Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.12.10

THE UNITED STATES, GREECE, AND THE MACEDONIAN ISSUE

THE TITO LEGACY THAT HAUNTS THE SOUTHERN BALKANS


One of the last unresolved issues from the breakup of former Yugoslavia is the Macedonian name dispute between Greece and the former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM. The Macedonian name has a complex background of 4,000 years of history, culture, and geographic region. These three elements comprise a single Macedonian identity, unless a differentiation or redefinition is made to accommodate Greece and FYROM. Hopefully, a name compromise between the two sides will be reached through current mediation, but the United States and the West need to examine Tito's political and historical contribution to the Macedonian problem. We have alienated an historic ally, Greece, in the southern Balkans and jeopardized the stability of that region. In the worst case scenario, what happened in Bosnia could happen in former Yugoslav Macedonia. In such a case, Greek support in the southern Balkans may prove vital in preserving FYROM and the region's stability.
THE TITO LEGACY

Essentially, the Tito legacy was a combination of Communist and nationalist disinformation that created its own version of Macedonian history in which FYROM seeks international recognition. Since 1944, when Tito

Βραχογραφίες Καβάλας: Γκράφιτι στην Eποχή του Σιδήρου


Η αποκρυπτογράφηση των βραχογραφιών στα ορεινά των Φιλίππων Καβάλας είναι το αντικείμενο της έρευνας του υποψήφιου διδάκτορα Γιώργου Ηλιάδη

H πανάρχαια ιστορία που είναι χαραγμένη στους βράχους της Mακεδονίας αναδύεται στην επιφάνεια του επιστημονικού ενδιαφέροντος και περιμένει εκείνους που θα έχουν την υπομονή να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της. Ψηλά σε έναν λόφο στην περιοχή των Φιλίππων της Kαβάλας, μια σειρά βραχογραφίες αποτυπώνουν τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της Eποχής του Xαλκού και του Σιδήρου. Για δεκαετίες οι ντόπιοι ήξεραν τη θέση ως «Γραμμένες Πέτρες», καθώς το νήμα της σχετικής γνώσης είχε χαθεί στην αχλύ του χρόνου.
Tο περασμένο καλοκαίρι, ένας νέος επιστήμονας αποφάσισε να ξεδιπλώσει τις άγνωστες πτυχές της Iστορίας, που διατηρήθηκαν αναλλοίωτες επί χιλιάδες χρόνια πάνω στη μακεδονική γη. Σε αυτές τις βραχογραφίες έστρεψε το ενδιαφέρον για τη διδακτορική του διατριβή ο κ. Γιώργος Hλιάδης, με καταγωγή από την Kαβάλα, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Tras-os-Montes στην πόλη Vila Real της Πορτογαλίας. Mαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή του, μια ομάδα πέντε Πορτογάλων ερευνητών και δύο φοιτητές της Σχολής Kαλών Tεχνών από τη Θεσσαλονίκη αφιέρωσαν δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι για να καταδυθούν στα άδυτα της Iστορίας.

16.12.10

Ρωσία: «Φούσκα» η ανακάλυψη της NASA για εξωγήινα βακτηρίδια

"Φούσκα" της NASA για εξωγήινα βακτήρια, υποστηρίζουν οι Ρώσοι.
Δεκέμβριος 10, 2010.

Η ‘συγκλονιστική’ ανακάλυψη της διαστημικής υπηρεσίας της NASA, για βακτήριο που είναι εξωγήινης προέλευσης, δεν είναι παρά μια «φούσκα» των αμερικανών επιστημόνων, ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ‘Interfax’.

“Πιστεύω ότι η δήλωση από τη NASA, για ανακάλυψη του εξωγήινου βακτηρίου πρόκειται για ένα πρόωρο συμπέρασμα το οποίο δεν βασίζεται πουθενά. Δεν υπάρχει τίποτε το εξωγήινο σε αυτό το βακτήριο» δήλωσε η επικεφαλής του Εργαστηρίου του Ινστιτούτου, Ναταλία Νοβίκοφ.

Σύμφωνα με τη ρωσίδα ερευνήτρια, η NASA δεν διαπίστωσε ότι το βακτήριο αυτό που δημοσιοποίησε είναι πράγματι εξωγήινης προέλευσης, αλλά το …φαντάστηκε.

«Στη Γη υπάρχουν πολλά διαφορετικά βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν στις πιο ακραίες συνθήκες. Μπορούν ακόμη να απορροφήσουν και κυανιούχο κάλιο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τα οποία απορροφούν μια μεγάλη ποικιλία ουσιών. Χιλιάδες είδη βακτηρίων υπάρχουν τα οποία είναι ακόμη άγνωστα σε εμάς. Η εύρεση ενός, το οποίο απορροφά ουσίες διαφορετικές από τα άλλα, δεν προϋποθέτει εξωγήινη προέλευση», δήλωσε η Νοβίκοφ.

Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

15.12.10

Πολεμικές αποζημιώσεις :Οι Γερμανοί «χρωστούν» 162 δις στους Ελληνες

Οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 162 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διεκδίκησής τους.

Σύμφωνα με το Φίλιππο Σαχινίδη, υφυπουργό Οικονομικών, το Δημόσιο Χρέος μας αυξήθηκε κατά 20 δις σε 6 μήνες.
Ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστή Αϊβαλιώτη προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Η πρώτη είδηση είναι ότι το Δημόσιο Χρέος μας διογκώθηκε κατά 20 δις ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, αφού στις 7 Ιουνίου 2010 ήταν 310 δισ και έφτασε σήμερα - σύμφωνα με την απάντηση του παριστάμενου Υφυπουργού κ. Σαχινίδη προς τον κ. Αϊβαλιώτη - τα 330 δισ ευρώ ή 142,5% του ΑΕΠ.

Κύπρος: Ξέσπασε καβγάς για «ρατσισμό - εθνικισμό»

Μια πολιτική «βόμβα» εναντίον των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων, πέραν του ΑΚΕΛ, έριξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Στήριξη, Ισότητα, Αντιρατσιμό (ΚΙΣΑ) Δώρος Πολυκάρπου, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα της «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας» στη Λευκωσία, με θέμα «Νεοφασισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο - πορεία, εξέλιξη και σημερινές προκλήσεις» - τα παρουσίασε να «ερωτοτροπούν» με το «φασισμό», το «ρατσισμό» και τον «εθνικισμό», σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ αντέδρασαν χθες με σκληρές δηλώσεις βουλευτών και εκπροσώπων τους στη «Σ», εναντίον του κ. Πολυκάρπου.


Εξουσία και πολιτικό εκτόπισμα

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, ο Δώρος Πολυκάρπου αναφέρθηκε στον ξενοφοβικό λόγο πολιτικών (κατονόμασε τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία) και οργανώσεων που χαρακτήρισε φασιστικές και ρατσιστικές, και είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμένα δεν με απασχολεί τόσο πολύ το ΕΛΑΜ, το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, ή άλλοι. Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι ότι πολιτικοί που έχουν δυνατότητα διεκδίκησης της εξουσίας, στρέφονται προς το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Διεκδικώντας την εξουσία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να χρησιμοποιήσουν το φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το θρησκευτικό μίσος για ν’ αποκτήσουν πολιτικό εκτόπισμα και πολιτική εξουσία. Και δυστυχώς ο κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε ένα ΕΥΡΩΚΟ που είναι από την αρχή ώς το τέλος ευάλωτο και από τον εθνικισμό και από το ρατσισμό σε αυτή την πορεία - εννοώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον κάνει σημαία του. Έχουμε πολιτικούς σε διάφορους χώρους που έχουν αποτύχει και βλέπουν μια δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο, μέσα από τη χρήση του ρατσιστικού και του θρησκευτικού μίσους.

14.12.10

Ο ‘άλλος φόβος’ των αστεροειδών


Ο καθ. Peter Schultz του Brown University, με μια εικόνα προσομοίωσης πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς.

Οι αστεροειδείς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, κρύβουν τα μυστικά τόσο της ζωής όσο και του θανάτου του πλανήτη μας.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες οπλισμένοι από μια σειρά ισχυρών τηλεσκοπίων ανακαλύπτουν καθημερινά μέχρι 3.000 αστεροειδείς, που κινούνται στον περίγυρο του ηλιακού συστήματός μας.

Όπως, όμως, διατείνονται ο φόβος για τη Γη δεν βρίσκεται στην ύπαρξη ενός γιγάντιου αστεροειδή που θα χτυπήσει τη Γη, αλλά ο φόβος υπάρχει στους μικρούς αστεροειδείς που κρύβουν μυστικά τα οποία δεν γνωρίζουμε.

Οι ερευνητές αφού εξήγησαν ότι η ώθηση στους αστεροειδείς δίνεται από τα φωτόνια, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς μεταφέρουν μυστηριώδη φορτία πάχνης ή πάγου που καθώς κινούνται μέσα στο ηλιακό σύστημα μας θα μπορούσαν να ‘σπείρουν’ ένα άλλο είδος ζωής στη Γη.

Μια μορφή ζωής που, πιθανόν, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμη, που ενδέχεται να απειλήσει την υπάρχουσα μορφή ζωής, όπως τη γνωρίζουμε.
Μια νέα μορφή ζωή που θα πολεμήσει να καταστρέψει την 'παλιά' μορφή της ζωής στον πλανήτη Γη.

BBC

13.12.10

Διορισμός της Dina Titus σε σημαντικό πόστο

Δεκέμβριος 13, 2010
Στην Αμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη (United States Commission on Civil Rights) διορίστηκε η ομογενής βουλευτής Dina Titus με απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Προβαίνοντας στην σχετική ανακοίνωση ο αρχηγός της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Σώμα γερουσιαστής Reid είπε ότι η Dina Titus, τόσο κατά την τωρινή θητεία της στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που λήγει τον Ιανουάριο, όσο και στα πολλά χρόνια που υπηρέτησε στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Ο κ. Reid πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως «η σημαντική επιτροπή» στην οποίαν την διορίζει «θα ωφεληθεί από την πείρα της Dina η οποία και είμαι βέβαιος ότι με την νέα της ιδιότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της πολιτείας της και του έθνους».
Η ομογενής βουλευτής αποδεχόμενη τον διορισμό είπε ότι αισθάνεται υπερήφανη για την επιλογή της και προσβλέπει ανυπόμονα να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στην Αμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη, μέσω της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο που άρχισε πριν πολλά χρόνια.
Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη διερευνά καταγγελίες για παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων και εκπονεί εκθέσεις για λογαριασμό του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική.
 Ένα από τα πιο γνωστά έργα της Επιτροπής είναι η διερεύνηση καταγγελιών που διατυπώθηκαν από ορισμένους κύκλους για φυλετικές διακρίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000 και την έκβαση της μετέπειτα επανακαταμέτρησης των ψήφων.
Η Επιτροπή απαρτίζεται από οκτώ μέλη, που προέρχονται τα μισά από το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα μισά από το Ρεπουμπλικανικό.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διορίζει τα τέσσαρα από τα μέλη της Επιτροπής και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου τα άλλα τέσσαρα.
Ο Γερουσιαστής Reid, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της πλειοψηφίας στην Γερουσία, είχε φέτος την δυνατότητα να κάνει έναν από τους διορισμούς αυτούς.
Η Dina Titus έχει υπηρετήσει σε διάφορα αιρετά αξιώματα, επί τουλάχιστον μια εικοσαετία. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1988 στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα, όπου και υπηρέτησε μέχρι την ανάδειξή της στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, το 2008.
Έχει διατελέσει ηγέτης της Δημοκρατικής παράταξης στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα και έχει επίσης διδάξει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας για πάνω από 30 χρόνια.

12.12.10

Εγκεμέν Μπαγίς: «Μπορούμε και χωρίς την Ε.Ε.»

12/12/2010

Της Μαρίας Ζαχαράκη

«Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο. Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία. Αυτές οι τακτικές μπορεί να είναι συνήθεις στους Ε/κ πολιτικούς, αλλά όχι στην Τουρκία», δηλώνει στη «Σημερινή» ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «λάθος» τις σχετικές δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα.

--
-Συνέντευξη του Τούρκου  Υπουργού  Επικρατείας, αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς στην κυπριακή εφημερίδα 'Σημερινή''-
--

Ο Εγκεμέν Μπαγίς καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με τη στάση του στο Κυπριακό, αλλά και τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ότι αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν ούτε και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Δεν καταλαβαίνω, πώς χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας ο κ. Παπανδρέου; Ανώμαλες;

Ο γιγάντιος χιονάνθρωπος


Μια ομάδα Πολωνών, στην πόλη Tshebnica , δημιούργησε τον τεράστιο χιονάνθρωπο της φωτογραφίας, που φθάνει το ύψος ενός διώροφου σπιτιού. Στο κεφάλι του, έχουνε τοποθετήσει ένα μεγάλο μαύρο δοχείο για καπέλο και για μύτη έναν κώνο οδοσήμανσης που είχαν στο αυτοκίνητό τους.

Όπως είπε μέλος της ομάδας, αρχίσανε να φτιάχνουν το χιονάνθρωπο από πλάκα, αλλά σταδιακά με τη συγκέντρωση του χιονιού αποφάσισαν να τον φτιάξουν γιγάντιο .

Και όπως λένε: « είναι ο μεγαλύτερος χιονάνθρωπος που έγινε στην Πολωνία».