Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.9.10

ΕΚΕΒΙ: πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους

mikrosanagnostis.gr


Ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους από το ΕΚΕΒΙ

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, ανοίγει επίσημα τις «σελίδες» του και ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (http://www.mikrosanagnostis.gr/), ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης!

ΠΛΑΙΣΙΟ
Η προσβασιμότητα των μικρότερων ηλικιών στον κόσμο του Διαδικτύου είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στην Ελλάδα («Έρευνα χρήσης τεχνολογιών και πληροφόρησης και επικοινωνίας –Παιδιά και Νέες Τεχνολογίες» 2008):


  • Για τους νέους κι εφήβους, το 94,1% των νέων ηλικίας 16-19 ετών και το 88,2% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Για τις πιο μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία – ωστόσο, το ποσοστό γνωριμίας-επαφής-χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι υψηλό, δεδομένης της ύπαρξης ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Η εμφανής απουσία ιστοσελίδων και διαδικτυακών κόμβων που θα καλύπτουν τα ενδιαφέροντα αυτών ηλικιών γύρω από τον κόσμο του βιβλίου, δημιουργεί τεράστιο κενό που έρχεται να καλύψει το ΕΚΕΒΙ με τον Μικρό Αναγνώστη.

ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει-την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί σε γονείς και παιδιά ότι το βιβλίο είναι μόνον διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού. Επίσης, να δείξει ότι το διάβασμα εκτός σχολείου και εργασίας είναι καταρχήν ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Ο Μικρός Αναγνώστης, πέραν της ψυχαγωγικής και επιμορφωτικής του διάστασης για όσα παιδιά έχουν πρόσβαση και άνεση στη χρήση νέων τεχνολογιών από το σπίτι, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δασκάλους ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και για τους γονείς που αποζητούν τρόπους να μυήσουν τα παιδιά τους σε μια πιο μόνιμη, πολύπλευρη και εποικοδομητική σχέση με το βιβλίο εκτός σχολικής αίθουσας.

ΣΤΟΧΟΙ
Οι επιδιώξεις του Μικρού Αναγνώστη είναι :

  • να ενημερώσει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, για όλα όσα συμβαίνουν για και γύρω από το βιβλίο.
    Ερωτήσεις όπως…
    - ποια βιβλία κυκλοφόρησαν τελευταία για την ηλικία μου;

    - εάν μ΄ ενδιαφέρει το θέμα της οικολογίας μπορώ να βρω βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό;

    - που μπορώ να βρω κοντά στο σπίτι μου μια βιβλιοθήκη;

    - εάν είμαι μικρός και δεν ξέρω να διαβάζω μπορώ να ακούσω μια ιστορία στον κόμβο;
    … βρίσκουν τις απαντήσεις τους στον νέο κόμβο.
  • να συστήσει τους δημιουργούς των βιβλίων σε παιδιά και νέους ώστε να εξοικειωθούν με τα πρόσωπα πίσω από τα βιβλία και να γοητευθούν από τη δημιουργική διαδικασία.
    -
    πώς γράφεται ένα βιβλίο;
    - πώς οι λέξεις γίνονται εικόνες;
    - πώς τυπώνεται;

    - πως ψηφιοποιείται;
    Σε αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν κάθε μήνα συγγραφείς και εικονογράφοι που ανοίγουν την πόρτα του γραφείου ή του εργαστηρίου τους στα παιδιά.
  • να δημιουργήσει ένα πλέγμα παιχνιδιών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο και εξοικειώνουν το παιδί με τίτλους, δημιουργούς και ιστορίες δίνοντας έτσι ερεθίσματα για ανάγνωση.
  • να ζυμώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών μέσα από διαγωνισμούς γραφής, εικονογράφησης και συγγραφικά παιχνίδια.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Με ευρύ περιεχόμενο που εμπλουτίζεται και ανανεώνεται κάθε μήνα, ο Μικρός Αναγνώστης περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

Από τις 13 Σεπτεμβρίου συνδεθείτε : http://www.mikrosanagnostis.gr/


Αγιά Σοφιά: "Θα πάω τους Τούρκους στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Αποφασισμένος ο Σπύρου για την Αγιά Σοφιά




11/09/2010


Αποφασισμένος να «καθίσει» την Τουρκία στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμφανίζεται ο ελληνοαμερικανός πολιτικός και επικεφαλής της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» κ.Κρις Σπύρου, εφόσον η Άγκυρα απαντήσει αρνητικά στο αίτημα για επαναλειτουργία του μνημείου ως χριστιανικού ναού.



Ο προσωπικός φίλος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρίας Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει αποφασισμένος να βρεθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μαζί με μέλη της οργάνωσής του, προκειμένου να τελέσουν «την πρώτη ελεύθερη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, 557 χρόνια μετά από την άλωση», όπως λέει.

Ο «Κύλινδρος του Κύρου» επιστρέφει στην Περσία



"Ο πρώτος καταστατικός χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σάχη το 1979 το βρετανικό αρχαιολογικό μουσείο επέτρεψε το επιστροφή στο Ιράν –υπό μορφή δανείου για 4 μήνες- ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά κειμήλια της δυναστείας των Αχαιμενιδών τον επονομαζόμενο «Κύλινδρο του Κύρου».

Οι αρχαίοι Έλληνες «είχαν δει πρώτοι τον κομήτη του Χάλεϊ»

Η τελευταία φορά που κομήτης του Χάλεϊ πέρασε από τη γειτονιά της Γης ήταν το 1986 (Φωτογραφία: NASA )



 Επιστροφή στον ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ
Ουάσινγκτον

Το μυστηριώδες λαμπερό αντικείμενο που εμφανίστηκε πάνω από τον Ελλήσποντο τον 5ο αιώνα π.Χ ήταν πιθανώς ο κομήτης του Χάλεϊ, τον οποίο κανείς άλλος πολιτισμός δεν είχε περιγράψει ως τότε, υπολογίζουν Αμερικανοί αστρονόμοι. Προτείνουν μάλιστα ότι το περιστατικό έπαιξε ρόλο στην πρωτοποριακή θεωρία του Αναξαγόρα για την πτώση ουράνιων σωμάτων στη γη.

Η εμφάνιση του κομήτη φαίνεται ότι συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα με τη μυστηριώδη πτώση ενός μετεωρίτη στη βόρεια Ελλάδα, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Μπράιχαμ Γιανγκ» της Γιούτα.

Όπως γράφουν στο Journal of Cosmology, αρκετές αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι το 467/6 π.Χ ένας μετεωρίτης «σε μέγεθος άμαξας» έπεσε στην περιοχή Αιγός Ποταμοί του Ελλήσποντου. Όπως ανέφερε τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος φυσικός φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο διαστημικός βράχος έγινε αξιοθέατο για τους επισκέπτες της περιοχής για τα επόμενα 500 χρόνια.

Ένα αιώνα μετά την πτώση του μετεωρίτη, ο Αριστοτέλης ανέφερε στο έργο του Μετεωρολογικά ότι ο βράχος έπεσε από τον ουρανό τη διάρκεια της ημέρας, και συνδυάστηκε τόσο με την εμφάνιση διαττόντων αστέρων όσο και με τη διέλευση ενός μεγάλου κομήτη στο δυτικό ουρανό.

Το ίδιο αναφέρουν ακόμα ο Πλίνιος και δύο ακόμα αρχαίες πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα λαμπρό σώμα που παρέμενε ορατό στον ουρανό για 75 ημέρες πριν από την πτώση του μετεωρίτη.

Πράγματι, αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές, ο κομήτης του Χάλεϊ πρέπει να ήταν ορατός από την Ελλάδα για περίπου 88 ημέρες, από τις 4 Ιουνίου έως τις 25 Αυγούστου του 466 π.Χ.

Ο βράχος από τον ουρανό συνδέθηκε αμέσως με το όνομα του προσωκρατικού φιλόσοφου Αναξαγόρα, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχε προβλέψει την πτώση του.

Ωστόσο οι συγγραφείς της νέας μελέτης διαφωνούν με την άποψη ότι ο Αναξαγόρας είχε «προβλέψει» την πτώση του μετεωρίτη, κάτι που θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο.

Οι ερευνητές πιστεύουν αντίθετα αυτό που λέει ο Πλούταρχος: ο ιστορικός του 1ου π.Χ αιώνα διευκρινίζει ο Αναξαγόρας είχε προβλέψει ότι σώματα από τον ουρανό θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν στη Γη αν ξεφύγουν από τη θέση τους.

Ο Αναξαγόρας φέρεται να συμπέρανε το 478 π.Χ ότι τα ουράνια σώματα δεν ήταν φλεγόμενα και πιο ελαφρά από τον αέρα όπως νόμιζαν όλοι, αλλά βαριά, βραχώδη αντικείμενα που παρέμεναν αιωρούμενα λόγω μιας φυγόκεντρου δύναμης. Υπέθεσε μάλιστα ότι τα σώματα αυτά θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη θέση τους και να πέσουν στη Γη αν κάτι διατάρασσε τη φυγόκεντρο δύναμη.

Ο Έλληνας φιλόσοφος είχε δίκιο και πρέπει επιτέλους να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία της Αστρονομίας, προτείνει η ομάδα του Δρ Ντάνιελ Γκράαμ που υπογράφει τη δημοσίευση.

Όμως τι σχέση είχε ο κομήτης του Χάλεϊ με τα πεφταστέρια και τον μετεωρίτη στον Ελλήσποντο;

Οι υπολογισμοί της τροχιάς του κομήτη του Χάλεϊ δείχνουν ότι οι διάττοντες αστέρες θα μπορούσαν να ήταν σωματίδια από την κόμη του, τα οποία ανεφλέγησαν στη γήινη ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τον μετεωρίτη, η πτώση του θα παραμείνει μυστήριο. Μπορεί μόνο να υποθέσει κανείς, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης, ότι ο κομήτης του Χάλεϊ διατάραξε την κίνηση ενός μικρού αστεροειδή και τον έστειλε πάνω στον πλανήτη.

Το σίγουρο είναι ότι η θεωρία του Αναξαγόρα έγινε δεκτή από τους Έλληνες, οι οποίοι πλέον γνώριζαν ότι βράχια από το διάστημα μπορούσαν να πέσουν στα κεφάλια τους.

Η πτώση του μετεωρίτη, πάντως, θεωρήθηκε αργότερα οιωνός για την κρίσιμη ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Αιγός Ποταμών το 405 π.Χ.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή αναφορά για τον κομήτη του Χάλεϊ αποδιδόταν σε Κινέζους αστρονόμους το 240 π.Χ.


news.in.gr/science-technology

10.9.10

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου: Παρουσίαση Βιβλίου με τον ηθοποιό ΗΛΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ


Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αντώνης Σαμαράκης", (Μ. Ασίας 40 & Παπαναστασίου - πίσω απο το Δημαρχείο Κερατσινίου) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λεκάκη "Η Άγνωστη Μικρά Ασία" (κυκλοφορεί σε β΄ έκδοση από τις εκδόσεις "Κάδμος") με ομιλία και προβολή διαφανειών από τον ίδιο τον συγγραφέα.
 Προλογίζουν ο θεατράνθρωπος Αλέκος Χρυσοστομίδης και ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Κίνα: Ο Μετέωρος Ναός


Ο Μετέωρος Ναός, γνωστός και ως Ναός Σουάν Κονγκ, βρίσκεται στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας και απέχει μια ώρα οδικώς από την πόλη Ντατόνγκ. Χτίστηκε πριν από 1400 χρόνια πάνω στις απότομες βουνοπλαγιές. Αντίθετα με πολλούς άλλους ναούς, εδώ λατρεύεται, ταυτόχρονα, στην ίδια αίθουσα ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός και ο Κομφουκιανισμός, καταδεικνύοντας την αρμονία που διαθέτουν μεταξύ τους τα τρια αυτά συστήματα θρησκευτικής και όχι μόνο πίστης. Η ονομασία του ναού προέρχεται από την κινεζική λέξη «σουάν» που στα κινεζικά σημαίνει «μυστήριο» και στον ταοϊσμό σημαίνει «σκοτεινή μάθηση». Η λέξη «κονγκ» σημαίνει «κενότητα» και καταδεικνύει την ουσία του Βουδισμού, σύμφωνα με την οποία «τα πάντα είναι κενότητα».

ΚΘΒΕ: Ακροάσεις για ηθοποιούς




Ακροάσεις για ηθοποιούς

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πρόκειται να πραγματοποιήσει ακρόαση στη Θεσσαλονίκη για τις νέες του παραγωγές. Αναζητεί άνδρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς με ικανότητα στο χορό και το τραγούδι.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν τo Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αίθουσα Δοκιμών της ΕΜΣ, Εθνικής Αμύνης 2. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα αντίγραφο του βιογραφικού τους με φωτογραφία, να φορούν ρούχα πρόβας, να έχουν προετοιμάσει ένα μονόλογο και ένα τραγούδι της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικής (α καπέλα) και αν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Παραγωγής και Περιοδειών του Κ.Θ.Β.Ε., στα τηλέφωνα 2310 266039 και 2310 270398 μέχρι την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

9.9.10

Ισπανία: Βρέθηκαν λείψανα σπάνιου δεινόσαυρου


‘Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, μεσογειακού αρπακτικού, με ασυνήθιστη καμπούρα και φτερά πουλιού στα μπροστινά του άκρα, ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ισπανία.

Οι ισπανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν αυτό το μοναδικό είδος δεινοσαύρου το ονόμασαν Concaveantor corcovatus. Ο σκελετός του βρέθηκε κοντά στην τοποθεσία La Sievra στην ισπανική επαρχία της Cuenca.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ο δεινόσαυρος ήταν περίπου δύο μέτρα, στεκόταν στα δύο πισινά πόδια και είναι ηλικίας 120 έως 150 εκατομμυρίων ετών.

«Αυτό το παρέξενο ζώο, είναι το μοναδικό στο είδος του», δήλωσε ο Φερνάντο Εσκάσο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Ο ισπανός καθηγητής, υποθέτει ότι είναι ο πρόγονος της οικογένειας των «Καρθαροδοντόσαυρων» ή των γιγαντιαίων σαυρών, με τα πολύ αιχμηρά δόντια, που ήταν αρπακτικά, μεγαλόσωμα και βαρύτερα από τους γνωστούς Τιρανόσαυρους.

Ο σκελετός του δεινοσαύρου ήταν ασυνήθιστα διατηρημένος και η άριστη κατάστασή του επιτρέπει ώστε να γίνει αναλυτική μελέτη της δομής του.

«Το περίεργο είναι η καμπούρα που είχε στο μέσο της σπονδυλικής του στήλης, ένα χαρακτηριστικό πρωτόγνωρο για δεινόσαυρους. Κάτι παραπλήσιο σήμερα έχουν μερικοί τύποι αγελάδων» θα πει διευκρινιστικά ο Φερνάντο Εσκάσο.

«Διαγαλακτικός φακός» αποκαλύπτει τα μυστικά του Σύμπαντος

Η σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει την επέκτασή του


Επιστήμονες προβλέπουν ότι θα καταλήξει έρημο και παγωμένο

Μια μυστηριώδης δύναμη, γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια, επιταχύνει την επέκταση του Σύμπαντος, αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τα μυστικά του.
Ωστόσο, οι έρευνες για το μέλλον του Σύμπαντος δεν περιλαμβάνουν και τόσο ευοίωνες προβλέψεις.



Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Έρικ Τζούλο του εργαστηρίου της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η συνεχόμενη επέκτασή του Σύμπαντος θα το καταστήσει παγωμένο, έρημο και νεκρό.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιοποιούν τον τρόπο που το φως από μακρινά αστέρια παραμορφώνεται από μια τεράστια διαγαλακτική συστάδα γνωστή ως Άμπελ 1689.

Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η μοίρα του Σύμπαντος είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται έως ότου καταλήξει νεκρό και έρημο.

Παρότι αόρατη, η σκοτεινή ενέργεια καλύπτει περίπου το 75% του Σύμπαντος.

Ο λόγος που οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξή της είναι η συνεχόμενη επέκταση του Σύμπαντος.

Η συστάδα Άμπελ 1689

Η ανακάλυψη της συστάδας Άμπελ 1689 έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται την επέκταση του Σύμπαντος.

Και τούτο διότι, εξαιτίας της γιγάντιας μάζας της, η συστάδα λειτουργεί ως ένας "κοσμικός μεγενθυτικός φακός".

Το φως διαχέεται γύρω από τη συστάδα δίνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με το μέλλον του Σύμπαντος.


Οι τρεις παράγοντες


Ο τρόπος διάχυσης του φωτός γύρω από τη συστάδα Άμπελ 1689 εξαρτάται από τρεις παράγοντες.

Συγκεκριμένα, εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου που εκπέμπει το φως, από τη μάζα της συστάδας καθώς και από τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας.
Οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίσουν τους πρώτους δύο παράγοντες.

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, κατάφεραν να υπολογίσουν και τον τρίτο παράγοντα.

Το απόλυτο μηδέν

Η αξιολόγηση της διανομής της σκοτεινής ενέργειας επιτρέπει στους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να επεκτείνεται επ' αόριστον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τελικά θα καταλήξει έρημο και χωρίς ίχνος ζωής με τη θερμοκρασία του να φτάνει στο "απόλυτο μηδέν".

Ο καθηγητής του Γιέιλ, Π. Ναταρατζάν, κορυφαίος κοσμολόγος, τονίζει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν "με ακρίβεια τη μοίρα του Σύμπαντος".

enet.gr