Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.4.10

Η μυστική δίοδος του Παναθηναϊκού Σταδίου και άλλα τινά...

Η ζωή χρειάζεται και λίγη μαγεία. Εχει, όμως, και πολλή δεισιδαιμονία, πολλές προλήψεις. Oλα αυτά πηγάζουν από τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο μυστήριο της ζωής, λέει η αρχαιολόγος Ολγα Βογιατζόγλου, η οποία μίλησε στους Φίλους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών: την Αθήνα!Οι φυλακές Σωκράτους το 1890
Οι φυλακές Σωκράτους το 1890

145 έργα Ελλήνων σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Η ελληνική τέχνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ετοιμάζεται να δοκιμαστεί ξανά στη σκληρή αγορά του Λονδίνου. Ο λόγος για τα ανοιξιάτικα Greek Sales.
Στις 18 Μαΐου ο οίκος Μπόναμς θα δημοπρατήσει έναν μεγάλο αριθμό έργων (145) Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και μερικά έργα ξένων καλλιτεχνών με ελληνικό θέμα.
50-70.000 λίρες είναι η τιμή εκτίμησης για το έργο του Μπρακ με θέμα τον Θησέα
50-70.000 λίρες είναι η τιμή εκτίμησης για το έργο του Μπρακ με θέμα τον Θησέα
Ανάμεσα στα τελευταία κι ένας Μπρακ -λάδι μικρών διαστάσεων, με θέμα τον Θησέα, προερχόμενο από Ελληνα του Μονακό- σε τιμή εκτίμησης 50.000-70.000 λίρες Αγγλίας.

Αρχαία κάτω απ΄ τα πόδια μας

Πολύτιμα ευρήματα σε Θησείο και Πειραιά

Της Μαίρης Αδαμοπούλου




Η αρπαγή του όμορφου νεαρού  Γανυμήδη από τον μεταμορφωμένο σε  αετό Δία πρωταγωνιστεί στο ρωμαϊκής  εποχής ψηφιδωτό που εντόπισε η  αρχαιολογική σκαπάνη (εδώ από τις  εργασίες καθαρισμού του) στην οδό  Ακάμαντος στο Θησείο
Μοιάζει με καλοϋφασμένο χαλί, γεμάτο χρώματα, με μια μυθολογική παράσταση στην καρδιά του- τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό να αρπάζει τον Γανυμήδη για να τον κάνει οινοχόο του.

Γιγαντώνονται τα προβλήματα από το ηφαιστειακό νέφος


Χάος στις πτήσεις αεροσκαφών στη βόρεια Ευρώπη λόγω του νέφους από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Προβλήματα και ματαιώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαταραχθεί για «αρκετές ημέρες» λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso.


Ξεπερνούν τους 1.144 οι νεκροί του σεισμού στην Κίνα





16.4.10

Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: «Η Αρχαιότητα και Εμείς»

«Η Αρχαιότητα και Εμείς»η θεματική της 7ης ΔΕΒΘ(22-25 Απριλίου 2010)


Η φετινή θεματική έκθεση είναι αφιερωμένη στην παρουσία της Κίνας – τιμώμενης χώρας στην 7η ΔΕΒΘ: οι παράλληλες ιστορικές διαδρομές του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, η διαχρονική τους παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η σύγχρονη εξέλιξή τους όπως αποτυπώνεται στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, δίνουν το έναυσμα για μια συνολική θεώρηση του παρελθόντος μέσα από το παρόν.

Η ΟΝΝΕΔ σε εκπαιδευτικό επίπεδο λειτουργίας

Άξονας 3 - Η ΟΝΝΕΔ σε εκπαιδευτικό επίπεδο λειτουργίας
Ηλικίες 16 – 32. Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται ΜΑΚΙ, ΔΑΠ, Φοιτητές Εξωτερικού, Σπουδαστές Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΙΕΚ κ.α.), Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί Φοιτητές.

Macedonian names and makeDONSKI pseudo-linguistics: The case of the name Nana




Balkan Illusion - phantasia archaica:
"...it is very interesting to note that many of the authentic ancient Macedonian words, according to their etymology and pronunciation, have a striking resemblance to the appropriate words used in the modern Macedonian language (and other so called "Slav"[sic] languages)."…"Nana. The noun "nana" in the Macedonian language today is used to signify an older female relative. In dialectal form "nana" takes the form of the verb, to sleep. The name Nana is present in todays' Macedonian onomasticon." Quote taken from: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity propagandist-historian from FYROM.


Νana / Νανά

The Geographer Pausanias lived in the second century AD.

Ουρουγουάη: Μαργαρίτα Λαρριέρα, μία «Ελληνίδα κατ΄επιλογήν»


 
της Διαμαντένιας Ριμπά



Δηλώνει «Ελληνίδα κατ΄επιλογήν». Λατρεύει και υπηρετεί, με όλες τις δυνάμεις της, την Ελλάδα, την οποία θεωρεί δεύτερη πατρίδα, προωθώντας τις διαχρονικές πνευματικές αξίες της, που έχουν κληρονομήσει και υιοθετήσει στη χώρα της, την Ουρουγουάη.

Ναύπλιο 1834: Δημήτριος Πλαπούτας

Δημήτριος Πλαπούτας
Σαν σημερα το 1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
Δ. Πλαπούτας






Αυστραλία: Δύναμη ο Ελληνισμός


Πληθαίνουν καθημερινά οι πολιτικοί που ζητούν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να συμπεριλάβει την ελληνική γλώσσα στο Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλία Γλωσσών (National Schools Curriculum).
Κορυφαία πολιτικά στελέχη από τα τέσσερα σημεία της επικράτειας, με επιστολές τους προς την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Παιδείας, Τζούλια Γκίλαρντ, στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και προτρέπουν την κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα.

15.4.10

Θα σταλούν ανθρωποειδή ρομπότ στο διαστημικό σταθμό


Δύο πρωτότυπα του R2 επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο χειρισμό εργαλείων



Ουάσινγκτον

H NASA και η General Motors ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να στείλουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Robonaut 2, ένα προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ που θα απαλλάσσει τους αστροναύτες από τις δύσκολες και ανιαρές εργασίες.

«Η συνεργασία των ανθρώπων με τα ρομπότ έχει κρίσιμη σημασία για την κατάκτηση του Ηλιακού Συστήματος» δήλωσε ο Τζον Όλσον, διευθυντής του Γραφείου Ολοκλήρωσης Συστημάτων Εξερεύνησης της NASA.

O Robonaut 2 ονομάζεται για συντομία R2 , ένα χαϊδευτικό που παραπέμπει στο ρομπότ R2-D2 της κινηματογραφικής σειράς Ο Πόλεμος των Αστρων.

Δεδομένου ότι θα εργάζεται σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, το ανθρωποειδές μηχάνημα δεν χρειάζεται πόδια. Έχει μόνο κεφάλι, κορμό και δύο πλήρως λειτουργικούς βραχίονες, οι οποίοι μπορούν να σηκώνουν βάρη μέχρι 10 κιλών.

Τα επιδέξια χέρια του σχεδιάστηκαν μάλιστα να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία με τα ανθρώπινα χέρια.

Σε πρώτη φάση, η NASA και η GM θα εξετάσουν την απόδοση του R2 σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, αργότερα όμως το ρομπότ θα μπορούσε να εργαστεί ως βοηθός μηχανικού και να συνδράμει τους αστροναύτες στη διάρκεια εξωτερικών εργασιών.

Newsroom ΔΟΛ


«Gourmet Γωνιά» γεύσεις κι αναγνώσεις στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22 - 25 Απριλίου 2010)

«Gourmet Γωνιά», γεύσεις κι αναγνώσειςστην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22-25 Απριλίου 2010)



Η «Gourmet Γωνιά» αποτελεί μία καινοτομία της ΔΕΒΘ καθώς για πρώτη φορά ο κόσμος του βιβλίου συναντά τη γαστρονομική τέχνη σε ξεχωριστό χώρο εντός του εκθεσιακού χώρου (στο περίπτερο 13).

Η ΟΝΝΕΔ σε επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας

Άξονας 2 - Η ΟΝΝΕΔ σε επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας




Ηλικίες 18 – 32. Οι μεγάλες μεταβολές σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο επιβάλλουν την αναδιάρθρωση της ΟΝΝΕΔ και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.

Η απάντηση του Ίωνος Δραγούμη στον εθνομηδενιστικό σοσιαλισμό του Γεωργίου Κωνσταντινίδη (Σκληρού)

(Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ενώ το ζήτημα της Ελληνικής εθνικής αποκατάστασης βρισκόταν στο κρισιμότερο σημείο του, εγκαινιάστηκε η παρουσία της σοσιαλιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα με το βιβλίο του Γεωργίου Κωνσταντίνίδη-"Σκληρού" "το κοινωνικό μας ζήτημα". Ο "Σκληρός" ήταν ποντιακής καταγωγής, έζησε στην Τσαρική Ρωσία και είχε λάβει μέρος σε εξέγερση επηρεασμένος από την πρώιμη κομμουνιστική ιδεολογία του Πλεχάνωφ. Το προσωνήμιο του "Σκληρός" το απέκτησε για την ανυποχώρητη στάση που τήρησε τότε. Οι απόψεις του Σκληρού προκάλεσαν αίσθηση στην Ελληνική κοινή γνώμη και δίχασαν τους αντιπροσώπους της πνευματικής ζωής του τόπου. Ο Ίων Δραγούμης έγραψε δυο άρθρα στο δημοτικιστικό περιοδικό του "Νουμά" προσπαθώντας να ανασκευάσει τις θέσεις του Σκληρού. Από το πρώτο άρθρο θα παραθέσω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που το βρήκα ενδιαφέρον και γιατί όχι; επίκαιρο ακόμη και σήμερα.....Ι. Β. Δ.)


Από το Blog : Ιστορικά Θέματα 

-------------------
...Έχει πολλά προτερήματα το βιβλιαράκι. Είναι χυμένο σε ένα σύστημα , έχει ενότητα και πάστρα και γυρεύει να ταιριάξει την τωρινή Ελλαδική κοινωνία σε ένα κοινωνιολογικό σύστημα, Γερμανικό υποθέτω. Ίσως το σύστημα είναι όμορφο συμμετρικό και ευχάριστο, αλλά πάντα σύστημα μένει, δηλαδή θα αφήνει και κάποιον έξω, θα έχει και τα στραβά του.

90+1 ΧΡΟΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΚΕ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε.



Άρθρο της «Χαραυγής»  η οποία είναι  η «Δημοκρατική Εφημερίδα Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων» με σημερινή ημερομηνία - Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010.
Θα το παρουσιάσουμε επειδή εντυπωσιαστήκαμε από ορισμένες θέσεις του κειμενογράφου που μιλά για «προσάρτηση της Μακεδονίας» από το ελληνικό κράτος των αρχών του 20ου αιώνα καθώς επίσης και για την αντίδραση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας -που εξελίχθηκε κατόπιν στο γνωστό ΚΚΕ- που αντιδρούσε, επαναλαμβάνουμε, στην ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην Ελλάδα, διακηρύσσοντας την θέση του για μια πολυεθνική ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη.
Ο συντάκτης του κειμένου ας μας συγχωρέσει για τον τονισμό με χρώμα ορισμένων σημείων του κειμένου του.
-----------------------

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αφιερωμένο σε εκείνους που η ηλικία τους συμπίπτει με εκείνη του κόμματός τους στο οποίο – μέσα σε χαλεπούς καιρούς – αφοσιώθηκαν με πίστη, θυσία προσωπικής ζωής και αγαπημένων τους ανθρώπων προπάντων όμως με τιμιότητα.







1. Η σοσιαλιστική σκέψη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πριν από τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΚΕ.

Οι μεγάλοι ευεργέτες-Κωνσταντίνος Σισμάνογλου

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Με 40.000 χρυσές λίρες χτίστηκε το Σισμανόγλειο

14.04.2010
Οι δωρητές επηρεάστηκαν από την προτροπή του αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και την επιστολή των κατοίκων που ζητούσαν ένα νοσοκομείο και το δημιούργησαν, ώστε το 1937 να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς

«Στόχος η επιστημονική αδελφοποίηση των δύο Σισμανόγλειων νοσοκομείων θετικό γεγονός για τους γιατρούς, ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά ιδίως οι ειδικευόμενοι οι οποίοι θα κάνουν ειδικότητα σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος ενώ τώρα κάποιος θα μπορεί να επιλέγει το Σισμανόγλειο της Αθήνας», θα πει ο διευθυντής ιατρικού τμήματος Ευάγγελος Κοϊμτζόγλου

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Κωνσταντίνος Σισμάνογλου
Δάκτυλος του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου ήταν η κίνηση για την προσφορά των χρημάτων και 

14.4.10

Κ. Χατζής: 4 άξονες - Η ΟΝΝΕΔ σε τοπικό επίπεδο λειτουργίας



Άξονας 1 - Τοπικό Επίπεδο Λειτουργίας


Νέα ανακάλυψη: "ανάποδη" περιστροφή πλανητών



Ο κανόνας που θέλει τους πλανήτες να περιφέρονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, ακολουθώντας την περιστροφή του μητρικού τους άστρου, φαίνεται να ανατρέπεται από την ανακάλυψη εννέα εξωπλανητών που περιφέρονται ανάποδα.
Στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, και οι οκτώ πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (το επίπεδο της εκλειπτικής), ακολουθώντας τη φορά της περιστροφής του Ήλιου.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν σήμερα ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα πλανητικά συστήματα: κάθε άστρο και οι πλανήτες του σχηματίζονται από τον ίδιο αρχικό δίσκο αερίου και σκόνης, και για το λόγο αυτό τείνουν να περιστρέφονται και να περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η αρχική διαμόρφωση σταδιακά αλλάζει σε πολλά πλανητικά συστήματα. Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει τώρα ότι ανακάλυψε εννέα μακρινούς πλανήτες που γυρίζουν ανάποδα από τα μητρικά τους άστρα.
«Ρίχνουμε μια πραγματική βόμβα στο ερευνητικό πεδίο των εξωπλανητών» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμάουρι Τριόντ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης.
«Τα νέα αποτελέσματα πραγματικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή σκέψη, σύμφωνα με την οποία οι πλανήτες πάντα περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται το άστρο» πρόσθεσε ο Αντριου Κάμερον του Πανεπιστημίου Σεν Αντριους του Εδιμβούργου.
Η έρευνά τους δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, παρουσιάζεται όμως αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Γλασκώβη.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι αστρονόμοι εξέτασαν 27 εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί με άμεσες και όχι έμμεσες παρατηρήσεις. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι εννέα από αυτούς περιφέρονται «ανάποδα».
Και οι εννέα ανάποδοι εξωπλανήτες αποτελούνται από αέρια, όπως ο Δίας, είναι όμως ακόμα μεγαλύτεροι και περιέργως βρίσκονται πολύ κοντά στα μητρικά τους άστρα.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτοί οι αέριοι γίγαντες αρχικά σχηματίστηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το άστρο και περιφέρονταν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ο Δίας.
Πιθανότατα οι τροχιές τους μεταβλήθηκαν αργότερα λόγω της βαρυτικής έλξης άλλων πλανητών ή ακόμα και άλλων άστρων. Τελικά, έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια, κατέληξαν σε παράξενες, σχεδόν τυχαίες τροχιές που δεν ακολουθούν τον κανόνα.
Οι «ανάποδοι» πλανήτες φαίνεται πως δεν είναι σπάνιοι στο Γαλαξία μας, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Οι αέριοι γίγαντες που κινούνται σε απομακρυσμένες τροχιές, όπως ο Δίας, προστατεύουν τους εσωτερικούς πλανήτες όπως τη Γη από τους εισερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες.
Όταν όμως πλησιάσουν πολύ το μητρικό άστρο μετατρέπονται από προστάτες σε καταστροφείς, καθώς «καταπίνουν» τους μικρότερους πλανήτες που βρίσκουν στο διάβα τους.



Το Βήμα

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22 - 25 Απριλίου 2010)



Ημερίδα: «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση;»[Digital Books: a (R)evolution?]

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, HELEXPO
Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-17:00), Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15


Δώδεκα χρόνια μετά από την εμφάνιση των πρώτων συσκευών ψηφιακής ανάγνωσης (eReaders), το 1998, και δέκα χρόνια μετά από το πρώτο διεθνές συνέδριο του ΕΚΕΒΙ, το 2000, ο κόσμος του βιβλίου φαίνεται να γυρίζει σελίδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Στο εξωτερικό, τη στιγμή που η «απειλή» της πρωτοβουλίας της Google για τον εκδοτικό κόσμο έχει αντιμετωπιστεί, προσωρινά, προσκρούοντας στη νομοθεσία περί μονοπωλίων στις ΗΠΑ, οι διεθνείς πλατφόρμες είτε εμπορικής αξιοποίησης, είτε «ανοιχτής πρόσβασης» προς διαθέσιμα ψηφιακά κείμενα, διαδέχονται η μία την άλλη. Στη χώρα μας, ταυτόχρονα, οι κυριότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει, εδώ και ένα χρόνο, περίπου, στην παραγωγή των πρώτων eBooks, ενώ νέες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διανομής.

H επικοινωνία μας με εξωγήινα όντα



Το σκιαγράφημα που εστάλη στο διάστημα. Ο γαλαξίας μας, το ηλιακό σύστημα, το ανθρώπινο είδος
Απρίλιος 2010- Astrobiology Magazine


Όταν το ανθρώπινο είδος λάβει ποτέ μήνυμα από εξωγήινους, μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι τι πρέπει να τους απαντήσει.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου SETI, ψυχολόγος Ντάγκλας Βάκοχ έχει σκεφτεί σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό.

«Η πρόκληση της κατασκευής ενός διαστρικού μηνύματος είναι μεγάλη. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιομορφίες του συνομιλητή» εξηγεί ο Βάκοχ και επεξηγεί:

«Εκείνο το οποίο βασικά γνωρίζουμε είναι ότι οι εξωγήινοι δεν θα μας μιλήσουν ούτε στα αγγλικά ούτε στη σουαχίλι ή στα κινέζικα».

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο η ανθρωπότητα έχει τις ικανότητες να κατανοήσει ένα μήνυμα από εξωγήινη ύπαρξη.

«Το μήνυμα, σαφώς και θα είναι τεχνητό και δεν γνωρίζουμε αν έχουμε τη δυνατότητα ανάγνωσής του» θα επισημάνει ο διευθυντής του ιδρύματος για την εξωγήινη επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον Βάκοχ, η μόνη γλώσσα επικοινωνίας που θα μπορούσε να γίνει προσιτή, ενδεχομένως, από εξωγήινους είναι η γλώσσα των μαθηματικών και της επιστήμης. Και αυτό, επεξηγεί ο ερευνητής, πως όταν θα επιδιώξουν, τα εξωγήινα όντα, μια επαφή με τον γήινο πολιτισμό, πρέπει να έχουν έναν ανώτερο πολιτισμό. Επομένως θα γνωρίζουν τα μαθηματικά και τα επιστημονικά δεδομένα του διαστήματος.

Το ανθρώπινο είδος έχει μια εμπειρία από την αποστολή τέτοιων μηνυμάτων προς εξωγήινους.

Στα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, περιέχονται ηχογραφημένα μηνύματα από γήινους ήχους και εικόνες. Τα δύο αυτά διαστημόπλοια εστάλησαν στο διάστημα το 1977 και σήμερα βρίσκονται ήδη εκτός του ηλιακού συστήματος.

«Νομίζω πως η περιεκτικότερη περιγραφή του κόσμου μας έχει σταλεί στο διάστημα με τους Voyager, εμπεριέχουν, πραγματικά, στοιχεία που απεικονίζουν τη ζωή στη Γη καθώς και χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες»

Το περιεχόμενο αυτών των διαστρικών βιβλίων επελέγη από μια επιτροπή υπό της προεδρίας του αείμνηστου Κάρλ Σαγκά, αστρονόμου του Cornell University.

Περιείχαν καταγραφές φυσικών ήχων, όπως η βροντή , κελαϊδίσματα πουλιών, μουσική από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Όπως επισημαίνει ο Βάκοχ τα μηνύματα αυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικά.

Μια απαισιόδοξη σκέψη του αναφερόμενου ερευνητή είναι πως στα μηνύματα που εστάλησαν, δεν σημειώνονται στοιχεία της ζωής της γης, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ζοφερή πραγματικότητα των πολέμων, στοιχεία των οποίων τις μελλοντικές επιπτώσεις, στο ανθρώπινο είδος, δεν γνωρίζουμε.

«Είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μας και των ανησυχιών μας. Αν ποτέ, μετά από χιλιάδες χρόνια ληφθούν από κάποιο νοήμων ον τα μηνύματά μας πιθανόν να μην μάθουν ποτέ γιατί έχουμε αφανιστεί ως είδος»...


Ο γιατρός των φτωχών παιδιών


Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

13.4.10

ΗΠΑ: "10 εντολές" κατά της παιδεραστίας



Εργαστήρι του Βιβλίου: "Δημιουργική Γραφή" από το Στρατή Χαβιαρά

Σεμινάριο «δημιουργικής γραφής» από τον Στρατή Χαβιαρά
στην 7η ΔΕΒΘ (22 - 25 Απριλίου 2010)
Το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του «Εργαστηρίου του Βιβλίου» στη ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τον Στρατή Χαβιαρά, συγγραφέα, διευθυντή του εργαστηρίου «Writing the novel» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συντονιστή του Εργαστηρίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επίδοξους συγγραφείς, λάτρεις της λογοτεχνίας με δόκιμη δημιουργική διάθεση. Ο Στρατής Χαβιαράς πρόκειται να διδάξει σε δύο τρίωρες συναντήσεις, κάνοντας μια σύντομη, ενδεικτική περιήγηση στα μυστικά της γραφής, και ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά το διήγημα και το μυθιστόρημα (δομή, ανάπτυξη χαρακτήρων, αφηγηματική φωνή, γλώσσα, ύφος).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή (τηλ.: 2310 291180, ηλ.ταχ.: tbf@helexpo.gr, κα Άννα Τερζή) έως την Πέμπτη 22 Απριλίου. Το κόστος συμμετοχής είναι 100 ευρώ (για τις δύο ημέρες συνολικά). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 24 Απριλίου & Κυριακή 25 Απριλίου 2010
11.00-14.00 (Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» - αίθουσα C)
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Στοπ στο άγαλμα του Καραμανλή στην Αριστοτέλους

 
Απρ 13, 2010
M003F02CXS20
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στοπ στις εργασίες τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους έβαλε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε σχεδιάσει χθες το πρωί να αρχίσει τις εργασίες τοποθέτησης του βάθρου, στο οποίο θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας. Αυτό μάλιστα είχε γίνει γνωστό στο υπουργείο Πολιτισμού από την περασμένη Παρασκευή, οπότε στάλθηκε και το "τελεσίγραφο" της Μενδώνη, με το οποίο ζητούσε από τους αρχαιολόγους να σταματήσουν οποιαδήποτε εργασία του δήμου, καθώς δεν υπάρχει καμία άδεια, τεχνική ή περιβαλλοντική, για να προχωρήσουν τέτοιου είδους έργα στην πλατεία Αριστοτέλους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά την προσφυγή Μπουτάρη και των άλλων παρατάξεων, η Μενδώνη αποφάσισε να πάει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για το σημείο τοποθέτησης του αγάλματος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το θέμα ήταν οριακή υπέρ της πλατείας Αριστοτέλους με ψήφους
 

Σαν σήμερα: 1992, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό Κ. Καραμανλή για πΓΔΜ


1992: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
1907 – 1998


Κορυφαίος έλληνας πολιτικός, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του είναι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
1907 - 1950

12.4.10

Εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος της Νάουσας παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στην θέση Στουμπάνους (βάραθρο της Αράπιτσας), ο επίκουρος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Μιχαηλίδης Ιάκωβος.



Απο:
http://parinthem.blogspot.com

Εκλογές ΟΝΝΕΔ, 18 Απριλίου: Κρίνω - Αποφασίζω - Συμμετέχω


Φίλες και Φίλοι,
Συμμαχήτριες και συμμαχητές.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση μπαίνει στην τελική της ευθεία. Είχα την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσω πολλούς από εσάς. Να ακούσω τους προβληματισμούς, τις ανάγκες αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες σας. Βασική μου αρχή υπήρξε να ακούσω αυτά που εσείς είχατε να πείτε και όχι μόνο να σας βομβαρδίσω με τα δικά μου πιστεύω.

Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη «σκοτεινός ήλιος»


Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη «σκοτεινός ήλιος»
Το άστρο είναι τόσο κρύο που τυχόν παρατηρητές σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, θα έβλεπαν έναν «σκοτεινό ήλιο» στον έναστρο ουρανό της «μέρας» τους.

Ένα αχνό ουράνιο σώμα, σε απόσταση μικρότερη από δέκα έτη φωτός από τη Γη, το οποίο ανακαλύφθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, φαίνεται πως είναι ο πιο κοντινός στον πλανήτη μας «σκοτεινός ήλιος», δηλαδή καφέ «νάνος», που έχει ποτέ βρεθεί. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1947 που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα νέο άστρο-ήλιο τόσο κοντά στη Γη. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια σκοτεινά άστρα ακόμα πιο κοντά στη Γη.
Το άστρο είναι τόσο κρύο που τυχόν παρατηρητές σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, θα έβλεπαν έναν «σκοτεινό ήλιο» στον έναστρο ουρανό της «μέρας» τους. Η ανακάλυψη, μετά από έρευνα σε ένα μικρό μόνο τμήμα του ουρανού, δείχνει ότι τέτοια άστρα είναι συνηθισμένα και μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν πολύ πιο κοντά στη Γη, αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω του χλωμού φωτός που εκπέμπουν.
Οι καφέ «νάνοι» έχουν τόσο μικρή μάζα, που δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν την κατάλληλη υψηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρήσουν τις αναγκαίες αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που λαμβάνουν συνεχώς χώρα σε άστρα όπως ο δικός μας ήλιος. Παρόλα αυτά, λάμπουν χάρη στην θερμοκρασία του σχηματισμού τους, αν και σταδιακά, όσο παγώνουν, φέγγουν όλο και λιγότερο.
Οι ερευνητές, υπό τον Φίλιπ Λούκας του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, σύμφωνα με το New Scientist, «βάφτισαν» UGPS 0722-05 το σκοτεινό άστρο που (με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς στηριγμένους στην παράλλαξη) απέχει 9,6 έτη φωτός από τη Γη. Έχει, δηλαδή, υπερδιπλάσια απόσταση από το άστρο Proxima Centauri, το πλησιέστερο άστρο στη Γη μετά τον ήλιο μας.
Αν η εκτιμώμενη απόσταση είναι σωστή (θα επιβεβαιωθεί σε λίγες εβδομάδες), τότε το UGPS 0722-05 είναι το κοντινότερο σκοτεινό άστρο στη Γη. Μέχρι σήμερα κάτοχος του ρεκόρ εγγύτητας ήταν ένα ζεύγος καφέ «νάνων» κοντά στο άστρο Έψιλον Ίντι, σε απόσταση 11,8 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.
Το νεοανακαλυφθέν σκοτεινό άστρο σπάει και άλλα ρεκόρ. Είναι ο πιο παγωμένος καφέ «νάνος» που έχει ποτέ βρεθεί, με θερμοκρασία μόλις 400 - 500 βαθμών Κελσίου (τρομερά χαμηλή για «ήλιο»). Είναι επίσης το πιο αχνό, καθώς εκπέμπει μόλις το 0,000026% της ενέργειας του δικού μας ήλιου και αυτή η λιγοστή ενέργεια γίνεται αντιληπτή κατά βάση στο υπέρυθρο παρά στο ορατό μήκος κύματος.
Θα χρειάζονταν 3,8 εκατομμύρια τέτοιοι καφέ «νάνοι» για να παράγουν ενέργεια ισοδύναμη με τον ήλιο μας, ενώ το μέγεθος του σκοτεινού άστρου είναι περίπου όσο του Δία, αλλά η μάζα του είναι πέντε έως 30 φορές μεγαλύτερη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατά τον κύριο Νταβούτογλου οριοθέτηση της «ηπειρωτικής» υφαλοκρηπίδας και άλλα παρεπόμενα...


Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ΑΝΥΠΕΞ στην Τουρκία γράφουμε σʼ άλλες σελίδες. Θα ασχοληθούμε σε επόμενο φύλλο αφού έχουμε πλήρη ενημέρωση για να μη βασίσουμε τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά μας στις επίσημες και μόνο ανακοινώσεις.

Θα σταθούμε όμως ιδιαίτερα σε μια βαρυσήμαντη και πολλαπλών αναγνώσεων συνέντευξη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών που απροκάλυπτα προβάλλει τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα.

11.4.10

Τα πλούτη της Αλεξάνδρειας (in English)

Jean Yves Empereur: The Riches of Alexandria


Diver making notes on sphinx
Diver taking notes on sphinx.


Jean Yves Empereur is the Director of Research at the CNRS (French National Research Center), and the Director of the French Center for Alexandrian Studies in Alexandria, Egypt. He recently spoke with NOVA about his ongoing work in the harbor of Alexandria.

NOVA: Apparently it has been known since the time of Napoleon Bonaparte that there were interesting artifacts underwater in the harbor of Alexandria. Can you tell us why the area was not investigated fully until '94?

Περικλής Γιαννόπουλος: Ένας άνθρωπος - Ένα ιδανικό

Ράδιο Αντίσταση
Κυριακή 11 Απριλίου 2010, ΖΩΝΤΑΝΑ 22.00 - 24.00

"Περικλής Γιαννόπουλος: Ένας άνθρωπος - Ένα ιδανικό"



http://radio.antistasi.info/

Αρωματικά φυτά με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες




Ο Γιάννης Συλλιγνάκης είναι φαρμακοποιός. Πάντα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φύση, ενώ κατάφερε να αναπτύξει μια ειδική τεχνική φωτογράφησης φυτών. Συμμετείχε, μάλιστα, στη δημιουργία της Ερυθράς Βίβλου Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών Ελλάδας.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Eνας άνδρας εναποθέτει λουλούδια έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας στις Βρυξέλλες
Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την τραγωδία με τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους της Πολωνίας, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης.

Φιλελεύθερη συμμαχία: Οι «Νέες» ιδέες για το ασφαλιστικό

Image
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

8 Απριλίου 2010

«Νέες» ιδέες για το ασφαλιστικό που διαιωνίζουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και έλεγχο του κράτους επί των ταμείων

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Ariane 5

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Ariane 5


Η προβλεπόμενη για το βράδυ της Παρασκευής εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Ariane 5, που μεταφέρει δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, αναβλήθηκε, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Arianspace Ζαν-Ιβ Λε Γκαλ λίγο μετά τη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης.

"Οι πρώτες έρευνές μας μάς οδήγησαν να καταγράψουμε μία ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης του οχήματος εκτόξευσης. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εκτόξευση απόψε και μία νέα ημερομηνία εκτόξευσης θα επιβεβαιωθεί σύντομα", δήλωσε.
Σαράντα δύο δευτερόλεπτα πριν από την απογείωση, που είχε προβλεφθεί για τη
01:14 ώρα Ελλάδας, η καταμέτρηση διακόπηκε. Προγραμματισμένη αρχικά για τις 24 Μαρτίου, η εκτόξευση των δορυφόρων Astra 3Β για τη λουξεμβουργιανή τηλεόραση SES Astra και του Comsat BW2 για το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, αναβλήθηκε δύο φορές εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.