Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.8.10

Το σύμπαν είναι επίπεδο…


Πάνε αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Το σύμπαν είναι σφαιρικό, το σύμπαν είναι ακανόνιστο, το σύμπαν είναι καμπύλο κ.ο.κ.

Μια πολύχρονη μελέτη που έγινε από ομάδα αμερικανών και γάλλων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» και βασίζεται σε δεδομένα που λήφθηκαν από το τηλεσκόπιο «Jet Propulsion Laboratory» της NASA.

Οι επιστήμονες αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν από το τηλεσκόπιο σχετικά με τους υπάρχοντες γαλαξίες και αξιοποιώντας τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, έφθασαν στο πόρισμα βάσει γεωμετρικών δεδομένων, ότι ακόμη και οι πιο μακρινοί γαλαξίες βρίσκονται σε ένα κοινό επίπεδο με τους υπόλοιπους γαλαξίες.

Τα δεδομένα δεν δίνουν καμιά σφαιρικότητα του σύμπαντος αλλά μια ευρεία επίπεδη μορφή, ως ένας δίσκος.

Αυτό το οποίο δεν αποκαλύφθηκε είναι αν η επίπεδη μορφή του δίνει την έννοια της κυκλικής ροής, αφού τα πάντα στο διάστημα περιστρέφονται δίνοντας την αίσθηση της διαστολής.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Απολιθώματα σφουγγαριών, ηλικίας 650 εκ. ετών!

Οι επιστήμονες τα εντόπισαν στη Νότια Αυστραλία

Μικροσκοπικά απολιθώματα ακαθόριστου σχήματος τα οποία είναι τα απομεινάρια από τους αρχαιότερους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι ήταν πιθανότατα σφουγγάρια (!), κατάφεραν να εντοπίσουν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον στη Νότια Αυστραλία.

Δείγμα από τα απολιθώματα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πρίνστον

Κύκλοι, τετράγωνα, δακτύλιοι, σχήματα πάνω σε βράχους από ασβεστόλιθο είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν αυτά τα σφουγγάρια κατά το πέρασμά τους από τον πλανήτη πριν από 640-650 εκατομμύρια χρόνια, μόνο και μόνο για να έρθουν και πάλι στο φως από την ομάδα του καθηγητή Ανταμ Μαλούφ, η οποία δημοσίευσε μόλις χθες την έρευνά της για τους αρχαιότερους εκπροσώπους του Βασιλείου των Ζώων (Animalia) στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Τα απολιθώματα των εν λόγω σπόγγων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πρίστον, τα πρώτα απολιθώματα ζώων που έζησαν πριν από την Εδιακρανική Περίοδο, την τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων, και το αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης είναι ότι τα ζώα υπήρχαν στον πλανήτη περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν απ’ ό,τι μέχρι χθες υπολογιζόταν.

«Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προτείνει ως πρώτους αντιπροσώπους των ζώων περίπλοκους οργανισμούς, όπως ευκαρυωτικά φύκια ή πρώτιστα, οι οποίοι έζησαν πολύ πριν από τα σφουγγάρια μας. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα σφουγγάρια αυτά είναι τα πρώτα κάπως πειστικά απολιθώματα του σώματος ζώων πριν από την Εδιακρανική Περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ανταμ Μαλούφ.

Έθνος

20.8.10

Ολος ο κόσμος μιλάει ελληνικά... indeed !

Ο λάτρης της ελληνικής γλώσσας Βασίλης Κ. Θεοδώρου αποδεικνύει... γραπτώς τη διεθνή δυναμική της ανά τους αιώνες

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ


Γνωρίζετε ότι η γαλλική λέξη «exoset» για τους πυραύλους που εκτοξεύονται από πλοία είναι ελληνική; Από τις λέξεις έξω + κοιτών προέρχεται και το ψάρι «εξώκοιτος», που βγαίνει στη στεριά για να ξεκουραστεί. Μήπως πιστεύετε ότι η λέξη «disaster» (καταστροφή) είναι αγγλική; Και όμως είναι ελληνική, αφού στα συνθετικά της dis+aster ενυπάρχει η λέξη «αστήρ», χρησιμοποιήθηκε μάλιστα πρώτα από τους αστρονόμους για ορισμένα ουράνια σώματα που συγκρούονται με άλλα προκαλώντας καταστροφή.

19.8.10

Το άρμα του Τουταγχαμών

Το μοναδικό ταξίδι του εκτός Αιγύπτου έκανε το άρμα του Τουταγχαμών 3.300 χρόνια από την ημέρα της δημιουργίας του. Πριν από λίγες ημέρες «κατέφθασε» στην Τάιμς Σκουέαρ.


Το άρμα του Φαραώ Τουταγχαμών κατέφτασε πριν λίγες μέρες στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης. Είναι το μοναδικό ταξίδι του άρματος εκτός Αιγύπτου από τη μέρα της δημιουργίας του πριν από 3.300 χρόνια, μια πρωτοβουλία που πάρθηκε από τον ισχυρό άντρα της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Χώρας, ιδιαίτερα ταλαντούχο να βάζει στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου τόσο τον εαυτό του όσο και τη χώρα του. Το άρμα πρόσφατα απέκτησε έναν επιπλέον θρύλο γύρω από την ύπαρξή του. Ισως να ήταν η αφορμή για τον θάνατο του βασιλιά έπειτα από πτώση του από αυτό, αποδυναμώνοντας έτσι τη θεωρία της ιντριγκαδόρικης δολοφονίας του νεαρού Φαραώ...

Τις επιγραφές των προγόνων μπορούμε να τις διαβάσουμε;

Από τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη

Α. G. Woodhead

Η μελέτη των ελληνικών επιγραφών

μτφρ.: Ελένη Κουρίνου - Φλωρεντία Πίκουλα, επιμέλεια: Γ. Πίκουλας


εκδόση Ινστιτούτο του βιβλίου Α. Καρδαμίτσα, σ. 256, ευρώ 25,24

Εχουμε συνηθίσει το φιλελληνισμό σαν ελεημοσύνη, που 'ρχεται την τελευταία πάντοτε στιγμή, σχεδόν τον εκζητούμε, καιροφυλακτώντας πότε θα τον εκδηλώσει, «ως οφείλει», ο «ξένος ισχυρός» και τον βρίζουμε κιόλας με την ξεδιαντροπιά τού επαγγελματία ζητιάνου, αν δεν μας φανεί αρκετός...

Υπάρχει βέβαια ένας φιλελληνισμός της επιστήμης, μα δεν είναι μετατρέψιμος σε χρήμα... Και το δικό μας μάτι, λιμάζοντας για το άμεσο κέρδος, πού να διακρίνει ότι μέγας θησαυρός βρίσκεται στην Παιδεία κρυμμένος και το πιο «άχρηστο» για τα μυαλά των τεχνοκρατών σήμερα, τα κλασικά γράμματα, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, θα μπορούσαν ν' αποτελέσουν παγκόσμιο δέλεαρ, περιζήτητο «προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» κι η χώρα να μετατραπεί σε πρότυπο εκπαιδευτικό φυτώριο παγκοσμίως; Και μη δεν είναι δικοί μας πράκτορες οι χιλιάδες ελληνιστές, διάσπαρτοι σ' όλο τον πλανήτη, της γλώσσας μας οι φιλόλογοι, του τόπου και του πολιτισμού μας οι αρχαιολόγοι, του λαού και των επιτευγμάτων του οι ιστορικοί; Ομως η φωνή τους μένει ανενεργή όσο οι ίδιοι εμείς δεν τους δίνουμε σημασία...

Μέγας Αλέξανδρος, ο αθάνατος

«Η αγρύπνια του Μ. Αλέξανδρου», επιτραπέζιο ρολόι του 19ου αιώνα από τη συλλογή του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Οσο ζούσε, ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε ώς την Απω Ανατολή, μετά θάνατον συνεχίζει να κατακτά τον κόσμο. Τελευταία του κατάκτηση το Αμστερνταμ, που θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο δύο μεγάλες εκθέσεις με θέμα τη ζωή και το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη.

18.8.10

Archaeologist says hungry sailors may have gorged on olives aboard 2,300-old Cyprus shipwreck

NICOSIA, Cyprus - A marine archaeologist says plenty of olives kept ancient seafarers going aboard a wine-carrying ship that sank off Cyprus' southern coast 2,300 years ago.

Stella Demesticha of the University of Cyprus said Thursday that hundreds of olive pits found at the wreck indicate the fruit was a likely a staple of the crew's diet at a time when sailors mostly were limited to dried foods.

Το γλωσικό ιδίωμα και οι δίγλωσσοι Έλληνες Μακεδόνες

Mία μοναδική συζήτηση από την εκπομπή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ της FLASH TV για το γλωσικό ιδίωμα και τους γηγενείς δίγλωσους ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες.




MΕΡΟΣ 1

http://www.youtube.com/watch?v=lcxXnaiG2SU



MΕΡΟΣ 2

http://www.youtube.com/watch?v=LUBG2sGkWbg





MΕΡΟΣ 3

http://www.youtube.com/watch?v=oa60zgYKWIQ



ΜΕΡΟΣ 4

http://www.youtube.com/watch?v=NJPuRUjlMXE



Η αντιγραφή της εκπομπής έγινε μέσω ίντερνετ για αυτό υπάρχει απώλεια ήχου.

17.8.10

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "Τέλεσαν τη Λειτουργία τους. Τι χάσαμε;"





Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος σε δείπνο του Ραμαζανίου (Ιφτάρ), που παρέθεσε η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD) στην πόλη Γκαζίαντεπ στην νοτιοανατολική Τουρκία, αναφέρθηκε στην ιστορική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου λέγοντας ότι:

16.8.10

Ο Αυστραλοπίθηκος «Λούσι» χρησιμοποιούσε πέτρινα εργαλεία πριν 3,4 εκατ.χρόνια

Μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις για το πότε άρχισε η χρήση των πρώτων λίθινων εργαλείων από τους προγόνους του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει να ξαναγραφεί το βιβλίο της ανθρώπινης εξέλιξης και να προστεθεί ένα νέο «κεφάλαιο», καθώς «σπρώχνει» κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν την χρονολογία έναρξης της Λίθινης Εποχής. Όπως έδειξε η ανακάλυψη ιχνών από σημάδια πάνω σε απολιθωμένα οστά ζώων, που βρέθηκαν στη βόρεια Αιθιοπία, οι πρόγονοί μας την εποχή της «Λούσι», πριν από 3,4 εκατ. χρόνια (800.000 νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα) χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα εργαλεία για να κόβουν το κρέας τους.

15.8.10

Θεσσαλονίκης Άνθιμος:Και ξανά προς τη... δόξα τραβά


Ο Μητροπολίτης έριξε μιαν ακόμη φορά τα βέλη του προς τον Αρχιεπίσκοπο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση



Η ΓΙΟΡΤΗ της Παναγίας έχει εξελιχθεί σε ιερό βήμα για τη διατύπωση «πύρινων» κηρυγμάτων εκ στόματος ομάδας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πολλαπλός εορτασμός της ημέρας ενθαρρύνει το εγχείρημα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, προστάτιδας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ο τορπιλισμός της «Ελλης» στην Τήνο και ο πόνος της προσφυγιάς στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιοαποτελούν επί πολλές δεκαετίες το «εφαλτήριο» για τη διατύπωση κηρυγμάτων με εθνικό χαρακτήρα. Μόνο που εφέτος οι «πανηγυρικοί» είχαν και προεόρτια. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος από την Ηλεία από όπου κατάγεται έστειλε, για μια ακόμη φορά, μηνύματα με εθνικό χαρακτήρα. Μηνύματα προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, προς την Ιεραρχία, προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Αλλά και προς τους πιστούς.

Παναγία Σουμελά- Πόντος

Αύγουστος 15, 2010
Επειτα από 87 χρόνια νεκρικής σιγής, στό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ακούγονται βυζαντινοί ύμνοι. Τό Μοναστήρι της Τραπεζούντας είναι τό σύμβολο της δόξας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είναι τό σύμβολο της Ρωμιοσύνης του Πόντου, είναι τό σύμβολο της εξόντωσης του Ελληνικού πολιτισμού της Μικράς Ασίας.

Τό 1923 κάηκε ολοσχερώς από τούς Τούρκους, καί χάθηκαν ανεκτίμητοι θησαυροί, εισφορές των τελευταίων Κομνηνών καί χιλιάδες βιβλία. Καταστράφηκε όπως καταστράφηκε ο ποντιακός ελληνισμός. Είναι από τά ελάχιστα μοναστήρια της Μικράς Ασίας πού διασώζεται. Μίας περιοχής πού στά βυζαντινά χρόνια είχε χιλιάδες μοναστήρια καί εκκλησίες.