Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.7.10

92 χώρες προς Ελλάδα: Να διασωθεί το έργο Καζαντζάκη

Προσωπικότητες ζητούν να διασωθεί το έργο Καζαντζάκη






Περισσότερα από 4000 άτομα, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και των συλλογικών φορέων, από 92 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, υπέγραψαν Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία, με την οποία ζητείται η λήψη άμεσα, όλων των απαιτούμενων μέτρων ώστε «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση όπου βρίσκεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη».



Σε ανακοίνωση της η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αναφέρει ότι ο χάρη στη διεθνή κινητοποίηση, επιτεύχθηκε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γράφει ο Β. Α. Κόκκινος








Οι κραυγαλέες υπερκοστολογίσεις των δημοσίων έργων και προμηθειών, όπως και η κατασπατάληση των δανείων και του πακτωλού των επιδοτήσεων της Ε.Ε., για τη διατήρηση στην εξουσία του πράσινου κινήματος, έφεραν στη σημερινή δεινή οικονομική θέση τους Έλληνες. Οι σημερινοί πολιτικοί ταγοί μας, κατάφεραν να οδηγήσουν στην εσχάτη οικονομική ταπείνωση και εξαθλίωση ένα λαό άξιο, εύπλαστο και εύπιστο, γνωστό για τη γενναιότητά του σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας και της εθνικής τιμής.

Χωρίς επίλυση του ονόματος, τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ"

Ημερομηνία: 10/07/2010

Κλειστή θα παραμένει η πόρτα του ΝΑΤΟ για τη FYROM αν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες, εκτιμώντας ότι είναι η ώρα για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους των Σκοπίων.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

Ο αμερικανός πρέσβης έκανε την πρόβλεψη ότι είναι πιθανή μια νέα πρωτοβουλία από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο επιχείρησε να διασκεδάσει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια διαδικασία του τύπου “ή τώρα ή ποτέ”, σημειώνοντας ότι “αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση θα εστιάζει περισσότερο σε μια λύση αποδεκτή και στις δύο χώρες και λιγότερο σε συνόδους όπου όλοι είναι υπό πίεση, εξαιτίας των ασφυκτικών διοριών”. Ερωτηθείς από τη "Μ" για το ενδεχόμενο, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Νοέμβριο, η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία ο κ. Σπέκχαρτ ήταν κατηγορηματικός: “Νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν σαφής σε αυτό το ζήτημα και όλοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς επίλυση του προβλήματος δεν θα υπάρχει είσοδος στο ΝΑΤΟ” είπε, αποφεύγοντας να εκφράσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το πιθανολογούμενο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”. “Σε οτιδήποτε συμφωνήσουν η Ελλάδα και τα Σκόπια εμείς θα το υποστηρίξουμε” αρκέστηκε να πει.

9.7.10

Ο Μακεδονικός Αγώνας. The Greek struggle in Macedonia





Χαρακτηριστικό της εποχής είναι το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι της επαρχίας Παιονίας στο σλαβόμορφο τοπικό ιδίωμα:

Τρελό UFO πάνω από τη Ροδόπη


Ιούλιος 9, 2010



Ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο που εντοπίστηκε πάνω από την νοτιο ανατολική Βουλγαρία πανικόβαλε τους κατοίκους της βόρειας Ροδόπης και της ανατολικής Βουλγαρίας στα σύνορα με την Τουρκία.

Το περιστατικό, αν και έγινε τον περασμένο Μάιο, σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα, αφού δεν κατάφεραν να διευκρινίσουν οι Βούλγαροι ειδικοί, περί τίνος πραγματικά επρόκειτο.

Γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «24 Τσάσα»:
"Άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίστηκε κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, ανατολικά του ορεινού συγκροτήματος της Ροδόπης. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώσαν ότι το βράδυ της 12ης Μαίου 2010, μεταξύ των ωρών 21:30 και 22:00, εμφανίστηκε στον ουρανό ένα λαμπρό κινούμενο σώμα. Κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα σε χαμηλό ύψος, πάνω από τα βουλγαρικά χωριά με κατεύθυνση προς τα βουλγαρο- τουρκικά σύνορα. Το λαμπερό αντικείμενο έβγαζε μια βοή σαν νεροποντή, αλλά όχι ακριβώς".

Το αντικείμενο αυτό είδαν και οι στρατιώτες των συνόρων μαζί με τους κατοίκους των χωριών, που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους.

Ειδοποιήθηκε μάλιστα και ο διευθυντής της περιφέρειας Lalapasha Dzheyhun, καθώς και η αστυνομία, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για πιθανή πυρκαγιά, αφού το αντικείμενο ακτινοβολούσε θερμότητα.



Κόσμος- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ

Με αφορμή την δημοσίευση άρθρου για το νέο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο στις 12/06/2010 θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας τα παρακάτω: (Σχετική δημοσίευση του 'Κόσμος': Τα «μυστικά» της εκπαίδευσης των δελφινιών)

Τα δελφινάρια βρίσκονται υπό έντονη κριτική σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των ζώων σε αυτά, καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν το χώρο, τα κοινωνικά δίκτυα και τις φυσικές συνθήκες που χρειάζονται τα ζώα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν, να εξαντλούνται από τις συνθήκες αιχμαλωσίας και να πεθαίνουν πρόωρα.

Στο αρχείο ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ http://www.box.net/shared/2xu9z5op4d όπου μπορείτε να κατεβάσετε, αναφέρονται πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογική υγεία των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν σε δελφινάρια, τον τρόπο εκπαίδευσής τους, αλλά και στοιχεία σχετικά με τη δελφινοθεραπεία την οποία χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των δελφινάριων για να δικαιολογήσουν την αιχμαλωσία των δελφινιών. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα στην δελφινοθεραπεία που να επιβεβαιώνει ότι επιφέρει ευεργετικές αλλαγές στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Απεναντίας πολλές φορές προκαλούνται ατυχήματα στα άτομα που κολυμπούν με τα δελφίνια καθώς και προβλήματα υγείας όπως λοιμώξεις και μυκητιάσεις."

http://www.wdcs.org/submissions_bin/datreport.pdf

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία από ευαισθητοποιημένους πολίτες, ζητώντας την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των δελφινιών στη χώρα μας όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

Δελτίο Τύπου έχει σταλεί και από τους ΟΠ http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1130:--------lr---&catid=15:animal-rights&Itemid=31 , αλλά και από φιλοζωϊκές οργανώσεις το οποίο και σας επισυνάπτω με αίτημα τη διακοπή της λειτουργίας του δελφινάριου, αλλά και την επανεξέταση της θέση της πολιτείας σχετικά με τις επισκέψεις σχολείων σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.

Σας παραπέμπω επίσης σε σχετικό link από πολύ πρόσφατη διαμαρτυρία στην Τουρκία για δύο δελφίνια που ζουν σε αιχμαλωσία και που ξεσήκωσαν χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες στην πόλη Oludeniz ζητώντας την απελευθέρωσή τους. http://video.cnnturk.com/2010/haber/7/3/yunuslara-ozgurluk-icin-yuruduler

Αφού μελετήσετε τα παραπάνω θα σας παρακαλούσα να συμβάλλετε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τα ζώα που τόσο ταλαιπωρούμε στις μέρες μας, δημοσιεύοντας τις πληροφορίες για τα δελφινάρια αλλά και το δελτίο τύπου που σας επισυνάπτω.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

 Αρριέτα Μαρινίτσι

8.7.10

Εκδόθηκε ο τιμητικός τόμος «Φιλαθήναιος»

O κ. Όζμπορν


6 Jul 2010

Εκδόθηκε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία της Ελλάδας ο τόμος προς τιμήν του διάσημου Καθηγητή της ελληνικής επιγραφικής και αρχαιολογίας, λάτρη του ελληνικού πολιτισμού και π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, Καθηγητή Michael John Osborne, με τίτλο «Φιλαθήναιος, Μελέτες προς Τιμή του Michael J. Osborne». Το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο, που περιλαμβάνει συνεργασίες διαπρεπών αρχαιολόγων και ερευνητών της ελληνικής επιγραφικής, καθώς και εργασίες επιφανών πανεπιστημιακών, που είχαν την αγαθή τύχη να συνεργαστούν με τον Καθηγητή Osborne, θα κυκλοφορήσει επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα και τον Νοέμβριο στη Μελβούρνη.

Άγονη γραμμή με γόνιμη ιστορία

Ο πολιτισμός μικρών νησιών του Αιγαίου αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης



1. Το κάστρο Σύμης (αρχαία ακρόπολη) με προσθήκες της μεσαιωνικής περιόδου. 2. Πινάκιο από την ακρόπολη της Νισύρου (Αρχαϊκή εποχή) με παράσταση ταύρου. 3. Μνημειακή πρόσοψη του «Λυκιακού τάφου» στο Καστελόριζο (4ος αι. π.Χ.). 4. Αγγείο σε σχήμα κεφαλής Σειληνού στη μία όψη και Ηρακλή στην άλλη, το οποίο βρέθηκε στην ακρόπολη του Ποντάμου στη Χάλκη (450- 425 π.Χ.). 5. «Ηράκλειος κόμβος» από χρυσό διάδημα, από τάφο της Ελληνιστικής εποχής (3ος αι. π.Χ.) στην Τήλο

Έκλεισε κινεζικό αεροδρόμιο από UFO


Ιούλιος 8, 2010



Η εμφάνιση ενός άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου (UFO), είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης Χανς Τσου στην ανατολική κινεζική επαρχία Στσέτσζουαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, όταν εντοπίστηκε στον ουρανό από τον πύργο ελέγχου το άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, δόθηκε διαταγή να ακυρωθούν οι πτήσεις με αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο.

Οι τοπικές αρχές, ωστόσο, προβληματίζονται με το συμβάν αυτό. Εκδηλώθηκαν αμφιβολίες ως προς τους ‘μάρτυρες’ που εντόπισαν το παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο, καθώς, όπως υποστήριξαν, για να δει κανείς εξωγήινο αντικείμενο απαιτούνται ειδικά οπτικά όργανα.

Ωστόσο, δόθηκε εντολή να εξεταστούν από ειδικούς οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από ερασιτέχνες.

Κόσμος- Γιῶργος Ἐχέδωρος

7.7.10

Το DNA δείχνει από πού κρατάει η... σκούφια μας

Ενα απλό γενετικό τεστ φανερώνει με ακρίβεια κυριολεκτικά ελάχιστων χιλιομέτρων την τοποθεσία από την οποία κατάγεται η οικογένειά μας

Η «επιστροφή» στις... ρίζες των προγόνων μας θα είναι πλέον εφικτή χάρη σε ένα απλό τεστ DNA! Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και η οποία δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής, αρκεί η υποβολή σε ένα γενετικό τεστ για να ανακαλύψει κανείς από πού προέρχονται οι πρόγονοί του. Μάλιστα, η νέα αυτή εξέταση, όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζιμ Γουίλσον, επιτρέπει να εξακριβωθεί με ακρίβεια ελάχιστων κυριολεκτικά χιλιομέτρων η τοποθεσία από την οποία κατάγεται η οικογένειά μας.
 
 
Οι επιστήμονες εντόπισαν σε ποσοστό 100% το χωριό από το οποίο κατάγονται οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη στην Ιταλία

NASA: απολύονται χίλιοι εργαζόμενοι

Ιούλιος 7, 2010

Ο κύριος εταίρος της διαστημικής υπηρεσίας της NASA, η εταιρία United Space Alliance, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου χίλιους εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν το 15% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτήν.

Βασικός λόγος για την απόφαση αυτή είναι ότι με παλαιότερη απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ομπάμα, η αμερικανική κυβέρνηση θα παύσει να χρηματοδοτεί τη NASA, το ενδιαφέρον της οποίας πρέπει να απεγκλωβιστεί από το διάστημα και να ‘προσγειωθεί’ στην διερεύνηση της  κλιματικής αλλαγής της γης.

Πάντως, πριν από το τελικό κλείσιμο του προγραμματισμένου έργου της, η NASA, θα πραγματοποιήσει μόνο δύο διαστημικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2011.

Η κατάργηση των θέσεων εργασίας στο διαστημικό κέντρο είναι αποκλειστική απόφαση της United Space Alliance, η οποία εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ετήσιο υπέρογκο κόστος της διαστημικής εταιρίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της NASA κατευθύνεται, ήδη, στη δημιουργία μικρότερων εταιριών που θα μπορούσαν οικονομικότερα και πιο ευέλικτα να συνεχίσουν το διερευνητικό διαστημικό τους πρόγραμμα.

Γάλα καμήλας αναμένεται να κατακλύσει την Ευρώπη

Τόσο υγιεινό όσο το μητρικό...

Ντουμπάι:
Μόδα αναμένεται να γίνει σύντομα το γάλα της καμήλας που εκτιμάται ότι θα κατακλύσει τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Μπορεί το συγκεκριμένο ζώο να φημίζεται για την... άσχημη ανάσα του, γεγονός που δεν σε προδιαθέτει να καταναλώσεις το γάλα του μαζί με τον καφέ και τα δημητριακά σου, όμως επιστήμονες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι το γάλα του είναι υγιεινό, τόσο μάλιστα όσο το μητρικό.


"Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να το πίνουν άφοβα, σε αντίθεση με το αγελαδινό, αφού δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση και έχει υψηλή περιεκτικότητα ινσουλίνης", λέει ο Ούλριχ Γουέρνερι, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Ερευνας του Ντουμπάι.

Μοιάζει στην εμφάνιση και στη γεύση με το αγελαδινό και όπως εξηγεί ο Γουέρνερι η σύνθεση του γάλακτος της καμήλας είναι παρόμοια με εκείνη του μητρικού γάλακτος, κάνοντάς το πιο υγιεινή επιλογή από το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα της καμήλας είναι επίσης υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.

Αυτό, σύμφωνα με τον Γουέρνερι, εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι για τους βεδουϊνους- τους άραβες νομάδες της ερήμου- που κατά παράδοση δεν καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά αλλά πίνουν γάλα καμήλας εδώ και πολλές γενιές.

Ωστόσο, το γάλα καμήλας κοστίζει. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοστίζει περίπου 1.09 δολάρια περισσότερο το λίτρο σε σχέση με το αγελαδινό.



Πηγή: Ρόιτερ

6.7.10

Ο Δίολκος της Κορίνθου έγινε ταινία


Σκηνή από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Δίολκος για 1.500 χρόνια»


Ενα εξαιρετικό μνημείο του τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, ο Δίολκος της Κορίνθου, έγινε ταινία DVD με σύστημα animation (κινούμενα σχέδια) και «ταξιδεύει» τον σύγχρονο άνθρωπο όπως ακριβώς ταξίδευαν και τα πλοία που ήθελαν να περάσουν από τον Σαρωνικό Κόλπο στον Κορινθιακό, όταν όμως δεν υπήρχε ακόμη ο πορθμός. Δηλαδή διά ξηράς!

Το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.
Το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ρlanck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ).
Η λεπτομερής αυτή εικόνα, η οποία χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να δημιουργηθεί, προσφέρει στους επιστήμονες νέα γνώση σχετικά με τον τρόπο που σχηματίζονται τα αστέρια και οι γαλαξίες. Συγχρόνως όμως δίνει πληροφορίες σχετικά με το πώς «γεννήθηκε» το Σύμπαν αμέσως μετά το Βig Βang.

Παρ΄ ότι όταν πρωτοκοιτάξει κάποιος την εικόνα βλέπει πώς μοιάζει σήμερα το Σύμπαν, τα μικροκύματα στο φόντο μαρτυρούν πώς έμοιαζε κοντά στη στιγμή της δημιουργίας του, πριν από τον σχηματισμό αστεριών και γαλαξιών. Στην εικόνα δεξιά ο κύριος δίσκος του γαλαξία μας διατρέχει το κέντρο της εικόνας. Εντυπωσιακές είναι οι λωρίδες χρυσής σκόνης επάνω και κάτω από τον γαλαξία. Σε αυτό το γαλαξιακό δίκτυο σχηματίζονται νέα αστέρια και το Ρlanck εντόπισε πολλά σημεία όπου πολλά άστρα βρίσκονται στην αρχή του κύκλου ανάπτυξής τους. Λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά άκρως σημαντικά για τους αστρονόμους, είναι τα σημεία στην κορυφή και στο κάτω μέρος του δίσκου όπου καταγράφεται η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒR). Αυτό το μοτίβο μικροκυματικής ακτινοβολίας αποτελεί το κοσμικό «αποτύπωμα» από το οποίο σχηματίστηκαν τα σημερινά σμήνη γαλαξιών. Τα διαφορετικά χρώματα της εικόνας αναπαριστούν μικρές διαφορές στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα της ύλης.

Το Ρlanck δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του. Η πιο λεπτομερής εικόνα της μικροκυματικής ακτινοβολίας του Σύμπαντος αναμένεται να είναι έτοιμη το 2012. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιαν Τάουμπερ από την ομάδα του Ρlanck στην ΕSΑ, «αυτή η εικόνα αποτελεί μόνο μια μικρή ματιά από αυτά που θα...δει τελικά το τηλεσκόπιο».


Το Βήμα

Τη γέννηση ενός αστεριού παρατήρησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ

Τη γέννηση ενός αστεριού παρατήρησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ και του Χάρβαρντ, χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεσκόπιο της NASA.


Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το νεότερο αστέρι που έχει…παρατηρηθεί από άνθρωπο και βρίσκεται στην περιοχή του Περσέα, περίπου 800 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Αν και το μέγεθος του είναι μικροσκοπικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπόρεσαν να “πιάσουν” ακριβώς τη στιγμή που το αστέρι σχηματίστηκε!

Το L1448-IRS2E, όπως το ονόμασαν οι αστρονόμοι, “γεννήθηκε” πριν από λίγο καιρό, και οι επιστήμονες μπόρεσαν να το δουν χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Spitzer στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και ένα εξειδικευμένο διαστημικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Μάλιστα, έχουν “τραβήξει” και μια εικόνα μέσω του Spitzer, όπου δείχνει τη στιγμή που μόλις έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την καμπύλη σκόνης και αερίου με το οποίο περιβαλλόταν.

Ωστόσο ο Xuepeng Chen, επικεφαλής των αστρονόμων δήλωσε πως “είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνεύσεις αντικείμενα στη φάση του σχηματισμού των αστεριών, κυρίως γιατί ζουν λίγο και εκπέμπουν πολύ λίγο φως”.

Ο Hector Arce μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ πρόσθεσε: “ Τα αστέρια προσδιορίζονται από την μάζα τους, και ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο στάδιο της διαδικασίας του σχηματισμού έχει τη μεγαλύτερη δυνατή μάζα του”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αστέρια σχηματίζονται σε μεγάλες, παγωμένες και πυκνές από αέρια και σκόνη περιοχές, που ονομάζονται μοριακά σύννεφα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Γαλαξία.

Το νεαρό αστέρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη διαδικασία σχηματισμού ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση.

Η πρώτη φάση ονομάζεται προαστρική, ότι μια συγκεκριμένη περιοχή μοριακού συννέφου ξεκινά να διογκώνεται σε μάζα και η δεύτερη φάση ονομάζεται πρωτοαστρική, όταν η βαρύτητα έχει “προσελκύσει” αρκετό υλικό, διαμορφώνοντας έναν πυκνό και ζεστό πηρύνα, εκτός της περιβάλλουσας καμπύλης.

http://endiaferonta.com/?p=14680

Eνας Γρουέβσκι μόνον μπορεί να σώσει την Μακεδονία

Από το Blog: Μακεδονικά θέματα


"Κρίσιμος Ιούλιος, για λύση στο πρόβλημα ΠΓΔΜ", μας βεβαιώνει η Χριστίνα Πουλίδου, στο άρθρο της στον "Κόσμο του Επενδυτή", του Σαββατοκύριακου 3-4 Ιουλίου 2010.

Αλλά όμως, "Αγκάθι ο Γκρουέβσκι", μας προειδοποιεί η δημοσιογράφος, στην λύση της "Δημοκρατίας της Βαρδαρικής Μακεδονίας"!

Κρίμα, μεγάλο κρίμα, θα έλεγε κανείς, μιά τέτοια μεγάλη ευκαιρία, που συνδέεται χρονικά άμεσα με την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, όπου "θα μπορούσε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ, άν είχε λύσει προηγουμένως το θέμα του ονόματος" να κινδυνεύει να χαθεί. Υπαίτιος ο Ν. Γκρουέβσκι, που θεωρείται ένας "αστάθμητος παράγοντας".

Κρίμα όμως για ποιόν; Για την Ελλάδα, γιά την ΠΓΔΜ, γιά το ΝΑΤΟ;

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Maltese Falcon

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε, σήμερα, το «Maltese Falcon», ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ιστιοπλοϊκά του κόσμου. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, το ιστιοπλοϊκό βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραλάβει επιβάτες για ιδιωτική κρουαζιέρα, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα αναχωρήσει (πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη).


Βρήκαν τα γονίδια του Μαθουσάλα

Ερευνητές από τη Βοστόνη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ποτέ σε αιωνόβιους, εντόπισαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων που θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρές και ανίατες νόσους

Τον μυστικό κώδικα της μακροζωίας αποκρυπτογράφησε η επιστημονική κοινότητα ανιχνεύοντας τα γονίδια που εξασφαλίζουν βαθιά γηρατειά. Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ σε αιωνόβιους, επιστήμονες από τη Βοστόνη των ΗΠΑ εντόπισαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρές και ανίατες νόσους.
 
 
Οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τα γονίδια που εξασφαλίζουν βαθιά γηρατειά


Η έρευνά τους, που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εντοπίζουν μ’ ένα γονιδιακό τεστ τους... μαθουσάλες, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science».



Οι μελέτες που προσπαθούσαν να ρίξουν φως στη σχέση γονιδίων - μακροζωίας ξεκίνησαν το 1955. Από τότε οι ερευνητές είχαν βάλει στο μικροσκόπιο το γενετικό υλικό περισσότερων από χιλίων ηλικιωμένων ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 ή τα είχαν ξεπεράσει. Στη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές εντόπισαν τους πιο ανόμοιους γενετικούς δείκτες, αλλά και όσους εμφάνιζαν πολλά κοινά.



Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τα πορίσματα μιας άλλης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι υπάρχει στο DNA μία σειρά από παραλλαγές γονιδίων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να μακροημερεύσει. Πολλά από τα «γονίδια του... μαθουσάλα» προφυλάσσουν από συνηθισμένες και συχνά θανάσιμες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιοπάθειες, άνοια και υπέρταση.



Ομως, η διάρκεια ζωής ενός ατόμου καθορίζεται από μία περίπλοκη αλληλεπίδραση γονιδίων, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος. Παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν πως το να ζήσεις πάνω από τα 100 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα «καλά» γονίδια που έχει κανείς κληρονομήσει.



Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια 1.055 αιωνόβιων και τα συνέκριναν με 1.267 υγιών ανθρώπων. Εντοπίστηκαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων που ήταν συνηθέστερα στην ομάδα των αιωνόβιων, καθιστώντας τον οργανισμό τους υγιέστερο και ανθεκτικότερο. «Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων είναι έγκυρη κατά 70%», σύμφωνα με την Πάολα Σεμπαστιάνι, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα από τα πορίσματα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο οι γονιδιακές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθεί κανείς από μία ασθένεια έχουν μικρότερη σημασία από τα γονίδια που προστατεύουν από νόσους. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αιωνόβιοι διέθεταν περίπου τον ίδιο αριθμό γονιδίων υψηλού κινδύνου με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όμως είχαν περισσότερα γονίδια που θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.



ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι φτωχοί εξακολουθούν να ζουν λιγότερο



Οι φτωχοί Βρετανοί ζουν λιγότερο από τους πλούσιους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να γεφυρώσει το χάσμα όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.



Σήμερα οι Βρετανοί ζουν, κατά μέσο όρο, 77,9 χρόνια και οι γυναίκες 82, όμως, στις φτωχές περιοχές, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 75,8 και 80,4 χρόνια.



Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ανάμεσα στα έτη 1995 - 2008, το χάσμα που αφορά το προσδόκιμο ζωής ενισχύθηκε κατά 7% για τους άνδρες και κατά 14% για τις γυναίκες.



Η "ρίζα του κακού" θα πρέπει να αναζητηθεί στο μεγάλο ποσοστό των καπνιστών και τη φτωχή διατροφή που ακολουθούν οι πολίτες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.



Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να μειώσει κατά 10% έως το 2010 τη διαφορά του προσδόκιμου ζωής, τελικά όμως δεν τα κατάφερε. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους οικογενειακούς γιατρούς, προκειμένου να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Υγείας, το ποσό των 24 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο θα ήταν αρκετό για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.



Μίνα Αγγελίνη

mina@pegasus.gr

5.7.10

Ιδού ποιον διόρισε το ΠΑΣΟΚ πρόεδρο της ΔΕΘ: «Έναν ευρωπαίο ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ κεντροαριστερό δικηγόρο»


Ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου είναι ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που διόρισε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Σε παρουσίαση του «Μακεδονικού Αναγνωστικού» είχε δηλώσει: «Είμαι ένας ευρωπαίος ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ κεντροαριστερός δικηγόρος». Τον πιστεύουμε. Είναι αναμφίβολα «ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ». Γι' αυτόν τον προτίμησε ο νέος πατριωτισμός που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ.

4.7.10

Σπίτι μου φτιαγμένο από πηλό

Στα «σκαριά» η κατασκευή οικισμού με σπίτια φτιαγμένα από φυσικό υλικό και με ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο. Στους δρόμους θα απουσιάζουν το τσιμέντο και τα βιομηχανικά δομικά υλικά

Φαντάζεστε ένα χωριό με σπίτια από φυσικά υλικά, ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο και με κέρδη για τους κατοίκους του από συνεταιριστικές δραστηριότητες; Ακούγεται βγαλμένο από ταινία. Κι όμως. Σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα στη Μαγνησία, όπου ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία του.
 
Ο Κ. Κοντομάνος και ο Στ. Γκαργκάνας στο πρώτο σπίτι που έφτιαξαν με την τεχνική του cob, στη Λάρισα.