Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27.2.10

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτογράφηση των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα   
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση θα πρέπει να είναι ενήλικος κατά τον χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης και να μην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης 
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, παρά τις έντονες πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατατέθηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών και για το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές στους οικονομικούς μετανάστες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, την ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν:

Πρώτον, τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν νόμιμα και οι δύο στη χώρα μας επί τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια. Ως προϋπόθεση τίθεται οι γονείς τους να υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και να καταθέσουν αίτηση εγγραφής των παιδιών στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του, εντός τριών ετών το αργότερο από τη γέννησή τους.

Δεύτερον, τα παιδιά των αλλοδαπών που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση τουλάχιστον έξι τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα τριών ετών από την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους.

Για την υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων και αιτήσεων εγγραφής σε δημοτολόγιο, καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην παρ. 9 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, την ελληνική ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων του ή του ίδιου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

Με μικρές αλλαγές παραμένουν και οι αρχικές ρυθμίσεις για τις πολιτογραφήσεις. Ετσι, όπως ορίζεται στο άρθρο 2, ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση θα πρέπει: Πρώτον, να είναι ενήλικος κατά τον χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης. Δεύτερον, να μην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας του τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση κτλ.  
Τρίτον, να μην τελεί υπό απέλαση ή άλλη εκκρεμότητα του καθεστώτος νόμιμης παραμονής του στη χώρα.  
Τέταρτον, να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Θεσπίζονται παράλληλα και μια σειρά προϋποθέσεις, όπως είναι, πρώτον, να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, δεύτερον, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, κάτι για το οποίο συνεκτιμώνται η εξοικείωση με την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η επαγγελματική και εν γένει οικονομική δραστηριότητα, η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών του κτλ. Για τη διακρίβωση όλων αυτών των προϋποθέσεων, η αρμόδια Επιτροπή Πολιτογράφησης μπορεί να υποβάλει τους αλλοδαπούς και σε ειδική δοκιμασία (τεστ).

Τι είδε ο Γιαπωνέζος από το Διάστημα

Ένας αστροναύτης μας «ξεναγεί» στη Γη μέσω του Τwitter
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία
Ακόμη κι ένας αστροναύτης συνηθισμένος να βλέπει τα πράγματα από πολύ ψηλά δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του παρατηρώντας τη Γη από «το δωμάτιο με θέα», την κάψουλα που τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Αυτή τη συγκίνηση και πολλά συναισθήματα ακόμη θέλησε να μοιραστεί ο Σοΐτσι Νογκούτσι. Από 400 χιλιόμετρα ύψος και γυρνώντας γύρω από τη Γη με ταχύτητα 27.000 χλμ. την ώρα, ο Γιαπωνέζος αστροναύτης αποτύπωσε στον φακό του τον πλανήτη από ψηλά κι έστειλε τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Τwitter μαζί με ένα σύντομο σχόλιο για κάθε φωτογραφία. Ο πλανήτης από ψηλά δεν μας είναι άγνωστος· τον έχουν αποτυπώσει χιλιάδες φορές οι δορυφόροι. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που κάνει μια τέτοια δουλειά το ανθρώπινο μάτι- για να μας υπενθυμίσει ότι αυτός ο κόσμος μας είναι εύθραυστος. Σαν μια πολύτιμη λίθος στο σκοτάδι του Σύμπαντος.
Φωτογραφία
ΙΑΠΩΝΙΑ «Ακάσι Καϊκίο, η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα του κόσμου. Κοιτάξτε τη σκιά της στη θάλασσα»
Φωτογραφία
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ «Βρίσκομαι εξήντα ημέρες σε τροχιά και είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτήν την απίστευτη ακτή στην Παταγονία»
Φωτογραφία
ΤΟΥΡΚΙΑ «Ιδού πώς η Δύση συναντά την Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη»
Φωτογραφία
ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ «Οι διάφορες περιοχές της αραβικής ερήμου από το Διάστημα είναι πανέμορφες»
Φωτογραφία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ «Μια εικόνα από τον πλανήτη Άρη; Σίγουρα όχι. Πρόκειται για την αλμυρή έρημο στο Ιράκ»
Φωτογραφία
ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ «Το νερό είναι στα 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά φαίνεται καλά από 400 χιλιόμετρα ύψος»
Φωτογραφία
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Ο Σοΐτσι Νογκούτσι φωτογραφίζει τη Γη από το «Δωμάτιο με θέα», την κάψουλα που συνδέθηκε πριν από μερικές μέρες με τον διεθνή διαστημικό σταθμό

Συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στο Λίβανο

Άλλες έξι συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.
Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε άλλα έξι άτομα σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι δρούσαν ως κατάσκοποι του Ισραήλ, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας χθες Παρασκευή.

Η πηγή αυτή ανέφερε πως οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε τέσσερις χωριστές επιχειρήσεις αυτήν την εβδομάδα, ανακρίνονται σχετικά με το εάν έδιναν πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με μέλη της Χεζμπολάχ και τις κινήσεις τους.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους προηγμένες τηλεπικοινωνιακές συσκευές.

Την Τετάρτη, στρατιωτικός εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βάρος τριών Λιβανέζων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας έρευνας που εξελίσσεται εδώ κι ένα χρόνο και έχει οδηγήσει σε 27 συλλήψεις.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις συλλήψεις.

Η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από Ιράν και Συρία, έχει καλέσει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε βάρος όλων όσοι κατασκοπεύουν για λογαριασμό του Ισραήλ. Το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο το 2006 κι ενεπλάκη σε αιματηρές συγκρούσεις, επί 34 ημέρες, με μονάδες της Χεζμπολάχ και άλλων Λιβανέζικων παρατάξεων.

Το κύμα των συλλήψεων άρχισε τον Απρίλιο του 2009, με την προσαγωγή ενός πρώην ταξίαρχου της διεύθυνσης γενικής ασφαλείας.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο δίκτυο κατασκοπείας του Ισραήλ στη χώρα και ότι πολλοί από τους υπόπτους έπαιξαν ρόλους-κλειδιά στον εντοπισμό στόχων της Χεζμπολάχ για τα Ισραηλινά βομβαρδιστικά στον πόλεμο του 2006.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.




ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,

ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Την ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 στις 7:00 μ.μ

στο ξενοδοχείο PRESIDENT στη λεωφόρο Κηφισίας.



Το κίνημα , για Εθνική Αναγέννηση και Δημοκρατική Αντίσταση, που καθημερινά γιγαντώνεται,

από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, λέει:



- ΟΧΙ στο λαθρονομοσχέδιο, και τον εξισλαμισμό της Χώρας μας

- ΟΧΙ στην ομοσπονδοποίηση και το διαμελισμό της Ελλάδας

- ΟΧΙ στον ολιγαρχικό εκλογικό νόμο για χειραγωγούμενη Δημοκρατία

- ΟΧΙ στην καταλήστευση του Ελληνικού λαού.

- ΟΧΙ στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση της Τραπεζιτικής Χούντας

- ΟΧΙ στον Νέο-Οθωμανισμό και τον Εθνομηδενισμό



Η κρίση δεν θα γίνει η ΕΥΚΑΙΡΙΑ τους. Θα την κάνουμε ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τα σχέδια της Νέας Τάξης.



Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας και η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, οργανώνουν, μαζί με το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα και την Πατριωτική Αυτόνομη

Κίνηση Εκπαιδευτικών συγκέντρωση, για να απαντήσουμε στα σχέδια της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και των ντόπιων συνεργατών της, κατά του Ελληνικού Λαού, και του Έθνους,

για κατάργηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και της Λαικής Κυριαρχίας, και να απαιτήσουμε Κοινωνική Δικαιοσύνη.



Καλούμε κάθε πατριώτη, κάθε Έλληνα, να δώσει το Παρόν, στο ξενοδοχείο ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ για να διατρανώσουμε

προς πάσα κατεύθυνση, ότι.



- Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

- Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ είναι Α Δ Ι Α Π Ρ Α Γ Μ A Τ Ε Υ Τ Ε Σ

- Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡAΣΕΙ.



Η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.



- ΕΞΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Όλοι την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 στις 7:00 μ.μ στο ξενοδοχείο PRESIDENT στη λεωφόρο Κηφισίας.



- Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ,

- Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Αλβανοί χειριστές εκπαιδεύονται σε αεροπορικές ακαδημίες στην Τουρκία

F-4 και F-16 για την Αλβανία




Η αλβανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο εγγύς μέλλον για την πολεμική αεροπορία της χώρας. Στην Αλβανία από το 2005 και μετά, όλα τα εναπομείναντα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων τέθηκαν εκτός υπηρεσίας. Από το 2001 και μετά, κάθε χρόνο 12 Αλβανοί χειριστές εκπαιδεύονται σε αεροπορικές ακαδημίες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η άριστη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, θα επιτρέψει στο εγγύς μέλλον την προμήθεια της Αλβανίας με μεταχειρισμένο αεροπορικό υλικό από την Τουρκία. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, οι Αλβανοί χειριστές έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία σε μια σειρά ελικοπτέρων, αλλά και των αεροσκαφών τύπου F-4 και F-16, ανοίγοντας και πρακτικά το δρόμο για την παραχώρηση πλεονάζοντος υλικού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην Αλβανία.

http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/02/f-4-f-16.html

Κατάχωση ευρημάτων:Τμήμα των Μακρών Τειχών κάτω από τις ράγες

Σε πιλοτές, σε ακάλυπτους χώρους ακινήτων, στον Ταύρο, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στο νέο Φάληρο και σε 30 συνολικά...

Κατάχωση ευρημάτων:Τμήμα των Μακρών Τειχών κάτω από τις ράγες

Κατάχωση ευρημάτων:Τμήμα των Μακρών Τειχών κάτω από τις ράγες

Σε πιλοτές, σε ακάλυπτους χώρους ακινήτων, στον Ταύρο, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στο νέο Φάληρο και σε 30 συνολικά σημεία έχουν έρθει στο φως τμήματα των Μακρών Τειχών. Ορισμένα τμήματα είναι μάλιστα ορατά και επισκέψιμα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, στο μέσον της απόστασης των σταθμών Καλλιθέας–Μοσχάτου του ΗΣΑΠ (το τμήμα Πειραιάς-Καλλιθέα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την 1η Απριλίου). Πρόσφατα, οι εργασίες αναβάθμισης της γραμμής του ΗΣΑΠ αποκάλυψαν δύο ακόμα τμήματα των Μακρών Τειχών, από το Νότιο Σκέλος τους, στο Φάληρο και το Μοσχάτο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «φαίνεται ότι το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε στο Μοσχάτο χρονολογείται στην εποχή του Κόνωνος (394 π.Χ.), όταν ανακατασκευάζονται τα Μακρά Τείχη». Ενώ για το τμήμα του Φαλήρου, το ΥΠΠΟΤ προσθέτει ότι «ενδεχομένως ανήκει στην πρώτη κατασκευαστική φάση του Νότιου Σκέλους των Μακρών Τειχών που ανάγεται στην εποχή του Περικλέους».
Τα ευρήματα δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν, καθώς βρίσκονται ακριβώς κάτω από το σημείο που περνούν οι ράγες και νέα χάραξη της γραμμής του τρένου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Ετσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάχωση των ευρημάτων στο Φάληρο, ενώ διαφορετική είναι η περίπτωση του Μοσχάτου. Και εκεί θα καταχωθούν όσες αρχαιότητες βρίσκονται κάτω από τις ράγες. Τα υπόλοιπα ευρήματα (λίθινη κλίμακα, πυλίδα), που βρίσκονται εκτός της τροχιάς του τρένου, θα αναδειχθούν σε συνδυασμό με όσα έρθουν στο φως από την ανασκαφή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο γειτονικό πεζόδρομο της οδού Θεσσαλονίκης (με τη στήριξη του Δήμου Μοσχάτου που παραχωρεί το δρόμο). Οι αρχαιολόγοι αισιοδοξούν ότι θα φέρουν στο φως έναν Πύργο των Μακρών Τειχών.
Τα Μακρά Τείχη, μια ιδέα του Θεμιστοκλή για τη θωράκιση της πόλης, χτίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον Πειραιά. Σήμερα, από το Βόρειο Τείχος που κατασκεύασε ο Κίμων το 460 π.Χ. και βρίσκεται κάτω από την οδό Πειραιώς λίγα τμήματα έχουν αποκαλυφθεί. Από το Νότιο ή Ενδιάμεσο που κατασκεύασε ο Περικλής το 465 π.Χ., παράλληλα με το Βόρειο, υπάρχουν περισσότερα τμήματα που είναι ορατά.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=2531&catid=5

26.2.10

Ο κρατήρας Gale και η σύνθεση του εδάφους του Άρη


Ο κρατήρας Gale βρίσκεται στο κάτω μέρος του πλανήτη Άρη και είναι διαμέτρου περίπου 152 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες στο Jet Propulsion Laboratory, του πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας έχουν καταγράψει με ακριβή λεπτομέρεια τη διαστρωμάτωση των πετρωμάτων που συνθέτουν το λόφο όπου υπάρχει ο αναφερόμενος κρατήρας.

Πρόκειται για έναν τεράστιο λόφο που από ότι υπολογίζεται έχει συσταθεί εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια και απλώνεται στο νότιο όριο του κρατήρα.

«Διαπιστώσαμε μια σαφή εναλλαγή των ιζημάτων της διαστρωμάτωσης ενός γεωλογικού τμήματος που βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του βράχου» είπε ο Grand Canyon μέλος της ερευνητικής ομάδας Bradley Thomson.

Για τη μελέτη του λόφου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ανάλυσης που υπήρχε μέσα στον Mars Reconnaissance Orbiter.
Οι εικόνες μεταφέρονται με εξαιρετική ανάλυση ώστε να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο της πλαγιάς σε ένα ύψος περίπου ενός μέτρου.

Με τη βοήθεια του φασματόμετρου CRISM γίνονται αναλύσεις της σύνθεσης της ύλης και αποκομίζονται πληροφορίες για τα ορυκτά που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Με τα στοιχεία που ελήφθησαν καταγράφεται ο διαχωρισμός της ύλης που απαρτίζει τη σύνθεση του λόφου.
Κοντά στον πυθμένα του κρατήρα εντοπίστηκαν ορυκτά από πηλό σε υγρή μορφή. Στα ανώτερα επίπεδα υπάρχουν αργιλικά ορυκτά και στην κορυφή του συνόλου υπάρχουν ‘καθαρά’ στρώματα ορυκτών του ιδίου περίπου πάχους, από όπου απουσιάζει το υδάτινο στοιχείο.
«Αυτή είναι μια ένδειξη για μια σαφή ακολουθία διαφορετικών σταδίων ξήρανσης της επιφάνειας του Άρη» θα αποφανθεί ο μελετητής Ralph Milliken της ιδίας ερευνητικής ομάδας.

«Ο κρατήρας Gale είναι πηγή πληροφοριών για το σχηματισμό των ορυκτών του πλανήτη σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους» θα επισημάνει ο μελετητής και θα μας πληροφορήσει: «η διαστρωμάτωση των ορυκτών του κρατήρα αντανακλούν την ακολουθία των κλιματικών μεταβολών και των συνθηκών που επικρατούσαν κατά το παρελθόν στον κόκκινο πλανήτη».


Μεταφορά στην ελληνική: Γιώργος Εχέδωρος



Τα 38 μοναστήρια και μονύδρια στην περιοχή των Βορείων Σποράδων


Τριάντα οχτώ μοναστήρια και μονύδρια εντοπίζονται στην περιοχή των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για αξιόλογα προσκυνήματα, σημαντικές πνευματικές εστίες με ιστορικό και κοινωνικό ρόλο, αλλά και χώρους ταπεινούς, καθώς ακολούθησαν τη μοίρα των νησιών σε μία σχέση ζωντανή, υγιή και αμφίδρομη.

Ο μοναχισμός στα νησιά των Σποράδων εντοπίζεται στο 10ο αι., όμως ίδρυση και ανακαίνιση μονών και μονυδρίων παρουσιάζονται κυρίως το 17ο - 18ο αι., όπου ανήκουν και τα περισσότερα από τα σημερινά κτίσματα.

Τα παραπάνω αναφέρει η Μάγδα Γάκη, αρχιτέκτονας μηχανικός, συντονίστρια της ομάδας εργασίας, που ασχολήθηκε με την καταγραφή και παρουσίαση των μοναστηριών των Βορείων Σποράδων, σε έκδοση του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Στόχος της εργασίας ήταν η ανάδειξη των μονών και μονυδρίων και η προστασία πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων στις Βόρειες Σποράδες, αφού πριν από λίγα χρόνια είχε ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί η έκδοση που αφορούσε την ηπειρωτική Μαγνησία.

Πολλά βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις και άλλα γαληνεύουν σε κρυφούς χώρους, κρατώντας σθεναρή την απόσταση από τους ήχους των σειρήνων του τουριστικού πλήθους.

Στην έκδοση καταγράφονται 38 μοναστήρια και μονύδρια στην τουριστική, κατά κύριο λόγο, περιοχή των Βορείων Σποράδων. Τα μοναστήρια παρουσιάζονται ανά γεωγραφική περιοχή και βρίσκονται, επτά στη Σκιάθο, 24 στη Σκόπελο και επτά στην Αλόννησο.

Η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ που ασχολήθηκε με την καταγραφή και παρουσίαση των μοναστηριών των Β. Σποράδων στην έκδοση, αποτελείται από τους κ.κ. Μάγδα Γάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό, συντονίστρια της ομάδας, Αλέξανδρο Περιβολάρη, αρχιτέκτονα μηχανικό, Άννα Χατζηγεωργίου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Προκόπη Κουλούρη, πολιτικό μηχανικό, Νίκο Γεωργιάδη, τοπογράφο-μηχανικό, Γιάννη Πολυμενίδη, τοπογράφο-μηχανικό και τους ειδικούς συνεργάτες, Βάσσα Παρασκευά, Δρα θεολογίας και Μαρία Νάνου, θεολόγο - ιστορικό βυζαντινής τέχνης.

"Τα μνημεία αυτά, εκτός από το ιστορικό τους ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρχιτεκτονικό. Η καταγραφή τους είναι μέρος της προσπάθειας να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου και τη λήθη της εγκατάλειψης ίσως και την "εγκληματική στοργή" των ανθρώπων", αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Αναγνώστου.

"Έτσι -συνεχίζει- εντοπίζονται οι άστοχες επεμβάσεις, κατατίθενται συμπεράσματα και προτάσεις για αναγκαίες αποκαταστάσεις, αξιολογούνται με στόχο στα πλέον σημαντικά από αυτά να χρηματοδοτηθεί η αποκατάστασή τους".

Η Σκιάθος, νησί των έντονων διακοπών, αναφέρει από την πλευρά της η Μάγδα Γάκη, συντονίστρια της ομάδας, θα προσελκύσει νέους επισκέπτες με τον εναλλακτικό τουρισμό να εισχωρεί επιλεκτικά στο εσωτερικό της, ως διαδρομή πνευματικής ανάτασης, ως προσκύνημα στη φύση, ως γνώση και ανακάλυψη, προστατεύοντας τη σιωπηλή γοητεία του χώρου προβάλλοντας όλες τις μικρές μονές, καθώς και την περιοχή του Κάστρου.

Στη Σκόπελο, τα μοναστηριακά συγκροτήματα, αλλά και αρκετές ιδιωτικές μονές εμπεριέχουν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της εποχής τους. Απαλύνοντας την πίεση και τη φθορά των φημισμένων προορισμών από τον διαρκώς αυξανόμενο τουρισμό τυπικών επιλογών, τα μοναστήρια ενταγμένα σε δίκτυο πολλαπλών διαδρομών, μπορούν να "χαράξουν" απίστευτες προοπτικές στο νησί.

Στην Αλόννησο, τα εναπομείναντα μοναστήρια, ακατοίκητα τα περισσότερα, σήμερα, διεκδικούν την παρουσία τους σε ένα χώρο αυστηρά ελεγχόμενο, σε σχέση απόλυτα συμβατή με το ειδικό προστατευμένο οικοσύστημα του θαλάσσιου Πάρκου.

Σκιάθος

Η διάδοση του χριστιανισμού στη Σκιάθο, αναφέρει η Μαρία Νάνου, θεολόγος - ιστορικός βυζαντινής τέχνης, τοποθετείται στον 3ο αι., ενώ τον 6ο αι. αποτελεί ήδη έδρα ομώνυμης Επισκοπής.

Στα μεταβυζαντινά χρόνια (16oς -18oς αι.), ιστορικο -οικονομικές συνθήκες ενθαρρύνουν τις ανοικοδομήσεις μονών καθώς παρατηρείται άνθιση του μοναχισμού. Στα μοναστήρια ζουν λόγιοι μοναχοί, ενώ η ίδρυση της περιώνυμης μονής του Ευαγγελισμού από Κολλυβάδες μοναχούς του Αγ. Όρους επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων της Σκιάθου, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια των γραμμάτων και στην ενίσχυση του επαναστατικού αγώνα. Στο πνευματικό κλίμα της εποχής εντάσσονται οι δύο μεγάλοι λογοτέχνες, ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραϊτίδης.

Η μοναστηριακή αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών χρόνων στη Σκιάθο ακολουθεί τη μορφή και τους τρόπους δόνησης της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της τουρκοκρατίας στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Απλές δομές στη διάταξη των κτισμάτων και περιορισμένη έκταση είναι τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων μοναστηριακών συνόλων, με εξαίρεση το επιβλητικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού, το μόνο μέχρι σήμερα εν ενεργεία, που παραμένει μοναδικό δείγμα σύνθετου και ολοκληρωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος στο νησί.

Σκόπελος

Η Σκόπελος επισημαίνει η Δρ. Θεολογίας, Βάσσα Παρασκευά, γνώρισε το χριστιανισμό αρκετά νωρίς, κατά τα μέσα του 4ου μ. Χ. αι., καθώς ήταν έδρα επισκόπου με πρώτο το Ρηγίνο. Η κοντινή απόσταση από το Άγιο Όρος, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και η έντονη θρησκευτική πίστη των κατοίκων ευνόησαν την ίδρυση πλήθους μονών και μονυδρίων.

Ο 17ος αι. αποτέλεσε την αρχή της μοναστικής πολιτείας της Σκοπέλου με την ίδρυση μεγάλου αριθμού μονών στο νησί. Τότε, ξεκινούν και οι πρώτες αφιερώσεις οικογενειακών μονών προς το Άγιο Όρος ως μετόχια, για να ακολουθήσουν το 18ο αι. κυρίως και άλλες με την οικονομική άνθηση που ευνοήθηκε από την χαλαρή παρουσία των Τούρκων, την άρχουσα τάξη των μεγαλοκτηματιών, καραβοκύρηδων και των δραστήριων ηγουμένων, κληρικών και μοναχών.

Το 19ο αι. βεβαιώνεται η ύπαρξη ανδρικών μονών με μοναχούς που διακρίνονταν για τον πνευματικό τους βίο. Επί Όθωνα, οι μονές και μετόχια με μικρό αριθμό μοναχών διαλύθηκαν και αργότερα άλλα παραχωρήθηκαν σε λαϊκούς ή μοναχούς και άλλα ερημώθηκαν.

Οι μονές στο σύνολο τους ήταν ανδρικές και ορισμένες πολυάνθρωπες, ενώ προς το τέλος του 19ου αι. ορισμένες μετατράπηκαν σε γυναικείες. Σε αυτές έζησαν ως μοναχοί εξαιρετικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Καισάριος Δαπόντες, ο Άγιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης, ο Φιλάρετος κ.ά.

Οι μεγαλύτερες έχουν φρουριακή εμφάνιση με τα κτίσματα των κελιών γύρω και στο κέντρο το καθολικό, σύμφωνα με το αγιορείτικο πρότυπο. Τα καθολικά συνήθως είναι σταυροειδείς εγγεγραμμένοι με τρούλο ναοί, αλλά και καμαροσκέπαστες ή ξυλόστεγες βασιλιά, στα μικρότερα μοναστήρια.

Η αξιόλογη μοναστική και πνευματική ζωή του παρελθόντος είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση πολύτιμων κειμηλίων. Ενδιαφέροντα ξυλόγλυπτα τέμπλα και εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα και έγγραφα αποτελούν σήμερα τον πλούτο των μονών.

Αλόννησος

Η διάδοση του χριστιανισμού στην Αλόννησο και τα γειτονικά ερημόνησα των Βορείων Σποράδων τοποθετείται στον 3ο αι. και πιθανότατα από τα μέσα του 4ου αι. η περιοχή υπάγεται στην επισκοπή Σκοπέλου.

Ο μοναχισμός, σημειώνει η Μαρία Νάνου, θεολόγος - ιστορικός βυζαντινής τέχνης, αναπτύσσεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο, όταν τα ερημόνησα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης και της μορφολογίας τους, αξιοποιούνται ως μετόχια-μοναστικά κέντρα διατηρώντας στενούς δεσμούς με το Άγιο Όρος αρχής γενομένης από την Κυρά Παναγιά (10os αι.), τη μόνη μέχρι σήμερα εν ενεργεία μονή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μοναστήρια των ερημονήσων είναι στο σύνολο τους ανδρικά, αφιερωμένα στην Παναγία. Οι σχέσεις με το Άγιο Όρος, η ανάπτυξη αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και η υλοτομία εξασφάλισαν τη βιωσιμότητα των μονών στο χώρο και το χρόνο.

Από τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αι., μετά τη φοβερή καταστροφή των νησιών από τον Μπαρμπαρόσα (1538), η παραχώρηση προνομιακού καθεστώτος εκ μέρους της οθωμανικής εξουσίας, ενθαρρύνει την αναδιοργάνωση της ζωής στην περιοχή. Ναοί και μονές ανακαινίζονται και διακοσμούνται με τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτα τέμπλα. Η μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Αλοννήσου και των ερημονήσων αναπτύσσεται κυρίως την περίοδο αυτή και παρουσιάζει απλουστευμένους τύπους ναών, ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη προτίμηση στο μονόχωρο σταυροειδή ναό του συνεπτυγμένου τύπου με χαμηλωμένο τυφλό τρούλο.

Ταπεινά κτίσματα με βαριές αναλογίες, μικρά ανοίγματα και παντελή απουσία εξωτερικού διακόσμου, αποτελούν κοινές κατασκευαστικές και μορφολογικές λύσεις της αρχιτεκτονικής της τουρκοκρατίας, που στην περίπτωση της Αλοννήσου και των ερημονήσων συνδέονται όχι μόνο με τις δυσχερείς ιστορικές συνθήκες και τη λιτότητα της εποχής, αλλά και με τη δυσπρόσιτη γεωγραφική τους θέση.

Τα μοναστήρια της Αλοννήσου ερημωμένα, σήμερα, επιμένουν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου, αναμένοντας την αφύπνιση της κοινής ευαισθησίας.


GREECE PRESS

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ "ΣΤΟΧΟΥ" ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ

"ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘ΄ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΥ..."

Παραμένω για 3η ημέρα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ συνέπεια της ομαδικής προσαγωγής Συναγωνιστών μου, που εκτελέστηκε με διαταγή πολιτικών προϊσταμένων της Κατεχάκη, όμηρος στα χέρια του νομικού συστήματος που αποφυλάκισε με Υπουργική εντολή -για να την κοπανίσει- τον Χιλιανό επίδοξο δολοφόνο, που προφυλάκισε τον Ειδικό Φρουρό που προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεσή του. Του ίδιου νομικού συστήματος που αποφυλακίζει με ευκολία ή δεν προφυλακίζει εγκληματίες και σκληρούς κακοποιούς που συλλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.
....
Παραμένω για 3η ημέρα όμηρος του νομικού συστήματος, αρνούμενος την επί πληρωμή ατιμωτική αποφυλάκισή μου, για πρωτόδικες αποφάσεις που αφορούν δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για ατιμωτικές πράξεις ατιμωτικών υπαλλήλων και για δημοσιεύματα για τα οποία έχουμε ουσιαστικά δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια.
...
Παραμένω κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σήμερα και ίσως αλλού αύριο, αρνούμενος καθ' οιονδήποτε τρόπο να συμβάλω στην πληρωμή των μισθών της Αφρά και κάθε άλλου επίδοξου νεοδυνάστη σαν και αυτούς που αποφασίζουν να επιβάλλουν Διοικητικά πρόστιμα σε Αστυνομικούς που φέρουν την Ελληνική Σημαία στα υπηρεσιακά τους ενδύματα.
...
Απο αυτή τη θέση καλώ Συμμαχητές, Συνεργάτες και φίλους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να πλαισιώσουν κάθε δραστηριότητα του Κοινού Αγώνα, ξεκινώντας απο την εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας την Δευτέρα 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ στις 7 το απόγευμα.

Πάντα όρθιος και περήφανος Έλληνας
Σάββας Χατζηπαρασκευάς
Εκδότης εφημερίδας "Στόχος"

stoxos.gr

Οι Κατακόμβες της Μήλου υποφέρουν από τους τουρίστες

Ξανανοίγουν σε λίγες μέρες οι Κατακόμβες της Μήλου, που έκλεισαν τον περασμένο Οκτώβριο γιατί πλημμύρισαν ύστερα από καταιγίδα. Ολους αυτούς τους μήνες το μνημείο «αναζητούσε» λίγα χρήματα (15.000-20.000 ευρώ) για τα απαραίτητα έργα καθαρισμού της εξόδου διαφυγής από τα μπάζα που είχε παρασύρει η βροχή.

Το δαιδαλώδες σύστημα τριών κατακομβών με πέντε διαδρόμους κι έναν νεκρικό θάλαμο της Μήλου συγκρίνεται με της Ρώμης

Το δαιδαλώδες σύστημα τριών κατακομβών με πέντε διαδρόμους κι έναν νεκρικό θάλαμο της Μήλου συγκρίνεται με της Ρώμης Ενας αρχαιολόγος και δύο εργάτες θα σκάψουν για να απελευθερωθεί η πόρτα -με προσοχή, για να μην πέσουν σε καμιά θαμμένη σαρκοφάγο, από τις πολλές που έχουν ήδη ανασκαφεί εκεί. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού που μετέβη στο νησί για να εξετάσει το πρόβλημα.

Με την ευκαιρία τούς απασχόλησε και η ασφαλής έξοδος των επισκεπτών σε περίπτωση κινδύνου (σεισμού ή φωτιάς), που διαμορφώθηκε μετά τις μεγάλες επεμβάσεις λόγω των οποίων το μνημείο είχε μείνει δέκα χρόνια κλειστό (άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι). Διαπίστωσαν επίσης ότι θα παραμείνει άλυτο το πρόβλημα της υγρασίας του υπόσκαφου αυτού χώρου -85% στην είσοδο, 95% στο βάθος- γεγονός που καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα και, το χειρότερο, ευνοεί την ανάπτυξη μιας σειράς από μήκυτες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προστασία του μνημειακού πλούτου της σημαντικότατης αυτής νεκρόπολης των πρώτων χριστιανών.

«Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος για να δέχεται νεκρούς, και όχι πλήθη επισκεπτών. Τους τρεις-τέσσερις μήνες που λειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι έμπαιναν σε ομάδες των δέκα ατόμων οι επισκέπτες συνοδεία ενός υπαλλήλου. Αν περνούσε από το χέρι μου, θα τον έκλεινα τον χώρο. Βρίσκεται σε σημείο δυσπρόσιτο και τελικά επικίνδυνο», μας είπε στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οι Κατακόμβες της Μήλου βρίσκονται σε μια απότομη πλαγιά, σε ύψος 150 μ. από τη θάλασσα, στο χωριό Τρυπητή, όπου ήταν και η αρχαία πόλη. Αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης, αλλά και ταφής των πρώτων χριστιανών. Εχουν κατασκευαστεί σε ένα σχετικά μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα (τόφφο) και αποτελούν ένα σπουδαίο παλαιοχριστιανικό μνημείο, γιατί φανερώνουν ότι ο χριστιανισμός ήταν γνωστός στη Μήλο από τον 1ο αιώνα. Κατακόμβες αυτού του μεγέθους δεν έχουμε άλλες στον ελλαδικό χώρο και της Μήλου θεωρούνται από τις πιο αξιόλογες παγκοσμίως. Συγκρίνονται με αυτές της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Γι' αυτό προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και έχουν συνδεθεί με την τουριστική κίνηση του νησιού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δαιδαλώδες σύστημα τριών κατακομβών με πέντε διαδρόμους και έναν νεκρικό θάλαμο μήκους 185 μέτρων. Στους τοίχους υπάρχουν σκαμένες αψίδες, τα «αρκοσόλια» (σήμερα σώζονται 126), κάποιες τοιχογραφίες και στο πάτωμα οι τάφοι. Σε κάθε τάφο υπήρχε κι ένα λυχναράκι. Στη δεκαετία του '60, όταν άνοιξαν οι Κατακόμβες για το κοινό, τοποθετήθηκαν ηλεκτρικά φαναράκια στους τάφους για να φωτίζουν διακριτικά το χώρο. Με τα χρόνια, όμως, τα φαναράκια και τα καλώδιά τους σάπισαν και αφαιρέθηκαν. Μαζί με αυτά, στα έργα που έγιναν τελευταία, αφαιρέθηκε και ένας ηλεκτρικός σταυρός από πλεξιγκλάς που είχε τοποθετηθεί πάνω στον κεντρικό λαξευμένο τάφο, που θεωρείται ότι ανήκει σε έναν από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης. Ο τάφος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως Αγία Τράπεζα για τις λειτουργίες που έκαναν οι ιερείς μέχρι οι Κατακόμβες να χαρακτηριστούν μνημείο και να απαγορευθούν οι θρησκευτικές τελετές.

Η αφαίρεση του σταυρού από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αιτία κήρυξης πολέμου από την Εκκλησία, η οποία τελεί μια φορά το χρόνο λειτουργία, στην εορτή των Αγίων Πάντων. Κι επειδή έναν σταυρό από πλεξιγκλάς δεν τον λες διατηρητέο, αναζητάται μία άλλη λύση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=135015

Θησαυροί της Μονής Βατοπεδίου που κινδυνεύουν να χαθούν


Στην Μονή Βατοπεδίου όπως και στις άλλες Μονές του Αγίου Όρους ευρίσκεται ένας τεράστιος πνευματικός εθνικός πλούτος, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χαθεί και να καταστραφεί (από μια φωτιά, πλημμύρα ή κλοπη). Καί όμως η αρχειολόγηση του παρακωλύεται

του Γιώργου Λεκάκη*

Η περίεργη στάση και συμπεριφορά των μοναχών της Μονής Βατοπεδίου (και όχι… Βατοπαιδίου, γιατί κι αυτή η ορθογραφία είναι εκ του πονηρού) δεν είναι σημερινή [1].

Σημειώνω ότι στις αρχές της δεκαετίας του 20ού αι. η μονή είχε κατηγορηθεί για παρακώλυση της επιστημονικής έρευνας και μάλιστα από τον ίδιο τον Σπύρο Λάμπρο, τον περίφημο καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρωθυπουργό, γιο περίφημου νομισματολόγου και πατέρα της Λίνας Τσαλδάρη!

Οι μοναχοί της αθωνικής μονής δεν επέτρεψαν στον Λάμπρο να συντάξει κατάλογο των κωδίκων και αυτής της μονής! Όποιος έχει στοιχειωδώς ασχοληθεί με το θέμα, θα γνωρίζει ασφαλώς ότι στις βιβλιοθήκες των μονών του Αγ. Όρους ευρίσκεται ένας τεράστιος πνευματικός εθνικός πλούτος, αναξιοποίητος, που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να χαθεί και να καταστραφεί (από μια φωτιά ή πλημμύρα). Και όμως, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την διάσωσή του, με σύγχρονα ηλέκτρονικα μέσα, και φυσικά την απόδοσή του στο ελληνικό – και διεθνές – αναγνωστικό και επιστημονικό κοινό. Οι μοναχοί του Όρους συμπεριφέρονται – γενικώς – σαν θεματοφύλακες και κάτοχοι μιας παραδόσεως, που νομίζουν πως είναι δική τους, που νομίζουν πως τους την χάρισε ο Θεός αποκλειστικά σ’ αυτούς, που νομίζουν πως είναι οι περιούσιοι επί Γης!..

Στο θέμα μας και πάλι. Ο Λάμπρος δυσαρεστηθείς από την απαγόρευση επιστημονικής καταρτίσεως καταλόγου κωδίκων της μονής – κάτι που είχε ήδη κάνει για άλλα αθωνικά μοναστήρια – εζήτησε και έλαβε τουλάχιστον μια άδεια να του επιτρέψουν να εξετάσει κάποιους κώδικες της βιβλιοθήκης της. Ευτυχώς πήρε αυτήν την άδεια και συνάθροισε κάποια σημειώματα, όσα του επέτρεπαν στον ελαχιστο χρόνο που του έδωσαν! Όλα αυτά λοιπόν απετέλεσαν το υπ’ αρ. οα΄ κατάλοιπό του, αποτελούμενο εκ 19 φύλλων (4ου μεγέθους), συνολικώς 38 σελίδων [2].

Τα σημειώματα αυτά του Σπ. Λάμπρου, καίτοι ατελή, είναι μια σπουδαία καταγραφή [3]. Ο ίδιος μας παραδίδει ότι στο Βατοπέδι ο κατάλογος περιέχει 634 κώδικες, στους οποίους πρέπει να προστεθούν άλλοι 401 που περιέχουν ιερές ακολουθίες (και οι οποίοι φέρουν αρίθμηση) και άλλοι 200 που ευρίσκονται στον κάτω όροφο του πύργου, μη αριθμημένοι, που περιέχουν εκκλησιαστική μουσική. Έτσι, μέτρησε στην ΙΜ Βατοπεδίου περί τους 1.235 κώδικες!

Για να μην αραδιάσω εδώ τον μακρύ κατάλογο του Λάμπρου, θα κάνω μόνο μια περίληψη, ζητώντας να μάθω: Άραγε αυτοί οι κώδικες, οι αποδεδειγμένα καταγεγραμμένοι, υπάρχουν σώοι ακόμη και σήμερα; Και εάν ναι, μπορεί κανείς να τους μελετήσει; Και πού; Και εάν όχι; Ποιοι και πώς τους κατέστρεψαν;

Λοιπόν, κατά τον κατάλογο του Λάμπρου:


· Υπάρχει κώδικας του Ομήρου, του 15ου αι.
· Υπάρχει κώδικας με το έργο του Παύλου του Αιγινήτου του «περιοδευτού», που επιγράφεται «Ιατροσόφιον ή Περιοδεία» στο φ. 263 του καταλόγου, και που χρονολογείται στον 10ο αι.!
· Υπάρχει κώδικας (54 φύλλα) του Πτολεμαίου (0,358 Χ 0,24) του 13ου αι.
· Υπάρχει η «Χρηστομάθεια» του Στράβωνος.
· Υπάρχουν τα «Γεωγραφικά» του Στράβωνος (τα βιβλία 1-7 και αποσπάσματα από τα βιβλία 8-17).
· Υπάρχουν λόγοι του βασιλέως Λέοντος.

Από τα άλλα αναγραφόμενα έργα στους κώδικες που βρήκε ο Λάμπρος στο Βατοπέδι, σημειώνω:

· Λιβανίου του φιλοσόφου «Μονωδία εις τον βασιλέα Ιουλιανόν».
· Λιβανίου του φιλοσόφου «Πρεσβευτικός προς τους Τρώας υπέρ Ελένης ως εκ προσώπου Μενελάου».
· Λιβανίου του φιλοσόφου «Μελέτη του κοιήτορος ενταύθα».
· Λιβανίου του φιλοσόφου «Δύσκολον γήμας λάλον γυναίκας».
· Λιβανίου του σοφιστού «Αντιρρητικός ως εκ προσώπου του Αχιλλέως», κολοβός.
· «Επιτάφιος εις τον βασιλέα Ιουλιανόν».
· «Προς Ελλάβυχος».
· «Μυθολογικά».
· Δίωνος «Περί βασιλείας προς Βεσπασιανόν λόγος α΄».
· ανεπίγραφος: «Γυναικείας νόσους και άλλας αισχύνας, απώσες πρόσετι ζημία και ονείδει προσάγει ραδίως».
· «Παράσιτος επί δείπνον κληθείς», μελέτη.
· «Νόμος εν Λακεδαίμοσι, τον είσω τριάκοντα ετών μη δημηγορείν».
· «Ονόματα των πέντε δακτύλων της χειρός». Μαζί με την μελέτη «Περί μέτρων».
· Ιωάννου του Διακύνου του Ευγενικού «Μονωδία επί τη της Θεσσαλονίκης αλώσει».
· Αριστείδου «Πρεσβευτικός προς τον Αχιλλέα ως εκ προσώπου Οδυσσέως», μετά διαστίχου ερμηνείας.
· «Περί της των αθέων Αβάρων τε και Περσών κατά της θεοφυλάκτου ταύτης πόλεως μανιώδους κινήσεως».
· «Όσαι των πόλεων μετωνομάσθησαν».
· «Γένος Αριστοφάνους του ποιητού» και έργα αυτού.
· «Γένος Σοφοκλέους του ποιητού» και έργα αυτού.
· «Γένος Αισχύλου του ποιητού» και έργα αυτού.
· «Σοφοκλής, Ευριπίδης, Όμηρος».
· Αετίου «Λόγοι» (16ου αι.).
· Αριστείδου ρήτορος έργα (16ου αι.).
· Τζέτζου Ιω. «Τα προ Ομήρου, τα Ομήρου και τα μεθ’ Όμηρον» (15ου αι.).
· Μιχ. Γλυκά «Χρονικά» (15ου αι.).
· Μιχ. Γλυκά ο θεολογικός πρόλογος μόνον (17ου αι.).
· «Ανθολόγιον».
· Κωνστ. Ασάνη «Λόγοι περί ακριβούς πίστεως».
· Φλ. Ιώσηπος «Αρχαιολογία ιουδαϊκή» (οι 12 τελευταίοι λόγοι, απολεσθέντων των πρώτων 7 και του α΄ κεφ. του 8ου βιβλίου). Μαζί «Κατά Ιουδαίων ήτοι περί ιουδαϊκού πολέμου» (λόγοι 7 πλήρεις) και «Βίος Ιωσήπου».
· Φλ. Ιώσηπος «Αρχαιολογία ιουδαϊκή» (οι 10 πρώτοι λόγοι, πλην του α’, 15ου αι.).
· Ιω. Ξιφιλίνου «Μαρτύριον Ευγενίου και των συν αυτώ εν Τραπεζούντι μαρτυρησάντων».
· Νικηφόρου «Επιτάφιος εις Θεόκλητον Φιλαδελφείας».
· Μ. Βαλσαμώνος «Εις τους μάρτυρας Ευστάθιον, Αντώνιον, Ιωάννην τους Ρώσσους».
· σιγίλλιον πατριάρχου Διονυσίου (1688).
· συναξαριστής Σεπτ.-Μαρτ. 16ου αι.
· «Ψαλτήριο» με πολλάς εικόνας και σημειώσεις περί Δαυίδ Κομνηνού.
· «Ψαλτήριο» κτήμα Κωνστ. Μονομάχου.
· Ακόμη: 52 Λόγοι του Μεγ. Βασιλείου, 26 του Αθανασίου (μετά της επιστολής Αβερίου προς αυτόν), του Γρηγορίου Νύσσης (14ου αι.), του Ιωάννου Χρυσοστόμου, κλπ.

Σε κάποιο δε ψαλμό εκ των κωδίκων, σημειώνει ότι βρήκε αφιέρωμα κάποιου των Παλαιολόγων!

Και μια λεπτομέρεια: Ο Σπ. Λάμπρος κατήγετο από το περίφημο χωριό Καλαρρύτες Ιωαννίνων, το οποίο είναι κτισμένο στην θέση της αρχαίας ηπειρωτικής πόλεως… Άβατον, και το κώλυμα το βρήκε σε μια περιοχή, τον Άθω, που θέλει να έχει το… άβατον για τις γυναίκες, παραποιώντας την αρχαία ιστορία της περιοχής, που είχε το άβατον για τους άνδρες…

Σημειώνω, τέλος, πως στο Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών (τηλ.2310-202.301) ευρίσκονται οι κώδικες (δηλ. οι κατάλογοι) για τα χειρόγραφα που έχουν συνταχθεί για τις μονές του Αγ. Όρους. Ευρίσκονται δε στην διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου να τα διαβάσει. Ανάλογοι κατάλογοι υπάρχουν στην Εθν. Βιβλιοθήκη, στο Πανεπιστήμιο, στις βιβλιοθήκες σπουδαστηρίων, κλπ.

Υποσημειώσεις:

[1]Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» του Λονδίνου, σε δυο συνέχειες, 7 και 14.5.2009
[2] Πηγή του άρθρου: «Νέος Ελληνομνήμων», 16/1922.
[3]Τα φύλλα αυτά τα έγραψε με μολυβδίδα, δυο με κόκκινη μελάνη και ένα με μαύρη μελάνη. Αυτά που είναι γραμμένα με μελάνη φαίνεται όμως πως γράφηκαν αργότερα, όταν θα προσπάθησε να καθαρογράψει κάποιες σημειώσεις του.

* ο Γιώργος Λεκάκης
www.lekakis.com
γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες, στις 17 Αυγούστου 1964. Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί Κοινωνιολογία και Δημοσιογραφία. Ο πατέρας του, Ανδρέας Λεκάκης, από το Κερατσίνι του Πειραιώς (με καταβολές από την Ύδρα) και η μητέρα του, Αικατερίνη Μιχαηλίδου, από το Πλατύ Ημαθίας (με καππαδοκικές-μικρασιάτικες καταβολές), εγκαταστάθηκαν πια μόνιμα στον Πειραιά, μετά από 20ετή και πλέον "θητεία" στην ξενητειά, ως εργάτες


Rubrik: Thema/Θεμα
13.02.10

von Γιώργος Λεκάκης

Αυστραλία- Ομογενής κέρδισε χρυσό για την Αυστραλία στο Βανκούβερ

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Ελληνικό χρώμα έχει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Αυστραλία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ.

Το κατέκτησε η Λύδια Λασίλα (Ιεροδιακόνου) συγκεντρώνοντας συνολικά 214.74 βαθμούς σε δυο άλματα των τελικών του ελεύθερου εναέριου (freestyle aerials).

To χρυσό της Λύδιας (το πέμπτο χρυσό που κερδίζει η Αυστραλία σε όλους τους χειμερινούς Ολυμπιακούς) αποκτά ξέχωρη σημασία αφού η ομογενής αθλήτρια στους χειμερινούς του Τορίνο το 2006 έσπασε το γόνατό της.

"Η σημερινή νίκη μου αποτελεί δικαίωση για όλες τις θυσίες. Πέρασα πολλά αλλά άξιζε τον κόπο. Ήξερα πως θα τα καταφέρω" δήλωσε η χρυσή αθλήτρια στο αυστραλιανό κανάλι "9".

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9096

25.2.10

βάλτε την κόκκινη κλωστή του Μάρτη...



Δράστης ο Δημήτρης Χίλιος

Αυτό για των φρονίμων τα παιδιά, το ξέρετε, μην κάθομαι να λέω τώρα νοικοκυρίστικα & δεν μου πάει με το χαρακτήρα πού 'χω!
Την κόκκινη κλωστή στο χέρι μεθαύριο 1η Μάρτη μην ξεχάσετε.
Ε, καθένας με τον πόνο του.
Άλλοι γυρεύουν ψύλλους στ' άχυρα, άλλοι διυλίζουν τον κώνωπα, άλλοι πάλι ψάχνουν τα ανεξερεύνητα μέσα από Εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές, αξιώνοντας Ορθογραφία από της μυλωνούς των κώλο.
Γι αυτό σας λέω! Την κόκκινη κλωστή στο δάχτυλο να μην ξεχάσουμε και μας μαυρίσει ο ήλιος του Μάρτη.
Καλοκαιριάζει ή εγώ βουρλίζομαι; Εν μέσω γκρίνιας περί τα οικονομικά, περικοπών & φορολογικών αναπροσαρμογών, σκάζει μύτη κάτι ευοίωνο στη γωνία. Λέτε να πισωπατήσει τελικά;
Εμείς ανέμελοι και...τώρα να δείτε.
Σχέδια επί σχεδίων, προετοιμασίες ανοιξιάτικων τουρνέ στην αγνή ελληνική ύπαιθρο, ψώνια (γενικώς), επαναπροσδιορισμοί ερωτικών σχέσεων (μπορεί και σκέτων συνευρέσεων). Αφήστε τους εθελοντές να μας σώσουν. Λέτε να βγουν χαμένοι τελικά;

Soaring Number of Balkan Asylum Seekers in Belgium

Brussels | 25 February 2010 |
Brussels

Brussels

With visa-free travel in effect since the end of 2009, Western European states are still faced with significant numbers of asylum seekers coming from former Yugoslav republics.

Since January 1, 2010, more than 400 FYROMacedonian citizens have applied for asylum in Belgium, which is double the number of total applications filed during all of 2009. Similar numbers are seen for Serbian asylum applications in Belgium.

Government sources say that FYROMacedonians, mainly ethnic Albanians, are manipulated into immigrating to western Europe by various agencies in the country which promise a better life abroad.

The "Macedonian" government has already appealed to its citizens not to fall victim to offers from “agencies or individuals whose main aim is material gain”.

“The "Macedonian" government is concerned about the recent developments concerning the massive emigrations of its citizens, mainly from the town of Kumanovo. According to the information that we have received so far it is obvious that this is the result of manipulation and misinformation of citizens by tourist agencies and some individuals whose main aim is material gain,” Shefik Duraku, a government spokesperson, told ALSAT M TV.

According to "Macedonian" media, those asylum-seekers mainly come from rural areas and are promised a better life abroad. Many of those who emigrate even sell their property to be able to “repay” the services of the agencies who promise that they will get asylum in western European countries.

However, it is nearly impossible for citizens of countries which enjoy visa-free travel to obtain aslyum status.

“The chances that those people can get asylum are minimal, if non nonexistent,” Freddy Roosemont, the general director of the Belgian Office for Foreigners, said.

http://www.balkaninsight.com/en/main/news/26130/

In addition, Belgian officials explain that it is an error to think that Belgian state would offer shelter and money to persons seeking asylum who come from states which have a visa-free agreement with the country.

“Those people who have applied for asylum will get a negative reply (refusal) within a short period of time and immediately after that, they will be asked to leave the country,” Dirk Van den Bulck from the Commissariat for Refugees and Stateless Persons explained. “In addition, it is evident that those people will not get social or financial help.”

Macedonia, Serbia and Montenegro are the three Western Balkans countries which were granted visa-free travel starting December 19, 2009.

Despite that development, many citizens of the three countries have applied for asylum in Western European states without knowing that only individuals coming from countries which still have a visa regime with the European Union can apply for asylum status.

According to official data from Belgium, in February 2010 alone 349 requests for asylum came from Macedonians, a very significant rise from the 201 applications filed in all of 2009, and the 112 submitted in 2008.

A similar trend is seen in the case of Serbian immigrants in Belgium. In February 2010, 287 asylum applications were filed by Serbians. In contrast, the number of applicants in all of 2009 totaled 514.

In both cases, the applicants are mainly ethnic Albanians.

According to the rules of procedure, once the applicants are refused asylum status by the authorities, they are ordered to leave the country.

Belgian officials explain that even though the treatment of applications normally “takes months”, in the case of Macedonian and Serbian citizens, the process is much shorter and within only a few weeks, they receive an official refusal of the asylum request, along with the instruction to leave Belgian territory.

“If they don’t leave the country voluntarily, we have to undertake readmission procedures, which also include a stay in a detention center, before they depart for their respective countries,” Freddy Roosement explained.

http://www.balkaninsight.com/en/main/news/26130/

Tο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της

Image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

24 Φεβρουαρίου 2010


Tο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, εδώ και χρόνια, επισημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος εχθρός της, καθώς αυτό –και μόνο αυτό- ευθύνεται για τα σημερινά και αυριανά δεινά των Ελλήνων πολιτών.

Η ενιαία αντίδραση του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας στο δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού FOCUS επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι η εθνικιστική δημαγωγία θα αποτελεί πάντα ένα πρόσφορο μέσον, στα χέρια απατεώνων και ανικάνων, για τη συγκάλυψη των ευθυνών τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Κακλαμάνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Ευθυμίου από το ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζουν να καλλιεργούν ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεχαστούν από τους πολίτες οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων τους. Στη προσπάθειά τους να συγκαλύψουν πρόσκαιρα τις ευθύνες τους αδιαφορούν για την πολιτική κεφαλαιοποίηση των πράξεών τους από τα άκρα, φαιά και κόκκινα, του πολιτικού φάσματος.

Το φαιοκόκκινο μέτωπο, δηλαδή η σύγκλιση των άκρων, είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που κερδίζει πολιτικά από το κλίμα που διαμορφώνουν οι «σοβαροί» πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της χώρας και περιμένει στη γωνία για να ολοκληρώσει την οικονομική χρεοκοπία της χώρας, να την θέσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να περιορίσει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών της…

Είναι αυτό το αύριο που προσδοκούν όσοι δεν αντιδρούν σήμερα;

Βρέθηκε: Ασημένια δραχμή κλασικής εποχής στη Μαγνησία

Αρχαιότητες στο φως


Μία ασημένια δραχμή της κλασικής εποχής που ήρθε στο φως στις Φερές της Μαγνησίας, αρχαία πόλη με διαρκή ζωή από το 3000 π.Χ. ως τον 1ο αι. μ.Χ., υπενθυμίζει την ιστορία αυτού του σημαντικότατου κέντρου της Θεσσαλίας, το οποίο ζητεί την ανάδειξή του με την οργάνωση ενός αρχαιολογικού- ιστορικού πάρκου. Διαθέτει ακρόπολη όπου σώζεται η οχύρωση του 4ου αι. π.Χ., την Υπέρεια Κρήνη (πηγή στην οποία ο Σοφοκλής αναφέρεται ως «νάμα θεοφιλέστατον» και βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης), τον ναό του Θαυλίου Διός, έναν από τους ελάχιστους ανασκαμμένους της Θεσσαλίας, και άλλα δημόσια κτίρια. Ο νεότερος οικισμός με το όνομα Βελεστίνο δημιουργήθηκε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο.


TO BHMA ONLINE

24.2.10

H γερμανική κατοχή 1941-1944

24-02-2010 16:46:12

H γερμανική κατοχή 1941-1944 υπήρξε η πιο «μαύρη» σελίδα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, ακόμα πιο σκοτεινή και ζοφερή και από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, εκτελέστηκαν, πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες, χάθηκαν μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του 1941-1944. Μια ολόκληρη γενιά χάθηκε εκείνη την τριετία. Παρ’όλα αυτά, μετά το τέλος του πολέμου και την αυγή της νέας εποχής οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό της Γερμανίας, η οποία «έθαψε» όπως όφειλε, βαθιά το τέρας του ναζισμού και εξελίχθηκε σε ένα κράτος-πρότυπο δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Βέβαια κάποια πράγματα δεν αλλάζουν: Η γερμανική πολιτική έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν εν πολλοίς η αιτία που οδηγήθηκε η χώρα σε ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην δεκαετία του 1990. Κάτι που ανάγκασε τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώσει το 1994 ότι «Η Γερμανία είναι ένας γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού».

Σήμερα κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της Γερμανίας προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αυτή την φορά όχι με την Βέρμαχτ, αλλά με τα media, όπως έγινε στην περίπτωση του περιοδικού FOCUS. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού που είναι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα θα απορρίψουν αυτές τις πρακτικές.

Πάντως επειδή είναι καλό να μην ξεχνάμε τις «μαύρες σελίδες» του παρελθόντος μέσα από τις οποίες ξεπήδησε αναγεννημένη μέσα από τα ερείπια του Β'ΠΠ, η δημοκρατική Γερμανία δημοσιεύουμε ένα άρθρο του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ σχετικό με την γερμανική κατοχή 1941-1944.


Πάτησε οπωσδήποτε εδώ

History of Kastellorizo

Aussie rock

How did a tiny Greek island manage to become a virtual outpost of Australia? Nicholas Pappas traces the history of Kastellorizo.

Kastellorizo. Aussie outpost.

Kastellorizo is an idyllic spot with a long and complex history.

22 Feb 2010

There's a corner of the Mediterranean, nestled close to Turkey, which has a very special relationship with Australia. Kastellorizo, barely the size of Sydney's Centennial Park, has such a strong Aussie flavour that come summer you're more likely to hear rugby league or AFL scores shouted down the laneways than Greek soccer results.

Almost 80 percent of the island's diaspora resides in Australia, and in recent times, an increasing number of second- and third-generation "Kazzies" have been returning to what they affectionately refer to as "the rock", resulting in this Australianisation of the island.

Kastellorizo is a tiny (barely 10 square kilometres), claw-shaped limestone island just two kilometres from Turkey.

Barren and largely inaccessible except via an inviting port, it has seen conquerors come and go and, with them, its fortunes rise and fall.

At one point in the mid-19th century, it boasted the highest population density in the world as its inhabitants packed themselves around the town's bustling harbour and engaged in trade throughout the Near East.

Only a century later, the island was to be a picture of ruin and abandonment.

Curiously, Kastellorizo only became officially Greek in 1948, when the other islands of the Dodecanese group were united with the motherland, but it had retained a Hellenic character for at least two millennia. During that time, Byzantine traders, crusader knights, Ottoman Turks, Egyptian Mamelukes and Venetian commanders fought over it as they competed for the advantage its port provided. In the 20th century, it became a French colony during World War I and then a part of Mussolini's empire in the inter-war years. It was finally returned to Greece after World War II, but only after the bulk of its 12,000-strong population had fled in the wake of German bombardments and a devastating fire.

But where did the Kastellorizians go? Many of them journeyed to Australia, to places such as Perth and Darwin, some as early as 1880 (they were one of the earliest Greek communities to emigrate to Australia), and then to east coast cities such as Sydney and Townsville. Some headed to New York and Birmingham in the USA, while another cluster settled in Brazil.

When union with Greece was declared, barely 600 souls were there to see it; that population diminished to a meagre 300 by 1970 and now sits at around 400.
And yet, as the island's lot faded, the fortunes of its expatriate community blossomed.

In Australia, a first generation of hard-working shopkeepers translated to a second generation of successful entrepreneurs, politicians and community leaders. For such a small community, it has produced a disproportionate number of Greek-Australian success stories. Family names such as Paspaley, Kailis and Manettas resonate in Australian commerce, just like the names Bolkus, Photios, Georges and Michael are well known in the political sphere.

Some have attributed the islanders' success to an in-built mercantile quality that centuries of ancestral trading have instilled. Others say that it is more a case of good fortune because most Kastellorizians preceded other Greek migration to Australia by some decades and were able, along with compatriots from islands such as Kythira and Ithaca, to integrate far earlier into the host community.

Whatever the reason, their success cannot be doubted. And in recent times, more and more Australian-Kastellorizians are reconnecting with the island and rediscovering their long-abandoned ancestral homes.

The result is an island now in a renaissance of sorts, suspended as it is between the desires of a permanent island community eager to create a sustainable, year-long micro-economy, and those of expatriates longing to nestle in the summer months in lavishly renovated homes, momentarily transplanting their Australian lives to the island of their forefathers. The two groups intersect for an all-too-brief three-month fiesta of noise and revelry between June and August, when Australian slang is heard as commonly on the narrow quay as the Greek language itself.

Of course, this all occurs against a backdrop of unmistakeable beauty. Bright, multicoloured homes line a waterfront as idyllic as St Tropez, and restaurants and bars do a lively trade. The clarity of the azure water remains an endless source of fascination for visitors, and the grotto has long been favourably compared to its more famous counterpart in Capri. There are no beaches, but who needs a beach in this island paradise?

But, for this writer at least, it is in the less obvious laneways, in the forgotten churches, in the island's deserted schoolyards and in the forlorn cemetery that the real secrets of Kastellorizo emerge.

For here we find remnants of another more prosperous time, when the island was a bustling hub for this corner of the Ottoman Empire and any product could find a ready market in its quayside bazaars. This, for me, is where the real Kastellorizo is to be found – away from prostrate sunbathers, booming music and noisy evening revellers. For it is in these dark recesses that the island's evocative past still waits to be rediscovered by those eager to seek it out.

http://neoskosmos.com/news/en/Aussie-rock-Mediterranean

Κλεμμένη Σαρκοφάγος επιστρέφει στην Αίγυπτο


Φεβρουάριος 2010
Μια ζωγραφισμένη σαρκοφάγος 3.000 ετών, η οποία είχε βγει λαθραία από την Αίγυπτο για περισσότερο από έναν αιώνα, αναμένεται να πάρει το δρόμο της επιστροφής, καθώς εντοπίστηκε από Αμερικανούς τελωνειακούς επιθεωρητές κατά τη μεταφορά της, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού.
Η σαρκοφάγος, η οποία περιγράφεται ως ένα από τα «πιο όμορφα ζωγραφισμένα» έργα που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, κατασχέθηκε από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, την ώρα που έφτασε στο αεροδρόμιο της Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2008, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Ενας έμπορος αρχαιοτήτων, που ονομάζεται Φέλιξ Σερέρα, δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η σαρκοφάγος τού ανήκει, δημιουργώντας υποψίες στους υπαλλήλους για τη λαθραία διακίνησή της.

23.2.10

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Από το Blog: Το αυτονόητο: ( http://toaftonoito.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html)

Ο George Pelecanos, Ελληνοαμερικάνος δεύτερης γενιάς, είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ. Ήταν συμπαραγωγός και σεναριογράφος της, σύμφωνα με τους περισσότερους κριτικούς, καλύτερης τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών του "ΤΗΕ WIRE", είναι αγαπημένος συγγραφέας του Obama και ........δικός μας :) και φυσικά οι εγχώριοι "πνευματικοί άνθρωποι" θα τον εκτιμήσουν μετά θάνατον ή όταν πάρουν ντιρεκτίβα.....Η ζωή του μοιάζει με αυτή ενός ροκ σταρ, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε τυπικός Ελληνορθόδοξος ή πατριώτης, αλλά η παρακάτω δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής, δείχνει μια επίγνωση και ένα βίωμα της Eλληνικής ταυτότητας, που λείπει πολύ σήμερα και πρώτα από όλα στον Ελλαδικό χώρο...Μπράβο Γιώργο.....
ΥΓ. Ψάξτε και βρείτε το φινάλε του δεύτερου κύκλου του the wire, σε σενάριο και παραγωγή του Πελεκάνου. Καταιγιστική δράση και κατάληξη πολέμου συμμοριών στα γκέτο και το λιμάνι της Βαλτιμόρης υπό την υπόκρουση του "Έφυγε, Έφυγε" του Καζαντζίδη!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=5YRtgKjp7Kw&feature=related


«Ελληνική ταυτότητα είναι η μάνα μου και ο πατέρας μου. Η ιστορία μου. Είμαι ένας ευτυχής Ελληνοαμερικανός με μια ξανθιά γαλανομάτα Αμερικανίδα σύζυγο και τρία έγχρωμα παιδιά. Από τότε που ήταν μωρά πηγαίναμε στην Αγία Σοφία, τον ορθόδοξο ναό της Ουάσιγκτον και τους έλεγα: “Μια ημέρα εγώ και η μαμά σας δεν θα είμαστε πια εδώ. Αν θέλετε να αισθάνεστε δίπλα μας, θα έρχεστε στην εκκλησία. Θα είσαστε μέρος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι η ευρύτερη οικογένειά σας. Η εκκλησία θα είναι η Eλληνική πόλη σας, όπου πάντα θα υπάρχει κάποιος να σας φροντίσει και να σας ακούσει...».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟ:http://en.wikipedia.org/wiki/George_Pelecanos

Ομπάμα: Stop στα διαστημικά ταξίδια...

Ουάσιγκτον

Την αλλαγή του προσανατολισμού της NASA ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times (21-2-2010) ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε του ιθύνοντες της διαστημικής έρευνας να πάψουν να προγραμματίζουν διαπλανητικά ταξίδια σε Σελήνη και Άρη και να επικεντρώσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μας.


Στο διάστημα των επόμενων πέντε ετών η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει 2,5 δις δολάρια στο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA για την κλιματική αλλαγή, το οποίο, πρόγραμμα, θα είναι και ο βασικός της στόχος στα επόμενα χρόνια.



Η απόφαση του προέδρου προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις από τους εμπειρογνώμονες.



Ο Τζακ Σμίτ, που είχε εργαστεί επί του «Απόλλωνα 17», έκρινε ότι ο «φόβος της υπερθερμάνσεως του πλανήτη» χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, προκειμένου να προβεί σε μεγαλύτερο έλεγχο, η κυβέρνηση, στα εισοδήματα και στον τρόπο ζωής των αμερικανών πολιτών.



Ενώ ο Ουάλτερ Κάνινγκαμ, μέλος του πληρώματος του «Απόλλωνα 7» δήλωσε πως δεν πρέπει να επηρεάσει την έρευνα του διαστήματος, η μελέτη για την αλλαγή του κλίματος της γης.

Οθωμανικά διοικητήρια στον ελλαδικό χώρο


Το διοικητήριο του Κιλκίς, όπου στεγάζονταν κάποτε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Π. Τσολάκη, σχεδόν τα μισά από τα οθωμανικά διοικητήρια που χτίστηκαν στον ελλαδικό χώρο, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, διαζώνται μέχρι σήμερα


Σχεδόν τα μισά από τα οθωμανικά διοικητήρια που χτίστηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου, από το 1850 μέχρι και το 1912, "σώζονται" έως σήμερα και τα περισσότερα στεγάζουν δημόσιες λειτουργίες, όπως νομαρχίες ή δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, από τα 35 τούρκικα διοικητήρια -γνωστά περισσότερο ως κονάκια- διατηρούνται τα 20, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί από διάφορες αιτίες. Ίσως να υπήρχαν και κάποια ακόμη, για τα οποία δεν διασώθηκαν τεκμήρια, με αποτέλεσμα να έχουν περιπέσει, με την πάροδο του χρόνου, στη λήθη.

Την ιστορία των οθωμανικών διοικητηρίων στην Ελλάδα κατέγραψε, έπειτα από έρευνα ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάνος Τσολάκης, η δουλειά του οποίου συγκεντρώθηκε σ' έναν τόμο, με τίτλο: "Οθωμανικά διοικητήρια στον ελλαδικό χώρο".

"Η έρευνα κράτησε περίπου δύο χρόνια. Γύρισα όλα τα μέρη της Ελλάδας και συνεργάστηκα με φορείς και τοπικούς ερευνητές. Τα οθωμανικά κτίρια παρουσιάζουν ενδιαφέρον, γιατί κυριαρχούν στις πόλεις, όπου βρίσκονται και αποτελούν μνημεία της αρχιτεκτονικής της συγκεκριμένης εποχής", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Τσολάκης.

Σχεδόν όλες οι πόλεις, που αποτελούσαν την περίοδο της τουρκοκρατίας διοικητικές έδρες, απέκτησαν διοικητήρια, όπου στεγάζονταν οι αρχές της οθωμανικής διοίκησης. Ως κέντρα άσκησης της εξουσίας είχαν συνήθως κεντρική θέση στον αστικό ιστό και μέγεθος, όπως και μορφή, που τα έκαναν να ξεχωρίζουν.

Τα παλαιότερα οθωμανικά διοικητήρια χτίστηκαν στην Κρήτη- πέντε τον αριθμό- με πρώτο αυτό των Χανίων, το 1851. Ορισμένα είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Καστοριάς, από τα οποία διατηρείται μόνο το πρώτο. Χτίζονταν με ειδικές φορολογίες και σε ορισμένες περιπτώσεις -Γιάννενα, Πρέβεζα και Αργυρόκαστρο- με υποχρεωτική εργασία των κατοίκων.

Τα κτίρια αυτά διαθέτουν συνήθως δύο ή τρεις ορόφους και αποτελούν ένα σύνολο κτισμάτων κυρίως εκλεκτικιστικής μορφολογίας. Όσα διοικητήρια διασώζονται έως σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται. Βέβαια, ορισμένα παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα μορφολογικά στοιχεία τους, όπως της Καβάλας, της Φλώρινας, της Νεάπολης, της Κρήτης, της Ρόδου και της Αλεξανδρούπολης.

Το κονάκι της Θεσσαλονίκης

Το διοικητήριο της Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 1891 και αποτελεί το σημαντικότερο κτίριο της οθωμανικής διοίκησης στον ελλαδικό χώρο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, ο οποίος είχε σπουδάσει στην αρχιτεκτονική σχολή της Ρώμης και εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη ως αρχιτέκτονας του σουλτάνου.

Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και είναι ένα τεράστιο κτίριο, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. "Αφού σκάφτηκε ο χώρος, μπήκαν τα θεμέλια για το διοικητήριο. Περισσότερα από 60.000 αυγά, ρίχτηκαν μαζί με πέτρα και ασβέστη. Αυτό το έκανε ο Ποζέλλι για να σφίξουν τα θεμέλια και να γίνουν απολύτως στερεά, να μην πέφτουν με τίποτα", αναφέρει η εγγονή του αρχιτέκτονα, Ζωρζέττα Ποζέλλι, προσθέτοντας: "όταν τελείωσε ήταν πολύ ωραίο. Οι Τούρκοι ενθουσιάστηκαν και του άφησαν εν λευκώ να το επιπλώσει και να το διακοσμήσει. Και αυτός έφερε ό,τι καλύτερο από παντού".

Μετά την απελευθέρωση, το 1912, εκεί στεγάστηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής διοίκησης και στη συνέχεια η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά του 1917 έφτασε μέχρι τις παρυφές του κτιρίου. Το 1954 προστέθηκε ένας ακόμη όροφος και στεγάστηκε το νεοϊδρυθέν υπουργείο Βορείου Ελλάδος, το μετέπειτα υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

της Αναστασίας Καρυπίδου

Κυκλικός ναός των Αζτέκων ανακαλύφθηκε στο Μεξικό


Ένας ναός που έχει χτιστεί σε κυκλική βάση και πιθανότατα είναι αφιερωμένος στο θεό των ανέμων των Αζτέκων ανακαλύφθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Μεξικού.

Ο αρχαιολόγος Εντουάρντο Μάτος Μοκτεζούμα δήλωσε ότι ο ναός εντοπίστηκε πριν από δύο μήνες.Ο Μάτος Μοκτεζούμα, ένας από τους πλέον διακεκριμένους αρχαιολόγους του Μεξικού και επικεφαλής των ανασκαφών από το 1978 για τον εντοπισμό των ερειπίων της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, ανακοίνωσε ότι ο ναός βρέθηκε πίσω από το Καθεδρικό Μητροπολιτικό ναό της Πόλης του Μεξικού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να ήταν αφιερωμένος στο θεό των ανέμων των Αζτέκων Εχεκάτλ-Κετζαλκοάτλ, γιατί " τέτοιου είδους ναοί έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την παρουσία κυκλικής και τετράγωνης βάσης".

"Ο ναός αποτελεί μέρος της μεγάλης πρωτεύουσας των Αζτέκων της Τενοτστιτλάν και πιστεύεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα", δήλωσε ο Μάτος Μοκτεζούμα.

Οι ακριβείς του διαστάσεις δεν είναι γνωστές ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το οικοδόμημα "πρέπει να είχε διάμετρο περίπου 30 μέτρων" καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Ετοιμάζουν καταστολή της συγκέντρωσης για άλλη μια φορά με τις πλάτες του Χρυσοχοΐδη


Το γνωστό παρακράτος της άκρας αριστεράς τρομοκρατίας, ετοιμάζει για αύριο Τετάρτη "αντισυγκέντρωση" στην πλατεία Αμερικής με στόχο να απαγορεύσει διά της βίας την διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων ανήγγειλαν εδώ και μέρες μία ειρηνική διαμαρτυρία για την γκετοποίηση της περιοχής και την κατάληψή της από αλλοδαπούς. Με ποιο άραγε "δημοκρατικό" δικαίωμα αποφασίζουν κάποιοι να απαγορεύσουν στους κατοίκους διά της βίας να εκφραστούν ελεύθερα; Ποιοι είναι και ποια εξουσία εκπροσωπούν ώστε να απειλούν τους πολίτες ανοιχτά με καταστολή; Ποια χούντα τους δίνει το δικαίωμα να απαγορεύουν την ελευθερία έκφρασης και να απειλούν με αιματηρά επεισόδια; Το Υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη" θα προστατεύσει έστω και μία φορά τους πολίτες και το δικαίωμά τους στην συγκέντρωση ή θα αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι είναι Υπουργείο Προστασίας του Αριστερού μόνο πολίτη; Ο χουντικός Υπουργός Χρυσοχοΐδης (με τους φίλους του αναρχικούς) θα κάνει πάλι πλάτη στους μπάτσους με τα πολιτικά; Έως τώρα έχει φυλακίσει τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, και οι ένστολοι του κάνουν πλάτες στο έργο των παρακρατικών τραμπούκων σε κάθε προγραμματισμένη ανοικτή συγκέντρωση που δεν διοργανώνεται από την κόκκινη χούντα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Λάρισας την Κυριακή. Μάλιστα εισέβαλαν και στα γραφεία ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος με πρόσχημα την έρευνα για όπλα (!!!) ενώ ποτέ δεν έχουν κάνει κάτι ανάλογο σε τόσες αναρχικές καταλήψεις που είναι αποδεδειγμένα γιάφκες τρομοκρατών... Ενώ μάλιστα αυτό το κόμμα έχει δεχτεί και δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του.
Πρέπει αύριο Τετάρτη το παρόν του κόσμου στην συγκέντρωση των κατοίκων να είναι μαζικό γιατί μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί η λαϊκή αντίσταση.

http://www.antistasi.info/