Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.5.10

Ή τρελός είναι ή μάγος…




Μάιος 1, 2010

Ένας ινδός ισχυρίζεται ότι δεν τρώει ποτέ τίποτε και δεν ήπιε, ούτε νερό, εδώ και εβδομήντα χρόνια!

Ο Ινδός  γιατρός, εν αποστρατεία, είναι σήμερα 82 ετών και έχει τρελάνει, κυριολεκτικά, την επιστημονική κοινότητα φανερώνοντας το ‘κουσούρι’ του: Δεν έχει φάει ούτε έχει πιει νερό εδώ και 70 χρόνια!

Το όνομά του είναι Prahlad Gianni και βρίσκεται σε καραντίνα μετά τη δημοσιοποίηση του ‘προβλήματός’ του…

Εισήχθη στο νοσοκομείο Ahmedabad της ινδικής πολιτείας Γκουτζαράτ, όπου οι γιατροί για να τον πιστέψουν άρχισαν να κάνουν δοκιμές, να διαπιστώσουν κατά πόσο λέει την αλήθεια αυτός ο άνθρωπος.

Εδώ και έξι μέρες δεν του έχουν δώσει ούτε νερό να πιεί και τον έχουν σε αυστηρό έλεγχο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει κανένα σύμπτωμα που να ενέχει κινδύνους για τη ζωή του.

Το πείραμα ξεκίνησε από περιέργεια αλλά όσο περνούν οι μέρες διαπιστώνεται πως ο άνθρωπος αυτός λέει την αλήθεια.

«Είναι μια καλή ευκαιρία», είπε ο επικεφαλής γιατρός, «να ανακαλύψουμε τρόπους επιβίωσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και αποστολών σε μη βιώσιμους χώρους (διάστημα).

Παρακολουθούν ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο και την καρδιά του ηλικιωμένου, κάνοντας συχνά αναλύσεις αίματος.

Ουδέν διαπιστώθηκε. Όλα μέχρι στιγμής λειτουργούν στην εντέλεια!

Ο συνταξιούχος στρατιωτικός ιατρός, ισχυρίστηκε πως μέσα από διαλογισμό ο Κύριος τον ευλόγησε σε ηλικία οκτώ ετών. Και από τότε έχει να φάει. Δεν έχει σκεφτεί ποτέ το φαί, ούτε το νερό…

«Το πνεύμα μου, τρέφει τα όργανα του σώματός μου» λέει ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από καμιά ασθένεια.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα γίνουν γνωστά περίπου σε δύο μήνες.

30.4.10

The temple of Dionysus in Macedonia


Tymphaios

April 30, 2010


Lion’s marble foot from the temple of Dionysus


Αναδημοσίευση από το American Chronicle - http://www.americanchronicle.com/articles/view/153366


Ruins of an ancient temple lie in an area of Macedonia known in ancient times as Crestonia. It lies between the modern Macedonian capital Thessaloniki and the town of Kilkis. The region took its name from its old Thracian inhabitants, a tribe called Crestones. Aristotle mentions a major temple to Dionysus near the land of the Bisaltians, another Thracian tribe that may have lived to the north of Crestonia. Two Greek inscriptions found in the precinct of the sanctuary are dedicated to Dionysus. One of them has been dated to the 5th C BC. Was this the "great and beautiful" temple of Dionysus near the land of the Bisaltians mentioned by Aristotle in his "Marvelous Accounts" (Περί Θαυμασίων Ακουσμάτων)?

ΚΘΒΕ: ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ - Τo act or not to act?

                                                                                   

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ - Τo act or not to act?
“Θέλουμε τους νέους και τους θέλουμε τώρα”

6/5/2010 - 17/6/2010

θέατρο  μουσική  εικαστικά  χορός  ακροβατικά  video art
διαδραστικές εφαρμογές  work in progress  δημιουργική γραφή  street art  hip hop

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναζητώντας διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους επιχειρεί μια διαδραστική σχέση με την πόλη και εγκαινιάζει τον «Χώρος Δράσης» στην Πειραματική Σκηνή στη Μονή Λαζαριστών.

Βγήκαν οι πομπές στις στράτες...



Και περιγελάνε τους διαβάτες.
Θα προσπεράσω τις κούφιες περί οριστικής κατάργησης 13ου τε και 14ου, κούφιες που ρίχνονται προς άγραν αντιδράσεων. Γιατί πρέπει κάπως να θερμομετρήσουν και τον ασθενή! Ποιές αντιδράσεις όμως, που εδώ ο πεθαμένος δεν... ανακλάται!
Τελικά την ζημιά την κάνουν τα κανάλια που δίνουν βήμα σε κείνους που θα έπρεπε να κυκλοφορούν με κουκούλα.
Καλά, να κρατηθώ να μην τους πετάξω σκυλόσκατα στα μούτρα που έδωσαν υπόσταση στο απόλυτο τίποτα (του καλλιτεχνικού, τάχα) και τους βοήθησαν να αγοράσουν σπίτια σε ακριβά προάστεια, δουλεύοντας σκληρά δυο ολόκληρες σεζόν. Με το σπαθί τους.
Αλλά να βγάζουν και τους δράστες του εγκλήματος, ένα δράμα που θα πρωταγωνιστήσουμε προσεχώς, να μας τους πετάνε μέσα στα μούτρα σε ώρα υψηλής θεαματικότητας, είναι κάτι που με αποδιοργανώνει και αδυνατώ να αναλύσω το σκεπτικό. Για το κίνητρο έχω τις υποψίες μου. Είναι θέαμα τώρα αυτό, να βλέπουν παιδιά τον κ. τάδε που τα σούφρωσε και τώρα με αναίδεια χιλίων πιθήκων βγαίνει και λέει τη γνώμη του για το πώς θα βγούμε από την κρίση; Το http://www.facebook.com/l/1d4a5;Ε.Σ.Ρ. γιατί δεν βγάζει απαγορευτικό; Η http://www.facebook.com/l/1d4a5;Ε.Μ.Υ. γιατί δεν εκδίδει δελτίο θυελλωδών ανέμων, να απαγορεύσει τον απόπλου, να γίνει κάτι.
Μήπως να χειροδικούμε στους δρόμους;
Αλλά τα γιαούρτια στοιχίζουν πια, πέτρες δεν βρίσκεις εύκολα για μπάζωσαν με δαύτες άλλοι επιτήδειοι κάτι ρεματάκια, κάτι θα σκεφτώ. Άσε με σε παρακαλώ και ξημερώνει η μέρα του Μαγιόξυλου!

Αυτό πάλι με το Μαγιόξυλο, αδυνατώ να το ερμηνεύσω επακριβώς, να το φέρω βόλτα, να το μανικουλάρω ρε αδερφέ, πώς το λένε!
Εδώ η Επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια ζητώντας την βοήθεια εξειδικευμένων θεραπόντων, με Μάστερ στο θέμα.
Πάντως κάτι περί πονηρού μου κάνει έτσι που το ακούω. Κάτι σκαμπρόζικο, αλλά τι!
Σκέφτομαι διάφορα, να τα πω, να μην τα πω!
Άσε έχουμε μικρά και εδώ στο φιλοθεάμον. Μπορεί να απαιτήσουν αναλύσεις, ίσως και πειράματα, παραστατικότερα του επιτρεπομένου. Σωστά;

Δημήτρης Χίλιος

29.4.10

Haumea: Είναι το πιο περίεργο αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα;

Οι νάνοι πλανήτες και άλλα αντικείμενα που περιφέρονται στη ζώνη Kuiper στα όρια του ηλιακού μας συστήματος είναι ένα παράξενο σύνολο, όμως οι αστρονόμοι έχουν βρει ένα αντικείμενο που νομίζουν ότι είναι το πιο περίεργο από όλα.
Ανακαλύφθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2004 από αστρονόμους του CalTech και καταχωρήθηκε στον αστρονομικό κατάλογο ως 2003 EL61 με το όνομα "Σάντα" για λίγο. Σήμερα ο μικροσκοπικός αυτός πλανήτης περιγράφεται ως νάνος πλανήτης και λέγεται Haumea (χάουμειγια), προς τιμήν της θεάς της γονιμότητας της Χαβάης.
Η Haumea είναι ο 5ος νάνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μαζί με την Δήμητρα, τον Πλούτωνα , την Έριδα και τον Μακεμάκε. Έχει μέγεθος σαν τον Πλούτωνα αλλά μόνο το ένα τρίτο της μάζας του, με ένα πολύ περίεργο σχήμα (σαν μπάλα του αμερικανικού φουτμπόλ) . Έχει δυο φεγγάρια, υψηλό αλβέδο, περίπου 0.7 και γρήγορη περιστροφή για το μέγεθός του.

Από το σχήμα του έως τους δύο δορυφόρους του , ο νάνος πλανήτης Haumea θα μπορούσε να ρίξει φως στην ιστορία των συγκρούσεων στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς και τις απαρχές του περιβάλλοντος της ζώνης Kuiper, που βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Ταχύτατη περιστροφή
Όταν οι αστρονόμοι βρήκαν αρχικά αυτό το αντικείμενο, παρατήρησαν ότι γινόταν λαμπρότερο και μετά εξασθένιζε κατά περίπου 25 τοις εκατό κάθε δύο ώρες. Εάν ήταν στρογγυλό, αυτή η παρατήρηση θα σήμαινε ότι το αντικείμενο θα έκανε μια στροφή γύρω από τον άξονα του κάθε δύο ώρες, ένας απίστευτος ρυθμός που θα τον διέλυε, λέει ο αστρονόμος Brown.
Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι περιστρέφεται σε 3.9 ώρες (δηλαδή είναι το πιο ταχύ αντικείμενο στο Ηλιακό μας Σύστημα), έχει πυκνότητα 2.6 με 3.3 g/cm³ με ένα λεπτό στρώμα πάγου στο εξωτερικό του, ενώ έχει βραχώδη πυρήνα. Οι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι το σχήμα του αφού δεν μπορεί να είναι στρογγυλό, είναι επιμήκης. Η επιφάνεια του νάνου πλανήτη αποτελείται σε ποσοστό 65%-80% από καθαρό πάγο ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από άγνωστο υλικό και κρυσταλλικό πάγο. 
Ενώ ο Πλούτωνας έχει ένα παχύ στρώμα πάγου, φαίνεται ότι ένα μεγάλο τμήμα του πάγου που κάλυπτε την Haumea μπορεί να αποκολλήθηκε λόγω μιας τεράστιας σύγκρουσης, η οποία δημιούργησε και τους δορυφόρους της.
Επειδή βρίσκεται στη Ζώνη του Kuiper έχει μεγάλη κλίση προς την εκλειπτική, σχεδόν 30°. Η μέση απόσταση από τον Ήλιο είναι 43 A.U., το αφήλιο βρίσκεται 51 A.U. και το περιήλιο είναι 35 A.U. από τον Ήλιο. Η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 285 γήινα χρόνια και η ταχύτητα της είναι 4.484 km/s.
Πάνω: Η περίεργη κίνηση της Haumea σε ένα περιστρεφόμενο πλαίσιο αναφοράς, με διάρκεια ίση με την τροχιακή περίοδο του Ποσειδώνα. (Ο Ποσειδώνας είναι η ακίνητη μπλε κουκίδα προς τα δεξιά κάτω, ο Ουρανός είναι πράσινος, ο Κρόνος κίτρινος και ο Δίας ροζ).
Το περίεργο σχήμα του αντικειμένου οφείλεται στην ιδιοπεριστροφή του. "Εξαιτίας αυτής της ιδιοπεριστροφής η μάζα ωθείται προς τα έξω με τον ισημερινό να βρίσκεται σε διόγκωση”, εξήγησε ο Brown. Η Γη περιστρέφεται πιο αργά γι αυτό και δεν είναι τόσο εξογκωμένη.
Αλλά το σχήμα της Haumea καθώς και η φρενήρη ιδιοπεριστροφή δεν είναι τα μόνα περίεργα πράγματα που ξέρουμε. Επίσης, έχει ασυνήθιστους δορυφόρους.
Πολλά αντικείμενα της ζώνης Kuiper είναι γνωστό ότι διαθέτουν δορυφόρους, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα μικρότερο σώμα που συνελήφθη από την βαρύτητα του μεγαλύτερου αντικειμένου.
Όμως ήταν προφανές ότι ο δορυφόρος Hi’iaka της Haumea – φτιαγμένος από πάγο – δεν ταιριάζει σε αυτό το σενάριο. "Ο δορυφόρος Hi’iaka είναι πολύ μικρό αντικείμενο για να νιώσει την βαρύτητα και να συλληφθεί," εξηγεί ο Brown.
Αποδείχθηκε λοιπόν ότι ο Hi’iaka ταιριάζει σε ένα άλλο σενάριο. Δηλαδή είναι ένα αντικείμενο που κτύπησε την Haumea και σκόρπισε μπάζα από πάγο σε ολόκληρη την περιοχή.
Στην Haumea υπάρχει μια διαφοροποίηση, όπως στη Γη, έτσι ώστε τα βαρύτερα συστατικά να βρίσκονται στο κέντρο και τα ελαφρύτερα, ειδικά ο πάγος, έμειναν στην επιφάνεια. Όταν λοιπόν συγκρούστηκαν τα δύο αντικείμενα, τα κομμάτια που διασκορπίστηκαν στο διάστημα ήταν κυρίως καθαρός πάγος.
Μεγάλες συγκρούσεις
Μεταγενέστερες παρατηρήσεις της Hi’iaka καθόρισαν την τροχιά της και τότε εμφανίστηκε μια άλλη έκπληξη: υπήρχε κι ένας δεύτερος δορυφόρος, η Namaka. Δεν υπάρχει άλλο γνωστό αντικείμενο στη ζώνη Kuiper που να διαθέτει πάνω από ένα δορυφόρο. Η Namaka είναι κι αυτή προϊόν μιας σύγκρουσης που έγινε με το νάνο πλανήτη στις απαρχές της ιστορίας του ηλιακού συστήματος, ή 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Υπάρχει η υπόνοια να έγινε σύγκρουση της Haumea με ένα αρκετά μεγάλο και βαρύ αντικείμενο. Ο Brown πιστεύει ότι κάποτε υπήρχαν περισσότερα μεγάλα αντικείμενα στη ζώνη Kuiper από ό,τι υπάρχουν σήμερα.
Πιθανόν δε οι δύο δορυφόροι Hi’iaka και Namaka να μην είναι τα μόνα προϊόντα των συγκρούσεων. Πιθανόν να δημιουργήθηκαν πολύ μικρά παγωμένα σώματα που να πέταξαν μακριά του νάνου πλανήτη, μέσα στη ζώνη Kuiper.
Η Haumea ήταν η θεά της γονιμότητας και του τοκετού στη Χαβάη, όπως και η μητέρα άλλων θεοτήτων συμπεριλαμβανομένων των Hi’iaka και Namaka. Άρα ταιριάζει με το γεγονός ότι οι δύο δορυφόροι γεννήθηκαν από αυτή μετά από τις συγκρούσεις.
Μελετώντας τα μικρά-μικρά σώματα που γεννήθηκαν από τις συγκρούσεις αυτές θα μπορούσαμε να καταλάβουμε καλύτερα κι άλλες τέτοιες συγκρούσεις, όπως αυτή από την οποία δημιουργήθηκε το φεγγάρι από τη νεαρή Γη, για την οποία τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Περισσότερα μυστήρια
Παρά τις πρόσφατες γνώσεις μας υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε σχετικά με την Haumea.
Η ακριβής μορφή της δεν είναι ακριβώς γνωστά. Η εσωτερική δομή δεν είναι και πολύ γνωστή. Ξέρουν οι αστρονόμοι ότι έχει ένα βραχώδη πυρήνα, αλλά είναι αβέβαιο αν ο πυρήνας της περιέχει σίδηρο. Ίσως το χρονοδιάγραμμα των εκλείψεων της Haumea από τους δορυφόρους θα μπορούσε να μας βοηθήσει ώστε να προσδιορίσουμε την παρουσία του σιδήρου, διότι ένας τέτοιος πυρήνας θα προκαλούσε ορισμένες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των εκλείψεων λόγω της βαρύτερης έλξης.
Γι αυτό ο Brown και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να παρατηρήσουν αυτές τις εκλείψεις με επίγεια τηλεσκόπια τα επόμενα χρόνια.
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση θα γίνει με το ανανεωμένο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble σε λίγες εβδομάδες. Το Hubble θα παρακολουθήσει την έκλειψη της Haumea από τους δύο δορυφόρους, ένα γεγονός που συμβαίνει μόνο δύο φορές κάθε 300 χρόνια.
Η χρονική στιγμή της διέλευσης ενός εκ των δορυφόρων μπροστά από το άλλο σώμα είναι γνωστή με μια ακρίβεια μόνο πέντε ώρες. Με το Hubble αυτός ο χρόνος μπορεί να περιοριστεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Οι παρατηρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν σε άλλα αντικείμενα της ζώνης Kuiper – η Haumea είναι μια ειδική περίπτωση, συμπληρώνει ο Brown.
Η ανακάλυψη της Haumea
Ο Xosé Luis Optiz Moreno και η ομάδα του ανήγγειλαν την ανακάλυψή της στις 25 Ιουλίου του 2005, κοιτάζοντας εκ νέου εικόνες οι οποίες είχαν τραβηχτεί στις 7 Μαρτίου του 2003. Από την άλλη η ομάδα του Caltech, με επικεφαλής το Michael Brown, παρατηρούσε αυτό το αντικείμενο για μισό χρόνο αλλά δε είχε δημοσιοποίησε τα στοιχεία της. Αρχικά ο Michael Brown υποστήριξε τον Luis Optiz αλλά μετά απέσυρε την υποστήριξη του πιστεύοντας πως ο Luis Optiz είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία τους, τα οποία ήταν προσβάσιμα στο Ίντερνετ. Αν και ο Optiz παραδέχτηκε ότι τα είχε δει, αρνήθηκε ότι υπήρχε απάτη, καθώς υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία του Michael Brown απλώς για να επιβεβαιώσει τη δική του ανακάλυψη. Όμως η ανακάλυψη αποδόθηκε στον Optiz και στην ομάδα του, γιατί ανέφερε περισσότερα στοιχεία. Αργότερα η ομάδα του Brown ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πλανήτη νάνου Έρις πριν τη προκαθορισμένη ημερομηνία για να αποφευχθούν διαμάχες.
Πηγή: LiveScience
Σχετικά άρθρα
2. Ο νάνος πλανήτης Έρις ξεπερνά σε βάρος τον Πλούτωνα


http://www.physics4u.gr/blog/?p=741

Αερόστατο της NASA έπεσε σε …αυτοκίνητο

Απρίλιος 29, 2010




Μίνι αερόστατο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος (NASA) με πανάκριβο εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μετά την απογείωσή του σε κεντρική περιοχή της Αυστραλία παρασύρθηκε από ρεύμα αέρα και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο τύπου Jeep.
(Δείτε το βίντεο)

Όπως αναφέρεται το μπαλόνι ανέβηκε στα 500 μέτρα αλλά παρασύρθηκε από απρόβλεπτο ρεύμα αέρα κατευθύνθηκε προς το έδαφος ξήλωσε έναν φράχτη και αναποδογύρισε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Το αερόστατο περιείχε ένα τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα, αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Το όργανο αυτό μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του μπαλονιού καταστράφηκαν με την σύγκρουση.

Το μπαλόνι επρόκειτο να υψωθεί στα 40 χιλιόμετρα και να κάνει αστρικές μετρήσεις, όπως αναφέρθηκε.



Δείτε το σχετικό βίντεο





Hoard of Ptolemaic Bronze Coins, Jewellery and a Whale Discovered at the Fayum Oasis, Egypt

Hoard of Bronze Prolemaic Coins discovered near the Fayum Oasis

Hoard of Bronze Prolemaic Coins discovered near the Fayum Oasis
Egyptian Minister of Culture Farouk Hosni announced today the discovery of 383 coins from the Ptolemaic period near the Fayum Oasis. Prehistoric jewellery made from ostrich eggs, and a skeleton of a 42-million-year-old whale were unearthed as well.

Σπυρίδων Ν. Θεοτόκης (μια βιογραφία)

Ο Σπυρίδων Θεοτόκης υπήρξε μια εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία της εθνικόφρονος Δεξιάς του οποίου η πολιτική δράση εκτείνεται από το τον Μεσοπόλεμο ως και το 1985. Γεννήθηκε το 1908 στην Αθήνα και προερχόταν από την περίφημη πολιτική οικογένεια των Θεοτόκιδων της Κέρκυρας. Ο παππούς του Γεώργιος Θετόκης κυβέρνησε την Ελλάδα ως αρχηγός του Τρικουπικού κόμματος από το 1899 έως το 1908 με μικρά διαλείμματα.

Σκελετός φάλαινας στην έρημο 42 εκατ. ετών!



 

Απολιθωμένος σκελετός φάλαινας ηλικίας 42 εκατομμυρίων ετών, όταν ακόμα η έρημος ήταν στον πυθμένα της θάλασσας, μεταξύ...


Απολιθωμένος σκελετός φάλαινας ηλικίας 42 εκατομμυρίων ετών, όταν ακόμα η έρημος ήταν στον πυθμένα της θάλασσας, μεταξύ άλλων ευρημάτων βρέθηκε στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου. Ενας θησαυρός νομισμάτων και κοσμημάτων που χρονολογούνται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. μέχρι τη βασιλεία του Πτολεμαίου Γ’ (243-222 π.Χ.) ανακαλύφθηκε επίσης στην όαση, πιστοποιώντας ότι η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή είναι αδιάλειπτη εδώ και τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια.
Πηγή: Supreme Council of Antiquities

28.4.10

Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα










Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση κατά της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από γερμανούς και ιταλούς εθελοντές αεροπόρους, που συνεργάζονταν με τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936-1939). Έλαβε χώρα το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 κι έμεινε στην ιστορία κυρίως χάρις στον πίνακα του μεγάλου ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που αποτύπωσε μοναδικά τη φρίκη του πολέμου.

Σχέδιο Καλλικράτης- οι νέοι δήμοι της χώρας




Το νέο σχέδιο Καλλικράτης με τους νέους δήμους της χώρας μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε σε μορφή PFD από:



A. Μέρκελ: H απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε, σήμερα στο Βερολίνο, στο τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη.

Στο Βοτανικό το τέμενος Αθηνών

Την άμεση ανέγερση του τεμένους Αθηνών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, σε οικόπεδο που βρίσκεται στο Ναυτικό Οχυρό στο Βοτανικό, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση

Μητρώο πολιτιστικών φορέων για τον έλεγχο των επιχορηγήσεων

Τη δημιουργία Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ως ένα πρώτο βήμα για τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις.
Όπως είπε ο υπουργός, το Μητρώο είναι ένας μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης του έργου και της εξέλιξης των επιχορηγούμενων φορέων για την αξιολόγηση της δουλειάς τους με διαφανή και συνεπή κριτήρια.

27.4.10

Προσφυγή δημοτικού υπαλλήλου στο ΣτΕ κατά των περικοπών στις αποδοχές του

Απρίλιος 27, 2010
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε υπάλληλος του Δήμου Γλυφάδας Αττικής, στρεφόμενος κατά των πρόσφατων περικοπών της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα.

Ποντιακά: Γλώσσα επαφής, Ελλάδας - Τουρκίας


Αρχαϊκά στοιχεία, τα οποία παραπέμπουν ευθέως στη μορφή της Κοινής, όπως αυτή μιλιόταν στη Μικρά Ασία από τον 3ο αι. π.Χ. και μετά, και κυρίως στη μορφή της Βυζαντινής Κοινής (3ος αι. μ.Χ. - 8ος αι. μ.Χ.) πριν από τη διαλεκτική της διάσπαση διασώζει η Οφίτικη Ποντιακή (Ο.Π.).

27 Απριλίου 1941: Μπαίνουν οι Γερμανοί στην Αθήνα

Σαν σήμερα (27-4-1941)

Εισβάλλουν τα γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα

Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα, το πρωί της 27ης Απριλίου του 1941. Στις 08.00 το πρωί, τα δυο πρώτα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα των γερμανικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Φριτς Ντίρφλιγκ μπήκαν στην Αθήνα μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας.

Οι πρώτες γερμανικές  μεραρχίες που έφθασαν στην πρωτεύουσα της χώρας ύψωσαν τη γερμανική σημαία στους βράχους της Ακροπόλης αφού είχαν προηγηθεί συνομιλίες με ελληνική επιτροπή στο καφενείο «Παρθενών» στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, απέναντι από την έπαυλη Θων. Τα υπόλοιπα περιγράφονται με λεπτομέρειες στα άρθρα του «Βήματος» εκείνης της εποχής.


Την απόσυρση του σταυρού από τα σχολεία υποστηρίζει μουσουλμάνα πολιτικός




Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση περιφερειακής υπουργού της Γερμανίας -η πρώτη γυναίκα τουρκικής καταγωγής που θα αναλάβει μια τέτοια θέση- να αποσυρθούν οι σταυροί από τα δημόσια σχολεία. Η ίδια δέχθηκε ακόμα και βέλη από στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκει, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ουκρανία: Αυγά κατά του Κοινοβουλίου για την παρουσία του ρωσικού στόλου...




Επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας


Επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας την ώρα που το σώμα συζητούσε για την επέκταση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στην βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη θάλασσα.

Πλανήτης Γη: μειώθηκαν τα δάση κατα 3,1%





Μειώθηκε κατά 3,1% η δασική κάλυψη του πλανήτη


Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.


Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται στην έκθεση αυτή σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερ’ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα 1.011.000 τετραγωνικά χλμ στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.
Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. χλμ2 και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλ. το 27% της συνολικής απώλειας.
Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες -που με κάλυψη 7, 13 εκατ. χλμ2 αντιπροσωπεύουν το 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου-μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9%, που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.
Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. χλμ2, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης-το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, ή το 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

26.4.10

Κύπρος: Το αρχαίο θέατρο της Νέας Πάφου


 
Το αρχαίο θέατρο. Φώτος: University Archaeological Mission
Το αρχαίο θέατρο. Φώτο: University Archaeological Mission

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της Δημοκρατίας της Κύπρου 1960-2010, οι Φίλοι του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και η Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία, οργανώνουν δημόσια διάλεξη με θέμα: Το Αρχαίο Θέατρο στη Νέα Πάφο - 15 χρόνια Αρχαιολογικών Ανασκαφών ομάδας Αυστραλών, και, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στην Ομογένεια.

Οι απόψεις του κ. Ήφαιστου για την εκτεταμένη παράνομη λαθρομετανάστευση σε σχέση με την κοσμοθεωρία του Έθνους

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του κ. Ήφαιστου "Η κοσμοθεωρία των Εθνών" από τις εκδόσεις Ποιότητα. Σε μελλοντικό κείμενο μου θα αναφερθώ εκτενέστερα στο περιεχόμενο του το οποίο βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Στην παρούσα καταχώρηση θα παραθέσω ένα εκτενές απόσπασμα από την σημείωση 33 του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας αναλύει τις απόψεις του για την λαθρομετανάστευση και την μετανάστευση τόσο σε ιστορικό πλαίσιο αλλά και στην σημερινή κοινωνική προοπτική.

Αυστραλία- Οι Αυστραλοί τίμησαν τους πεσόντες στην Καλλίπολη







Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, μεταξύ αυτών και Έλληνες της Αυστραλίας, απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες (Anzacs) που έπεσαν στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

25.4.10

Βρήκαν πόρτα για τον άλλο κόσμο


CLOSE WINDOW

Είναι 3.500 ετών, ανακαλύφθηκε στον τάφο ανώτατου Αιγύπτιου αξιωματούχου σε ναό στο Λούξορ και συμβόλιζε το «πέρασμα» των πνευμάτων στη μεταθανάτια ζωή.

Με χώμα, πέτρες και οστά...


«Πήγαινα από την Ακαδημία κατ’ ευθείαν προς το Λύκειον βαδίζοντας στην οδό που περνά έξω από το τείχος της πόλεως και μάλιστα αμέσως μπροστά απ’ αυτό. Φθάνοντας στην πυλίδα, όπου βρίσκεται η κρήνη του Πάνονος, βρήκα εκεί τον Ιπποθάλη...».

Αρχαία οδός Αχαρνών, όπως αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή της Αττικής Οδού

Πλανήτες - αντίγραφα της Γης εν αφθονία στο γαλαξία μας;



Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι σήμερα ο γαλαξίας μας έχει φιλοξενήσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο βραχώδεις πλανήτες - πολλοί εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια.
Βραχώδεις και υδάτινοι κόσμοι σαν τον πλανήτη μας πιθανότατα βρίσκονται εν αφθονία στο σύμπαν, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση για να απαντήσει το ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να βρούμε πλανήτες-αντίγραφα της Γης».
Η νέα μελέτη εστιάζει στους «λευκούς νάνους», νεκρά πια άστρα, και στα ίχνη που έχουν αφήσει στις ατμόσφαιρες τους τα χημικά στοιχεία των «γήινων» εξωπλανητών που κάποτε περιφέρονταν γύρω τους.
Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδο, εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 3,5% όλων των άστρων στο γαλαξία μας, τα οποία μοιάζουν με τον ήλιο μας, διαθέτουν γύρω τους βραχώδεις «γήινους» (εξω)πλανήτες - ένας τεράστιος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς πόσα δισεκατομμύρια άστρα έχει ο γαλαξίας μας.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι σήμερα ο γαλαξίας μας έχει φιλοξενήσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο βραχώδεις πλανήτες - πολλοί εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια. Ένα μικρό μέρος από αυτούς είχε και ακόμα έχει νερό.
Η μελέτη, υπό τον Τζέι Φαρίχι του πανεπιστημίου Λέστερ, παρουσιάστηκε στο εθνικό αστρονομικό συνέδριο της Βρετανίας στη Γλασκώβη.
Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι «λευκοί νάνοι» (πυκνά απομεινάρια κοινών άστρων-ήλιων) έχουν συνήθως πολύ καθαρές ατμόσφαιρες όπου επικρατούν τα ελαφρά στοιχεία υδρογόνο και ήλιο, καθώς τα βαρύτερα στοιχεία τείνουν να βυθίζονται στο εσωτερικό του άστρου.
Όμως περίπου ένας στους πέντε «λευκούς νάνους» (το 20%) διαθέτει ατμόσφαιρα «μολυσμένη» με βαρύτερα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, τα οποία, σύμφωνα με τον Φαρίχι και τους συνεργάτες του, δεν είναι παρά απομεινάρια βραχωδών πλανητών, που κάποια στιγμή μετατράπηκαν σε δακτύλιο σκόνης γύρω από το μητρικό άστρο, ώσπου σταδιακά, σαν βροχή, αυτά τα υλικά έπεσαν και απορροφήθηκαν από τον «λευκό νάνο», αφήνοντας πάνω του τις «κηλίδες μόλυνσης» από αυτά τα βαρύτερα «εξωπλανητικά» στοιχεία.
Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, που ανέλυσαν τις «χημικές υπογραφές» στο φάσμα φωτός που εκπέμπεται από εκατοντάδες «λευκούς νάνους», έχουν υπάρξει επίσης ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων θερμών δακτυλίων σκόνης στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ».
Οι «λευκοί νάνοι» αποτελούν υπολείμματα άστρων που είχαν περίπου ίδια μάζα με τον ήλιο μας. Μετά από ζωή περίπου 9 δισ. ετών, αρχικά φουσκώνουν και να μετατρέπονται σε ερυθρούς γίγαντες με διάμετρο μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας (όταν αυτό συμβεί στο δικό μας ήλιο, αυτός θα διασταλεί πέρα και από την τωρινή τροχιά της Γης!).
Στη συνέχεια, σταδιακά, ο κόκκινος γίγαντας θα σμικρύνει στο μισό από το αρχικό του μέγεθος και αργά θα γίνει όλο και αχνός, μετατρεπόμενος σε «λευκό νάνο», που περιβάλλεται από μια τεράστια αλλά πολύ λεπτή ατμόσφαιρα.
Έτσι, αν η νέα θεωρία είναι σωστή, οι βραχώδεις πλανήτες πρέπει να είναι πολύ κοινοί γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας. Το ποσοστό ύπαρξής τους μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το 20%, αν υποτεθεί ότι μερικά πλανητικά συστήματα θα έχουν πια καταστραφεί τελείως, χωρίς πλέον να έχουν αφήσει κάποιο ίχνος «μόλυνσης» πάνω στο πρώην μητρικό άστρο τους.
Αν η νέα θεωρία αποδειχτεί ορθή, τότε θα είχε δίκιο ο αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ που, πριν περίπου μισό αιώνα, είχε εκτιμήσει ότι, με βάση το νόμο των στατιστικών πιθανοτήτων και μόνο, ο γαλαξίας μας βρίθει από πλανήτες σαν τη Γη και, κατά συνέπεια, από εξωγήινους πολιτισμούς, ανεπτυγμένους τεχνολογικά.
Με δεδομένο ότι άστρα σαν το ήλιο μας (που καταλήγουν ως "λευκοί νάνοι") μπορεί να αποτελούν μέχρι και τα μισά από τις αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα που υπάρχουν συνολικά στο γαλαξία μας, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολιτισμοί μπορεί να κατοικούν στο γαλαξία μας (για να μην μιλήσουμε για το υπόλοιπο σύμπαν…).
Οι αστρονόμοι απέχουν ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να παρατηρήσουν άμεσα κάποιον βραχώδη (και ίσως υδάτινο) εξωπλανήτη. Προς το παρόν, έχουν εντοπίσει πάνω από 450 εξωπλανήτες με δύο έμμεσους τρόπους: αφενός εντοπίζοντας την μικρή διαταραχή στην κίνηση ενός άστρου-ήλιου, η οποία προκαλείται από τις βαρυτικές επιδράσεις των πλανητών που περιφέρονται γύρω του και, αφετέρου, από την ανεπαίσθητη μείωση της λάμψης ενός άστρου, η οποία συμβαίνει όταν ένας εξωπλανήτης, λόγω της τροχιάς του, παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μητρικό άστρο του και στο γήινο τηλεσκόπιο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

NAFTEMPORIKI.GR

«Ξεκλείδωσαν» 32 αρχαίες επιγραφές


Πολυώνυμα, μαθηματικές πράξεις και αλγεβρικές συναρτήσεις, μαζί με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η απεικονιστική τεχνολογία, χρησιμοποιήθηκαν από τον Κ. Παπαοδυσσέα και τους συνεργάτες του Π. Ρουσόπουλο, Μ. Παναγόπουλο, Δ. Αραμπατζή για να ταυτοποιηθούν αρχαίοι γραφείς.

Γελοιογραφίες...


του Γιάννη Ιωάννου και Πάνου Μαραγκού