Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.1.10

Η πολύτιμη συμβολή του "Ιερού Λόχου" στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου (1943-1945)

Το καλοκαίρι του 1942, η Ελληνική Κυβέρνηση στην Μέση Ανατολή είχε να αντιμετωπίσει ένα δύσκαμπτο πρόβλημα. Υπήρχε μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων αξιωματικών τόσο του στρατού όσο και σωμάτων ασφαλείας, που είχαν δραπετεύσει από την Ελλάδα στην Μέση Ανατολή, αλλά δεν χρησιμοποιούνταν στις μέχρι τότε 2 σχηματισθείσες Ταξιαρχίες. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1942 "λόχος επίλεκτων αθανάτων", όπου συμπεριελήφθηκαν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί ως απλοί στρατιώτες. Διοικητής του λόχου αυτού ορίστηκε ο Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, απότακτος Βενιζελικός αξιωματικός του κινήματος του 1935. Ο Τσιγάντες έδωσε το τελικό όνομα της μονάδας που συμβόλιζε την διαχρονική συνέχεια της στρατιωτικής αλκής των Ελλήνων και θα δοξαζόταν στους επερχόμενους εθνικούς αγώνες: ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ.

Η πρώτη κίνηση του Τσιγάντε ήταν να απομακρύνει όλους τους στρατιώτες που θεωρούσε ύποπτους ως υποκινητές αριστερής προπαγάνδας, όπως και αυτούς που εμφανώς ήταν κακοποιά και διαλυτικά στοιχεία. Αμέσως ο Τσιγάντες κατάφερε, χάρις τις διασυνδέσεις του με την Συμμαχική στρατηγική ηγεσία, να μετατρέψει τον "Ιερό Λόχο" λόγω της επίλεκτης σύνθεσης του (που αριθμούσε 200 άνδρες, 130 ήταν οι αξιωματικοί) σε καταδρομική μονάδα. Μετά από σκληρή εκπαίδευση στο στρατόπεδο της Βρετανικής SAS στο Κάιρο και νέα συμπληρωματική εκπαίδευση το 1943 στην Βρετανική Ταξιαρχία καταδρομών στην Παλαιστίνη, ο "Ιερός Λόχος" δυνάμεως πλέον 400 ανδρών περίπου, είχε καταστεί αξιόμαχος. Αρχικά η μονάδα χρησιμοποιήθηκε στα πεδία μάχης της Αφρικής, τόσο στο Ελ αλαμέιν όσο και στην Τυνησία με καλά αποτελέσματα, αλλά χρησιμοποιούμενη σε περιορισμένους στόχους.

Το Γ. Σ. Μ. Α. αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την μονάδα στις καταδρομικές επιχειρήσεις του Αιγαίου, μεταφέροντας την στην απελευθερωμένη Σάμο τον Νοέμβριο του 1943. Μετά την ανακατάλυψη της από τους Γερμανούς, ο Ιερός λόχος μεταφέρθηκε στα Μικρασιατικά παράλια, από όπου ξεκίνησε μια σειρά από επιθετικές παραγνωρίσεις, καταδρομικές επιθέσεις, σαμποτάζ και επιθέσεις κατάληψης και απελευθέρωσης σε πολλά γερμανοκρατούμενα νησιά του Αιγαίου σε όλο το 1944. Έτσι τον Φεβρουάριο, 114 Ιερολοχίτες μετά από καταδρομή απελευθέρωσαν την Νίσυρο, στις 29 Μαρτίου με τολμηρή καταδρομή οι Ιερολοχίτες απελευθέρωσαν τα Ψαρά, ενώ μέσα στον Απρίλιο επιτέθηκαν στην Ίο, στην Πάρο και στην Αμοργό. Αλλά η σημαντικότερη επίθεση του Ιερού Λόχου έγινε τον Ιούλιο στην Σύμη, όπου η φρουρά του ήταν πάνω από 200 άνδρες. Με ένα άρτιο σχέδιο στην μεγαλύτερη επιτυχία του στον ανορθόδοξο αυτό πόλεμο, ο Ιερός λόχος εξουδετέρωσε όλη την φρουρά πετυχαίνοντας όλους τους αντικειμενικούς της σκοπούς.

Μετά από καταδρομές στην Κω, στην Θήρα και στην Κάρπαθο με συνεχή παρενόχληση του εχθρού και σαμποτάζ, τον Σεπτέμβριο του 1944 ο Ιερός λόχος απελευθέρωσε την Μύκονο με τολμηρή επίθεση στην μικρή φρουρά που είχε απομείνει, ενώ αποδέχτηκε και την παράδοση της Γερμανικής φρουράς της Λέσβου, αποκαθιστώντας την Ελληνική κυριαρχία στο νησί. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 1944, ο Ιερός λόχος έλαβε μέρος στις επιτυχημένες συμμαχικές καταδρομές κατά της Γερμανικών φρουρών της Νάξου και της Λήμνου που οδήγησαν στην απελευθέρωση των νησιών.

Στις 25 Οκτωβρίου 1944 μια ομάδα από 50 Ιερολοχίτες αποβιβάστηκαν στην Τήλο (επισκοπή) και με τολμηρή επίθεση στο κτίριο που στέγαζε την μικρή φρουρά του νησιού, εξουδετέρωσε κάθε αντίσταση και απελευθέρωσε προσωρινά (επανακαταλήφθηκε από τους Γερμανούς λίγο αργότερα)το νησί. Εν τω μεταξύ ένα μέρος του ιερού Λόχου συνόδεψε τιμητικά την Ελληνική οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου στην επιστροφή της στην ανοχύρωτη Αθήνα. Τμήμα του Ιερού λόχου παρέλασε στην Αθήνα και έγινε αποδέκτης θερμών εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης από τον Αθηναϊκό λαό. Στις 25 Φεβρουαρίου 1945 ο Ιερός Λόχος με την βοήθεια ενός λόχου Ινδών επανακατέλαβε το νησί, εξοντώνοντας την Γερμανική φρουρά του που ήταν 200 άνδρες.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1945 ο Ιερός Λόχος με εξοπλισμένα καΐκια έκανε περιπολίες στην περιοχή των Δωδεκανήσων, σφίγγοντας την πολιορκία της Ρόδου. Στα τέλη Απριλίου 217 Ιερολοχίτες χωρισμένοι σε 5 ομάδες επιχείρησαν την νύχτα και κατάφεραν να θέσουν εκτός μάχης όλα τα παράκτια φυλάκια στην Ρόδο. Τα χτυπήματα αυτά επέφεραν και την τελική παράδοση της Γερμανικής φρουράς στην Κω και στην Ρόδο τον Μάιο του 1945. Η παράδοση της Γερμανικής φρουράς στην Ρόδο έδωσε και τέλος στην απελευθερωτική δραστηριότητα του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο. Σε αναγνώριση αυτής της σημαντικής συμβολής στον υπέρ πάντων αγώνα της υπόδουλης αλλά και υπερήφανης πατρίδας, και της θυσίας των Ιερολοχιτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τυνησία και στο Αιγαίο Πέλαγος, του απονεμήθηκε στις 22 Ιουνίου 1945, η Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.

Τα τμήματα του Ιερού Λόχου αποστρατευτηκαν τον Αύγουστο του 1945, αλλά τα έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη του αποτέλεσαν τον πυρήνα για την δημιουργία των Λ. Ο. Κ. , σχηματισμός που υπάρχει ως σήμερα στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι απώλειες του Ιερού Λόχου, από την εποχή της συγκρότησής του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 Αξιωματικούς – 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες(28 Αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ρόλος του Ιερού Λόχου στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου ήταν πρωταγωνιστικός. Εκείνη την χρονική στιγμή 91944) το Γ. Σ. Μ. Α. δεν είχε δυνατότητα να απασχολήσει δυνάμεις για την απελευθέρωση κάποιων απομακρυσμένων και στρατηγικά μη κρίσιμων στόχων. Ο Ιερός Λόχος με τις πολύ μικρές αλλά επίλεκτες δυνάμεις του, παρενόχλησε αποτελεσματικά τις ολιγομελείς φρουρές των πιο απομακρυσμένων νησιών, με νυχτερινές τολμηρές καταδρομές. Όταν οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν, τα νησιά απελευθερώνονταν διαδοχικά το ένα πίσω από το άλλο, από τους Ιερολοχίτες. Οι επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου διεξάγονταν, όπως φάνηκε, και στην καρδιά του χειμώνα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σημαντικός παράγοντας της τελικής επιτυχίας της επίλεκτης αυτής μονάδας, ήταν ο αρχηγός της Χριστόδουλος Τσιγάντες που στάθηκε δίπλα στους στρατιώτες του, τους παραδειγμάτισε με το θάρρος του, ενώ κράτησε τον σχηματισμό μακριά από την πολιτική επιρροή του ΕΑΜ-ΚΚΕ, που ήταν κυρίως υπεύθυνη για την διάλυση μιας ολόκληρης ταξιαρχίας στην Μ. Ανατολή.

Να σημειωθεί πως η σημαντική συμμετοχή του Ιερού Λόχου στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, αποτέλεσε βασική υποθήκη για την προσάρτηση των νησιών στον Εθνικό κορμό μόλις ένα χρόνο μετά. Πόσο θλιβερό και φανατισμένο μοιάζει το τελεσίγραφο του ΕΑΜ-ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1944, που ζητούσε την διάλυση του Ιερού Λόχου ως κυβερνητικής μονάδας που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη!!!

ΠΗΓΕΣ

Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ανατολή (Ελ Αλαμέιν, Ρίμινι, Αιγαίο, 1941-1945)

Παντελής Καρύκας, Ιερός Λόχος 1942-1945, από την έρημο στο Αιγαίο, εκδόσεις defencenetmedia

http://lefobserver.blogspot.com/2008/09/blog-post_1903.html

http://astypalaia.wordpress.com (μακράν η καλύτερη διαδικτυακή πηγή που βρήκα για το θέμα αυτό)


Πηγή: istorikathemata.blogspot.com

"Μαγκιά" στη γλώσσα τους

Διευθύνσεις ιστοσελίδων στα ρώσικα και τα αραβικά

www.интернет.ru

Μετά την έγκριση της αμερικανικής Icann

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες χώρες που έλαβαν την άδεια να αναγράφουν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων στη γλώσσα τους - το κυριλλικό και το αραβικό αλφάβητο - και όχι με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική Icann, η ρυθμιστική αρχή που χειρίζεται θέματα ονομάτων στο διαδίκτυο.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, παύει ουσιαστικά το "μονοπώλιο" που είχαν μέχρι τώρα τα λατινικά στοιχεία. Η εισαγωγή των "διεθνοποιημένων" - αποκαλούμενων και IDN - διευθύνσεων, οι μη λατινικοί χαρακτήρες θα χρησιμοποιούνται επίσης και για το τελευταίο τμήμα της ονομασίας της διεύθυνσης, το αντίστοιχο .com και .org.

Ωστόσο, προς το παρόν, για τεχνικούς λόγους, οι καταλήξεις θα παραμείνουν με λατινικά στοιχεία, ακόμη και αν ολόκληρη η υπόλοιπη ονομασία είναι γραμμένη με άλλους χαρακτήρες. Η πρώτη διεθνοποιημένη διεύθυνση, στα αραβικά ή στο κυριλλικό αλφάβητο, αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του 2010.

Εκτός από τις εν λόγω τέσσερις χώρες, η Icann έχει δεχτεί δεκάδες αιτήματα για εισαγωγή διευθύνσεων σε άλλες γλώσσες. Η αρχή υπολογίζει ότι περισσότεροι από τους 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν γλώσσες που δεν βασίζονται στο λατινικό αλφάβητο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Icann, Πίτερ Ντινγκέιτ Θρας, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη καινοτομία είναι η μεγαλύτερη τεχνική αλλαγή που σημειώνεται στο Ίντερνετ από την εφεύρεσή του, πριν από 40 χρόνια.

Σημ: Στα ρώσικα интернет σημαίνει Ίντερνετ.

enet.gr

22.1.10

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Αλλεπάλληλα τα συμβάντα μεταφοράς τους προς Ελλάδα

Σύλληψη Έλληνα με 116 κιλά χασίς και λαθρομετανάστη με πιστόλι!


Απίστευτες διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο καιρό η διακίνηση ναρκωτικών προς τη χώρα μας από τη γειτονική Αλβανία. Οι συλλήψεις εμπόρων που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κυρίως χασίς τείνει να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχει τέτοια κινητικότητα που για τη διακίνησή του χρησιμοποιούνται κάθε πρόσφορο μέσο: Αυτοκίνητα, πλοία ακόμη και γαϊδούρια. Τα κυκλώματα είναι πολυεθνικά καθώς οι έμποροι και οι διακινητές είναι Αλβανοί, Έλληνες αλλά και υπήκοοι άλλων χωρών. Χθες τα ξημερώματα εντοπίστηκε ένα ακόμη φορτίο 116 κιλών στην Ηγουμενίτσα, που έρχεται να προστεθεί στις άλλες μεγάλες ποσότητες που έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.
Οι επιτυχίες της Αστυνομίας είναι αναμφισβήτητες, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι για το πόσα άλλα φορτία έχουν καταφέρει να προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας μας οι έμποροι. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά εντοπισμού και συλλήψεων διακινητών ναρκωτικών, προκαλούν πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές, αποδεικνύει όμως ότι η περιοχή μας εξακολουθεί και είναι το σταυροδρόμι για τους εμπόρους. Ταυτόχρονα επανέρχεται στην επιφάνεια η αδυναμία ή αδιαφορία των αλβανικών διωκτικών αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την διακίνηση ναρκωτικών και ιδίως την καλλιέργεια του χασίς, που αν κρίνουμε από τα φετινά φορτία προς τη χώρα μας η παραγωγή του κατά την «καλλιεργητική» περίοδο που πέρασε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Υποσχέσεις δίνονται εδώ και χρόνια, τα αποτελέσματα όμως είναι σχεδόν μηδενικά.
Το νέο φορτίο χασίς, όπως προαναφέραμε, εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα. Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Έλληνα, ο οποίος με μισθωμένο αυτοκίνητο μετέφερε για Αθήνα 125 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 116,876 κιλών. Η Αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις για την ανακάλυψη και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.
ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Ναρκωτικά δεν μεταφέρονται όμως μόνο μέσω της Ηπείρου προς άλλες πόλεις, αλλά συνεχίζουν να διακινούνται και εντός αυτής, προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα. Αστυνομικοί των Ιωαννίνων συνέλαβαν ένα ελληνικής καταγωγής άτομο στην πόλη να κυκλοφορεί με ένα στιλέτο και να κατέχει μικροποσότητες κοκαΐνης και χασίς καθώς και 86 ναρκωτικά χάπια.
ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
Εκτός από τα ναρκωτικά, η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει την είσοδο λαθρομεταναστών αλλά και τη διακίνηση όπλων. Η ροή των λαθρομεταναστών συνεχίζεται έντονη και προχθές συνελήφθησαν στην Ήπειρο άλλοι εκατό. Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι λαθρομετανάστης που συνελήφθη στην Πρέβεζα έφερε μαζί του ένα πιστόλι με έξι σφαίρες στη γεμιστήρα!!!
Ο λαθρομετανάστης μαζί με άλλα δύο άτομα επέβαινε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Για να αποφύγει τον έλεγχο έκρυψε το πιστόλι κάτω από το κάθισμα, αλλά έγινε αντιληπτό από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Είναι το δεύτερο περιστατικό εντοπισμού πιστολιού σε λεωφορείο, καθώς πριν λίγες ημέρες οδηγός του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων είχε βρει επίσης ένα πιστόλι, προφανώς που είχε κρύψει επιβάτης για να αποφύγει τον έλεγχο. Πρόκειται για δύο περιστατικά που προβληματίζουν και θέτουν σε επιπρόσθετο συναγερμό τις διωκτικές αρχές.

Πώς το Ντουμπάι μετατράπηκε σε Ντίζνεϊλαντ

Πηγή: Express.gr 21/01/10-12:31
Το αποκάλεσαν ρόδο της ερήμου, μαργαριτάρι της αραβικής γης, θαύμα του σύγχρονου κόσμου.
Κι όλα αυτά, χάρη στους φρενήρεις ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης, που μεταμόρφωσαν το Ντουμπάι -περί ου ο λόγος- μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, από μια περιοχή στην έρημο, σε υπερσύγχρονη μεγαλούπολη, περιστοιχισμένη από εκατοντάδες ουρανοξύστες και υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους.
Και ξαφνικά, η σύγχρονη αυτή Ντίζνεϊλαντ των εφήβων, όπως πολύ εύστοχα την περιέγραψε, σ' ένα πρόσφατο ταξίδι στο Ντουμπάι, ένας εκ των συνταξιδιωτών μας, "πάγωσε" τον πλανήτη με την επιβεβαίωση της είδησης περί σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Μια κρίση που ακόμη και μετά την τονωτική "ένεση" από το αδελφό εμιράτο, Αμπού Ντάμπι, είναι ορατή στη γειτονιά με τους 200 και πλέον άδειους ουρανοξύστες, που τα βράδια μοιάζει με στοιχειωμένη, τους δρόμους, την αγορά...
Πώς, μπόρεσε, όμως, το Ντουμπάι από μια περιοχή στην έρημο να μετεξελιχθεί ταχύτατα σε σύγχρονο, οικιστικά, κέντρο, ακόμη κι αν αυτό το οδήγησε -κατά τα φαινόμενα- σε κρίση; Την απάντηση μας δίνει ο Κύπριος αρχιτέκτονας, Γιώργος Κατωδρύτης, ο οποίος μετέφερε την πολυετή πείρα του από το Παρίσι (σ.σ. εργάστηκε μαζί με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Bernard Tschumi), το Λονδίνο και τη Λευκωσία σ' ένα γειτονικό του Ντουμπάι εμιράτο, τη Σάρτζα και το πανεπιστήμιό της. "Έως τις αρχές του 19ου αιώνα, τα χωριά γύρω από τον Περσικό Κόλπο στήθηκαν γύρω από ρηχές λίμνες.
Το Ντουμπάι ήταν ένα απ' αυτά. Το ψάρεμα, οι καταδύσεις προς αναζήτηση μαργαριταριών και το εμπόριο με το Ιράν ήταν οι βασικές πηγές εισοδήματος, πολιτισμού και αρχιτεκτονικής. Μικρές οικιστικές εξελικτικές διεργασίες βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης.
Η ανακάλυψη του πετρελαίου, στη δεκαετία του '70 ήταν αυτή που προκάλεσε την ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη", μας εξηγεί ο κ. Κατωδρύτης, ιδρυτής του "StudioNova Architects", ο οποίος μελετά και ασχολείται ενεργά με τη σύγχρονη πόλη και την εξέλιξή της στον 21ο αιώνα. "Οι κυβερνήτες (σεΐχηδες) του Ντουμπάι- συνεχίζει- είχαν πάντα το όνειρο μιας σύγχρονης πόλης. Η δυτικοποίηση μεταφραζόταν ως η μόνη μορφή εκσυγχρονισμού.
Το πρώτο μάστερ πλαν για το Ντουμπάι καταρτίστηκε το 1959, ως ένα συνονθύλευμα σύγχρονων πολυκατοικιών και αυτοκινητοδρόμων, μέσα στην έρημο. Το 1978 χτίστηκε το ψηλότερο κτίριο στον Κόλπο, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 2010 ολοκληρώθηκε το ψηλότερο κτίριο στον Κόσμο, το Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα). Τα χρήματα και η αφθονία επενδύσεων είναι ένας τρόπος για να προωθήσεις την εικονική αρχιτεκτονική και μητροπολιτικές εξελίξεις στην έρημο, αλλά όχι ο μόνος.
Αυτά που κατάφερε το Ντουμπάι οφείλονται: στο όραμα και το ρίσκο που πήραν οι κυβερνήτες του, τις αποτελεσματικές διοικητικές διαδικασίες, όπου όλα συγκεντρώνονται κεντρικά και ελέγχονται από το κράτος, τη διασφάλιση υποδομών και ασφάλειας για επενδυτές και αγοραστές (σ.σ. το 70% των επενδύσεων του Ντουμπάι προέρχονται από το εξωτερικό και το 85% των αγοραστών είναι απόδημοι ή ξένοι) την παροχή φθηνής γης (μεγάλες εκτάσεις), καθώς και την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού από τη Νοτιοανατολική Ασία".
Τον ρωτάμε για την οικονομική κρίση και πόσο αυτή επηρέασε το Ντουμπάι κι αυτός μας απαντά: "Η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις. Κι αυτό επειδή η αγορά των ακινήτων ήταν εξαιρετικά κερδοσκοπική. Οι επενδυτές εγκατέλειψαν την πόλη, οι τράπεζες δεν προβαίνουν πλέον σε δανεισμούς και οι αγοραστές δεν έχουν την ίδια σιγουριά με πριν. Όλες οι μελλοντικές 'πόλεις' και κάθε σχέδιο έχει 'παγώσει'".
Ενώ στην παρατήρησή μας πως, παρά τα άδεια κτίρια, οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται νυχθημερόν, μας εξηγεί πως τα περισσότερα απ' αυτά τα κτίρια ολοκληρώθηκαν επειδή είχαν ξεκινήσει να χτίζονται πριν από την οικονομική κρίση. "Πιθανότατα, θα παραμείνουν σχεδόν άδεια, καθώς οι περισσότεροι απόδημοι και ξένοι αγοραστές δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν ακόμη", τονίζει.
Καθώς περπατάμε στους δρόμους του Ντουμπάι και αντικρίζουμε μικρά θαύματα, όχι της φύσης, αλλά της τεχνολογικής εξέλιξης του σύγχρονου κόσμου -το "The World", το πρώτο σύμπλεγμα τεχνητών νησιών, που έχει το σχήμα της υδρογείου, το "Palm Jumeirah", το τεχνητό-νησί σε σχήμα φοίνικα κ.ά- δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, αν αυτή η γιγάντια ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, μπορεί να επηρεάζει το περιβάλλον.
"Αναπόφευκτα ναι" μας απαντά ο κ. Κατωδρύτης και μας εξηγεί: "Η ταχύτητα με την οποία σχεδιάστηκαν τα κτίρια, χτίστηκαν και πουλήθηκαν ήταν εκπληκτική. Ένα κτίριο 50 ορόφων, για παράδειγμα, σχεδιαζόταν μέσα σε δύο μήνες, χτιζόταν σε 12 και όλες οι μονάδες του πωλούνταν μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά τη διαφημιστική προβολή τους. Με τέτοιες ταχύτητες, στις οποίες ο αγοραστής δεν είναι απαραίτητα και ο τελικός χρήστης, δεν υπήρχε καμία ανησυχία για το περιβάλλον, κοινωνικά ή άλλα θέματα. Ο πράσινος κώδικας οικοδόμησης του Ντουμπάι δεν υιοθετήθηκε ποτέ, καθώς θεωρήθηκε προβληματικός από τους παράγοντες της οικιστικής ανάπτυξης, που θα έπρεπε να αυξήσουν το αρχικό κόστος κατασκευής. Οι παραθαλάσσιες οικολογικές αλλαγές στην πόλη ήταν πάντα υπό αμφισβήτηση.
Με την προσθήκη τεχνητών νησιών, η μήκους 45 χλμ παραλία του Ντουμπάι (μεταξύ των εμιράτων της Σάρτζα και του Αμπού Ντάμπι) επεκτάθηκε δραστικά και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος και οι συνέπειες αυτής της ενέργειας στο μέλλον".
Τον ρωτάμε, πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το Ντουμπάι από εδώ και πέρα και μας λέει πως αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή του, είναι η προώθηση ενός περισσότερου βιώσιμου σχεδίου για την πόλη.
Ένα σχέδιο, που θα περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- την κατασκευή κτιρίων που θα ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες, τη δημιουργία περισσότερων δημόσιων χώρων, την πλήρωση του "κενού" που υπάρχει μεταξύ των τεράστιων οικοδομημάτων και τη δημιουργία της αίσθησης μιας πιο "κοινωνικής" πόλης, την κατασκευή μουσείων και άλλων χώρων πολιτισμού κ.ά.

21.1.10

Οι Πύργοι των Ρολογιών μετρούν τους αιώνες στη Β. Ελλάδα


Στέκουν ακίνητοι και μετρούν τους αιώνες. Οι Πύργοι των Ρολογιών αποτελούν ορόσημο για αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας "ζωή" στην καθημερινότητα των πολιτών. "Κουβαλούν" παλιές μνήμες, είναι συνδετικοί κρίκοι του χθες με το σήμερα και -συνήθως- σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.


Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής τους, αρκετοί δήμοι προχωρούν σε έργα αναστήλωσης. Ο πιο παλιός Πύργος Ρολογιού, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια, βρίσκεται στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας.

Χτίστηκε το 1753 από τον Sherif Ahmad, απόγονο του Γαζή Εβρενός. Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια, καθώς στόχος ήταν ο έλεγχος της εμπορικής κίνησης που γινόταν, διαμέσου της πόλης, με όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χτισμένος από λίθους και πλίνθους, με ύψος 14μ. είναι περίοπτος.

Έχει σχήμα τετράγωνο και χωρίζεται σε τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη. Ο μικρός ξύλινος πυργίσκος, με την οξυκόρυφη κωνική στέγη, που προστάτευε την καμπάνα και δήλωνε τις ώρες, δεν σώζεται.

Στο εσωτερικό του πύργου θα πρέπει να ήταν αναρτημένος ο πρωτόγονος μηχανισμός του ρολογιού, που κουρδιζόταν με σχοινιά, αντί να έχει μεταλλικό ελατήριο. Η φυσιογνωμία του πύργου δεν αλλοιώθηκε, καθώς δεν δέχθηκε ιδιαίτερες επεμβάσεις. Ωστόσο, υπέστη κάποιες ζημιές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ιδιαίτερα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, παραμονή της ομαδικής εκτέλεσης των κατοίκων των Γιαννιτσών. Τις ζημιές αυτές επιδιορθώνει τώρα ο δήμος.

«Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, ώστε το μνημείο να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρχαιολόγος, Μαρία Τριανταφυλλίδου.

Οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στα Γρεβενά, με τη δημοτική αρχή να επιδεικνύει με υπερηφάνεια το νέο Πύργο Ρολογιού της πόλης. «Επαναφέραμε το ρολόι στην αρχική του μορφή. Είναι ξεχωριστό και έντονα δεμένο με τους Γρεβενιώτες. Το περιφρουρούμε, το αγαπάμε και το αγκαλιάζουμε γιατί σηματοδοτεί την ιστορία της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος.

Το ρολόι, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, αναπαλαιώθηκε από τον δήμο Γρεβενών προκειμένου να αναδειχτούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. "Δημοτικόν Ωρολόιον ή Ωρολόιον της Πόλης" αναγράφουν συχνά οι παλιές αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών.

Πρωτοχτίστηκε το 1776, γκρεμίστηκε το 1820 από τους Τούρκους που εκστράτευσαν εναντίον του Αλή Πασά, λίγα χρόνια αργότερα ξαναχτίστηκε από το Νουρή Πασά, απόγονο των αρχικών κτητόρων και πήρε τη σημερινή μορφή του ως ρολογιού το 1906.

Το ρολόι αυτό, "μάρτυρας" όλων των ιστορικών εξελίξεων της πόλης των Γρεβενών, εδώ και καιρό κοσμεί το λογότυπο του Δήμου.

Αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας αποτελούν και τα ρολόγια που βρίσκονται στις πόλεις της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και της Ξάνθης. Οι δείκτες τους να συνεχίζουν να κινούνται υπενθυμίζοντας στους κατοίκους πως ο χρόνος «ρέει».

Στη Βέροια, όμως, όπου η πιο χαρακτηριστική πλατεία της έχει το όνομα πλατεία Ωρολογίου, ο Πύργος με το Ρολόι, από τον οποίο και πήρε το όνομά της η πλατεία, δεν σώζεται πλέον.


Η ΧΑΩΔΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Ανάλυση της θεμελιακής έννοιας «Λόγος»

Την εποχή, που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο τμήματα, Δυτική και Ανατολική, ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνος, ο αποκαλούμενος Μέγας, ευνόησε για τους δικούς του λόγους την επέκταση της τότε αναπτυσσόμενης χριστιανικής θρησκείας. Οι ηγήτορες της νέας αυτής θρησκείας, παρακλάδι της ιουδαϊκής με τις όποιες δογματικές διαφορές, είχαν τη διορατικότητα να αντιληφθούν, ότι κάθε προσπάθειά τους θα ήταν μάταιη και αναποτελεσματική, άν δεν έδειχναν, ότι η νέα αυτή θρησκεία ήταν μία εξέλιξη της μέχρι τότε επικρατούσας λατρείας. Δεν αρκέσθηκαν όμως μόνο σ' αυτό, αλλά διάφοροι ταγοί της νέας θρησκείας προσπάθησαν να συνενώσουν με διάφορους τρόπους την αρχαία Φιλοσοφία με τη νέα και ανερχόμενη τότε χριστιανική θεολογία.

Ας δούμε την οντολογική και κοσμολογική βάση του τρόπου, με τον οποίο βλέπουν την πραγματικότητα τα δύο αυτά, τόσο διαφορετικά στην Ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, ιστορικά μεγέθη, ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός. Και συγκεκριμένα την έννοια «Λόγος», την οποία ο δεύτερος ταύτισε με το θεό του.

Ο Λόγος στον Ηράκλειτο και τον Ιωάννη

Ο Ηράκλειτος, ο μεγαλύτερος ίσως στοχαστής της περιόδου αυτής, διατύπωσε τα πασίγνωστα αποφθέγματά του.

1.. «Ουκ εμού, αλλά του λόγου ακούσαντας ομολογείν σοφόν εστιν εν πάντα είναι.» (Όχι εμένα, αλλά τον λόγο αφού ακούσετε, είναι σοφό να ομολογήσετε ότι ένα τα πάντα είναι), 26 (50). Οι αριθμοί παρουσιάζουν τη σειρά των αποσπασμάτων του Ηράκλειτου, ο πρώτος αρθιμός, όπως τα κατέταξε ο Ρούσσος και ο εντός παρενθέσεως, όπως τα κατέταξε ο Αξελός.

Και ο «λόγος» αναφέρεται πολλές φορές στα αποσπάσματα που διασώθηκαν, με κύριο απόσπασμα αυτό, που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανένα, ότι είναι δικό του:

2. «Εν το σοφόν· επίστασθαι γνώμην οτέη εκυβέρνησε πάντα δια πάντων.» (Ένα το σοφό· να κατέχεις την ιδέα, που κυβερνά τα πάντα μέσα από τα πάντα), 85 (41). Επίσης το επόμενο:

3. «Εν το σοφόν μούνον λέγεσθαι ουκ εθέλει και εθέλει Ζηνός όνομα.» (Ένα και μόνο το σοφό δεν θέλει και θέλει να λέγεται με το όνομα του Δία), 84 (32). Και το τελευταίο:

4. «Του λόγου τούδ' εόντος αιεί αξύνετοι γίνονται άνθρωποι, και πρόσθεν η ακούσαι και ακούσαντες το πρώτον· γινομένων γαρ πάντων κατά τον λόγον τόνδε απείροισιν εοίκασι πειρώμενοι και επέων και έργων τοιουτέων οκοίων εγώ διηγέομαι κατά φύσιν διαιρέων έκαστον και φράζων όκως έχει· τους δε άλλους ανθρώπους λανθάνει οκόσα εγερθέντες ποιούσιν όκωσπερ οκόσα εύδοντες επιλανθάνονται.» (Μολονότι ο λόγος αυτός υπάρχει πάντα, ασύνετοι γίνονται οι άνθρωποι, και πριν τον ακούσουν και αφού τον ακούσουν για πρώτη φορά, κι ενώ γίνονται τα πάντα κατά το λόγο τούτο, με άπειρους μοιάζουν, κι ας έχουν πείρα και από λόγια και από έργα τέτοια, όπως αυτά που εγώ εξηγώ, διαχωρίζοντας το καθένα κατά την φύση του και λέγοντάς το όπως έχει. Όμως οι άλλοι άνθρωποι λησμονούν όσα ξυπνητοί κάνουν, όπως και όσα κάνουν κοιμισμένοι, δηλαδή ο λόγος είναι αυτός που πάντοτε υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι δεν τον ακολουθούν), 1(1).




«Ξυν νοώ λέγοντας ισχυρίζεσθαι χρητώ ξυνώ πάντων όκωσπερ νόμω πόλις και πολύ ισχυροτέρως». (
Aπόσπασμα 114). (Για να μιλήσουμε με την κοινή λογική, λέμε, ότι πρέπει να στηριζόμαστε στο Λόγο, ο οποίος διευθύνει τα πάντα, όπως η πόλις στηρίζεται στο νόμο και ακόμη μάλιστα πολύ ισχυρότερα.) Ο πίνακας στον οποίο εικονίζεται ο Ηράκλειτος είναι του Johan Moreelse, ιζ΄ αι.

Το μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει από αυτά τα αποσπάσματα ήταν και είναι ακόμη, τί εκφράζει ο λόγος, ποιά είναι η αλληγορική του έννοια; Είναι μία ερώτηση, στην οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί μία απάντηση τέτοια, που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τον Αξελό «ο Λόγος είναι αυτό που συνδέει τα φαινόμενα μεταξύ τους, που τα συνδέει ως φαινόμενα ενός και μόνου Σύμπαντος, κι αυτό που συνδέει την ομιλία με τα φαινόμενα. Ο “Λόγος” είναι ένας σύνδεσμος». Περίπου το ίδιο αναφέρει και ο Ρούσσος θεωρώντας, ότι ο ίδιος ο Ηράκλειτος «μας υποχρεώνει να δεχτούμε το λόγο σαν αυθυπόστατο αντικείμενο, ανεξάρτητο από τον φορέα του» και ότι το «εν» δεν ταυτίζεται με τα «πολλά», αλλά πρέπει να θεωρείται σε καθαρά οντολογικό πεδίο, όπου το «εν» είναι το γενικό και τα «πάντα» τα επί μέρους στοιχεία του ενός.

Ο Πανέρης επίσης θεωρεί, ότι: «Σχετικά με το λόγο ο Ηράκλειτος στη θέση τής έντονα νοητικής θεότητας βάζει μία νοητική αρχή, το “λόγο”», ενώ ο Βέϊκος πιστεύει, πως: «Ο λόγος προβάλλεται σαν ένα σήμα, που δηλώνει την αιώνια αλήθεια, όσο και τον αιώνιο κοσμικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο γίνονται τα πάντα. Ο λόγος είναι ουσιαστικά ο συνδετικός αρμός όλων των πραγμάτων και των ανθρώπων, ο κοινός παράγοντας, που διαπερνά και διέπει τα πάντα.» Οι Kirk και συνεργάτες γράφουν, ότι: «Αυτό που πρέπει να αναγνωρισθεί είναι ο “λόγος”, που ίσως πρέπει να τον ερμηνεύσουμε ως ενοποιητική αρχή ή συμμετρική διάταξη των πραγμάτων, κάτι που σχεδόν θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “δομικό σχέδιο”, τόσο ατομικό όσο και γενικό. Ο λόγος φαίνεται να έχει το ίδιο εύρος εφαρμογής με το πρωταρχικό κοσμικό συστατικό, την φωτιά.»

Συνοψίζοντας όλα τα προαναφερθέντα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι κατά τον Ηράκλειτο ο «Λόγος» είναι η άφατη, αμορφοποίητη και παντοδύναμη συμπαντική ενέργεια, όσα και αν είναι τα τυχόν επί μέρους Σύμπαντα, που υπάρχουν ως υποσύνολα ενός Συμπαντικού συνόλου, που επικοινωνούν μεταξύ τους στο εσωτερικό του, από την οποία εκπορεύεται κάθε υλική και νοητική ύπαρξη. Ο «Λόγος» είναι μέσα στο Σύμπαν [«είναι σοφό να ομολογήσετε ότι ένα τα πάντα είναι...» 85(41)], με τον τύπο εν-πάντα δηλώνεται όχι μόνον ότι τα πάντα αποτελούν ενότητα, αλλά και το ότι το ον νοείται κινούμενον αμφίδρομα.

Είναι η ουσία του, η δημιουργική δύναμη [26(50) «ένα το σοφό, να κατέχεις την ιδέα που κυβερνά πάντα μέσα από τα πάντα...»], είναι η ταυτοποιημένη έννοια της Φύσης και των άπειρων δυνατοτήτων της [1(1) «...μολονότι ο λόγος αυτός υπάρχει αιώνια, ασύνετοι γίνονται οι άνθρωποι, και πριν τον ακούσουν και αφού τον ακούσουν για πρώτη φορά, κι ενώ γίνονται τα πάντα κατά το λόγο τούτο...»], δεν είναι κάποια εξωτερική υπερφυσική δύναμη που προστάζει: αυτό επεξηγεί ο ίδιος ο Ηράκλειτος στο πιο κάτω απόσπασμά του: 51(30) «Κόσμον τόνδε τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ΄ ην αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα.» [Τον κόσμο τούτο, τον ίδιο για όλους, ούτε θεός ούτε άνθρωπος τον έκανε, αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι φωτιά αειφόρος, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.] Από αυτό το απόσπασμα αλλά και από τα 29(53), 51(40), 75(92), 77(67), 86(5), 91(108) και 96(24) φαίνεται, ότι ο Ηράκλειτος εκτός από το «Λόγο» δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις, όπως π.χ. θεότητες, που μπορούν να δράσουν έξω και πέραν των φυσικών δυνάμεων του Σύμπαντος. Είναι σαφής η τοποθέτησή του για τον ανθρωποκεντρισμό της θεότητας, όπως τούτο γίνεται απολύτως εμφανές από το απόσπασμα 77, που αναφέρει: «Ο θεός ημέρη ευφρόνη, χειμών θέρος, πόλεμος ειρήνη, κόρος λιμός· αλλοιούται δε όκωσπερ πυρ ο οκόταν συμμιγή θυώμασιν, ονομάζεται καθ΄ ηδονήν.» (Ο θεός μέρα νύχτα, χειμώνας θέρος, πόλεμος ειρήνη, κόρος λιμός· αλλοιώνεται όπως το πυρ, που όταν σμίξει με θυμιάματα, ονομάζεται κατά τη μυρωδιά του καθενός.)

Από το απόσπασμα αυτό είναι απολύτως σαφές, ότι ο Ηράκλειτος πιστεύει, ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν τις θεότητες στην εποχή του αλλά και αργότερα, στην εποχή της δημιουργίας των μεγάλων θρησκειών τού σήμερα, ανάλογα με τις επιδράσεις των διαφόρων φαινόμενων, φυσικών ή τεχνητών, όπως π.χ. ο πόλεμος, όπως πολύ εύστοχα το παραλληλίζει με την ονομασία του θεού ανάλογα με τη μυρωδιά των θυμιαμάτων.

Την έννοια αυτή του «Λόγου» φαίνεται, ότι ο ανθρώπινος νους ως σήμερα δεν είναι σε θέση να τη συλλάβει και να την εξηγήσει, γι΄ αυτό την ταυτίζει με το θεό, όπως ο καθένας τον φαντάζεται ή θα τον ήθελε να είναι ανάλογα με τις προσωπικές του υπερβατικές απόψεις.

Ο «Λόγος» θα μπορούσε να λεχθεί, ότι είναι το «μηδέν», αν ήταν δυνατόν να προσδιορισθεί αυτό. Όμως άλλο η μαθηματική έννοια του μηδενός και άλλο η κοσμολογική. Είναι άραγε δυνατόν να υπάρχει «μηδέν» στο Σύμπαν; Αλλά αν υπάρχει, τότε θα υπήρξε κάποτε, έστω και για μία στιγμή, δημιουργία από το μηδέν. Σήμερα όμως πιστεύουμε, ότι από το μηδέν τίποτε δεν μπορεί να δημιουργηθεί, και αυτό είναι μία γνώση και της σημερινής Επιστήμης αλλά και των αρχαίων φιλοσόφων και ερευνητών του κοσμολογικού γίγνεσθαι. Εκτός πλέον αν υπάρχει κάποιο άλλο μηδέν, άγνωστο, απροσδιόριστο και ακατανόητο για το δικό μας το περιορισμένο μυαλό στα όρια του μικρόκοσμού μας επί της γης.







Φιλόσοφος (φίλος και σοφία) είναι αυτός, που αγαπά τη σοφία, που αγαπά τη γνώση. Πρώτος χρησιμοποίησε τη λέξη ο Πυθαγόρας, ο οποίος αυτοαποκαλούνταν φιλόσοφος, δηλαδή εραστής της σοφίας και όχι σοφός. (Στην εικόνα «Η Φιλοσοφία» του Ραφαήλ).


Ο Αξελός λέγει: «Το είναι του θεού βρίσκεται στο γίγνεσθαι. Ο θεός είναι σε κίνηση, μεταβάλλεται παραμένοντας ο ίδιος. Το γίγνεσθαι είναι θείο. Ο θεός είναι ενωμένος με το Λόγο, με τον κόσμο, με την φωτιά, είναι η ενότητα των αντιθέτων.» Άν λοιπόν η αλληγορική έννοια της Προμηθεϊκής φωτιάς είναι η μεταφορά της Συμπαντικής γνώσης στον άνθρωπο, τότε θα ήταν δυνατόν να ισχυρισθεί κανείς, ότι ο «Λόγος» είναι η έκφραση του φορέα αυτής της φωτιάς. Από τα πιο πάνω αποσπάσματα 26(50) και 85(41) φαίνεται αμέσως, πως «...τα πάντα είναι ένα» και πως «ένα το σοφό, να κατέχεις την ιδέα που κυβερνά τα πάντα μέσα από τα πάντα», δηλαδή κατά τον Αξελό «...η θεότητα είναι η συμπαντική σοφία... είναι το νόημα του κόσμου... σαν νόημα που είναι, ενώνεται με το λόγο.»

Η χαώδης απόσταση του χριστιανικού «Λόγου»

Αυτή την καθαρά φυσιοκρατική άποψη του Ηράκλειτου την παραλλήλισαν και ακόμη την ταυτίζουν με την άποψη του «κατά Ιωάννην» Ευαγγελίου, όπως αναφέρεται πιο κάτω: «Εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο λόγος. Ούτος ην εν αρχή προς τον θεόν, πάντα δι' αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν, εναυτώ ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων.» (Βλ. Ο Λόγος βρίσκεται μέσα στο Σύμπαν).

Η θεολογική ερμηνεία του πιο πάνω κειμένου, όπως την εξηγεί ο Τρεμπέλας, είναι η εξής: «Κατά την αρχήν της δημιουργίας υπήρχεν ο υιός του Θεού, που εγεννήθη από τον πατέρα ως άπειρος και ζωντανός λόγος από απειροτέλειον και πάνσοφον νουν. Και ο λόγος ως δεύτερον πρόσωπον της θεότητας υπήρχεν αχώριστος από τον Θεόν και ήτο πάντοτε πλησιέστατα προς αυτόν. Και ήτο Θεός τέλειος ο λόγος. Ούτος υπήρχε κατά την αρχήν της δημιουργίας ενωμένος προς τον θεόν. Όλα τα δημιουργήματα έγιναν δια της συνεργασίας του με τον πατέρα και χωρίς αυτόν δεν έγινεν ούτε το παραμικρό από όσα έχουν γίνει. Είχε μέσα του ζωή, και αυτός ως πηγή της ζωής δημιούργησε και συντηρεί κάθε ζωή. Δια τους λογικούς δε ανθρώπους ήτο εξ αρχής και το πνευματικόν και ηθικόν φως, που φωτίζει τον νουν τους και οδηγεί εις την αλήθειαν.»











Ο φυλακισμένος φιλόσοφος παραστεκόμενος από τη Φιλοσοφία. (Μικρογραφία χειρογράφου, που περιέχει τα έργο του μεταφραστή του Αριστοτέλη,
Boηθίου. Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας. Bλ. Ένα χρονικό του διωγμού των φιλοσόφων διά μέσου των αιώνων).

Η σχολαστική μελέτη των αποσπασμάτων του Ηράκλειτου και η παράλληλη συγκριτική μελέτη του ευαγγελικού αποσπάσματος δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τη χαώδη εννοιολογική απόσταση, που υπάρχει μεταξύ των δύο εννοιών. Εξετάζοντας και πάλι το απόσπασμα 85(41), («Ένα το σοφό, να κατέχεις την ιδέα που κυβερνά τα πάντα μέσα από τα πάντα») και συνδυάζοντάς το με το 26(50) («...του λόγου ακούσαντας ...τα πάντα είναι ένα») γίνεται αμέσως αντιληπτό, πως ο «Λόγος» είναι η διαρκής και δημιουργική εσώτατη ουσία των δυνάμεων της Φύσης, «ο οικουμενικός δεσμός, το φως που καθιστά δυνατή την αποκάλυψη του είναι εν τω γίγνεσθαι της ολότητας» κατά τον Αξελό, ενώ από άλλους συγγραφείς αναφέρεται ως παγκόσμιος και καθολικός νόμος, που έχει ως αρχή και αφετηρία την ουσία της Φύσεως, και ότι οι νόμοι της Φύσεως είναι αναγκαστικοί, δηλαδή αναπότρεπτοι και συγχρόνως αιώνιοι και απαράβατοι και αποτελούν την «φωνή της Φύσεως» από το εσωτερικό και βαθύτερο είναι των όντων.

Δηλαδή τα φυσικά όντα, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και ο άνθρωπος, εξελίσσονται και αναπτύσσονται ελεύθερα σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και χωρίς περιορισμούς. Άλλωστε και από τους αρχαίους Έλληνες διατηρούμε παρακαταθήκες για την φύση μας. Ο σοφιστής Αλκιδάμας έλεγε: «Ελεύθερους αφήκε πάντας ο Θεός, ουδένα δούλον η φύσις πεποίηκε», ενώ ο Αριστοτέλης σημείωνε, ότι η δουλεία είναι αντίθετη στην Φύση, γιατί μόνον οι ανθρώπινοι νόμοι δημιουργούν άλλους δούλους και άλλους ελεύθερους. Στην Φύση δεν υπάρχει τέτοια διάκριση. Και ο Πλάτων στον «Ιππία» παρατηρεί: «Ηγούμαι εγώ ημάς συγγενείς τε και οικείους και πολίτας άπαντας είναι φύσει ου νόμω.» Ο φυσικός νόμος δεν κάνει καμμιά διάκριση ανάμεσα στα όντα και τις μορφές της δημιουργίας και βοηθάει στη αδιάκοπη εξέλιξή τους. Η πηγή της ελευθερίας λοιπόν βρίσκεται μέσα στην ίδια τη σύνθεση της ουσίας της Φύσης. Είναι με άλλα λόγια ιδιότητα αυτού του ίδιου του πνεύματος.

Αυτή η ελληνική θέση για το «Λόγο» δεν πρέπει να συγχέεται με το «Λόγο» του Ιωάννη, που είναι ο ενσαρκωμένος υιός του Πατέρα-Θεού, του «Πάνσοφου νου». Ο Ηράκλειτος συνέλαβε και εξέφρασε το νόημα της ολότητας του κόσμου, αυτήν την ολότητα που είναι αιώνια και καθόλου δημιούργημα ενός υπερβατικού όντος, ενώ αντίθετα η βιβλική θεολογία και κατ΄ επέκταση η χριστιανική πιστεύει σε έναν κόσμο, που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από έναν εξωσυμπαντικό, πάνσοφο και ασφαλώς υπερβατικό Θεό, αυτόν που έκανε όλους τους ευφυείς σχεδιασμούς, σύμφωνα με τη σημερινή ορολογία, μια εξωσυμπαντική θεία πρόνοια, που κυβερνά τον κόσμο έξω από το Σύμπαν, που έχει λόγο για τον τρόπο συμπεριφοράς και διαβίωσης των επί της γης κι όπου τυχόν αλλού πλασμάτων, που ρυθμίζει τις ζωές και την τύχη τους. Ένα θεό, ο οποίος επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση του δημιουργικού πνεύματος μόνον, ως εκεί που δεν ενοχλεί τις δογματικές και απόλυτες θέσεις των επί της γης εκπροσώπων του. Δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για όσα αναφέρθηκαν τα τρία πρώτα εδάφια του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ο «Λόγος» του Ευαγγελίου είναι αυτός ο ίδιος ο θεός προσωποπαγής (...και θεός ην ο Λόγος) και ενσαρκωμένος με τη μορφή του υιού. Ο «Λόγος» του ευαγγελιστή είναι αυτός που δημιουργεί τα πάντα αναλλοίωτα εις το διηνεκές. Αντίθετα ο Λόγος του Ηράκλειτου υπάρχει μέσα στην ουσία του συμπαντικού γίγνεσθαι, που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναζήτηση διαφορετικών μορφών και αλλαγή των υφισταμένων, σε μια διαρκή, εξελικτική δημιουργία, νέων τελειότερων μορφών. Ένας «Λόγος» άυλος, α-προσωποπαγής, διάχυτος σε κάθε μόριο του Σύμπαντος, αφού «εν πάντα είναι».

Η Ηρακλείτεια φιλοσοφία πιστεύει στο ενιαίον του Σύμπαντος, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος είναι ένα μικρό παρακλάδι, ενός Σύμπαντος που κανένας δεν έφτειαξε ποτέ, που υπήρχε πάντα και θα υπάρχει αιωνίως σε ένα συνεχές και αειφόρο γίγνεσθαι, όπως φαίνεται στο απόσπασμα 51(30) που προαναφέρθηκε. («Τον κόσμο τούτο, τον ίδιο για όλους, ούτε κάποιος θεός ούτε άνθρωπος τον έκανε, αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι αιώνια ζώσα φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο».)

Επαληθεύει τους Έλληνες η σύγχρονη Φυσική

Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα της σύγχρονης Φυσικής κάθε υποπυρηνικό σωματίδιο σχετίζεται με όλα τα άλλα. Κανένα τους δεν είναι στοιχειώδες ή πρωταρχικό, αλλά το καθένα περιέχει κάτι από την ταυτότητα των άλλων. Από όσα σήμερα είναι γνωστά, το αρχέγονο Σύμπαν φαίνεται πως άρχισε από την απλούστερη θερμοδυναμική ισορροπία. Άρχισε σε μία κατάσταση απείρως υψηλής θερμοκρασίας, «ην και έστι και έσται πυρ αείζωον», και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια διαφορά στην πριν 2.500 χρόνια έννοια και τη σημερινή γνώση. Μέσα στην ιδέα του απείρου «Λόγου» η ιδέα του κόσμου σαν μία αιώνια φωτιά δεν φαίνεται να διαφέρει. Στην αρχέγονη φάση -δέχεται η σύγχρονη Φυσική- επικρατούσε τόσο υψηλή θερμοκρασία, ώστε ήταν αδύνατο να υπάρχει σύνθετος πυρήνας (απτόμενον μέτρα). Όσο όμως η πυρηνική φωτιά έσβηνε (αποσβεννύμενον μέτρα) και η θερμοκρασία έπεφτε, άρχισαν να σχηματίζονται σύνθετοι πυρήνες.

Σε ένα δηλαδή διαστελλόμενο Σύμπαν η οργανωμένη ενέργεια μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα, χωρίς να υπάρχει από την αρχή. Συνεπώς η κοσμική τάξη ξεπηδά από τη διαστολή του Σύμπαντος, που εξηγεί όχι μόνον την προέλευση της ύλης αλλά και την προέλευση της οργάνωσής της. Η αρμονία δηλαδή του Σύμπαντος και η αφθονία των φυσικών νόμων είναι ένα φαινόμενο καθαρά χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους φυσικούς. Όμως η θερμοκρασία στο Σύμπαν αυξάνει, με αποτέλεσμα την αύξηση της εντροπίας στην υψηλότερη τιμή της. Με την αύξηση λοιπόν της θερμοκρασίας οι διάφορες δυνάμεις που επενεργούν στην ύλη, καθώς λέει ο φυσικός Davies, αρχίζουν να χάνουν την ταυτότητά τους και στην «φανταστική» θερμοκρασία των 10 °C όλες οι δυνάμεις της Φύσης συγχωνεύονται σε μία υπερδύναμη. Σε αυτή τη θερμοκρασία όλα τα διαφορετικά υποατομικά σωματίδια χάνουν και αυτά την ταυτότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους εξαφανίζονται μέσα σε αυτό το φοβερό καμίνι.

Οι φυσικοί σήμερα τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα, ότι, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, τα σύνθετα υποατομικά σωματίδια διασπώνται αποκαλύπτοντας απλούστερα συστατικά, και οι πολύπλοκες δυνάμεις λειτουργούν με απλούστερο τρόπο. Ακόμη είναι πρόωρο να λεχθεί με βεβαιότητα, άν αυτές οι ιδέες είναι σωστές. Οι ενδείξεις όμως είναι ενθαρρυντικές. Στις αφάνταστα λοιπόν υψηλές θερμοκρασίες της δημιουργίας θα λειτουργούσε μόνο η υπερδύναμη και σε ελάχιστα είδη απλών σωματιδίων.

Αυτή όμως η θεωρία της σημερινής Φυσικής σε τι διαφέρει άραγε από την Ηρακλείτειο ρήση «...αλλά ην αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον»; Από την φωτιά, το πυρ, την ουσία του Σύμπαντος, το «Λόγο» δηλαδή, γίνονται τα όντα με την πύκνωση και την αραίωση, και όλα ξαναδιαλύονται από το τρομακτικό καμίνι της φωτιάς, έτσι που αυτή η ίδια η Φύση με την έννοια της φωτιάς αποτελεί το μοναδικό υπόβαθρο. Γιατί όλα χάνονται και δημιουργούνται με την φωτιά. Δηλαδή για τον Ηράκλειτο και για τη νεώτερη Φυσική ο κόσμος είναι αποτέλεσμα της φωτιάς, και η φωτιά γίνεται κόσμος. Το πυρ, η φωτιά, είναι η ενεργειακή δύναμη, ανάλογα με τη θερμοκρασία της «απτόμενη και αποσβεννύμενη» δημιουργεί η εξαφανίζει. Ο κόσμος, σε απάντηση στο αιώνιο ερώτημα, είναι αιώνια φωτιά, και η φωτιά, το πυρ, είναι η αρχή και το τέλος.

* * *

Από τη μικρή αυτή αναδρομή στην έννοια των δύο «Λόγων» φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια η εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στον Ηρακλείτειο «Λόγο» και εκείνον του ευαγγελιστή. Ο πρώτος αναφέρεται σε μία φυσική υπερδύναμη, που ξεκινάει και λειτουργεί με τους συμπαντικούς νόμους και διέπει το αέναο γίγνεσθαι και ο δεύτερος σε έναν υπερβατικό, εξωσυμπαντικό θεό, που δημιουργεί και κυβερνάει το Σύμπαν. Εναπόκειται στον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αποφασίσει, ποιός από τους δύο «Λόγους» πλησιάζει περισσότερο στην συμπαντική πραγματικότητα.

Βιβλιογραφικές επιλογές

- Αξελός, Κ., «Ο Ηράκλειτος και η Φιλοσοφία». (Μεταφ. Δ. Δημητριάδης.) Εκδ. «Εξάντας», 1962, σελ. 352.

- Αξελός, Κ., «Προς την πλανητική σκέψη». Εκδ. «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», 1985, σελ. 437.

- Βέϊκος, Θ., «Οι προσωκρατικοί». Εκδ. «Ελληνικά γράμματα», 1995, σελ. 253.

- Davies, P., «Θεός και μοντέρνα Φυσική». Μτφρ. Θ. Τσουκαλαδάκης. Εκδ. «Κάτοπτρο», 1983, σελ. 382.

- Κirk, G. S., Raven, J. E. and Schofield, M., «Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι», μτφρ. Δ. Κούρτοβικ, Εκδ. «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1990, σελ. 560.

- Πανέρη , Ι., Προσωκρατικοί φιλόσοφοι. Εκδ. Κωνσταντινίδη, Θεσσαλονίκη, 1986, σελ. 149.

- Πλάτων. «Ιππίας».

- Popper, K., Gigon, O. και Μιχαηλίδης, Κ. Π., Οι Προσωκρατικοί, Εκδ. «Imago», 1984, σελ. 362.

- Ρούσσος, Ε., «Ηράκλειτος, περί Φύσεως». Εκδ. «Παπαδήμα», Αθήνα, 1987, σελ. 211.

- Θανασουλόπουλος Κ.Κ., Η θεωρία της εξέλιξης στην φιλοσοφία του Εμπεδοκλή.

- Τρεμπέλας, Π.Ν., «Η Καινή Διαθήκη», Αθήνα, 1982.



Κώστας Θανασουλόπουλος

Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

21.1.2010

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ


“Να καταγγείλουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20/1/10


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Τα Σκόπια έχουν εναγάγει την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την άρνησή της στο Βουκουρέστι να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Γκρουέφσκυ επισπεύδει τη διαδικασία της Χάγης και επιμένει να «ταΐζει» τους συμπολίτες του πλαστικό μακεδονισμό την ώρα που η ανεργία τους έχει εκτοξευθεί στο 40%.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να θωπεύει την σκοπιανή προκλητικότητα και να ψάχνει δικηγόρους για τη Χάγη ενώ μπορεί να πράξει το απλό και καταλυτικό της νομικής βάσης της προσφυγής τους: να καταγγείλει την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία.
Η Συμφωνία αυτή 7ετούς διαρκείας για την εξεύρεση λύσης στην ονομασία έληξε άπρακτη το 2002 αλλά παρατείνεται αυτομάτως εφ? όσον καμία από τις δύο πλευρές δεν την καταγγέλλει. Η Συμφωνία ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων εξ αρχής, παραβιάζεται έκτοτε συστηματικά και κατ? εξακολούθηση από τα Σκόπια χωρίς ποτέ η Ελλάς να έχει καταγγείλει τις παραβιάσεις και παρατείνεται χωρίς κανένα απολύτως συμφέρον της Ελλάδος.
Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταγγελία της η οποία οδηγεί και στην αυτόματη απόρριψη της σκοπιανής προσφυγής.
Οφείλει να το πράξει αμελητί διότι η καταγγελία επιφέρει τις συνέπειές της 1 έτος μετά την κατάθεσή της.

20.1.10

Βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Φεγγάρι


Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε μια ασφαλή τοποθεσία στην επιφάνεια της Σελήνης που έχει όλες τις προϋποθέσεις για ίδρυση διαστημικής αποικίας ή εγκατάσταση διαστημικού σταθμού.

Πρόκειται για μια ‘βαθούλωμα’ ανάμεσα στους λόφους που είναι γνωστοί ως «Μάριους». Είναι πλάτους 65 τ.μ. και από ότι κατάφεραν να μετρήσουν το βάθος της είναι πάνω από 80 μέτρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό το άνοιγμα με τη μορφή τρύπας είναι ιδανικό, αφού δημιουργεί ένα είδος σπηλιάς που προστατεύεται από ακραίες θερμοκρασίες αλλά και από ενδεχόμενη πτώση μετεωριτών.

Βέβαια αποτελεί μια ‘πρωτόγονη’ μορφή μελλοντικής κατοικίας αλλά εντούτοις είναι εντελώς απαραίτητη για την πρώτη αποικία.

Η σπηλιά αυτή δεν είναι η μοναδική στο Φεγγάρι, έχει, όμως, το πλεονέκτημα ότι καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της και το υλικό της φαίνεται αρκετά συμπαγές.

Σπήλαια σε μορφή κυλίνδρων υπάρχουν στη Γη αλλά έχουν εντοπιστεί ορισμένα και στον Άρη.

Σύμφωνα με το CNN, η NASA παρουσίασε τα νέα σχέδια για επιστροφή στο Φεγγάρι μέχρι το 2020 και τη δημιουργία διαστημικών σταθμών και αποικιών μέχρι το 2025.

Η κρίση στα Ιμια, ο ρόλος των ΗΠΑ


Πώς η παρέμβαση των Αμερικανών απέτρεψε τον πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας, οι ελληνικές αδυναμίες και οι λεπτομέρειες της απεμπλοκής «E» 10/10/2009

Σημαντικά ντοκουμέντα από απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της κρίσης των Ιμίων αποκαλύπτει το βιβλίο των δημοσιογράφων Α. Ελλις και Μ. Ιγνατίου «Ιμια: τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικανών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης τις στιγμές της κρίσης των Ιμίων και κάτω το εξώφυλλο του βιβλίου των δημοσιογράφων Μ. Ιγνατίου και Α. Ελλις που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της.
Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης τις στιγμές της κρίσης των Ιμίων και κάτω το εξώφυλλο του βιβλίου των δημοσιογράφων Μ. Ιγνατίου και Α. Ελλις που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της.

Από τα αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτονται πτυχές της αμερικανικής διπλωματικής παρέμβασης που απέτρεψε τον πόλεμο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναδεικνύονται οι αδυναμίες που έδειξε το ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα για τον χειρισμό τέτοιου μεγέθους κρίσεων, αλλά και οι λεπτομέρειες της περίφημης συμφωνίας απεμπλοκής από τα Ιμια και επιστροφής στο status quo ante.

Η κρίση στα Ιμια, ο ρόλος των ΗΠΑ

Παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από το βιβλίο:

Ο Τάλμποτ εγκαλεί τον Σημίτη και θεωρεί κερδισμένη την Τουρκία
«Μετά το τέλος των κρίσεων, οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνηθίζουν να συντάσσουν ένα κείμενο με το οποίο αποτιμάται η αμερικανική προσπάθεια και το οποίο χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο. Στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων, το έργο αυτό ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ.

Ο κ. Τάλμποτ θεωρεί ότι το επεισόδιο κατέληξε με κερδισμένη την Τουρκία και την κ. Τσιλέρ ...

... Ο Τάλμποτ εγκαλεί, με καθόλου διπλωματικό τρόπο, τον Ελληνα πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «η υπόσχεση του Σημίτη στη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου να διατηρήσει τη σημαία στη θέση της αποδείχτηκε ενοχλητικό βάρος, όταν υποχώρησε από τις θέσεις του...».

Το απόρρητο τηλεγράφημα αναφέρει:

Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 1996, ώρα 22:27

Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον

Προς: Ολες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές, Προτεραιότητα.

Επίσης: Στη CIA, NSA και DIA, Ουάσιγκτον, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), All PolAds Collective. Και στους: Verschbow, Beers, Tenet και Fried.

Θέμα: Ανάλυση Πληροφοριών και Ερευνας: Ελλάδα / Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες αντεγκλήσεις για τα Ιμια

« ... Καθώς ο στόχος της Τουρκίας (προηγούμενο καθεστώς) ήταν πιο περιορισμένος από την απόπειρα τετελεσμένου γεγονότος της Ελλάδας, η πρωθυπουργός Τσιλέρ μπόρεσε να διακηρύξει τη νίκη της ... «.

7. Στην Ελλάδα, η νίκη του Σημίτη στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης στις 31 Ιανουαρίου αποκρύπτει την οργή πολλών βουλευτών, ακόμη και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη θεωρούμενη ελληνική ταπείνωση ... «.

« ... Η μεταχείριση της Αμερικής ως αποδιοπομπαίου τράγου δεν θα είναι αρκετή για τους Ελληνες εθνικιστές, οι οποίοι επιθυμούν να επιρρίψουν ευθύνες και εσωτερικά. Ο ad hoc χαρακτήρας των ενεργειών της Ελλάδας στα Ιμια και η κοινοβουλευτική ρητορική που τις υποστήριξε προετοίμασαν την ήττα της Ελλάδας.

Οι ελληνικές δυνάμεις φαίνεται να κατέλαβαν τα Ιμια χωρίς την έγκριση του υπουργού Αμυνας Αρσένη, πόσω μάλλον του Σημίτη, και η επακόλουθη αμυντική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο κακού συντονισμού στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τις λιγοστές τελευταίες ώρες. Η υπόσχεση του Σημίτη στη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου να διατηρήσει τη σημαία στη θέση της αποδείχτηκε ενοχλητικό βάρος όταν υποχώρησε από τις θέσεις του ... «

« ... Και τα δύο υπουργεία Εξωτερικών φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να συνεργαστούν με τις πρεσβείες στην Αθήνα και την Αγκυρα για την αποτροπή περαιτέρω εντυπωσιασμών από δημοσιογράφους, περιβαλλοντικές ομάδες και καιροσκόπους πολιτικούς στους βράχους των Ιμίων ή οπουδήποτε αλλού. Ομως, ο αριθμός των ακατοίκητων νησίδων κατά μήκος των συνοριακών υδάτων καθιστά το καθήκον αυτό ουσιαστικά αδύνατον να υλοποιηθεί.

Παρότι η Αγκυρα προτείνει τον διάλογο για τη διάθεση των νησίδων του Αιγαίου, η Αθήνα αρνείται τις συνομιλίες, φοβούμενη μήπως υπονομεύσει τις νόμιμες αξιώσεις της και απολέσει περαιτέρω το κύρος της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στον άχαρο ρόλο του υποκατάστατου των άμεσων, διμερών διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ο ρόλος αυτός είναι, παρ’ όλα αυτά, καίριος προκειμένου να μην επαναληφθεί το επεισόδιο των Ιμίων.

Υπογραφή: Τάλμποτ»

Ο Πάγκαλος για το θέμα της σημαίας
«Λίγες ημέρες μετά την κρίση, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα της σημαίας:

«Η συμφωνία ως προς το τελευταίο σκέλος είναι η απομάκρυνση των δύο αγημάτων. Μου επαναλαμβάνει (ο Χόλμπρουκ) δύο φορές ότι οι Τούρκοι δεσμεύονται με τρεις λέξεις: όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες επί των νήσων ή στην περιοχή στην άμεση γειτνίαση των νήσων.

Νο boats, no flags, no men on the islands or in the proximity. Αυτό ήταν, μου το επανέλαβε επανειλημμένα, ότι θα εγγυηθεί ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν. Μου υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία όπως την περιγράφω. Αυτό δεν σήμαινε δέσμευση δικιά μας. Και πράγματι, δεν μας εζητήθη από τους Αμερικανούς αφαίρεση σημαίας και δεν τους υποσχεθήκαμε αφαίρεση σημαίας».

Η τηλεφωνική διαπραγμάτευση Κρίστοφερ - Πάγκαλου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και ο τρόπος που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρίστοφερ περιέγραψε σε απόρρητο τηλεγράφημά του το περιεχόμενο της τηλεφωνικής διαπραγμάτευσης που είχε με τον τότε ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο για την επίτευξη συμφωνίας απεμπλοκής.

« ... Ο Ελληνας υπουργός είχε συζητήσει το θέμα της σημαίας από την πρώτη στιγμή με τον Αμερικανό ομόλογό του, πριν αυτός αναχωρήσει για τον Καναδά και αφήσει στον Χόλμπρουκ τις διαπραγματεύσεις.

Οταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα της σημαίας, ο Πάγκαλος, που στην αρχή συζητούσε από θέση ισχύος, ήταν απόλυτος:

«Θα παραμείνει», του είπε.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, ο Κρίστοφερ επέμεινε και ο Πάγκαλος φέρεται να απάντησε ότι, κατά την άποψή του, «Οι ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν τη σημαία και η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει». Το περιεχόμενο της συζήτησης μαγνητοφωνήθηκε, όπως επιτάσσει ο σχετικός αμερικανικός νόμος, ενώ κρατήθηκαν και πρακτικά από τον διευθυντή Νοτιοανατολικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις 02:42 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, ο Αμερικανός διπλωμάτης Κέρι Κάβανο ενημερώνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πάγκαλος τοποθετήθηκε και στο θέμα της σημαίας, αλλά και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Κάβανο έγραψε τα εξής σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που υπέγραψε ο Γουόρεν Κρίστοφερ:

Ημερομηνία:31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 02:42

Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον

Προς: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα, Αμεση παράδοση « ... Σε απάντηση στα σχόλια του υπουργού (Εξωτερικών Κρίστοφερ), ο Πάγκαλος είπε ότι, σε ομιλία που είχε μόλις εκφωνήσει στη Βουλή, είχε επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 (έξι) μιλίων. Τόνισε στον υπουργό (Εξωτερικών Κρίστοφερ) ότι ήλπιζε πως αυτό θα έχει καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες ως προς το σημείο αυτό. Είπε ότι τα ελληνικά στρατεύματα στα Ιμια θα αποσύρονταν στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η σημαία θα παρέμενε.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ανέμενε πως οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν σύντομα τη σημαία και ότι η Ελλάδα δεν θα την αντικαθιστούσε.

Υπογραφή: Κρίστοφερ»

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Μανιφέστο Μίκη Θεοδωράκη


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:

Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις.

1) Κύπρος: Παρά το ότι ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με μεγάλη πλειροψηφία (70%), εν τούτοις τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που συνωμοτούν, ώστε με την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών να το επιβάλουν τελικά, μιας και η επικράτησή του εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ, που θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό στρατηγικό έρεισμα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους στην Μέση Ανατολή.

Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ακουστεί η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν συμφωνεί στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

2) Σκόπια: Δεν θα πρέπει να έχει για μας καμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι τα έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομά τους πολλά κράτη δια διάφορους εμφανείς λόγους. Στην πραγματικότητα όσοι το κάνουν, αγνοούν ή και περιφρονούν την ιστορική αλήθεια. Άγνοια ασυγχώρητη, που οδηγεί στην ουσιαστική γελοιοποίησή τους. Το γεγονός και μόνο ότι έτσι θα νομίζουν ότι με την επιλογή τους αυτή θα συνυπάρχουν με τα τρισέγγονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αποτελεί γι’ αυτούς αιτία χλευασμού και υποτίμησης της σοβαρότητάς τους. Και υποθέτουμε ότι είναι περιττό να επαναλάβουμε εδώ τα λόγια του ίδιου του πρώην Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι , η εθνικότητά τους Σλαυική και η γλώσσα τους ένα μείγμα Σλαυικής και Βουλγαρικής διαλέκτου.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας αφορά ως Έλληνες, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες των Σκοπιανών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Μακεδονία», ανακηρύσσοντας τους εαυτούς τους ως μοναδικούς απογόνους-κληρονόμους της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με το εύρημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να διεκδικούν χωρίς ντροπή τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας από δύση σε ανατολή χαράζοντας σαν σύνορα στον νότο τις παρυφές του Ολύμπου! Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να διατείνονται ότι η Θεσσαλονίκη, που την προορίζουν ως πρωτεύουσά τους, βρίσκεται σήμερα υπό ελληνική κατοχή!

Πρόκειται για ένα βλακώδες, αισχρό και προσβλητικό παραλήρημα, απέναντι στο οποίο το μόνο που ταιριάζει σ’ έναν υπεύθυνο λαό και ένα υπεύθυνο κράτος είναι η απόλυτη περιφρόνησή. Που σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε καμιά σχέση και ακόμα πιο πολύ καμμιά συζήτηση μαζί τους. Είτε μόνοι μας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ όπως γίνεται σήμερα. Και το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να δηλώσουμε καθαρά ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμμιά σχέση οικονομική και διπλωματική μαζί τους. Κλείνουμε τα σύνορα. Και δεν καταδεχόμαστε ούτε να τους εμποδίσουμε να μπουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που τόσο πολύ επιθυμεί την παρουσία ανάμεσά τους των γνήσιων απογόνων του … Μεγάλου Αλεξάνδρου. (***) Ας τους χαίρονται λοιπόν, μιας και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν την πλήρη εύνοια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη μεταβάλει μαζί με το Κόσοβο και τα μισά Σκόπια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στον κόσμο. Με άλλα λόγια αποτελούν ήδη ένα στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οι απειλές τους με στόχο τα εδάφη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

Μετά από όλα αυτά η συμμετοχή μας στις διαδικασίες που μας επιβάλλονται άνωθεν για δήθεν σύνθετες ονομασίες για όλες τις χρήσεις και πράσινα άλογα -γιατί αυτό που θα γίνει τελικά είναι να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία»- αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση, που θίγει την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι η στάση αυτή δεν ταιριάζει σε λαούς όπως ο δικός μας, που είχε το θάρρος να αντιταχθεί στους ισχυρούς σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους προστατεύοντας την ιστορία του, την τιμή και την υπερηφάνεια του.

3) Το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας. Μεταξύ των διεθνών οργανώσεων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε το «Ίδρυμα Σόρος», που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαυίας, τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποσύνθεσή της, την υποταγή στη Δύση της Ουκρανίας και που σήμερα αναμοχλεύουν τους εθνικισμούς στην Αλβανία προετοιμάζοντας το όραμα για την Μεγάλη Αλβανία με τη δημιουργία του Κοσόβου και με στόχο την Ήπειρο (Τσαμουριά) αλλά και στα Σκόπια με την ενίσχυση της προβολής της «Μακεδονίας του Αιγαίου». Όσον αφορά τη χώρα μας, με στόχο το χτύπημα της ελληνικότητας αποβλέπουν στην αποδιοργάνωση της συνοχής του ελληνικού έθνους ξεκινώντας από την παραμόρφωση ιδιαίτερα της σύγχρονης ιστορίας μας -πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821- και την εξάλειψη του ελληνικού πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου.

Ορισμένοι Έλληνες, ουσιαστικοί πράκτορες αυτών των ύποπτων διεθνών οργανώσεων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά. Έχουν διεισδύσει μέσα στους πλέον σημαντικούς και ευπαθείς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και στους κομματικούς χώρους έχοντας ήδη κατορθώσει να σταθεροποιήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα με την οικονομική ενίσχυση των ξένων και στηριζόμενοι στην άγνοια των πολλών και στην αποσιώπηση εκ μέρους των οπορτουνιστών έχουν ήδη προξενήσει μεγάλες βλάβες στην παραδοσιακή συνοχή του λαού μας τουλάχιστον ως προς τις παραδοσιακές του αξίες, που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Σε πείσμα όλων των δεινών που κατά καιρούς δοκιμάζουν την αντοχή του.

Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται. Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.

Αθήνα, 7.12.2009

Μίκης Θεοδωράκης

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ VETO

Οι Λαοί γράφουν Ιστορία μόνο όταν έχουν τη δύναμη να υψώνουν το ηθικό τους ανάστημα. Σήμερα δεν μας προσβάλλει μόνο η στάση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και η συμπεριφορά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, που απέναντί μας είναι ανιστόρητη, ανήθικη και εχθρική. Από την άποψη αυτή το VETO που μας χάρισαν μόνο και μόνο για να μας ελέγχουν και να μας έχουν στο χέρι, κατάντησε για μας «όπλο» φαρμακερό, γιατί μας μεταβάλλει σε ουσιαστικούς συνενόχους στην προσβλητική στάση τους απέναντι στη χώρα μας. Αν δεν περιφρονήσουμε όσους μας περιφρονούν, θα γίνουμε ένας λαός ανάξιος των αγώνων και των θυσιών του, ένας λαός ανάξιος της ιστορίας του. Ένας λαός με σκυμμένο το κεφάλι.

Οι Παμμακεδονικές οργανώσεις για το ‘μανιφέστο’ Θεοδωράκη

Ιανουάριος 13, 2010

Αξιότιμε κύριε Θεοδωράκη,

Εκ μέρους όλων των μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο σας απευθύνουμε θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια για τις θέσεις σας επί των εθνικών θεμάτων της γενέτειρας όπως εκφράστηκαν στο μανιφέστο της 7-12- 2009.

Οι Μακεδόνες του Εξωτερικού επικροτούμε και επαυξάνουμε τις θέσεις σας και σας βεβαιούμε πως κρατούμε πάντοτε υψηλά τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διατηρούμε αμέριστη και γνήσια αγάπη για την Πατρίδα.

Αγαπητέ κύριε Θεοδωράκη,

η αγάπη και η ευγνωμοσύνη όλων μας για τη μεγάλη προσφορά σας στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι δεδομένες, όμως θέλουμε να γνωρίζετε πως η φωνή σας για τα εθνικά θέματα αναπτερώνει τις ελπίδες μας και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Ευχόμαστε και άλλοι να μιμηθούν το παράδειγμα σας, να αντισταθούν σε ενέργειες εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και να υπερασπισθούν την ιστορική αλήθεια και κληρονομιά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και ευχές για ένα Ευτυχισμένο & Δημιουργικό 2010,

Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής-Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρος-Πρόεδρος Επιτροπής των Παγκοσμίων Παμμακεδονικών Ενώσεων

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου

Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Αθανασία Μπίσκα

Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου-Πάνος Σπηλιάκος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Επικοινωνία:

Email: ninagatz@comcast.net

Τηλ: 603-742-0466

Φαξ: 603- 617-2977