Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.5.10

Αυστρία: Ο Ελληνοορθόδοξος μητροπολίτης, Μιχαήλ, καταγγέλει «υποδαύλιση μίσους κατά της Ελλάδας»






του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη

Τη βαθύτατη λύπη του για την «τρέχουσα υποδαύλιση μίσους κατά της Ελλάδας», καθώς και την απογοήτευσή του για το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, σχεδόν αποκλειστικά στον γερμανόφωνο χώρο, λόγω των αναγκαίων κρατικών δανείων, εκφράζει ο Ελληνοορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας - Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, σε συνέντευξή του στο Πρακτορειο Ειδήσεων της Καθολικής Εκκλησίας, που αναμετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.

7.5.10

Ύστερα από 557 χρόνια, θα τελεστεί πάλι Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία


Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία θα τελεστεί και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοβουλία του οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την συνταγματική μεταρρύθμιση



Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

6.5.10

Αυστραλία- Η ομογένεια θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας


του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), Γιάννης Πανταζόπουλος (βουλευτής στη Βικτώρια της Αυστραλίας), κάλεσε την ομογένεια να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
 Ο κ. Πανταζόπουλος, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου είχε επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, δήλωσε:

Ελεύθεροι Σπύρος Χατζάρας και Τάσος Χατζηπαράσχου

Ελεύθεροι μετά από πολύωρη ταλαιπωρία αφέθηκαν οι προσαχθέντες Σπύρος Χατζάρας και Τάσος Χατζηπαράσχου. Υπενθυμίζουμε ότι μαζί και με κάποιους άλλους πολίτες επεχείρησαν να κάνουν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών και χωρίς ιδιαίτερο λόγο προσήχθησαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Γκέργκι Καστριότι 1405 – 1468


Γεώργιος Καστριώτης στα ελληνικά, γνωστότερος και ως Σκεντέρμπεης. Αλβανός πρίγκιπας, εθνικός ήρωας των Αλβανών και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της βαλκανικής ιστορίας, που απετέλεσε πηγή έμπνευσης και για τους έλληνες επαναστάτες του '21.

5.5.10

Η Θάλασσα Aράλη έγινε έρημος 'Aραλ Kαρακούμ '

Η Θάλασσα Aράλη συρρικνώθηκε σε ποσοστό 90%
Η Θάλασσα Aράλη συρρικνώθηκε σε ποσοστό 90%
H λίμνη Aράλη αποκαλούνταν και «Θάλασσα των Nησιών», αφού πριν από τη δραματική της συρρίκνωση είχε περισσότερα από 1.500 νησιά. Σήμερα την έκτασή της καταλαμβάνει η έρημος Aραλ Kαρακούμ

Γρεβενά: Τα μανιτάρια "ενώνουν" τους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας και της Κύπρου

Της Π. Γιούλτση

Μιλούν την ίδια γλώσσα, μοιράζονται την ίδια αγάπη για την πατρίδα, αλλά τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Παρ' όλα αυτά επικοινωνούν τέλεια, τόσο γλωσσικά όσο και γευστικά. Αυτό που "ενώνει" Έλληνες από όλη την Ελλάδα, την Κάτω Ιταλία και την Κύπρο είναι … τα μανιτάρια, μια ιδιαίτερη γεύση, με εκατοντάδες φίλους που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Νεστόριο της Καστοριάς.

Η κρίσιμη ανθράκευση των Γερμανικών πλοίων "Γκαίμπεν" και "Μπρεσλάου" στις αρχές του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και η Ελληνική εμπλοκή

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο εθνοκτόνος Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος ξέσπασε τον Ιούλιο του 1914 ανάμεσα στους δύο μεγάλους συνασπισμούς της εποχής, δηλαδή της Αντάντ (Αγγλία - Γαλλία - Τσαρική Ρωσία) και των κεντρικών Αυτοκρατοριών (Γερμανία, Αυστροουγγαρία). Μετά την αρχική προέλαση των Γερμανικών στρατευμάτων στα εδάφη της Γαλλίας ως τα πρόθυρα της Γαλλικής πρωτεύουσας και την σφοδρή επίθεση των Τσαρικών Ρωσικών στρατευμάτων που αναχαιτίστηκαν από τον Χίντεμπουργκ παγιώθηκαν δύο συμπαγή μέτωπα το Ανατολικό και το Δυτικό, όπου παρά τις πολύνεκρες εκατέρωθεν επιθέσεις δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Σύντομα ξεκίνησε ένας διπλωματικός αγώνας δρόμου των δύο συνασπισμών για προσεταιρισμό νέων συμμάχων με πολιτικά και εδαφικά ανταλλάγματα, με κύριους στόχους την Ιταλία και τις Βαλκανικές Χώρες.

4.5.10

"Αεροναυμαχία" στο Βόρειο Αιγαίο - Τουρκικά μαχητικά επάνω από ελληνικά πολεμικά σκάφη


Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η Άγκυρα προχώρησε στην πιό σοβαρή πρόκληση των τελευταίων εβδομάδων, όταν έξι τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν επάνω από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελούσαν άσκηση ("Κυκλώνας") σε δεσμευμένη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.

5.113 πυρηνικές κεφαλές η ισχύς του οπλοστασίου των ΗΠΑ





Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελείτο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 από 5.113 πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έως σήμερα ήσαν άκρως απόρρητες.

3.5.10

Κ. Παπούλιας: Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι


Την τιμωρία των υπευθύνων της κρίσης ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό κατά την συνάντησή τους στην Προεδρικό Μέγαρο.

Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, τόνισε ο Κ. Παπούλιας κατά τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό και ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

2.5.10

Μίκης Θεοδωράκης προς Άγκυρα: "Σεβαστείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο"


Έκκληση προς την Τουρκική Κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως τον σεβασμό της προς την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απηύθυνε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας ζητά η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου





Την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε ολόκληρη την ΕΕ ζητά η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερων της Γερμανίας Σιλβάνα Κοχ-Μερίν ζήτησε σήμερα την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρήκαν οργανικές ενώσεις σε αστεροειδή

Πάγο και οργανικές ενώσεις εντόπισαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες σε αστεροειδή, μια παρατήρηση που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θεωρία ότι η ζωή έφτασε στη Γη από το Διάστημα με τη βοήθεια των αστεροειδών!


Πάγος και οργανικές ενώσεις σε αστεροειδή


Ο αστεροειδής 24 Themis, στον οποίο εντοπίστηκαν τα εντυπωσιακά ευρήματα, έχει περίπου το
μέγεθος της Σικελίας και περιφέρεται γύρω από τον Hλιο στη ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ του Aρη και του Δία, περίπου δηλαδή 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Δύο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων κατάφεραν να εξακριβώσουν τη σύσταση της εξωτερικής επιφάνειας του αστεροειδούς έπειτα από παρατηρήσεις που πραγματοποίησαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο υπέρυθρων της NASA στην κορυφή του Μάουνα Κέα της Χαβάης.
Η ανάλυση του υπέρυθρου τμήματος του φωτός που αντανακλάται από την επιφάνεια του 24 Themis έδειξε ότι κάποια μήκη κύματος απορροφούνταν από μόρια νερού.
Επιπλέον, ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι υπήρχαν και οργανικές ενώσεις, ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε δύο διαφορετικές έρευνες στην επιθεώρηση Nature. Αυτό που κάνει εντύπωση στους επιστήμονες πάντως είναι ότι υπό το φως του Ηλιου και χωρίς την ύπαρξη ατμόσφαιρας, ο πάγος θα έπρεπε να είχε εξατμιστεί.