Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.1.11

Αυστραλία: Οι ομογενείς μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ομογενείς, στην Αυστραλία. Είδαν σπίτια, ακίνητα και γενικά τις περιουσίες που δημιούργησαν με σκληρή δουλειά δεκαετιών να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.


«Τα έχασα όλα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζον Μαλιγκώνης από την κωμόπολη Τσιντσίλα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων ακινήτων τα οποία πλημμύρισαν και καταστράφηκαν. «Δεν μας έμεινε τίποτα», λέει ο Γιάννης Δήμας, αγρότης κοντά στο Ρόκαμπτον.

5.1.11

Κύπρος: Το τζαμί της απληστίας και του ψεύδους

Της Άντρης Δανιήλ

Στην απληστία και στο ψέμα οι Τούρκοι είναι ασυναγώνιστοι. Ενώ όλες σχεδόν οι εκκλησίες μας στα κατεχόμενα έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε καμπαρέ και στάβλους, οι κατηγορίες του ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν περί έλλειψης σεβασμού, από τους Ελληνοκυπρίους, για τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές, προβάλλουν ως μια κακόγουστη φάρσα.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Τρίτην, 4ην Ἰανουαρίου, ἐτέλεσεν ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Παρεκκλησίῳ τοῦ Ἁγίου Ἀπόστόλου Ἀνδρέου Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυροῦ Μαξίμου, διατελέσαντος Σχολάρχου Αὐτοῦ ἐν τῇ Ἱ. Θεολογικῇ Σχολῇ Χάλκης, ἐπί τῇ συμπληρώσει 20 ἐτῶν ἀπό τῆς εἰς Κύριον κοιμήσεως αὐτοῦ.

* * *

Ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἀπέστειλε θερμόν Μήνυμα συμπαθείας πρός τόν Μακ. Πάπαν καί Πατριάρχην τῶν Κοπτῶν τῆς Αἰγύπτου Σενούντα τόν Γ’ διά τήν πολύνεκρον ἐπίθεσιν ἐναντίον πιστῶν αὐτοῦ ἐν Ἀλεξανδρείᾳ.

+BARTHOLOMEW, by the mercy of God, Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch

Your Beatitude Shenouda III, Pope and Patriarch of the Coptic Church of Alexandria, our beloved brother in the Lord: Grace be to you and peace from God.

4.1.11

Το Ηφαίστειο της Ιταλίας θα μπορούσε να καταστρέψει όλη την Ευρώπη


Ιανουάριος 2011.

Ένα ηφαίστειο που υπάρχει κοντά την ιταλική πόλη της Νάπολης, θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια που η έκρηξη του Βεζούβιου κατέστρεψε τη ρωμαϊκή πόλη Πομπηία. Η δύναμη του Βεζούβιου δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανενεργό- επί 4.000 χρόνια- ηφαίστειο Campi Flegrei, που αρχίζει να διεγείρεται.

Οι προειδοποιήσεις ξεκίνησαν με περίπου 1.000 μικροσεισμούς που είχαν επίκεντρο την περιοχή της Νάπολης. Οι σεισμοί είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και δεν είχαν προκληθεί από το Βεζούβιο που βρίσκεται κοντά στην πόλη, όπως πιστεύονταν, αλλά από ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου: το Γίγαντα Campi Flegrei, όπως είπαν οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Τα χειρότερα σενάρια σε ενδεχόμενη έκρηξή του, καταγράφουν την καταστροφή πολλών μορφών ζωής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ επικίνδυνο. Θα προπορευτούν 60 χρόνια αναταραχής με σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις», προειδοποιεί ο Chris Kilburn,μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

Το γιγάντιο ηφαίστειο Campi Flegrei βρίσκεται κάτω από τα νερά του κόλπου της Νάπολης, κοντά στην περιοχή του Pazzuoli.



Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

"Ματαρόα", 65 χρόνια μετά




Ήταν νύχτα της 21ης προς την 22η Δεκεμβρίου του 1945, τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αρχές του Εμφυλίου, όταν περισσότεροι από 130 Έλληνες αναχώρησαν από τον Πειραιά ως επιβάτες του πλοίου "Mαταρόα" για την Ιταλία και από εκεί για το Παρίσι.

Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειοψηφία τους υπότροφοι της γαλλικής κυβέρνησης, κάποιοι συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, μπόρεσαν να βρουν άσυλο στη Γαλλία χάρη στη βοήθεια του τότε Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και φιλέλληνα, Οκτάβιου Μερλιέ.

3.1.11

Η αρχαιοελληνική διάλεκτος επιβιώνει στον Πόντο


03/01/2011

Τα μέλη μίας απομονωμένης κοινότητας του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα, μιλούν μια διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ.


Η διάλεκτος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, ονομάζεται «Ρωμέικα».

Αρκάνσας: Χιλιάδες νεκρά ψάρια και νεκρά πουλιά

Πάνω από εκατό χιλιάδες ψάρια επιπλέουν άψυχα στα νερά του ποταμού Αρκάνσας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νεκρά ψάρια τα εντόπισαν εντόπιοι της περιοχής και ειδοποίησαν τις αρχές. Αρκετά από αυτά δόθηκαν για ανάλυση αλλά οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να εντοπίσουν από τι πέθαναν σωρηδόν τόσα έμβια όντα.

Εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από τον ποταμό συνέβη ένα άλλο παράξενο γεγονός, ανήμερα πρωτοχρονιάς του 2011. Η σκηνή που αντίκρισαν οι εντόπιο το πρωί της πρωτοχρονιάς ήταν φρικιαστικό.

Χιλιάδες πουλιά έπεσαν από τον ουρανό ( πέντε χιλιάδες τα υπολογίζουν) και περίπου χίλια πέθαναν στο έδαφος.

Το παράξενο περιστατικό έδωσε την ώθηση να ξεκινήσει μια έρευνα για να μάθουν τι είχε συμβεί.

Οι εντόπιοι, βέβαια, ομιλούν ότι είναι θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στην αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων οι ερευνητές εικάζουν ότι τα πουλιά υπέκυψαν στη διάρκεια καταιγίδας με κεραυνούς ή παρασύρθηκαν σε μεγάλο υψόμετρο ή ίσως σκοτώθηκαν από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα της πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα δύο φαινόμενα, τα νεκρά ψάρια και τα νεκρά πουλιά, δεν σχετίζονται μεταξύ τους.






Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τι θα μαγειρέψουν στο Ερζερούμ Γιώργος και Ερντογάν;

02/01/2011

Τραγικό λάθος η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για άλλες διεκδικήσεις, προειδοποιεί ο Βασ. Μαρκεζίνης με επιστολή-καταπέλτη

Οι εκτιμήσεις, οι φόβοι ότι οδεύουμε προς μια «νέα Μαδρίτη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, καθώς μάλιστα πλησιάζει και η ημερομηνία της νέας επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, τις επόμενες ημέρες!

Σύμφωνα με ορισμένες έγκυρες πληροφορίες, κατά την επίσκεψη αυτή θα ανακοινωθεί «πλαίσιο αρχών» μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν που θα αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επί της ουσίας θα ανοίγει τον δρόμο για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο!

Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για μια συνέχεια του Συμφώνου της Μαδρίτης, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσινγκτον, συνυπέγραψαν πλαίσιο αρχών με τον Ντεμιρέλ με το οποίο παραχωρούνταν στην Τουρκία ένα απίστευτο δώρο:

Η Ελλάδα αναγνώριζε στην Τουρκία ότι έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο!

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το Στάρι Γκραντ των αρχαίων Ελλήνων

Στάρι Γκραντ, Κροατία
Ζωγια Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι αμπελώνες και οι ελαιώνες εκτείνονται όσο φτάνει το μάτι και διακόπτονται μόνο από βιολετιές νησίδες από φυτείες λεβάντας. Το τοπίο διατρέχουν οι ξερολιθιές, που ορίζουν τα επιμέρους αγροτεμάχια, ενώ στους λόφους οι αναβαθμίδες, επίσης από πέτρα, δημιουργούν οριζόντια επίπεδα συγκρατώντας το εύφορο χώμα. Η παραπάνω «μεσογειακή εικόνα», μολονότι άκρως οικεία για τον ταξιδευτή της ελληνικής υπαίθρου, δεν απαντάται στην Ελλάδα.

2.1.11

Οι συνομιλίες Παπανδρέου με Ουάσιγκτον και Στρος-Καν


(Ένα άρθρο που γράφηκε πριν από ένα χρόνο: 03/01/2010)

Γράφει ο Γιωργος Mαντελας

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού σήμερα κι ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλαιότερα, έγκειται στο γεγονός ότι είναι εν πολλοίς απρόβλεπτος. Σε αυτή του την ιδιότητα, αλλά πιθανόν και σε κάποιες πιέσεις εκ Βρυξελλών, που πρέπει να δέχθηκε (σ.σ. η Ευρωζώνη δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την εμπλοκή του ΔΝΤ στα του οίκου της), θα πρέπει να αποδοθεί και η ενέργεια που φέρεται να έκανε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν κι αφού τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια, τεχνικού χαρακτήρα, που προσφέρονταν να δώσει ο οργανισμός του στη χώρα μας, την... απέρριψε. Για την ιστορία, το ΔΝΤ επρόκειτο να παράσχει συμβουλές, για ζητήματα φορολογικού κυρίως περιεχομένου, όπου η τεχνογνωσία του είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μοναδική. Τελικά, η προσφορά του απορρίφθηκε.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, κατά τη διάρκεια της ίδιας προ-εορταστικής εβδομάδας δεν περιορίσθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα προς τον κ. Στρος-Καν. Αντιθέτως, φέρεται να έκανε άλλα δύο - τρία υπερατλαντικά, επίσης, τηλεφωνήματα για το ίδιο πάντα θέμα: το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισής του που έχει. Και στο πλαίσιο αυτό φέρεται να συνομίλησε αρκετές φορές και πάλι με Ουάσιγκτον. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ο κ. Στρος-Καν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, αλλά κάποιοι από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου, με τους οποίους διατηρεί, από παλιά, καλές σχέσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνομιλία του με τον κ. Λόρενς Σάμερς, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου οικονομίας, του Αμερικανού προέδρου. Εν προκειμένω, λέγεται ότι η πράσινη οικονομία απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους. Αλλά, σίγουρα, δεν ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε.

Γενικότερα, οι επαφές του κ. Παπανδρέου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι αυτό που λέμε «καλές». Και φροντίζει να τις καλλιεργεί. Ως γνωστόν, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα, έχει συναντηθεί με κορυφαία στελέχη μιας τουλάχιστον μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, που επισκέφθηκαν την Αθήνα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ενώ αρκετές είναι και οι επαφές που έχει κάνει με πολύ γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως, για παράδειγμα, ο κ. Τζορτζ Σόρος.

Δεν αποκλείεται οι συναντήσεις αυτές να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πότε ακριβώς; Οταν η Ελλάδα «βγει» στις διεθνείς αγορές, προς αναζήτηση χρηματοδότησης, μέσω δανεισμού, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της.

Υπολογίζεται ότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ανελαστικές της ανάγκες φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ. Με το δημόσιο ταμείο να βρίσκεται στη γνωστή κακή κατάσταση ο διεθνής δανεισμός δείχνει μονόδρομος και μένει να αποδειχθεί αν η προεργασία που έχει γίνει θα φανεί χρήσιμη και κυρίως αποτελεσματική.

Πάντως, το κεφάλαιο «ΔΝΤ», προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να κλείνει. Προς ικανοποίηση του «συστήματος Βρυξελλών», το οποίο, την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο του Ταμείου για τον ετήσιο τακτικό του έλεγχο, φρόντισε να στείλει δικό του κλιμάκιο, προκειμένου να ελέγχει τους... ελεγκτές του ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες δεν αστειεύονται όταν υποστηρίζουν ότι «το ΔΝΤ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πολύ περισσότερο στην Ευρωζώνη».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_03/01/2010_385472


Π.Β. για 'Μακεδονικά ...και άλλα'

Το δηλητήριο της τουρκικής προπαγάνδας

Του Άδωνη Παλληκαρίδη


Επισκεφτήκαμε τα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια καταγραφής του κλίματος, ενόψει του νέου χρόνου. Η τουρκική προπαγάνδα δηλητηρίασε τη σκέψη των Τουρκοκυπρίων, πλείστοι από τους οποίους εκφράζονται με εχθρική διάθεση για τους Ελληνοκυπρίους και προχωρούν, μάλιστα, και σε απειλές.




Oι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν και αυτοί Πρωτοχρονιά. Στοιβαγμένοι, οι περισσότεροι, σε κλεμμένες ελληνοκυπριακές περιουσίες υποδέχθηκαν τον νέο χρόνο με ψαλιδισμένες τις ελπίδες για λύση. Η άγρια προπαγάνδα του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας μετέβαλε το θετικό πρόσημο των τελευταίων ημερών σε μια επιφυλακτική έως εχθρική στάση.