Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.1.11

Ασπρόμαυρα βλέμματα μιας πολυεθνικής Καστοριάς


Ο φακός του Λεωνίδα Παπάζογλου αποτύπωσε τους ανθρώπους της μακεδονικής πόλης και της ευρύτερης περιοχής στις αρχές του 20ού αιώνα, δίνοντας το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου, ντοκουμέντα από την καθημερινή ζωή στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Παπάζογλου απαθανάτισε με τον φακό του από παιδιά με πατροπαράδοτες φορεσιές και εύπορες οικογένειες ως αντάρτες και στρατιώτες
Μια σημαντική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Καστοριάς στις αρχές του 20ού αιώνα είναι το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου. Ηταν η εποχή που η πόλη και η περιφέρειά της διένυαν μια μεταβατική πολιτική περίοδο: εκεί ζούσαν Ελληνες, Τούρκοι, εβραίοι και Τουρκαλβανοί, μαζί με τους ντόπιους σλαβόφωνουςστην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ολο αυτό το σκηνικό αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του αρχείου, το οποίο διέσωσε και ανέδειξε ο Γιώργος Γκολομπίας . Αγωνιστές, αντάρτες, στρατιώτες, αλλά και άμαχοι, μεγάλοι και παιδιά που συχνά φορούν τις πατροπαράδοτες φορεσιές, στέκονται μπροστά στον φωτογραφικό του φακό και με το βλέμμα τους δίνουν το στίγμα της εποχής τους.

28.1.11

Ορφανός μένει ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ...


Τέλος σε μια δικαστική διαμάχη τριών δεκαετιών που ξεκίνησε επί εποχής Μελίνας Μερκούρη, ή μήπως η απαρχή ενός νέου «πολέμου» σε διεθνές επίπεδο για το Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επτά χρόνια μετά την τελευταία διαταγή που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού, έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το πρωτόκολλο αποβολής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος από το Σπήλαιο και τις γύρω εγκαταστάσεις (μουσείο, αναψυκτήριο κλπ) έκτασης 180.000 τετραγωνικών μέτρων. Η διαχείριση του Σπηλαίου είχε παραχωρηθεί στην Ανθρωπολογική Εταιρεία από τον ΕΟΤ το 1981 αλλά δυο χρόνια αργότερα, επί Μελίνας Μερκούρη, ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός και ο ΕΟΤ κατήγγειλε τη σύμβαση. Τότε ξεκίνησε ο δικαστικός μαραθώνιος των δυο πλευρών που κρατά μέχρι σήμερα. Δεκάδες δικαστήρια, που όμως στην πλειοψηφία τους δικαίωναν τον πρόεδρο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, τον 87χρονο σήμερα καθηγητή, Άρη Πουλιανό.

Sister-in-law Lauren Booth blames Tony Blair for war lies, says he should be tried for war crimes



Lauren Booth, journalist and human rights activist, says of her brother-in-law Tony Blair: "He misled the British people and took Britain to war on a lie." / AFP Source: AFP


TONY Blair's sister-in-law - a human rights campaigner and Muslim convert - says the former British PM should be tried for Iraq war crimes.

Lauren Booth, the half-sister of Blair's barrister wife Cherie, is in Malaysia for lectures organised by Viva Palestina, a British-based group associated with controversial politician George Galloway.

Εξωφρενικό! Βγάλαμε ελληνικά νησιά στο σφυρί!


Δώδεκα από τα ωραιότερα ελληνικά νησάκια στο Αιγαίο, αλλά και κοντά στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο βγαίνουν ήδη στο… σφυρί με μεσίτη την εταιρεία Private Islands Inc που έχει έδρα τον Καναδά.

Τα νησάκια που πωλούνται είναι:

Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας


Το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ εντόπισε ένα γαλαξία, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο πιο μακρινός και άρα ο πιο μικρός σε ηλικία που έχει ποτέ παρατηρηθεί.

Εκτιμάται ότι η απόσταση του γαλαξία φτάνει τα 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός, δηλαδή χρονολογείται από μία εποχή μόλις 480 εκατ. ετών μετά το Μπιγκ Μπανγκ, όταν ακόμα το σύμπαν ήταν πολύ "νεανικό" και είχε μόλις το 4% της σημερινής ηλικίας του.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είναι πιο μακρινός κατά περίπου 100 εκατ. έτη φωτός σε σχέση με τον γαλαξία που κρατούσε τα σκήπτρα ως τώρα.

H ανακάλυψη έγινε με την πρόσφατα εγκατασταθείσα κάμερα ευρέος πεδίου 3 του Χαμπλ, η οποία εστιάστηκε στον συγκεκριμένο γαλαξία επί 87 ώρες. Όπως δήλωσαν οι αστρονόμοι, χάρη στα νέα όργανα του τηλεσκοπίου, μπορούν να «βλέπουν» μια περίοδο του πρώιμου σύμπαντος, όταν ο σχηματισμός και η επέκταση των γαλαξιών γινόταν με γρήγορο ρυθμό, σε σχετικά σύντομο κοσμικό χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε μόνο ένας γαλαξίας περίπου 500 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ, αλλά 150 εκατ. χρόνια αργότερα οι γαλαξίες ήταν πλέον τουλάχιστον δέκα, ενώ ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μετά από άλλα 100 εκατ. χρόνια. Εντοπίστηκαν περίπου 60 γαλαξίες, όταν το σύμπαν είχε πλέον ηλικία 650 εκατ. ευρώ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η γρήγορη (για τα κοσμικά δεδομένα) ανάπτυξη των γαλαξιών βοηθήθηκε με τη συγχώνευσή τους υπό τη βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Οι νέες παρατηρήσεις στα βάθη και στην απαρχή του σύμπαντος θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να ελέγξουν τις θεωρίες τους σχετικά με τη διαχρονική ανάπτυξη των άστρων και των γαλαξιών και γενικότερα την εξέλιξη του σύμπαντος.

Το υπό κατασκευή άκρως εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» της NASA, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2014, θα μπορέσει να «δει» άλλα 200 εκατ. χρόνια πιο πίσω στον κοσμικό χωρόχρονο, μόλις άρχιζε ο σχηματισμός των πρώτων γαλαξιών, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε 200 έως 300 εκατ. μετά το Μπιγκ Μπανγκ.



http://www.skai.gr/news/technology/article/161563/anakalufthike-o-pio-makrinos-galaxias/

27.1.11

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Σάμιου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου για πρώτη φορά μέσα από το κελί του!

http://www.youtube.com/watch?v=iF3oSwCuGIQ





http://www.youtube.com/watch?v=XtSOdbPMJ7A




http://www.youtube.com/watch?v=8wWXOXTPZRw




ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.samiakignomi.gr και στον 2000fm 99,8 στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαρυφάλλου και Γιάννη Νέγρη

Παρ'όλη την περίεργη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το "μπέρδεμα" των τηλεφωνικών γραμμών όπου δεν μας επέτρεψαν από την αρχή που είχαμε το προκαθορισμένο τηλεφωνικό ραντεβού να τον ακούσουμε τελικά τα καταφέραμε.

Τρισάγιο του Ρώσου Πατριάρχη στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

O Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσε Ιερό Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επιθέσεως στο αεροδρόμιο Domodedovo.


Στις 26 Ιανουαρίου στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Βλαδιμήρ του Πατριαρχικού Γραφείου ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος τέλεσε Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της τρομοκρατικής επιθέσεως στο αεροδρόμιο Domodedovo.


Επίσης παρέστησαν προσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Ίστρας Αρσένιος, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο πρωθιερέας Βλαδίμηρος Ντιβακώφ, κληρικοί στελέχη του Πατριαρχικού Γραφείου.

Αυθημερόν κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου επιμνημόσυνες δεήσεις τελούνται σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ρρωσικής πρωτεύουσας.



Православная Москва- Ορθόδοξη Μόσχα

26.1.11

Ελλάδα: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

ΟΡΥΚΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΗΣΗ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


Περλίτης Μήλου, μπεντονίτης Κιμώλου, κίσσηρις Γυαλιού, ποζολάνη Πέλλας, ατταπουλγίτης Κοζάνης, τάλκης Δράμας, χαλαζίας Θεσσαλονίκης. Γνωστά ως μη μεταλλικά ορυκτά ή αλλιώς βιομηχανικά ορυκτά. Λάμπουν... και ας μην είναι χρυσός, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο παραγωγικός αυτός κλάδος όχι απλώς επιβιώνει αλλά παρουσιάζει εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη- εμφάνισε στο 9μηνο του 2010 αυξήσεις κύκλου εργασιών μεταξύ 20-30% σε σχέση με το 2009.

Ντοκιμαντέρ του National Geographic για το δίσκο της Φαιστού


Στους Βώρους του δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου, πρόκειται να παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, το ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς.

24.1.11

Δικάζεται στο πρωτοδικείο Τιράνων η αρπαγή περιουσιών στο χωριό Φανάρι

Το Πρακτορείο της Επιστροφής και Αποζημιώσεων των Περιουσιών της Αυλώνας με εκτελεστική απόφαση αναγνώρισε 280 στρέμματα λιβάδια μέσα στο χωριό Φανάρι στον XheloXhelili. Μετά από της έντονες διαμαρτυρίες του Έπαρχου και του προεδρείου του χωριού Φανάρι προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες η επόμενη κίνηση ήταν να εκδικαστεί αυτή η υπόθεση στο πρωτοδικείο Τιράνων.

Στης 21-01-2011 εκδικάστηκε στο πρωτοδικείο Τιράνων αυτή η υπόθεση με την εκπροσώπηση του Έπαρχου Ηλία Θανάση , του εκπροσώπου του χωρίου Φανάρι Δημήτρη Φράγκου και με νομική κάλυψει από γνωστό δικηγορικό γραφείο στα Τίρανα.
Αναστάτωση παρατηρήθηκε στους εκπροσώπους του Xhelo Xhelili όταν ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το χωριό και  την Επαρχία ζήτησε όλα τα δικαιολογητικά που απεδείκνυαν ως πρώην ιδιοκτήτες στο Πρακτορείο της Επιστροφής και Αποζημιώσεων των Περιουσιών της Αυλώνας. Η δίκη αναβλήθηκε για της 23-02-2011.

Για την δίκη αυτή ο Έπαρχος Ηλίας Θανάσης δήλωσε: “ Έχουμε σοβαρά προβλήματα με τους ψευδείς πρώην ιδιοκτήτες , αυτοί έχοντας στήριξη τον κρατικό μηχανισμό έχουν αρπάξει μεγάλες εκτάσεις λιβαδιών , δασών και χωραφιών . Η υπόθεση Φανάρι είναι από της πιο σοβαρές γιατί ζητούν και περιούσιες μέσα στο χωριό.
Μερική “πρώην” ιδιοκτήτες φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι θα κάνουν το παν να εκλέξουν Έπαρχο “άνθρωπο” τους για να τους “δικαίωσει”. Μας πιέζουν και απειλούν να μην συνεχίσουμε πολλές δίκες αυτού του χαρακτήρα αλλά εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, μέχρι να βρούμε το δίκιο μας.” (Στην φωτογραφία είναι σημειούμενα περίπου το τι διεκδικούνται , συμφώνα με τον χάρτη που μας δώσανε )

http://eparxiaalikou.blogspot.com/2011/01/blog-post_23.html

http://nepirusonline.blogspot.com/2011/01/blog-post_5971.html#more

Αστρονόμοι: Βρισκόμαστε σε αναμονή του δεύτερου Ήλιου!...

Ιανουάριος 24, 2011.

Ο πλανήτης Γη από το τέλος του έτους θα μπορούσε να φωτίζεται από δύο ήλιους, ισχυρίζονται Αυστραλοί επιστήμονες.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού εκραγεί, λόγω του ότι χάνει πολύ γρήγορα το βάρος του.

Αυτό το σουπερνόβα θα μπορούσε να επηρεάσει τη Γη με ένα εκτυφλωτικό φως, που ποτέ δεν έπεσε τόσο στον πλανήτη μας από τη δημιουργία του. Θα μπορούσε να γίνει έτσι η μετατροπή της νύχτας σε μέρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, λένε οι ειδικοί.

Πρόκειται για τον αστέρι ‘Betelgeuse’ που είναι γνωστό το ‘Άλφα του Ωρίωνα’ και είναι το όγδοο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό και το δεύτερο του αστερισμού του Ωρίωνα. Έχει κοκκινωπό χρώμα και έχει χαρακτηριστεί ως ‘κόκκινος υπεργίγας’. Είναι τόσο τεράστιο που αν βρισκόταν στο ηλιακό μας σύστημα θα κάλυπτε όλες τις αποστάσεις από τον Ερμή μέχρι τον Άρη.

Απέχει από τη Γη, 640 έτη φωτός και σύμφωνα με τους επιστήμονες χάνει το βάρος του πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα εκραγεί.

Η λέξη, ωστόσο, ‘σύντομα’ στην αστρονομία είναι το χρονικό διάστημα από ένα έτος έως μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Αν, λοιπόν, εκραγεί, η λάμψη που θα προκαλέσει θα είναι τόσο έντονη στη Γη που θα μοιάζει ο ουρανός ότι έχει δύο ήλιους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Φυσικής του Πανεπιστημίου του νότιου Queensland, Μπραντ Κάρτερ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Mail του Λονδίνου, η έκρηξη θα μπορούσε να γίνει από τα τέλη του τρέχοντος έτους μέχρι το χρονικό βάθος των αμέσων επόμενων …τριών ή τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων!



Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Κύπρος: 57 εκατομμυριούχοι πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι πολίτες


24-01-11

Συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα και άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας, επιχειρηματίες - επενδυτές από τρίτες χώρες, οι οποίοι αποκτούν την Κυπριακή Υπηκοότητα με ταχείς διαδικασίες στη βάση των οικονομικών κριτηρίων που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του 2007.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αριθμός των εκατομμυριούχων επιχειρηματιών - επενδυτών από τρίτες χώρες, που πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι πολίτες έχει αυξηθεί σημαντικά το 2010.

Κρήτη:Στέγη για τον χρυσό της αρχαίας Ελεύθερνας



Ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης κατά την διάρκεια ανασκαφής στην αρχαία Ελεύθερνα

Σαν να αναδύεται από τη γη, με τα βράχια γύρω του και την τοπική χλωρίδα να το περιβάλλουν, θα είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας στην Κρήτη, το οποίο θα ανεγερθεί προκειμένου να εκτεθούν αλλά και να φυλαχθούν γενικότερα ορισμένα από τα χιλιάδες εντυπωσιακά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών.
--
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

--

Περί τα 1500 αντικείμενα μεταξύ των οποίων τα κτερίσματα των τάφων της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας (χρυσά κοσμήματα ή από σπάνια υλικά, όπως αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ορεία κρύσταλλος, ήλεκτρον, αιγυπτιακό μπλε, επίσης τελετουργικά αντικείμενα, ομφαλωτές γυάλινες φιάλες, σφραγιδόλιθοι, σκαραβαίοι, χάλκινα αγγεία, όπλα, κεραμική κ. ά.) θα εκτεθούν στο συνολικού εμβαδού 1.632 τ.μ.κτίριο (900 τ.μ. για το αίθριο και τον όροφο και 730 τ.μ. για τον ημιόροφο και το υπόγειο). Επιπλέον άλλα 4000 περίπου ευρήματα θα εκτίθενται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου.