Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.10.10

"Επέλαση" του Μεγαλέξανδρου



Σ΄εναν χρόνο από τώρα, ένα απο τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, το μουσείο του Λούβρου, θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί 668 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού απο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας.



Η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγ. Αλεξάνδρου» θα παρουσιαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα, απο τον ερχόμενο Οκτώβριο 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.

Φιλόδοξα ρωσικά σχέδια για διαστημικό ‘ξενώνα’ …


Οκτώβριος 2, 2010



Η ρωσική εταιρεία ‘Ορμπιταλ Τεχνόλοτζις’ -„Орбитал технолоџис“, ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της, να δημιουργήσει διαστημικό ξενοδοχείο για πλούσιους τουρίστες, ανακοίνωσε ο οργανισμός Rihanna Novosti.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, το ξενοδοχείο θα προσφέρει τέσσερα δωμάτια με άνετους εσωτερικούς χώρους, ενώ από τα παράθυρα οι ταξιδευτές του διαστήματος, θα μπορούν να βλέπουν τη Γη.

Ο ‘Ξενώνας’ του διαστήματος θα μπει σε τροχιά το 2016.

Η εταιρεία αυτή, για τη μεταφορά των επισκεπτών του διαστήματος θα χρησιμοποιεί για τη μεταφορά τους, τα διαστημόπλοια ‘Soyuz’ τα οποία θα εκτοξεύονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Μπαϊκονούρ.

«Προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός άνετου χώρου μέσα στον ‘διαστημικό ξενώνα’ που θα είναι διαφορετικός από τους συνηθισμένους χώρους των αστροναυτών» δήλωσε ο Σεργκέι Κοστένκο, επικεφαλής της εταιρίας ‘Orbital Technologies’, πρόσθεσε μάλιστα ότι τον ξενώνα θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες που στοχεύουν σε έρευνα του διαστήματος, για τη μεταφορά σε αυτό τους επιστήμονές τους.

Ο ‘διαστημικός ξενώνας’ κατ’ αρχήν σχεδιάζεται με ένα μέγεθος 706 κυβικών μέτρων, θα περιλαμβάνει τέσσερα δωμάτια τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως επτά άτομα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, τα φαγητά τα οποία θα προσφέρονται, θα είναι ανωτάτου επιπέδου από εξειδικευμένο ‘σεφ’ που θα συνδυάζει τις απαιτήσεις των επισκεπτών με τις γευστικές συνήθειες της χώρας από την οποία προέρχονται.

Το πρόγραμμα, ήδη, έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από ρώσους και αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι αναγνώρισαν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και υποσχέθηκαν δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Ρωσία θα διαθέσει τόσα μεγάλα κεφάλαια για ένα αμφίβολης σημασίας έργο;» εξέφρασε δημόσια την απορία του, ο Τζιμ Όμπεργκ, σύμβουλος στο χώρο βάσης του ‘Χιούστον’ στις ΗΠΑ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Προηγήθηκε η Ισπανία το 2009, που ανακοίνωσε την κατασκευή του”Galastic”, ενός ταξιδιωτικού θέρετρου που θα μπορούσε να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, από το 2012, και οι αμερικανοί από το 2007 είχαν ξεκινήσει με επιτυχία το ‘Genesis 2’ ένα διαστημικό σκάφος με μίνι εγκαταστάσεις επισκεπτών.

Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Η Κίνα εκτόξευσε το δεύτερο διαστημικό σκάφος της προς τη Σελήνη

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα (χθες) το δεύτερο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της, με την ονομασία Chang' e-2, κατά τους εορτασμούς για τα 62 χρόνια από την ίδρυσή της. Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για έξι μήνες.
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε στις 14:00 ώρα Ελλάδας από τη διαστημική βάση Σισάνγκ στην επαρχία Σετσουάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.


Θα συλλέξει δεδομένα που αφορούν στις προσσεληνώσεις, υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ θα δοκιμάσει νέες τεχνολογίες.

Τις εικόνες της εκτόξευσης μετέδωσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πολλοί τουρίστες συνέρρευσαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση από απόσταση 4 χλμ.

Η αποστολή αυτή είναι στάδιο του διαστημικού προγράμματος της Κίνας με στόχο την αποστολή επανδρωμένων σκαφών στη Σελήνη μέχρι το 2020. Μέχρι το 2013 αναμένεται να στείλει ένα ρομπότ στη Σελήνη. Το πρώτο διαστημικό σκάφος της Κίνας Chang' e-1 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τον Οκτώβριο του 2007.

Τα διαστημικά σκάφη Chang' e πήραν την ονομασία τους από μια κινεζική θεότητα που πέταξε στο φεγγάρι

enet.gr

1.10.10

Και άλλος Αυστραλός θα συμβουλεύει την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε άλλο έναν Αυστραλό για να την συμβουλεύσει για τις αλλαγές που θα κάνει στα ελληνικά πανεπιστήμια.


Πρόκειται για τον δεύτερο Αυστραλό τεχνοκράτη που επιλέγει η κυβέρνηση Παπανδρέου για να την συμβουλέψει.

Και αν ληφθεί υπόψη ότι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, προέρχεται από την Αυστραλία, τότε η «αυστραλιανή επιρροή» δεν είναι τελείως ασήμαντη.

Συγκεκριμένα, τη σύνθεση της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αποτελείται από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας. Θα είναι άμισθη.

30.9.10

Η Τουρκία καθυστερεί αρχαιολογικό πρόγραμμα λόγω «απρεπούς» μνημείου




Διπλωματικό επεισόδιο ίσως δημιουργήσει η διστακτικότητα της Τουρκίας να χορηγήσει βίζα σε Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες που σχεδιάζουν επιφανειακή έρευνα και χαρτογράφηση της χερσονήσου της Καλλίπολης με τα διάφορα πεδία μάχης της.

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης

Σεπτέμβριος 30, 2010
Μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και όπως υποστηρίζει υπάρχει πιθανότητα ζωής σε αυτόν, ανακοίνωσε χθες, αργά το βράδυ, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.


Οι επιστήμονες οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην αναζήτηση νέων πλανητών, ανακάλυψαν τον πλανήτη αυτόν, που είναι σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με τη Γη, αλλά βαρύτερος τουλάχιστον τρεις φορές από αυτήν.

Το σημαντικό είναι η ιδιομορφία που παρουσιάζει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν εκληφθεί, και θα μπορούσε να έχει νερό στην επιφάνειά του.

«Είναι γεγονός ότι καταφέραμε να ανακαλύψουμε σχετικά γρήγορα έναν στενό συγγενή του ηλιακού συστήματός μας, αυτό μαρτυρά ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι έξω από το πλανητικό μας σύστημα», είπε ο καθηγητής Στίβεν Βογκτ.

Αν τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν επιβεβαιωθούν και από άλλους αστρονόμους, τότε θα είναι ο μοναδικός πλανήτης, από όσους έχουν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί, που θα είναι παρόμοιος με τη Γη.

Η ανακάλυψη θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν αποκαλυφθούν ότι βασικά συστατικά του πλανήτη έχουν συγγένεια με αυτά της Γης.

29.9.10

Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας


Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ´ αυτήν δεν υπάρχουν όρια σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

29 Sep 2010

Η παλαιότερη γλώσσα στον κόσμο είναι η Ελληνική με 5.000.000 λέξεις!
 Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες).

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ´ αυτήν δεν υπάρχουν όρια (Μπιλ Γκέιτς ).

Η Ελληνική και η Κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Ηρωες της Αρχαίας Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Περισσότερα από 90 έργα από τον 6ο ως τον 1ο π.Χ. αιώνα συνθέτουν την έκθεση


Η ανθρώπινη ανάγκη για την ύπαρξη ηρώων ως προτύπων είναι διαχρονική. Οι τέχνες αποτυπώνουν τις διαφορές ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους. Πώς καταγράφηκε αυτή η ανάγκη σε γλυπτά και αγγεία στην αρχαία Ελλάδα; Την απάντηση δίνει η έκθεση «Ηρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα», που θα φιλοξενηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 5 Οκτωβρίου και 3 Ιανουαρίου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Hellenic Electronic Center (HEC)
P.O.Box 409, Milton, MA 02186 –USA
Τ.Θ. 33, T.K. 20003, Ελλάς
Αθήνα, 29η Σεπτεμβρίου 2010
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Από
Το Hellenic Academic FORUM
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,

Το
Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

28.9.10

Σε 'επιφυλακή' οι αστρονόμοι...

Οι αστρονόμοι έχουν χαρακτηρίσει ως ‘δυνητικά επικίνδυνο’ έναν αστεροειδή που σε λιγότερο από έναν μήνα θα περάσει κοντά από τη Γη.


Ο αστεροειδής που πήρε την ονομασία “2010 ST3” θα περάσει 6,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.

Χαρακτηρίζεται ως το πρώτο «δυνητικά επικίνδυνο ουράνιο αντικείμενο» το οποίο έχει καταγραφεί με το νέο ανιχνευτικό τηλεσκόπιο για εντοπισμό επικίνδυνων αστεροειδών.

Οι αστρονόμοι είναι απαισιόδοξοι ως προς το μέλλον, για το οποίο, προβλέπουν σύγκρουση του αστεροειδούς αυτού με τη Γη.

Αλλά και να μην γίνει σύγκρουση, η διέλευσή του από κοντινότερη απόσταση θα προκαλέσει ‘περιφερειακή αναταραχή’ με απροσδόκητες επιπτώσεις στο πλανητικό και γήινο περιβάλλον.

Η Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς- 1430

Η Θεσσαλονίκη στον Βυζαντινό μεσαίωνα υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας και ένα σπουδαίο πολιτιστικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο.Στα χρόνια της παρακμής της αυτοκρατορίας η Θεσσαλονίκη εκτέθηκε στις επιδρομές Σλαβικών φύλων και πειρατών, ενώ τελικά κατακτήθηκε από τους Φράγκους Σταυροφόρους μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Η κατοχή αυτή υπήρξε προσωρινή, η πόλη ανακτήθηκε από τον δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό το 1224 μ. Χ. αργότερα πέρασε στην κατοχή του Ιωάννη Βατάτζη Αυτοκράτορα της Νίκαιας και τελικώς το 1261 προσαρτήθηκε στο νέο βυζαντινό κράτος που αναδύθηκε από τις στάχτες του. Η τύχη της Θεσσαλονίκης στα επόμενα χρόνια γνώριζε συνεχείς εναλλαγές και μεταπτώσεις καθώς στην κατοχή της εναλλάσσονταν Βυζαντινοί, Οθωμανοί και Βενετοί.

27.9.10

ΚΘΒΕ: Μπαταρισμένοι


ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι
“Η ώρα της κρίσεως” - Μία ΚΡΙΣΗ-μη επιθεώρηση

Από Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

Πειραματική Σκηνή
Μονή Λαζαριστών, στις 9.00 μ.μ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την ΚΡΙΣΗ-μη επιθεώρηση με τίτλο, «Η ώρα της κρίσεως», ένα μουσικο-θεατρικό θέαμα που παρουσιάστηκε με επιτυχία το καλοκαίρι από την ομάδα νέων του ΚΘΒΕ, ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών.

Έξι απόστρατοι της U.S.Air Force για ΑΤΙΑ



Σε συνέντευξη Τύπου, έξι αμερικανοί απόστρατοι της πολεμικής αεροπορίας κατέθεσαν, τις εμπειρίες τους για τις επαφές που είχαν με Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) στη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας τους.

Μετρήθηκαν συνολικά 120 περιπτώσεις, που χρονολογούνται  από τη δεκαετία του '60 ως το 2003. Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις, όπου ιπτάμενοι δίσκοι παρέμεναν σε μικρή απόσταση πάνω από το αεροσκάφος, που πιλοτάριζαν, ενώ το σύστημα των πυρηνικών πυραύλων που διέθεταν έμπαινε ανεξήγητα εκτός λειτουργίας. Οι περισσότερες φορές που αναφέρθηκαν ήταν πάνω από την θάλασσα της Καραϊβικής.

Η συνέντευξη δόθηκε στο κανάλι ‘Fox News’ και ενώ είχαν την πρόθεση να μιλήσουν πριν από χρόνια για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους το απαγόρευε.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση που αναφέρθηκε ήταν όταν ένας τεράστιος ιπτάμενος δίσκος, όπως ανέφερε ο τότε λοχαγός Ρόμπερτ Σάλας, που υπηρετούσε από το 1967 στη Μοντάνα, προσγειώθηκε δίπλα του και τον περιεργαζότανε επί ώρα, ενώ είχαν μπλοκάρει όλα τα συστήματα του αεροσκάφους αλλά και του αεροδρομίου.

Το περιστατικό καταγράφηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες αλλά ουδέποτε βγήκε στη δημοσιότητα.

Πολλά επίσης έγγραφα που χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά περιέχουν ανάλογες αναφορές από άλλους πιλότους της  αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ξανασχεδίασε την ελληνική αλφάβητο


Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Τι είναι τα γράμματα; Το μαύρο που κόβει το άσπρο. Πώς το κόβει το άσπρο; Η απάντηση δίνει το σχέδιο του γράμματος...». Μόνο απλοϊκές δεν είναι οι περιγραφές του ζωγράφου και χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη. Αφιέρωσε περίπου 30 χρόνια για να σχεδιάσει εκ νέου τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.
Με το χέρι σχεδιάζει ο Τάκης Κατσουλίδης τα γράμματα. «Το κομπιούτερ είναι ένα εργαλείο. Δεν σχεδιάζει γράμματα. Ούτε εφευρίσκει λύσεις ούτε τα καλυτερεύει», τονίζει 

26.9.10

Pan macedonian: Who gave you the Right to Negotiate MY NAME?

With the hope that this ad reaches every corner of the world; especially the Greek Prime Minister, George Papandreou (please e-mail at gpapandreou@parliament.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) as well as the Greek Ministry of Foreign Affairs. (please e-mail at  http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/MailForm.aspx?UICulture=el-GR )