Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.5.10

Ποντιοι Ελλάδας: Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το 'Ατλαντίς' στο τελευταίο ταξίδι του

Εκτοξεύθηκε στις 14 Μαΐου 2010, 21.20 ώρα Ελλάδας (14.20 τοπική ώρα) το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» από το διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για την 32η και τελευταία αποστολή του.


Εκτοξεύθηκε, χθες, 14 Μαΐου 2010, στις 21.20 ώρα Ελλάδας (14.20 τοπική ώρα) το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» από το διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για την 32η και τελευταία αποστολή του για την τροφοδοσία του «Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ)».

Το πλήρωμα του «Ατλαντίς» είναι έξι αστροναύτες, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν συστήματα του Διαστημικού σταθμού και θα  αποθηκεύσουν νέα υλικά και εργαλεία.
Η Nasa αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα φέτος ότι το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων θα ανασταλεί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο τελευταίες πτήσεις των παλαιών, πλέον, λεωφορείων Discovery και Endeavour, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο σταθμό Κένεντι.

Το «Ατλαντίς» εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 1985. Στην παρούσα φάση το εξαμελές πλήρωμα θα παραμείνει στο διάστημα 12 ημέρες με βασική εργασία την αντικατάσταση των παλαιών συσσωρευτών με νέων, την πρόσδεση στο Διαστημικό Σταθμό ενός δώματος το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρώσους καθώς και την αντικατάσταση μιας κεραίας.

Για τις βασικές αυτές εργασίες θα απαιτηθεί από το πλήρωμα να προσδεθεί και να ‘βαδίσει’ στο κενό.

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων»

Από το λιμάνι Κομπ της Ιρλανδίας έως το Βλαδιβοστόκ η Ευρώπη των μουσείων γιορτάζει απόψε: τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων», δηλαδή 250 μουσεία περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Έλληνες τζογαδόροι χρηματοδότες του Γκρουέβσκη















ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ;

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα "Βιώσιμη Μακεδονία" (http://viosimimakedonia.blogspot.com/2010/05/blog-post.html), Τρίτη, 11 Μαΐου 2010, πως "Έλληνες επιχειρηματίες και τζογαδόροι χρηματοδοτούν ουσιαστικά την Σκοπιανή προπαγανδιστική μηχανή για να διεκδικεί αποτελεσματικότερα το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας μας. Μήπως είναι καιρός να σταματήσει πια αυτό;"
και συνεχίζει:

14.5.10

Δημοπρασία "Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα" του Οίκου "Βέργος"





Το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας «Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα» του Οίκου «Βέργος» έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαΐου 2010.

Τhe Archaic Greek Temple of Aphrodite in Thessalonike, Macedonia, Greece

O Αρχαϊκός Ελληνικός Ναός της Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη
(http://www.americanchronicle.com/articles/view/155730)

by Miltiades Elia Bolaris




ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ κ. ΕΡΝTΟΓΑΝ




Γράφει ο *Αμφικτύων



Αύριο καταφθάνει ως γνωστόν ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα… για την παράδοση του μισού Αιγαίου. Η άφιξη του συνοδεύεται από την περικύκλωση, περίσφιγξη και απομόνωση των νησιών του Αιγαίου από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις . Προχθές τη νύχτα στο Αιγαίο έγινε χαμός ! !

13.5.10

Αίγυπτος: Βρέθηκε αρχαιο " Νειλόμετρο"

Βρήκαν νειλόμετρο


Το Νειλόμετρο ήταν όργανο μέτρησης του ύψους των νερών του Νείλου και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στη Λεωφόρο των Σφιγγών

Ενα νειλόμετρο, που είναι αρχαίο όργανο μέτρησης του ύψους των νερών του Νείλου, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση της μήκους 2.700 μέτρων Λεωφόρου των Σφιγγών, η οποία συνδέει τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, νότια της πόλης του Λούξορ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου.

Κατασκευασμένo από ψαμμίτη, το νειλόμετρο έχει κυλινδρική δομή και επτά μέτρα σε διάμετρο και σπειροειδή σκαλοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να κατέβει κανείς στον Νείλο. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ζούσε στην αρχαιότητα από τις πλημμύρες του Νείλου που καθιστούσαν εύφορα τα εδάφη της.

Επίσης οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως μετά από ανασκαφές τα ερείπια ενός ναού 1.600 ετών. Ο ναός κοπτικής εποχής είναι χτισμένος με ασβεστολιθικές πλάκες που προέρχονται από ναούς πτολεμαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Οι πλάκες έχουν εγχάρακτες σκηνές από τη ζωή Πτολεμαίων και Ρωμαίων βασιλέων που προσφέρουν θυσίες σε αιγυπτιακές θεότητες. Τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στο δεύτερο από τα πέντε τμήματα του αρχαίου θρησκευτικού μονοπατιού που οδηγεί στον ναό του Καρνάκ.

Οι αρχαιολόγοι επίσης ανακάλυψαν θεμέλιους λίθους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση των αγαλμάτων των σφιγγών. Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Λεωφόρου των Σφιγγών, έχουν ανασυρθεί 128 αγάλματα σφιγγών, τα οποία θα επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση κατά μήκος της Λεωφόρου. Θεωρείται ότι αρχικά περί τις 1.350 σφίγγες φρουρούσαν τη διαδρομή.

Αλλες πρόσφατες ανακαλύψεις κατά μήκος της λεωφόρου είναι θεμέλια κτιρίου διακοσμημένα με παραστάσεις του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ ‘, το εκκλησάκι του ιερέα Μιν-Κέμπερ-Ρε της 21ης δυναστείας και μια σειρά από αποσπασματικές σφίγγες που βρίσκονται τώρα υπό αποκατάσταση, προκειμένου να τοποθετηθούν κατά μήκος της λεωφόρου.

  • 2.700 μέτρα
    Η ανάπτυξη και τα έργα αποκατάστασης στη Λεωφόρο των Σφιγγών στόχο έχουν την αναζωογόνηση του αρχαίου δρόμου που συνδέει το Λούξορ και τους ναούς του Καρνάκ και θα αποτελεί τον πιο μεγάλο αποκατεστημένο αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει στον κόσμο.

Διαστημικό πείραμα για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν


Τρία διαστημόπλοια, τα οποία θα εκτοξεύουν ακτίνες λέιζερ το ένα στο άλλο, θα «επιστρατεύσουν» επιστήμονες από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για να επαληθεύσουν τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Τα τρία διαστημόπλοια θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε απόσταση 4,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο. Οι φυσικοί ελπίζουν ότι με το πείραμα αυτό θα καταφέρουν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, ενός φαινομένου το οποίο προβλέπεται από τη διάσημη θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του «παζλ» είναι το μοναδικό, που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα πειραματικά. Ο Αϊνστάιν είχε αναφέρει ότι, όταν δύο τεράστιες μαύρες τρύπες συγκρουστούν, τότε δημιουργούνται κυματισμοί μέσα στο χώρο και το χρόνο του Σύμπαντος. Τις παραμορφώσεις αυτές τις ονόμασε βαρυτικά κύματα και τις παρομοίασε με τις αναταράξεις που βλέπει κάποιος στην επιφάνεια μιας λίμνης, όταν πετάξει μέσα μια πέτρα.

Το καθένα από αυτά τα διαστημόπλοια θα είναι εξοπλισμένο με έναν κύβο πλατίνας. Κάθε φορά που οι επιστήμονες θα κάνουν τις ακτίνες λέιζερ να συγκρούονται θα υπολογίζουν αν υπάρχουν διαφορές στο χώρο και το χρόνο ανάμεσα στους τρεις αυτούς κύβους. Ετσι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν αν όντως υπάρχουν τα βαρυτικά κύματα.

Φυσικά, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να καταφέρουν να κατασκευάσουν την τεχνολογία που απαιτείται για το μεγαλεπήβολο αυτό πείραμα. «Οι μαύρες τρύπες είναι τόσο πυκνές που ούτε το φως δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτές. Ελπίζουμε ότι με αυτό το πείραμα θα καταφέρουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτές», αναφέρει η καθηγήτρια Σίλα Ρόγουαν από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Πηγή: NASA ESA , ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

http://radar-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_7954.html

Οι Ελληνες αγοράζουν στο Λονδίνο με τα λεφτά που "φυγάδευσαν"

Οι Ελληνες αγοραστές περιορίζονται σε τρεις περιοχές, στο Μέιφερ, στο Νάιτμπριτζ και στο Μαριλεμπόν
Πριν από λίγες εβδομάδες η εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς» αποκάλυψε ότι, το τελευταίο διάστημα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, οι Ελληνες «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, και το ποσό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.

12.5.10

ΡΙΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ;

Γράφει ο
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Τώρα που η πατρίδα μας δέθηκε με τις αλυσίδες του Δ.Ν.Τ., προκειμένου να μπορεί να δανείζεται, ώστε με νέα δανεικά να ξεπληρώνει τα προηγούμενα δάνειά της, οφείλουμε να αναρωτηθούμε, κατ΄ αρχήν το εξής:

Σε ποιους χρωστάμε;

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Είχαν κρίση και οι αρχαίοι

Της Βίκυς Χαρισοπούλου



Στα «φτωχά» κτερίσµατα ανήκει  και το πήλινο θεατρικό προσωπείο  που αποκαλύφθηκε  στην Πύδνα
Είχε και η ελληνική αρχαιότητα και την οικονοµική κρίση της και τα µέτρα λιτότητας και τις «επιταγές» του... Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Μια σειρά από τάφους που ήρθαν στο φως στην αρχαία Πύδνα, στη Βόρεια Ελλάδα, το αποδεικνύουν. Ευρήµατα από την περίοδο των παχιών αγελάδων, όταν ακόµη και οι τάφοι είχαν χρυσά κτερίσµατα, περίτεχνα αγγεία, χρυσελεφάντινες κλίνες, ακόµη και επικασιτερωµένα πήλινα αντικείµενα ώστε να δείχνουν... ασηµένια (κάτι σαν φο µπιζού που ικανοποιούσαν την ξιπασιά και τον νεοπλουτισµό των κατοίκων, σύµφωνα µε τους αρχαιολόγους) δίνουν τη θέση τους, τον 3ο π.Χ.

11.5.10

Εκείνος και… Εκείνος





Απ’ τα Καφέ… στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών
Εκείνος και… Εκείνος

του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του να φέρει σε επαφή το θέατρο με κοινωνικές ομάδες που στερούνται ευκαιριών και χρειάζονται υποστήριξη, μπαίνει στο σχολείο των φυλακών, που αποτελεί κοιτίδα γνώσης και κοινωνικής ένταξης και ανοίγει την οδό προς μια άλλη ελευθερία. Εκείνη της ενδοχώρας των ανθρώπων.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους μετανάστες»

Δήλωση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους μετανάστες», σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ο Πορτογάλος πολιτικός διατύπωσε την εκτίμησή του αυτή στη Γενεύη, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λιγοστεύουν τα αστέρια

Λιγοστεύουν τα αστέρια

Ο σχηματισμός νέων άστρων σε γαλαξίες όπως ο δικός μας έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον πέντε φορές στη διάρκεια των τελευταίων τριών δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε το τροχιακό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).


Μάλιστα, κατάφερε για πρώτη φορά να μετρήσει το ρυθμό μείωσης στην ταχύτητα σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες. Η υπέρυθρη τεχνολογία του τηλεσκοπίου επέτρεψε στους αστρονόμους να μελετήσουν αρκετούς σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο δικός μας, οι οποίοι προηγουμένως ήταν κρυμμένοι από τα γήινα τηλεσκόπια πίσω από νέφη κοσμικής σκόνης. Το «Χέρσελ», το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από ένα χρόνο για να μελετήσει ακριβώς το σχηματισμό των άστρων, είναι το μεγαλύτερο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα, κινούμενο σε τροχιά που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου του έχει διάμετρο 3,5 μέτρων και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό του αμερικανικού τροχιακού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», που πρόσφατα γιόρτασε τα 20ά «γενέθλιά» του. Το «Χέρσελ» μεταφέρει δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης και έναν φασματόμετρο υψηλής ακρίβειας. Οι αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου, που μπορεί να δει σε διαφορετικά μήκη κύματος από ό,τι μέχρι τώρα (από 55 έως 670 μικρά), του επιτρέπουν να κλείνει πλέον σημαντικά κενά στην κοσμική ιστορία. Οι πρώτες παρατηρήσεις του, σύμφωνα με τον αρμόδιο επιστήμονα της ΕSA Στιν Ιλς, του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σημαίνουν ότι «κάποια στιγμή τα άστρα θα σταματήσουν τελείως να δημιουργούνται». Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν το λόγο που συμβαίνει αυτή η διαχρονική μείωση των άστρων. Μεταξύ άλλων, το «Χέρσελ» κατάφερε να δει ένα τεράστιο άστρο σε εμβρυικό στάδιο, που ήδη είναι μεγαλύτερο από οκταπλάσιο σε μέγεθος από τον ήλιο μας και το οποίο, σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα στο γαλαξία μας.


Τέτοια γιγάντια άστρα -έχουν βρεθεί να είναι μέχρι και 150 φορές μεγαλύτερα από τον ήλιο μας!- είναι σπάνια και βραχύβια (εξαντλούν το καύσιμο υδρογόνο τους σε ελάχιστα εκατομμύρια χρόνια), γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε η ESΑ, ο εντοπισμός ενός από αυτά από το «Χέρσελ» αποτελεί σπάνια ευκαιρία να μελετηθεί ο σχηματισμός τους και να επιλυθεί το παράδοξό τους, που απασχολεί εδώ και χρόνια την αστρονομία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


10.5.10

Έμφυτες οι ηθικές αξίες στα νεογέννητα


Οι γονείς αγχώνονται πώς θα καταφέρουν να μεταφέρουν τις κατάλληλες ηθικές αρχές στο παιδί τους, ίσως όμως αυτό τελικά να τους έχει προλάβει και αυτοί να μην το ξέρουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ηθικές κρίσεις και να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, κάτι που δείχνει ότι ίσως γεννιούνται με έμφυτες και "καλωδιωμένες" στον εγκέφαλό τους τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

9.5.10

Η "οργάνωση Θεσσαλονίκης" (σύντομη αναφορά στο νέο βιβλίο του Χρίστου Γούδη "Η αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα")

Το βιβλίο του Χρίστου Γούδη "Η αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908" αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της νεοελληνικής Ιστορίας. Ο συγγραφέας στην εισαγωγή προσπαθεί να αναλύσει χωρίς φανατισμούς την έννοια και το περιεχόμενο της Μεγάλης Ιδέας", ενώ μελετά το Μακεδονικό ζήτημα εντοπίζοντας τις ρίζες του στην δεκαετία του 1860 με τις πανσλαβιστικές ιδέες που υποκινούνταν από την Ρωσία και το "ξύπνημα" του Βουλγαρικού εθνικισμού.

Επιτροπή «σοφών»: Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς ισχυρή ηγεσία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία εκτός αν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή της η ομάδα «σοφών» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ






Ο Νεάντερταλ κυλάει...στο αίμα μας


Αρσενικοί Νεάντερταλ ζευγάρωναν με θηλυκές Homo Sapiens, σύμφωνα με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Ιχνη» από το DNA τους εντοπίζονται στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων εκτός της αφρικανικής ηπείρου

Άγνωστος γραφικός κώδικας αρχαίου πολιτσμού, στην Κοιλάδα του Ινδού




Ένα μυστήριο 4.500 ετών αναβίωσε όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα περίεργα σύμβολα που έχουν βρεθεί σε γραφές της Κοιλάδας του Ινδού πράγματι είναι γραπτή απεικόνιση της γλώσσας ενός αρχαίου πολιτισμού.

Ο αλεξανδρινός επιγραφικός πλούτος

Ο αλεξανδρινός επιγραφικός πλούτος

του Γιώργου Εχέδωρου
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και τις διαμάχες μεταξύ των διαδόχων του, ιδρύθηκε το Βασίλειο της Αιγύπτου από το Μακεδόνα Πτολεμαίο τον Α’ το Σωτήρα.



Φωτο: Ο ιδρυτής της πτολεμαϊκής δυναστείας του μακεδονικού βασιλείου στην Αίγυπτο. Πτολεμαίος Α' ο Σωτήρ.