. Η κ. Αθηνά Κουστένη εξηγεί ότι το αερόστατο θα γυρίζει γύρω απο τον Τιτάνα τουλάχιστον για έξι μήνες.

Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr-www.tanea.gr/

Πηγή: Βισάλτης

Intimidating Greek bloggers, covering insults against Greek politicians

History Of Macedonia - Ιστορία της Μακεδονίας

News Intimidating Greek bloggers, covering insults against Greek politicians

May 11, 2009. “Forum” magazine publishes online an open letter to the then Prime Minister of Greece, Mr. Costas Karamanlis, authored by Mr. Milan Adzievski. The next day, an english translation is provided by “MINA” news agency.

Hello Black Manlis,

This is how your last name in the Macedonian language translates.

Let me ask You, even though I know my questions wont reach your ears: With what right do you insist of being Macedonian, when in your Turko-Greek language you are Karamanlis?

If you start digging a little bit in your roots, there is a great possibility of meeting a Turk who perhaps out of love, though more likely forced himself on your grandma or great-grandma, as it is usually done by occupational armies.

Have you ever wondered why you have KARA as your starting prefix?
Say hello to your Turkish compatriot Karajaferis, and ask him the very same question I asked You.
How do you ask for monopoly on history? No one is allowed to look back in history, apart from You, and your “Greeks”.

Will you ever be able to find some strength and dignity and admit that the prehistoric citizens of Athens, Sparta … referred to the Macedonians as barbarians?

With your quenching thirst today to all of a sudden become Macedonian, aren’t you jumping in your own deathtrap: that you are barbarian.
How else to describe, or explain the efforts of the Greek Government to destroy the Macedonians, their villages, cities, language, rivers, homes, names, graves… unless it is a barbaric move?

In the history books, only the barbarians committed such heinous crimes and unpunished (yet) methods of genocide.

But that was then when civilian criterias weren’t at satisfactory levels, or maybe I am wrong, I am awaiting your answer.

Are today’s barbarians wearing white shirts and ties instead of skins from killed animals?
If you know the answer, write to Milan.adzievski@forum.com.mk

PS: Do you know who was Arhimed? He ran naked through out Athens yelling “Eureka” because he found out that every body submerged in water, pushes out as much water as the volume of the body.

In your greek case, this law would be: Every fascist move submerged in nationalism, pushes out as much stupidity as the volume of the fascist.

What is your weight, Black Manlis?

May 13, 2009. “Ta xalia” (pronounced “ta halia”, meaning “the mess”), a greek blog from Thessaloniki, Macedonia, addresses the matter. “Costas Karamanlis, you’re a barbarian Turk, because a Turk soldier raped your grandmother”, says the post title. “Who says these bullshit?”, protests the angered editor.

An hour later, the blog returns with a new post, titled “Milan Adzievski, you are malakas (a very greek word)!“. “Malakas” means “wanker” and the post contains a photo of Mr. Adzievski and his contact details (address, telephone numbers, e-mail).

Fast forward half a year later. Today, the Macedonian bloggers reveal that the “Directorate for Personal Data Protection – Republic of Macedonia” (DPDP), asks for the deletion of posts related to Mr. Adzievski. This caused the outrage of the greek blogosphere and many people rushed to offer advice and express their sympathy.

But the question remains. Is DPDP right, acting to protect Mr. Adzievski’s interests?

Quoting from DPDP’s website, “Directorate for Personal Data Protection is an independent state authority with status of legal entity and is entitled to perform supervision over the legality of the processing of personal data and their protection, on the territory of Republic of Macedonia“.

Ta xalia” is hosted on Blogger.com and its terms of service are “governed by and construed in accordance with the laws of the State of California, without giving effect to its conflict of laws provisions or your actual state or country of residence“.

The rest of the article can be found in History-of-Macedonia.com
tracking

Η μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια μετά

Το μυθικών διαστάσεων ιστορικό γεγονός αποτελεί τον πυρήνα μιας νέας έκδοσης του Ιδρύματος Λάτση

της ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ

Ένας χορταριασμένος τύμβος, οι σπόνδυλοι και το κιονόκρανο μιας μαρμάρινης κολόνας, κάποιες επιγραφές εδώ κι εκεί. Ταπεινά λείψανα που σίγουρα δεν μπορούν να συναγωνισθούν τα αριστουργήματα τέχνης των μεγάλων μουσείων. «Μόνο μέσα από αυτά όμως έχουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τον χαμηλό τόνο της ζωής αυτής της γωνιάς στην αγροτική καρδιά της Αττικής, όπου μία ημέρα του Σεπτέμβρη, πάνε 2.500 χρόνια από τότε, η μοίρα καθόρισε τη συνάντηση με μία μοναδική στιγμή, όταν το ήρεμο μαραθώνιο τοπίο φωτίστηκε ξαφνικά από τη λάμψη της Ιστορίας που τοσημάδεψε με τη σφραγίδα της αιωνιότητας » γράφει ο αρχαιολόγος κ. Γιώργος Σταϊνχάουερ στον πρόλογο της έκδοσης «Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο», που παρουσιάστηκε χθες από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Εurobank ΕFG.

Η περίφημη μάχη του Μαραθώνα αποτελεί τον πυρήνα αυτής της δέκατης στη σειρά έκδοσης του Ιδρύματος Λάτση αλλά, όπως η Ιστορία της περιοχής αρχίζει από τη νεολιθική περίοδο, έτσι και ο συγγραφέας καταθέτει όλη την πορεία του τόπου μέσα στον χρόνο φθάνοντας ως τη ρωμαϊκή εποχή. Η προσέγγιση αυτής της μεγάλης ιστορίας και η μοναδική αίσθηση του τοπίου του Μαραθώνα (δηλαδή του τόπου με τα πολλά μάραθα) περνάει έτσι από την αυγή των νεολιθικών χρόνων και τους πρωτοελλαδικούς οικισμούς στη λαμπερή μυκηναϊκή κορύφωση της προϊστορικής Αττικής και από εκεί στη γέννηση της ισόνομης αθηναϊκής πολιτείας.

«Η εφετινή μας έκδοση διαφέρει από τις προηγούμενες. Γιατί σημείο αναφοράς της δεν είναι η αρχαία τέχνη ως δημιούργημα του ανθρώπου αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος και η μοναδική ικανότητά του να συνθέτει την Ιστορία μέσα από τα πιο απρόβλεπτα και ευφάνταστα σενάρια» ανέφερε στην ομιλία της η κυρία Μαριάννα Λάτση. « Ο άνισος αγώνας των αθηναίων και πλαταιέων μαχητών απέναντι στον προφανή νικητή, τους Πέρσες, ξεπέρασε τα όρια μιας τακτικής νίκης στη μακρόχρονη σύγκρουση δύο μεγάλων λαών και δύο μεγάλων κοσμοαντιλήψεων και κατηγοριοποιήθηκε στην ιστορική συνείδησή μας ως ένας άθλος. Είναι ένα από τα κορυφαία διδάγματα ολικής ανατροπής στην Ιστορία » πρόσθεσε.

Για αυτή την ιστορία, άλλωστε, και για τη μεγάλη επέτειο, μιλώντας λίγο αργότερα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 2010 πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεγάλοι εορτασμοί. Οπως είπε εξάλλου ο κ. Σταϊνχάουερ, μπορεί να υπήρξαν μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή ήταν που έδωσε το πρώτο πλήγμα στην περσική αλαζονεία και μέσα από αυτήν ανδρώθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία. «Μπορεί στα παρασκήνιά της να συναντήσουμε συγκρούσεις προσώπων και απόψεων, συνωμοσίες,ακόμη και προδοσίες.Μπορεί η μεταγενέστερη δόξα της να υπήρξε, σε κάποιο βαθμό, το δημιούργημα- και το άλλοθι- της αθηναϊκής ηγεμονικής πολιτικής. Η μάχη αυτή ωστόσο αποτέλεσε, μαζί και πέρα από όλα αυτά, την πρώτη και τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ενότητας και την πηγή της αυτοπεποίθησης που θεμελίωσε το μεγαλείο της Αθήνας και το ήθος μιας μεγάλης εποχής».

Αποψη των τύμβων της προϊστορικής εποχής, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Oσα γνωρίζουμε για τη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών, η οποία υπήρξε και η πρώτη αμφίβια στρατιωτική επιχείρηση, για τους στρατηγικούς στόχους των επιδρομέων, τις δυνάμεις τους, την τοπογραφία της μάχης αλλά και για την τακτική των δύο αντιπάλων- πολύ λίγα, είναι η αλήθεια- περιλαμβάνονται σε αυτό το λεύκωμα που συνοδεύεται από αρχειακές φωτογραφίες αλλά και εξαιρετικές σύγχρονες λήψεις οι οποίες έγιναν από τον φωτογράφο Σωκράτη Μαυρομμάτη. Ο Μαραθώνας των ιστορικών χρόνων εξάλλου περιγράφεται λεπτομερώς μέσα από τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανάμεσά τους και τα κατάλοιπα του «καλού τροπαίου» που έστησαν οι Αθηναίοι λίγα χρόνια ύστερα από τη μάχη στο σημείο της οριστικής καταστροφής των Περσών.

Από τους Κυκλαδίτες στους Ρωμαίους
Μία «στιγμή» από την προϊστορική περίοδο στον Μαραθώνα και άλλη μία από τη ρωμαϊκή αξίζει να φωτιστούν ιδιαίτερα: Στον Βρανά, μια εύφορη γωνιά της πεδιάδας, επτά μεγάλοι τύμβοι με διάμετρο περί τα 15 μέτρα, οι οποίοι παρατάσσονται κατά μήκος της δεξιάς όχθης της ρεματιάς που κατεβαίνει από τον Διόνυσο, μιλούν για την πορεία από την οργανωμένη κοινότητα των πρώτων κυκλαδιτών αποίκων που εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα στην ελεγχόμενη από τα μεγάλα γένη μεσοελλαδική κοινωνία και στο μυκηναϊκό βασίλειο. Μια πορεία που αντανακλάται από τον παλαιότερο τύμβο (2000-1600 π.Χ.) ως τον νεότερο (μετά το 1550 π.Χ.) οι οποίοι περικλείουν τους τάφους των αρχηγών και μελών του γένους τους. Σε έναν από τους τάφους άλλωστε βρίσκεται και ο σκελετός ενός αλόγου. Η φυσιογνωμία αυτών των κατοίκων ολοκληρώνεται στην επόμενη μυκηναϊκή εποχή, όπως αντικατοπτρίζεται στον γειτονικό μεγάλο θολωτό τάφο του Αρνού, όπου προφανώς είχε ταφεί ένας από τους τοπικούς βασιλιάδες της εποχής.

Πολλούς αιώνες αργότερα, όταν η μάχη του Μαραθώνα αποτελούσε μακρινή αλλά όχι και λησμονημένη δόξα, την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας δηλαδή, ο Ηρώδης, γιος του Αττικού, θα χτίσει πάνω στο τεχνητό νησί στο άκρο του Μικρού Ελους της Μπρεξίζας το αιγυπτιακό ιερό της Ισιδος και του Οσίριδος, που πρόσφατα ανασκάφηκε. Μια εξωτική το δίχως άλλο παρουσία στην αττική γη, που αντικατοπτρίζει το οριστικό τέλος μιας μεγάλης εποχής.

>
Αριστερά, εξαιρετική παράσταση της μάχης του Μαραθώνα σε μια μελανόμορφη λήκυθο της ίδιας εποχής με το γεγονός (490-480 π.Χ.). Επάνω, το «καλόν τρόπαιον» του Μαραθώνα, ένας μαρμάρινος αράβδωτος κίονας ύψους περίπου 10 μ. με ιωνικό κιονόκρανο, που έστεφε το άγαλμα της Νίκης.

Το Βήμα

Πέταξε το φιλολαϊκό του προσωπείο ο Γ. Καρατζαφέρης...

...τονίζει σε δελτίο τύπου η "Δημοκρατική Αναγέννηση"

Χολή για τις κατακτήσεις των εργαζομένων « έχυσε» σε ένα αντεργατικό και αντιλαϊκό παραλήρημα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, από το βήμα της βουλής με αφορμή συζήτηση για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης .

Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι την οικονομική κρίση που την δημιούργησαν οι πολυεθνικές και τα golden boys, πρέπει να την πληρώσουν οι μισθοσυντήρητοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ως γνήσιος κήρυκας, της αντιλαϊκής πολιτικής ο Γ. Καρατζαφέρης, παρομοίασε την οικονομική κρίση , με τον Πόλεμο «όπου τον κάνουν οι Στρατηγοί, αλλά θυσιάζονται οι στρατιώτες».

Η Δημοκρατική Αναγέννηση θα αγωνιστεί για να μην καταπατηθεί κανένα εργασιακό κεκτημένο, και να μην καταργηθεί ο 14ος μισθός, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

Καταδικάζουμε τέτοιου είδους λογικές που θέλουν να θυσιάζονται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στον βωμό του κέρδους όπως επιθυμεί ο Γ. Καρατζαφέρης, o οποίος πέταξε το φιλολαϊκό προσωπείο και φάνηκε το πραγματικό του αντιλαϊκό πρόσωπο.

Το «mycybertwin», εφεύρεση Ελληνοαυστραλού

Διαδικτυακή... κλωνοποίηση
Με την πρωτοπόρο εφεύρεση mycybertwin του Ελληνοαυστραλού προγραμματιστή Γιάννη Ζάκου

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Μήπως έχετε κουραστεί να περνάτε τη μέρα σας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή προσπαθώντας να ανταποκριθείτε στις διαδικτυακές σας υποχρεώσεις; Τώρα, ο «διαδικτυακός» σας εαυτός είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει! Το «mycybertwin», εφεύρεση του Ελληνοαυστραλού προγραμματιστή κ. Γιάννη Ζάκου, έχει έρθει για να λύσει κυριολεκτικά τα χέρια ιδιωτών, αλλά και εταιρειών. «Ο εικονικός κλώνος μας ζει στο ίντερνετ 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, είναι πάντα online και μας εκπροσωπεί όταν εμείς δεν είμαστε διαθέσιμοι» εξηγεί ο κ. Ζάκος.

Χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετές μέρες για την εκπαίδευση του διαδικτυακού σας εαυτού, ώστε τελικά να μπορεί να σας εκπροσωπεί επαξίως. Μέσα από μια σειρά επιλογών ξεχωρίζετε την προσωπικότητα που είναι πιο κοντά στη δική σας π.χ. «πονηρός και έξυπνος ή ετοιμόλογος και αυθόρμητος;».

Η «εκπαίδευση» θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία… «Μαθαίνοντάς στο «δίδυμό» σου, ποιος είσαι, τι πιστεύεις και πώς αντιδράς, ανακαλύπτεις συχνά τον ίδιο σου τον εαυτό», παρατηρεί ο κ. Ζάκος.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμογές τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή. Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. «Εξηγείς στο ”δίδυμο” σου τι στάση κρατάς σε μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν στην επαγγελματική ζωή», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ζάκος. Οταν ο αληθινός χρήστης επανέρχεται στη θέση του, μπορεί να δει λεπτομερώς όλα όσα «συνέβησαν», ενώ εκείνος απουσίαζε… Οσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Η χρήση του κλώνου στις προσωπικές σχέσεις δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται, σύμφωνα πάντα με τον εφευρέτη του προγράμματος. «Ο χρήστης μπορεί να ενημερώνει τον συνομιλητή του ότι μιλάει με τον εικονικό εαυτό του – αυτό άλλωστε είναι και η θέση της εταιρεία μας», διευκρινίζει ο πατέρας του mycybertwin. «Η εφαρμογή του προγράμματος στις διαπροσωπικές σχέσεις, προσομοιάζει με το facebook, μόνο που είναι πιο διαδραστικό!», προσθέτει. Ο ίδιος έχει φυσικά το δικό του «κλώνο». «Αντί να έχω φτιάξει μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για την εφεύρεση, κάτι πολύ βαρετό και συνηθισμένο, έχω τον διαδικτυακό μου εαυτό, που απαντά όπως πρέπει σε χιλιάδες e-mails που λαμβάνω καθημερινά», εξηγεί.

Και αν κάποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί τον διαδικτυακό μας εαυτό και αρχίσει τις αδιάκριτες ερωτήσεις; «Αν έχεις δώσει μια έξυπνη προσωπικότητα στο «δίδυμό» σου θα μπορέσει να ξεφύγει από την παγίδα του συνομιλητή», τονίζει ο κ. Ζάκος. «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα προάγει την ανθρώπινη επικοινωνία. Αν όχι μεταξύ συγγενών ή φίλων, σίγουρα μεταξύ αγνώστων. Αν θέλεις να γνωρίσεις κόσμο, αφήνεις να μιλά ο διαδικτυακός σου εαυτός με 1.000 άτομα και μετά με την ησυχία σου επιλέγεις εσύ τους δέκα που προτιμάς να γνωρίσεις ο ίδιος», υπογραμμίζει.

Σήμερα περίπου 30.000 άνθρωποι και εταιρείες παγκοσμίως χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, που προς το παρόν διατίθεται μόνο στα αγγλικά. Πρώτοι πελάτες του ομογενή προγραμματιστή ήταν οι τράπεζες της Αυστραλίας. Εγκατέστησαν στα τμήματα onilne εξυπηρέτησης πελατών cybertwins και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά! Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο ότι ο διαδικτυακός κλώνος, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περισσότερα δεδομένα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να «πείθει» τον πελάτη.

Από τον Φεβρουάριο του 2008 η εταιρεία του κ. Ζάκου συνεργάζεται με τη ΝASA, η οποία τοποθέτησε το νέο τεχνολογικό επίτευγμα μέσα στο διαστημόπλοιο «Φοίνικας» που βρίσκεται στον Αρη. Αν θέλετε και εσείς να μάθετε, αν στον Αρη βρέθηκε πάγος ή νερό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mycybertwin.com και στη συνέχεια έχετε ανοικτή επικοινωνία με Αρη κάνοντας κλικ στο «nasa’s phoenix cybertwin».



__________

3.12.09

Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για το Βραβείο Αναγνωστών 2009


Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία
για το Βραβείο Αναγνωστών 2009

Την τελική ευθεία διανύει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του αγαπημένου ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς αφού οι «κάλπες» κλείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.

Το αναγνωστικό κοινό καλείται να επιλέξει ένα από τα δεκαπέντε βιβλία της «βραχείας λίστας» (που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο), συμμετέχοντας έτσι με την ψήφο του στη διαδικασία ανάδειξης του «Βραβείου Αναγνωστών 2009».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου (στον Τύπο αλλά και στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr) ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ειδική εκδήλωση για τη βράβευση του νικητή.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ
(με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα):

1. Κόκκινο στην πράσινη γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)
2. Το τέλος του χρόνου καθυστέρησε του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)
3. Το πάθος χιλιάδες φορές της Ζυράννας Ζατέλη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)
4. Οι αλήθειες των άλλων του Νίκου Θέμελη, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)
5. Ξιφίρ Φαλέρ της Αθηνάς Κακούρη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)
6. Φίλοι και εραστές του Θοδωρή Καλλιφατίδη, εκδόσεις Γαβριηλίδη
(στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)
7. Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)
8. Ο βιολονίστας του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)
9. Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου του Νίκου Κουνενή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)
10. Υγρό φεγγαρόφωτο της Μαρίας Λαμπ αδαρίδου-Πόθου, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)
11. Οι οδοιπόροι της καρδιάς της Εύας Ομηρόλη, εκδόσεις Λιβάνης
(στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)
12. Αν ήταν όλα... αλλιώς της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντης
(στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)
13. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)
14. Για να δει τη θάλασσα της Ευγενίας Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)
15. Λόγια φτερά του Χρήστου Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη
(στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)




Κόκκινο στην πράσινη γραμμή
του Βασίλη Γκουρογιάννη, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)




Το τέλος του χρόνου καθυστέρησε
του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)




Το πάθος χιλιάδες φορές
της Ζυράννας Ζατέλη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)




Οι αλήθειες των άλλων
του Νίκου Θέμελη, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)




Ξιφίρ Φαλέρ
της Αθηνάς Κακούρη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)




Φίλοι και εραστές
του Θοδωρή Καλλιφατίδη, εκδόσεις Γαβριηλίδη
(στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)




Ιμαρέτ

του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)



Ο βιολονίστας
του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)




Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου
του Νίκου Κουνενή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)




Υγρό φεγγαρόφωτο
της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)





Οι οδοιπόροι της καρδιάς
της Εύας Ομηρόλη, εκδόσεις Λιβάνης
(στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)




Αν ήταν όλα... αλλιώς
της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντης
(στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)




Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)



Για να δει τη θάλασσα
της Ευγενίας Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)



Λόγια φτερά
του Χρήστου Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη
(στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)

Υπενθυμίζουμε ότι, με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετέχουν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.

Πότε ψηφίζετε:
11 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2009

Πώς ψηφίζετε:
Στείλτε με sms (χρέωση απλού μηνύματος)
τον κωδικό που αντιστοιχεί στο βιβλίο της επιλογής σας, στο 54160

Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα για μία μόνο ψήφο.

Η ψήφος σας καταχωρείται αυτόματα.