Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.11.10

Ο Πήλινος Στρατός έχει ρίζες στην Αρχαία Αλικαρνασσό






Το σχέδιο για τη δημιουργία του μαυσωλείου ήταν εμπνευσμένο από την Αρχαία Αλικαρνασσό στη Μικρά Ασία. Οι εργάτες προέρχονταν από την κεντρική ή τη δυτική Ασία και οι ακροβάτες από τη Βιρμανία.

3.11.10

Υπερσύγχρονη τεχνολογία εντόπισε µεταβυζαντινό ναυάγιο στην Αλόννησο

Με τη βοήθεια υπερσύγχρονου υποβρύχιου οχήματος, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως, εντοπίστηκε ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων.



Από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole, πραγματοποίησαν υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων.

Ηλιος, το μεγάλο... πορτοκάλι


Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ O ερασιτέχνης αστροφωτογράφος Αλαν Φρίντμαν που ζει στη Νέα Υόρκη κατάφερε χρησιμοποιώντας το μικρό τηλεσκόπιό του να τραβήξει μια σειρά από εικόνες του Ηλίου οι οποίες τον εμφανίζουν έτσι όπως δεν τον έχουμε δει ξανά μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό φίλτρο που ονομάζεται «φίλτρο υδρογόνου», ο Φρίντμαν κατάφερε να φωτογραφίσει τη χρωμόσφαιρα που είναι το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας του Ηλιου.
Οι εικόνες αποτυπώνουν το μητρικό μας άστρο με τρόπο τέτοιο που να μοιάζει με ένα γιγαντιαίο πορτοκάλι...
Ενα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της χρωμόσφαιρας είναι οι προεξοχές που διακρίνονται και στη φωτογραφία, οι οποίες είναι ποσότητες ύλης που εκτινάσσονται από την επιφάνεια προς το Διάστημα και ακολουθώντας τις δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου επιστρέφουν στην επιφάνεια σχηματίζοντας βρόχους.
Ορισμένες όμως φορές η ύλη ξεφεύγει και απομακρύνεται από τον Ηλιο δημιουργώντας πύρινες γλώσσες, οι οποίες εκτείνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στο Διάστημα δημιουργώντας το φαινόμενο που ονομάζουμε «ηλιακές καταιγίδες».
 Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τα τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα της Γης.

Το Βήμα

Ινδία: Ο Χάρι Πότερ εξαφάνισε τις …κουκουβάγιες

Νοέμβριος 3, 2010
Μια περίεργη είδηση μας έρχεται από την Ινδία.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Ramesh Gyro, κατηγόρησε τους νεαρούς θαυμαστές του Χάρι Πότερ ότι αυτοί ευθύνονται για την εξαφάνιση της άγριας κουκουβάγιας στη χώρα.

«Τα παιδιά προσπαθούν να περπατήσουν στα βήματα του Χάρι Πότερ και τρέχουν στη κυνήγι της άγριας κουκουβάγιας», είπε ο ινδός υπουργός.

Οι ταινίες και τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ινδία και οι θαυμαστές του προσπαθούν να τον μιμηθούν, αφού ο μικρός ήρωας της σειράς, έχει ως σύντροφο και ως ταχυδρόμο μια άγρια κουκουβάγια.

«Παρακολουθώντας τη διάδοση των βιβλίων του Χάρι Πότερ, βλέπει κανείς τη μεγάλη γοητεία που ασκεί ο ήρωας τους στη μεσαία τάξη της Ινδίας», δήλωσε ο Ramesh, στο BBC.

Οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία τους και αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερες κουκουβάγιες συλλαμβάνονται ή σκοτώνονται προκειμένου να πωληθούν, για να χρησιμοποιηθούν σε τελετουργίες της μαύρης μαγείας.

Κύπρος: 4,6 εκ. Ευρώ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εικονογράφημα σαρκοφάγου 2.500 ετών που βρέθηκε στην περιοχή της Πάφου το 2006
Έρευνα-μαμούθ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που εξασφάλισε ποτέ η Κύπρος αφορά ερευνητικό έργο στον τομέα της Αρχαιολογίας και της Αρχαιομετρίας, και είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που εξασφάλισε ποτέ η χώρα από την ΕΕ.

Το πρόγραμμα θα συντονίζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2010 από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

2.11.10

Κρατήρας διαμέτρου 30 μέτρων στη Γερμανία

ΓΛΥΤΩΣΑΝ «ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ» ΤΑ ΓΥΡΩ ΣΠΙΤΙΑ


Ένα αυτοκίνητο και μία πόρτα γκαράζ «κατάπιε» κρατήρας που εμφανίστηκε σε δρόμο του γερμανικού Σμάλκαλντεν, σταματώντας όμως σχεδόν στην πόρτα των γύρω σπιτιών.

Ο κρατήρας, διαμέτρου τριάντα μέτρων και βάθους είκοσι μέτρων, σχηματίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν το χώμα υποχώρησε για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

Ο κυκλικός κρατήρας σχηματίστηκε στο γερμανικό Σμάλκαλντεν και φτάνοντας σχεδόν ακριβώς στις πόρτες των γύρω σπιτιών.

Oι κάτοικοι ανέφεραν ότι γύρω στις 3 το πρωί άκουσαν «περίεργους θορύβους» και κοιτάζοντας στο δρόμο είδαν έκπληκτοι τον τεράστιο κρατήρα.

Οι γερμανικές Αρχές εκκένωσαν τα έξι κοντινά σπίτια και η τοπική διοίκηση έθεσε ως «ύψιστη προτεραιότητά» της την αποκατάσταση του δρόμου, σχεδιάζοντας να γεμίζει τον κρατήρα με αμμοχάλικο.

Στα ίχνη της αρχαίας Κασθαναίας στο Πήλιο




Η αρχαία Κασθαναία αποκαλύπτεται. Η απόκρημνη πλαγιά, στα ανοιχτά του Κεραμιδίου στο Πήλιο, κρύβει τα ερείπια μιας πόλης, στην παραλία της οποίας σκόρπισαν τα συντρίμμια του περσικού στόλου μετά την ήττα του Ξέρξη το 480 π.Χ., όπως λέει ο Ηρόδοτος. Στην ανατολική πλευρά του βουνού των Κενταύρων είναι ορατά τα ερείπια από τα τείχη μιας πόλης, που εκτιμάται ότι είναι η αρχαία Κασθαναία.

Μήνυμα από το κομμουνιστικό παρελθόν


Μισός αιώνας χρειάστηκε προκειμένου οι κάτοικοι της πόλης Γιαροσλάβλ (Yaroslavl), στη Ρωσία, να ανακαλύψουν τι σκέφτονταν οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί δεκαετίες πριν απ' αυτούς.

Το 1960, οι κάτοικοι του Γιαροσλάβλ έγραψαν μια επιστολή προς τους μελλοντικούς κατοίκους της ρωσικής αυτής πόλης, την "έκλεισαν" σε μια κάψουλα και ζήτησαν να ανοιχτεί το 2010 και, μάλιστα, ανήμερα της επετείου των 1.000 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

31.10.10

Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ.- 230 π.Χ.)


Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ.- περίπου 230 π.Χ.)ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός, που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος . Οι ιδέες του περί Αστρονομίας δεν είχαν γίνει αρχικά αποδεκτές και θεωρήθηκαν κατώτερες από εκείνες του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου, έως ότου αναγεννήθηκαν επιτυχώς και αναπτύχθηκαν από τον Κοπέρνικο περίπου 2000 χρόνια μετά.