Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.4.11

Λιβύη: Επανάσταση μέσω δορυφόρου...



Οι αντικαθεστωτικοί υπέκλεψαν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Καντάφι, έχοντας στη διάθεσή τους εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ και τα ΗΑΕ
Γράφει η Ελένα Μπέλλη

Ένα λεπτό... γιατί μπερδεύτηκα. Ο Προσωρινός Μηχανισμός Χρηματοδότησης των ανταρτών στη Λιβύη έχει, υποτίθεται, ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
 Για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στις «ελεύθερες πόλεις» και για την παροχή των βασικών υπηρεσιών.
Μέχρι εδώ, καλά.


Αλλά η εφημερίδα El Pais επισημαίνει, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας των 5 εκατομμυρίων ευρώ που αποστέλλει η Ισπανία, το γεγονός ότι, off the record, «πολλοί υπουργοί εξήγησαν ότι θα ξεπαγώσουν τα παγωμένα κεφάλαια του καθεστώτος στη Λιβύη, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τα δάνεια που ζήτησε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο».

Δάνεια, λοιπόν, όχι βοήθεια.
'Η, όπως δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Αουάντ Σαμάν, ανταλλαγή χρημάτων με πετρέλαιο που εξάγεται από την «ελεύθερη Λιβύη».
 Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για καθαρή οικονομική συναλλαγή με σαφές περιθώριο κέρδους για τη «συμμαχία των προθύμων» ή αλλιώς την «Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη».

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα πιο πολύ:
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η Βρετανία αποστέλλει οσονούπω στη Βεγγάζη χίλια αλεξίσφαιρα γιλέκα, ώστε οι αντικαθεστωτικοί να αμυνθούν καλύτερα στις δυνάμεις του Καντάφι.
Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν συγκαταλέγονται βεβαίως στον εξοπλισμό που ζητούν διακαώς οι αντικαθεστωτικοί.
Και η αποστολή τους δεν παραβιάζει το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού εξυπηρετούν καθαρά αμυντικούς σκοπούς.
Από την άλλη, όμως, αν ο αντικαθεστωτικός δεχθεί σφαίρα και επιζήσει, θα απαντήσει με σφαίρα και θα σκοτώσει. Με την ίδια λογική, οι νάρκες εξυπηρετούν επίσης καθαρά αμυντικούς σκοπούς...

Αυτό που ωστόσο κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, πολύ πιο μπερδεμένα, είναι το δημοσίευμα στην εφημερίδα The Wall Street Journal.
Ως φαίνεται, οι αντικαθεστωτικοί έχουν πολύ πλούσιους φίλους. Τόσο πλούσιους που κανείς αναρωτιέται:
Γιατί τόσος κόπος να βρεθεί η «ανθρωπιστική βοήθεια»; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μία ομάδα, με επικεφαλής ένας Λίβυο-Αμερικανό, βοήθησε τους αντικαθεστωτικούς να υποκλέψουν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Καντάφι και να εγκαταστήσουν δικό τους δίκτυο».
«Το νέο δίκτυο σχεδιάστηκε πάνω σε χαρτοπετσέτα, μέσα σε ένα αεροπλάνο», γράφει η εφημερίδα, ένα σχέδιο που τελικά υλοποιήθηκε για να δώσει σε δύο εκατομμύρια πολίτες την πρώτη τους επικοινωνία ύστερα από ένα μήνα».
Αλλά το σχέδιο από την υλοποίηση απέχουν πολύ.
 `Η μάλλον, πολλά. Πολλά εκατομμύρια. Η ομάδα των αντικαθεστωτικών τα βρήκε.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ παρείχαν την διπλωματική υποστήριξη και βοήθησαν στην αγορά του εξοπλισμού, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», βεβαιώνει η εφημερίδα.

Λεφτά για δίκτυα, υπάρχουν, λοιπόν.
Για τρόφιμα και φάρμακα, όχι;
΄Η, μήπως, τίποτε από όλα αυτά δεν αφορά το ανθρωπιστικό μέρος της υπόθεσης;
Οι νατοϊκές επιδρομές δεν έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον όταν σκοτώνουν -από λάθος- τους ίδιους τους αντικαθεστωτικούς.
Η οικονομική βοήθεια δεν είναι βοήθεια αλλά δάνεια ή ανταλλαγή με πετρέλαιο.
 Και οι παραπαίοντες, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι αντικαθεστωτικοί πωλούν πετρέλαιο, εισπράττουν κεφάλαια και στρατιωτική βοήθεια και διαθέτουν ακόμα και δορυφόρο στην υπηρεσία τους. Και αναρωτιέμαι:
Πόσο παραπαίοντες, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι είναι τελικά οι αντικαθεστωτικοί;

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=109563164#