Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.3.10

Βίλες» στην προϊστορική Τούμπα



 



Της Γιωτας Mυρτσιωτη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει το προϊστορικό παρελθόν της στη σημερινή Τούμπα και το ελληνιστικό, ύστερο ρωμαϊκό και παλαιοχριστιανικό της κέντρο στα εργοτάξια του μετρό.
Πριν από 3.200 χρόνια οι κάτοικοι του προϊστορικού οικισμού που βρισκόταν στην Τούμπα Θεσσαλονίκης ζούσαν σε μεγάλα κτίρια (έως 200 τ.μ.) χτισμένα με πλιθιά, με πολλά δωμάτια. Εστρωναν στα χωμάτινα πατώματα χαλιά από φυτικές ίνες. Πετούσαν τα σκουπίδια στους δρόμους όταν καθάριζαν τα δωμάτια και τα τζάκια τους, αλλά διατηρούσαν τα οικόσιτα ζώα μακριά από τον οικισμό. Αποθήκευαν καρπούς και τρόφιμα σε μεγάλα πιθάρια. Ασχολούνταν με την υφαντική, την κατεργασία μετάλλων, δερμάτων και βαφές υφασμάτων. Δεν έθαβαν τους νεκρούς τους σε οργανωμένα νεκροταφεία αλλά στους χώρους του κτιρίου όπου κατοικούσαν. Η ηλικία, το φύλο, η ανατομική διαφορετικότητα φαίνεται πως καθόριζαν το τυπικό. Τα νήπια θάβονταν σε συνεσταλμένη στάση, ένα επτάχρονο παιδί με καλοήθη όγκο στον βραχίονα μπρούμυτα, οι υπόλοιποι σε εκτεταμένη θέση ύπτια.
Τα πρώτα συμπεράσματα από αναλύσεις σε υπολείμματα χαλιών, σκόνης, σκουπιδιών και οστών για τη ζωή και τη δημογραφική σύνθεση των ομάδων κατά τις αρχές του 11ου αιώνα π.Χ. αποκαλύπτει ο προϊστορικός οικισμός στην Τούμπα. Δύο συγκροτήματα και 17 ταφές του 1120-1090 π.Χ. αποκάλυψε η ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Το σύνολο είναι το μοναδικό της ύστερης εποχής του χαλκού στην κεντρική Μακεδονία που δίνει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι μεταχειρίζονταν τους νεκρούς τους. Οπως φαίνεται, δεν ακολουθούσαν ένα συστηματικά οργανωμένο τελετουργικό τυπικό», εξήγησε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Στέλιος Ανδρέου μιλώντας στο 23ο Συνέδριο Αρχαιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Φτωχή σε χρυσό… αλλά πλούσια σε τάφους (80), κτερίσματα (500) και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μνημείων ήταν η φετινή «σοδειά» από τις ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
Ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός, σε έκταση 1.260 τ.μ., αποκάλυψε 15 τάφους του δυτικού νεκροταφείου από τους ελληνιστικούς και ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, πλούσια κτερισμένους. Στον σταθμό «Συντριβάνι» σε έκταση 1.500 τ.μ., εκτός από 35 ακτέριστους τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, εντυπωσιακή είναι μια extra muros βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων χτισμένη πάνω σε ρωμαϊκά κατάλοιπα. Στον σταθμό «Πανεπιστήμιο» εντοπίστηκε ορθογώνιο κτίσμα ύψους περίπου 5 μέτρων, ενώ οι εργασίες για τον σταθμό «Φλέμιγκ» έφεραν στο φως 17 τάφους της ρωμαϊκής εποχής. Περί τα 18.286 αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, μετάλλινα και πήλινα αγγεία, κοσμήματα, μυροδοχεία και νομίσματα που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, έχουν συγκεντρώσει έως σήμερα οι ανασκαφικές έρευνες σε συνολική έκταση 11.000 τ.μ. στα εργοτάξια του μετρό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_13/03/2010_393975

Η Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά


Αθήνα-Η Ελλάδα, με εκπρόσωπο την Κορώνη, καθώς και οι χώρες Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο ζητούν από την UNESCO να αναγνωρίσει τη Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτιστική τους κληρονομιά

Η Κορώνη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τέσσερις μεσογειακές χώρες για την αναγνώριση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής και επίσημα ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο έχουν υποβάλει το φάκελο υποψηφιότητας και έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου, που πάνω απ΄όλα θα δώσει διεθνή ταυτότητα στη Μεσογειακή Διατροφή. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων χωρών και των αντίστοιχων πόλεων, που έχουν επιλεγεί, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μαρόκο, το Σαββατοκύριακο, για να κλιμακώσουν την προβολή και να χαράξουν τη στρατηγική που θα τις κάνει πρωταγωνίστριες σε διεθνές επίπεδο.

"Είναι η μέγιστη διάκριση που μπορούσε να έχει μια ελληνική πόλη", λέει ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής και προσθέτει:

"Η Κορώνη επιλέχθηκε ως η πόλη που αποτελεί τη χαρακτηριστική εμβληματική-αντιπροσωπευτική περιοχή της χώρας μας. Η όλη διαδικασία είναι σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών που στηρίζουν την προσπάθεια και συνεργάζονται με τα αντίστοιχα υπουργεία των τριών άλλων χωρών που ξεκίνησαν την προσπάθεια".

Εκπρόσωπος-πρεσβευτής της Μεσογειακής Διατροφής για την Ιταλία είναι το Σιλέντο, για την Ισπανία η Σορία και για το Μαρόκο το Σεφχάουεν.

"Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί, ουσιαστικά, το παράδειγμα τρόπου ζωής στον κόσμο. Δεν την αποτελεί μόνο το κομμάτι των τροφίμων, αλλά συνδέεται με τα ήθη και εθιμα των χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Οι τέσσερις πόλεις και οι αντίστοιχες χώρες προέβλεψαν αυτή τη δυναμική που δίνει η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής και ζητούν από την UNESCO να την αναγνωρίσει ως πολιτιστική τους κληρονομιά", τονίζει ο δήμαρχος Κορώνης και προσθέτει:

"Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, ζητάμε διάκριση του τρόπου ζωή μας. Διάκριση πολιτιστική. Εχουμε πολιτισμό στην καθημερινότητά μας. Λέμε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο, η υφήλιος το αναγνωρίζει και η Ελλάδα διεκδικεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες την πατρότητα και τον ρόλο που της αναλογεί", λέει ο Θοδωρής Σαλαντής.

Η UNESCO θα εξετάσει τον Ιούνιο το φάκελο υποψηφιότητας που έχουν υποβάλει οι τέσσερις πόλεις-χώρες. Στη διαδικασία θέλουν να εμπλακούν και άλλες χώρες της Μεσογείου, κάτι που θα γίνει μετά το καλοκαίρι και αφού πρώτα αυτό συζητηθεί στη συνάντηση του Μαρόκου. Η βαρύτητα που δίδεται είναι μεγάλη και πολλά υπουργεία υποστηρίζουν την προσπάθεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης. Στην αποστολή στο Μαρόκο θα μετάσχουν εκτός από την πόλη της Κορώνης και εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ιστορικό

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο έχουν αναλάβει από το 2008 μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής. Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι πολύτιμη μόνο από ιατρικής και οικονομικής άποψης. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, όπως είναι οι παραδοσιακές καλλιέργειες (λάδι, στάρι, κρασί κ.λπ.) και τα βότανα της μεσογειακής λεκάνης, τα έθιμα, καθώς και τα πανηγύρια, στα οποία η τροφή και η διαδικασία εστίασης κατέχουν ιδιαίτερη θέση.

Έτσι, κατατέθηκε στην UNESCΟ από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες φάκελος υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής, προκειμένου να εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Συντονιστής της προσπάθειας από την πλευρά της χώρας μας είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας θα γνωστοποιηθούν από την αρμόδια Υπο-επιτροπή της UNESCO περί τα τέλη Ιουνίου 2010.

Η UNESCO δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του πληθυσμού τής εκάστοτε κοινότητας, με την οποία συνδέονται τα αντιπροσωπευτικά άυλα πολιτιστικά αγαθά που εντάσσει στους Καταλόγους της. Στην περίπτωση της Μεσογειακής Διατροφής, οι λαοί της Μεσογείου υποστηρίζουν την υποψηφιότητα, ως φορείς της συγκεκριμένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε μία από τις χώρες της υποψηφιότητας επέλεξε μία αντιπροσωπευτική-εμβληματική περιοχή: η κοινότητα της Soria για την Ισπανία, η κοινότητα του Cilento για την Ιταλία, η κοινότητα του Chefchaouen για το Μαρόκο και η κοινότητα της Κορώνης για την Ελλάδα.

Οι τέσσερις αυτές πόλεις θα λειτουργήσουν ως το βασικό παράδειγμα για την πολιτισμική αξία της μεσογειακής διατροφής. Οι συντονιστές της υποψηφιότητας προτείνουν την οργάνωση συναντήσεων των εμπλεκόμενων μερών στις αντιπροσωπευτικές πόλεις. Η πρώτη τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου στο Σεφχάουεν του Μαρόκου, όπου αναμένεται, μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν, να προγραμματιστούν και οι συναντήσεις στις άλλες τρεις πόλεις. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, που θα αναπτύσσουν κοινές δράσεις για την προστασία της μεσογειακής διατροφής ως πολιτισμικού κεφαλαίου, αλλά και ως εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.


http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9268

12.3.10

Η επίμαχη επιστολή του Νικόλαου Πλαστήρα το 1941 με τις ηττοπαθείς απόψεις του για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο

 Από : Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 5ης Μαρτίου 1933 ο Νικόλαος Πλαστήρας για να αποφύγει την σύλληψη, φυγαδεύτηκε στην Γαλλία μέσω της Ιταλοκρατούμενης Πάτμου, χάρις την προσωπική βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εκεί, παρέμεινε ως τον Δεκέμβριο του 1944, συντηρούμενος από την βοήθεια επιφανών Βενιζελικών οικονομικών παραγόντων (ανάμεσα τους και η Πηνελόπη Δέλτα με την οποία τηρούσε τακτική αλληλογραφία). Στα χρόνια που βρισκόταν στην Γαλλία, ανέλαβε κατ΄ όνομα την στρατιωτική αρχηγία του μεγάλου Βενιζελικού κινήματος του 1935, αλλά δεν ήρθε στην Ελλάδα καθώς το Κίνημα απέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του, λόγω των πολλών λαθών των ηγετών του, της κακής χρήσης των ναυτικών μονάδων που καταλήφθηκαν από τους στασιαστές και της αποτυχίας τους να επικρατήσουν στην Αθήνα.

Κατά την διάρκεια της 4ης Αυγούστου ο Πλαστήρας προσπάθησε να σχηματίσει μια μυστική οργάνωση στην Αθήνα για την ανατροπή του καθεστώτος της. Δημιουργήθηκε ένας υποτυπώδης οργανισμός στην Αθήνα, με πυρήνα απότακτους αξιωματικούς του κινήματος του 1935, αλλά η επιρροή του ήταν πενιχρή και ουσιαστικά ήταν ακίνδυνη για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που διέθετε αποτελεσματικούς και οργανωμένους μηχανισμούς καταστολής. Η οργάνωση αυτή ονομάστηκε Ε.Δ.Ε.Σ. και αποτέλεσε τον πυρήνα για την σημαντική αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στην Κατοχή υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα και είχε ως αρχηγό κατ΄ όνομα τον Νικόλαο Πλαστήρα. Ενώ όμως ο στρατηγός Πλαστήρας φερόταν ως φανατικός πολέμιος του ολοκληρωτικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, πριντο 1935 είχε προβεί σε πολλές δηλώσεις υπέρ των φασιστικών καθεστώτων που είχαν επικρατήσει τότε στην ευρώπη του μεσοπολέμου, προτρέποντας μάλιστα τον Βενιζέλο να καταλάβουν δικτατορικά την εξουσία, ώστε να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς Μουσσολινικού τύπου.

Μετά την συντριπτική στρατιωτική κατάρρευση της Πολωνίας και της Γαλλίας σε λίγες μόνο μέρες, ο Πλαστήρας διαμένοντας στην Γαλλία και διαπιστώνοντας την μηχανοκίνητη δύναμη του Άξονα και την απομόνωση της Αγγλίας (δεν είχαν εισέλθει ακόμη στον πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες) σχημάτισε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας, λόγω της συντριπτικής τους στρατιωτικής υπεροχής. Αλλά και μετά την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, είχε την άποψη πως η Ελλάδα όφειλε να δεχθεί τις γερμανικές προτάσεις που προέβλεπαν ανακωχή στα αλβανικά βουνά με προσάρτηση της Β. Ηπείρου στην Ελλάδα.

Οι απόψεις του αυτές είχαν καταγραφεί σε μια επιστολή του Πλαστήρα στον Ελληνα πρέσβη στην Γαλλία του Βισύ, Πλούταρχο Μεταξά τον Σεπτέμβριο του 1941, αφού η Ελλάδα είχε παραδωθεί και η Ελληνική κυβέρνηση είχε αποδράσει στην Μέση Ανατολή. Η επιστολή αυτή αφορούσε την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης Τσουδερού να δώσει διαβατήριο στον Πλαστήρα διευκολύνοντας τις κινήσεις του. Η άρνηση αυτή εξόργισε τον Πλαστήρα, ο οποίος κατηγόρησε τον Τσουδερό ως συνεχιστή της 4ης Αυγούστου. Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελληνικό Αίμα" τον Απρίλιο του 1945 όταν ο Πλαστήρας ήταν πρωθυπουργός και προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του στις 8 Απριλίου 1945. Η εφημερίδα "Ελληνικό Αίμα" είχε πρωτοκυκλοφορήσει στην Κατοχή, είχε την φήμη του αντιστασιακού εντύπου και το δημοσίευμα της προκάλεσε μια πολιτική θύελλα στην Ελλάδα.

Προφανώς η χρονική στιγμή δημοσίευσης δεν ήταν τυχαία, αλλά εξυπηρετούσε τα βρετανικά σχέδια για πιο σκληρή αντιμετώπιση του ΕΑΜ - ΚΚΕ. Φημολογείται μάλιστα ότι η επιστολή διοχετεύτηκε στον Τύπο από τις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας. Ο Πλαστήρας δεν αρνήθηκε την γνησιότητα της επιστολής και αυτή θεωρήθηκε γνήσια από την κοινή γνώμη της εποχής και τις πολιτικές δυνάμεις. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις παραθέτω αυτολεξεί το κείμενο παραλείποντας μόνο την πρώτη παράγραφο που αναφέρεται στο διαδικαστικό τμήμα της έκδοσης διαβατηρίου και την τελευταία που δεν περιέχει, κατά την γνώμη μου, κάτι ουσιαστικό. Οι υπογραμμίσεις είναι φυσικά δικές μου. Η επιστολή αυτή ήταν η εξής:

"...και παρ΄ όλα αυτά όταν η αδεξιότης της εξωτερικής πολιτικής της 4ης Αυγούστου οδήγησε τον Ελληνικόν λαόν εις έναν άνισον πόλεμον με μιαν μεγάλην δύναμιν ως η Ιταλίαν, έρριψα εις την λήθην όλας τας πικρίας και έκαμα ότι εξηρτάτο από εμέ εις την επιτυχίαν του αγώνος. Αρκεί προς επιβεβαίωσιν τούτου μιαν έκκλησιν μου προς τους Έλληνας της Αμερικής υπό ημερομηνίαν 17 Νοεμβρίου 1940, ως και μιαν συνέντευξιν μου, ζητηθείσα εδώ υπό ξένον ανταποκριτήν...

Από της ενάρξεως όμως του μετά της Ιταλίας πολέμου, αι ανησυχίαι μου υπήρξαν μεγάλαι και παρά τας τοπικάς νίκας του ελληνικού στρατού στα αλβανικά βουνά, προησθανόμην τας ολεθρίας συνεπείας μιας αστόχου πολιτικής και προπαντώς εκ της ανυπαρξίας ικανής διευθύνσεως των πολεμικών επιχειρήσεων. Η έπαρσις των ανθρώπων του σεσηπότος καθεστώτος της 4ης Αυγούστου αναζωογονηθέντων υπό την μαχητικήν ορμήν του Έλληνος στρατιώτου, υπερέβη κάθε όριον. Η τύφλωσις των ήταν τοιαύτη, ώστε απέρριψαν και αθρόας προσφοράς προς συμμετοχήν εις τον αγώνα ενός σεβαστού αριθμού αξιωματικών τους οποίους το κίνημα του 1935 είχε θέσει εκτός στρατού...

Κατά το τέλος του μηνός Νοεμβρίου του 1940 πληροφορούμαι βασίμως ότι υπάρχει έδαφος διευθετήσεως της ιταλοελληνικής συρράξεως τη μεσολαβήσει της Γερμανίας. Έκαμα ότι ήταν δυνατόν, εις την περίπτωσιν αυτήν, ώστε η Ελλάς να επωφεληθεί της ευκαιρίας, αλλ΄ εχθρική στάσις εναντίον μου και του καθεστώτος εν γένει, αλλά και της πρεσβείας του Βισύ, καθίστα αδύνατη την προσωπική μου ενέργεια. Έστειλα τον πρώτον φίλο μου κ. Πυρομάγλου να έλθει σε επαφήν με την πρεσβείαν και να τους πληροφορήση σχετικώς με το σπουδαιότατον αυτό ζήτημα, αλλ΄ ούτος δεν εγένετο δεκτός παρά λίαν δυσμενώς και παρα του συμβούλου της πρεσβείας.

Βραδύτερον κατά Ιανουάριον και Φεβρουάριον, ο κίνδυνος ήτο οφθαλμοφανής. Ανήσυχος μέχρι απελπισίας ηθέλησα να μεταβώ εις Αίγυπτον. Φίλοι μου εκεί ενήργησαν μέσω Αγγλικών αρχών να μου διευκολυνθή η μετάβασις, αλλά και πάλι η καλή διάθεσις των Άγγλων προσέκρουσεν εις την κατηγορηματικήν απαίτησιν της κυβερνήσεως Μεταξά να μην μου επιτραπή η μετάβασις επί Αιγυπτιακού εδάφους. Εσκέφθην τότε να επιχειρήσω, όπως επιτύχω μετάβασιν εις Βηρυττόν, οπόθεν θα μου ήτο εύκολον να να επικοινωνήσω μέσω προσώπου τινός της Ελληνικής κυβερνήσεως, δια να της παραστήσω τον κίνδυνον και τας ελπίδας αποφυγής της καταστροφής δια μιας συμφωνίας μεσολαβήσει της Γερμανίας....Δυστηχώς όλαι αι προσπάθειαι μου απέτυχον, οφειλόμεναι εις την εχθρικήν διάθεσιν εναντίον μου της πρεσβείας, παρ΄ όλον ότι προσεπάθησα να διευκολύνω την επαφήν , πράγμα το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξει εκ της ιδιότητος της η πρεσβεία και όχι εγώ.
Εάν κ. πρεσβευτά κατόρθωνα να μεταβώ εις Βηρυττόν, έτρεφον πολλάς ελπίδας ότι θα έπειθον την κυβέρνησιν Κορυζή τουλάχιστον να επιδιώξη την προτεινόμενην εκ μέρους της Γερμανίας διευθέτησιν της ιταλόελληνικής συρράξεως. Είχα αρκετά σοβαρά πειστήρια προς τούτο.

Παρ΄όλα αυτά δεν έπαυσα τας ενέργειας μου, όπως ωθήσω προς μιαν απευθείας συννενόησιν της Γερμανίας μετά της Ελληνικής Κυβερνήσεως Μεταξά, ήτις κατά τας πληροφορίας μου, ήρξατο από του Δεκεμβρίου, αλλ΄άνευ αποτελέσματος, χωρίς να γνωρίζω τους λόγους της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων εκείνων.

Και το μοιραίον επήλθεν. Η Ελλάς ήχθη προς αυτοκτονίαν παρά μιας βασιλικής κυβερνήσεως δεχθείσης μετ΄απεριγράπτου αφελείας ν΄αντιμετωπίση τας δύο μεγαλυτέρας στρατιωτικάς δυνάμεις της Ευρώπης, καίτοι της υπεδείχθη υπό της συμμάχου Αγγλίας ότι η βοήθεια της θα ήταν αυστηρώς περιορισμένη. Η ανήκουστος κουφότης της Βασιλικής κυβερνήσεως υπήρξεν η αφορμή μιας τραγικής καταστροφής για της χώρας εντός ολίγων ημερών και ως να μην ήρκει ετούτο ένεκα τελείας αγνοίας των νεότερων πολεμικών μεθόδων, παρέτειναν ασκόπως τον πόλεμον δια να συντελεσθή η πράξις η τελευταία του δράματος δια την μετατροπίν εις ερείπια της ωραίας αλλά ατυχούς νήσου Κρήτης, την ευθύνην της οποίας κατά μέγα μέρος φέρει επί των ώμων του ο κ. Τσουδερός, γέννημα αυτής. Αυτά είχα να πώ εις απάντησιν του περιεχομένου της επιστολής σας κ. πρεσβευτά....

Μετά της προσηκούσης υπολήψεως
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ


www.istorikathemata.blogspot.com

Άσχημα νέα για τους Παπανδρέλληνες - Δεν καταργήθηκε η βίζα για τις ΗΠΑ

Α ρε Αβάπτιστε Παπατζή ! Τα δουλεύεις ψιλό γαζί τα πρόβατα . . .


http://deltio11.blogspot.com/2010/03/blog-post_9137.html

Άσχημα νέα για τους Παπανδρέλληνες. Δεν καταργήθηκε η βίζα για τις ΗΠΑ. Άλλαξε όνομα, και λέγεται «ηλεκτρονική εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια» - Ε Σ Τ Α.
Η «ΕΣΤΑ» εξασφαλίζει την άδεια να πραγματοποιήσετε το ταξίδι... Η είσοδος στις ΗΠΑ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο... Η χοντρή κοροϊδία με την «κατάργηση» της βίζας :

Αποκλειστική είδηση του http://www.styx.gr
Του Κώστα Μπετινάκη

Αυτή η ξαφνική «αναβάθμιση» στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, μας έκανε εθνικά υπερήφανους. Για λίγο όμως.
Επειδή απάνω που είπαμε επιτέλους η φίλη σύμμαχος και «προστάτης», (με την κακή έννοια) έκανε μια φιλική κίνηση, η εντύπωση άλλαξε, με ανώμαλη προσγείωση !
Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία, έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους και ο νοών νοήτω :
Ποια είναι η αλήθεια;

«Για να ενισχυθεί η ασφάλεια των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Visa Waiver, οι προϋποθέσεις για το ταξίδι χωρίς βίζα έχουν αυξηθεί. Οι υπήκοοι των χωρών του Προγράμματος Visa Waiver θα συνεχίσουν να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας για να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, όμως θα πρέπει να αποκτήσουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στα πλαίσια του Προγράμματος Visa Waiver υποχρεούνται να έχουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια πριν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε αεροπορικώς είτε μέσω θαλάσσης. Ακόμα και βρέφη που δεν πληρώνουν εισιτήριο υποχρεούνται να έχουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια, αν δεν είναι κάτοχοι βίζας.

Αν η ηλεκτρονική σας ταξιδιωτική άδεια εγκριθεί, η έγκριση αυτή τεκμηριώνει ότι πληροίτε τα κριτήρια καταλληλότητας για να ταξιδέψετε στις Η.Π.Α στο πλαίσιο του Προγράμματος Visa Waiver, όμως δεν εγγυάται ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηλεκτρονική αίτηση : Τέλος στην αναμονή για βίζα!»

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό για αυτούς που ταξιδεύουν ; Όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων, οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική. Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας, θα πρέπει να υποβάλλετε μια ηλεκτρονική αίτηση στην ακόλουθη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα για την Ηλεκτρονική Έγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβετε την ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι σας έχει δοθεί η ESTA. Τυπώστε την έγκριση ESTA που θα λάβετε, σημειώστε τον αριθμό και προσκομίστε και τα δύο μαζί σας στο αεροδρόμιο αναχώρησης.
Το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας B1/B2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει ισχύ 2 ετών.

Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις, μπορείτε παρά ταύτα να κάνετε αίτηση για χορήγηση βίζας στην Πρεσβεία. Αν έχετε ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεστε την ESTA.

Σημειωτέον ότι, όπως και στην περίπτωση της βίζας, η έγκριση της ESTA δεν σας εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ. Η απόφαση εισόδου στις ΗΠΑ πάντοτε λαμβάνεται από τον/την αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στο σταθμό εισόδου.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας

(http://athens.usembassy.gov) ή την ιστοσελίδα www.travel.state.gov για τους συνδέσμους στο DHS και στο ESTA

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Αρχιεξορκιστής της Αγίας Έδρας «Ο διάβολος κατοικεί στο Βατικανό»!
 
11-03-2010 13:56:49

Σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας είναι η απόδειξη πως «ο διάβολος είναι παρών μέσα στο Βατικανό», δήλωσε ο επικεφαλής του «σώματος» των εξορκιστών που ανήκει στην Αγία Έδρα. Ο πατέρας  Gabriele Amorth ετών 85, ο οποίος είναι ο πρώτος τη τάξη εξορκιστής στην πόλη του Βατικανού εδώ και 25 χρόνια και σύμφωνα με όσα λέει έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του τουλάχιστον 70.000 περιπτώσεις δαιμονισμού, είπε πως στις επιπτώσεις της διαβολικής διείσδυσης στο Βατικανό είναι οι αγώνες για εξουσία όπως και «επίσκοποι που δεν πιστεύουν στον Χριστό όπως και επίσκοποι που έχουν σχέση με δαίμονες.
Όταν κάποιοι μιλούν για τον “καπνό του διαβόλου (smoke of Satan)» -μια φράση που πρώτη φορά είπε  ο Πάπας Παύλος ο VI το 1972- στα άγια δωμάτια είναι όλα αλήθεια, συμπεριλαμβανομένων και ιστοριών βίας και παιδοφιλίας».
Ο Gabriele Amorth ισχυρίστηκε πως ένα ακόμη παράδειγμα διαβολικής συμπεριφοράς μέσα στο Βατικανό ήταν η αποσιώπηση και η συγκάλυψη των τριών θανάτων που συνέβησαν το 1998. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε τότε προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην Αγία Έδρα και αφορούσε τη δολοφονία του Alois Estermann ο οποίος τότε ήταν διοικητής των Ελβετών φρουρών του Βατικανού, της γυναίκας του και του δεκανέα Cedric Tornay οι οποίοι όλοι είχαν πυροβοληθεί.
«Συγκάλυψαν τα πάντα αμέσως» είπε ο Αρχιεξορκιστής του Βατικανού, «Εδώ κανείς μπορεί να δει τη σήψη» πρόσθεσε.  Μετά από μια περιέργως γρήγορη έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρχές του Παπικού κράτους, βγήκε το πόρισμα το οποίο ο Tornay αφού σκότωσε πρώτα τον διοικητή και τη γυναίκα του στη συνέχεια έστρεψε το όπλο εναντίον του και αυτοκτόνησε. Παρόλα αυτά οι συγγενείς του Tornay αμφισβήτησαν το συγκεκριμένο πόρισμα.
Ανεπίσημες αναφορές μιλούν πως στη συγκεκριμένη μαζική δολοφονία υπήρχαν κίνητρα σεξουαλικής φύσεως, παρελθόν ομοφυλοφιλίας και η εμπλοκή ενός τετάρτου προσώπου, που ποτέ όμως δεν ταυτοποιήθηκε. 
Image
Ο  Gabriele Amorth ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «οι αναμνήσεις ενός Εξορκιστή», σε μια σειρά συνεντεύξεων με τον δημοσιογράφο Marco Tosatti και στην ιταλική εφημερίδα  La Repubblica δήλωσε μεταξύ άλλων πως η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ το 1981, αλλά και το περιστατικό στη λειτουργλια των Χριστουγέννων όπου μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα προσπάθησε να ρίξει τον τωρινό Πάπα Βενέδικτο τον XVI, στο έδαφος, είναι έργο του διαβόλου.
Ένας άλλος όμως εξορκιστής ο José Antonio Fortea Cucurull που ανήκει στην Καθολική Εκκηλσία με έδρα τη Ρώμη δήλωσε πως ο Πατέρας Amorth «έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από τις απαιτούμενες αποδείξεις» στους ισχυρισμούς του πως ο διάβολος έχει εισχωρήσει στους διαδρόμους του Βατικανού.

«Κάποιοι επίσκοποι μπορεί να είναι καλοί, κάποιοι όχι τόσο καλοί, αλλά όλοι έχουν επουράνιους σκοπούς και αυτοί είναι η αναζήτηση της δόξας του Θεού» είπε για να συνεχίσει λέγοντας «κάποιοι επίσκοποι μπορεί να είναι πιο ευλαβείς από κάποιους άλλους, αλλά από εκεί μέχρι να πούμε πως κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε σατανιστικές κλίκες είναι πολύ μεγάλη απόσταση και ταυτόχρονα απαράδεκτο».
Image
Ακόμη ο πατέρας Amorth μιλώντας στην La Repubblica είπε πως ο διάβολος «είναι πνεύμα αόρατο. Υλοποιεί όμως τις προθέσεις του μέσω των ανθρώπων που εξουσιάζει προκαλώντας τους βλασφημίες και κύματα θλίψης.
Μπορεί να παραμείνει κρυφός, να μιλήσει διαφορετικές γλώσσες, να μεταμφιεστεί ή να εμφανιστεί σύμφωνος με τις προθέσεις του ατόμου. Κάποιες φορές μου κάνει και πλάκα». Ο Gabriele Amorth χειροτονήθηκε το 1959 και το 1986 έγινε επίσημα εξορκιστής. Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πως ο Χίτλερ και ο Στάλιν κατέχονταν από τον διάβολο, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που κατήγγειλαν πως τα βιβλία της J. K. Rowling's του Harry Potter παρουσιάζουν εσφαλμένα τις διαφορές ανάμεσα στη μαύρη και τη κλευκή μαγεία, ενώ τέλος έχει χαρακτηρίσει την ταινία του 1973 «Εξορκιστής» αν και υπερβολική εντούτοις όμως ως βασικά ακριβής.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11190&Itemid=45

11.3.10

Δύο Αμερικανοί αναλυτές σκιαγραφούν τις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον

11.3.10


 F. Stephen Larrabee (RAND Corp.): "Υπάρχει κίνδυνος για νέα Ίμια"

Όσο τα βασικά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο παραμένουν ανεπίλυτα υπάρχει κίνδυνος ότι κάποιο επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακούσια αντιπαράθεση, όπως παρ΄ ολίγον να συμβεί τον Φεβρουάριο του 1996 στα Ιμια. Σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση στο Αφγανιστάν, το τελευταίο πράγμα που θέλει η Συμμαχία είναι μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Μια ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα απαιτήσει την ενεργό εμπλοκή των δύο πρωθυπουργών. Ωστόσο οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή θα είναι απασχολημένοι με τα εντεινόμενα εγχώρια προβλήματα, να μη διαθέσουν αρκετό χρόνο και ενέργεια για να αφιερωθούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν από την Ελλάδα και την Τουρκία. Νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μια συμφωνία επί ενός Κώδικα Συμπεριφοράς (Code of Conduct) θα βοηθούσαν στη μείωση της έντασης, διευκολύνοντας την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.


Janusz Bugajski (CSIS):
"Ιδανική η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο"

 Η κυβέρνηση Ομπάμα κατανοεί ότι όσο παραμένει ανεπίλυτο το θέμα της ονομασίας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στα Σκόπια, ειδικά αν ο αλβανικός πληθυσμός αποξενωθεί περισσότερο από τη σλαβική πλειονότητα. Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πρέπει να διαχειριστεί την αργή πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στους διεθνείς θεσμούς. Επιθυμεί λοιπόν την επιτάχυνση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ώστε να καταδείξει ότι γίνεται κάτι θετικό στα Βαλκάνια. Μια λύση εφέτος θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση των βορείων συνόρων της Ελλάδας και θα ενίσχυε τη θέση της στην ΕΕ.
Μια επίσημη πρόσκληση των Σκοπίων να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο θα ήταν ιδανική λύση. Αυτό θα προϋπέθετε καλή θέληση από τις δύο πλευρές και την αναγνώριση ότι η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων δεν θα υπονομεύσει την ύπαρξη και την ταυτότητά τους. Ωστόσο δεν υπάρχει ένα αυστηρό αμερικανικό τελεσίγραφο, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποβάλουν μια λύση. Θα βοηθούσε αν υπήρχε μεγαλύτερη εμπλοκή, σε υψηλό επίπεδο, της κυβέρνησης Ομπάμα για να ενισχυθεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εφόσον η Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν. Δεν πρόκειται όμως για ερώτημα αμερικανικής πίεσης, αλλά πιθανών κινήτρων προς τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία.

"Έκλεισαν" τα υποβρύχια Τ.214 - Παραλαμβάνουν και τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ! - 1,35 δισ. επιπλέον


11-03-2010 18:57:02
Image
 
 
 
 
 
 
Μέσα στη νύχτα έκλεισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ThyssenKrupp Marine Systems το θέμα των υποβρυχίων Τype 214, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr! 
Mε συνοπτικές – κυριολεκτικά – διαδικασίες και προ του κινδύνου να πτωχεύσουν τα ΕΝΑΕ και να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία με την Abu Dhabi Mar που προβλέπει ότι θα παραληφθούν τα ΕΝΑΕ από την TKMS, εφ'όσον συμφωνηθεί το θέμα των υποβρυχίων. Το πρωί είχαμε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) που σφράγισε την απόφαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-ΤKMS-ADM και αμέσως μετά συγκλήθηκε το έκτακτο ΣΑΓΕ.
Αυτή την στιγμή δια περιφοράς «συνεδριάζει» το ΚΥΣΕΑ και κλείνει – σαφώς με όφελος για την TKMS - το θέμα που ταλαιπώρησε τους πάντες και κυρίως το Π.Ν. επί τέσσερα χρόνια.
Λίγο πριν, σήμερα το απόγευμα, μία "διακομματική" - ή υπερκομματική - παρέα, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Ευάγγελος Βασιλάκος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Α/ΓΕΝ Δημήτρης Ελευσινιώτης, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του δεύτερου και συνέχαιραν ο ένας το άλλο για την "επιτυχή διαπραγμάτευση"... 
Η φόρμουλα βρέθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από προχθές το απόγευμα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκτελεστικό πρόεδρο της TKMS Η.C.Atzpodien και τον ισχυρό άνδρα της ADM Ι.Safa. Oι συζητήσεις συνεχίστηκαν και χθες το απόγευμα και κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα. Μάλιστα και σήμερα πρόκειται να συναντηθούν οι τρεις τους, προφανώς για να ανακοινωθεί στους ξένους ότι η συμφωνία εκτελείται κανονικά από ελληνικής πλευράς.
Τα δύο βασικά προβλήματα, το θέμα του πρωτότυπου υποβρυχίου της κλάσης, του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και της τροποποίησης της σύμβασης Neptune II που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης 209/1200. Και τα δύο θέματα έκλεισαν μέσα σε λίγες ώρες ως εξής: Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που αποτελούσε και το μεγάλο «αγκάθι» τελικά … παραλαμβάνεται (!) παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε την «πειραματική» βάση ολόκληρης της κλάσης και ξεκίνησε με σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία εν συνεχεία βέβαια επιλύθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους!
Σε ότι αφορά το Neptune II αποφασίστηκε, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, στην θέση των δύο 209/1400 που είχε αποφασιστεί να ναυπηγηθούν αντί του εκσυγχρονισμού των 209/1200, να ναυπηγηθούν δύο νέα Type 214! Σ
Σύνολο για το Πολεμικό Ναυτικό, έξι υποβρύχια Τ.214, μία πανίσχυρη δύναμη ικανή να προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε όποιον θα ήθελε να δοκιμάσει την ισχύ της.
Το θέμα είναι πώς το υπουργείο κατέληξε στην απόφαση να παραλάβει τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ: Δεν θα τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά αυτής της απόφασης, αλλά έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα ήταν πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε την παραλαβή του, η οποία βέβαια γίνεται υπό όρους. Θα δοκιμαστεί από το Π.Ν. και αν κριθεί ότι δεν έχει πρόβλημα τότε θα ενταχθεί κανονικά στην δύναμη υποβρυχίων, αν όχι, τότε η TKMS και η ADM υποτίθεται ότι δεσμεύτηκαν να … βρουν αγοραστή στο εξωτερικό.
Εξέλιξη η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί. Άρα ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ "πειραματικός" ή όχι θα υπηρετήσει κανονικά στο Π.Ν. 
Λέμε ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούσε ένα γίνει διαφορετικά για δύο βασικούς λόγους: Ο ένας ήταν η διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου και TKMS. Η τελευταία τον κοστολογούσε σαφώς χαμηλότερα για να δεχθεί να αποδεσμεύσει το Π.Ν. και να πουλήσει σε τρίτη χώρα το υποβρύχιο. Το υπουργείο ήθελε να κοστολογηθεί υψηλότερα ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στην αρχική σύμβαση (1,6 δισ. ευρώ η αρχική σύμβαση και με την αναπροσαρμογή φτάνει τα 2,1 για τα τέσσερα Τ.214).
Περίπου 380 εκατ. λέγεται (το συγκεκριμένο στοιχείο το μεταφέρουμε με επιφύλαξη γιατί δεν το έχουμε διασταυρώσει) ότι ήθελε το ΥΠΕΘΑ για να «διώξει» τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και η TKMS το κοστολογούσε σημαντικά χαμηλότερα για να δεχθεί να σπάσει η σύμβαση. Το αδιέξοδο οδηγούσε τα ΕΝΑΕ στο κλείσιμο, την υπόθεση στην διαιτησία (ξεκινούσε στις 15 Μαρτίου) και το Π.Ν. χωρίς υποβρύχια. Συν το ότι ναυαγούσε η αγοραπωλησία στην ADM.
Έτσι, περίπου θέλοντας και μη, το υπουργείο «κατάπιε» τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ…
Χθες το απόγευμα κλήθηκε στο υπουργείο η επιτροπή που είχε «κόψει» αρχικά τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.
Συζητήθηκε το θέμα μαζί τους επί πολλή ώρα. Οι ίδιοι είχαν μεταβεί να καταγράψουν και τα αποτελέσματα των διορθωτικών επεμβάσεων που είχαν γίνει στο υποβρύχιο. Έμειναν μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα και μετά από λίγες ώρες ξαναπήγαν, όπως και όλη η ηγεσία του Π.Ν. στο Επιτελείο. Η πολιτική ηγεσία πήρε το τυπικό «πράσινο» φως από το Ναυτικό και έδωσε έγκριση για ΑΝΣ και ΣΑΓΕ με το περιεχόμενο που παραθέσαμε ανωτέρω.
Τώρα σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος, η συνολική επιβάρυνση για την ελληνική πλευρά σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί αρχικά (επιστροφή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ναυπήγηση δύο 209/1400) ανέρχεται στο ποσό των 1,35 δισ. ευρώ τουλάχιστον!
Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση Neptune II ήταν κόστους, 820 εκατ. ευρώ. Εκτελέστηκε το ένα τρίτο αυτής (εκσυγχρονισμός του S118 ΩΚΕΑΝΟΣ) και απομένουν περί τα 530 εκατ. ευρώ (το πρώτο κοστολογείται και ως πιλοτικό πρόγραμμα, κάτι παραπάνω). Η ναυπήγηση των δύο νέων T.214 θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Άρα έχουμε κάτι παραπάνω από ένα δισ. ευρώ επιβάρυνση. Σε αυτά προστίθενται και τα 380 εκατ. ευρώ που κοστολογούσε το υπουργείο ότι θα «ελάφρυνε» η σύμβαση με την ειστροφή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, πράγμα που δεν γίνεται άρα πάμε κατ’ελάχιστον σε συνολική επιβάρυνση 1,35 δισ. ευρώ!
Σε ότι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις μόλις ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση για τα Τ.214 με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν (αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σύμβαση αφού έχει καταγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την TKMS) θα μεταβιβαστούν τα ΕΝΑΕ στην ADM.
Συμπερασματικά έχουμε μία μεγάλη ήττα του ελληνικού δημοσίου (δεν ευθύνεται πρακτικά για την εξέλιξη αυτή η παρούσα κυβέρνηση από την στιγμή που η TKMS είχε προλάβει να καταγγείλει την σύμβαση και να αποκτήσει το «πάνω χέρι» επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και να αποφύγει την "τιμωρία" της από την προηγούμενη κυβέρνηση για όσα πρωτοφανή συνέβησαν κατά την εκτέλεση του προγράμματος), αλλά ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που δεν είχε καταγγείλει την σύμβαση όταν μπορούσε.
Εδώ να διευκρινίσουμε ότι ούτε η TKMS έχει κάποια αντικειμενική ευθύνη για την όλη εξέλιξη, αφού αγόρασε την HDW που ναυπηγούσε τα υποβρύχια όταν το πρώτο 214 με τα τεράστια προβλήματα είχε ήδη ναυπηγηθεί. Απλώς μαζί με την HDW, αγόρασε και το "βάσανο" που λεγόταν ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Έτσι, οι ρήτρες των 400 εκατ. ευρώ έμειναν για πάντα "θαμμένες" στα συρτάρια του γραφείου του Ευάγγελου Βασιλάκου. Εις υγείαν των Ελλήνων πολιτών που σήμερα καλούνται να πληρώσουν (και αυτή...) την ακανατόητη συμπεριφορά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Αλλά και της κυβέρνησης Σημίτη που έφτιαξε την τραγική σύμβαση προμήθειας των 214...
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11200&Itemid=139

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΤΑΦΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ

APTH-TAFIKA-01[1]

Η αρχαιολογική εικόνα, η ιστορική ερμηνεία της και η διερεύνηση στο εργαστήριο. 


Περίληψη Ανακοίνωσης της Καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Χ. Παλιαδέλη και των Α. Κυριάκου, Ε. Μητσοπούλου, Α. Τούρτα, Π. Παπαγεωργίου και Γ. Μανιάτη.
Θεσσαλονίκη, 10/3/2010


«Τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο της ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, η ομάδα που ανασκάπτει σε έναν από τους τομείς της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, είχε παρουσιάσει τα ανασκαφικά πεπραγμένα του 2008 στην Αγορά των Αιγών.
Επρόκειτο για ένα απολύτως αναπάντεχο και ασύμβατο ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκεκριμένου τομέα εύρημα, καθώς ήταν στην ουσία ένα πολύτιμο ταφικό σύνολο (εικ. 1), κρυμμένο για περισσότερο από 2300 χρόνια, κάτω από μια μεγάλη και εντελώς φτωχή σε ευρήματα επίχωση (εικ. 2), λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα από την παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη των αρχαίων Μακεδόνων .
Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, η ίδια ομάδα, στον ίδιο ανασκαφικό τομέα  της ίδιας πανεπιστημιακής ανασκαφής,  έφερε στο φως ένα παρόμοιο  ταφικό σύνολο (εικ. 3). Θαμμένο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο,  το νέο εύρημα, που αποτελείται από μιαν ασημένια τεφροδόχο υδρία, όμοια με εκείνη από τον τάφο του Πρίγκηπα στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, και ως κτέρισμα ένα εξαιρετικά σπάνιο, ίσως μοναδικό ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα (εικ.4),  συμπληρώνει την ανασκαφική εικόνα, ενισχύει τα αρχαιολογικά δεδομένα και δεν  ανατρέπει όσα είχαμε υποθετικά προτείνει την άνοιξη στην ετήσια σύναξη των αρχαιολόγων του βορειοελλαδικού χώρου.

APTH-TAFIKA-02[1]

Η ανεύρεση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων, όχι εντός των ορίων του παρακείμενου νεκροταφείου, αλλά σε ένα όρυγμα (εικ. 5) στην καρδιά της αρχαίας πόλης, την αγορά των Αιγών, και η διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής απόκρυψης,  αλλά  για συνειδητή απόθεση σημαντικών ταφών  εντός της οχύρωσης της παλιάς πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, κάνουν τις συνθήκες ανεύρεσης μοναδικές. Το γεγονός ότι η απόθεση αυτή μπορεί με ασφάλεια να χρονολογηθεί στα  πρώτα χρόνια της ισχύος του Κασσάνδρου σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των αντικειμένων που απαρτίζουν τα δύο σύνολα, απολύτως εφάμιλλη με εκείνη αντίστοιχων κτερισμάτων  από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για βασιλικούς νεκρούς (εικ. 6).  

APTH-TAFIKA-6[1] APTH-TAFIKA-7[1]


Όταν είχε βρεθεί το πρώτο σύνολο το καλοκαίρι του 2008, είχαμε υποθέσει,  με βάση τα πρώτα οστεοαρχαιολογικά δεδομένα,  πως θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον Ηρακλή, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, που δολοφονήθηκε με εντολή του Κασσάνδρου, καθώς ανέβαινε στη Μακεδονία για να αναλάβει ως τελευταίος Τημενίδης το μακεδονικό θρόνο: οι συνθήκες και ο τόπος ανεύρεσης ανταποκρίνονταν σε ένα χωρίο του Ιουστίνου που ανέφερε τη ρητή διαταγή του Κασσάνδρου «ο  Ηρακλής να σκοτωθεί στα κρυφά, μαζί με την μητέρα του, τη Βαρσίνη και οι σοροί τους να καλυφθούν με χώμα, ώστε να μην υπάρχει τάφος που να προδίδει τη δολοφονία τους.»

APTH-TAFIKA-03[1]

Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα δύο πολύτιμα ταφικά σύνολα από την Αγορά των Αιγών αποτελούν μέρη της ίδιας ταφικής διαδικασίας, αφού εντοπίστηκαν στο ίδιο βάθος, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σφραγίστηκαν με την ίδια ενιαία επίχωση και δηλώνουν την ίδια πρόθεση για την "ταφή" τους εκτός νεκροταφείου. Αποτελούν, δηλαδή, ένα ενιαίο σύνολο που δεν τάφηκε στην παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη, αλλά στο πιο δημόσιο σημείο της οχυρωμένης πόλης των Αιγών, λίγο βορειότερα από το θέατρο και το ανάκτορο, δίπλα στα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στη θεά Εύκλεια.
Οι δύο νεκροί στερήθηκαν ίσως τα πλούσια κτερίσματα που θα τους συνόδευαν, αν προορίζονταν να ταφούν υπό κανονικές συνθήκες στο νεκροταφείο, αλλά τα οστά τους εναποτέθηκαν μετά την καύση τους τυλιγμένα σε πορφυρά ή χρυσοπόρφυρα υφάσματα (εικ. 7) μέσα σε πολύτιμα οστεοδόχα σκεύη (εικ. 8) για να "ταφούν", ωσάν να επρόκειτο για ήρωες-κτίστες, στην καρδιά της πόλης των Αιγών,  χωρίς κανένα εμφανές σημάδι να διαιωνίζει τη μνήμη τους.

APTH-TAFIKA-4a[1] APTH-TAFIKA-4b[1]


Οι εργασίες διερεύνησης και συντήρησης των ποικίλων υλικών (μετάλλινων αγγείων, οστών, υπολειμμάτων υφάσματος και άλλων οργανικών υλικών) συνεχίζονται στο εργαστήριο. Η ανθρωπολογική εξέταση των οστών του δεύτερου ταφικού συνόλου από το Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Περιμένοντας πληρέστερα συμπεράσματα για το φύλο και ακριβέστερα  δεδομένα για την ηλικία του νεκρού/ής, θεωρούμε ότι μέχρις στιγμής η  μαρτυρία του Ιουστίνου εξακολουθεί να υποστηρίζει φιλολογικά την ερμηνευτική προσέγγιση που υιοθετήσαμε το 2008 και ότι τα νέα ευρήματα την ενισχύουν».

APTH-TAFIKA-5[1]
Επισυνάπτονται φωτογραφίες:
1.2008. Το πρώτο ταφικό σύνολο
2.2008: Το χάλκινο σκεύος που περιείχε τη χρυσή οστεοθήκη
3.2009: Το δεύτερο ταφικό σύνολο
4.2009:Ο ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας , μοναδικό μετάλλινο δείγμα αυτού του σχήματος
5.2008-2009: Το όρυγμα, με τη θέση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων,
6.2008: Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς μετά τον καθαρισμό του.
7.2008: Χρυσοκλωστές από το πορφυρό ύφασμα του πρώτου συνόλου
8.2008: Η χρυσή οστεοδόχος πυξίδα του πρώτου συνόλου

APTH-TAFIKA-8[1]


Η εισήγηση θα παρουσιασθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις ανασκαφές του 2009 στη Μακεδονία και στη Θράκη.

http://www.neosprovoleas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3510&Itemid=37

Απίθανα συμπεράσματα για τον αστερισμό του Ωρίωνα

Το φασματόμετρο Hershel
Μάρτιος 2010

Η φασματική ανάλυση του αστερισμού του Ωρίωνα έδειξε την ύπαρξη οργανικών ενώσεων, οι οποίες είναι βασικές για τη δημιουργία της ζωής.

Ο αστερισμός του Ωρίωνα, (επιστημονική ονομασία Ori) που απέχει από τη Γη 1.300 έτη φωτός σημειώθηκε από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς της Διεθνούς επιστημονικής Ένωσης.

Θεωρείται ένας από τους περισσότερους εκτεταμένους αστερισμούς που εκτείνεται εκατέρωθεν του ουράνιου ισημερινού. Βρίσκεται νότια του Ταύρου και των Διδύμων και βόρεια του Λαγού.

Ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού είναι ο α του Ωρίωνα γνωστός ως Βετελγόζης ή Βελτεγκιέζ (Betelgeuse).

Τα συμπεράσματα της φασματομέτρησης έγιναν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αφού μελετήθηκαν τα δεδομένα από το τηλεσκόπιο ‘Hershel’ που εστάλη στο διάστημα το περασμένο έτος.

Πρόκειται για ένα φασματόμετρο υπερύθρων το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα τηλεσκόπιο, που επιτρέπει τη λήψη λεπτομερούς φάσματος του εν λόγω αστερισμού.

Τα οργανικά μόρια τα οποία εντοπίστηκαν είναι η μεθανόλη, το διοξείδιο του θείου, φορμαλδεΰδη και άλλες.

Θεωρούνται τα πρώτα στοιχεία για τη χημική σύνθεση ενός σχηματισμού, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη δημιουργία των αστεριών και των πλανητών.


10.3.10

Προπαγάνδα 3 δολαρίων από τον Mr. Donski the 'infamous' FYROM historian

Mr. Donski the 'infamous' FYROM historian to educate us all.. Titled: "The Ancient Macedonians were not Greeks"..‏




Response to Greek propaganda


Dear Macedonians and friends of Macedonia ,


In April 2009, a group of about 300 scholars from several countries, most of them experts on ancient history, sent an open letter to the President of the Unites States of America, Barack Obama, as well as to other politicians around the world in which they claim that since ancient Macedonia was "Greek", present day Macedonians "do not have the right" to the ancient history of Macedonia and to the name Macedonia.



This letter is massively spread all over Internet even now, almost a year after it first immerged, and it continuous to damage the reputation of Macedonia in the eyes of readers not familiar with this matter by misstating and falsifying historic facts. The Macedonian media has had extensive coverage of this letter, but no government or private institution has reacted so far seriously with arguments against the content of this letter.



However, an answer to the above mentioned letter to President Barack Obama has been by the Macedonian historian Aleksandar Donski of the Institute of History and Archeology from the University "Goce Delchev" from Shtip. In his answer to the letter, using factual arguments, the author has denied all of the false claims made in the letter sent to President Barack Obama. By using quotations from authentic ancient sources, Aleksandar Donski proved that this letter is full with manipulations, one-sided interpretations, and even notorious lies from the pro-Greek authors that wrote it.



The Answer prepared by Mr. Donski entitled "The Ancient Macedonians were not Greeks" will soon be published in two separate publications - one in Macedonian and one in English. The material is translated and lectured in fluent English by a professional translator. Each of the materials will have about 80 pages (A5 format) with full-color soft cover. Copies of the publication in English, except to President Obama, will also be sent to numerous other important people and institutions all over the world (politicians, mediums, universities...). Copies of the publication will also be sent to all pro-Greek signatories of the letter, as well as to their Rectors, Deans and other heads of educational institutions where these 300 signatories of the letter are employed, with the aim of showing their employers how much of "experts" their employees (the signatories of the letter) are, by reveling all of the false data and lies they used to make the claims that they made in the letter they sent to President Obama.



We are inviting you and your company to take action in this Macedonian patriotic deed of spreading the Macedonian historical truth all over the world. The price of one copy of the brochure "The Ancient Macedonians were not Greeks" in preliminary purchase is only $ 3.00 (three) USD. The price includes shipment of the brochure from Macedonia to any country in the world! This means that if you, for example, contribute $ 100 USD, you will receive 33 copies of the brochure. You can choose to give copies of the brochure as a present relatives or friends, or if you wish, you can even sell these brochures to others or donate them to local libraries or schools.



In addition, if you contribute, the name of your company will be mentioned as one of the sponsors of this brochure and will forever be known to all future generations of the Macedonians. This same privilege, of course, can also be extended to individuals, if they contribute choose to be mentioned as sponsors. Please send this message to others that you think maybe interested in this. For more information or if you have any questions, feel free to contact Mr. Aleksandar Donski at the email address found below.

_________________________

Aleksandar Donski adonski@mt.net.mk


Adress:

Aleksandar Donski
Kole Nedelkovski 23
2000 Stip
Republic of Macedonia
++ 389 32 393 175

Αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο για "εγκατάλειψη" του Ανατ. Αιγαίου

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010




Την ίδια ώρα που στην Πολεμική Αεροπορία παρατηρούνται σοβαρές κινήσεις που οδηγούν σε παραίτηση μάχιμους αξιωματικούς και αρκετούς που καλύπτουν σοβαρές επιτελικές θέσεις προκειμένου να κερδίσουν από την έγκαιρη συνταξιοδότησή τους, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει με δέος, σενάρια και φήμες που διαχέονται σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια, ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί να πετά ελεύθερα πάνω από το σύνολο της θάλασσας του Αιγαίου!

Σενάρια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και που δείχνουν ότι η επεξεργασία τους γίνεται από μικτή Επιτροπή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με την πλήρη συγκατάνευση των μελών της κυβέρνησης, προετοιμάζουν την «απώλεια» του ανατολικού Αιγαίου από το χώρο πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαν κύριοι λόγοι αναφέρονται τόσο το οικονομικό κέρδος (περίπου 2 δις ευρώ) όσο και το γεγονός πως έτσι θα επέλθει «ειρήνευση» με την Τουρκία.

Τα σχέδια αυτά παρακολουθούν, εκ του σύνεγγυς ο Αναπληρωτής υπεξ Δημήτρης Δρούτσας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, κ. Παπαδόπουλος ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ανυπεθα Π. Μπεγλίτης.

Στόχος είναι να ετοιμαστεί πριν τα τέλη Μαρτίου πλήρης πρόταση που θα υποβληθεί στο Μαξίμου προκειμένου να λάβει την οριστική απόφαση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, δεν αποκλείεται τις «βασικές αρχές» της πρότασης αυτής να συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός με την Χίλαρι Κλίντον, επιδιώκοντας να παρουσιάσει «κινητικότητα» στα Έλληνο – Τουρκικά.
Η χθεσινή αποκάλυψη του ζητήματος, από αθηναϊκή εφημερίδα, δημιούργησε όμως νέα δεδομένα (παρά τη χλιαρή διάψευση του υπεξ) καθώς η αντιπολίτευση συζητά ήδη, την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων προκειμένου να λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο» καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να καταγγείλει την κυβέρνηση πως επιχειρεί εν μέσω της κρίσης να διευρύνει το μέτωπο της εσωτερικής σύγκρουσης εμπλέκοντας και «εθνικά ζητήματα»!

Αν και τελικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου φέρεται να είναι η παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης προς την Τουρκική πλευρά επισήμως στη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, ήδη ένα προσχέδιο έχει προωθηθεί στην Άγκυρα προκειμένου να υποδείξει αντίστοιχες δικές της θέσεις προκειμένου να υπάρξει τελικός συμβιβασμός.
Περί πραγματικότητας
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας περιορίστηκε να αναφέρει ότι το δημοσίευμα της «Ε» για την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Απέφυγε όμως να καθορίσει ποια ακριβώς είναι αυτή «η πραγματικότητα» και να δώσει στοιχεία για την ήδη πολυδιαφημισμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εργάζεται συστηματικά για τη μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.
Για την ώρα, η «Ε» θα επιμείνει στο κείμενο της κυβερνητικής οδηγίας-εντολής, σύμφωνα με την οποία: 
«Να εξεταστεί μια συμφέρουσα συμφωνία, κατά την οποία από τον 25ο μεσημβρινό περίπου και ανατολικά, θα χαρακτηριστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περιοχή αποφυγής έντασης, στην οποία εκτός των ασκήσεων και για σκοπούς αεράμυνας, δεν θα εκτελούνται άλλες πτήσεις μαχητικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών. Ετσι δεν θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. ετησίως».
Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, στην αντίδρασή του επιμένει και αυτός ότι η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτή του δημοσιεύματος. Και όντως, η πραγματικότητα είναι άλλη και πολύ χειρότερη. Και τούτο, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπλοκάρισε πρόταση, η οποία επέτρεπε στα τουρκικά μαχητικά να πετούν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο.
Ομως, η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεώρησε «συμφέρουσα πρόταση» να πετούν ανεξέλεγκτα τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας και ασφάλειας της χώρας, χωρίς δυνατότητα αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά. Λεπτομέρειες επί του θέματος μετά τον... επαναπατρισμό από την Ουάσιγκτον.enet.gr
 

Η εκτόξευση του δορυφόρου GOES-P

Μάρτιος, 2010

H NASA εκτόξευσε στις 4 Μαρτίου 2010 έναν τελευταίας γενιάς γεωστατικό δορυφόρο, που είναι προγραμματισμένος να παρέχει καθημερινή πρόγνωση καιρού και πληροφορίες που σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα και τις πιθανές συνέπειές της στο γήινο περιβάλλον.

Ο δορυφόρος GOES-P είναι βάρους 3,1 τόνων και εκτοξεύθηκε με πύραυλο της Delta IV της εταιρίας United Launch Alliance (όμιλος της Boeing και Lockheed Martin).

Η εκτόξευση έγινε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην αεροπορική βάση της Φλόριντας, στις 18:57 τοπική ώρα.

Όπως αναφέρθηκε, οι δορυφόροι GOES παρέχουν 24 ώρες το 2ωρο μετεωρολογικές παρατηρήσεις για το 50% της επιφάνεια του πλανήτη.

Οι δύο πρώτοι GOES-N και GOES-O τέθηκαν σε τροχιά το 2006 και το 2009 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Steve Kirkner, ειδικού του προγράμματος της NASA, οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να προγνώσουν τις μεταβολές του καιρού σε πολλά σημεία του πλανήτη ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης των χωρών για επικίνδυνες καταστάσεις όπως τυφώνες, πλημμύρες, διόγκωση των θαλάσσιων υδάτων κ.α.

«Ο συγκεκριμένος GOES-P είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα ακτίνων Χ που του επιτρέπει να παρακολουθεί τα σωματίδια που εκπέμπονται από τον ηλιακό άνεμο και που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των δορυφόρων» εξήγησε ο Tom Bodgan διευθυντής του μετεωρολογικού κέντρου NOAA.

Μία από τις λειτουργίες του GOES-P είναι η μέτρηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών και της γης, η εντόπιση ηλιακών διαταραχών σε πραγματικό χρόνο για την εύρυθμη λειτουργία των επικοινωνιών.

Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο διαστημικό κέντρο της NASA, στο Greenbelt (Maryland).


9.3.10

The crisis has made Greece unequal players in name dispute


 

Despite such warnings to the Greek diaspora in the open letter by seeking donations to save the country from economic collapse, Greek media announced that the name issue will top the agenda of diplomatic meetings today Papandreou will be in the White House

 
 
  
Greece is the unequal position because of the economic collapse in such a situation the country is very difficult to negotiate on national issues such as the name dispute.

These days in an open letter by seeking donations from the Greek diaspora to save Greece from the economic crisis the Council wrote to the Greek community who are united Greek immigrants from many countries.

After the Greek government has opened special bank accounts to which the Greek diaspora will be able to give donations to extract the country from the crisis, the World Council of the Greek community seeking support from the Greeks around the world to save the country's image. Olga Sarantopulos, secretary of the council, the letter states that the country's economic collapse has implications for the country's ability to negotiate internationally.

"Deprived of economic confidence, and Greece is very difficult to negotiate on an equal level with other countries, especially on national issues, such as the name issue with FYROM's neighboring country, the Greek-Turkish relations, Cyprus issue," reads the letter by Greeks who are invited to remain united and to spread the values of cultural heritage despite the negative image of their homeland that have made the media from other countries.

Despite the rate of the Greek diaspora that Greece is in a delicate situation and difficult to focus on national issues during the crisis, the Greek media informed that the name dispute will be top of the diplomatic agenda at today's meeting between Greek Prime Minister George Papandreou and the top the U.S. administration. Greek newspaper Eleftherotypia yesterday that Washington requires the name dispute can be closed as soon as possible, even in spring, to accelerate the Euro-Atlantic integration of our country.

According to the newspaper, the U.S. position is that there should be problematized the use of constitutional name for internal use and outside of our country should accept a name with geographic determinant.

The Greek newspaper To Vima said Papandreou at the first official visit to Washington will have to deal with hot diplomatic agenda for issues with Skopje, Cyprus and Greek-Turkish relations.

"The name issue is the top of the diplomatic agenda of the working visit. Washington wants to close the problem to ensure the security of the region through the integration of FYROM into NATO. U.S. likely to have an understanding of the insistence of the government of Gruevski to obtain guarantees for the Macedonian language and identity, "says To Vima.

According to Greek diplomatic sources, who calls the newspaper, Athens will not make concessions from the red lines and Papandreou will try to convince the authorities of the new Greek initiative for the Balkans.
There is no sign of resuming negotiations this week

Mediator for the name Matthew Nimetz is not announced by negotiators meet this week, we learn from diplomatic sources. According to them, Zoran Jolevski negotiator last week had a telephone conversation with Nimetz, the mediator but Sun announced it would convene two negotiators in New York.

Imaginary meeting Milososki-Drucas in Spain

Greek media briefing yesterday that the Greek Deputy Foreign Minister Dimitris Drucas the sidelines of the informal meeting of foreign ministers of EU members that took place this weekend in Cordoba, Spain, had a meeting with his Macedonian counterpart Antonio Milososki. Such information the Greek news agency ANA-MPA, as well as newspaper Naftemporiki. From Foreign Affairs, meanwhile, denied that Milososki spoke with Drucas in Spain.
 
   
Author: Ivan Kostovska
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=39101038324&id=9&prilog=0&setIzdanie=21929

Δημοκρατική Αναγέννηση: Θέσεις κρυστάλινες για την πατρίδα και τον λαό μας.


Όχι στο δικαίωμα ψήφου στους λαθρομετανάστες
Η  Δημοκρατική Αναγέννηση συμμετέχει με τα μέλη και τους φίλους τους  στη διαμαρτυρία για την ψήφιση νόμου  που  χορηγεί  δικαίωμα ψήφου  και μαζική ιθαγένεια στους ξένους  , κατά κανόνα λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να διαμαρτυρηθούν  μαζί μας ζητώντας την ματαίωση της ψήφισης.

Η συμφωνία με την Τουρκία, προσφέρει το Αιγαίο στους Τούρκους.
H  υπό εκκόλαψη  συμφωνία  Ελλάδας-Τουρκίας  (βλ. Kύρα ?Αδάμ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 8/3/2010) για το Αιγαίο προσφέρει αμαχητί ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή το ½  του Αρχιπελάγους στην Τουρκία , ικανοποιώντας μακροχρόνια διεκδίκησή της.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υπογραφή συμφωνίας που αποστρατικοποιεί τα νησιά  του Ανατολικού Αιγαίου  με την αφελή προσδοκία  να εκτονώσει την ένταση στην περιοχή ,  «κερδίζοντας» ταυτόχρονα  2 δισ ευρώ από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και από την μείωση της δαπάνης των αναχαιτίσεων.
Το τίμημα του υποτιθέμενου κέρδους είναι βαρύτατο: Τα ελληνικά μαχητικά παύουν να  πετούν  πάνω από τα εθνικά εδάφη μας του Ανατολικού Αιγαίου εκτός σκοπών αεράμυνας.
Τυχόν τελειούμενη η  συμφωνία ικανοποιεί  προαιώνιο πόθο της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών μας..
Εννοείται ότι τα μαχητικά  αεροσκάφη χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών είναι ελεύθερα να πετούν .  Όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία πιστή στην έκνομη   πρακτική της θα βαφτίσει νατοϊκά τα μαχητικά της και θα πραγματοποιεί αδίστακτα τις ασκήσεις της χωρίς φυσικά να καταθέτει σχέδια πτήσης.
Στην ουσία , εάν τελικώς υπογραφεί αυτή η συμφωνία  , θα  πρόκειται για άνευ όρων παράδοσή μας  στον εχθρό , ο οποίος κατά σύστημα δεν τηρεί ποτέ τα συμπεφωνημένα (όρα το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ , ή τη συμφωνία για επαναπροώθηση λαθρομεταναστών  Παπανδρέου-Τζεμ).
Είναι προφανής η ανάγκη ματαίωσης κάθε σκέψης για  υπογραφή συμφωνίας  που αποστρατικοποιεί τα νησιά μας , όταν μάλιστα η Στρατιά του Αιγαίου  βρίσκεται  ετοιμοπόλεμη απέναντι  στη Σμύρνη.

Δύσπιστοι στους Φράγκους και δώρα φερόντων?
Η  περισσή διαχυτικότητα στις δηλώσεις Σαρκοζύ αντίθετα προς την  παγερή  ψυχρόιτητα των δηλώσεων Μέρκελ αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας ότι οι ισχυροί της Ένωσης και της Ευρωζώνης κηδόμενοι των ιδίων τους συμφερόντων  θα θελήσουν να συγκροτήσουν επιτέλους ένα Μέτωπο κατά των διεθνών τοκογλύφων που έπληξαν βάναυσα κατ? επιλογήν την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο  ακόμα και η ρητορική συμπαράσταση εκδηλώθηκε με ασύγνωστη καθυστέρηση και πάντως  αν όσα υπεσχέθη ο Γάλλος πρόεδρος υπέρ της Ευρωζώνης δεν εκδηλωθούν  «χθες» θα είναι πολύ αργά.
Το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας του ευρώ (όχι της Ελλάδος) ή πραγματώνεται αμελητί , ή αύριο θα είναι κατόπιν εορτής.
Δύσπιστοι έναντι των  «Φράγκων»  και  «δώρα φερόντων» ανησυχούμε για το πιθανό αντίτιμο της υποτιθέμενης στήριξής μας δηλαδή την αναγκαστική προμήθεια και πάλι υποβρυχίων που γέρνουν , ελικοπτέρων που δεν πετούν και λοιπών ελαττωματικών πανάκριβων αχρήστων συστημάτων.
Η ανάγκη αδιαπραγμάτευτης αξιοπρέπειας και εθνικής αποφασιστικότητας εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας είιναι επιτακτική.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΛΕΙ
ΚΑΘΕ ΑΘΗΝΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ
ΚΑΘΕ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΘΕ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΝΔ
ΚΑΘΕ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΙΛΟ
ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΣ

ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΥ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΛΕΙ , ΞΑΝΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 09.00-10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΑ.

ΕΑΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΕΜΨΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

http://epitropi-es.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

Σε εξέλιξη η μεγάλη ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση

 Τα σενάρια και η περιοχές δράσης
 
09-03-2010 10:54:25
 
Image
 
 
Μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου αυτή την στιγμή διεξάγεται μεγάλη άσκηση μεταξύ ελληνικών μαχητικών αεροσκάφών F-16C/D Block 52+, γαλλικών Rafale F.1/F.2 και αεροσκαφών κρούσης Super Etendard που επιχειρούν από το πυρηνικό αεροπλανοφόρο R91 CHARLES DE GAULLE, το οποίο σήμερα μπήκε στην περιοχή του νότιου Αιγαίου. Ασκήσεις διεξάγονται και στον δεύτερο στρατηγικό δίαυλο του νότιου Αιγαίου, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, στο Μυρτώο Πέλαγος.
Εδώ το σενάριο προβλέπει και προσβολές στόχων επιφανείας στην περιοχή Καράβια. Υπάρχει πλήθος σεναρίων για επιχειρήσεις αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και υποστήριξης ναυτικών δυνάμεων (TASMO). Το πρωινό σενάριο στην Κάρπαθο προέβλεπε προσβολή του αεροδρομίου της Καρπάθου από "εχθρικά" μαχητικά.
Η απόδοση των ελληνικών πληρωμάτων είναι «εξαιρετική», όπως δήλωσε στο defencenet.gr Έλληνας αξωματικός και υπογραμμίστηκε στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του ότι «Έχουν καταφέρει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργούν σαν μιά γροθιά με το ΑΣΕΠΕ ERIEYE».
Οι σημερινές ασκήσεις δεν γίνονται τυχαία σε αυτή την περιοχή. Ο δίαυλος Καρπάθου-Ρόδου είναι το «μονοπάτι» που οδηγεί στις υψηλής επιχειρησιακής αξίας αεροπορικές βάσεις Σούδας και Καστελλίου, όπως και στην φωλιά των S-300PMU-1. Εξ ου και τα σενάρια που προβλέπουν ακριβώς αυτό, δηλαδή την αναχαίτιση «πακέτων» COMAO Rafale F.1/.2 και Super Etendard. Μην ξεχνάμε ότι εκεί είχαμε και το τραγικό περιστατικό, πρακτικά δολοφονία, με τον Κώστα Ηλιάκη τον Μάϊο του 2006.

Στην πρώτη φάση των ασκήσεων που ολοκληρώνεται αύριο θα συμμετέχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α. δηλαδή F-16, Mirage 2000EGM/-5, F-4E Peace Icarus και Α-7Ε, το AΣΕΠΕ ΕΜΒ-145 ERIEYE, επίγειοι σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης κλπ, ενώ από γαλλικής πλευράς θα συμμετάσχουν όλα τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου (Rafale F.1/.2, και το ΑΣΕΠΕ E-2 Hawkeye).
Image
Για την ελληνική πλευρά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζει συνδυασμένη δύναμη μαχητικών και εναέριου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, αφού σε λίγα χρόνια αυτό το σενάριο θα είναι πραγματικότητα στο Αιγαίο και μάλιστα με την χρήση του προηγμένου B-737 MESA από την τουρκική Αεροπορία το οποίο ενσωματώνει πολύ περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το E-2 ως εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου και διοίκησης. Η δεύτερη φάση των ασκήσεων θα ολοκληρωθεί στις 17-18/03.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11150&Itemid=139

Η Γερμανία έθεσε στο τραπέζι την προμήθεια 60 Eurofighter για την ΠΑ



Το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα: Η Αθήνα χρειάζεται νέα συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Μάχονται οι δύο τώρα με την Αθήνα για το ευρώ ή το Eurofighter;

H Γερμανία και η Γαλλία ωθεί την ελληνική κυβέρνηση προς την αποκατάσταση του προϋπολογισμού σε στέρεες βάσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποίησαν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο και το Παρίσι, προκειμένου να εντυπωσιάσουν και πάλι με αυτόν: Ακόμα και αν τρίζουν και υποφέρουν οι Έλληνες, θα πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα, έτσι ώστε να καθησυχάσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και να πειστούν για τη σοβαρότητα του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.

Αλλά πόσο αληθεύει αυτό που η Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν τον τελευταίο καιρό; Όχι και πολύ. Για το Βερολίνο και το Παρίσι υπάρχει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα: Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει έξι φρεγάτες στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Guido Westerwelle φλέρταρε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα με την επιλογή από την ελληνική πλευρά του ευρωμαχητικού για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του έγκυρου γερμανικού τύπου, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Guido Westerwelle ανέφερε στους Ελληνες αξιωματούχους ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει στην αγορά έως και 60 Eurofighter. Το Βερολίνο έθεσε μετά από αρκετό καιρό για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την προμήθεια από την ελληνική πλευρά των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν, δηλαδή όχι μόνο την επιλογή του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και την προμήθεια 60 μονάδων.

-Gleichzeitig warb Bundesaußenminister Guido Westerwelle bei seinem Besuch in Athen darum, Griechenland möge doch endlich den Kauf von bis zu 60 Eurofightern absegnen, über den bereits länger verhandelt wird (Handelsblatt 08.03.2010)-

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την προμήθεια από την ελληνική κυβέρνηση 60 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, σύμφωνα πάντα με τις γερμανικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προμήθεια 60 τελικά ευρωμαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία, διαπραγματεύεται εδώ και καιρό μεταξύ των δύο πλευρών.

Φυσικά, μόνο κακόβουλοι παρατηρητές αντιλαμβάνονται την ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια γραμμής διασύνδεσης των επιδοτήσεων από το Παρίσι και το Βερολίνο με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Σημειώνεται εκ μέρους μας ότι η προμήθεια 60 μαχητικών του τύπου πρόκειται να κοστίσει περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ελλάδα έχει κληθεί για μία φορά ακόμη να διασφαλίσει θέσεις εργασίας τρίτων χωρών, του γαλλικού ναυπηγικού τομέα και του γερμανικού αεροναυπηγικού τομέα. Η κοινοπραξία Eurofighter σχεδιάζει να εξάγει 300 μαχητικά αεροσκάφη μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Η ελληνική αγορά αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι των μελλοντικών εξαγωγικών σχεδιασμών.

Το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε με αποκλειστικές πληροφορίες από την μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, το Handelsblatt (08.03.2010)