Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.1.11

ΠΓΔΜ: Συνάντηση του Προέδρου της χώρας, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων

 Τα εθνικά θέματα -ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και το θέμα της ονομασίας- στο τραπέζι


Οι προτεραιότητες της ΠΓΔΜ, με έμφαση στις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στο ζήτημα του ονόματος, συζητήθηκαν σήμερα (χθες) στη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι αυτή είναι γνωστή και απανταχού εκπεφρασμένη, ότι δηλαδή η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των σχετικών Ψηφισμάτων.

«Κάθε απόκλιση από αυτό το πλαίσιο η οποία άπτεται της ταυτότητάς μας και η επέκταση του ζητήματος της ονομασίας στη γλώσσα μας παρεμποδίζουν κατά κάποιον τρόπο την εξεύρεση λύσης. Γι' αυτό εμείς αναπτύσσουμε πάντοτε τις θέσεις μας στον κ. Νίμιτς, ότι δηλαδή πρέπει να εμμείνουμε στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Τότε μόνον είναι δυνατόν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία πράγματι θα απελευθερώσει τις καθοριστικές για εμάς ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε, ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για τις συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου.

Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας ή αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καταθέσει κάποια πρόταση η οποία θα μπορούσε να ήταν αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόταση από τον κ.Νίμιτς», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενου κόμματος "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση", Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση για το θέμα της ονομασίας, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν θα θίξει ζητήματα εθνικής ταυτότητας».

Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, "DUI", Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του για ενεργότερη ενασχόληση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας, για την οποία, όπως είπε, υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους τους συμμετέχοντες της σημερινής συνάντησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι συστάσεις και οι προτεραιότητες που προκύπτουν από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, ο εορτασμός των δύο σημαντικών επετείων (20 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας και 10 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας), καθώς και η διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσμού της ΠΓΔΜ η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.



http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=17839&catid=6

Οι γήινες καταιγίδες δημιουργούν ακτίνες αντιύλης


Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γάμα «Φέρμι» ανακάλυψε τυχαία ότι οι γήινες καταιγίδες παράγουν ακτίνες αντιύλης. Πρόκειται για μια απρόσμενη ανακάλυψη, μια από τις πιο σημαντικές στον τομέα των γεωεπιστημών εδώ και πολύ καιρό.

Οι ηλεκτρικές καταιγίδες στον πλανήτη μας ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες ακτίνων γάμα, όμως τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επίσης παράγονται ρεύματα ηλεκτρονίων και αντι-ηλεκτρονίων (δηλαδή ποζιτρονίων), που είναι το αντίστοιχό τους στην αντιύλη.

Το εντυπωσιακό εύρημα, που θα παρουσιαστεί στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες, με επικεφαλής την ερευνήτρια της NASA Τζούλι Μακένερι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Η ανακάλυψη δημιουργεί ένα νέο μυστήριο γύρω από τις γήινες ακτίνες γάμα, που εκτιμάται ότι δημιουργούνται κατά μέσο όρο περίπου 500 φορές τη μέρα στη διάρκεια των καταιγίδων στον πλανήτη μας. Προκύπτουν μέσα από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φωτός και της ύλης και η προέλευσή τους δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες.

Οι καταιγίδες δημιουργούν συχνά ηλεκτρικά πεδία πολύ υψηλής ενέργειας, ένδειξη για τα οποία αποτελούν οι κεραυνοί. Τα ηλεκτρόνια στις περιοχές της καταιγίδες επιταχύνονται φτάνοντας σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός και εκπέμπουν ακτίνες-γάμα, καθώς συγκρούονται με άτομα και μόρια που συναντούν στην πορεία τους. Για μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, είναι δυνατό να παραχθούν τόσα πολλά φορτισμένα σωματίδια, όσα συνολικά διαπερνούν όλη την ατμόσφαιρα της Γης από οποιοδήποτε άλλη αιτία.

Το τηλεσκόπιο Fermi, που εκτοξεύτηκε στα μέσα του 2008, έχει κατασκευαστεί για να ανιχνεύει τις φωτεινές εκρήξεις ακτίνων-γάμα σε κάθε γωνία του σύμπαντος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εντοπίσει πανίσχυρα φαινόμενα εκπομπής ακτίνων-γάμα από τις εσχατιές του σύμπαντος, λιγότερο ισχυρές ακτίνες από τον γαλαξία μας, καθώς επίσης από τον ήλιο, αλλά και από την ίδια τη Γη.

Τώρα πλέον ανακαλύπτεται ότι στις γήινες καταιγίδες, όταν οι ακτίνες γάμα περνάνε κοντά από τους πυρήνες των ατόμων, μπορούν να διαχωρίσουν την ενέργειά τους σε ένα ζευγάρι ύλης-αντιύλης (ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων), τα οποία στη συνέχεια, επειδή είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, ευθυγραμμίζονται με τις γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου και ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις με την μορφή εστιασμένων ακτίνων ύλης και αντιύλης, οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Αυτός ο «χορός» φωτός και ύλης συνεχίζεται όταν τα ποζιτρόνια συναντούν ξανά ηλεκτρόνια, οπότε ανασυνδυάζονται και παράγουν μια λάμψη φωτός χαρακτηριστικού χρώματος. Είναι αυτό το χρώμα που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο και αποτελεί την «υπογραφή» της παραγωγής αντιύλης.

«Η ιδέα ότι σε οποιονδήποτε πλανήτη που έχει καταιγίδες, αυτές μπορούν να δημιουργήσουν αντιύλη, η οποία μετά εκτοξεύεται στο διάστημα με την μορφή εστιασμένων ακτίνων, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν από ένα διαστημικό σκάφος, ακούγεται σαν βγαλμένη κατευθείαν από επιστημονική φαντασία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ηλεκτρισμού της ατμόσφαιρας Στίβεν Κόνορ του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εντυπωσιακή ανακάλυψη», με επιπτώσεις στην κατανόηση των ίδιων των αστραπών, οι οποίες ως φαινόμενο δεν είναι κατανοητές ακόμα στην εντέλεια.





www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νίκος Μάρτης: ' Όταν η δραχμή ήταν ισοδύναμη με το δολάριο'

“Κρατάμε την κατάσταση (εξουσία) 4 χρόνια – Η Ελλάς μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης”

 Γράφει ο πρώην υπουργός Νίκος Μάρτης (φωτό)


Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια την 17η Ιανουαρίου 2011 στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του ανδριάντα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο του έφτιαξε η πόλη που αγάπησε και με τα έργα τα οποία ο ίδιος αποφάσισε και έγιναν, είχε ως συνέπεια την σημερινή προβολή της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, αναφέρω την ανωτέρω αισιόδοξη δήλωση του κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1963, την οποία έκανε εισερχόμενος στο δωμάτιο του Ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ, μόλις τελείωσε την ομιλία του προς τον λαό της Καβάλας ως Αρχηγός της Ε.Ρ.Ε.

Η προκήρυξη των εκλογών του 1963 συνέπιπτε με το τέλος της Οκταετίας διακυβερνήσεως των Κυβερνήσεων Καραμανλή (1955-1963). Οι επιδόσεις της Ελλάδας την περίοδο αυτή ήταν σε ορισμένους τομείς της Οικονομίας ανώτερες όλων των χωρών της Ευρώπης. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

- Η δραχμή ήταν ισοδύναμη του Αμερικανικού Δολαρίου, του Γερμανικού Μάρκου και του Ελβετικού Φράγκου.

- Ο πληθωρισμός ήταν 2%, ο μικρότερος στην Ευρώπη

- Ο ρυθμός ανάπτυξης, με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 1953-1981, έφερνε την Ελλάδα πρώτη, με δεύτερη την Ιαπωνία, Τρίτη τη Γερμανία και τέταρτες τις ΗΠΑ.

- Ο προϋπολογισμός, χωρίς Αμερικάνικη βοήθεια, διότι το Σχέδιο Μάρσαλ έληξε το 1953, ήταν πλεονασματικός.

21.1.11

ΑΕΙ: Η ηθικολογία ναρκοθετεί τη μεταρρύθμιση...

Αν το 2011 αγγέλλεται ως το έτος των δομικών αλλαγών στην καθαυτό συγκρότηση του Δημόσιου Χώρου στην Ελλάδα, η μεταρρύθμιση του πλέγματος Διοίκησης και λειτουργίας των ΑΕΙ θα αποτελέσει σίγουρα μια κορυφαία στρατηγική κίνηση, με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία και τα κοινωνικά πρότυπα της χώρας.
--
του Ανδρέα Τρούμπη καθηγητή Οικολογίας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου


--
Αν αυτή η πανθομολογούμενη παραδοχή όντως ισχύει, το ζητούμενο στον πυρήνα αυτής της μεταρρυθμιστικής επιλογής οφείλει να είναι η απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή διαύγεια στον ορισμό του τελικού στόχου της: επιδιώκεται απλώς μια διοικητική θεραπεία των όποιων δυσλειτουργιών έχουν επισημανθεί μέχρι τώρα ή αντιθέτως επιδιώκεται η δόμηση ενός τελείως διαφορετικού ρόλου, από το γνωστό και φθαρμένο σήμερα, για την εκπαίδευση και την έρευνα ως θεσμών κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του τόπου;

Αυξήθηκαν οι σιτιζόμενοι στα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 20.

Σε ποσοστά ως και 66% υπολογίζεται τους τελευταίους μήνες η αύξηση των ανθρώπων που προσέρχονται πλέον στα συσσίτια τα μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος κάνει έκκληση σε πιστούς και σε επιχειρηματίες να ενισχύσουν, με υλικά κυρίως, τις ενορίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, ενώ αναμένεται συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε δήμος και μητρόπολη να καθορίσουν τον τρόπο συνεργασίας τους στο θέμα των συσσιτίων.

«Υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στα συσσίτια. Εκεί που είχαμε 60 άτομα, έχουν φτάσει ακόμη και στα 100. Φοβάμαι ότι αυτό θα συνεχιστεί. Δυστυχώς οι περιστάσεις είναι τέτοιες που επιβάλλουν τη λειτουργία των συσσιτίων», δήλωσε σήμερα ο μητροπολίτης Ανθιμος.

20.1.11

Ομογενής ανακάλυψε νέο κράμα μετάλλου

 Το νέο κράμα μετάλλου είναι ανθεκτικό σαν τον χάλυβα


Μια σπουδαία ανακάλυψη
Μια ερευνητική επιστημονική ομάδα του φημισμένου Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), με επικεφαλής τον δρα Μάριο Δημητρίου, ανακάλυψε ένα νέο σούπερ-ανθεκτικό και σκληρό μεταλλικό κράμα. Αν και μοιάζει με γυαλί, είναι το πρώτο υλικό που έχει ποτέ κατασκευαστεί, το οποίο ανταγωνίζεται σε σκληρότητα και ισχύ τον χάλυβα και μελλοντικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον τελευταίο σε κτίρια, γέφυρες, αυτοκίνητα και άλλες χρήσεις.

Μέχρι τώρα, υπήρξε πολύ δύσκολο να βρεθούν υλικά που να είναι ταυτόχρονα σκληρά και ανθεκτικά. Για παράδειγμα, το γυαλί μπορεί να είναι σκληρό, να μην χαράζεται και να μην κάμπτεται από κάποιο βάρος, όμως τείνει να είναι εύθραυστο. Άλλα υλικά, όπως τα μέταλλα γενικά, είναι μεν ανθεκτικά, δηλαδή θρυμματίζονται πολύ πιο δύσκολα, όμως είναι πιο εύκαμπτα, όπως ο ελατός ή σφυρηλατήσιμος σίδηρος.

Η πρόκληση των επιστημόνων ήταν ανέκαθεν να ανακαλύψουν υλικά που να είναι σκληρά και παράλληλα ανθεκτικά, αλλά συνήθως κατέληγαν σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Η ομάδα του Δημητρίου, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για νέα υλικά «Nature Materials», σύμφωνα με το «Nature», κατάφερε να συνθέσει ένα μεταλλικό κράμα από «άμορφα» μέταλλα, συνδυάζοντας και τις δύο επιθυμητές ιδιότητες.

Τα κανονικά μέταλλα είναι ασθενή και ελάσιμα, επειδή τα άτομά τους έχουν κρυσταλλική δομή, η οποία εύκολα αποδομείται, όταν το μέταλλο υποστεί κάποιο μεγάλο βάρος. Όμως τα λεγόμενα άμορφα μέταλλα είναι πιο ισχυρά. Δημιουργούνται από ταχέως ψυχόμενα λιωμένα μέταλλα, με αποτέλεσμά τα άτομά τους να βρίσκονται σε μια άτακτη δομή, παρόμοια με αυτή του γυαλιού, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια και βάρος για να μετακινηθούν τα άτομά τους σε άλλη θέση.

Μέχρι τώρα όμως, αυτά τα «υαλώδη μέταλλα» φαίνονταν να είναι εγγενώς εύθραυστα, επειδή περιέχουν μικρά ελαττώματα, τα οποία αρχίζουν να αυξάνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, όσο το μέταλλο υφίσταται κόπωση, με συνέπεια κάποια στιγμή το υλικό να κάνει ρωγμές και να σπάει. Όμως οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν, παραδόξως, δημιουργήσουν τεχνηέντως ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό τέτοιων ελαττωματικών περιοχών, τότε μπορεί να προκληθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: το υλικό να γίνει πιο ανθεκτικό. Οι ελαττωματικές περιοχές «διαπλέκονται» μεταξύ τους σε μορφή δικτύων και, όταν συμβεί μια ρωγμή, τότε αυτά τα δίκτυα «περικυκλώνουν» τη ρωγμή και την εμποδίζουν να εξαπλωθεί, σύμφωνα με τον Δημητρίου.

Μετά από 109 (!) προσπάθειες, τελικά οι ερευνητές ανακάλυψαν το σωστό μίγμα «υαλώδους» (άμορφου) μετάλλου που μπορεί να έχει το παραπάνω αποτέλεσμα. Το κράμα αποτελείται κυρίως από παλλάδιο, με την προσθήκη λίγου αργύρου και άλλων στοιχείων. Όπως είπε ο Δημητρίου, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει γιατί το συγκεκριμένο κράμα «δουλεύει» εκεί που άλλα είχαν αποτύχει, όσον αφορά τον ιδανικό συνδυασμό σκληρότητας και ανθεκτικότητας. Νέες έρευνες που σχεδιάζονται, θα μελετήσουν τις χημικές ιδιότητες που έχουν μεταβληθεί και δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάνοντας πειράματα με τη δημιουργία, την ταχύτητα και το βαθμό επέκτασης διαφόρων ρωγμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πόσο ισχυρό και ανθεκτικό είναι το νέο υλικό, «όπως ο πιο ανθεκτικός χάλυβας», όπως ανέφερε ο Δημητρίου. Μια μελλοντική προοπτική θα ήταν η η διερεύνηση κατά πόσο η προσθήκη περισσότερων χημικών στοιχείων στο κράμα, ώστε να δημιουργηθούν μικρές κρυσταλλικές περιοχές στο υλικό, θα αύξαινε ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του.

Από την άλλη, επειδή το παλλάδιο είναι σπάνιο και ακριβό μέταλλο, η ευρεία χρησιμοποίηση ενός τέτοιου κράματος φαίνεται, προς το παρόν, δύσκολη, κάτι που αναγνώρισε ως πρόβλημα και ο Δημητρίου. Όπως είπε, το νέο υλικό θα μπορούσε κατ' αρχήν να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων ανθεκτικών οδοντιατρικών και άλλων ιατρικών εμφυτευμάτων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν μια φθηνότερη «εκδοχή» του κράματος με βάση τον χαλκό, τον σίδηρο ή το αλουμίνιο. «Αν το βρούμε, τότε αυτό το υλικό θα αντικαταστήσει τον χάλυβα για πάντα στις κατασκευές σε ευρεία κλίμακα», εκτίμησε ο Δημητρίου.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

19.1.11

Το μυστήριο της καταγωγής των Αλβανών



Σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξει την πληθυσμιακή και πολιτιστική ανάμειξη των ασιατών Αλβανών με τα Ιλλυρικά φύλλα, ανάμειξη από την οποία προέκυψε το σημερινό έθνος των Αλβανών

18.1.11

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31 Ιανουαρίου 2011)


«127 συγγραφείς και εικονογράφοι περιμένουν τα παιδιά στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου»


Από την Πέμπτη 28 έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011,στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Ομιλία της Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την 4η ΕΠΕΒ

Η Έκθεση 2011 σε 10 +1 σημεία

1) 3.300 τ.μ., 46 εκθέτες
Σε 3.300 τ.μ. 46 εκθέτες προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά στο αναγνωστικό κοινό μια πλούσια γκάμα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τους.

 

17.1.11

Ο Λένιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Τσάρου, σύμφωνα με έρευνα

Ο Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β΄ με την οικογένειά του

Οι έρευνες για την εκτέλεση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, του Νικολάου Β΄, και της οικογένειάς του δεν αποκάλυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πατέρας της επανάστασης των μπολσεβίκων, ο Βλαντίμιρ Λένιν, είχε δώσει την εντολή για την εξολόθρευσή τους, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

16.1.11

Με νέο πρόσωπο εμφανίζεται η ακροδεξιά στην Ευρώπη




Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν  82 ετών, βρίσκεται από το 1972 στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου.



Από τον Σουηδό Τζίμι Ακεσον ως τη γαλλίδα Μαρίν Λε Πεν, η άκρα δεξιά στην Ευρώπη παίρνει ένα νέο πρόσωπο, για να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν και, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μίας αντι-ισλαμικής ταυτότητας, για να εξασφαλίσει εκλογικές επιδόσεις και να αποκτήσει επιρροή σε κυβερνητικό επίπεδο.

Aγνωστο είδος αρχαίου δεινοσαύρου

Ένα νέο είδος μικρόσωμου αλλά άγριου δεινοσαύρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο, μια εποχή που άρχισαν να αναδύονται οι δεινόσαυροι, ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινοσαύρους που έχουν ποτέ βρεθεί.


Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος ονομάστηκε «Eodromaeus» (σημαίνει «δρομέας της αυγής»). Σε ό,τι αφορά την ανατομία του είχε μήκος περίπου 1,3 μ., βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια.

Η ανακάλυψή του έγινε στη βορειοδυτική Αργεντινή από ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν της Αργεντινής, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science».

Με βάση την ανατομία του, η οποία παραπέμπει σε ένα πλάσμα ικανό να κυνηγά και να ξεσχίζει τη λεία του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί πρώιμο πρόγονο της ομάδας των σαρκοβόρων δεινοσαύρων (θηρόποδα), η οποία περιλαμβάνει και τον «Τυραννόσαυρο» (T. Rex).

Ο Eudromeaus μοιάζει στο μέγεθος και στην ανατομία με ένα άλλο δεινόσαυρο, τον φυτοφάγο Eoraptor, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στην Αργεντινή και θεωρείται πρόγονος μιας άλλης ομάδας δεινοσαύρων (τα σαυρόποδα), από τα οποία ξεπήδησαν και οι φυτοφάγοι τεράστιοι δεινόσαυροι με τον μακρύ λαιμό, που κινούνταν στα τέσσερα πόδια.

Και οι δύο πρόγονοι των δεινοσαύρων έτρεχαν στα δύο τους πόδια και έζησαν περίπου την ίδια εποχή, οδηγώντας τους επιστήμονες στην θεωρία ότι ο κοινός πρόγονος όλων των δεινοσαύρων -ο οποίος πρέπει να έζησε λίγο πριν- θα ήταν ένα μικρό πλάσμα λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο σε μήκος.



NAFTEMPORIKI.GR

Δίστομο: Η ιστορία της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων


Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας - Λαμπαδηφορία για τη σφαγή του Διστόμου

 Γράφει η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ


Όσοι επί χρόνια αγωνίζονται για τη δικαίωση των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου και την αποζημίωση συγγενών των νεκρών της θηριωδίας των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το '44 ένιωσαν ικανοποίηση. Μόνο που περιμένουν να γίνει και πράξη η πρωθυπουργική δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μαύρη τρύπα θα μπορούσε να «καταπιεί» το ηλιακό μας σύστημα

Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Μ87, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς των αστρονόμων. Οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ζυγίζει όσο 6,6 δισεκατομμύρια ήλιους και θα μπορούσε να «καταπιεί» ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.


Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης, έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Καρλ Γκέπχαρτ του πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι η μάζα της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας ήταν μόλις 3 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον ήλιο μας και περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Οι νέες όμως μετρήσεις, με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου διαμέτρου 8,1 μέτρων στο όρος Μάουνα Κεα της Χαβάης, έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα, που απέχει περίπου 50 εκατ. έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου, έχει τελικά υπερδιπλάσια μάζα.

Ο νέος υπολογισμός της μάζας της βασίστηκε στις μεγάλες ταχύτητες περιστροφής των άστρων γύρω της, που φτάνουν τα 500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Είναι η πιο ακριβής μέτρηση μάζας που έχει γίνει ποτέ για οποιαδήποτε υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ο λεγόμενος «ορίζοντας γεγονότων» (πέρα από τον οποίο τίποτε, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από την τρομακτική έλξη της) είναι τετραπλάσιος σε σχέση με την τροχιά του Ποσειδώνα, του πιο εξωτερικού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα άνετα θα είχε «καταπιεί» τον ήλιο μας μαζί με όλους τους πλανήτες του.

Τόσο μεγάλες μαύρες τρύπες πιθανότατα δημιουργούνται όχι μόνο «καταπίνοντας» γειτονικά άστρα, αλλά και μέσω απορρόφησης άλλων μικρότερων μαύρων τρυπών.

Ο αστρονόμος Τζορτζ Τζιοργκόφσκι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), με τη βοήθεια ενός άλλους τηλεσκοπίου της Χαβάης, του διαμέτρου δέκα μέτρων Κεκ, εντόπισε ζευγάρια μαύρων τρυπών, που περιφέρονται η μια γύρω από την άλλη, σε 16 μακρινούς γαλαξίες. Τα σχετικά ευρήματα επίσης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης.

Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι δεν έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν άμεσα τον ορίζοντα γεγονότων κάποιας μαύρης τρύπας. Ελπίζουν όμως να το πετύχουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, όταν θα καταφέρουν να αρχίσουν αστρονομικές παρατηρήσεις του σύμπαντος σε μήκη κύματος μικρότερα του ενός χιλιοστού.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ναυτεμπορική