Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.1.11

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!


Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεπτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
Image
Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης.
Image
Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την ... εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!
Image
Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσεις τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.
Συζήτηση για το θέμα είχαν χτές ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δικτυακή Εγκυκλοπαίδεια για την Ελληνική Ιστορία και τον Πολιτισμό στη Μικρά Ασία


Ο πρώτος «τόμος» της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού ενσωματώνει ένα σύνολο στοιχείων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό στη Μικρά Ασία (βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά αρχεία κειμένων, ήχων και εικόνας, πολυμεσικές εφαρμογές, συνδέσεις με δικτυακούς τόπους παροχής υπηρεσιών έρευνας και πληροφορίας).

Ο κατάλογος των λημμάτων περιλαμβάνει πάνω από 3000 τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν τοπωνύμια, πρόσωπα, αρχιτεκτονήματα, γεγονότα, πολιτιστικά φαινόμενα. Ο θεματικός κατάλογος, η απλή και σύνθετη αναζήτηση είναι μόνο κάποια από τα εργαλεία που βοηθούν τον επισκέπτη να πλοηγηθεί. Στη διάθεσή του βρίσκεται και μια βιβλιογραφική βάση με πάνω από 10.000 τίτλους επιστημονικών έργων. Ένα πλούσιο γλωσσάρι βοηθά και το μη ειδικό στην κατανόηση των κειμένων, ενώ ένας κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων επιτρέπει τη σύνδεση με το σύνολο της παρεχόμενης πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό.

http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fmain.aspx

H Γαλλία αρνήθηκε να δεχτεί τον φυγά Τυνήσιο πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Νέος προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Μ. Γανούσι. Η Τυνησία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο στρατός κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας.

Ο Tυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπεντίον Μπεν Άλι κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο Μπεν Άλι κατευθύνεται στο Κατάρ.

13.1.11

Ήπειρος: ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ήπειρο, η εγκληματικότητα έφθασε στα ύψη

ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Πυροβολισμοί εναντίον τους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Με τα τσουβάλια φθάνει το χασίς από την Αλβανία (116 κιλά κατασχέθηκαν στους Φιλιάτες)

Για εγκληματική αδιαφορία κατηγορούν την Κυβέρνηση κάτοικοι που πλήττονται

• Στα όριά της έχει φθάσει η αντοχή πολλών Ηπειρωτών από τα συνεχή περιστατικά εγκληματικότητας μεταξύ μεταναστών, νόμιμων και μη.
Καθημερινά, στο αστυνομικό δελτίο υπάρχουν ειδήσεις για κλοπές, διακινήσεις ναρκωτικών, για πυροβολισμούς ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και για αψιμαχίες μεταναστών, που έχουν καταστήσει τη συμβίωση με τους Έλληνες πολύ δύσκολη.
Ηπειρώτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, ζητώντας άμεσα λύση στο πρόβλημα, που απασχολεί έντονα και τους τέσσερις Νομούς, ενώ συνεχίζει να οργιάζει η δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, που αφορά κυρίως χασίς.
«Δεν είναι ρατσιστική η αντιμετώπιση του ζητήματος» λένε εκπρόσωποι ανθρωπιστικών Φορέων. «Πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο αρμονική συμβίωση μεταξύ εκείνων και των κατοίκων των πόλεων της Ηπείρου. Καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε στο πρόβλημά τους, όμως η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι και τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Δυο νέα περιστατικά αυξάνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία των κατοίκων, που βλέπουν μέρα με τη μέρα την εγκληματικότητα να μεγαλώνει.
• Αρχικά, στις 11.30’ το πρωί της Τρίτης στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών αστυνομικοί εντόπισαν 116 κιλά χασίς μέσα σε αυτοκίνητο! Επιχείρησαν να το ελέγξουν, αλλά σε σήμα για στάση ο οδηγός δεν υπάκουσε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη. Μετά από λίγη ώρα εντοπίσθηκε το όχημα στην Σίδερι Φιλιατών. Το αυτοκίνητο είχε… τρακάρει με απορριμματοφόρο του Δήμου, ο οδηγός όμως είχε διαφύγει! Τα ναρκωτικά βρίσκονταν μέσα σε τέσσερις σάκους.
• Στις 9:30 το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας δύο άγνωστοι δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν εναντίον μεταναστών ασιατικής καταγωγής με αποτέλεσμα να τραυματίσουν στο κεφάλι έναν 20χρονο Ιρακινό! «Καταδικάζουμε την επίθεση και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταναστών. Απαιτούμε την διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων» αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους μετανάστες.
Παράλληλα, δεν λείπουν οι συνεχείς αψιμαχίες τόσο στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας –για τον έλεγχο του λιμανιού-, όσο και σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Άρτα, όπου καθημερινός σχεδόν είναι ο «εμφύλιος» μεταναστών, για το ποιος θα δουλέψει στους πορτοκαλεώνες.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ;
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις τη Δευτέρα οι Αρχές εξάρθρωσαν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών, που ετοιμαζόταν να μεταφέρει στη Ρώμη, με πτήση «τσάρτερ» 5 Αφγανούς λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Μάλιστα, η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η μεταφορά να γινόταν για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων!

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!..
Για εγκληματική αδιαφορία από την Κυβέρνηση κάνουν λόγο κάτοικοι, που βλέπουν τους μετανάστες να αυξάνονται κάθε μέρα! Μάλιστα, ζητούν άμεσα να επισκεφθεί την Ήπειρο ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος πρόσφατα πήγε στην Πάτρα, για το ίδιο θέμα.
«Προεκλογικά ήρθε στην Ήπειρο όλη η Κυβέρνηση. Τώρα που έχουμε ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα δεν έχει έρθει κανείς. Πρέπει να συζητήσουμε με τους Κυβερνώντες για να δοθούν άμεσες λύσεις. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι»!

47.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ!
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που στην Ελλάδα εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις μεταναστών για άσυλο! «Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα, πολλοί έρχονται εδώ μόνο και μόνο με την ελπίδα της χορήγησης ασύλου. Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει» τονίζουν πηγές.
Ο Χρήστος Παπουτσής, στο Νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες σημείωσε, ότι οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται θα καλούνται να απαντήσουν σε «συνεντεύξεις». Προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν λένε ψέμματα για την χώρα προέλευσής τους, θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «ποιος είναι ο δήμαρχος της πόλης σου;»!
«Όσοι δεν γνωρίζουν όμως και όσοι επιχειρήσουν να πουν ψέματα – και είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν πει ψέματα – θα επιστρέψουν στις χώρες τους από εκεί που προήλθαν» είπε ο Χρ. Παπουτσής.
Οι κάτοικοι και στην Ήπειρο, όμως, περιμένουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, αφού καθημερινά τα προβλήματα διογκώνονται, το κλίμα είναι εκρηκτικό και η Κυβέρνηση κοιτάζει μόνο την κατάσταση στην ανατολική πλευρά της χώρας…


http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2796&catid=33


Ξύπνησε η Αίτνα

Ιανουάριος 13, 2011.

Ξύπνησε το μυθικό ηφαίστειο Αίτνα της Σικελίας. Επί δύο ώρες γίνονταν εκρήξεις και πετούσε λάβα και στάχτη. Το ‘ξύπνημα’ του ηφαιστείου ανάγκασε το αεροδρόμιο της Κατάνιας να παραμείνει κλειστό, λόγω της στάχτης που υπήρχε στην ατμόσφαιρα.

Το ιταλικό ηφαίστειο εξερράγη αργά το βράδυ και σε μια νύκτα οι πλαγιές του βουνού γέμισαν με λάβα και στάχτη.

Το ηφαιστειακό Ινστιτούτο που εδρεύει στην Κατάνια της Σικελίας ανέφερε ότι στην ανατολική πλευρά του ηφαιστείου έρευσε μικρή ποσότητα λάβας. Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους αναμένεται νέα έκρηξη τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και η τελευταία μεγάλη έκρηξη του σημειώθηκε το 1992.

Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ορχάν Παμούκ: "Πατρίδα μου είναι η τουρκική γλώσσα"


Είναι ο μόνος Τούρκος συγγραφέας, μέχρι σήμερα, που έχει κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, και ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία των βραβείων αυτών (ο άλλος ήταν ο Κίπλινγκ).

Ο Ορχάν Παμούκ γεννιέται το 1952 στην Κωνσταντινούπολη, γόνος ανώτερης μεσοαστικής οικογένειας μηχανικών, σπουδάζει Αρχιτεκτονική, αλλά στα τρία χρόνια, τα παρατάει και το 1974 αποφασίζει να γίνει συγγραφέας με την ενθάρρυνση του πατέρα του, ο οποίος είναι συχνά απών, προτιμώντας το Παρίσι, την παρέα του Σαρτρ και του Καμύ.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο ΤΖΕΒΝΤΕΤ ΜΠΕΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ, βραβεύεται το 1979 από τις εκδόσεις Μιλιέτ. Είναι η πρώτη μίας αδιάλειπτης σειράς βραβεύσεων των βιβλίων του, που κορυφώνεται το 2006 με το Νόμπελ. Έχει ήδη γράψει ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, το ιστορικό μυθιστόρημα ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΑΣΤΡΟ (1985), το οιονεί αστυνομικό ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΙΒΛΙΟ (1990), ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας και ακολουθούν Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΩΗ (1994), ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΟΚΚΙΝΟ (1998) ένα ιστορικό θρίλερ, το πολιτικό ΧΙΟΝΙ (2002) και τα πιο πρόσφατα, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ένας φόρος τιμής στη μελαγχολική γενέτειρά του, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ, μία αδιέξοδη ερωτική ιστορία, που καταφεύγει σε χιλιάδες αντικείμενα για να ζήσει ως ανάμνηση, και το τελευταίο στα ελληνικά, ΑΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, μία συλλογή κειμένων, όλα από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, τα περισσότερα σε μετάφραση της Στέλλας Βρετού.

Θεσσαλονίκη: το Κρεμλίνο, η ομάδα από το Κιλκίς και η γιορτή του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στη Μόσχα

Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από τα Χριστούγεννα. Ο ασυνήθιστος ανελκυστήρας, με το ύψος των περίπου πέντε μέτρων, πιθανότατα διήνυσε πολλές φορές την εννιάμετρη διαδρομή του, για να μεταφέρει στην κυρίως αίθουσα του Κρατικού Μεγάρου του Κρεμλίνου όλα όσα ήταν απαραίτητα για τη «Γιορτή του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου»…

Τη γιορτή, που κάθε Χριστούγεννα φέρνει στη Μόσχα περίπου 5.000 παιδιά από κάθε γωνιά της Ρωσίας, τα οποία παρακολουθούν την εκδήλωση, παρουσία του εκάστοτε Ρώσου Προέδρου, τα τελευταία χρόνια του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

12.1.11

ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ


Οι τοπικές σπεσιαλιτέ και τα τοπικά επιτεύγματα, στην επιφάνεια της συλλογικής γαστρονομικής συνείδησης των αρχαίων Ελλήνων

DALBY ANDREW

 



Ψαράδες σε ακτή του Κορινθιακού Κόλπου. Παράσταση του Ηerbert Μ
.Ηerget φιλοτεχνημένη το 1944 για το «Νational Geographic»
Στα 200 χρόνια από την εισβολή του Ξέρξη ένας γαστρονομικός πολιτισμός εκπληκτικής περιπλοκότητας αναπτύχθηκε στην Ελλάδα.
Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού ήταν και η παράδοση των τοπικών τροφών και κρασιών. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως, καθώς η Ελλάδα αποκτούσε συνείδηση και γνώση των φαγητών της, οι τοπικές σπεσιαλιτέ και τα τοπικά επιτεύγματα ήρθαν στην επιφάνεια της συλλογικής γαστρονομικής συνείδησης.

Wikileaks: Πρώτη δημοσίευση για UFO


Ιανουάριος 12, 2011.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα Wikileaks, η έρευνα που άρχισε για μια υποτιθέμενη συντριβή ιπτάμενου δίσκου στο έδαφος της Λευκορωσίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη στη Λευκορωσία βασίζεται σε σχόλια του πρώην επικεφαλής πληροφοριών στο Μίνσκ, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Wikileaks δημοσίευσε διάφορες φωτογραφίες υποτιθέμενου Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενου Αντικειμένου που έπεσε στη γη. Πριν από τη σύλληψή του το Δεκέμβριο ο ιδρυτής της Wikileaks δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που σχετίζονται με την ύπαρξη εξωγήινων.

Εντωμεταξύ ο Julian Assange πρέπει να περιμένει σχεδόν ένα μήνα στο Λονδίνο, όπου θα κριθεί το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία, όπου εκκρεμεί κατηγορία εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση.

Η ιστοσελίδα Wikileaks αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, «δεν μπορεί να επιβιώσει έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα», είπε την Τρίτη ο Julian Assange σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Όλοι οι λογαριασμοί μας είναι μπλοκαρισμένοι και είναι δύσκολο να απορροφήσουμε τα χρήματα των χορηγών μας. Εκτιμώ ότι η απώλεια μας είναι περί τα 500.000 ευρώ την εβδομάδα» είπε και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να εκδικηθεί.


--
Τίτλος άρθρου: «WikiLeaks a publicat primul document legat de OZN-uri!»
Δημοσίευση: Antena 1, Romania, 11.1.2011.
Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

11.1.11

Αρμενία: Ανακάλυψαν το αρχαιότερο οινοποιείο

Πριν από 6.000 χρόνια, ο άνθρωπος γνώριζε τη διαδικασία της παραγωγής κρασιού, όπως καταδεικνύει η συναρπαστική ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αρμενία.

Σε σπήλαιο κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ʼντζελες ανακάλυψε το αρχαιότερο, όπως λέει, οινοποιείο του κόσμου. Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην «Επιθεώρηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης», ωστόσο σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, βρήκαν μεταξύ άλλων μία μεγάλη λεκάνη βάθους ενός μέτρου, η οποία φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως πατητήρι, καθώς και δοχεία και ένα κύπελλο με υπολείμματα σταφυλιού και κρασιού, δίπλα μάλιστα σε νεκροταφείο, μέσα στην ίδια σπηλιά.

Στην Κίνα ανέτειλαν …τρεις ήλιοι…(βιντεο)




Ιανουάριος 11, 2011.

Ένα παράξενο αστρονομικό φαινόμενο έγινε ορατό με έκπληξη από τους κατοίκους της Κίνας.

Στο σημείο που ανατέλλει ο ήλιος, χθες το πρωί, ανέτειλαν …τρεις ήλιοι!

Και στις δύο πλευρές του ήλιου εμφανίστηκαν δυο μικροί ήλιοι που δημιούργησαν έναν κύκλο στον ουρανό με χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το φαινόμενο αυτό έγινε καλύτερα ορατό στην πόλη Τσανγ Τσούν και για τους κατοίκους ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ‘φάντασμα’ του ήλιου και παρατηρείται την αυγή μετά από αντανάκλαση του φωτός του ήλιου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό γίνεται, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν αντανακλάται το φώς του ήλιου από κρυσταλλικούς πάγους που βρίσκονται σε συννεφώδη μορφή στην ατμόσφαιρα, την περίοδο των χειμερινών μηνών.







Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Το χρωµατικό µεγαλείο του γαλαξία Ανδροµέδα

Είναι ο πιο κοντινός µας γαλαξίας. Η Ανδροµέδα, που σε αυτή τη φωτογραφία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Διαστήµατος ξεδιπλώνει ολόκληρο το χρωµατικό της µεγαλείο. Δύο τηλεσκόπια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έστρεψαν πάνω της τα παρατηρησιακά τους όργανα ταυτόχρονα, συλλαµβάνοντας τις εκπεµπόµενες ακτινοβολίες που διατρέχουν τον γειτονικό γαλαξία. Το πορτοκαλί χρώµα είναι υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπορεύεται από σύννεφα σκόνης τα οποία εργάζονται ακούραστα για να δηµιουργήσουν καινούργια αστέρια.

Το µπλε χρώµα είναι ακτίνες Χ που γνωρίζουµε ότι εκπέµπονται από αστέρια κατά το τέλος της ζωής τους. Τις εκπέµπουν όταν εκρήγνυνται ή όταν έχουν εµπλακεί µεταξύ τους σε µια βαρυτική µάχη µέχρι θανάτου.





ΔΙΟΔΙΑ: Οι συμβάσεις είναι TOP SECRET!...

http://press-gr.blogspot.com/2011/01/top-secret.html
Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,
Αν τα Γερμανικά σας είναι καλά, δεν θα χρειαστεί να διαβάσετε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου. Απλά, αφιερώστε 8 λεπτά από το χρόνο σας για να δείτε ένα άκρως αποκαλυπτικό, ένα απίστευτο ρεπορτάζ του Spiegel TV για τα διόδια και τις «συμβάσεις παραχώρησης».
Όσοι λοιπόν ξέρετε Γερμανικά, κάντε κλικ εδώ: http://www.spiegel.de/video/video-1082550.html
Για τους υπόλοιπους αναγνώστες, προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε το περιεχόμενο του 8λεπτου video, αντιγράφοντας κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες του, προσθέτοντας κάποια στοιχεία, με την ελπίδα ότι θα μας το συγχωρέσει η διεύθυνση του έγκριτου περιοδικού, διότι δεν λάβαμε την άδειά του.

10.1.11

Πού βασίζεται η παρατεταμένη διστακτικότητα της Ελλάδας

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει τους βαθύτερους λόγους και γιατί πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου περί θαλάσσης


Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ιστορική απόφαση-ενέργεια του Τάσσου Παπαδόπουλου να αρχίσει την οριοθέτηση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που είχε ως συνέπεια την υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και να εκκρεμεί με το Λίβανο, άνοιξε και έδειξε το δρόμο στην Ελλάδα. Ατυχώς, η Αθήνα καθυστερεί στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με παρενέργειες στα ελληνικά συμφέροντα, εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο σημερινό δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Σ», αναλύει τους λόγους και προτείνει λύσεις.

9.1.11

Πώς άλλαξαν οι συσχετισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*


Τίποτε δεν προμήνυε στην αυγή του 21ου αιώνα ότι η Τουρκία θα ξέφευγε από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής και πολιτικής καχεξίας, η οποία χαρακτήρισε τη δεκαετία του 1990.
Στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον γηραιό και ασθενή πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα αναποτελεσματικότητος των τουρκικών κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ο στρατός παρέμενε πανίσχυρος στα παρασκήνια της πολιτικής. Η τουρκική οικονομία μαστιζόταν από υψηλά ελλείμματα, πληθωρισμό και δομικές δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούσαν σε περιοδικές οικονομικές κρίσεις.
Η κορυφαία αυτών -αυτή του 2001- οδήγησε στη μείωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 9,4%, την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κατά περίπου 50% και την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Η χώρα έδειχνε ακυβέρνητο καράβι σε θύελλα, και διάχυτη ήταν η απαισιοδοξία στην τουρκική κοινή γνώμη.

H σκοτεινή ύλη του... εγκεφάλου μας!



Αστροκύτταρα

Ποιο είναι το ξεχασμένο 90% του εγκεφάλου μας; Η νευρογλοία, κύτταρα που υπερβαίνουν σε αριθμό τους νευρώνες, αντιστοιχώντας σε περίπου δέκα για κάθε ένα νευρώνα. Και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι κάνουν.

Κάποιες από τις συνήθεις λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι παγιωμένα λάθη. Ο όρος 'influenza' (γρίπη) προέρχεται από την ιταλική λέξη 'influence' (επιρροή), που αποτελεί έναν υπαινιγμό για την επίδραση που κάποτε πιστευόταν πως είχαν τα αστέρια στην υγεία μας.
Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που έψαχναν για μια εναλλακτική πορεία για την Ινδία κατέληξαν στο Νέο Κόσμο και χωρίς να έχουν καταλάβει τι κάνουν, τιτλοφόρησαν τους εκεί κατοίκους 'Ινδιάνους'. Οι νευροεπιστήμονες έχουν κι εκείνοι το δικό τους παγιωμένο λάθος, κάτι που αποτελεί μια εντυπωσιακή γκάφα.

Στα μέσα του 1800, ερευνητές ανακάλυψαν κύτταρα στον εγκέφαλο που δεν έμοιαζαν με τους νευρώνες (τους υποτιθέμενους ενεργούς παράγοντες του εγκεφάλου) και τα αποκάλεσαν 'γλοία', μια ελληνική λέξη που σημαίνει 'κόλλα'. Παρόλο που ο εγκέφαλος περιλαμβάνει περίπου ένα τρισεκατομμύριο γλοιοκύτταρα, η υπόθεση ήταν πως τα κύτταρα αυτά δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα παθητικό υποστηρικτικό σύστημα. Σήμερα γνωρίζουμε πως ο χαρακτηρισμός αυτός δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο λανθασμένος.

Η νευρογλοία στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα δραστήρια και εξυπηρετεί σε πολλούς σκοπούς, οδηγώντας και διατηρώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Παρακολουθεί επίσης προσεκτικά τους γείτονές της και έχει τη δική της χημική γλώσσα. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμα αυτή τη γλώσσα, αλλά υπάρχουν πειράματα που υπαινίσσονται πως αποτελεί τμήμα της νευρολογικής 'συνομιλίας' που λαμβάνει χώρα καθώς μαθαίνουμε και σχηματίζουμε νέες αναμνήσεις.

Εάν έπρεπε να ρίξουμε σε ένα μόνο παράγοντα το φταίξιμο για τη λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει για τη νευρογλοία, αυτός θα ήταν ο ηλεκτρισμός. Ο φυσιολόγος του 18ου αιώνα Luigi Galvani ανακάλυψε πως όταν άγγιζε ένα κομμάτι ηλεκτρισμένου μετάλλου σε ένα εκτεθειμένο νεύρο στο πόδι ενός βατράχου, το πόδι τιναζόταν. Αυτός και άλλοι έδειξαν ότι υπεύθυνος ήταν ένας ελαφρύς ηλεκτρικός παλμός που μετακινήθηκε από το μέταλλο προς το νεύρο. Για δύο χιλιετίες οι γιατροί και οι φιλόσοφοι έψαχναν να βρουν τα 'ζωικά πνεύματα' που κινούσαν το σώμα, αλλά ο Galvani ήταν αυτός που ανακάλυψε το μυστικό: ήταν το ίδιο πράγμα που προκαλούσε την αστραπή.

Στους επόμενους δύο αιώνες οι επιστήμονες πέτυχαν μια πιο καθαρή κατανόηση του πως λειτουργούν αυτά τα σήματα. Όταν ερεθίζεται ένας κλάδος στη μια άκρη ενός νευρικού κυττάρου, κινείται ένας ηλεκτρικός παλμός κατά μήκος του σώματος του νευρώνα. Άλλοι κλάδοι μπορεί να στέλνουν ξεχωριστούς παλμούς την ίδια στιγμή. Το κυρίως σώμα του νευρώνα αθροίζει τους παλμούς αυτούς και τους μεταδίδει στον άξονά του, ο οποίος χωρίζεται σε πολυάριθμους άλλους κλάδους, κάθε ένας από τους οποίους έρχεται σχεδόν σε επαφή με άλλους νευρώνες. Το μικροσκοπικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο νευρικών κυττάρων καλείται συναπτικό χάσμα ή σχισμή. Ο νευρώνας πομπός του σήματος στέλνει χημικά στη συναπτική σχισμή και ο νευρώνας δέκτης λαμβάνει κάποια από αυτά πυροδοτώντας ένα νέο ηλεκτρικό παλμό.

Όλοι οι νευρώνες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: άξονες, συνάψεις και τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρικά σήματα. Καθώς όμως οι επιστήμονες εξέτασαν με τα μικροσκόπιά τους τμήματα του εγκεφάλου, βρήκαν μπροστά τους άλλα κύτταρα που δεν ταίριαζαν σ' αυτό το προφίλ. Τα κύτταρα αυτά, όταν τρυπήθηκαν με ηλεκτρόδια δεν παρήγαγαν μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς. Εάν η γλώσσα της σκέψης ήταν ο ηλεκτρισμός, τότε τα κύτταρα αυτά ήταν βουβά. Ο γερμανός παθολόγος Rudolf Virchow επινόησε το όνομα 'γλοία' το 1856 και για πάνω από έναν αιώνα τα κύτταρα αυτά αντιμετωπιζόντουσαν ως παθητικοί κάτοικοι του εγκεφάλου.

Τουλάχιστον κάποιοι επιστήμονες κατάλαβαν πως αυτό θα μπορούσε να είναι μια βιαστική υπόθεση. Ο πρωτοπόρος νευροεπιστήμονας Santiago Ramon y Cajal κέρδισε το 1906 το βραβείο Nobel για τη θεωρία του ότι οι νευρώνες είναι οι θεμελιώδεις μονάδες του εγκεφάλου. Δεν πίστευε ωστόσο πως η νευρογλοία ήταν απαραιτήτως απλά ένα είδος κόλλας. Αντίθετα, πίστευε πως τα γλοιοκύτταρα αποτελούσαν ένα μυστήριο, ένα μυστήριο που καθώς έγραψε, ίσως μείνει άλυτο για πολλά ακόμα χρόνια μέχρις ότου οι φυσιολόγοι βρουν μεθόδους για να το αντιμετωπίσουν.

Σήμερα το μυστήριο των γλοιοκυττάρων είναι εν μέρει λυμένο. Οι βιολόγοι γνωρίζουν πως υπάρχουν σε διάφορες μορφές. Ένα είδος, που καλείται ακτινοειδής νευρογλοία, εξυπηρετεί σα σκαλωσιά για την ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου. Οι νευρώνες σκαρφαλώνουν κατά μήκος αυτών των κυττάρων που μοιάζουν με στύλους ώστε να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Ένα άλλο είδος γλοίας, η μικρογλοία, αποτελεί το σύστημα προστασίας του εγκεφάλου. Τα κύτταρα της μικρογλοίας αναρριχώνται μέσα από το δάσος των νευρώνων ψάχνοντας ερείπια από νεκρά ή τραυματισμένα κύτταρα. Ένα τρίτο είδος, γνωστά ως κύτταρα του Schwann και ολιγοδενδροκύτταρα, σχηματίζουν μονωτικά φύλλα γύρω από τους νευρώνες για να εμποδίσουν τη διάχυση των ηλεκτρικών σημάτων.

Αλλά όσο περισσότερο εξετάζουν τη νευρογλοία οι νευροεπιστήμονες, τόσο περισσότερο πολύπλευρα αποδεικνύεται ότι είναι τα κύτταρα αυτά. Η μικρογλοία δεν κρατάει απλώς τον εγκέφαλο καθαρό, κόβει επίσης επιπλέον κλάδους από νευρώνες για να βοηθήσει στη ρύθμιση των αναπτυσσόμενων συνδέσεών τους. Τα ολιγοδενδροκύτταρα και τα κύτταρα του Schwann δε μονώνουν απλώς τους νευρώνες, αλλά επίσης βοηθούν στο σχηματισμό νέων συνάψεων μεταξύ των νευρώνων. Και όταν τα κύτταρα της ακτινοειδούς γλοίας έχουν τελειώσει με το έργο της βοήθειας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, δεν πεθαίνουν. Μετατρέπονται σε ένα άλλο είδος γλοιοκυττάρων, στα αστροκύτταρα.

Τα αστροκύτταρα, που ονομάζονται έτσι λόγω των ακτινών τους που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι τα πιο άφθονα από όλα τα γλοιοκύτταρα και συνεπώς τα πιο άφθονα από όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου. Είναι επίσης τα πιο μυστηριώδη. Ένα μόνο αστροκύτταρο μπορεί να περιτυλίξει τις ακτίνες του γύρω από περισσότερες από ένα εκατομμύριο συνάψεις. Τα αστροκύτταρα επίσης συγχωνεύονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κανάλια μέσω των οποίων μπορούν να μετακινηθούν μόρια από κύτταρο σε κύτταρο.

Όλες αυτές οι συνδέσεις φέρνουν τα αστροκύτταρα σε μια πλεονεκτική θέση για να επηρεάσουν τις διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Έχουν επίσης υποδοχείς που μπορούν να δεσμεύσουν μια ποικιλία από νευροδιαβιβαστές, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είναι σε θέση να 'κρυφακούσουν' τη βιοχημική φλυαρία που συμβαίνει γύρω τους. Ωστόσο για πολύ καιρό, οι νευροεπιστήμονες δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο σημάδι για το ότι τα αστροκύτταρα πράγματι ανταποκρίνονταν σε σήματα από το εξωτερικό. Τελικά, το 1990, η νευροεπιστήμονας Ann Cornell-Bell του Yale ανακάλυψε αυτό που φάνηκε να είναι η λύση στο μυστήριο. Προέκυψε πως τα αστροκύτταρα, όπως οι νευρώνες, μπορούν να ανταποκριθούν σε νευροδιαβιβαστές, αλλά αντί για ηλεκτρισμό, τα κύτταρα παράγουν κύματα από φορτισμένα άτομα ασβεστίου.

Το ασβέστιο προέρχεται από σφραγισμένα πακέτα που είναι διασκορπισμένα μέσα στα αστροκύτταρα. Όταν ερεθιστούν, τα αστροκύτταρα ανοίγουν τα πακέτα στη σειρά που πρώτη έρχεται σε επαφή με τους νευροδιαβιβαστές, πυροδοτώντας το άνοιγμα άλλων πακέτων που βρίσκονται σε άλλα σημεία στο κύτταρο. Στη συνέχεια τα αστροκύτταρα φυλάνε τα άτομα του ασβεστίου πίσω στα πακέτα τους, για να τα απελευθερώσουν και πάλι όταν ξανά ερεθιστούν. Η Cornell-Bell πρόσεξε πως ένα κύμα τέτοιας δραστηριότητας που άρχισε σε ένα αστροκύτταρο μπορούσε να διαδοθεί σε άλλα αστροκύτταρα. Κάποιες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν επίσης ότι τα ίδια τα αστροκύτταρα απελευθερώνουν δυνατούς νευροδιαβιβαστές. Μπορούν να παράγουν γλουταμάτη (που διεγείρει τους νευρώνες έτσι ώστε είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούν στο σήμα από έναν άλλο νευρώνα) και αδενοσίνη ( που μπορεί να αμβλύνει την ευαισθησία ενός νευρώνα).

Για κάποιος επιστήμονες του εγκεφάλου, αυτές οι ανακαλύψεις αποτελούν κομμάτια από πάζλ που σιγά σιγά ταιριάζουν μεταξύ τους σε μια συναρπαστική νέα εικόνα του εγκεφάλου. Πρώτο κομμάτι: τα αστροκύτταρα μπορούν να νιώσουν εισερχόμενα σήματα. Δεύτερο κομμάτι: μπορούν να ανταποκριθούν με κύματα ασβεστίου. Τρίτο κομμάτι: μπορούν να παράγουν εξόδους νευροδιαβιβαστές και ίσως ακόμα κύματα ασβεστίου που διαδίδονται σε άλλα αστροκύτταρα. Με άλλα λόγια, έχουν τουλάχιστον μερικά από τα προαπαιτούμενα για να επεξεργαστούν πληροφορίες όπως κάνουν οι νευρώνες. Ο Alfonso Araque, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Cajal στην Ισπανία, και οι συνεργάτες του εργάζονται για την πιθανότητα ενός τετάρτου κομματιού στο πάζλ. Βρίσκουν πως δύο διαφορετικά διεγερτικά σήματα μπορούν να παράγουν δύο διαφορετικά πρότυπα από κύματα ασβεστίου (αυτό σημαίνει, δύο διαφορετικές αποκρίσεις) σε ένα αστροκύτταρο. Όταν έδωσαν στα αστροκύτταρα και τα δύο σήματα μαζί, τα κύματα που παρήγαγαν τα κύτταρα δεν ήταν ακριβώς το άθροισμα των δύο προτύπων. Αντίθετα, τα αστροκύτταρα παρήγαγαν ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο για απάντηση. Αυτό κάνουν τόσο οι νευρώνες, όσο και οι υπολογιστές.

Εάν πράγματι επεξεργάζονται πληροφορίες τα αστροκύτταρα, αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη προσθήκη στην υπολογιστική δύναμη του εγκεφάλου. Άλλωστε, υπάρχουν πολύ περισσότερα αστροκύτταρα στον εγκέφαλο απ' ότι νευρώνες. Ίσως, όπως κάποιοι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί, τα αστροκύτταρα κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Αντί για τον ψηφιακό κώδικα των ηλεκτρικών παλμών που χρησιμοποιούν οι νευρώνες, τα αστροκύτταρα ίσως δρουν πιο πολύ ως ένα αναλογικό δίκτυο που κωδικοποιεί πληροφορίες σε αργά ανερχόμενα και κατερχόμενα κύματα ασβεστίου. Στο νέο του βιβλίο, 'The Root of Thought' (Η Ρίζα της Σκέψης) ο νευροεπιστήμονας Andrew Koob προτείνει πως η επικοινωνία μεταξύ των αστροκυττάρων μπορεί να είναι υπεύθυνη για την δημιουργική και ευφάνταστη ύπαρξή μας ως ανθρώπινα όντα.

Μέχρι πρόσφατα, οι μελέτες για τα αστροκύτταρα εξέταζαν μόνο λίγα κύτταρα που βρίσκονταν σε ένα τρυβλίο petri. Τώρα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πώς να παρατηρούν αστροκύτταρα σε ζωντανά ζώα και να μάθουν ακόμα περισσότερο για τις ικανότητες των κυττάρων αυτών. Ο Alex Nimmerjahn του Πανεπιστημίου Stanford και οι συνεργάτες του, για παράδειγμα, ανέπτυξαν έναν τρόπο να τοποθετούν μικροσκόπια στα κρανία ποντικιών. Για να δουν τα αστροκύτταρα εγχέουν μόρια στα ποντίκια τα οποία λάμπουν όταν ενώνονται με ελεύθερο ασβέστιο. Κάθε φορά που ένα ποντίκι κουνάει ένα από τα πόδια του, ο Nimmerjahn και οι συνεργάτες του μπορούν να δουν μια μικρή έκρηξη από κύματα ασβεστίου. Σε μερικές περιπτώσεις, εκατοντάδες αστροκύτταρα μπορούν να πυροδοτηθούν με μιας και αυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικά δευτερόλεπτα.

Τα αστροκύτταρα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις συνάψεις. Ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου του Stanford Ben Barres και οι συνεργάτες του βρήκαν πως νευρώνες οι οποίοι μεγάλωσαν με αστροκύτταρα σχημάτισαν περίπου δέκα φορές περισσότερες συνάψεις από νευρώνες που μεγάλωσαν χωρίς αυτά και η δραστηριότητα των συνάψεων αυτών ήταν περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη. Καθώς οι συνάψεις αλλάζουν όταν μαθαίνουμε και σχηματίζουμε νέες αναμνήσεις, η Marie E. Gibbs του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία υποψιάστηκε πως τα αστροκύτταρα ίσως είναι σημαντικά στη δυνατότητα που έχουμε να μαθαίνουμε. Για να ελέγξει την ιδέα αυτή, μαζί με τους συνεργάτες της έδωσαν σε μικρά κοτόπουλα χρωματιστές χάντρες να τις τσιμπήσουν. Οι κόκκινες χάντρες ήταν καλυμμένες με ένα πικρό χημικό και συνήθως ένα μόνο τσίμπημα ήταν αρκετό για να μάθουν τα κοτόπουλα να μην ξανατσιμπήσουν μια κόκκινη χάντρα. Αλλά όταν τους έγινε ένεση με ένα φάρμακο που εμπόδιζε τη σύνθεση γλουταμάτης από τα αστροκύτταρα, τα πουλιά δε μπορούσαν να θυμηθούν την άσχημη γεύση και τσιμπούσαν ξανά τις χάντρες.

Δεν έπεισαν όμως τους σκεπτικιστές αυτά τα πειράματα. Εάν τα κύματα ασβεστίου είναι πραγματικά τόσο σημαντικά, για παράδειγμα, θα περίμενε κανείς πως ένα γενετικά τροποποιημένο ποντίκι που δε θα μπορούσε να παράγει κύματα ασβεστίου θα ήταν ένα αξιολύπητο τρωκτικό. Ο Ken McCarthy, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Chapel Hill, και οι συνεργάτες του επενέβησαν σε ποντίκια ώστε να μεγαλώσουν αστροκύτταρα που τους έλειπε μια βασική πρωτεΐνη που χρησιμεύει για το άνοιγμα των πακέτων ασβεστίου. Τα ποντίκια αυτά μεγάλωσαν και ήταν απαράλλαχτα από τα κανονικά, για λόγους που ακόμα δεν είναι γνωστοί.

Υπάρχει κάτι το θαυμάσιο στο γεγονός ότι πενιχρά μόλις καταλαβαίνουμε τι κάνουν τα περισσότερα κύτταρα στον εγκέφαλό μας. Αρχίζοντας στη δεκαετία του 1930, οι αστρονόμοι κατάλαβαν πως όλα όσα μπορούσαν να δουν με τα τηλεσκόπιά τους, τα αστέρια, οι γαλαξίες και τα νεφελώματα, αποτελούσαν μόνο ένα μικρό κλάσμα από τη συνολική μάζα του σύμπαντος. Το υπόλοιπο, γνωστό ως σκοτεινή ύλη, ακόμα αψηφά τις καλύτερες προσπάθειές τους για εξήγηση. Μεταξύ των δύο αυτιών μας, όπως προκύπτει, κάθε ένας από εμάς φέρει επίσης ένα προσωπικό απόθεμα σκοτεινής ύλης.



Μετάφραση - Απόδοση: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr

http://tech.pathfinder.gr/xpaths/x-science/866179.html