Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.7.10

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ





ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ LES MEYERS
Με ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες, το όμορφο νησί των Σποράδων κρύβει στο βυθό του πληθώρα ναυαγίων, κυρίως αρχαίων αλλά και νεότερων, αφού οι φοβεροί πειρατές για χρόνια είχαν μετατρέψει την Αλόννησο σε λημέρι τους.

2.7.10

Ζευγάρι γαλαξιών στο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου



Ένα συναρπαστικό ζευγάρι αλληλοεπιδρώντων γαλαξιών στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, όπου υπάρχει το σύστημα Κίναν (Keenan’s system) που απέχει από τη Γη περίπου 17 εκατομμύρια έτη φωτός.

Πρόκειται για τον NGC5216 (δεξιά) και τον NGC5218 που παρουσιάζουν ίχνη συντριμμιών μεταξύ τους, σαν μια ουρά, που έχει όμως μήκος 22.000 έτη φωτός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σύνδεση που παρουσιάζεται να έχουν οι δύο αστερισμοί πρέπει να είναι αέριο ή διαστημική σκόνη ή μια αλληλοεπιδρώμενη ενέργεια η οποία μελλοντικά ίσως τα ενοποιήσει.



Η παραπάνω φωτογράφιση έγινε το 2008, στο Linz της Αυστρίας.

Ποινή φυλάκισης 3 χρόνων επειδή είχε ήχο κλήσης απόσπασμα ομιλίας του Χίτλερ!



Ένας Γερμανός είχε βάλει ήχο κλήσης στο κινητό του τηλέφωνο απόσπασμα ομιλίας του Αδόλφου Χίτλερ που τελείωνε με το γνωστό "Sieg Heil" και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων γιατί παραβίασε το νόμο. Ο 54χρονος άνδρας συνελήφθη σε σιδηροδρομικό σταθμό μετά από ειδοποίηση της αστυνομίας από πολίτες που ενοχλήθηκαν από τον ήχο του κινητού του, το οποίο και κατασχέθηκε.

"Το τηλέφωνό του ηχούσε με ένα μεγάλο απόσπασμα ομιλίας του Χίτλερ και ο ήχος κορυφώνονταν με το Sieg Heil ενώ στην οθόνη εμφανιζόταν φωτογραφία του Χίτλερ με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό" δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αμβούργου.

Ο άνδρας κινδυνεύει με φυλάκιση για τρία χρόνια, αφού μετά το τέλος του πολέμου, ο γερμανικός νόμος απαγορεύει αυστηρά την υποστήριξη του ναζισμού όπως και το να φέρει κάποιος σήματα ναζιστικά ή να αναφέρει ναζιστικά σλόγκαν.

Συνεχίζουν το έργο του ...Δαρβίνου


Ο Δαρβίνος θα χαιρόταν στην ιδέα ότι το έργο του συνεχίζεται ακριβώς εκεί που έθεσε ο ίδιος τις βάσεις της θεωρίας της εξέλιξης. Ο Πίτερ και η Ρόζμαρι Γκραντ, οι πραγματικοί κληρονόμοι του μεγάλου Βρετανού φυσιοδίφη, ζουν στα νησιά Γκαλαπάγκος τουλάχιστον έξι μήνες κάθε χρόνο τα τελευταία 37 χρόνια και μελετούν την εξέλιξη των ειδών. Το ζεύγος των Αμερικανών επιστημόνων έφτασε στα Γκαλαπάγκος το 1973. Τότε, ήταν δυο νεαροί ερευνητές που ταξίδεψαν στα πιο διάσημα νησιά της επιστήμης χάρις σε μια υποτροφία 4.000 δολαρίων για ένα έτος.

Μολονότι έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ακόμη δεν έχουν τελειώσει τη δουλειά τους, όπως δηλώνουν στο περιοδικό L’Espresso. Η επιστήμη, λένε, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Στο μεταξύ, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και έλαβαν δεκάδες τιμητικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Κιότο το 2009 και το βραβείο Μπαλζάν το 2005. Με τα χρηματικά έπαθλα που συνοδεύουν αυτές τις διακρίσεις μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος της έρευνάς τους.

Ο Πίτερ και η Ρόζμαρι Γκραντ εγκαταστάθηκαν στα Γκαλαπάγκος το 1973 μαζί με τα δυο τους παιδιά, έξι και οκτώ χρόνων. Η εκπαίδευσή τους δεν ήταν τυπική. Τα δυο παιδιά μελετούσαν με τους γονείς τους στα διαλείμματα των ερευνών στο νησί, ενώ τις περισσότερες φορές ακολουθούσαν τους δυο επιστήμονες στις εξερευνήσεις τους. Η κόρη τους δημοσίευσε την πρώτη της έρευνα για τις τσίχλες στα 13 της χρόνια για να ακολουθήσει και επαγγελματικά τα βήματα των γονιών της μετά την ενηλικίωσή της.

Η ημέρα της οικογένειας στα νησιά του Δαρβίνου ξεκινά εδώ και 37 χρόνια στις 5 τα ξημερώματα, μια ώρα πριν από την αυγή. Αυτή την ώρα έχει λιγότερη ζέστη, και το ζεύγος των επιστημόνων μπορεί να αφιερωθεί στη μελέτη του ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας βράχους και χαράδρες και στήνοντας παγίδες για τα είδη που πρέπει να καταγραφούν. Στις 11 το πρωί ο Πίτερ και η Ρόζμαρι Γκραντ επιστρέφουν στη βάση τους για να φάνε μια σούπα και να ανταλλάξουν πληροφορίες γύρω από τις παρατηρήσεις τους. Το μεσημέρι, αντίθετα, είναι η στιγμή του «μαρκαρίσματος» των πουλιών, 25 έως 30 την ημέρα. Η εργασία τους τελειώνει στις 4 το απόγευμα με ένα ντους από αλμυρό νερό κι ένα γεύμα από τόνο και ρύζι. Το τροπικό ηλιοβασίλεμα έρχεται στις 6 και 19 λεπτά ακριβώς. Μισή ώρα αργότερα πέφτει το σκοτάδι.

Σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες οι δυο επιστήμονες παρατήρησαν και καταχώρησαν στο αρχείο τους με μεθοδικότητα και υπομονή επτά γενιές ενός είδους σπίνου που ενδημεί στα Γκαλαπάγκος. Η δουλειά τους έδωσε μια νέα ώθηση στη θεωρία της εξέλιξης και εξουδετέρωσε την άποψη ότι στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς παρατηρήσεις γύρω από την επιλογή των ειδών.

Μελετώντας τους σπίνους, το ζεύγος Γκραντ ανακάλυψε ότι οι μεταβολές στη διαθεσιμότητα της τροφής που οφείλονται στις απότομες αλλαγές του κλίματος, έχουν ως συνέπεια την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας και οδηγούν σε μια ταχεία φυσική επιλογή. Με άλλα λόγια, στις περιόδους ξηρασίας, όταν οι σπόροι είναι πιο σκληροί, οι σπίνοι που διαθέτουν δυνατό και φαρδύ ράμφος επιβιώνουν πολύ πιο εύκολα από τους σπίνους με το λεπτό ράμφος, το οποίο αναζητά την τροφή του στους χυμούς των καρπών και τους μαλακούς σπόρους. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην επόμενη γενιά του είδους κυριαρχούν σπίνοι με φαρδύ ράμφος. Όταν επικρατούν οι αντίθετες κλιματικές αλλαγές, αυτή η διαδικασία αντιστρέφεται.

Η μεγάλη ταχύτητα των γενετικών μεταλλάξεων που διαπιστώθηκε χάρις στην μοναχική εργασία των δυο ερευνητών προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα. Ο Πίτερ και η Ρόζμαρι Γκραντ είχαν επίσης την τύχη να παρατηρήσουν τη δημιουργία ενός νέου είδους που προέκυψε από τη διασταύρωση ενός τοπικού πουλιού με έναν «μετανάστη» που έφτασε στα Γκαλαπάγκος από τη νήσο Σάντα Κρουζ.

Στα 73 τους χρόνια, οι δυο ερευνητές βλέπουν τη μόνη απειλή για τις μελέτες τους να προέρχεται από τους θεολόγους που απορρίπτουν ολοκληρωτικά τη θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζοντας φανατικά τον ευφυή σχεδιασμό. Όπως δηλώνει ο Πίτερ Γκραντ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νέα γενιά των Αμερικανών φονταμενταλιστών θεολόγων που προσπαθεί να καταστρέψει χρόνια επιστημονικής δουλειάς».



Κείμενο: Π.Δημητρολόπουλος

Νέα γνήσια χειρόγραφα του Κ. Καραθεοδωρή στο ομώνυμο μουσείο

Το μουσείο απέκτησε δέκα επιστολές γραμμένες στα ελληνικά εκτός από μία που είναι στα γερμανικά.

Την αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με δύο μεγάλους Έλληνες μαθηματικούς του 20ού αιώνα, τον Χρήστο Παπακυριακόπουλο και τον Δημήτρη Κάππο, απέκτησε το Μουσείο Καραθεοδωρή.



Πρόκειται για δέκα επιστολές, γνήσια χειρόγραφα του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού προς τους δύο άλλους επιστήμονες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1937 έως το 1943 και είναι γραμμένες στα ελληνικά, εκτός από μία που είναι γραμμένη στα γερμανικά.



Τα χειρόγραφα αποκτήθηκαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιούνιο, μετά από χορηγία της Π. Βαγιωνή, έναντι του ποσού των 3.600 ευρώ.



Ύστερα από καταγραφή των επιστολών από το Μουσείο, προκύπτει ότι οι τρεις μαθηματικοί ανταλλάσσουν επιστημονικές απόψεις και κριτικές πάνω σε εργασίες μαθηματικών (τις οποίες ήδη διαθέτει το Μουσείο Καραθεοδωρή), όπως για τις πραγματικές συναρτήσεις σωμάτων, θέματα ελλειπτικών καμπύλων και τοπολογίας.



«Πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, στις επιστολές διακρίνει κανείς το υψηλό επίπεδο γνώσεων, αλλά και γνωριμιών που είχαν οι μαθηματικοί με κορυφαία ονόματα της επιστήμης, με τους οποίους φαίνεται ότι επικοινωνούσαν» αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.



Οι επιστολές είναι γραμμένες σε τέλεια καθαρεύουσα, ενώ το ύφος αποπνέει το σεβασμό και την εκτίμηση των συνομιλητών.



Ο Χρ. Παπακυριακόπουλος έφυγε το 1949 για την Αμερική, όπου πήρε τη θέση του ερευνητή, αρχικά στο φημισμένο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών - το επιστημονικό σπίτι μεταξύ άλλων του Αϊνστάιν και του Οπενχάιμερ - και αργότερα στη Μαθηματική Σχολή του Πρίνστον, ενώ ο Δ. Κάππος έδρασε κυρίως στην Ελλάδα.



Το Μουσείο θα διαθέσει τις επιστολές για μελέτη από ερευνητές και ενδιαφερόμενους.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φινλανδία: Το Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας έγινε δικαίωμα, για πρώτη φορά στον κόσμο

 Η Φινλανδία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε δικαίωμα την πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Ίντερνετ, εξασφαλίζοντας σε όλους τους Φινλανδούς μια σύνδεση αυτού του τύπου, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.

"Σήμερα (Πέμπτη) τέθηκε σε ισχύ η υποχρέωση καθολικής παροχής πρόσβασης στο Ίντερνετ με ένα μεγαμπάιτ ανά δευτερόλεπτο (1Mbit/s)", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας δικτύων επικοινωνίας στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Όλι-Πέκα Ραντάλα.

"Πιστεύουμε ότι γίναμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάναμε δικαίωμα την πρόσβαση στο Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας", πρόσθεσε.

Για την υπουργό Επικοινωνιών Σούβι Λίντεν, πρόκειται για "μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης στην περιφερειακή πολιτική".

Η Φινλανδία τροποποίησε πέρυσι το νόμο της για την αγορά των επικοινωνιών ώστε η επαρκής πρόσβαση στο Ίντερνετ να γίνει καθολική υπηρεσία στη χώρα, όπως το τηλέφωνο και το ταχυδρομείο.

Το υπουργείο Επικοινωνιών αποφάσισε στη συνέχεια πως "η επαρκής πρόσβαση στο Ίντερνετ (...) σημαίνει ένα μεγαμπάιτ ανά δευτερόλεπτο", εξήγησε ο Ραντάλα.

Από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι παροχείς πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι συνεπώς υποχρεωμένοι να προτείνουν συνδέσεις του 1 Mbit/s σε όλα τα νοικοκυριά της Φινλανδίας όπου κι αν βρίσκονται αυτά, ακόμη και τις αρκτικές περιοχές.

Ο «Θαµµένος» πίνακας του Βελάσκεθ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΕΛΑΣΚΕΘ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΕΪΛ


«Αποκάλυψη σοκ»

Επιµέλεια: , Μαίρη Αδαµοπούλου
 
Ηταν «θαµµένος» σχεδόν επί έναν αιώνα στα υπόγεια του Πανεπιστηµίου του Γέιλ. Νέα έρευνα υποστηρίζει πως ο βαριά πληγωµένος από τον χρόνο πίνακας, «Η εκπαίδευση της Παρθένου», είναι αυθεντικό έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ.

1.7.10

Ρωσία: Βρήκαν το ελιξίριο της μακροζωίας;

Η είδηση είναι με ερωτηματικό γιατί εφαρμόστηκε με επιτυχία, προς το παρόν, στα ποντίκια.

Ρώσοι επιστήμονες έχουν βρει ένα βακτηρίδιο στον πάτο της Σακά (Σιβηρία), το οποίο μπορεί να είναι το ελιξίριο της μακροζωίας . Η ίδια η ανθρώπινη ζωή μπορεί να παραταθεί άλλα 140 χρόνια.

Η διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας, Ανατολή Μπρούσκοβα, του Ρωσικού Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Νοβοσιμπίρσκτ, δήλωσε πως αυτή και οι συνεργάτες της έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, προς το παρόν εφαρμόστηκε σε ποντίκια και μύγες και δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μην ενεργήσει το βακτήριο αυτό και σε άλλα ζώα, ακόμη και στον άνθρωπο» είπε η Μπρούσκοβα.

Εφαρμόζοντας οι ερευνητές τη μέθοδο αυτή σε ποντίκια τα οποία έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο τις 589 ημέρες, μετά την ένεση και κυκλοφορία στο αίμα τους το νέο βακτήριο, η ζωή τους παρατάθηκε για 380 ημέρες ακόμη.

Το πείραμα έδειξε ότι τα ζώα ήταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υγιή, δυνατά και ενεργά.

Η ρωσίδα ερευνήτρια πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την έρευνά της για τη δημιουργία ενός φαρμάκου από τα βακτήρια αυτά.

interfax

Χειρόγραφη όλη η «Οδύσσεια»

Μία επιστολή του Αϊνστάιν και άλλη μία του Τόμας Μαν που ευχαριστούν τον Νίκο Καζαντζάκη για το βιβλίο του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το χειρόγραφο της «Ασκητικής» και άλλα δύο χειρόγραφα της «Οδύσσειας» είναι μερικά από τα άγνωστα μέχρι πρότινος εκθέματα του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης.

Αρχισε και πάλι τις έρευνες στο Β.Αιγαίο το Τσεσμέ

Από τις δέκα το βράδυ το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» άρχισε και πάλι τις έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, σε διεθνή ύδατα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ΓΕΝ .


Το «Τσεσμέ» πλέει 13 μίλια βορείως της Σαμοθράκης και 10 μίλια από τις ακτές της Θράκης. Τις
κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Πολεμιστής».

Λέσβος: Εντοπίστηκε φουσκωτό με 33 αλλοδαπούς

Φουσκωτό μηχανοκίνητο σκάφος από τις τουρκικές ακτές, με 33 επιβαίνοντας (19 άνδρες, επτά γυναίκες και επτά παιδιά) χωρίς νόμιμα έγγραφα εντοπίστηκε στις 12:30 τα μεσάνυχτα από τα πληρώματα δύο πλωτών περιπολικών της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή 1 ναυτικό μίλι από την Ακρα Αγριλιάς Λέσβου.

13χρονη συνήλθε από το κώμα και μιλούσε άλλη γλώσσα!

Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η επιστήμη με την περίπτωση ενός 13χρονου κοριτσιού από την Κροατία το οποίο έπεσε σε κώμα για 24 ώρες και μόλις συνήλθε άρχισε να μιλάει άπταιστα γερμανικά.

Φυσικά οι γιατροί και οι γονείς τα έχασαν αφού η μικρή δεν μιλούσε καθόλου τα γερμανικά και επιπλέον μετά την περιπέτεια της υγείας της δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα.

Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

Γιγαντιαία προσπάθεια για τις χελώνες στο Κόλπο του Μεξικού


Θα ξεθάψουν, 70.000 αυγά χελωνών, από τις παραλίες...

Μια ολόκληρη γενιά θαλάσσιων χελωνών, θα προσπαθήσουν να σώσουν οι ειδικοί, από τη ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Οι «σωτήρες της χελώνας» θα πρέπει να ξεθάψουν 70.000 αυγά από τις ακτές της Φλόριντας και της Αλαµπάµας και να τα µεταφέρουν χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Αυτά που δεν ξέρουµε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξέρουµε, αλλά το συµπέρασµα είναι ένα: εάν δεν κάνουµε κάτι, θα τις χάσουµε όλες», δηλώνει ο Τσακ Αντεργουντ, στέλεχος της υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί µε τη σωτηρία των χελωνών.

Στο σχέδιο µεταφοράς πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράµετροι.

Η τοποθέτηση των αυγών από τις χελώνες γίνεται τη νύχτα, τα σκεπάζουν µε άµµο και φεύγουν.

Σε κάθε τρύπα εναποθέτουν από 100 έως 120 αυγά.

Οι βιολόγοι που εµπλέκονται στην επιχείρηση «εργάστηκαν 12 ώρες την ηµέρα επί 7 ηµέρες την εβδοµάδα», όπως επισηµαίνει ο δρ Αντεργουντ. «Συµβουλευθήκαµε δύο και τρεις φορές τη βιβλιογραφία για να βεβαιωθούµε ότι αυτό που κάνουµε έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας και την ίδια στιγµή να δούµε τι µπορούµε να κάνουµε για να µεγιστοποιήσουµε αυτές τις πιθανότητες», προσθέτει.

Οι διασώστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις χελώνες καρέτα καρέτα
Αυτό το είδος είχε θεωρηθεί ότι απειλείται πολύ, πριν προκληθεί η ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού από την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή Deepwater Ηorizon, καθώς είχε παρατηρηθεί µείωση, στα ποσοστά αναπαραγωγής του.

Η οµάδα διάσωσης εντόπισε τα σηµεία, όπου βρίσκονται οι φωλιές τους, για να προστατεύσουν τα αυγά από τις µπουλντόζες και τα συνεργεία καθαρισµού των ακτών.

Επίσης, κατέγραψαν τις ηµεροµηνίες που θάφτηκαν τα αυγά, έτσι ώστε να τα µετακινήσουν σε εκείνη τη φάση της επώασης που θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τα βλάψουν.

Οταν αφαιρεθούν από τις φωλιές τους, τα αυγά θα συσκευαστούν σε δοχεία από πολυστυρόλιο και θα µεταφερθούν σε µια εγκατάσταση ελεγχόµενης θερµοκρασίας στις δυτικές ακτές της Φλόριντας.

Μετά τη γέννησή τους, τα νεογνά θα απελευθερωθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το τελευταίο διάστηµα , έχουν βρεθεί 429 θαλάσσιες χελώνες νεκρές στις αµερικανικές ακτές, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθµός αυτός είναι πολύ µεγαλύτερος.

Ο θάνατος για πολλές από αυτές πιστεύεται ότι προήλθε από την εσκεµµένη καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας. «Η ΒΡ καίει τις χελώνες ζωντανές. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουµε να συνεχιστεί», δηλώνει εκπρόσωπος οικολογικής οργάνωσης.

30.6.10

Oικολογικό φεστιβάλ στην Κερκίνη




Με διάρκεια τεσσάρων ημερών και μ' ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και φέτος , από 1 ως 4 Ιουλίου, το οικολογικό φεστιβάλ «Παρ’ όχθην Κερκίνης». Μάλιστα φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνιας ζωής. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 1 Ιουλίου
--
Αναδημοσίευση από το Blog: Στρυμόνας
--
Ώρα 10.30 Καθαριότητα παρόχθια ζώνης στο λιμανάκι Κερκίνης.

Τα κοινωνικά αίτια της άνθισης του πολιτικαντισμού εν Ελλάδι μέσα από τα διηγήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα


Τον Ανδρέα Καρκαβίτσα τον γνωρίζουμε όλοι κυρίως ως διακεκριμένο διηγηματογράφο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο τομέας που διακρίθηκε. Όπως όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι στην Ελλάδα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, υπήρξε ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος με άποψη και συμμετοχή σε πολλά σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Ο Καρκαβίτσας ήταν οπαδός της Μεγάλης Ιδέας, ορκίστηκε μέλος της "Εθνικής Εταιρείας", ενώ αργότερα ήταν μέλος του "στρατιωτικού συνδέσμου" που οργάνωσε την "Επανάσταση στο Γουδή" το 1909. Υπερασπίστηκε τον Δημοτικισμό και ήταν μέλος του "Εκπαιδευτικού Ομίλου".
--
--
Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους ως στρατιωτικός γιατρός, ενώ μετέπειτα στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού συντάχθηκε ανοιχτά και δημοσίως με τους βασιλόφρονες κατά του "Κινήματος της Άμυνας" στην Θεσσαλονίκη. Όταν οι Βενιζελικοί ανέλαβαν την εξουσία το 1917, εξόρισαν τον Καρκαβίτσα στην Μυτιλήνη. Μαζί με εκατοντάδες άλλους βασιλόφρονες αξιωματικούς που είχαν αποταχθεί από τους Βενιζελικούς το 1917, επανήλθε με τον βαθμό του στον Ελληνικό στρατό τον Νοέμβριο του 1920 μετά την εκλογική νίκη της "Ηνωμένης Αντιπολίτευσης".

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΚΑΠΑΔΟΚΩΝ

Ήταν 4000, πλην της Κόκλα στα Παρχάρια



Επί 9 χρόνια επιβεβαιώνεται εκεί η ενότητα του ελληνισμού

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
 
Στα Παρχάρια επιβεβαιώνεται η ενότητα του ελληνισμού. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι εκδηλώσεις που αναβιώνουν στο φυσικό πλάτωμα μέσα στην κατάφυτη ορεινή Ροδόπη, μετά το φυλάκιο της Νυμφαίας. Ένα οδοιπορικό όπου φέτος ιδιαίτερα με όλο το θέμα της διεκδίκησης της έκτασης από το τέμενος της Νυμφαίας ως βακουφική περιουσία, έσπευσαν επί τόπου πάνω από 30 σωματεία Ποντίων, Καπαδοκών, Μικρασιατών, απ’ όλη την βόρειο Ελλάδα, ενώ οι μικροί παλαιστές του Δημοκρίτειου συλλόγου με τον προπονητή τους Θόδωρο Καρυπίδη πάλεψαν δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση που είχε χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις που συντόνισε ο δραστήριος σύλλογος Ποντίων «η Τραπεζούντα» με τον πρόεδρό του Γιάννη Νικολαίδη. Η παραδοσιακή πάλη διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, από τους νεαρούς αθλητές του συλλόγου πάλης Κομοτηνής ¨Δημοκρίτειο¨, οι οποίοι έφεραν πρόσφατα στην πόλη μας (7) μετάλλια τέσσερα χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο υπό την εποπτεία των δύο προπονητών της ομάδας Καρυπίδη Θόδωρου και Γιάννη Μπάρμπα.

Αυστραλία- Παράνομη και ανήθικη η μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με Αυστραλή υπουργό




30 Ιουνίου 2010 (08:20 UTC+2)

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

"Σύμφωνα με των Κώδικα Ηθικής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, η κατοχή πολιτιστικών αντικειμένων από συμφωνίες με κατοχικές δυνάμεις, είναι παράνομη και ανήθικη", υποστήριξε στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας η πολιτειακή υπουργός Πολιτισμού, κ. Βιρτζίνια Τζαντζ (Virginia Judge).

Μεταξύ άλλων, η υπουργός τόνισε και τα ακόλουθα στην ομιλία της:

"Παρακολουθώ την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα αρκετά χρόνια τώρα, και όφειλα να ανταποκριθώ όχι μόνο στα δικά μου πολιτικά και πολιτιστικά πιστεύω, αλλά και στις πολιτιστικές ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοαυστραλών συμπολιτών μου. Πολλοί κάτοικοι ελληνικής καταγωγής στην βουλευτική μου έδρα Strathfield, με πλησίασαν και ζήτησαν να αναφερθώ στο θέμα, καθώς ένοιωθαν ότι δεν υπάρχει αρκετή κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο για την επιστροφή τους", είπε η κυρία Τζαντζ.

29.6.10

Αρχαιολογικό μυστήριο με 97 σκελετούς βρεφών


Στο χωριό Χάμπλεντεν της Αγγλίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για «σκηνικό» του Τζόνι Ντεπ, οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ότι τα ευρήματα «μιλούν» για δολοφονημένα μωρά από εργαζόμενες

Μέχρι τώρα το Χάμπλεντεν, ένα χωριουδάκι έξω από το Λονδίνο, ήταν φημισμένο για την ηρεμία και την ομορφιά του, γεγονός που συνέβαλε στο να χρησιμοποιηθεί ως φόντο πολλών ταινιών.
Ανάμεσά τους η ταινία «Sleepy Hollow» με τον Τζόνι Ντεπ και την Κριστίνα Ρίτσι, το «Χορεύοντας με έναν ξένο», πολλές μίνι τηλεοπτικές σειρές κ.ά.
Σκεύος από την κουζίνα της ρωμαϊκής βίλας

Οι αρχαιολογικές μελέτες βάζουν όμως σε υποψία πολλούς, περί του αν το Χάμπλεντεν ήταν πάντοτε τόπος ηρεμίας.

Αφροδίτη: Είχε κάποτε ζωή;


Οι επιστήμονες της NASA, βρήκαν σαφείς ενδείξεις πρόσφατων ροών λάβας στην επιφάνεια της Αφροδίτης ...

Ο πλανήτης Αφροδίτη, ο οποίος είναι τώρα ένα από πιο αφιλόξενα μέρη του ηλιακού συστήματος, θα ήταν δυνατό κάποτε, στο μακρινό παρελθόν να είχε ωκεανούς νερού και ίσως είχε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημόνων σύμφωνα με τις ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία από το δορυφόρο Venus Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν, δείχνουν ότι η Αφροδίτη και η Γη έχουν πολλά κοινά σημεία.

Η Αφροδίτη και η Γη είναι πλανήτες με ίδιο μέγεθος και σύνθεση. Ωστόσο σήμερα η Αφροδίτη, έχει ελάχιστο νερό και η θερμοκρασία στον Ισημερινό του πλανήτη φθάνει τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Αν το νερό που βρίσκεται σε αεριώδη κατάσταση στην Αφροδίτη εξαπλώνονταν ομοιόμορφα στην επιφάνειά της θα την κάλυπτε με μια στρώση τριών εκατοστών, ενώ αντίστοιχα το νερό της Γης, που έχει σήμερα, καλύπτει τη Γη με ένα βάθος 3 χιλιομέτρων.

Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συνθήκες στην Αφροδίτη δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη, ίσως, υπήρχε περισσότερο νερό. Με την πάροδο του χρόνου η Αφροδίτη, έχασε το μεγαλύτερο μέρος του και αυτό οφείλεται στην εξάτμιση που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η διάσπαση των μορίων του ύδατος σε μόρια υδρογόνου και οξυγόνου διευκολύνει την εξάτμισή τους στο διάστημα.

Το «Venus Express» διαπίστωσε ότι το υδρογόνο είναι κατά τι περισσότερο από το διπλάσιο του οξυγόνου.

Όπως είναι γνωστό ένα μόριο νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ενός οξυγόνου.

«Όλα δείχνουν ότι η Αφροδίτη, είχε τεράστιες ποσότητες νερού στο παρελθόν» είπε ο Colin Wilson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό δηλώνει ότι η Αφροδίτη στο παρελθόν είχε τεράστιους ωκεανούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό στον πλανήτη υπήρχε από πολύ πρώιμο στάδιο, όταν η επιφάνεια του ήταν ακόμη σε ρευστή κατάσταση.

Η υδάτινη αυτή ποσότητα δεν μπορεί να εξηγηθεί  μόνο από τη μεταφορά νερού των κομητών. Θα πρέπει να υπήρχαν στον πλανήτη αυτόν, σε κάποια μακρινή περίοδο, ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

28.6.10

Τουρκία: "Μειονότητες άλλων θρησκευμάτων" αντί "Μη μουσουλμανικές μειονότητες"


Η διόρθωση αυτή στο επίσημο λεξιλόγιο γίνεται μετά από παρατήρηση του επισκόπου της Συριανής Εκκλησίας κ. Γιουσούφ Τσετίν



Τουρκία-

Η Τουρκία θα πάψει να χρησιμοποιεί τον όρο «μη μουσουλμανικές μειονότητες» στην επίσημη αλληλογραφία της με την Ε.Ε., σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ανακαλύφθηκε αρχαιότερος συγγενής της «Λούσι», ηλικίας 3,6 εκατ. ετών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων βρήκε στην Αιθιοπία και μελέτησε ένα τμήμα σκελετού ηλικίας 3,58 εκατ. ετών, που εκτιμούν ότι ανήκει σε ένα πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή της διάσημης «Λούσι» και αρχαιότερο κατά περίπου 400.000 χρόνια σε σχέση με αυτήν.


Το απολίθωμα, που ανήκει στο ίδιο είδος ανθρωπίδη που ανήκει και η «Λούσι», στον Αυστραλοπίθηκο (Australopithecus afarensis), δείχνει ότι περπατούσε σε όρθια θέση, κάτι που σημαίνει ότι η όρθια βάδιση, όπως των σημερινών ανθρώπων, συνέβη νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

27.6.10

Σικελία και Ελληνισμός




του Σπύρου Κουζινόπουλου

Εισαγωγή

Αν και πέρασαν 28 και πλέον αιώνες αφότου οι Έλληνες άρχισαν να εποικίζουν τη Σικελία, όπως και την υπόλοιπη νότια Ιταλία, η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού είναι έντονη παντού, τη συναντά ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα, απ΄ άκρη σ΄ άκρη του μεγαλύτερου αυτού νησιού της Μεσογείου.

Ο πολιτιστικός πλούτος του Αφγανιστάν

Μοναδικοί θησαυροί που σώθηκαν από τα χέρια των Σοβιετικών και των Ταλιμπάν παρουσιάζονται στο Μουσείο Τέχνης στη Βόννη

Της Μαριας Pηγουτσου

Λεπτοδουλεμένα διαδήματα, απεικονίσεις της Αφροδίτης, του Διόνυσου και της Αριάδνης σε αριστοτεχνικά σμιλεμένα χρυσά βραχιόλια και δαχτυλίδια, δράκοι που στρογγυλοκάθονται σε λεπτούτσικα σκουλαρίκια, χτένες από πολύτιμο ελεφαντόδοντο, είναι κάποια μόνο από τα εντυπωσιακά εκθέματα που απλώνονται σε μια σκοτεινή, φειδωλά φωτισμένη αίθουσα του Μουσείου Τέχνης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Βόννη. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα από τους θησαυρούς που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα υπό τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο Βίκτορα Σαρηγιαννίδη. Ο γεννημένος το 1929 στην Τασκένδη επιστήμονας ανακάλυψε μια βασιλική νεκρόπολη στην πόλη Τιλία Τεπέ του Αφγανιστάν και έφερε στο φως 20.000 χρυσά αντικείμενα. Πρόκειται για μια ανακάλυψη, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα.

H έκλειψη της Σελήνης







Η σε ευθεία γραμμή παρουσία του Ήλιου της Γης και της Σελήνης είχε ως αποτέλεσμα,χθες, τη μερική έκλειψη του Φεγγαριού.

Το φαινόμενο έγινε ορατό στους κατοίκους της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, και της Νέας Ζηλανδίας καθώς και των νησιών του ειρηνικού ωκεανού.

Στις περιοχές της Άπω Ανατολής το φαινόμενο έγινε ορατό μόνον πριν από την άνοδο του Φεγγαριού.

Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη άρχισε στις 8:57 GMT. Η σκιά της γης κάλυψε την επιφάνεια της Σελήνης κατά 54 τοις εκατό στις 11:38 GMT.

Το όλο φαινόμενο είχε διάρκεια 2 ώρες και 40 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA.

Η τελευταία έκλειψη της Σελήνης παρατηρήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ενώ το στο τρέχον έτος αναμένεται πλήρης έκλειψη στις 21 Δεκεμβρίου και θα γίνει ορατή μόνον στην βόρεια Αμερική.

"Το μακρύ ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανίων"



Δύο συγγραφείς, ο Σέρβος Μάρκο Βιντοΐκοβιτς και ο Κροάτης, βοσνιακής καταγωγής, Μιλιένκο Γέργκοβιτς, ταξιδεύουν 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας με ένα κόκκινο Jugo, το απόλυτο σύμβολο του κοινού τους παρελθόντος, από τη μία έως την άλλη άκρη του αυτοκινητόδρομου, που άλλοτε ήταν γνωστός ως «Λεωφόρος της Αδελφότητας και της Ενότητας».

Στο ταξίδι στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, από τη Σλοβενία έως την ΠΓΔΜ, μέσω Κροατίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας, οι δύο συγγραφείς μιλούν για μύθους, αριθμούς, θύματα, πολέμους και όλα όσα συνθέτουν την ιστορία των σημερινών κρατών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.