Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.4.10

Πυραμίδες στη... Βοσνία 10.000 ετών, σύμφωνα με Βόσνιο ερευνητή




(σ.σ.:Λίγο παλιό το θέμα ,αλλά καλό.Συνδέστε το, με προηγούμενα θέματα,εδώ ,εδώ και εδώ.'Ολα αυτά μαζί συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή για την ιστορία,την προέλευση και τους κατασκευαστές των πυραμίδων από αυτήν που (νομίζαμε ότι) γνωρίζαμε.)

  Από το Blog: Visaltis

Ένας ερευνητής υποστηρίζει ότι την κατασκεύασε ένας πολιτισμός πολύ πιο αρχαίος από τους Αιγύπτιους και άρχισε τις ανασκαφές ανακαλύπτοντας ότι...

Ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος του 1898 (η Ιστορία επαναλαμβάνεται;)

(Άλλο κείμενο είχα σκεφτεί να γράψω αλλά....η χθεσινή αναγγελία της προσφυγής της πατρίδας μου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μου υπενθύμισε κάτι που είχα διαβάσει παλαιότερα και προσπαθούσα να το ξεχάσω...)

Η ήττα στον πόλεμο του 1897 που επέβαλλε τον Διεθνή Έλεγχο

Μετά την πτώχευση του 1893, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που ακολούθησαν, προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ξένοι αυτοί κεφαλαιούχοι και τραπεζίτες τηρούσαν σκληρή στάση απαιτώντας την άμεση καταβολή όλου του χρέους. Οι ξένοι κεφαλαιούχοι που είχαν αγοράσει το Ελληνικό χρέος στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις τους και περισσότερο από την Γερμανία, την Αγγλία και την Γαλλία που πίεζαν την Ελλάδα να φανεί συνεπής.

Αυτοί έρχονταν λέει τότε για να πολεμήσουν…


Tου Σ. Χατζημανώλη
Έφυγαν το 1897 από Αυστραλία για να πολεμήσουν στην Ελλάδα
Επτά Έλληνες, από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτορίας προσφέρθηκαν ως εθελοντές να μεταβούν από την Αυστραλία στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων στα τέλη της δεκαετίας του 1890.
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" (Ημερήσια Εθνική Εφημερίς), φύλλο της 21ης Απρίλη 1897, με νέα από το Μέτωπο της Ηπείρου.

Macedonian names and makeDonski pseudo-linguistics: The case of the name Atarchias

This article was originally published on May 15, 2009 in the American Chronicle.
http://www.americanchronicle.com/articles/view/102397
Miltiades Elia Bolaris


Balkan Illusion - phantasia archaica:

"...it is very interesting to note that many of the authentic ancient Macedonian words, according to their etymology and pronunciation, have a striking resemblance to the appropriate words used in the modern Macedonian language (and other so called "Slav"[sic] languages)."..."Atarhi(as). The root of this name contains the noun "atar". This is a Macedonian archaism for the word "love". Names that contain the word "love" exist in a majority of lexicons." From: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity folk "historian" from FYROM.


Atarchias/ Ἀταρχίας

Τα νησιά της Ελλάδας


Συγγραφέας: Λόρδος Βύρων



Μεταφραστής: Αργύρης Εφταλιώτης

Από τη συλλογή «Παλιοί σκοποί»


Τὰ νησιὰ τῆς Ἑλλάδας! ὦ νησιὰ βλογημένα,

Ποῦ μὲ ἀγάπη καὶ φλόγα μιὰ Σαπφὼ τραγουδοῦσε,

Ποῦ πολέμων κ' εἰρήνης δῶρα ἀνθίζαν σπαρμένα,

Ποῦ τὸ φέγγος του ὁ Φοῖβος ἀπ' τὴ Δῆλο σκορποῦσε!

Ἄχ, ἀτέλειωτος ἥλιος σᾶς χρυσώνει ὡς τὰ τώρα,

Μὰ βασίλεψαν ὅλα, ὅλα τἄλλα σας δῶρα!

23.4.10

Ο ήλιος στο 'μικροσκόπιο'

 

Τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ως σήμερα έστειλε το σκάφος ηλιακής δυναμικής SDΟ της ΝΑSΑ


Τις πρώτες και ομολογουμένως εκπληκτικές φωτογραφίες του Ηλίου έστειλε το παρατηρητήριο ηλιακής δυναμικής SDΟ της ΝΑSΑ, ένα προηγμένο σκάφος που εκτοξεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου με αποστολή να ερευνήσει πώς γεννάται και δομείται το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς αποστολής του το SDΟ θα εξετάσει το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου, θα μελετήσει το φαινόμενο των ηλιακών ανέμων και καταιγίδων και θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζει ο ήλιος στην ατμοσφαιρική χημεία και στο κλίμα της Γης. Το SDΟ έχει δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες 10 φορές πιο καθαρές από τις τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης και ήδη οι πρώτες εικόνες που έστειλε είναι οι καλύτερες που έχουν λάβει ως σήμερα στα χέρια τους οι επιστήμονες.

«Οι εικόνες και οι λεπτομέρειές τους είναι τόσο υψηλού επιπέδου που στην ουσία ανοίγουν μπροστά μας ένα καινούργιο ερευνητικό πεδίο όσον αφορά τη μελέτη του Ηλίου. Είναι σαν να κοιτάζουμε το άστρο μας μέσα σε μικροσκόπιο» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρισον, μέλος της διεθνούς ομάδας που παρακολουθεί την αποστολή. Στις πρώτες εικόνες που έστειλε το σκάφος διακρίνονται με εξαιρετική λεπτομέρεια ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις στην επιφάνεια του άστρου που στέλνουν γιγάντιες ποσότητες αερίων και σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του ηλιακού συστήματος. 


Βέρες και χρυσαφικά για να... σωθεί η Ελλάδα!


Οι πολίτες κλήθηκαν από πατριωτικό καθήκον να δώσουν τα κοσμήματά τους για να ενισχυθούν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό
Τέτοιες μέρες, τον Απρίλιο του 1932, η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων κήρυσσε, επισήμως, χρεοστάσιο. Η Ελλάδα, όπως γνωστοποιούσε στη σύνοδο της Κοινωνίας των Εθνών ο Ελ. Βενιζέλος αδυνατούσε να καταβάλει τις οφειλές της από τον εξωτερικό δανεισμό και ανέστειλε επί μία πενταετία την καταβολή των τοκοχρεολυσίων.

 
Η εικόνα αυτή με τους Αγγλους να συνωστίζονται στην κεντρική τράπεζα του Λονδίνου, για να καταθέσουν χρυσό, φιλοξενήθηκε σε πολλές εφημερίδες.    
 
Η εικόνα αυτή με τους Αγγλους να συνωστίζονται στην κεντρική τράπεζα του Λονδίνου, για να καταθέσουν χρυσό, φιλοξενήθηκε σε πολλές εφημερίδες.

ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ :Στέγη «φτιάξ΄ το μόνος σου» 1.500 ετών




Τμήμα του φατνώματος της  συναρμολογούμενης «α λα  γκρεκ» στέγης
Εγχειρίδια για το πώς να κατασκευάσουν μόνοι τους το σπίτι των ονείρων τους, εμπνευσμένο από τους αρχαίους ελληνικούς ναούς, φαίνεται πως συμβουλεύονταν οι κάτοικοι της Μagna Grecia (Μεγάλης Ελλάδας) στη Νότια Ιταλία τον 6ο αιώνα π.Χ.

Άγιος Γεώργιος ( 275 - 303)











Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

22.4.10

Ο Louis-André Gosse στην Ελλάδα του Καποδίστρια

Οι πολύτιμες Ιατρικές υπηρεσίες του Ελβετού Louis-André Gosse στην Ελλάδα του Καποδίστρια


O Louis-André Gosse γεννήθηκε στην Γενεύη Ελβετίας το 1791 από πατέρα φαρμακοποιό. Χάρις την οικονομική στήριξη του πατέρα του σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι, όπου αναγορεύθηκε και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής. Το 1820 εγκαταστάθηκε στην Γενεύη όπου εξάσκησε το Ιατρικό επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα όμως ασχολήθηκε με την πολιτική εκλεγόμενος αντιπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Σελήνη και ήλιος προκαλούν έξαρση σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας

18-24 Απριλίου: 
Κίνδυνος νέων σεισμικών, ηφαιστειακών και καιρικών εξάρσεων


Ο αστροφυσικός Piers Corbyn στο WeatherAction.com ανακοίνωσε νέες σημαντικές ανακαλύψεις του που αφορούν την επίδραση του ήλιου και της σελήνης και τις σχέσεις τους με τις σεισμικές και ηφαιστειακές εκρήξεις στη Γη, προειδοποιώντας πως η ηλιακή έκρηξη (Coronal Mass Ejection) που σημειώθηκε στις 13 Απριλίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία και ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη μεταξύ 18 και 24 Απριλίου. Επίσης μιλά για ανάλογη επικίνδυνη περίοδο μεταξύ 16-21 Μαϊου.

( Solar-Lunar Impact periods 18-24 April)
"Το γεγονός πως μεγάλες περίοδοι μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας -σαν αυτή που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια- σχετίζεται άμεσα με την αύξηση ακραίων σεισμικών και ηφαιστιακών εκρήξεων είναι γνωστό από καιρό , λέει ο Piers, όμως τώρα σημαιώσαμε κάποια πρόοδο: 
  •  Ίσως το παρόν ηλιακό ελάχιστο* να είναι πιο επικύνδινο (*ηλιακός κύκλος 23 προς 24 τώρα) και
  •  Σε τέτοιες μεγάλες περιόδους μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας προκαλούνται εκδηλώσεις μεγαλύτερων σεισμικών δονήσεων και ηφαιστειακών εκρήξεων που οφείλονται σε έκτακτες ηλιακές δραστηριότητες κατά ένα προβλέψιμο τρόπο που πρόσφατα έγινε κατανοητός στα πλαίσια του weather Action σαν Solar-Lunar Impact periods (SLIPs) -ηλιο-σεληνιακές περίοδοι επιδράσεων- ενώ κάποιες αφορούν μόνο τις ηλιακές επιδράεις -Solar Weather Impact Periods SWIPs- και έχουν άμεσες επιπτώσεις σε εμάς στη Γη.

25 από τους 26 σεισμούς μεγέθους M≥4.0, που σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Απριλίου 2010, συμβαδίζουν με τις προγνώσεις μας στα SW(L)IPS και/ή τη νέα σελήνη ή την πανσέληνο. (17 would be chance result).
• Και οι 6 από τους μεγάλους σεισμούς (M≥7.0) σημειώθηκαν στα“Special Sharp Alpha” SLIP και ο μεγαλύτερος στη Χιλή (Chile M=8.8) ""υποστηρίχθηκε" επίσης από την πανσέληνο.

Τις αρχικές προγνώσεις του για ακραία φαινόμενα είχε κάνει στις 4 Απριλίου και μετά την ηλιακή έκρηξη της 13ης Απριλίου έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες.
Στις σελίδες του αναφέρονται και άλλες περίοδοι αυξημένης σεισμικότητας που μοιάζει να έρχονται μετά την παρούσα φάση που λήγει στις 24 Απριλίου, με ιδιαίτερη αυτή μεταξύ 18 και 21 Μαϊου...

South Iceland's Eyjafjallajokull (ay-yah-FYAH'-plah-yer-kuh-duhl) volcano eruption 14th April - New Moon, spewing ash over Europe..

The Major Earthquake (M= 6.9) which hit Qinghai Province NW China 13th April near New Moon also coincided with a major Coronal Mass Ejection the main impact of which – (USA NOAA) will start 18-19 April – a WeatherAction long predicted Red Weather Warning & Major Solar Weather Impact Period (SWIP): 
The Gigantic Chile Earthquake (M=8.8) offshore Maule Chile Feb 27 (day after M=7.0 Ryukyu Japan quake) struck in a special Weather Action “Sharp Alpha SWIP” & very close to full Moon Feb 28.


Volcanoes & Solar Activity
• Solar-Lunar triggering of major events
•18-24 April new DANGER for quakes, volcanoes & weather

«Μην πας στο Ισραήλ»

O Ντέμης Ρούσος καλείται να μη συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια του κράτους του Ισραήλ.
Ο ελληνικός σύλλογος «Ιντιφάντα», ο οποίος αποτελείται από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους με το δράμα των Παλαιστινίων, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον διάσημο ερμηνευτή με την οποία του ζητεί να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου συναυλία του στο Ισραήλ.
«Μην πας στο Ισραήλ»
Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σ’ ένα τέτοιο κράτος - απαρτχάιντ, δεν αξίζουν εορτασμοί και λαμπρότητες. Ούτε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις γιατί αυτές «ξεπλένουν» τις αδικίες του και «νομιμοποιούν» το Ισραήλ σαν ένα κράτος το οποίο συμμετέχει στον «πολιτισμό και τις τέχνες», ενώ οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το αντίτιμο της κατοχής και της καταπίεσης...».

Έθνος

Protecting the brand name Macedonia - lessons from Byzantine Diplomacy

by Miltiades Elia Bolaris

A 2007 article by the Greek political scientist Constantinos Holevas, originally published in Antibaro, a Greek magazine made its re-appearance in the Akritas Macedonian blog recently. http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/
It is titled "The importance of the name and Byzantine Diplomacy".

Alexander, the Southern Greeks and the Macedonian Language

AncientMacedonianHistory1 Alexander, the Southern Greeks and the Macedonian Language
Common Claim by FYROM’s Propaganda:
Though Alexander spoke Greek, loved Homer and respected his tutor Aristotle, there is much evidence that he hated and despised the Greeks of his day“.

Ευτυχώς, που είχαν καβούρια στους θύλακες τους, οι Αρχαίοι...



4.700 νοµίσµατα από τις αποταµιεύσεις των αρχαίων

Μαίρη , Αδαµοπούλου

Θάφτηκαν σε σπηλιές ή κάτω από δάπεδα. Κρύφτηκαν σε τοίχους αφού πρώτα τυλίχτηκαν σε δερµάτινα πουγκιά ή ρίχτηκαν βιαστικά µέσα σε πήλινα αγγεία.

21.4.10

Εγνατία Οδός: 9,9% αυξήθηκε ο πληθυσμός στα Γιάννινα


Έδωσε νέα δυναμική στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας
Η ΕΓΝΑΤΙΑ «ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!
Κατά 9,9% αυξήθηκε ο πληθυσμός στα Γιάννινα ενώ και στους 4 Νομούς το ΑΕΠ βελτιώθηκε σημαντικά

Με τις ευλογίες του ...Δία: αναγεννήθηκε η αρχαία Ολυμπία


Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση ενός δύσκολου, πρωτόγνωρου και φιλόδοξου σχεδίου, την αποκατάσταση του καμένου τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας. Σήμερα, χιλιάδες δέντρα, θάμνοι και λουλούδια στον Κρόνιο λόφο αναδεικνύουν έναν αναγεννημένο χώρο που χρειάζεται φροντίδα, συντήρηση και, φυσικά, προστασία.
Της ΤΟΥΣΑΣ ΖΑΠΠΑ


Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ



Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΔΟΕ, νοσηλευόταν στην εντατική σε νοσοκομείο  της Βαρκελώνης, ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 

Δημήτρης Χίλιος:...χωρίς θέμα




Διότι δεν συνεμμορφώθησαν προς τα υποδείξεις...

Ο Αντρέας Λεντάκης (δάσκαλός μου κάποτε) 
πέρα από το γαλάζιο κύμα,
το γαλάζιο ουρανό, 
παραδίδει μαθήματα.
Αρχαίων και Νέων ελληνικών, Ιστορίας, 
προπάντων όμως ήθους.
Ένας ακριβός άνθρωπος, 
γεννημένος δάσκαλος.
Μεσούσης της Δημοκρατίας,
να δούμε τι σκυλιά θα μας τραβήξουν.
Μια είδηση να κρύβει μια στάλα αισιοδοξίας, 
δεν ακούς.
Ένας λαός,
large από τη φύση του,
που επιλέγει δευτεράτζες 
να τον κουμαντάρουν 
με τα αποτελέσματα
που όλοι απολαύσαμε!

Δημήτρης Χίλιος

Αυταρχικά καθεστώτα βασιλεύουν στην Κεντρική Ασία

Διαφθορά, νεποτισμός, μυστηριώδεις θάνατοι πολιτικών αντιπάλων, παραβίαση κάθε έννοιας της δημοκρατίας, απουσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Tης Eλενας Mπέλλη

H επανάσταση δεν μένει πια εδώ...

Tα αυταρχικά καθεστώτα στις χώρες της Kεντρικής Aσίας επιδεικνύουν άριστη ικανότητα επιβίωσης, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τη φίμωση της αντιπολίτευσης και την πάταξη των αντιπάλων.

Η κακοκαιρία στη Γη αναβάλλει την επιστροφή του Discovery

H NASA ανέβαλε για δεύτερη φορά την επιστροφή στη γη του διαστημόπλοιου Discovery λόγω κακοκαιρίας στη Φλόριντα.


Το διαστημόπλοιο, το οποίο μεταφέρει επτά αστροναύτες, ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα αλλά η προσγείωση αναβλήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα λόγω ομίχλης. Η NASA θα επιχειρήσει εκ νέου στις 09.08 πμ τοπική ώρα (14.08 ώρα Ελλάδας) ή θα δοκιμάσει να το προσγειώσει στην Καλιφόρνια στις 09.01 τοπική ώρα.

Το Discovery επιστρέφει από αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Πηγή: Reuters


20.4.10

Η ιπποκράτεια δίαιτα κατά της γήρανσης



ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ



Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε μέσα απ’ τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας.» Μετά από χίλια επτακόσια περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αναγνώρισαν πρόσφατα, ότι ο Κώος ιατροφιλόσοφος είχε δίκιο.

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Με την ευκαιρία της ειρηνικής επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Γενικός Πρόξενος Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας παρέθεσε, χθές βράδυ, δείπνο πρός τιμήν του.

Ας απομυθοποιήσουμε τον μεγάλο εχθρό, το ΔΝΤ!..


Πέλλα-Θεσσαλονίκη: Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

Ξεκίνησαν από την Πέλλα, διένυσαν 42 χιλιόμετρα και τερμάτισαν στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου. 

Καταμέτρηση θαλάσσιων ειδών με τη συνεργασία 80 χωρών







Η μελέτη, που πραγματοποιείται χάρη στις προσπάθειες 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες του κόσμου, ανακάλυψε περισσότερα από 5.000 νέα είδη. Με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα βάθη των ωκεανών διαθέτουν περισσότερα από 16.000 είδη σκουληκιών. Μέχρι το 2004, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει την ύπαρξη 7.000 ειδών ζωοπλανκτόν. Σήμερα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί, μετά τη μελέτη όλων των δειγμάτων που εξασφάλισαν τα βαθυσκάφη της αποστολής Census of Marine Life.
Βελτιωμένες τεχνικές μελέτης, όπως η μελέτη του DNA, βοήθησαν στην αποφυγή ορισμένων σφαλμάτων. Η Τρέισι Σάτον, του Ινστιτούτου Υδροβιολογίας της Βιρτζίνια, απέδειξε έτσι χάρη σε τεστ DNA ότι τρεις τύποι ψαριών που μέχρι στιγμής θεωρούντο ξεχωριστά είδη, ανήκουν στο ίδιο είδος. Παρότι η όψη τους είναι διαφορετική, τα ψάρια Mirapinidae, Megalomycteridae και Cetomimidae ανήκουν και τα τρία στο ίδιο είδος. Αφού εξέτασαν δείγματα από περισσότερες 1.000 τοποθεσίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα μικροβίων είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP Στις 4 Οκτωβρίου, η υπηρεσία Census of Marine Life (Δημογραφική Υπηρεσία Ωκεανών) θα παρουσιάσει το πόρισμα της μεγάλης της μελέτης, με στόχο την καταγραφή των θαλάσσιων ειδών.

Νομισματικοί θησαυροί σε έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών




Έκθεση με Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χειρόγραφα, στα Τίρανα




Περισσότερο κρύο λόγω μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας

Η Ευρώπη μπορεί να γνωρίσει πιο συχνούς κρύους χειμώνες στο μέλλον εξαιτίας της χαμηλής μαγνητικής ηλιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε στενή σχέση ανάμεσα στις λιγότερες ηλιακές κηλίδες και στις συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας.

 Όταν ο ήλιος είναι «ήσυχος», οι ευρωπαϊκοί χειμώνες τείνουν να γίνουν πιο κρύοι σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ όταν ο ήλιος «ζωντανεύει», οι χειμώνες γίνονται γενικά πιο ζεστοί. Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στην Ευρώπη πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου, όταν ο ήλιος έχει ήπια δραστηριότητα.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Φυσικής του Περιβάλλοντος Μάικ Λόκγουντ του τμήματος Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environment Research Letters», σύμφωνα με το BBC, εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι σχετικά τοπικό (στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη) και δεν μπορεί να αναστρέψει την παγκόσμια τάση για άνοδο της θερμοκρασίας. Από την άλλη, παρά το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», η νέα μελέτη δείχνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να «παγώνει» για πολλούς ακόμα χειμώνες στο μέλλον, καθώς ο ήλιος παρουσιάζει την χαμηλότερη δραστηριότητά του εδώ και 100 περίπου χρόνια.
Οι ερευνητές σύγκριναν τις αυξομειώσεις της ηλιακής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 350 χρόνια. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η ηλιακή δραστηριότητα τείνει να αυξάνεται αργά και σταθερά για περίπου 300 χρόνια και μετά πέφτει πιο απότομα για τα επόμενα 100 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος πτώσης της δραστηριότητας του ήλιου ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται, ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμα δεκαετίες.
Ως πιθανότερη αιτία για την ηλιακή επίδραση στο κλίμα της Ευρώπης, ο Λόκγουντ θεωρεί το «μπλοκάρισμα» των θερμών δυτικών ανέμων (του λεγόμενου «τζετ στριμ") που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, κινούμενοι σε ύψος 7 - 12 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Όταν, εξαιτίας του «ήπιου» ήλιου, οι δυτικοί μπλοκάρονται και δεν πνέουν πάνω από την Ευρώπη, τότε έρχονται κρύοι ξηροί άνεμοι από την Ανατολή, που προκαλούν πτώση των θερμοκρασιών κατά τον χειμώνα.
Οι επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι όσο πέφτει η ηλιακή δραστηριότητα και άρα όσο μειώνεται η εκπομπή της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (που θερμαίνει τη στρατόσφαιρα σε ύψος 20 - 50 χλμ. πάνω από τη Γη), μεταβάλλονται οι στρατοσφαιρικοί άνεμοι και αυτό με τη σειρά του επιδρά στους ανέμους στην χαμηλότερη τροπόσφαιρα. Τελικά, μετά από αυτά τα αλληλεξαρτημένα φαινόμενα, σταθεροποιείται το φαινόμενο του «μπλοκαρίσματος» των δυτικών ανέμων πάνω από την Ευρώπη, κάτι που συνέβη και φέτος τον χειμώνα, που χαρακτηρίστηκε από πολύ θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να κρατήσει για δεκαετίες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη κάθε χειμώνα η Ευρώπη θα γνωρίζει πιο παγωμένους χειμώνες, καθώς και ο καιρός επηρεάζεται και από άλλους μετεωρολογικούς παράγοντες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποζημίωση από το Βρετανικό Μουσείο ζητά το Ιράν για το μη δανεισμό του «Κυλίνδρου του Κύρου»


O Kύλινδρος του Βασιλιά Κύρου είναι ο πρώτος καταστατικός χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

19.4.10

Το παιδί και η αγωγή του στο Ζάππειο

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Μακεδόνα Ευάγγελο Κωφό

Τον Μακεδόνα ιστορικό Ευάγγελο Κωφό, του οποίου το έργο εστιάζεται στα βαλκανικά θέματα και την ιστορία της Μακεδονίας, θα τιμήσει με Βραβείο η Ακαδημία Αθηνών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ε.Βενιζέλος: "Με βίαιο τρόπο ήρθε το τέλος της μεταπολίτευσης"


"Ούτε ο ... Θεός θέλει το ΔΝΤ"

Image




Aκριβώς 69 χρόνια μετά την έναρξη της γερμανικής Κατοχής και την μετεξέλιξή της σε τριπλή γερμανο-ιταλο-βουλγαρική Κατοχή, τον Απρίλιο του 1941, από μεθαύριο  ξεκινά μιά νέα τριπλή κατοχή στην Ελλάδα, η οικονομική κατοχή της από το ΔΝΤ, κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο λόγο από την «γερμανοκρατούμενη» Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την Πέμπτη τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης- εγκαίνια Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Πρόσκληση
κλίκ στη φωτό για μεγέθυνση

Ταξίδι στην αρχαία ελληνική τέχνη



SOS : οι φωτογραφίες αυτή τη φορά βρίσκονται στο τέλος του άρθρου, ελπίζω να είναι καλύτερα έτσι.

Για μια Ελλάδα φτωχότερη ρε γαμώτο...





Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Κι όποιος αντέξει...
Η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ελλάδας που ξέραμε και ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχει συνταχθεί... Απομένει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να μπουν οι υπογραφές...

18.4.10

Kολονάκια με ...θεραπευτικές ιδιότητες στην Αθήνα



Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΟΛΓΑ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΑ... ΜΑΓΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αρχαία κολονάκια με θεραπευτικές ιδιότητες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Επιχείρηση της Mossad η σύλληψη του Οτσαλάν


 Φως στη πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής και σύλληψης του Κούρδου ηγέτη και αρχηγού του PKK Αbdullah Ocalan στο Ναΐρόμπι της Κένυα το Φεβρουάριου του 1999 έρχεται να ρίξει η νέα έκδοση του "Gideon Spies" του Βρετανού δημοσιογράφου Gordon Thomas.