Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.6.10

«Αρχαίος Καναδός» 4.600 ετών

Ψαράδες βρήκαν τυχαία στις ακτές της λίμνης σπάνια ταφή με σκελετό ρωμαλέου άντρα



Σπάνια ταφή 4.600 ετών που ανακαλύφθηκε σε μια απόμερη γωνιά στον Βόρειο Καναδά ίσως να κρατά το κλειδί για τον τρόπο ζωής των αρχαίων Καναδών.



Ο σκελετός του 40άρη άντρα που βρέθηκε τυχαία σε τάφο στον βόρειο Καναδά δείχνει ότι οι προϊστορικές φυλές της περιοχής ζούσαν αποκλειστικά με το κυνήγι και το ψάρεμα.

Το αξιοσημείωτο του ευρήματος είναι ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία στις ακτές της λίμνης Μπιγκ Τράουτ στο Βόρειο Οντάριο, από ψαράδες της περιοχής, όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού, αφήνοντας εκτεθειμένο τον τάφο. Η δε σπανιότητα του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι νόμοι του Καναδά απαγορεύουν τις ανασκαφές σε μεγάλο τμήμα αυτής της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά ο Καναδάς έχει αρχαιολογικά ινστιτούτα σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα.

25.6.10

Βραδιά Μπαλέτου "Ματίνας Κουρσάρη" στο Κιλκίς

Θέμα Παράστασης : ‘Τα πάντα ρει’

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010, Θέατρο Λόφου Κιλκίς, ώρα 21:00



-

«Τα Πάντα Ρει»



Διαρκής Ροή, Αιώνια κίνηση, Μεταβολή, Εναλλαγή



Η ζωή είναι κίνηση ενταγμένη στη συνολική ροή του κόσμου. Ο χορός προσπαθεί να σκιαγραφήσει το μυστήριο της Ζωής, να μιμηθεί την παγκόσμια Ροή.

Τα πάντα μεταβάλλονται, αλλάζουν στον περίγυρό μας, στον κόσμο, στο σύμπαν.

Τίποτε δε μένει στάσιμο, αναλλοίωτο.

Σούπερ-θύελλα μαίνεται στον εξωπλανήτη «Όσιρι»

Αμερικανοί και Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στον εξωπλανήτη «Όσιρι», έναν αέριο «γίγαντα» σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από τη Γη, κυριαρχούν θερμοκρασίες που φθάνουν τους 1100 βαθμούς κελσίου και μαίνεται στην επιφάνειά του θύελλα, με ανέμους οι οποίοι φτάνουν την ασύλληπτη ταχύτητα των 7.000 έως 10.000 χιλιομέτρων την ώρα.


Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν (με επικεφαλής τον Ίγκνας Σνέλεν του Αστεροσκοπείου του Λάιντεν της Ολλανδίας) με τη βοήθεια του υπέρυθρου φασματογράφου του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην έρημο της Χιλής και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Nature».

Ο μακρινός
 εξωπλανήτης (με την κωδική ονομασία HD 209458b) ανακαλύφθηκε το 1999, έχει περίπου το 60% του μεγέθους του Δία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα φωτεινό άστρο στον αστερισμό του Πήγασου.

Έχει μικρή απόσταση από το μητρικό άστρο του, γύρω στα 7 εκατ. χλμ., δηλαδή μόλις το 1/20 από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, με συνέπεια το «έτος» του εξωπλανήτη να είναι μόνο τρισήμιση γήινες μέρες. Οι τρομεροί άνεμοι προκαλούνται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που υπάρχουν στον εξωπλανήτη ανάμεσα στην πλευρά εκείνη που «ψήνεται» από το κοντινό άστρο του και στην πολύ πιο κρύα σκοτεινή πλευρά του.

Η παρεμβολή του εξωπλανήτη μεταξύ του άστρου του και της Γης επέτρεψε στους αστρονόμους επί τρεις πολύτιμες ώρες να μελετήσουν τις αλλαγές, οι οποίες προκλήθηκαν στο φως που έφτανε στον πλανήτη μας και, μέσω αυτών των μεταβολών, να εξαχθούν εντυπωσιακά συμπεράσματα σχετικά με τις φυσικές και χημικές συνθήκες στην επιφάνειά του Όσιρι.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν επίσης για πρώτη φορά να υπολογίσουν άμεσα την μάζα ενός εξωπλανήτη μέσω του φαινομένου Ντόπλερ. Οι προηγούμενες προσπάθειες για άλλους εξωπλανήτες βασίζονταν μέχρι σήμερα μόνο σε εκτιμήσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 462 εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος), από τότε που ο πρώτος εντοπίστηκε το 1995. Κανείς όμως δεν μοιάζει με τη Γη και δεν έχει νερό, ενώ σχεδόν όλοι είναι αέριοι γίγαντες σαν το Δία, αλλά πολύ πιο καυτοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.6.10

Η Τζούλια Γκιλάρντ πρωθυπουργός της Αυστραλίας

H Τζούλια Γκίλαρντ με τον Θησαυροφύλακα Γουέιν Σουάν λίγο πριν την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος των Εργατικών. Φώτο: AAP/Alan Porritt




Η Τζούλια Γκίλαρντ χρήστηκε πριν από λίγα λεπτά η 27η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, η αρχηγός του κόμματος των Εργατικών και η πρώτη γυναίκα της χώρας που αναλαμβάνει την θέση του πρωθυπουργού της χώρας στα 200 χρόνια της ιστορίας της.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός κ. Κέβιν Ραντ παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για να παραμείνει στην θέση του, τελικά σήμερα το πρωί γνωρίζοντας ότι η ήττα του θα ήταν συντριπτική αποφάσισε να μην διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματο

Ο ήχος του ήλιου!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Sheffield κατάφεραν για πρώτη φορά να καταγράψουν και να μελετήσουν τους ήχους που δημιουργούνται απο τις δονήσεις στην ατμόσφαιρα του ήλιου.








http://www.bno.gr/

Βρέθηκε μυστηριώδες πλάσμα



Ένα μυστηριώδες πλάσμα τρομοκράτησε τους τουρίστες και μετά ξεβράστηκε σε μια παραλία στη χερσόνησο Gower στην Ουαλία. Η μάζα των πλοκαμιών, το οποίο μετράται τουλάχιστον 6 πόδια από άκρη σε άκρη. Η πεταλίδες - μακρά μίσχοι , αποτίθενται με κοχύλια - συνήθως βρίσκονται βαθιά κάτω από τα κύματα.

Αυτό το στρείδι μπορεί να μοιάζει με ένα μαλάκιο, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα
είδος καρκινοειδών που σχετίζονται με γαρίδες, αστακούς και καβούρια. Το στρείδι χήνας ή percebe ευδοκιμεί στις αφρώδες άκρες του ωκεανού.



http://allday-news.blogspot.com/2010/06/blog-post_7079.html

Η Ιστορική διαφωνία Παπάγου-Μαρκεζίνη για το Κυπριακό και μια κυνική Αγγλική ομολογία

Όταν το 1952 ο Ελληνικός Συναγερμός κατέκτησε την εξουσία με αρχηγό και Πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο, ήταν πανθομολογούμενο πως το σημαντικότερο στέλεχος και ο πιθανότερος διάδοχος του στην αρχηγεία ήταν ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Ο Μαρκεζίνης υπήρξε ο αρχιτέκτων της καθόδου του Παπάγου στην πολιτική σκηνή και ο συνδετικός κρίκος με το Παλάτι και τον Βασιλιά Παύλο. Ήταν αυτός που είχε σηκώσει μεγάλο βάρος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1951 και του 1952.

Η Κορέα δεν ξεχνάει τις θυσίες των Ελλήνων

Του Μιουνγκ-Μπακ Λι*

23-06-10

Εξήντα χρόνια πριν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιουνίου 1950, η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Δημοκρατία της Κορέας, προκαλώντας τον κορεατικό πόλεμο. Η ελευθερία της Δημοκρατίας της Κορέας και ολόκληρου του κόσμου τέθηκε σε μια ιστορική δοκιμασία. Ο κορεατικός πόλεμος ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύρραξη μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τα Ηνωμένα Εθνη αποκρίθηκαν με την αποστολή στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες αποτελούνταν από στρατεύματα δεκαέξι χωρών-μελών του οργανισμού και από ομάδες ιατρικής υποστήριξης πέντε χωρών. Τα στρατεύματα αυτά πάλεψαν παράλληλα με τους στρατιώτες της Νότιας Κορέας για να υπερασπίσουν την ελευθερία «μιας χώρας που δεν γνώριζαν και κάποιων ανθρώπων που δεν συνάντησαν ποτέ».

23.6.10

Σπηλιά στον πλανήτη Άρη ανακαλυψαν μαθητές γυμνασίου

To αρειανό ηφαίστειο Pavonis Mons σε παλαιότερη δορυφορική εικόνα (Φωτογραφία: NASA/JPL )




Σημαντική ανακάλυψη μικρών διαπλανητικών εξερευνητών

Ουάσινγκτον

Μαθητές γυμνασίου της Καλιφόρνια, που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA, εντόπισαν σε εικόνες του Άρη μια μυστηριώδη τρύπα, η οποία είναι πιθανότατα η είσοδος μιας υπόγειας ηφαιστειακής σπηλιάς.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το Space.com, η σπηλιά ανακαλύφθηκε από 16 μαθητές του γυμνασίου «Έβεργκριν» στο Κότονγουντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για να συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ένα επιστημονικό ερώτημα για τον Άρη και να ζητήσουν από τη NASA να φωτογραφίσει συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη με τη βοήθεια των δορυφόρων της.

Καθώς εξέταζαν τις εικόνες, η προσοχή των 12χρονων μαθητών έπεσε σε μια παράξενη μαύρη κηλίδα στις πλαγιές του αρχαίου ηφαιστείου Pavonis Mons.

Την εικόνα κλήθηκε να εξετάσει ο Γκλεν Κάσινγκ της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας, ο οποίος εκτιμά ότι πρόκειται για έναν λάκκο με διάμετρο γύρω στα 170 μέτρα και βάθος 115 μέτρα.

Το πιθανότερο είναι ότι η τρύπα σχηματίστηκε όταν κατέρρευσε η οροφή μιας υπόγειας σπηλιάς.

Η ίδια η σπηλιά θα μπορούσε να είναι ένας «σωλήνας λάβας», δηλαδή ένας κατακόρυφος αγωγός ή κοιλότητα που σχηματίστηκε από την άνοδο λάβας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια (ο Άρης δεν έχει πια ενεργά ηφαίστεια και πιστεύεται ότι είναι γεωλογικά νεκρός).

Οι σωλήνες λάβας, συνήθης σχηματισμός και στη Γη, ήταν εξάλλου το ερευνητικό αντικείμενο που είχαν επιλέξει οι μαθητές. Αυτό που ανακάλυψαν όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.

«Αυτός ο λάκκος ήταν άγνωστος για μας. Και είναι μόλις ο δεύτερος που ανακαλύπτεται στο Pavonis Mons» δήλωσε ο Δρ Κάσινγκ.

Ο γεωλόγος είχε εντοπίσει παρόμοιους σχηματισμούς στον Άρη το 2007 και διατύπωσε την υπόθεση ότι πρόκειται για εισόδους ηφαιστειακών σπηλαίων.

Η σπηλιά του Pavonis Mons ανακαλύφθηκε σε εικόνες που έλαβε η θερμική κάμερα του δορυφόρου Mars Odyssey.

Οι μαθητές έχουν ζητήσει τώρα νέα φωτογράφιση της περιοχής με έναν δεύτερο δορυφόρο, τον Mars Reconnaissance Orbiter.

Newsroom ΔΟΛ

22.6.10

Πορεία της Χρυσής Αυγής για την Μακεδονία

ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ







22.06.2010

Εκατοντάδες μέλη έκαναν αλυσίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το περασμένο Σάββατο ο Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πραγματοποίησε την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία για τον Μέγα Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη.


Βέβαια σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο η τελετή μνήμης για τον Μέγα Αλέξανδρο.. Η χρυσή αυγή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής αντίστασης κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας και της παραχάραξης της ιστορίας μας. Από τον πυρήνα Ροδόπης παρευρέθηκαν πέντε άτομα, δίνοντας έτσι το δυναμικό παρόν και από την Θράκη.

Αυστραλία- Ραντ: Αμετάβλητη η θέση μας στο Σκοπιανό

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη


Τη διαβεβαίωση ότι η θέση της Αυστραλίας αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει αμετάβλητη, έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, σε συνάντηση που είχε στην Καμπέρα με εκπροσώπους του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου. Ο κ. Κέβιν Ραντ εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να βρεθεί λύση, προσθέτοντας πως έως ότου γίνει αυτό εφικτό, η Αυστραλία θα εξακολουθεί να αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με την ονομασία FYROM.

21.6.10

Τούρκοι "πολίτες" εμφανίστηκαν στην Κρήτη και ζητούν τις ακίνητες περιουσίες των προγόνων τους!

Tουλάχιστον 45 Τούρκοι πολίτες αφίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη και διεκδικούν τις περιουσίες των προγόνων τους, αναζητώντας σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Εξωτερικών και τα υποθηκοφυλακεία. Τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες περιοχές εμφανίστηκαν νομικοί εκπρόσωποι τους θέλοντας να καταγράψουν, τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν οι Τουρκοκρήτες πρόγονόί τους, μέσω των συμβολαίων που υπήρχαν στα κρατικά αρχεία της τουρκικής διοίκησης, μέχρι το 1898.


Όπως γράφει μάλιστα τοπική εφημερίδα, σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι η αναζήτηση αυτή έχει φτάσει μέχρι και στα αρχεία του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι απόγονοι εκείνων που αναχώρησαν από την Κρήτη πριν από ένα και πλέον αιώνα, ή με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, γνωρίζουν ακριβώς πού πρέπει να αναζητήσουν τα ίχνη των πατρογονικών περιουσιών, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνά τους δεν ξεκινά μόλις τώρα, ούτε ότι αυτή γίνεται απλώς για ιστορικούς λόγους.


Την απήγαγαν οι... εξωγήινοι !


Η πολιτική τις περισσότερες φορές είναι βαρετή και απεχθής για τους απλοϊκούς ανθρώπους. Μερικές φορές, όμως, παρουσιάζει εκπλήξεις και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα εάν έχει χαρακτηριστικά παραπολιτικής.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Μιγιούκι Χατογιάμα σύζυγος του προσφάτως εκλεγέντος Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.
Η πρώτη κυρία της Ιαπωνίας υποστηρίζει με πάθος ότι στο παρελθόν απήχθη από… εξωγήινους και επισκέφθηκε την Αφροδίτη.

 Για να θεμελιώσει ακόμη περισσότερο τις απόψεις της η κ. Χατογιάμα συνέγραψε βιβλίο με τίτλο "Παράξενα πράγματα που έχω συναντήσει".
Στο εν λόγω πόνημα περιγράφει ότι πριν από δύο δεκαετίες η ψυχή της είχε ταξιδέψει με εξωγήινους σε άλλο πλανήτη. "Ενώ το σώμα μου κοιμόταν, το πνεύμα μου πέταξε με ένα τριγωνικό UFO στην Αφροδίτη. Ήταν πολύ όμορφα και πολύ πράσινα".

Η κ. Χατογιάμα υποστηρίζει επίσης, ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του «ταξιδιού», γνώρισε τον διάσημο ηθοποιό Τομ Κρουζ - ο οποίος – σύμφωνα με την πρώτη κυρία της Ιαπωνίας - σε προηγούμενη ζωή του ήταν…Ιάπωνας.



http://pelasgos.e-e-e.gr/

Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 λεπτά

Σε όσους αγαπούν τους Έλληνες και το ΦΩΣ



Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη"!

Στην συζήτηση ερώτησης στη Βουλή για την ονομασία των Σκοπίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε πώς "η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει ακόμα την απαραίτητη διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά".

Είναι γνωστό τοις πάσι πως το τελευταίο άνοστο ανέκδοτο, μετά το παταγώδες φιάσκο της "Βόρειας Μακεδονίας" είναι το "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη".

20.6.10

Αυστραλός επιστήμονας: Ο ανθρώπινος πολιτισμός θα εκλείψει σε 100 χρόνια



Καμπέρα. Ιούνιος 20, 2010


Ο επιστήμονας και καθηγητής μικροβιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Φράνκ Λαντέρν, ο οποίος βοήθησε στην εξεύρεση της θεραπείας της ευλογιάς, προέβλεψε ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα εξαφανιστεί από προσώπου Γης στα επόμενα 100 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ανθρώπινος πολιτισμός θα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη δημογραφική έκρηξη και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση.

Όπως δημοσιεύεται σε αυστραλιανό περιοδικό, ο «Χόμο Σάπιενς» είναι δυνατόν να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια καθώς και μια σειρά άλλων έμβιων όντων.

«Είναι μια αμετάκλητη πορεία. Νομίζω ότι είναι πολύ αργά. Αποφεύγω συνήθως να πω τη γνώμη μου σε κάποιες αλλαγές που προσπαθούν να κάνουν ορισμένοι, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά» δήλωσε ο Λαντέρν.

Οι βλάβες τις οποίες έχει υποστεί ο πλανήτης από τον καιρό της εκβιομηχάνισης μέχρι σήμερα είναι ανεπανόρθωτες.

Ο αυστραλός καθηγητής είναι συγγραφέας 22 βιβλίων και βραβευμένος στην εργασία του κατά της ευλογιάς. Η ανακάλυψή αυτή του ερευνητή ( για την ευλογιά) είναι ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη: (η ηθική και πολιτισμική παρακμή της Ρωμης ως αποτέλεσμα της επαφής με τον Ελληνιστικό Αρχαίο κόσμο)

Η Ρωμαϊκή διανόηση έτρεφε έναν βαθύ θαυμασμό για τα κατορθώματα του Ελληνικού Κλασσικού κόσμου, που όμως δεν επεκτεινόταν και στην Ελλάδα του 1ου αιώνα π.Χ, που είχε κατακτηθεί εύκολα και είχε μια απλή θέση Ρωμαϊκής επαρχίας ανάμεσα σε τόσες άλλες. συλλήβδην όλοι οι Ρωμαίοι συγγραφείς (Σαλλούστιος, Λίβιος, Λουκανός) θεωρούσαν πως οι μετέπειτα πολιτικές αναταραχές στην ρώμη προέρχονταν από την χαλάρωση των Αρχαίων αυστηρών Ρωμαϊκών ηθών. Η χαλάρωση αυτή είχε προκληθεί από την γνωριμία των Ρωμαίων οπλιτών και ανώτερων στρατιωτικών με την τρυφηλότητα και την ελευθεριότητα του Ελληνικού βίου.

Κερδίστε χρήματα από τις φωτογραφίες που «ανεβάζετε» στο Ίντερνετ

40 εκατομμύρια απλοί χρήστες του Flickr αντιμετωπίζονται ως «επαγγελματίες»
 
Τη δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα από τις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» στο Διαδίκτυο θα έχουν, στο εξής, 40 εκατομμύρια χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού.


Με τη συμφωνία που υπέγραψαν το Flickr και το φωτογραφικό πρακτορείο Getty Images, εκατομμύρια απλοί χρήστες του Διαδικτύου αντιμετωπίζονται ως δυνητικά «επαγγελματίες» και αποκτούν «εμπορική υπόσταση».

Το Flickr είναι η μεγαλύτερη «online» βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια εικόνες είναι σήμερα αναρτημένες στην ιστοσελίδα, ενώ κάθε λεπτό «ανεβαίνουν» χιλιάδες νέες φωτογραφίες από τους 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες της.