Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.6.10

Απεβίωσε ο συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου



Ο κάτοχος Νομπέλ Λογοτεχνίας (1998) υπέκυψε τελικά στη λευχαιμία.


Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου σε ηλικία 87 ετών στο ισπανικό νησί Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά, ανακοινώθηκε από την οικογένειά του και τον εκδοτικό του οίκο Alfaguara.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας και ήταν το παιδί ακτήμονων χωρικών που αργότερα μετακόμισαν στη Λισαβόνα.

18.6.10

Ο μυστηριώδης κρατήρας της Γουατεμάλας

Ο τεράστιος κρατήρας στο κέντρο της πόλης
Ιούνιος 2010

Ο παράξενος και γεμάτος μυστήριο κρατήρας που ανοίχθηκε το βράδυ στις 3 Ιουνίου 2010, σε πόλη της Γουατεμάλας, θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα της τροπικής καταιγίδας ‘Αγκάθα’, που έπληξε χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ( αφήνοντας στο πέρασμά του περισσότερους από 180 νεκρούς).

Η τεράστια στρογγυλή οπή, που ανοίχτηκε εν ριπή οφθαλμού, στη μικρή πόλη της βόρειας Γουατεμάλας, έχει διάμετρο τριάντα μέτρα και κατάπιε ολόκληρο κτίριο τριών ορόφων, που ήταν βιοτεχνία ενδυμάτων και ως εκ θαύματος εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κανείς σε αυτό.
 
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να διερευνήσουν, πως ανοίχθηκε ο τεράστιος κρατήρας, χωρίς όμως να δώσουν κάποια εξήγηση.

Εκπλήσσει το σχήμα του, σαν να έγινε με ένα γιγάντιο τρυπάνι χωρίς όμως να αφήσει ίχνη γύρω από αυτό, ούτε την παραμικρή σκόνη… ή ακόμη και θόρυβο.

Πάντως η περιοχή χαρακτηρίστηκε, μετά από αυτό το γεγονός, υψηλού κινδύνου και εκκενώθηκε από τους τριακόσιους κατοίκους της.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να συνδυάσουν τον κυκλικό κρατήρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Pacaya της Γουατεμάλας, όπου προκάλεσε την εξαφάνιση αρκετών ατόμων και την εκκένωση μεγάλης περιοχής.

Σύμφωνα με τον γεωφυσικό Δαβίδ Μοντερόσο, που πέταξε με ελικόπτερο πάνω από αυτόν, διαπίστωσε ότι ο κρατήρας έχει μεγάλο βάθος και το εσωτερικό του, πέρα από τον ακριβή κύκλο που σχηματίζει , παρουσιάζει μια ανεξήγητη τεράστια κοιλότητα.

Το αίνιγμα, μεγαλώνει, γράφει η ισπανική εφημερίδα ‘reportajes’, αφού μόλις δύο χιλιόμετρα από το σημείο αυτό, στην ίδια περιοχή το 2007, ανοίχθηκε μια παρόμοια οπή, ιδίων διαστάσεων που κατάπιε δύο σπίτια και τρεις ανθρώπους.

Και τότε είχανε πει ότι επρόκειτο, μάλλον, από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή.

Ωστόσο παραμένει ένα αίνιγμα.

Γιώργος Εχέδωρος

Ένα έτος, 2 εκατ. επισκέπτες

Με ρεκόρ εισιτηρίων κλείνει την Κυριακή το πρώτο έτος λειτουργίας του και γιορτάζει με μετόπες υπό μεταμόρφωση και την έκθεση «Περικλής ο Ξανθίππου»

Στο νήμα έκοψε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως το φράγμα των δύο εκατομμυρίων εισιτηρίων. Ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ανακοίνωσε χθες περιχαρής τον αριθμό: 2.010.641 επισκέπτες. Η λειτουργία του αύξησε την επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων κατά 195%.

Ενας χρόνος, 2 εκ. επισκέπτες

Ολα κύλησαν εξαιρετικά ομαλά, ανάμεσα στους δύο εκατομμύρια επισκέπτες (κατά 57% ξένους) και στους περίπου διακόσιους εργαζόμενους στο μουσείο, αυτό τον χρόνο. Καλή συμπεριφορά, στολές φυλάκων, επιμόρφωση, φροντιστές- αρχαιολόγοι. «Δεν είναι κακό να είμαστε ευχάριστοι στον επισκέπτη» είπε ο κ. Παντερμαλής. «Οι επαναστάσεις είναι ωραίες, αρκεί να υπάρχει λόγος».

Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκ
Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκίτσο του «Περικλή στην Πνύκα». Πάνω, προτομή του Περικλή

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ρόδινα, αν οι εισπράξεις από τα πωλητήρια και τα κυλικεία δεν δίνονταν στον ΟΠΕΠ. Περίπου τρία εκατομμύρια είναι τα λειτουργικά έξοδα, από τα οποία το μουσείο πληρώνει μόνο τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ο κ. Παντερμαλής σημείωσε χθες πως μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητο αν, με την ίδια επισκεψιμότητα, διαχειρίζεται όλες τις εισπράξεις του. Σε μερικές εβδομάδες αυτό θα θεσμοθετηθεί και θα γίνουν προσλήψεις. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται σε διαδικασία κύρωσης.

Ο κ. Παντερμαλής ανέφερε περήφανος τους αριθμούς (24 χιλιάδες μαθητές ενημερώθηκαν, δυόμισι χιλιάδες διδάσκοντες και τριάμισι χιλιάδες διδασκόμενοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα, 377 περιστατικά αντιμετώπισε ο γιατρός) και συγχάρηκε τους παρόντες συνεργάτες του Χ. Μπούρα, Νικόλαο Δαμαλίτη, Χριστίνα Βλασσοπούλου, Σταματία Ελευθεράτου, Νίκη Δόλλη, Κορνηλία Χατζηασλάνη κ.ά.

Οταν ερωτήθηκε πότε θα είναι έτοιμο, πλήρως, το μουσείο, απάντησε αφοπλιστικά και μονολεκτικά: «Ποτέ!»

Την Κυριακή, ακριβώς έναν χρόνο μετά από τα μεγαλειώδη εγκαίνια, το μουσείο προσφέρει στο κοινό του μια μικρή αλλά πολλή σημαντική περιοδική έκθεση, με τίτλο «Περικλής ο Ξανθίππου». Μέσα από αυτή την «έκθεση- μπουτίκ», με τα 30 αντικείμενα, θα παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία των έργων στην Ακρόπολη.

Θα φαίνεται δηλαδή πως δεν ήταν θεϊκά, αλλά έγιναν μέσα σε μια ταραγμένη καθημερινότητα, με την αρχαία Αθήνα να σπαράσσεται από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Ο Φειδίας κατηγορήθηκε ότι πήρε χρυσό που προοριζόταν για το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Λόγω της δίκης του, στην οποία αθωώθηκε, γνωρίζουμε πως το άγαλμα είχε επάνω του 40 τάλαντα χρυσού. Ειδικοί πολλαπλασιασμοί μας δίνουν σημερινό ισόποσο 336 εκατομμυρίων ευρώ (τρομερή επένδυση)!

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στο ισόγειο, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν σταματάει να μας εκπλήσσει: βρήκαν έναν νέο τρόπο έκθεσης των μετοπών από τις οποίες υπάρχουν σπαράγματα- ιδίως των μετοπών του νότιου τμήματος. Η μετόπη αρ. 24, παρουσιάζεται εντελώς μεταμορφωμένη, από τα χέρια του εξαιρετικού συντηρητή Ζαν- Μαρκ Κουζνερέφ. Τα μέλη Λαπίθη και Κενταύρου είναι σαν να πετάνε στον ουρανό, αφού για φόντο χρησιμοποιήθηκε πλεξιγκλάς. Το ίδιο θα γίνει για όλες τις μετόπες. Αλλο συνεργείο, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαραζιώτη, ετοιμάζει τη Νίκη του Καλλιμάχου, που θα στηθεί στην αίθουσα των αρχαϊκών μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η Νίκη σχετίζεται ευθέως με τη Μάχη του Μαραθώνα, της οποίας τα 2.500 χρόνια γιορτάζουμε φέτος.

  • 10 ΣΚΙΤΣΑ
    Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκίτσο του «Περικλή στην Πνύκα». Πάνω, προτομή του Περικλή

Αγγελική Κωττή
akotti@pegasus.gr

17.6.10

Αστρονόμοι εκπλήσσονται με το σταθερό μέγεθος του Ήλιου

Ιούνιος, 2010

Μια ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, μετά από πολύχρονες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εδώ και χρόνια το μέγεθος του ηλιακού δίσκου έχει παραμείνει εντυπωσιακά –και απρόσμενα- σταθερό. Οι επιστήμονες έχουν ξαφνιαστεί από το γεγονός ότι η διάμετρος του ήλιου έχει αλλάξει λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό κατά τα τελευταία 12 χρόνια, παρά τη διαρκή πύρινη αναστάτωση που επικρατεί διαρκώς στον ήλιο. Η διάμετρος του Ήλιου είναι σταθερά 1.500.000 km, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.



Η δραστηριότητα το 2001 (αριστερά) και το 2009 (δεξιά)

«Η αμετάβλητη σταθερότητα του ήλιου μας δημιουργεί απορίες, δεδομένης τόσο της βιαιότητας των αλλαγών που βλέπουμε κάθε μέρα στην επιφάνειά του, όσο και των διακυμάνσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τον 11ετή ηλιακό κύκλο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Jeff Kuhn, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης και επικεφαλής του τοπικού αστεροσκοπείου Χαλεακάλα.

Η έρευνα του Κουν και των συνεργατών του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας να κατανοηθεί η επίδραση του ήλιου στο γήινο κλίμα. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το κλίμα στη Γη, μέχρι να καταλάβουμε αυτές τις αλλαγές στον ήλιο», δήλωσε ο Jeff Kuhn.

Ο Kuhn και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το παλαιό δορυφορικό παρατηρητήριο SOHO της NASA για να καταγράψουν τη διάμετρο του ήλιου και θα συνεχίσουν τις μετρήσεις τους με το νέο, τεχνολογικά εξελιγμένο και πιο ακριβές Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου φέτος και αναμένεται να δώσει μια πληρέστερη από ποτέ εικόνα για τον ήλιο μας.

Όμως ακόμα πιο αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να δώσει το υπό κατασκευή επίγειο Ηλιακό Τηλεσκόπιο Προηγμένης Τεχνολογίας (ATST), το οποίο θα λειτουργήσει στην περιοχή Haleakala της Χαβάης από το 2017. Το νέο όργανο θα είναι σε θέση να καταγράψει και την παραμικρή αλλαγή στην επιφάνεια του ήλιου.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του τροχιακού παρατηρητηρίου SDO, οι επιστήμονες σε μερικά χρόνια ευελπιστούν ότι θα μπορούν να μπορούν να προβλέψουν τις επόμενες…κινήσεις του ήλιου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία – space.com

http://www.physics4u.gr

Ι.Μ. Εσφιγμένου : πέντε μοναχοί σε δίκη

Θεσσαλονίκη - Συμβούλιο Πλημμελειοδικών - Παραπομπή σε δίκη πέντε μοναχών της νέας αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου του Αγίου Όρους. (Ακριβής αναδημοσίευση)


Σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμπονται πέντε μοναχοί της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απειλής και της απλής σωματικής βλάβης. Η υπόθεση αφορά επεισόδιο ανάμεσα σε μέλη της νέας αδελφότητας Εσφιγμένου, η οποία ορίστηκε από την Ιερά Κοινότητα –το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας– και τους μοναχούς ζηλωτές που αρνούνται να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2006 στο κονάκι της Μονής στις Καρυές. Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, οι κατηγορούμενοι, κρατώντας λοστούς, σιδηρόβεργες και ρόπαλα, εισήλθαν στο υπό κατάληψη από τους ζηλωτές μοναχούς κονάκι, με τους οποίους συνεπλάκησαν. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής για την παροχή των πρώτων βοηθειών.





© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλοκαιρινές Δράσεις του ΚΘΒΕ




Καλοκαιρινές Δράσεις του ΚΘΒΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά σειρά καλοκαιρινών δράσεων με στόχο την ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και την προσφορά σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη παρουσιάζοντας μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΜΠΑΝΤΑ – ρισμένοι» και δύο δράσεις με τίτλο ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ» και «ΔΡΟΜΟ –ΛΟΓΙΑ», ενταγμένες στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής.

Αυστραλία- Πρωτοβουλία ομογενών για να διεκδικηθεί δικαστικά η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα





του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Με πρωτοβουλία της ΑΧΕΠΑ (Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση) Νέας Νότιας Ουαλίας και της Ελληνοαυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ομογενείς ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα διεθνές ταμείο για τη συγκέντρωση χρημάτων, με στόχο την έναρξη δικαστικής μάχης στη βρετανική Δικαιοσύνη, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Google: Σε ηλεκτρονική μορφή 400.000 βιβλία


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η Google συμφώνησαν στην ψηφιοποίηση 400.000 βιβλίων

Η μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ Google και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (ΕΝΒ) υπέγραψαν συμβόλαιο 20 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των βιβλίων της που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και ανέρχονται σε 400.000 τόμους, ανακοίνωσε σήμερα η βιβλιοθήκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της ΕΝΒ Γιοχάνα Ράχινγκερ χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία και υπογράμμισε πως «λιγοστά σχέδια τέτοιου βεληνεκούς υπάρχουν στην Ευρώπη».

Το σχέδιο, που δεν είχε καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί με ιδίους πόρους της βιβλιοθήκης, αφορά τη συλλογή της από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, η οποία πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει 120 εκατ. σελίδες, τονίζει η Βιβλιοθήκη στο ανακοινωθέν της.

Η Google θα αναλάβει το κόστος της ψηφιοποίησης, ήγουν 50 με 100 ευρώ ανά τόμο. Η Βιβλιοθήκη από την πλευρά της θα αναλάβει τα έξοδα της προετοιμασίας των βιβλίων, την αποθήκευση των ψηφιοποιημένων δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά.

Κατά την Ράχινγκερ, η αμερικανική εταιρεία δεν πρόκειται να έχει το μονοπώλιο στα ψηφιακά βιβλία. Η πρόσβασή της θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Βιβλιοθήκης (www.onb.ac.at), της βιβλιο-ιστοσελίδας του Google (books.google.com), καθώς και της ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης Europeana(www.europeana.eu).

Τα βιβλία θα ξεκινήσουν να ψηφιοποιούνται από το 2011 στη Βαυαρία και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου έξι έτη.

Η Βιβλιοθήκη θα εξασφαλίσει, χάρις στην ψηφιοποίηση, τα σπάνια βιβλία της, τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον οι ερευνητές να τα συμβουλεύονται με τον κλασσικό τρόπο, ενώ σε περίπτωση καταστροφής τους θα υπάρχουν αποθηκευμένα τουλάχιστον σε ψηφιακή μορφή

Ανυπολόγιστες απώλειες από την ερημοποίηση της γης


Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 17ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις γνωστές μας ερήμους, αλλά απειλεί και πολλές άλλες περιοχές της γης. Είναι γνωστό ότι η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, προκαλεί μείωση ή απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας της γης.


16.6.10

Η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο

Τουρκία-Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, χαρακτηρίζουν στην Κωνσταντινούπολη παράγοντες της ομογένειας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητά την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΝΑ "ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ"!




Καταπληκτικό βίντεο που είδαμε στον "Πυρίσπορο" ,όπου η NASA καταγράφει τους ήχους που παράγει ο Δίας !! Θέλοντας και μη, μας έρχεται στο νου και παππούς Πυθαγόρας που έλεγε κάτι "φευγάτα" πριν κάτι χιλιάδες χρόνια για την μουσική των ουράνιων σφαιρών,άλλα όλα αυτά ήταν βέβαια φαντασιοπληξίες των "τεμπέληδων" αρχαίων φιλοσόφων.Τελικά υπάρχει κάτι επί Γης και Oυρανού που να μην το είχαν περιγράψει; Η μετάφραση από τον Εκηβολο

Συναρπαστική καταγραφή των ήχων του Δία (ηλεκτρομαγνητικές «φωνές») από το Voyager της NASA. Οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις ηλεκτρομαγνητικά φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο, την πλανητική μαγνητόσφαιρα κλπ. δημιουργούν «ηχοτόπους δονήσεων». Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, ακόμα και τρομακτικό. Ο Δίας ως επί το πλείστον αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο. Ολόκληρος ο πλανήτης, είναι κατασκευασμένος από αέριο, και δεν έχει στερεή επιφάνεια κάτω απο την ατμόσφαιρα. Οι πιέσεις και θερμοκρασίες στο βάθος του Δία είναι τόσο υψηλές που τα αέρια υφίστανται μια σταδιακή μετατροπή σε υγρά που με την σειρά τους συμπυκνώνονται σταδιακά σε ένα μεταλλικό "πλάσμα" στο οποίο τα μόρια έχουν χάσει τα εξωτερικά τους ηλεκτρόνια. Οι άνεμοι του Δία έχουν ταχύτητα χίλια μέτρα ανά δευτερόλεπτο σε σχέση με το περιστρεφόμενο εσωτερικό. Το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι τέσσερις χιλιάδες φορές ισχυρότερο από της Γης, και έχει κλίση 11° μοιρών απο τον άξονα περιστροφής. Αυτό προκαλεί μια ταλάντωση του μαγνητικού πεδίου, η οποία έχει μια βαθιά επίδραση στα παγιδευμένα ηλεκτρονικά φορτισμένα σωματίδια. Αυτό το πλάσμα φορτισμένων σωματιδίων επιταχύνεται πέρα από την μαγνητόσφαιρα του Δία, με ταχύτητες δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Είναι οι ταλαντώσεις αυτών των μαγνητικών σωματιδίων που δημιουργούν μερικούς από τους ήχους που ακούτε σε αυτή την εγγραφή.




Από : Visaltis.blogspot.com

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΙΛΛΙΝΟΙΣ «Η ΕΝΩΣΗ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ



Το Σικάγο επισκέφθηκε η Παγκόσμια Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Όλγα Σαραντοπούλου προσκεκλημένη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και Καναδά, για να παραστεί στις εργασίες του 64ου Συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε από τις 28-30 Μαΐου στο Σικάγο.



Κατά την βραχεία παραμονή της στην πόλη μας, έτυχε θερμής υποδοχής από τις οργανώσεις της περιοχής μας και εκτός του Συνεδρίου στο οποίο παρεβρέθηκε και έδωσε χαιρετισμό, προσκλήθηκε για να τιμηθεί και από άλλους οργανισμούς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, γύρω από το ΣΑΕ και θέματα που απασχολούν την Ομογένεια.


Κροατία- Βρέθηκαν 101 ρωμαϊκοί τάφοι


Εκατόν ένα ρωμαϊκούς τάφους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, σε διάφορες περιοχές της πόλης Βίνκοβτσι, στην ανατολική Κροατία.

Μια πολύ διαφορετική, και πιο ...υγρή, εικόνα για τη Σελήνη


Υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στο φεγγάρι, τουλάχιστον 100 φορές πιο πολύ, από όσο είχε ποτέ νομίσει οποιοσδήποτε επιστήμων. Βρίσκεται διάσπαρτο, βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που εκτιμά ότι αν όλο αυτό το υπόγειο νερό βρισκόταν στην επιφάνεια, θα δημιουργούσε έναν ωκεανό βάθους ενός μέτρου που θα σκέπαζε όλο το φεγγάρι!

Γράφει ο Π. Δρακόπουλος
Οι πρόσφατες αποστολές σκαφών στο δορυφόρο της Γης έδειξαν ότι υπάρχει παγωμένο νερό σε σκιερούς κρατήρες, καθώς και πάγος κάτω από τη σεληνιακή σκόνη. Το νερό αυτό μπορεί να μεταφέρθηκε στο φεγγάρι από παγωμένους κομήτες και αστεροειδείς που προσέκρουσαν πάνω του.

Όμως, η νέα μελέτη, υπό τον Φράνσις ΜακΚάμπιν του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, δείχνει ότι υπάρχει πολύ περισσότερο νερό κι αυτό δεν έχει προέλθει από το διάστημα.

"Στην πραγματικότητα, το νερό μπορεί να είναι πανταχού παρόν στο εσωτερικό της Σελήνης. Κακώς νομίζαμε επί 40 χρόνια ότι το φεγγάρι ήταν ξηρό", δήλωσε ο ΜακΚάμπιν. Μέχρι το 2008 οι επιστήμονες θεωρούσαν ουσιαστικά άνυδρη τη Σελήνη, αλλά από τότε νέα στοιχεία έρχονται να σκιαγραφήσουν μια πολύ διαφορετική -και πιο υγρή!- εικόνα για τη Σελήνη, με αποκορύφωμα τη νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν σε νέα ανάλυση των δειγμάτων σεληνιακών βράχων που έφεραν στη Γη οι αποστολές "Απόλλων" στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, η ποσότητα νερού κατ' ελάχιστον κυμαίνεται από 64 μέρη ανά δισεκατομμύριο έως 5 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Όμως το νερό αυτό - ο όγκος του οποίου είναι δυόμισι φορές εκείνου που περιέχεται στις Μεγάλες Λίμνες της Β.Αμερικής- δεν είναι άμεσα προσβάσιμο, επειδή είναι ενσωματωμένο στο βραχώδες εσωτερικό του δορυφόρου, σε πετρώματα και μέταλλα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι η Σελήνη σχηματίστηκε, όταν ένα ουράνιο σώμα με το μέγεθος του Άρη προσέκρουσε στη Γη πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, εκτοξεύοντας σε τροχιά στο διάστημα, γύρω από τον πλανήτη μας, μεγάλες ποσότητες βραχωδών υλικών που σταδιακά συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το φεγγάρι.

Ένας ωκεανός μάγματος πιστεύεται ότι σχηματίστηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μέσα στη Σελήνη και μερικά μόρια νερού διατηρήθηκαν (τα περισσότερα εξατμίστηκαν λόγω υψηλής θερμοκρασίας), καθώς το μάγμα ψύχθηκε και κρυσταλλοποιήθηκε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ΜακΚάμπιν, "είναι σαν να προσπαθεί να φτιάξει κανείς μια μη αλκοολούχα μπίρα. Όλο και λίγο αλκοόλ (σ.σ. εν προκειμένω νερό) θα μείνει στο τέλος".

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/06/07/1006677107.abstract?sid=5365b3d8-6fa9-420b-b290-ecb58917de8f

«Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος και τα λατομεία της Χασάμπαλης»





ΔEN ξέρω πώς τα καταφέρνουμε, κάθε λίγο και λιγάκι από το κακό στο χειρότερο οδεύουμε, ενώ υπάρχουν οι ικανοί, αυτοί οι απλοί άνθρωποι του κόπου και της δουλειάς, όπως και επιστήμονες που παράγουν χρήσιμο έργο για την επιστήμη και για τον τόπο. Ποιος από εμάς ή αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, ξέρει τον Δήμο Χασάμπαλης; Προφανώς κανείς από αυτούς που έπρεπε να ξέρει τη Χασάμπαλη. Oμως την ανακάλυψαν και έμαθαν, αυτοί που έχτισαν την Αγία Σοφία, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και άλλα καλλιμάρμαρα, κτίσματα ανά την οικουμένη, χρησιμοποιώντας τον «πράσινο θεσσαλικό λίθο», τον πανάκριβο λίθο που, μόνο για παλάτια αυτοκρατόρων, οικίες αρχόντων και ευγενών ήταν πρόσφορος, εμείς οι μετέπειτα, όπως όλα και ό,τι κάνουμε, τα εγκαταλείπουμε.

Δανία, Φινλανδία και Κύπρος ενάγονται για υπερβολικά ελλείμματα

Η Επιτροπή των Βρυξελλών εισηγείται να κινηθούν οι κείμενες "διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος" για τρία ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή την Δανία, την Φινλανδία και την Κύπρο, κάτι που ανεβάζει στα 23 (σε σύνολο 27) τα μέλη της ΕΕ που έχουν τώρα υπερβολικό έλλειμμα, άνω του 3% του ΑΕΠ τους.




"Η διαδικασία κινείται έναντι των τριών κρατών επειδή έως πολύ πρόσφατα οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους χαρακτηρίζονταν από μεγάλα ελλείμματα, κάτι που φανερώνει τον δεινό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, που διερχόμεθα", σχολίασε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν.

15.6.10

Η αρχή της μεγάλης πολιτικής σταδιοδρομίας του Ιωάννη Καποδίστρια (1812-1820)


Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν πολύ επιδερμικά στην μεγάλη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, τον οποίο θεωρούμε τον σημαντικότερο Έλληνα πολιτικό που ανέδειξε η Ελλάδα στην σύγχρονη Ιστορία της. Για να γίνει πιο αντιληπτό το πραγματικό πανευρωπαϊκό βεληνεκές του Καποδίστρια, θα κάνουμε με το παρόν κείμενο μια σύντομη αναφορά στην διπλωματική του καριέρα πριν την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 και πριν το συνέδριο του Λάυμπαχ και αυτό γιατί αφ΄ ενός θεωρούμε πως το σημαντικό αυτό Ιστορικό θέμα δεν είναι ευρύτερα γνωστό και αφ΄ετέρου σκιαγραφούν την εικόνα ενός ικανότατου και φτασμένου διπλωμάτη με εμπειρίες και προσόντα και ισχυρή θέληση, που μόνο ο ειλικρινής πατριωτισμός θα τον οδηγούσε στο πηδάλιο αναδυόμενου Ελληνικού κράτους.

14.6.10

Τα κατάφεραν οι Αμερικανοί και ματαίωσαν τον αγωγό!

Μετά τον Παπανδρέου και ο βούλγαρος πρωθυπουργός... ανακάλυψε ότι προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα



Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα

Δεν μπορεί να έχουν παράπονο οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Η εντολή τους εξετελέσθη κατά γράμμα. Σαν καλά παιδιά ανοίξαμε τον δρόμο για τη... ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ως κεραυνός έπεσε η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση τον Σεπτέμβρη του 2009, ότι θα παγώσει τον αγωγό μέχρι να γίνει μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Νύξη δεν είχε διατυπωθεί ποτέ κατά της κατασκευής του αγωγού. Ούτε όταν μπήκαν οι πρώτες υπογραφές στο Ζάππειο, από τους τρεις πρωθυπουργούς, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας.

13.6.10

Στρατηγική λογική κατέναντι αφασίας

 Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ - Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (εκδόσεις «Ποιότητα», μτφρ. Νικ. Ραπτόπουλου, σελίδες 845). Θα ήθελα να το συστήσω σε όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά (όχι συναισθηματικά-επιδερμικά) για το ενδεχόμενο να επιβιώσει ιστορικά το ελλαδικό κράτος στις σημερινές διεθνείς συνθήκες. Οχι βέβαια για να πάρει άμεση απάντηση. Αλλά για να αντιληφθεί ποιο επίπεδο κατάρτισης και ευφυΐας, ποιο ειδικό χάρισμα στρατηγικής σκέψης απαιτεί η σοβαρή αναμέτρηση με ένα τέτοιο ερώτημα.

Προς συμφωνία για «Μακεδονία του Βαρδάρη»

Κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία

Του Αθανασιου Eλλις

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλωστε, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Ρίστο Νίκοβσκι, είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ακριβής μορφή που θα έχει η αναγραφή της ονομασίας.