Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.6.10

Το δόγμα Νταβούτογλου και η θέση της Τουρκίας

Tου Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα του ελληνικού Τύπου. Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που του αφιερώνονται, αναρωτιέται πολλές φορές μήπως ο Τούρκος υπουργός είναι δημοφιλέστερος στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Τουρκία.

Ποιοι είναι πίσω από τις φήμες για χρεοκοπία




Για να ξέρουμε τι συμβαίνει θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους λόγους που οδηγούν στην έκφραση των θέσεων για χρεοκοπίαΠερί χρεοκοπίας συνέχεια. Στο προηγούμενο σημείωμα καταλήγαμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας, γιατί υπάρχουν τα 110 δισ. της τρόικας για να πληρωθούν οι δανειστές. Ομως, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι φήμες και οι τοποθετήσεις. Για να ξέρουμε τι συμβαίνει θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους λόγους που οδηγούν στην έκφραση των θέσεων για χρεοκοπία.

Τα «μυστικά» της εκπαίδευσης των δελφινιών

Με τουλάχιστον 3 ώρες προπόνησης την ημέρα επί καθημερινής βάσης και με ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα τα συμπαθή θηλαστικά αποδεικνύονται άκρως εργατικά και συνεργάσιμα.

Τουλάχιστον τρεις ώρες προπόνησης ημερησίως, επί καθημερινής βάσεως, με πρόγραμμα που μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια ακόμη και τα... πενήντα χρόνια. Μια προετοιμασία που θα κούραζε ακόμη και τους πιο σκληραγωγημένους πρωταθλητές της υφηλίου...



Ρινοδέλφινα παίζουν στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Η εκπαίδευση των δελφινιών που ζουν σε θαλάσσια πάρκα αποδεικνύει πως τα συμπαθή θηλαστικά συγκαταλέγονται στα πιο εργατικά και συνεργάσιμα ζώα παρά την παιχνιδιάρικη φύση τους.

Μέσω της διαδικασίας εκμάθησης συμπεριφορών τα δελφίνια αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους δασκάλους τους, η οποία έχει, άλλωστε, υμνηθεί πολλές φορές και με γλαφυρό τρόπο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας.

«Πρόκειται για μια σχέση βαθιά συναισθηματική», εξηγεί η Ιφιγένεια Σκόρδα, η οποία εργάζεται ως εκπαιδεύτρια στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες τη λειτουργία του.

«Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέρα με τη μέρα, όμως η μεγάλη διαφορά ενός εκπαιδευτικού κέντρου και ενός τσίρκου είναι ότι στο δεύτερο τα δελφίνια μαθαίνουν με την τιμωρία, ενώ εδώ εκπαιδεύονται σε συνέχεια φυσικών τους συμπεριφορών με την επιβράβευση. Ακόμη και στην εκπαίδευση των δελφινιών ακολουθούμε θεωρίες ψυχολογίας με πρωτεύουσα τη συντελεστική θεωρία μάθησης του Skinner».

Η ίδια εξηγεί ότι τα δελφίνια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν διά της όρασης οικεία πρόσωπα και να δείχνουν την ψυχική τους διάθεση.

«Η ημερήσια εκπαίδευση διακρίνεται σε τουλάχιστον τέσσερις ενότητες, με την καθεμία να διαρκεί 45 λεπτά», λέει η Ιφιγένεια. «Η ημέρα ξεκινά με το καθημερινό τσεκ απ. Με το που αρχίζει να εκπαιδεύεται ένα δελφίνι, το πρώτο που μαθαίνει είναι η ιατρική εξέταση. Μαθαίνει δηλαδή να δίνει την ουρά του στον εκπαιδευτή, να γυρίζει την κοιλιά, να ανοίγει το στόμα ή ακόμη και να δέχεται πιο πολύπλοκες εξετάσεις, όπως η γαστροσκόπηση. Επειτα το δελφίνι κολυμπά και παίζει στο νερό μαζί με τον εκπαιδευτή του για να εξοικειωθεί με τη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος. Οι υπόλοιπες ενότητες εκπαίδευσης εξαρτώνται από το τι ζητούμε εμείς από το δελφίνι και από τι ανάγκες έχει αυτό. Μια απλή συμπεριφορά μπορεί να μαθευτεί σε μία ημέρα, ενώ κάτι πολυπλοκότερο μπορεί να μαθευτεί σε έναν μήνα και ανάλογα με τις προηγούμενες γνώσεις του δελφινιού».

Η ζωή του εκπαιδευτή, όσο γοητευτική και ξένοιαστη κι αν φαντάζει, κρύβει και δυσκολίες. Η Ιφιγένεια έχει σπουδάσει θαλάσσιες επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παρακολούθησε μεταπτυχιακό στη βιολογική ωκεανογραφία, ενώ μεταξύ άλλων έχει αποκομίσει επαγγελματική εμπειρία σε πάρκο δελφινιών στις Βερμούδες. «Ισως κάποιοι δεν σκέφτονται ότι όλο τον χρόνο εργαζόμαστε καθημερινά σε ανοιχτό περιβάλλον, ακόμη και τον χειμώνα μπαινοβγαίνουμε διαρκώς στο νερό, ενώ πιάνουμε συνέχεια νεκρά ψάρια για να ταΐσουμε τα δελφίνια», λέει η ίδια. «Για εμένα πάντως», ξεκαθαρίζει, «πρόκειται για την ωραιότερη δουλειά του κόσμου...».

Θηλαστικό με νόηση

Ενα ζώο που αποδεικνύει ότι η νόηση δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινο προσόν είναι το δελφίνι. Μεταξύ άλλων τα δελφίνια:

 Μπορούν να συνδυάζουν αντικείμενα, να αναγνωρίζουν, να ταξινομούν.

 Εχουν μιμητικές ικανότητες. Ο εγκέφαλός τους διαθέτει περισσότερους νευρώνες, διπλάσιες και πιο πολυσύνθετες έλικες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 Είναι πολύ κοινωνικά.

 Βοηθούν τα άρρωστα ή τραυματισμένα μέλη της ομάδας να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Συγκίνηση με δελφίνι στην Ιταλία

Θρήνησε τον χαμό της εκπαιδεύτριάς του

Τη συγκίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο είχε προκαλέσει τον Φεβρουάριο του 2007 ένα δελφίνι με το όνομα Μέρι Τζι.

Το σπάνιο γκριζοδέλφινο, βρέφος ακόμη, είχε χαθεί με τη μητέρα του στο λιμάνι της Ανγκόνα με αποτέλεσμα να εξοκείλει στις ακτές της Ιταλίας.

Η μητέρα του δεν κατόρθωσε να επιζήσει, όμως το μικρό διεσώθη και μεταφέρθηκε στο δελφινάριο Ριτσιόνε.

Η εκπαιδεύτρια Ταμάρα Μόντι περιποιήθηκε τη μικρή Μέρι Τζι, ταΐζοντάς την με μπιμπερό, χαϊδεύοντάς την και μαθαίνοντάς της κολύμπι. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του δελφινιού και της εκπαιδεύτριας ήταν τόσο έντονη, ώστε δύο χρόνια μετά, όταν η 37χρονη Ταμάρα Μόντι δολοφονήθηκε, το μικρό δελφίνι έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη και κινδύνευσε σοβαρά να πεθάνει.

Η Μέρι Τζι σταμάτησε να τρώει τα γεύματά της από καλαμάρια και γάλα και μέσα σε δύο εβδομάδες έχασε 50 κιλά. Οι κτηνίατροι που την παρακολουθούσαν ήταν βέβαιοι ότι το δελφίνι πενθούσε για τον χαμό της εκπαιδεύτριάς του με βαθιά οδύνη...

Αττικό Πάρκο

Εκπαιδεύουν τέσσερα νεαρά δελφίνια

Η Ιφιγένεια και οι συνάδελφοί της εκπαιδεύουν αυτή την εποχή την Κάλια, τη Χλόη, τον Ερμή και τον Ιάσονα, τα τέσσερα νεαρά δελφίνια που απέκτησε πρόσφατα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα.

Τα χαριτωμένα δελφίνια, τα οποία γεννήθηκαν στο εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας, παρουσιάζουν δεκαπεντάλεπτα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μικρούς μαθητές με στόχο την οικολογική ευαισθητοποίησή τους.

Παράλληλα, συμμετέχουν μαζί με το Αττικό Πάρκο σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού με θέμα τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε αυτιστικά παιδιά, την αντιμετώπιση της ακουστικής ρύπανσης και την προστασία των δελφινιών από θανάσιμους τραυματισμούς στα αλιευτικά δίχτυα.

Από τι απειλούνται τα δελφίνια

 Θαλάσσια ρύπανση.

 Πνιγμός από σακούλες ή πλαστικά μπουκάλια. Είτε καταπίνουν το πλαστικό είτε αυτό φράζει τον φυσητήρα τους και πεθαίνουν.

 Τυχαία σύλληψή τους σε δίχτυα και πνιγμός.

 Αιχμαλωσία τους για δελφινάρια, στρατιωτικά πειράματα κ.ά.


Κατερίνα Ροββά


Φωτό: Βασίλης Ζησόπουλος


Έθνος

11.6.10

Κύπρος: Φόβοι για δολοφονία του Πάπα

Ο Παντοβέζε ακύρωσε το ταξίδι στην Κύπρο και το πλήρωσε...


Σύμφωνα με Ιταλό θρησκευτικό αναλυτή, ο επίσκοπος Παντοβέζε, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιουνίου από τον οδηγό του, υποψιαζόταν ότι αυτός θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Πάπα στην Κύπρο

O εκπρόσωπος του Βατικανού στην Τουρκία, επίσκοπος Λουίτζι Παντοβέζε, είχε -στις 3 Ιουνίου- ακυρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια του ιδίου και του οδηγού του για την Κύπρο, επειδή πίστευε πως ο οδηγός σκόπευε να σκοτώσει τον Πάπα Βενέδικτο 16ο κατά την παραμονή του στο νησί. Λίγη ώρα μετά την ακύρωση των εισιτηρίων για Κύπρο, ο Παντοβέζε έπεφτε νεκρός από μαχαιριές που του κατάφερε ο εξαγριωμένος οδηγός του...

Η Γη δημιουργήθηκε από σύγκρουση πλανητών


Η διαμόρφωση της Γης και της Σελήνης είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής σύγκρουσης μεταξύ δύο πλανητών Μεγέθους όπως του Άρη και της Αφροδίτης, αναφέρει το PhysOrg επικαλούμενο αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων από τη Δανία και τις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη.


Ερευνητές του Ινστιτούτο Niels Bohr της Κοπεγχάγης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Caltech των ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη ιδέα ότι η Γη και η Σελήνη σχηματίστηκαν 150 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του Ηλιακού μας συστήματος που είναι ηλικίας 4, 6 δις ετών.

«Έχουμε προσδιορίσει την ηλικία του πλανήτη μας και του φυσικού δορυφόρου μας, με τη χρήση ισοτόπων του Βολφραμίου. Καθώς δύνεται η δυνατότητα να κριθεί αν οι πυρήνες σιδήρου και οι βραχώδεις επιφάνειες των πλανητών ήταν σε σμίξη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης» εξηγεί ο Dahl Tais από την ερευνητική ομάδα.

"Τουρκική Κοινή Αγορά"

Η Τουρκία δημιουργεί περιφερειακή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών


Tulay Karadeniz - 11.06.2010

Η Τουρκία σκοπεύει στην δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου χωρίς περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων βίζα, με τη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία, , δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σε ένα Τουρκο-Αραβικό Φόρουμ.

ΚΘΒΕ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ - ΓΗΣ (ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ)



 
Ακολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων στα θέατρα Γης και Δάσους με τις αλλαγές που προέκυψαν:

- Η Συναυλία των Blues Brothers θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Δάσους κι όχι στο Θέατρο Γης

- Ματαιώνονται οι συναυλίες των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και της Diana Krall
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟ 2010
ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος

Κρατάει αιώνες αυτή η νίκη


Εκθεση αφιερωμένη στη μάχη του Μαραθώνα και στον ιστορικό της αντίκτυπο, στο Ιδρυμα της Βουλής

 
Αττικός ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας του «ζωγράφου της Αλταμίρας», που απεικονίζει αναχώρηση οπλιτών (470-460 π.Χ.)
 
Τους δύο αντίπαλους κόσμους, των αρχαίων ελληνικών πόλεων και της περσικής αυτοκρατορίας, κατά τις παραμονές της μάχης του Μαραθώνα, τη διεξαγωγή της και τη σημασία της για τους ανθρώπους της εποχής αλλά και τον ιστορικό αντίκτυπό της σήμερα παρουσιάζει η έκθεση που οργανώνεται από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνωνκαι θα εγκαινιαστεί στις 17 Ιουνίου.
Ψηφιακές αναπαραγωγές, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της έκθεσης με τίτλο «Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την εφετινή επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μεγάλη νίκη που κατήγαγαν οι Ελληνες κατά των Περσών ανακόπτοντας την επεκτατική πορεία τους στη Δύση.
Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν ότι και στη νεώτερη εποχή ο Μαραθώνας- λέξη αναγνωρίσιμη διεθνώς- αποτελεί συνώνυμο της ανδρείας και του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι επαναστατημένοι Γάλλοι προτρέπονταν να μιμηθούν την ανδρεία των Μαραθωνομάχων, ενώ ο Αδαμάντιος Κοραής στο «Σάλπισμα πολεμιστήριον» καλούσε τους Ελληνες να αξιωθούν τη δόξα του Μαραθώνα και των άλλων μηδικών πολέμων.

«Μarathon became a magic word» («ο Μαραθώνας κατέληξε να είναι μια μαγική λέξη») είχε γράψει ο λόρδος Βύρων, ενώ ο χώρος της μάχης θα μείνει στη συλλογική μνήμη των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των λογίων, των ποιητών και των ζωγράφων ως τις ημέρες μας, ως τόπος της ανδρείας, του θαύματος και του θρύλου.
 Αλλά και ο θρύλος του μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδη συγκίνησε ποιητές, επέβαλε τον μαραθώνιο ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στους νεότερους χρόνους και ενέπνευσε το σύγχρονο παγκόσμιο κίνημα των μαραθωνοδρομιών.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

 Ιδρυμα Βουλής των Ελλήνων (Νέος εκθεσιακός χώρος), λεωφ. Αμαλίας 14, Σύνταγμα, τηλ. 210 3735.109
Από τις 17 Ιουνίου ως το τέλος Νοεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00 -  Είσοδος ελεύθερη

Απίστευτος θησαυρός: Διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα





Τα διαμάντια εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, και έχουν μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 150 χιλιοστά του χιλιοστού. Υπάρχουν διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα; Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), Δημήτρη Κωστόπουλο, υπάρχουν, αν και δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένες περιοχές είναι άμεσα συγκρίσιμες - αν όχι μεγαλύτερες- με την καλύτερα μελετημένη και τεκμηριωμένη αδαμαντοφόρο ζώνη πετρωμάτων του φλοιού στον κόσμο, αυτή του Κοκτσετάφ (Kokchetav) του Καζακστάν.

10.6.10

600 εκατομμύρια Ευρώ 'μετανάστεψαν' στην Κύπρο...

Συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων


Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στη Μεγαλόνησο μετανάστευσαν τον Απρίλιο 600 εκατ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Συνεχίζεται η εκροή ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Μόνο στην Κύπρο μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο ελληνικά κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς χθες για το θέμα της εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η αιμορραγία κεφαλαίων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζουν κάποιοι και πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης αυτής.

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε πως στην Ευρώπη της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση για ανάσχεση της εκροής καταθέσεων, παρά μόνο ο ύστερος έλεγχος για το εάν οι αποδόσεις από τα χρήματα που τοποθετούνται σε καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού φορολογούνται.

9.6.10

Βρέθηκε νεκροταφείο μονομάχων


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 80 σκελετούς, οι περισσότεροι αποκεφαλισμένοι, που ανήκαν σε εξαιρετικά ρωμαλέους άνδρες με σημάδια που αποδεικνύουν ότι εκπαιδεύτηκαν από την εφηβεία

Τα καλύτερα διατηρημένα λείψανα μονομάχων του κόσμου ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία ρωμαϊκή ταφική τοποθεσία της Βρετανίας, το Γιορκ. Ογδόντα σκελετοί (οι περισσότεροι ακέφαλοι) μονομάχων ή άλλων μαχητών της αρένας που διασκέδαζαν το πλήθος συμμετέχοντας σε αιματηρές συγκρούσεις με άγρια ζώα, έχουν έρθει στο φως στο Ντρίφιλντ Τέρεϊς του Γιορκ την τελευταία δεκαετία.

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Ανδρέα Βουτσινά




Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Ανδρέα Βουτσινά
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια του κορυφαίου σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά που αγάπησε και υπηρέτησε το θέατρο αφήνοντας πίσω του πάνω από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, τον Καναδά, τη Ν. Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα.

Έλληνες εικαστικοί στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη





Σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία εμπνευσμένη από την ιδέα του βιβλίου, της βιβλιοθήκης και της προσωπικότητας του Ιωάννη Γεννάδιου, εγκαινιάζεται απόψε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για έργα 65 Ελλήνων καλλιτεχνών, από τις πωλήσεις των οποίων ένα μέρος θα διατεθεί για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης.

Την ομαδική αυτή έκθεση με τίτλο «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσμος του» επιμελήθηκε η Ίρις Κρητικού.

Υπήρχε στον Άρη τεράστια λίμνη 2.000 χιλιομέτρων

Τεράστια λίμνη υπήρχε το νότιο ημισφαίριο του Άρη


Ιούνιος 2010


Στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου γεωλογικού χάρτη του πλανήτη Άρη, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν ένα περίεργο δεδομένο του παρελθόντος.

Με τις μετρήσεις και τις καταγραφές της επιφάνειας, επιβεβαιώθηκε, τελικά, η ύπαρξη μια τεράστιας λίμνης διαμέτρου 2.000 χιλιομέτρων και βάθους 8 χιλιομέτρων.

Ο εντοπισμός αυτής της λεκάνης στο νότιο ημισφαίριο του κόκκινου πλανήτη, ανάβει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και μεγεθύνει το μυστήριο που κρύβει ο Άρης.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού ινστιτούτου Δρ Λέσλι Μπλεμαστερ, δημιούργησε τον νέο γεωλογικό χάρτη του Άρη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν και από το τηλεσκόπιο αλλά και από τον Viking Orbiter, τον Mars Odyssey και άλλα όργανα που διερεύνησαν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τις εικόνες υψηλής ανάλυσης εντοπίστηκε στην κοιλάδα αυτή, ιζηματογενή καταθέσεις που σχηματίζονται μόνον με την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ύδατος.

Υπολογίζεται ότι η λίμνη πρέπει να υπήρχε πριν από 3,5 έως 4,5 δις χρόνια.

Τα νέα δεδομένα θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί τι επέδρασε στην κλιματική αλλαγή του Άρη ώστε να χαθεί τόση μεγάλη ποσότητα ύδατος από την επιφάνειά του.

Τα πρόσφατα δεδομένα μας πληροφορούν μόνον για την ύπαρξη τεράστιων υπόγειων στρωμάτων πάγου, στους δύο πόλους του πλανήτη.

8.6.10

Η οικογένεια Κωνσταντίνου Καραμανλή

Η οικογένεια Καραμανλή

Γεώργιος Καραμανλής (1880-1932) το σπίτι  στη Πρώτη Σερρών Φωτεινή Καραμανλή (1888-1940)

Ο δάσκαλος Γεώργιος Καραμανλής (1880-1932) πατέρας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σε αυτό το σπίτι στη Πρώτη Σερρών, στο παλαιό Κιουπκιοϊ το 1907 γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Φωτεινή Καραμανλή (1888-1940) το γένος Δόλογλου, μητέρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Γεώργιος Καραμανλής, πατέρας του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε γεννηθεί στο χωριό που ονομαζόταν Κιούπκιοϊ, μέχρι το 1913, (σημερινή ονομασία Πρώτη Σερρών) . Το 1903 εργάστηκε ως ελληνοδιδάσκαλος στο χωριό, Κερδύλλια Σερρών. Παράλληλα όμως με το διδασκαλικό του έργο, είχε ενταχθεί στην ελληνική οργάνωση, που δρούσε τότε στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία και έκανε αγώνα εναντίον των Βουλγάρων και των οθωμανικών αρχών. Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι να τον απολύσουν από τη θέση του δασκάλου.

Τα επόμενα χρόνια στράφηκε στην καπνοκαλλιέργεια. Ομως συνέχισε την πατριωτική του δράση και τα επόμενα χρόνια, αφού το σπίτι του χρησιμοποιούνταν από τα ελληνικά σώματα ως αποθήκη οπλισμού. Μάλιστα για την δράση του αυτή συνελήφθη από τους Τούρκους το 1908, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά το κίνημα των Νεότουρκων του Ιουλίου του 1908 και την παροχή γενικής αμνηστίας σε όλα τα σώματα που δρούσαν στη Μακεδονία και σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Συνελήφθη εκ νέου, αυτή τη φορά από τους Βουλγάρους το 1917, όταν στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει την περιοχή Σερρών. Τον μετέφεραν όμηρο στη Βουλγαρία, όπου τον κράτησαν αιχμάλωτο έως το τέλος του πολέμου.

Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 1932

Tα παιδιά του Γεωργίου και της Φωτεινής Καραμανλή : ο Κωνσταντίνος 1907-1998, η Αθηνά 1909-1914, η Ολγα (το 1911), ο Αλέκος 1914-2005, μια δεύτερη Αθηνά (το 1917), η Αντιγόνη (το 1921), ο Γραμμένος 1921-1990 και ο Αχιλλέας (το 1929).

Oι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο "ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΑΝΟΡΘΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" του Κ.Μ. Γουντχαουζ, εκδόσεις Μορφωτική Εστία

1912. Απο αριστερά η Φωτεινή Καραμανλή κράταει τη δευτερη κόρη της Όλγα. Δίπλα η γιαγιά Αθηνά με την συνώνυμη εγγονή της που πέθανε. Δεξιά ο δάσκαλος Γεώργιος Καραμανλής στα γόνατα κρατάει τον γιότου Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οικογενειακή φωτογραφία, με συγγενείς και φίλους έξω από την εκκλησία της Ιεράς μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Πρώτης Παγγαίου. Στην Πρώτη των Σερρών σε μια φωτογραφία με την μητέρα του Φωτεινή Καραμανλή το γένος Δόλογλου.

6.6.10

Αυστραλία- Οι Κύπριοι τιμούν την χρυσή ολυμπιονίκη τους



του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας οργανώνει το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010,ειδική εκδήλωση για να τιμήσει την Χρυσή Ολυμπιονίκη, Λυδία Ιεροδιακόνου-Lassila, με ρίζες στην Κύπρο.

Ως γνωστόν, η Λυδία στέφθηκε με τον κότινο της νίκης στο ελεύθερο εναέριο σκι, στους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ του Καναδά. Τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία, μάλιστα, κυκλοφόρησαν προς τιμήν της, γραμματόσημο των 55 cents.

Τη χρυσοβραβευμένη επίδοση της Λύδιας στο Cypress Mountain, θα παρουσιάσουν στο κοινό οι γνωστοί ομογενείς παρουσιαστές, Γιώργος Ντονικιάν και Άντζελα Πίππου, στο κτίριο της Κοινότητας.

Ο πρόεδρος Στέλιος Αγγελοδήμου, είπε ότι η Λυδία «τιμά με την επίδοσή της την Κυπριακή πατριά. Είναι μια πραγματική έμπνευση, μια ηρωίδα που εμψυχώνει. Αντιπροσωπεύει τη νεότητα, την ενέργεια, την αφοσίωση και την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων και την ευχαριστούμε».

Ο κ. Αγγελοδήμου θα επιδώσει στη Λυδία μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα, το οποίο απέστειλε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (Κύπρου) και το υπογράφει ο πρόεδρός της, καθηγητής Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυπριακή φιλοξενία δεν άφησε ασυγκίνητο τον Πάπα - Κανένα δυσάρεστο απρόοπτο


Όλα καλά την πρώτη μέρα

Ο Πάπας Βενέδικτος και οι συνοδοί του χαρακτήρισαν υπέροχη εμπειρία την πρώτη μέρα παραμονής τους στην Κύπρο. Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η Κύπρος

Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη μέρα παραμονής του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο, που ήταν και η πρώτη φορά που Ποντίφικας πατάει σε κυπριακό έδαφος

Χθες, διαψεύστηκαν και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν οργανωμένα σύνολα τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό (κυρίως εξ Ελλάδος) να προκαλούν επεισόδια διαμαρτυρίας ενάντια στον ερχομό του Πάπα, τα οποία θα άφηναν εκτεθειμένη την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, η Κύπρος κέντρισε χθες το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν αναφορές στο ιστορικό γεγονός της καθόδου του Πάπα στο νησί.

NASA : βρέθηκε μορφή ζωής στον Τιτάνα




Ιούνιος 2010

Εντύπωση προκάλεσε η νέα ανακοίνωση της NASA για ύπαρξη μικροοργανισμών στον δορυφόρο Τιτάνα που ζουν με διαφορετικό τρόπο από τον γνωστό μας γήινο.

Η αμερικανική εθνική διαστημική υπηρεσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ανέφερε ότι ανακάλυψε ίχνη ζωής στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω του διαπλανητικού τηλεσκοπίου “Cassini”, όπου « εντοπίστηκαν μορφές ζωής που αναπνέουν από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα και καταναλώνουν χημικές ενώσεις από την επιφάνεια του δορυφόρου, όση χρειάζονται για την ενέργειά τους».

Οι επιστήμονες της NASA τονίζουν ότι οι οργανικές αυτές μορφές, χρησιμοποιούν το υδρογόνο από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα, με τον ίδιο τρόπο, όπως, οι ζωντανοί οργανισμοί, που αναπνέουν το οξυγόνο στη Γη. Αυτό, τουλάχιστον, υπογράμμισε ο Chris McKay της επιστημονικής ομάδας εξωγήινων οργανισμών.

Αυτό δηλώνει την ύπαρξη οργανισμών με εντελώς διαφορετική μορφή ζωής από αυτών που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε

Ο Τιτάνας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος πλανήτη στο ηλιακό σύστημα.

Η διάμετρός του είναι 5152 χιλιόμετρα, 50% μεγαλύτερος από τη δική μας Σελήνη.

Εντοπίστηκε ο το 1655 από τον Ολλανδό αστρονόμο Christiaan Huygens.

Η επιφάνεια του Τιτάνα καλύπτεται από βουνά, λίμνες και ποτάμια, όπου το υγρό στοιχείο δεν είναι νερό αλλά μεθάνιο. Έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν στην ύπαρξη οργανισμών που βασίζονται στο μεθάνιο.

Κωνσταντίνος Κανάρης 1795 – 1877

Ηγετική μορφή του '21, στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1795 στα Ψαρά, στους κόλπους μιας οικογένειας με μεγάλη ναυτική παράδοση. Ο πατέρας του Μιχαήλ ή Μικές Κανάργιος ή Κανάριος διατέλεσε επανειλημμένα δημογέροντας του νησιού και από τον γάμο του με τη Μαρία απέκτησε τρία αγόρια, τον Αναγνώστη, τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο.