Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.7.10

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054. Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική. Οι Χριστιανοί της Ανατολής και της Δύσης διαφωνούσαν για τις Παπικές αξιώσεις και το Filioque.

Πολλούς αιώνες πριν από το Σχίσμα προέκυψαν ορισμένες διαφορές ανάμεσά τους, που σταδιακά τους αποξένωσαν. Αφορούσαν τον τρόπο της εκκλησιαστικής διοίκησης (Συνοδικό σύστημα στην Ανατολή, μονοκρατορία του Πάπα στη Δύση), τον τρόπο ερμηνείας της Παράδοσης (Filioque) και κυρίως τον τρόπο τέλεσης της Λατρείας (Εικονομαχία, διαφορές στη νηστεία και την τέλεση των μυστηρίων, χρήση αγαλμάτων στους ναούς της Δύσης, υποχρεωτική αγαμία για όλο τον κλήρο στη Δύση κ.ά).

15.7.10

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποκαλύπτεται στο Ηράκλειο

Έκθεση μέχρι τέλη Οκτωβρίου





H λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μόλις πρόσφατα έγινε κατανοητή
 (Φωτογραφία: Tony Freeth, Antikythera Mechanism Research Project )


Ηράκλειο

Η έκθεση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων που παρουσιάστηκε το χειμώνα στην Αθήνα μεταφέρεται τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μηχανικά ομοιώματα και πολυμεσικές εφαρμογές αποκαλύπτουν τα μυστικά του υπολογιστή που παρέμεινε μπροστά από την εποχή του για πάνω από 13 αιώνες.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος

14.7.10

Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Διακοίνωση για το Πίρι Ρέις

Η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Σκηνικό έντασης επιχειρούν να στήσουν εκ νέου οι Τούρκοι ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Χθες, η Αγκυρα προχώρησε σε «ναυτική αγγελία» με την οποία ενημέρωνε την Αθήνα ότι το γνωστό και από το παρελθόν ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις θα εκτελέσει επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου αλλά και σε περιοχές που υπάγονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σας προσκαλεί σε εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Δ.Σ.Α. με θέμα: «Η Δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – κρατών μελών Ευρωζώνης και η Εθνική μας Κυριαρχία» .


Συνημμένα θα βρείτε την πρόσκληση.

Εκ της γραμματείας του ΔΕΕ.

13.7.10

Ιερουσαλήμ: βρέθηκε κεραμικό με σφηνοειδή γραφή


Ιούλιος 13, 2010

Ένα μικρό κομμάτι κεραμίδι επικαλυμμένο με εγχάρακτο πηλό βρέθηκε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και χρονολογείται περί το τον 14ο αιώνα π.Χ.

Προβληματισμός στα Επιτελεία: "Που το πάει η Άγκυρα;"

- Βάλλεται η πολιτική κατευνασμού

13-07-2010

Μεγάλος προβληματισμός για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ίσως και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό και στο υπουργείο Εξωτερικών. Το κλίμα ευφορίας της επομένης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν τον Μάιο, το έχει διαδεχθεί μια ατμόσφαιρα προβληματισμού και ανησυχίας αφού τα επεισόδια στο Αιγαίο διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο αιφνιδιασμός των αρμοδίων είναι τέτοιος που οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα υποτονικές σε σχέση με το εύρος των προκλήσεων.

Και η συμπεριφορά κατευνασμού ή η επίδειξη υποτονικής συμπεριφοράς λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, εξ ου και ο αιφνιδιασμός. Βέβαια το «Τσεσμέ» ήταν τόσο μεγάλο που ακόμα και στο ΥΠΕΞ δεν μπόρεσαν να το καταπιούν: Μετά από πολύ καιρό το διάβημα που επιδόθηκε στην Άγκυρα για την κίνηση του «Τσεσμέ» προ δύο εβδομάδων, ήταν αρκούντως «σκληρό».

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ: ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Β.Παπαγεωργόπουλος:
 Ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κ. Κωνσταντίνου, πρέπει να κάνει δήλωση ότι αισθάνεται, ότι είναι Έλλην Μακεδόνας...
Ειδάλλως πρέπει να απομακρυνθεί...



Ζητούμε από τους υποψηφίους Δημάρχους Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση στο μείζον εθνικό θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Σάλος από πίνακα ζωγραφικής που εικονίζει νεκρό τον πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα



Σάλο έχει προκαλέσει στη Νότιο Αφρική ένας πίνακας που εικονίζει τη νεκροτομή του... Νέλσον Μαντέλα, μολονότι ο ζωγράφος του υποστηρίζει ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο ο οποίος πάντως βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

Το έργο του Γιουίλ Νταμάσο δείχνει τον Μαντέλα νεκρό, ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι νεκροτομείου και τριγυρισμένο από γνωστούς Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς.

ΚΘΒΕ: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Μια πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Θέατρο Δάσους
Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 9.15 μμ


Η Πολιτική Κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς.

12.7.10

Αλήθειες και μύθοι για πετρέλαιο, χρυσό και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας

Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, για μια ομάδα ορυκτών αποτελούμε σημαντικό και δυναμικό παράγοντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο. Πιο συγκεκριμένα: Aπό τα μεταλλικά ορυκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο βωξίτης (παραγωγή αλουμινίου) και τα σιδηρονικελιούχα (παραγωγή νικελίου).

Ολική έκλειψη του Ήλιου


Μια ολική έκλειψη του Ηλιου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι θα βρίσκονται σήμερα στο νότιο ημισφαίριο της Γης

Ενα από τα πιο όμορφα και εκφοβιστικά φαινόμενα της φύσης, μια ολική έκλειψη του Ηλιου, οφείλεται στο διαστημικό κρυφτό ανάμεσα στον Ηλιο και τη Σελήνη, όπως φαίνεται από τη Γη.
Μια τέτοια ολική έκλειψη του Ηλιου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι θα βρίσκονται σήμερα στο νότιο ημισφαίριο της Γης και πιο συγκεκριμένα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και σε ορισμένα νησιά της περιοχής, όπως είναι τα νησιά του Πάσχα, καθώς επίσης και από τις νότιες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής. Από την Ελλάδα, τα τελευταία 100 χρόνια, παρατηρήθηκαν δύο μόνο ολικές ηλιακές εκλείψεις, στις 19 Ιουνίου του 1936 και πιο πρόσφατα στις 29 Μαρτίου του 2006 από το Καστελόριζο μόνο.




Ολες οι εκλείψεις συμβαίνουν λόγω μιας απλής ουράνιας σύμπτωσης που έχει να κάνει με το πώς φαίνονται ο Ηλιος και η Σελήνη από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Οπως γνωρίζετε, η διάμετρος του Ηλιου (1.392.000 χιλιόμετρα) είναι 400 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης (3.476 χιλιόμετρα).



Από τη Γη όμως τα δύο αυτά σώματα έχουν το ίδιο σχεδόν φαινόμενο μέγεθος, γιατί ο Ηλιος, με μέση απόσταση 149.597.893 χιλιομέτρων, είναι 400 περίπου φορές πιο μακριά μας απ' ό,τι η Σελήνη.



Η απόσταση

Φυσικά η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν παραμένει πάντα ίδια, αφού στη διάρκεια ενός μήνα άλλες φορές μας πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από μας.



Στην πλησιέστερη απόστασή της (στο περίγειό της) η Σελήνη βρίσκεται 356.410 χιλιόμετρα από τη Γη (από κέντρο σε κέντρο) και στην πιο απομακρυσμένη (στο αφήλιό της) 406.697 χιλιόμετρα. Γι’ αυτό το φαινόμενο μέγεθός της κυμαίνεται από 91%-106% του φαινομένου μεγέθους του Ηλιου.



Οπότε στις περιπτώσεις που το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης είναι μεγαλύτερο (100-106%) από το φαινόμενο μέγεθος του Ηλιου, τότε έχουμε ολική έκλειψη του Ηλιου, ενώ όταν είναι μικρότερο (91-100%) ο σκοτεινός της δίσκος δεν τον καλύπτει πλήρως, αφήνοντας γύρω της ένα φωτεινό δαχτυλίδι. Αυτή είναι η λεγόμενη «δακτυλιοειδής έκλειψη» του Ηλιου.



Συνήθως οι σεληνιακές εκλείψεις ακολουθούν ή προηγούνται κατά 15 περίπου ημέρες τις ηλιακές εκλείψεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ήδη τη σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς στις 14-15 Μαρτίου 2006.



Παρ’ όλα αυτά οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές. Ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις (όπως έγινε το 1917 και το 1982).



Αντίθετα, ο μέγιστος αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τις πέντε όπως έγινε το 1934. Εν τούτοις, η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή είναι αρκετά σπάνια και φτάνει κατά μέσον όρο τα 360 χρόνια.



Δεισιδαίμονες αντιλήψεις και φόβοι

Από την αρχαιότητα, οι ολικές ηλιακές εκλείψεις γοήτευαν τους κατοίκους της Γης μας που αντιδρούσαν με δεισιδαίμονες αντιλήψεις και φόβους χτυπώντας τα τύμπανά τους σε μια απεγνωσμένη και μάταιη προσπάθεια να αποτρέψουν τον «σκοτεινό δράκο» να καταπιεί τελείως τον ζωοδότη φωτεινό δίσκο του Ηλιου.



Λέγεται μάλιστα ότι στη διάρκεια της έκλειψης του 840 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος της Βαυαρίας και γιος του Καρλομάγνου πέθανε από τον φόβο του. Η αρχαιότερη αναφορά μιας ολικής ηλιακής έκλειψης προέρχεται από την Κίνα και ανάγεται στο έτος 2138 π.Χ., αν και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο. Η επόμενη αναφορά καταγράφηκε και πάλι από Κινέζους και σχετίζεται με την έκλειψη της 3ης Μαΐου του 1375 π.Χ.



Στα Ασσυριακά Χρονικά αναφέρεται η έκλειψη της 15ης Ιουνίου του 763 π.Χ., η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τον ακριβή προσδιορισμό διάφορων ιστορικών γεγονότων σε συνδυασμό με τους καταλόγους διάφορων βασιλέων και των περιόδων βασιλείας τους.



Η έκλειψη, μάλιστα, αυτή αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη (Αμμος, 8/9). Αρκετές είναι επίσης και οι βαβυλωνιακές αναφορές, αν και για μας τους Ελληνες σημαντική είναι η αναφορά του ποιητή Αρχίλοχου (680-640 π.Χ.) για την έκλειψη της 6ης Απριλίου του 648 π.Χ. Ακόμη όμως πιο σημαντική είναι και η αναφορά του Ηρόδοτου (485-420 π.Χ.) στην Ιστορία του (Ι,74) και του Πλίνιου στο έργο του Naturalis Historia (II,53), όπου περιγράφεται η πρόβλεψη που έκανε ο Θαλής ο Μιλήσιος για την ηλιακή έκλειψη της 28ης Μαΐου του 585 π.Χ.



Διονύσης Π. Σιμόπουλους- Έθνος

1893: η ελληνική οικονομική κρίση...



Στις εκλογές στις 3ης Μαίου 1892 ο Ελληνικός λαός έδωσε μεγάλη πλειοψηφία στον Χαρίλαο Τρικούπη, καθώς το κόμμα του (το παλαιά αποκαλούμενο και "πέμπτο κόμμα") εξέλεξε 180 βουλευτές σε σύνολο 207. Η νέα κυβέρνηση παρουσιάστηκε στην Βουλή με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ενώ ταυτόχρονα έλαβε πολλά αντιλαϊκά μέτρα αυστηρής λιτότητας που μεταφράστηκαν σε μια σειρά από έμμεσους φόρους που επιβάρυναν τους καταναλωτές. Στις 15 Ιουλίου 1892 ανακοινώθηκε σχέδιο νόμου που καθιέρωνε "εκπαιδευτικά τέλη" σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, η σπουδάζουσα νεολαία διαδήλωνε με πάθος έξω από την βουλή, ενώ ο αντιπολιτευόμενος Δημήτριος Ράλλης υπολόγιζε ότι οι σπουδές ως το πανεπιστημιακό πτυχίο θα κόστιζαν με τον νέο νόμο 1445 δρχ, ποσό που αντιστοιχούσε σε εισοδήματα ενός έτους ενός καλά αμειβόμενου δημοσίου υπαλλήλου της εποχής.

Διακοπές και εθελοντική προσφορά

Δημιουργικές δραστηριότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τους την εθελοντική προσφορά, αντικαθιστούν τις παραδοσιακές διακοπές μέσα από εκατοντάδες προγράμματα εθελοντισμού και διακοπών, που διοργανώνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αποκαταστάσεις μονοπατιών στο Πήλιο, συντηρήσεις πολιτιστικών μνημείων στην Ουκρανία και μεσαιωνικών κάστρων στη Γαλλία, αναδείξεις αρχαίων μονοπατιών στις Κυκλάδες και διοργάνωση φεστιβάλ φωτογραφίας στη Σερβία είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον ατόμων κάθε ηλικίας, ακόμα και οικογενειών.

11.7.10

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο"


Την διαπίστωση ότι η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πανηγύρι της Ρωμιοσύνης που έλαβε χώρα στον Ναό της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, Ιεράρχες, Κληρικοί, πλήθος προσκυνητών απο την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες καθώς και παλαιοί κάτοικοι του Κοντοσκαλίου που ζουν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας το ετήσιο προσκύνημά τους στα "πάτρια".

Ο αρχέγονος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος



10 Ιουλίου 2010 - ESA



Ο Λουτετία – Lutetia διαπιστώνεται ότι είναι ο πιο κακοποιημένος αστεροειδής του κόσμου, με πάρα πολλούς κρατήρες.

Η αποστολή της Rosetta έχει δώσει τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί από πολύ κοντά ο πρωτόγονος επιζών αστεροειδής του ηλιακού συστήματος.

Η πλησιέστερη προσέγγιση στον ουράνιο βράχο έγινε χθες, 10 Ιουλίου 2010 και ώρα 18:10 CEST με απόσταση από αυτόν περίπου 3.162 χιλιομέτρων.

«Νομίζω ότι αυτός ο αστεροειδής είναι ένα παμπάλαιο αντικείμενο. Βλέπουμε σήμερα ένα κατάλοιπο της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος», λέει ο Holger Sierks, κύριος ερευνητής της ομάδας Όσιρις του Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανσκ, που βρίσκεται στο Lindau της Γερμανίας.

Με τη κάμερα του Όσιρις τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, πίσω διακρίνεται ο πλανήτης Κρόνος

Ο αστεροειδής Lutetia αποτελούσε ένα μεγάλο μυστήριο για πολλά χρόνια. Επίγεια τηλεσκόπια που τον είχαν εντοπίσει έδιναν πληροφορίες που επί χρόνια δημιουργούσαν σύγχυση.

Σύμφωνα με ορισμένους μοιάζει με ένα τύπου «C» αστεροειδή, απομεινάρι πανάρχαιο, από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος.

Σύμφωνα με άλλους, ομοιάζει με τύπου «Μ». Είναι οι μετεωρίτες αυτοί που αποτελούνται σίδηρο και συνήθως έχουν κοκκινωπό χρώμα.
Ένα κοντινό πλάνο της επιφάνειάς του Lutetia
Η ανάλυση των κοντινών πλάνων, που έχουν ληφθεί, με την κατάλληλη επεξεργασία και μελέτη θα μας δώσουν πολλά στοιχεία από τη σύστασή του και όχι μόνον.


Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη με κρατήρες

Το διαστημικό σκάφος Rosetta έχει μια πλήρη σειρά αισθητήρων με τους οποίους καταφέρνει να κάνει τηλεανιχνεύσεις και επιτόπιες μετρήσεις. Πρωταρχικός σκοπός  του σκάφους, είναι να διαπιστώσει τις μαγνητικές επιδράσεις του αστεροειδούς, να αναλύσει τη σύνθεση της επιφάνειάς του καθώς και την πυκνότητά του. Προσπαθεί ακόμη ερευνήσει αν υπάρχει οποιαδήποτε διαστημική σκόνη για να προβεί σε ανάλυση της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού διαστημικού πρακτορείου, η Rosetta θα συνεχίσει το ταξίδι της και θα είναι συνεπής στο ραντεβού της το 2014 με τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko.



Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

«Υποβρύχιο» μουσείο κάτω απ’ την Αρχαία Αγορά


1.534 τ.μ. φιλοξενούν την πρώτη έκθεση, που περιλαμβάνει και «γαργαλιστικά» ευρήματα και αξεσουάρ από το βαλανείο

Το πρώτο «υποβρύχιο» Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί από την περασμένη Τετάρτη κάτω από την Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, κτισμένο πάνω σε αρτεσιανά νερά. Ο όγκος των 1.534 τετραγωνικών του μέτρων δεν είναι απλώς διακριτικός αλλά κυριολεκτικά αόρατος για όσους περιδιαβαίνουν την πλατεία Δικαστηρίων ή τους διαδηλωτές του Εργατικού Κέντρου.