Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.11.10

Ομογενής διαθέτει 1,2 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου

Το εντυπωσιακό ποσό του ενός εκατομμυρίου, διακοσίων χιλιάδων αυστραλιανών δολαρίων, θα διαθέσει ένας Έλληνας του Σίδνεϊ, για τη δημιουργία Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη μεγαλύτερη αυστραλιανή πόλη.


Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο 70χρονος Αντώνης Μουστάκας, ο οποίος κάνει την προσφορά αυτή, δεν είναι από τους πιο πλούσιους ομογενείς και "ούτε καν εκατομμυριούχος", όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Είμαι ένας πονεμένος άνθρωπος. Έχασα τη γυναίκα μου, Μαρία και τον γιο μου Σαμ και κάνω την προσφορά αυτή στη μνήμη τους", ήταν τα λόγια του Αντώνη Μουστάκα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το κίνητρο της μεγάλης του προσφοράς

ΚΟΣΜΟΝΑΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΓΑΙΑΣ!



Carl Sagan:

Ποια θα ήταν η εξέλιξη της ανθρωπότητας αν είχαν επικρατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες Ίωνες επιστήμονες και φιλόσοφοι?


Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Carl Sagan στο παρακάτω video, σχετικά με την εξέλιξη που θα είχε τεχνολογικά η ανθρωπότητα αν το Φως της Ιωνίας είχε επιβιώσει. Το απόσπασμα είναι από την σειρά επιστημονικού ντοκιμαντέρ Cosmos (1980) η οποία άφησε εποχή και κέρδισε πολλά βραβεία.



Αυτό που πέτυχε ο Carl Sagan ήταν να εκλαϊκεύσει την επιστήμη ώστε πολύ δύσκολες επιστημονικές έννοιες και θεωρίες να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό.



Επειδή σε πολλά «Ελληνικά» πανεπιστήμια «Έλληνες» πανεπιστημιακοί ( βλέπε ΑΣΣΟΕ & ΣΙΑ) με απίστευτο μένος και επιμονή προσπαθούν να υποβαθμίσουν ή και να εκμηδενίσουν την αξία και την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα συνίσταται η επίδειξη του παρακάτω video.







Aπό το φιλικό newdimensioncosmos



ΠΗΓΗ:  ΒΙΣΑΛΤΗΣ

ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Από το Blog: Έγερσις

Σε αυτούς που ανακάλυψαν τώρα τον Άγιο Παντελεήμονα εξ αιτίας των ποσοστών της ''Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα'' και σε αυτούς που θυμόντουσαν τους κατοίκους μόνο όταν γίνονταν επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και λαθρομεταναστών με τη συνεργασία αναρχικών τους αφιερώνουμε το παρακάτω.

Πολλοί αναρωτιούνται πως έφτασαν στο σημείο οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής και των γύρω γκετοποιημένων περιοχών να δώσουν τόσο υψηλά ποσοστά στη ''Χρυσή Αυγή'', πως έφτασαν στο σημείο να γίνουν σημείο αναφοράς και Αντίστασης όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκοσμίως. Βεβαίως οι απανταχού λαθρομεταναστολάγνοι θεωρούν τους κατοίκους φασίστες, ρατσιστές και τα συναφή. Ακόμα και πολλοί που συμπαραστέκονται τώρα στους κατοίκους δεν γνωρίζουν πως ξεκίνησε αυτή η αντίδραση και είναι απολύτως λογικό.

Σήμερα λοιπόν σας ενημερώνουμε πως έκλεισαν επίσημα θα λέγαμε δύο χρόνια Αντίστασης και Αγώνα στον Άγιο Παντελεήμονα. (ανεπίσημα είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2008)

Γυρίζουμε το χρόνο δύο χρόνια πίσω στις 12 Νοεμβρίου 2008 και διαβάζουμε από το παλιό egersis που είχε την τιμή να δημοσιεύσει πρώτο την παρακάτω επιστολή. (αφού κανένα καθεστωτικό μέσο δεν έδωσε τότε σημασία).

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

-από το Blog  UDemand

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές κάνουν σήμερα λάθος να πιστεύουν ότι ο ΓΑΠ εξεβίασε τον ελληνικό λαό με εκλογές για να κερδίσει κάποιες περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συνεχίσει να κυβερνά. Ο ΓΑΠ είναι πολύ πιο έξυπνος και δολοπλόκος απ' όσο συνήθως τον νομίζουν.

Θέλει να απεγκλωβισθεί το γρηγορότερο -μέχρι τον Απρίλιο, Μάιο- με οικουμενική ή με εκλογές ή και με τα δύο γιατί γνωρίζει σε ποιες αποφάσεις θα τον ωθήσουν...

Οι μυστηριώδεις φυσαλίδες του Γαλαξία


Η έκτασή τους καταλαμβάνει τον μισό ουρανό και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-γ ίση με 100.000 εκρήξεις υπερκαινοφανών.
Αίνιγμα η φύση και η προέλευσή τους
 
Τεράστιες "φυσαλίδες"-μυστήριο, που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-γ, κατάφεραν να εντοπίσουν, δίπλα ακριβώς στο κέντρο του Γαλαξία μας, Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι δύο αυτές φυσαλίδες παραγωγής ενέργειας ίση με την ενέργεια 100.000 υπερκαινοφανών εκρήξεων (super nova) καταλαμβάνουν μια έκταση συνολικά 50.000 ετών φωτός (25.000 έτη φωτός βόρεια του κέντρου του Γαλαξία η μία και 25.000 έτη φωτός νότια αυτού η άλλη), έκταση που ισούται με το μισό του ουρανού που βλέπουμε από τη Γη, και η φύση τους, δηλαδή από τι αποτελούνται και πώς έχουν δημιουργηθεί, παραμένει ακόμα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες!


Μια εικασία για το πώς δημιουργήθηκαν, που είναι και η επικρατούσα, είναι ότι δημιουργήθηκαν με κάποιον τρόπο από την πελώρια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία, ενώ μια δεύτερη σχετίζει την ύπαρξη αυτών των "ενεργειακών φυσαλίδων" με έντονη δημιουργία και θανάτου αστεριών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την καρδιά του Γαλαξία κατά το παρελθόν.

NASA

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.

Η ομάδα του Νταγκ Φινκμπάινερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας και ο πρώτος που εντόπισε τις φυσαλίδες αυτές, έκανε την παρατήρηση αυτή, καταγράφοντας τη λάμψη των δύο τεράστιων αυτών περιοχών πάνω και κάτω από τον γαλαξιακό δίσκο στη ζώνη της ακτινοβολίας-γ του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυσαλίδες ενέργειας στον ουρανό της Γης εκτείνονται από τον αστερισμό της Παρθένου μέχρι τον αστερισμό του Γερανού και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA:

"Οι φυσαλίδες φαίνεται καλά ότι έχουν ορισμένες άκρες. Το σχήμα και οι εκπομπές των δομών αυτών υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης και ταχείας απελευθέρωσης ενέργειας, η πηγή της οποίας όμως παραμένει μυστήριο".

Σύμφωνα με τον Νταγκ Φινκμπάινερ, οι φυσαλίδες αυτές σίγουρα δεν είναι από σκοτεινή ύλη, αφού το σχήμα τους είναι καθορισμένο σαφώς.

Οπως μάλιστα δήλωσε: "Η σκοτεινή ύλη είναι εκεί δισεκατομμύρια χρόνια, εάν κάτι επεκτείνεται επί δισεκατομμύρια χρόνια, δεν μπορείς να περιμένεις από αυτό να έχει συγκεκριμένες άκρες". Χαρακτηρίζοντας τις φυσαλίδες, ο Φινκμπάινερ δήλωσε με στόμφο: "Είναι μεγάλες και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τη φύση ή την προέλευσή τους".

Προβληματισμός

Την αδυναμία κατανόησης της φύσης τους τόνισε και ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, ο Ντέβιντ Σπέργκελ του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον, ο οποίος δήλωσε:

"Οποια και αν είναι η πηγή της ενέργειας των φυσαλίδων, σίγουρα συνδέεται με βαθιά ερωτήματα της Αστροφυσικής".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

stasinopoulos@pegasus.gr

11.11.10

Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου προς Ευάγγελο Κωφό: Δημιουργείτε σύγχυση και προωθείτε ιστορικές ανακρίβειες…




Νοέμβριος 11, 2010.



Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρέμβαση-κριτική και θέση, των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, στις απόψεις και κυρίως στις θέσεις του συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Ευάγγελου Κωφού, για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

Το παραθέτουμε:



Αγαπητοί Εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού,



Σας παρακαλούμε διαβάσετε την απάντηση των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου στα επιχειρήματα της εισηγήσεως του κ. Ευάγγελου Κωφού με τίτλο "Προοπτικές για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας - Παρουσίαση από τον Δρ Ε. Κωφό στο σεμινάριο Rose-Routh στα Σκόπια στις 20 Οκτωβρίου του 2010," κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ:

http://modern-macedonian-history.blogspot.com/2010/10/prospects-for-resolving-name-issue.html

Ακολουθεί η απάντησή μας στα Ελληνικά, ενώ συνημμένη είναι η μετάφρασή της στα Αγγλικά.



Με έκτίμηση,



Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου

Contact info:
Email: ninagatz@comcast.net
Τel: 603-742-0466
Fax: 603- 617-2977

Κριτική συνεπειών

Ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα των παροτρύνσεων του ειδικού συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Ε. Κωφού για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων



Νοέμβριος 2010



Αγαπητέ Δρ. Κωφέ,



Με αφορμή την εισήγησή σας στο σεμινάριο Rose-Routh στα Σκόπια στις 20 Οκτωβρίου του 2010 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ λόγω της περιπλοκής της Ελλάδας με τη βόρεια γείτονά της, και τις πρόσφατες ειδήσεις προερχόμενες από τα Σκόπια αναφερόμενες σε σας, εμείς οι αντιπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, επιθυμούμε να υποβάλλουμε τις παρατηρήσεις μας. Θεωρούμε ότι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, ως προπύργιο του Ελληνισμού της Μακεδονίας, θα πρέπει να είναι μια σημαντική φωνή και αναπόσπαστο στοιχείο των ακαδημαϊκών, πολιτικών και ιστορικών συζητήσεων στο θέμα του ονόματος της γείτονος. Είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων των Μακεδόνων στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Είμαστε διαχρονικοί, και ανεξάρτητοι από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Βιβλίο: Βραβείο Αναγνωστών 2010




Βραβείο Αναγνωστών 2010

Η ψηφοφορία αρχίζει...

Για έκτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν
το αγαπημένο τους μυθιστόρημα.
Είστε βιβλιόφιλος;
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για το μυθιστόρημα της χρονιάς.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ξεκινά από σήμερα τη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του αγαπημένου ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς.

Η «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 280 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η εξής (με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα):

Ποιος θυμάται τον Αλφόνς
του Κώστα Ακρίβου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)


Η Εβραία νύφη
του Νίκου Δαββέτα,
Εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)


Ένα πεινασμένο στόμα
της Λένας Διβάνη,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)


Το μοναστήρι
του Πάνου Καρνέζη,
Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη
(στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)


Ανίσχυρος άγγελος
του Μάνου Κοντολέων,
Εκδόσεις Πατάκη
(στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)


Η ξυπόλυτη των Αθηνών
της Φιλομήλας Λαπατά,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)


Αχμές, ο γιος του Φεγγαριού
του Τεύκρου Μιχαηλίδη,
Εκδόσεις Πόλις
(στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)


Απόψε δεν έχουμε φίλους
της Σοφίας Νικολαΐδου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)


Η εκδίκηση της Σιλάνας
του Γιάννη Ξανθούλη,
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
(στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)


Οι κόρες της λησμονιάς
του Θοδωρή Παπαθεοδώρου,
Εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)


Όπως ήθελα να ζήσω
της Ελένης Πριοβόλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)


Το μαύρο μάμπα
του Νίκου Σακελλαρόπουλου,
Εκδόσεις Βεργίνα
(στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)


Το χάρισμα της Βέρθας
της Φωτεινής Τσαλίκογλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)


Η θλίψη της Λέαινας
του Βασίλη Τσιρώνη,
Εκδόσεις ΑλΔΕ
(στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)


Πατρίδα από βαμβάκι
της Ελενας Χουζούρη,
Εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να επιλέξει, από σήμερα 10 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, το αγαπημένο βιβλίο της χρονιάς, ανάμεσα στα δεκαπέντε της βραχείας λίστας (έκδοσης 1/10/2009 – 30/9/2010).*

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει κατά το ήμισυ (50%) από την ψήφο των αναγνωστών ενώ το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης (από τις οποίες προέκυψε η βραχεία λίστα).

* Συμμετέχουν όλοι οι συγγραφείς που εκδίδουν βιβλίο στις παραπάνω ημερομηνίες εκτός από τον Πρόεδρο και τα ενεργά μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και όσοι έχουν βραβευτεί τα προηγούμενα 5 χρόνια.


Υπενθυμίζουμε ότι το αναγνωστικό κοινό τίμησε με την ψήφο του:

  • 2009 - «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου
  • 2008 - «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά
  • 2007 - «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου
  • 2006 - «Αμίλητα βαθιά νερά»της Ρέα Γαλανάκη
  • 2005 - «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου

εκτοξεύοντάς τα για πολλούς μήνες στις λίστες των ευπώλητων.

Πότε ψηφίζετε:
10 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2010

Πώς ψηφίζετε:
Στείλτε με sms (χρέωση απλού μηνύματος)
τον κωδικό που αντιστοιχεί στο βιβλίο της επιλογής σας, στο 54160

Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα για μία μόνο ψήφο.

Η ψήφος σας καταχωρείται αυτόματα.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ









Διέσχισε τη Γραμμή Μεταξά σε πέντε ημέρες

Άξονας της περιήγησης ήταν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Από τις Μουριές του νομού Κιλκίς μέχρι και τη Νυμφαία του νομού Ροδόπης.
 Κατά μήκος αυτού του άξονα, ο Μεταξάς έχτισε οχυρά για να προστατεύσει την Ελλάδα.
 Τα έργα ολοκληρώθηκαν την περίοδο 1936-1940, με συνολικά 22 ανεξάρτητα συγκροτήματα, 24.000 μ. υπόγειες στοές και 155 χλμ συνολικού μήκους.
Η κατασκευή τους ήταν "επτασφράγιστο μυστικό" και όσοι εργάζονταν, σχεδόν νυχθημερόν, για την ολόκληρώσή τους, εισέρχονταν στο χώρο με κλειστά μάτια.
 Στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην περιοχή και η μάχη που δόθηκε έχει μείνει στην ιστορία ως η μάχη των Οχυρών.
 Η αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους Γερμανούς, οι οποίοι, σε ένδειξη σεβασμού προς τον αντίπαλο, επέτρεψαν στους Έλληνες στρατιώτες να επιστρέψουν στη βάση τους.


Η περιήγηση του Παντελή ξεκίνησε από το φυλάκιο Λιθωτό στο τριεθνές Ελλάδα- ΠΓΔΜ- Βουλγαρία. Η διαδρομή "ακροβατούσε" στην κορυφογραμμή, με το δάσος να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

NASA: Νέα εποχή στις επίγειες αερομεταφορές



Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), δημιούργησε ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος που αναπτύσσει ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Η νέα αυτή τεχνολογία καθορίζεται ως επαναστατική στις αερομεταφορές, αφού ξεπερνά την ταχύτητα των γαλλικών Concorde.

Σε δοκιμαστική πτήση που έγινε από τη Νέα Υόρκη προς το Σύδνεϋ της Αυστραλίας, απαιτήθηκε χρόνος δύο ωρών και τριάντα λεπτών, ενώ σήμερα το ταξίδι αυτό διαρκεί 21 ώρες.

Σύμφωνα με το νέο ερευνητικό προγραμματισμό της, η NASA, θα επικεντρωθεί στην βελτίωση των γήινων αερομεταφορών. Θα εφαρμόσει, δηλαδή, την τεχνολογία του διαστήματος, σε κατασκευές νέων επιβατικών αεροσκαφών.

Στόχος είναι η παραγωγή αεροσκαφών τα οποία θα έχουν μικρό βάρος και προσιτές τιμές.

Μετά την απόσυρση του γαλλικού Concorde τον περασμένο Μάρτιο, αναθερμάνθηκε η ιδέα από την αμερικανική εταιρεία του διαστήματος να εφαρμόσει την τεχνολογία της για εμπορικούς σκοπούς.

Έτσι, η δημιουργία του νέου αεροσκάφους από τη NASA, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού τη ταχύτητά του έφθασε στα 5 mach, κατά ενώ το γαλλικό Concorde είχε ταχύτητα 2 mach.

( Mach= ταχύτητα ενός σώματος στον αέρα διά την ταχύτητα του ήχου).

Το περασμένο Ιούνιο ένα πείραμα που έγινε σε σκάφος της NASA κατάφερε να φθάσει στα 6 mach, δηλαδή 7.242 χιλιόμετρα την ώρα.
Η ταχύτητα όμως αυτή απαιτεί ισχυρότερο 'θώρακα' στο σκάφος λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βάρος και ακριβότερα υλικά.
Προς το παρόν προγραμματίζεται για εμπορικούς σκοπούς το αεροσκάφος που αναπτύσσει 5 mach.



Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

9.11.10

Αλβανία: Χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.



Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρά τους φόβους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, που να δικαιολογούν την κατάργηση των αδειών εισόδου.

Έλληνας επιστήμονας καθοδηγεί νέα αποστολή της NASA




Η "Artemis" (ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων "Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynamics of the Moon Interaction with the Sun", δηλαδή "Επιτάχυνση, Επανασύνδεση, Ανατάραξη και Ηλεκτροδυναμική της Διάδρασης της Σελήνης με τον Ήλιο") περιλαμβάνει δύο σεληνιακούς δορυφόρους, ο πρώτος εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο γήινο δορυφόρο από τις 25 Αυγούστου και ο δεύτερος από τις 22 Οκτωβρίου.


"Θα μελετήσουμε το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τη Γη και γύρω από τη Σελήνη, που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί καλά. Το Artemis θα παρέχει μοναδικά στοιχεία και θα πάει εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημικό σκάφος μέχρι τώρα", δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό (με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ), στη φυσική του διαστημικού πλάσματος, στο πανεπιστήμιο UCLA. Έχει τιμηθεί δύο φορές από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση για το ερευνητικό έργο του.

8.11.10

Οι Νεάντερταλ «ήταν πιο γυναικάδες από τους σύγχρονους ανθρώπους»



'Εκφυλη προϊστορία- Ο Νεάντερταλ  όλη τη μέρα σκεπτόταν το ...σεξ 


Λονδίνο: Δεν μπορούμε βέβαια να ξέρουμε αν οι Νεάντερταλ έσερναν τις γυναίκες τους από τα μαλλιά, τώρα όμως έχουμε ενδείξεις ότι ήταν όντως πιο περιπετειώδεις από εμάς στη σεξουαλική ζωή τους.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μια ασυνήθιστη μελέτη που συνέκρινε το μήκος των δακτύλων ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο Homo sapiens και τρία άλλα εξαφανισμένα μέλη της οικογένειας των ανθρωπιδών.

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η αναλογία μήκους ανάμεσα στον δείκτη και τον παράμεσο εξαρτάται από τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία είχε εκτεθεί κανείς ως έμβρυο. Όταν η συγκέντρωση της τεστοστερόνης αυξάνεται, το μήκος του παράμεσου μεγαλώνει και η αναλογία μήκους μειώνεται.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση ενός αρσενικού εμβρύου στην ανδρική ορμόνη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αργότερα η τάση του για σεξουαλικό ανταγωνισμό και πολυγαμία.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Όπως αναφέρει το AFP, η ομάδα της Έμμα Νέλσον συνέκρινε απολιθωμένα δάχτυλα από τέσσερα είδη ανθρωπιδών: τον αρδιπίθηκο Ardipithecus ramidus, έναν πιθανό πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 4 εκατ. χρόνια· τον αυστραλοπίθηκο Australopithecus afarensis, έναν άλλο πιθανό πρόγονο που έζησε πριν από τρία με τέσσερα εκατ. χρόνια· τον ξάδελφό μας Homo neanderthalensis, που εξαφανίστηκε πριν από 30.000 χρόνια· και έναν ανατομικά σύγχρονο Homo sapiens, που έζησε πριν από 90.000 χρόνια.

H σύγκριση υποδεικνύει ότι ο αρδιπίθηκος πρέπει να βρισκόταν σε μόνιμη σεξουαλική διέγερση, ενώ αντίθετα ο αυστραλοπίθηκος μάλλον αρκείτο στη μονογαμία.

Η χαμηλή αναλογία μήκους δείκτη-παράμεσου τόσο στον Νεάντερταλ όσο και στον πρωτόγονο σύγχρονο άνθρωπο «υποδεικνύει ότι και οι δύο ομάδες ήταν πιθανότατα πιο πολυγαμικοί από τους περισσότερους σημερινούς πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές.

Παραδέχονται πάντως ότι ο μικρός αριθμός απολιθωμάτων που εξετάστηκαν, και οι φυσικές διακυμάνσεις που παρουσιάζει κάθε πληθυσμός όσον αφορά το μήκος των δακτύλων, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

«Αν και οι αναλογίες των δακτύλων παρέχουν ορισμένα πραγματικά συναρπαστικά συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των ανθρωπιδών, δεχόμαστε ότι οι ενδείξεις είναι περιορισμένες. Χρειαζόμαστε περισσότερα απολιθώματα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα» επισημαίνεται στη δημοσίευση.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν πότε η μονογαμία έγινε μόδα στην ευρύτερη οικογένειά μας.



Πηγή: news.in.gr

Τα μαθηματικά των Μινωιτών



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Σύνθετες και πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις γνώριζαν να πραγματοποιούν οι Μινωίτες από τον 16ο αιώνα π.Χ. με κλάσματα και χρήση του δεκαδικού συστήματος, γεγονός το οποίο ανατρέπει πλήρως την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα για την επιστήμη και τις εφαρμογές της στον αρχαίο κόσμο και μάλιστα τόσο νωρίς.

Τουρκική πρόκληση σε άσκηση του ΝΑΤΟ

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ»


Σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών προχώρησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Mavi Blalina” («Μπλε Φάλαινα»). Στην άσκηση μετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο (“Standing NATO Maritime Group 2’’ - SNMG2), στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να αποχωρήσει η φραγάτα από τις δύο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν οι παραβιάσεις. Παράλληλα, ενημέρωσε τις Νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλα τα τουρκικά αεροσκάφη "αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική".

Όπως διευκρίνισε στη σχετική ανακοίνωση, γιαα την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου από 01 έως 11 Νοεμβρίου 2010, είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του FIR ΑΘΗΝΩΝ , οι οποίες εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
08/11/2010