Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.11.10

Αυτή, κ. Μπουτάρη, είναι η αλήθεια της Γενοκτονίας

Γράφει η

Σοφία Βούλτεψη



Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην «Ελευθεροτυπία» και στον Άρη Χατζηγεωργίου. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη επιτυχία του συναδέλφου.



Παραβλέπω την υποτιμητική και αλαζονική χρήση των ονομάτων συνανθρώπων του (Ψωμιάδηδες, Παπαγεωργόπουλοι).

Η ανανέωση των ελλειπτικών γαλαξιών

Hubble Spies Young Stars in Ancient Galaxy
Source: Hubblesite.org



Νοέμβριος 20, 2010



Οι ελλειπτικοί γαλαξίες θεωρούνταν, κάποτε, ότι είχαν περάσει στο στάδιο της γήρανσης, αφού έχαναν πάρα πολλούς αστερισμούς που είχαν στην περιφέρειά τους. Ωστόσο οι νέες παρατηρήσεις με το Hubble Space Telescope της NASA, βοήθησαν στο να αποδείξουν ότι οι ελλειπτικοί γαλαξίες, έχουν ακόμη το νεανικό τους σφρίγος χάρη στις ‘συναντήσεις’ που είχαν με μικρότερους γαλαξίες.

Εικόνες από τον πυρήνα του γαλαξία NGC 4150, όπου ανιχνεύονται με από το υπεριώδες τους φως, με την μεγάλης ανάλυσης Wide Field Camera 3 (WFC3), αποκάλυψαν κύκλους σκόνης και αερίου αναμεμειγμένα με μικρά μπλε αστέρια τα οποία εκτιμάται ότι είναι ηλικίας ενός δισεκατομμυρίων ετών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα αστέρια γεννήθηκαν από τη συγχώνευση που προήλθε με έναν νάνο γαλαξία.

Η νέα μελέτη βοηθά στην ενίσχυση της αναδυόμενης άποψης, ότι οι περισσότεροι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν νέα αστέρια τα οποία δίνουν πνοή ζωής στους παλιούς γαλαξίες.

Στην εικόνα που παρουσιάζουμε, στην μεγάλη κλίμακα, φαίνονται τα σκοτεινά σκέλη της σκόνης στο κέντρο που είναι η απόδειξη της πρόσφατης συγχώνευσης του γαλαξία. Η εικόνα στο ένθετο δείχνει μια μεγεθυμένη άποψη της χαοτικής δραστηριότητας μέσα στον πυρήνα του γαλαξία. Οι μπλε περιοχές δείχνουν μια αναταραχή των τελευταίων γεννημένων αστεριών. Τα αστέρια αυτά είναι ηλικίας μέχρι ενός δισεκατομμυρίων ετών.

19.11.10

Επιστολή αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ενόψει της συνάντησης του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.


Ο αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του διατυπώνει την άποψη ότι « αποτελεί σχήμα οξύμωρο το να διαμεσολαβεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις στις αρχές του ΟΗΕ και να συντηρηθεί η κατοχή ενός κράτους-μέλους του Οργανισμού».

Ο Χρυσόστομος, αφού τονίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ζητά από τον Μπαν Κι Μουν να υπεραμυνθεί και να προασπίσει τις αρχές του ΟΗΕ.

«Ποια λογική ή ποιο δίκαιο αποδέχεται τη μη επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και τη μη επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους; Ποια αρχή επιτρέπει ή ανέχεται την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς μιας χώρας γιατί η κατοχική δύναμη δεν επιτρέπει τη συντήρησή της», σημειώνει στην επιστολή του ο Κύπρου Χρυσόστομος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»

Ο Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΡΑΒΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ


 Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Λευκό Πύργο δεν έχει η Αθήνα αλλά και η ιδέα να συναντήσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου απεδείχθη ευχάριστα... ελαττωματική. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε την κουβέντα γιατί όλο και κάποιος διερχόμενος ερχόταν με ένα χαμόγελο φαρδύ-πλατύ, χειραψίες και ευχές: «Συγχαρητήρια... Ανακουφιστήκαμε με την εκλογή σας... Κάντε κάτι, δεν πάει άλλο με αυτούς εκεί πέρα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης στον φακό της «Ε»

Η συνέντευξη κύλησε κυματιστά, σαν να καθόμασταν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης φάτσα στον Θερμαϊκό. Μόνο που αντί για πλεούμενα, βλέπαμε αυτοκίνητα να παραβιάζουν τον πεζόδρομο και πολλά πολλά περιπολικά.
Το πρώτο από αυτά μάς έφερε στην πρώτη ερώτηση:
Ηρθε η ώρα να αποκτήσετε προσωπική ασφάλεια;
«Είναι πρόβλημα. Μου λένε ότι υποχρεώνομαι να έχω συνοδό. Εντάξει. Μα τι θα με κάνουν; Θα με γιαουρτώσουν; Ας με γιαουρτώσουν. Θα με δείρουν; Ας με δείρουν. Θα με σκοτώσουν; Ποιος; Γιατί;»

Υπάρχουν σχετικές παροιμίες κ. πρωθυπουργέ!

Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

19.11.2010

Αφιέρωμα: Άρθρα του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου


Αναταραχή είναι ένας πολύ ήπιος χαρακτηρισμός των όσων ζήσαμε στον ελληνικό χώρο τα τελευταία δύο 24ωρα με αφορμή τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ Παπανδρέου και την Καγκελάριο της Γερμανίας κ Μέρκελ!

Παρακολουθώντας τα κανάλια μας από τα πρωϊνά μαγκαζίνα μέχρι τις βραδινά δελτία ειδήσεων και ακούγοντας τα σχόλια των πολιτικών μας ΞΑΦΝΙΚΑ μάθαμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ότι ξέσπασε νέος ΠΟΛΕΜΟΣ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία (ο κ. Καρατζαφέρης θυμήθηκε και τον Γκέρινγκ και τον Χίτλερ) και η γνωστή συγχορδία κόντεψε να οδηγήσει σε εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές τον μισό ελληνικό πληθυσμό άνω των 60 ετών!!!

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην ομιλία του ακαδημαϊκού κ. Βασίλειου Μαρκεζίνη με θέμα "Η Ελλάς στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της νεότερης ιστορίας της" με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. ΕΓΝΑΤΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ, Tηλ.: 2310 995208. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 3661212, 210 3661209, Μαρία Kουκουβίνου & Ευτυχία Xατζοπούλου. Μαριάνα Πάγκαλου Τηλ.: 2310 288491, 2310 264847 Fax: 2310 274619

18.11.10

Η Ευρώπη αναμένει βαρύ χειμώνα




Νοέμβριος18, 2010.

Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη, θα μπορούσε να είναι ο δριμύς χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες του Γερμανικού Ινστιτούτου Επιστημών, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των μεγάλων διαταραχών της ροής του αέρα.

Σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει μεγάλες μάζες πάγου στην ανατολική Αρκτική, που αρχίζουν να λιώνουν, δημιουργώντας αύξηση της θερμοκρασίας, στα χαμηλότερα στρώματα του αέρα με αποτέλεσμα τη διαταραχή στην κυκλοφορία του.

«Το φαινόμενο αυτό έχει τριπλασιαστεί. Οι αλλαγές που παρουσιάζονται αυξάνουν την πιθανότητα εξαιρετικών κρύων χειμώνων τα επόμενα χρόνια στην βόρεια Ευρώπη αλλά και στη βόρεια Ασία», δήλωσε ο υπεύθυνος της σχετικής έρευνας από το ερευνητικό κέντρο του Πότσνταμ (Institut für Erd- und Umweltwissenschaften).
Ανακοινώσεις όμως του είδους αυτού, όταν έχουμε σχεδόν διανύσει και το Νοέμβριο με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, αντιμετωπίζονται από τους απλούς πολίτες με επιφύλαξη.

Πρωτοφανής ανευθυνότητα

18.11.2010
Αφιέρωμα: Άρθρα του Β.Α. ΚΟΚΚΙΝΟΥ /


Το υψηλό ποσοστό αποχής των εκλογέων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (40% περίπου των εγγεγραμμένων) καταδηλοί την αποκαρδίωση του λαού από τα δύο μεγάλα κόμματα, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι των οποίων δεν κατόρθωσαν να υπερβούν το 64% των ψηφισάντων. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό που άλλοτε συγκέντρωνε μόνο το ένα τούτων (το πρώτο) σε βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές.

17.11.10

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής στην Ι.Μ.Αγίου Ιωάννη του Θεριστή


Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Κοινοβουλίου, Εξοχώτατος Τζιανφράνκο Φίνι, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Ρόσι Μπίντι, έφθασε με ελικόπτερο στο Μπιβόντζι της ορεινής Καλαβρίας, ειδικά για να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή, αποδεικνύοντας έτσι την εκτίμηση και την ικανοποίησή του για την σοφή και χρηστή διαχείριση που επέδειξε ο Δήμαρχος κ. Ερνέστο Ρίτζιο στην προώθηση της συντήρησης, της ορθόδοξης μοναστικής παρουσίας και την πλήρη αξιοποίηση, πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική του Βυζαντινού αυτού μοναστηριού του 11ου αιώνα.
Στην αυλή της εισόδου στο Καθολικόν της

NASA: Μαύρη τρύπα 30 ετών…


Αστρονόμοι του Χάρβαντ ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα που υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας μόλις 30 ετών, η νεότερη που ανακαλύφθηκε στο Διάστημα.

Η μαύρη τρύπα εντοπίστηκε με ακτίνες X του διαστημικού τηλεσκοπίου «Chandra» και απέχει από τη Γη 50 εκατομμύρια έτη φωτός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση αυτού του διαστημικού φαινομένου, ίσως, δώσει περισσότερες απαντήσεις στη δημιουργία και εξέλιξη των μαύρων τρυπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA το αντικείμενο αυτό, είναι ότι έχει απομείνει από το σουπερνόβα SN1979C που είχε εκραγεί πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια.

Οι Κροάτες μας ‘βούτηξαν’ την Επίδαυρο

-από το Blog: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ



Ένας – ένας οι γείτονες μας αρπάζουν κομμάτια της Ελλάδας – χωρίς κανείς να αντιδρά από την ελληνική κυβέρνηση.

Κύπρος: Επενδυτές με ράσα!

• Μονές με τραπεζικές μετοχές εκατομμυρίων


• Ποιοι προηγούνται στο επενδυτικό πρωτάθλημα της Εκκλησίας

Είναι σε όλους γνωστή η σχέση που έχει η Κυπριακή Εκκλησία με τις εγχώριες τράπεζες στις οποίες ελέγχει σεβαστό ποσοστό μετοχών. To ΙnBusinessNews σας αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό μετοχών που ελέγχουν Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Μοναστήρια στις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες προσπαθώντας να δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο αξίζει σήμερα η επένδυση τους με βάση τις τιμές του χθεσινού κλεισίματος του ΧΑΚ.

16.11.10

Προβληματίζουν τα UFO


Νοέμβριος 16, 2010.

Τα Ufo ξεπέρασαν το στάδιο των παραφυσικών φαινομένων και του ‘κυνηγιού των μαγισσών’.

Η παρουσία, σε διάφορα μέρη του κόσμου, των Αγνώστων Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ), έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ένα ενδιαφέρον, που τις περασμένες δεκαετίες, ήταν αποκλειστικό ‘προνόμιο’ των Ουφολόγων, καθώς η επίσημη επιστήμη απαξιούσε να ασχοληθεί, μέχρι που μια αμερικανική ομάδα επιστημόνων, προέβη σε επίσημη έρευνα, αλλά τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Μπορεί και να μην ανακοινωθούν ποτέ…

Έτσι, μια γαλλική ομάδα επιστημόνων δημιούργησε τον οργανισμό SERRA ( που ήταν παλιότερα γνωστή ως GEPAN). Ο οργανισμός αυτός, είναι τώρα επίσημος, για τη μελέτη των ΑΤΙΑ, χρηματοδοτείται μάλιστα από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Διεξάγει ποικίλες έρευνες σε μελέτες που εκπονήθηκαν από ιδρύματα και οργανισμούς ανά τον κόσμο. Κυρίως βασίζεται σε αρχειακό υλικό της γαλλικής χωροφυλακής (Gendarmerie Nationale).

Περιμένουμε να δούμε αν θα δημοσιεύσει τίποτε ο οργανισμός αυτός ή θα κρατήσει ως κρατικά μυστικά τα αποτελέσματα των ερευνών του.

ΣΑΕ: Δραστηριότητες για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΔΡ. ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ CLAUDINE LEPAGE

Το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων στις εθνικές εκλογές των χωρών προέλευσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, με την Γερουσιαστή των Γάλλων του Εξωτερικού Claudine Lepage.

Με την Μαρία Βασιλάκου ως αντιδήμαρχο Βιέννης, επισφραγίζεται στην Αυστρία η κυβερνητική συνεργασία Πρασίνων με τους Σοσιαλδημοκράτες

Τη συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνητικό συνασπισμό τους στο Δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, παρουσίασαν την Παρασκευή στην αυστριακή πρωτεύουσα στον αυστριακό και διεθνή Τύπο, έπειτα από δυόμιση εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεών τους, ο Σοσιαλδημοκράτης νυν και μελλοντικός δήμαρχος, Μίχαελ Χόιπλ και η μελλοντική αντιδήμαρχος Βιέννης, η Ελληνίδα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου.

 Η γεννημένη στην Αθήνα Μαρία Βασιλάκου, η οποία βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου

15.11.10

Τελικά το αλεύρι ανακαλύφθηκε πριν από τη γεωργία...

To αλεύρι από άγριους σπόρους και ρίζες είχε μπει από νωρίς στο μενού.

Ουάσιγκτον.
Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής τελικά δεν έκαναν δίαιτα Άτκινς, τη διάσημη δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Λίθινα γουδιά με ίχνη σπόρων, που ανακαλύφθηκαν σε τρεις περιοχές της Ευρώπης, δείχνουν ότι το αλεύρι είχε μπει στην κουζίνα πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια, δηλαδή 20.000 χρόνια πριν από την εμφάνιση της γεωργίας.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, ανατρέπει την παλαιότερη άποψη ότι οι πρωτόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με κρέας.

Η κρεατοφαγία, εξάλλου, αφήνει αρκετά ίχνη που διατηρούνται στο χρόνο, όπως κόκαλα ζώων με σημάδια από κοφτερά όργανα. Οι φυτικές τροφές, αντίθετα, σπάνια διατηρούνται.
Φαίνεται όμως ότι οι Homo sapiens τρέφονταν με φυτά πολύ προτού μάθουν να τα καλλιεργούν. Η ομάδα της Άννα Ρεντέβιν του ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας ανακάλυψε λίθινα όργανα για το άλεσμα φυτών στην κοιλάδα του Μπιλανσίνο στην Ιταλία, στην κοιλάδα Ποκρόφσκι της Ρωσίας και στους λόφους Πάβλοφ της νότιας Μοραβίας στην Τσεχία.
Πρόκειται για ζευγάρια λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν ως γουδιά και γουδοχέρια. Πάνω τους βρέθηκαν ίχνη φυτικού υλικού και άμυλου, το οποίο όμως δεν προέρχεται από καλλιεργούμενα φυτά όπως το σιτάρι και το κριθάρι.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για πολτοποιημένες φτέρες, σπόρους μιας πόας που ονομάζεται Brachypodium, και σπόρους και ρίζες φυτών της οικογένειας Typhaceae.
Παραμένουν άγνωστες οι συνταγές στις οποίες χρησιμοποιούνταν αυτά τα ασυνήθιστα, άγρια συστατικά. Είναι όμως πιθανό ότι το αποξηραμένο αλεύρι φυλαγόταν για δύσκολους καιρούς και ζυμωνόταν σε ένα είδος επίπεδου ψωμιού.
Τα εν λόγω φυτά ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και ήταν επομένως μια αξιόπιστη πηγή τροφής.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι οι αλεσμένοι σπόροι των Typhaceae περιέχουν διπλάσιες θερμίδες από ό,τι η ίδια ποσότητα δημητριακών.



Πηγή: news.in.gr

Αυστραλός καθηγητής υπερασπίζεται τις ελληνικές μελέτες στα πανεπιστήμια


14-11-10

Οι Ελληνικές μελέτες πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Οσμπορν.

Οι ελληνικές μελέτες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα πρέπει να έχουν μια μόνιμη θέση στα ακαδημαϊκά κέντρα όλου του κόσμου, υποστηρίζει ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, καθηγητής Μάικλ Όσμπορν (φωτό), που είναι μέλος και της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο διάσημος καθηγητής της ελληνικής επιγραφικής και αρχαιολογίας και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, καθηγητής Μάικλ Τζον Όσμπορν, έκανε τις επισημάνσεις του κατά την παρουσίαση του τόμου «Φιλαθήναιος, Μελέτες προς Τιμή του Μάικλ Τζον Όσμπορν» που εκδόθηκε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία της Ελλάδας και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις Επάλξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου



-70 χρόνια μετά το Όχι-



Απόστολος Τριφύλλης - Διευθυντής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας

Ευρισκόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο επιχειρησιακό κέντρο των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δια του Προκαθημένου του Χριστοφόρου Β΄ ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα τόσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών του αγωνιζόμενου ελληνισμού, όσο και για την υποστήριξη του συμμαχικού αγώνα.

Ευθύς την επομένη του τορπιλισμού του Έλλη στο λιμάνι της Τήνου, την 15η Αυγούστου 1940, ο Πατριάρχης Χριστοφόρος Β΄, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των περιστάσεων, παρά την κατευναστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, καλούσε μέσω του ‘Πανταίνου’ τις Παροικίες σε συναγερμό. Έγραφε: «Το άνανδρον και δολοφόνον χέρι που εβύθισε το εύδρομο ‘Έλλη’ δεικνύει ότι εχθρός ύπουλος ετοιμάζεται να πλήξη την Ελληνικήν Πατρίδα. Το Ελληνικόν Έθνος εις την προκειμένην περίπτωσιν ουδέν άλλο έχει να αντιτάξη παρά την πίστιν του προς την Θείαν δικαιοσύνην και την φιλοπατρίαν του. Φιλοπατρίαν όμως όχι θεωρητικήν αλλά πρακτικήν συνοδευομένην από την έξαρσιν του εθνικού αισθήματος και των αναλόγων θυσιών. Η Ελληνική Πατρίς έχει ανάγκην της βοηθείας των τέκνων της.»

14.11.10

Η Ελληνική γλώσσα μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα» λέει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Καζάζης «έχει ένα εθνικό ίδρυμα, που σκοπός του είναι να παρακολουθεί τις τάσεις ανάπτυξης της κάθε γλώσσας και να παρεμβαίνει στα αρμόδια υπουργεία Παιδείας.


Στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες, στις έρευνες που γίνονται στον τομέα της γλώσσας. Οι τάσεις που παρουσιάζονται στη γλώσσα, άλλωστε, τείνουν σ' έναν εξευρωπαϊσμό των εθνικών γλωσσών.

Τεράστιες ποσότητες υλικού, δηλαδή αποφάσεις, νόμοι, εγκύκλιοι, κ.τ.λ. για όλα τα θέματα έχουν σχέση με τη γλώσσα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αναζητούμε ελληνική ονομασία για το τυρί, που μοιάζει με το "ροκφόρ". Το "μπλε τυρί" δεν περιγράφει το ροκφόρ και εμείς πρέπει να επινοήσουμε τη λέξη που θα το εκφράζει και να τη χρησιμοποιούμε χωρίς νομικές συνέπειες.

Μετεωρίτης έπεσε στη νότιο Σερβία


Νοέμβριος 14, 2010.

Στις οκτώ το βράδυ χθες μια μεγάλη λάμψη με εκκωφαντικό θόρυβο αναστάτωσε τους κατοίκους της νότιας Σερβίας.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν έναν μετεωρίτη να πέφτει πυρακτωμένος κοντά στο χωριό Sushevlje, που βρίσκεται στην περιοχή του φαραγγιού Grdelichkata.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη σερβική πόλη Νις και στο Βράνιε ανέφεραν ότι ένας μετεωρίτης προκαλώντας δυνατό βουητό πέρασε πάνω από τον οικισμό Surdulica και συνέχισε προς το Μπουγιάνοβατς σε μια περιοχή μεταξύ της νότιας Σερβίας, ΝΑ Κοσσυφοπεδίου και Σκοπίων.

Το ακριβές σημείο που έπεσε δεν έγινε γνωστό, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι χάθηκε μέσα στη μεγάλη χαράδρα.