Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.9.10

Τουρκία: Στη λήθη οι Αλλιανοί του 2ου αιώνα π.Χ.


ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Ενδεχομένως και ζήτημα ημερών να είναι πλέον η βύθιση του αρχαίου θεραπευτηρίου των Αλλιανών κάτω από τα νερά του ταμιευτήρα υδάτων που θα τροφοδοτείται από το φράγμα του Γιορτανλί στην περιοχή της Περγάμου. Ενας μακρύς αγώνας ιστορικών, αρχαιολόγων και περιβαλλοντιστών, που συνεπικουρήθηκαν διεθνώς από πολιτικούς χάνεται, στο όνομα της ανάπτυξης της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από τον δημοφιλέστερο στη γείτονα τραγουδιστή Ταρκάν, έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι οι Αλλιανοί, που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους, «ουδέποτε υπήρξαν» και το όνομά τους «είναι προϊόν μυθοπλασίας».
«Προϊόν μυθοπλασίας» είναι για τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού οι Αλλιανοί. Αρα, γιατί να προστατευτούν;«Προϊόν μυθοπλασίας» είναι για τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού οι Αλλιανοί. Αρα, γιατί να προστατευτούν;«Δεν υπάρχει μέρος που λέγεται Αλλιανοί. Πρόκειται για θερμές πηγές που αναστηλώθηκαν και ονομάζονται Πασά Ιλίκασι», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Βεϊζέλ Ερογλου, προκαλώντας για ακόμη μία φορά την οργή των ειδικών. «Ο Ερογλου δεν είναι αρχαιολόγος. Αυτό που ισχυρίζεται είναι γελοίο», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών στους Αλλιανούς, Αχμέτ Γιαράς, θυμίζοντας ότι στο σημείο βρέθηκε γλυπτό του Ασκληπιού, 400 χειρουργικά αντικείμενα που δείχνουν ότι εκεί υπήρχε νοσοκομείο, χιλιάδες νομίσματα, κτερίσματα και εργαλεία από διαφορετικά υλικά.
Η υπόθεση των Αλλιανών συγκίνησε εκατομμύρια Τούρκους που δεν αντιλαμβάνονται πώς ένα ιστορικό μνημείο μπορεί να πέσει θύμα της ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, ο διασημότερος τραγουδιστής της Τουρκίας, Ταρκάν, ο οποίος ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες με το σχόλιο: «Η πόλη θα έπρεπε να προστατευτεί και να τη μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς, όμως, οι εργασίες στο φράγμα θα τη βυθίσουν. Λυπάμαι που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι».
Ο υπουργός Τουρισμού έγινε έξαλλος, τόσο που αναγκάστηκε να απαντήσει. «Ο τραγουδιστής καλά θα κάνει να ασχολείται με την τέχνη του και να μη χώνει τη μύτη του σε θέματα που δεν καταλαβαίνει», ήταν το μήνυμά του. Οπως οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν στο όνομα ποιας ανάπτυξης θα πρέπει να χαθεί η πόλη του 2ου αιώνα π.Χ. κάτω από το νερό.
Με άμμο και όχι με λάσπη
Προ τριετίας, ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Πέτερινγκ, είχε στείλει στον Τούρκο πρωθυπουργό επιστολή-έκκληση για τη διάσωση του χώρου, κατόπιν παρέμβασης των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη και Π. Μπεγλίτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει διαβεβαιώνοντας ότι η κληρονομιά θα προστατευτεί, αλλά «υπάρχει επίσης ανάγκη για έργα υποδομής, όπως οι δρόμοι και τα φράγματα». Η «προστασία» αφορά την κάλυψη του αρχαιολογικού τόπου με άμμο -και όχι με μείγμα λάσπης που έβρισκε λιγότερο αντίθετους τους περιβαλλοντιστές- κάτι που κατά τον καθηγητή γεωφυσικής, Ερχάν Ιτζόζ, «θα προκαλέσει τεράστια ζημιά». «Εχουν βγει 16 αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά τελικά οι Αλλιανοί θα καλυφθούν με άμμο... Με αυτήν την εξέλιξη, η Τουρκία δυσφημείται», είπε ο Γιαράς, θυμίζοντας ότι από το 1993 έως σήμερα έχει ανασκαφεί μόνο το 20% της πόλης.

3.9.10

Θα σκοτώσουν πάλι δελφίνια

Το νερό στο Ταϊτζί θα βαφτεί και φέτος κόκκινο από το αίµα των δελφινιών. Απτόητοι από τη διεθνή κατακραυγή, οι ψαράδες του ιαπωνικού αυτού χωριού βγήκαν και πάλι στη θάλασσα για να σκοτώσουν τα δελφίνια.


Παρόλο που η σφαγή στο ιαπωνικό αυτό ψαροχώρι έγινε γνωστή προκαλώντας φρίκη σ’ όλον τον κόσµο χάρη στο βραβευµένο µε Όσκαρ ντοκιµαντέρ «Τhe Cove» (Ο κόλπος των δελφινιών) του Ελληνοαµερικανού Λούι Ψυχογιού, οι Γιαπωνέζοι δεν λένε να τη σταµατήσουν. Το κυνήγι των δελφινιών αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεµβρίου στο Ταϊτζί και θα πραγµατοποιηθεί και φέτος, όπως ανακοίνωσε µία αλιευτική οργάνωση, αν και την Τετάρτη τα αλιευτικά επέστρεψαν άδεια.

Λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα»

To πρώτο λουκέτο στον εκδοτικό χώρο του βιβλίου μπήκε χθες σ’ έναν από τους μεγαλύτερους, παραγωγικότερους και μακροβιότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, τα «Ελληνικά Γράμματα». Η οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της κατά τον χειρότερο τρόπο για τους ενενήντα περίπου εργαζόμενους του εκδοτικού οίκου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν χθες το μεσημέρι την κακή είδηση. Οι φήμες βοούσαν εδώ και καιρό στην αγορά του βιβλίου πως κάτι δεν πάει καλά με τα «Ελληνικά Γράμματα». Και δυστυχώς επαληθεύτηκαν.

Ουμπέρτο Εκο, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Ευγένιος Τριβιζάς, από τα ηχηρά ονόματα του εκδοτικού προγράμματος των «Ελληνικών Γραμμάτων»



Υστερα από 53 χρόνια λειτουργίας, τα «Ελληνικά Γράμματα» διακόπτουν οριστικά στις 15 Σεπτεμβρίου την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως μια προσωπική επιχείρηση με προσανατολισμό στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο.

Ο προσανατολισμός αυτός διατηρήθηκε κι όταν ο εκδοτικός οίκος πέρασε από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου στον γιο του Παύλο, ο οποίος ανέπτυξε την εκδοτική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς: παιδικό βιβλίο, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, non fiction κ.λπ. Ωστόσο, το σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου ήταν το πανεπιστημιακό βιβλίο και το ευρύ πεδίο της Ψυχολογίας.

2.9.10

Κύπρος: Συνεργασία με Ελλαδίτες

Φέρνουν Μαντόνα, Μπιγιονσέ στο «Κράτος Πρίμιουμ»



Αρκετά ψηλά έχουν θέσει τον πήχη οι διευθύνοντες του ξενοδοχείου «Κράτος Πρίμιουμ» στον κατεχόμενο 'Αγιο Επίκτητο, αφού υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει για συναυλίες ηχηρά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως η Μαντόνα, η Μπιγιονσέ, η Σακίρα και η Κριστίνα Αγκιλέρα.
Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο αντιπρόεδρος του δ.σ. του ξενοδοχείου, Μουράτ Μπόζογλου, αφού αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το «Κράτος Πρίμιουμ», γνωστοποίησε ότι το ξενοδοχείο συνεργάζεται και με Ελλαδίτες επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μαρίνα «Πόρτο Κράτος», που πλαισιώνει το ξενοδοχείο, λέγοντας πως για την κατασκευή και τη λειτουργία της μαρίνας συνεργάζονται Ελλαδίτες και Τούρκοι επιχειρηματίες.

Το ΚΘΒΕ στις Φυλακές Διαβατών




Το ΚΘΒΕ στις Φυλακές Διαβατών


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την κοινωνική του πολιτική, σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής κρατουμένων Θεσ/νικης- ΚΕΘΕΑ, παρουσίασε την Τρίτη 31 Αυγούστου στις Φυλακές Διαβατών τη χιουμοριστική παράσταση «Η Ώρα της Κρίσεως», από το μουσικο-θεατρικό σχήμα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας σειράς δράσεων που στόχο τους έχουν την ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη.

Η ΚΡΙΣΗ-μη επιθεώρηση του Κ.Θ.Β.Ε., η οποία σχολιάζει, με όπλο τη σάτιρα, τις συνθήκες ζωής όλων μας στις μέρες της κρίσης, παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών.

Ήταν μια ιδιαίτερα φορτισμένη παράσταση για το κοινό των 150 φυλακισμένων- μελών του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ που παρακολούθησαν το μουσικοθεατρικό θέαμα, αλλά και για τους ηθοποιούς και μουσικούς του Κ.Θ.Β.Ε. που αποτελούν την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι. Η συγκίνηση διαδεχόταν το γέλιο, με το θερμό χειροκρότημα του κοινού να συνοδεύει τα εύστοχα σχόλια της επιθεώρησης.

Παρόντες ήταν ο κ. Θωμάς Τρικούκης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Κ.Θ.Β.Ε, ο κ. Σωτήρης Χατζάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε και ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Κ.Θ.Β.Ε.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπόσχεται ότι ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον και ευχαριστεί τον κ. Δημήτρη Αποστολάκη, Διευθυντή των Φυλακών Διαβατών γιατί χωρίς την καθοριστική συνδρομή του, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη παράσταση.

Ανασκαφές στη Φαϊλάκα των Μακεδόνων


ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ





Μια ελληνίδα αρχαιολόγος στο Κουβέιτ. Αναζητώντας τα ίχνη του Μεγαλέξανδρου η δρ Αγγελική Κοτταρίδη γράφει για την εμπειρία της ως επικεφαλής ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής σε ένα μικρό νησί του Περσικού Κόλπου, τη Φαϊλάκα, με το αρχαίο ελληνικό όνομα Ικαρος, όπου διενεργεί ανασκαφές σε έναν ναό της Ελληνιστικής εποχής αφιερωμένο στην Αρτεμη και σε ένα οχυρό


ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ




«Πριν από το 2007 ο Περσικός Κόλπος ήταν για μένα ο δύσκολος περίπλους του Νέαρχου, ο Σεβάχ ο Θαλασσινός, πετρέλαια, ένας πόλεμος σε τηλεοπτική αναμετάδοση... γεωπολιτικές ισορροπίες στην κόψη του ξυραφιού... Ωσπου ξαφνικά μπήκε στη ζωή μου η Φαϊλάκα, ένα μικρό νησί του Κουβέιτ. Ανάμεσα στο Ιράν, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία, μπροστά στις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη αυτό το νησάκι ελέγχει τη θαλασσινή πύλη της Μεσοποταμίας, τον δρόμο που τώρα οδηγεί στη Βασόρα και στη Βαγδάτη, και άλλοτε έφτανε στη Βαβυλώνα. Είναι ένα ιδανικό παρατηρητήριο, που κρύβει ακόμη στην άμμο του τον απόηχο των γεγονότων που σημάδεψαν αυτή τη μήτρα του πολιτισμού ανάμεσα στους αιώνες.

1.9.10

NASA: Προγραμματισμός αποστολής αστροναυτών σε αστεροειδή




Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) προγραμματίζει την αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδή.

Το πρόγραμμα έχει, ήδη, μπει σε εφαρμογή και η χρηματοδότηση να γίνει από αρκετές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που έδειξαν ενδιαφέρον για το τόλμημα αυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, η προσεδάφιση σε αστεροειδή έχει διπλή σημασία. Θα ήταν χρήσιμη από επιστημονική άποψη αλλά συγχρόνως αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση για τη μελλοντική προετοιμασία επίσκεψης του ανθρώπου στον Άρη.

Η επιστήμονες της ΝΑΣΑ έχουν σχεδιάσει τη μεταφορά των αστροναυτών σε αστεροειδή το 2025, όταν ένας, ικανού μεγέθους θα πλησιάσει αρκετά τη Γη.

Μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι η «Lockheed Martin» η οποία έχει αναπτύξει τον εκτοξευτήρα ‘Orion’, και ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το τόλμημα αυτό.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ΝΑΣΑ θα χρησιμοποιηθούν, μάλλον, διαστημόπλοια τα οποία θα κατασκευάσει η ρωσική, η ιαπωνική και η ευρωπαϊκή τεχνολογία, λόγω της παύσησ των κονδυλίων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Υπηρεσία Διαστημικής και Διαστήματος.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Johns Hopkins, επικεφαλής της «Lockheed Martin Space Program», δήλωσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη σε αστεροειδή, είναι ένα βήμα για τη αποστολή στον Άρη.

« Ο εκτοξευτήρας Orion είναι σχεδιασμένος να πραγματοποιεί αποστολές στο αχανές διάστημα και διαθέτει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τη ΝΑΣΑ, ωστόσο περιορίζεται στην αποστολή μόνον δύο αστροναυτών και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πέρα από ένα εξάμηνο» είπε ο Χόπκινς.

Σημειωτέον ότι πρώην αστροναύτες, πιστεύουν ότι αν η ΝΑΣΑ προγραμματίσει να στείλει επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη, οι προδιαγραφές του ‘Ωρίωνα’ είναι ικανοποιητικές για το σκοπό αυτόν.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Χόπκινς, η επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεδομένου της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας, η αποστολή θα μπορούσε να είναι επιτυχής.

«Η επεξεργασία του υλικού του αστεροειδούς που θα μεταφερθεί στη Γή, θα μας δώσει νέα στοιχεία για τη δημιουργία του σύμπαντος» δήλωσε ο Χόπκινς.



Κόσμος- Γιῶργος Ἐχέδωρος

31.8.10

Βορειοηπειρώτες ΗΠΑ: Η Αλβανία αθετεί υποσχέσεις για τη μειονότητα

Διάβημα Β/Ηπειρωτών ΗΠΑ προς Μπαρόζο:


"Η Αλβανία αθετεί υποσχέσεις για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα"

ΠΣΕΒΑ: Τι πρέπει η Ε.Ε. ν’ απαιτήσει από τους γείτονες

• Την επισήμανση ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων, έκανε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα που εδρεύει στις Ην. Πολιτείες.

Φαγοπότι με ...χελώνες πριν από 10.000 χρόνια

Πριν από 12.000 χρόνια το πρώτο τελετουργικό τσιμπούσι με χελώνες!




Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ίχνη που ανακαλύφθηκαν σε μια προϊστορική ταφική τοποθεσία στο Ισραήλ, δείχνουν ότι τα φαγοπότια και οι γιορτές με συμβολική σημασία προς τιμή κάποιου ανθρώπου ή ενός γεγονότος, όπως ο θάνατος ενός σημαντικού προσώπου, ήσαν κατά πάσα πιθανότητα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των ανθρώπων τουλάχιστον πριν από 12.000 χρόνια, δηλαδή αρκετά προτού εμφανιστεί η γεωργία, περίπου πριν από 10.000 χρόνια.

Θεσσαλονίκη: 6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Η Συνάντηση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Sun Beach Hotel στο Δήμο Θερμαϊκού.

Το κύριο θέμα της 6ης Συνάντησης είναι « Χοροί του Πόντου».

30.8.10

Ηρώδειο: Αχαρνής του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ




«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Μια πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Αθήνα

Πέμπτη 9, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 μμ
Η Πολιτική Κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς.


Η Υπόθεση του έργου

Συναγερμός: Εξαντλείται το αέριο Ήλιο, στη Γη


Αύγουστος 30, 2010



Ένα από τα στοιχεία τα οποία θα εξαντληθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα είναι το αέριο ήλιο (He).

Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση το αέριο αυτό δεν θα υπάρχει στη Γη για περίπου μια γενιά.

Ο συναγερμός δόθηκε από τον νομπελίστα Robert Richardson του Πανεπιστημίου της Ιθάκης, ο οποίος βραβεύτηκε για την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του αερίου αυτού.

Το ήλιο είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο, μη τοξικό και μονομοριακό. Έχει τα χαμηλότερα σημεία βρασμού και τήξης από κάθε άλλο χημικό στοιχείο.

Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο του σύμπαντος μετά το υδρογόνο που είναι σε ποσοστό 76%, ενώ το ήλιο 23%.

Το αέριο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά συστήματα, όπως στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε ψύξη φυτών, σε καταδυτικό εξοπλισμό, ενώ ο στρατός το χρησιμοποιεί για την κατασκευή πυραύλων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλίου στο σύμπαν θεωρείται ότι σχηματίστηκε από την Μεγάλη Έκρηξη, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από την πρόσφατη πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου στα άστρα.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό θεωρείται ότι προέρχεται από τη ραδιενεργό διάσπαση βαρύτερων χημικών στοιχείων σε άστρα και πλανήτες.

Το ήλιο ανακαλύφθηκε στις 18 Αυγούστου του 1868 από τον Πιέρ Ζανσέν (Pierre Janssen) στη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης στο Γκουντούρ της Ινδίας.



Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

29.8.10

Ο Πατριράρχης δέχθηκε τον αρχηγό του ΓΕΣ και τη Διοίκηση του ΠΑΟΚ



φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:

Τόν Ἐντιμ. Ἀντιστράτηγον κ. Φράγκον Φραγκούλην, Ἀρχηγόν τοῦ Γενικοῦ Ἐπιτελείου Στρατοῦ (Γ.Ε.Σ.) τῆς Ἑλλάδος, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Στυλιανοῦ, καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Βασιλείου Τσαρούχα, Λοχαγοῦ-Ὑπασπιστοῦ τοῦ Ἀρχηγοῦ Γ.Ε.Σ., Πολυχρόνη Τερεζάκη, Ἀντισυνταγματάρχου-Στρατιωτικοῦ ἀκολούθου ἐν τῇ ἐν Ἀγκύρᾳ Πρεσβείᾳ τῆς Ἑλλάδος, καί Δημητρίου Στραβέλα, Ἐπιχειρηματίου, ἐκ Θεσσαλονίκης.


Τόν Ἐντιμ. κ. Θεόδωρον Ζαγοράκην, Πρόεδρον τῆς ποδοσφαιρικῆς ὁμάδος ΠΑΟΚ, μετά μελῶν τῆς διοικήσεως αὐτῆς.

Εν Φαναρίω