Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.2.11

“ “Ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη γη…”



Στο έλεος της …αμάθειας o ρωσικός λαός...


Το ένα τρίτο των Ρώσων πιστεύει  ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη και το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ραδιενέργεια είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση.
 Μαζί με την κομμουνιστική εποχή”, γράφει η εφημερίδα Actualno, “χάθηκαν και οι επιστημονικές ιδέες και η γνώση των πραγμάτων, σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο λαός στράφηκε προς τον καταναλωτισμό και απομακρύνθηκε από τη γνώση του κόσμου”...


Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Ρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης, έδειξε ότι το ένα τρίτο των Ρώσων πολιτών- για την ακρίβεια το 32 τοις εκατό είναι πεπεισμένοι ότι  ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη και όχι η Γη γύρω από τον ήλιο!
Στην ίδια ερώτηση πριν από ένα χρόνο το ποσοστό που πίστευε κάτι τέτοιο βρισκόταν στο 28% και μέσα σε ένα χρόνο, ανέβηκε κατά τέσσερις μονάδες…, γράφει το πρακτορείο MIG-news.
Το 55 τοις εκατό των Ρώσων πιστεύει  ότι η ραδιενέργεια είναι μια εφεύρεση του ανθρώπου και το 29%  δήλωσε ότι τα ανθρωποειδή ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ακόμη ότι στη Ρωσία, στο έλεος της προκατάληψης και του σκοταδισμού πέφτει συχνότερα ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας.
--

Τίτλος άρθρου: «Една трета от руснаците вярват, че Слънцето се върти около Земята»

Δημοσίευση: actualno, 12.2.2011.

 

11.2.11

Η 'Λούσι' περπατούσε όρθια πριν από 3,2 εκ. χρόνια

Σύμφωνα με ανακάλυψη για τη διάσημη πρόγονο του ανθρώπου





Αν η «Λούσι» ζούσε σήμερα, θα μπορούσε πιθανότατα να περπατήσει με ψηλοτάκουνα παπούτσια ή να τρέξει στον Μαραθώνιο! Ένα απολιθωμένο οστό από πόδι με κοίλο πέλμα, που βρέθηκε στην Αιθιοπία, δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου περπατούσαν όρθιοι, στα δύο τους πόδια ,ήδη πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια και στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους δεν ζούσαν πια στα δέντρα.

Το οστό, που ανήκει στο είδος των μικροσκοπικών Αυστραλοπιθήκων της ανατολικής Αφρικής (Australopithecus afarensis), όπου ανήκε και η διάσημη «Λούσι», έρχεται να αναζωπυρώσει μια χρόνια επιστημονική διαμάχη σχετικά με το πότε και πώς οι αρχαίοι πρόγονοι των ανθρώπων εγκατέλειψαν τη σκυφτή στάση και το βάδισμα στα τέσσερα πόδια.

Φόβος για τους ‘εξωγήινους’



Φεβρουάριος 11, 2011.
Σύμφωνα με τον Simon Conway Morris, καθηγητή Εξελικτικής & Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge, οι εξωγήινοι, ίσως μοιάζουν με το ανθρώπινο είδος, όχι μόνον, στην φυσιογνωμία αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η απληστία, η βία ή η τάση απόκτησης πόρων από άλλους κλπ.
Παρά τους φαινομενικούς  ειρηνικούς σκοπούς, οι εξωγήινοι θα έφθαναν στον πλανήτη μας, μόνο αν είχαν εντοπίσει υλικά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για τον εαυτό τους.
Αυτά θα μπορούσαν να ήταν μέταλλα, νερό, ή καύσιμα.


Ο βρετανός καθηγητής προειδοποιεί την επιστημονική κοινότητα ό, τι όπως οι άνθρωποι αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες, ίσως, και οι εξωγήινοι έχουν τον ίδιο σκοπό: την αναζήτηση άλλων μορφών ζωής. Και,  ίσως, έχουν την ίδια ‘λογική’ η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.
Η στρατηγική της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, είναι να εντοπίσει στο διάστημα νερό, γιατί βασικός παράγοντας δημιουργίας των όντων είναι το νερό.
Οι πρόσφατες διαστημικές αποστολές έχουν επισημάνει την ύπαρξη πάγου στη Σελήνη και τον Άρη. Άρα στο διάστημα υπάρχει νερό.

Ψάχνουν για τις  ιδανικές συνθήκες
Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 400 πλανήτες, εκτός του ηλιακού συστήματός μας, αυτό όμως δεν σημαίνει και την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.
Οι πλανήτες για να δημιουργήσουν  ζωή πρέπει να βρίσκονται σε ιδανική απόσταση από τον Ήλιο τους,  ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί το πρωταρχικό κύτταρο μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε υγρή μορφή.
Ο Conway Morris υποστηρίζει ότι η παρουσία εξωγήινων μορφών ζωής είναι πολύ πιθανή σε πλανήτες όπως η Γη, όπου οι οργανισμοί διαμορφώνονται με την ίδια βιοχημική δομή όπως των γήινων έμβιων όντων.
Ο επιστήμονας υιοθετεί την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία θα υπάρχει και σε άλλους πλανήτες.
«Η ύπαρξη της βιόσφαιρας και η πλήρης εξελικτική διαδικασία επέτρεψε την εμφάνιση της νοημοσύνης».
Βασική προϋπόθεση θεωρεί ότι ο πλανήτης θα πρέπει να έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με τη Γη, ώστε να εμπεριέχει την ίδια βαρύτητα ή αλλιώς την ίδια δύναμη έλξης των αντικειμένων στην επιφάνειά του.

Επικίνδυνες δραστηριότητες
Ο Albert Harrison, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα κατανόησης των ραδιοκυμάτων  που προέρχονται από το διάστημα και λαμβάνονται μέσω των ισχυρών κεραιών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της υδρογείου.
Εκφράζει, επίσης, τις επιφυλάξεις του, για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται από τους ανθρώπους στο διάστημα, εδώ και είκοσι χρόνια, ελπίζοντας ότι θα τα εντοπίσουν νοήμονα εξωγήινα όντα.
Μερικά από τα μηνύματα αυτά είναι σοβαρά, ωστόσο, σε άλλα, περιέχονται και ‘δείγματα’ ανθρώπινων συναισθημάτων για να εξοικειωθούν οι κάτοικοι άλλων πλανητών με την επίγεια ζωή και τον πολιτισμό.
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι εκπρόσωποι των εξωγήινων πολιτισμών που θα έφθαναν κάποτε στον ‘Γαλάζιο πλανήτη’,  θα ήταν με τον τρόπο αυτόν γνώστες των προβλημάτων του γήινου πολιτισμού και της ιστορίας τους μέσα από τους πολέμους, την φτώχια και την πείνα που πέρασε κα περνά η ανθρωπότητα.
Ο Χάρισον, ωστόσο, συμμερίζεται τις απόψεις άλλων επιστημόνων ότι η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών με τέτοιες ενέργειες είναι μια επικίνδυνη πράξη.
Γιατί,  αν οι εξωγήινοι είναι ‘αντίγραφα’ του ανθρώπου, κανείς δεν εγγυάται για τις προθέσεις τους.

«Διαμαρτύρομαι ως πολίτης και τηλεθεατής»



Την Πέμπτη (10-2-2011)το βράδυ (10,40'), σε ώρα δηλαδή τηλεοπτικής αιχμής, καθώς παρακολουθούσα τηλεόραση με την οικογένειά μου, έκπληκτος διαπίστωσα ότι στη ΝΕΤ προβαλλόταν μία εκπομπή , στην οποία εμφανίζονταν διάφοροι δήθεν ειδικοί, οι οποίοι προπαγάνδιζαν τη χρήση κάνναβης (χασίς), ως ενός προϊόντος, που δεν προκαλεί ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα επιχειρηματολογούσαν με πολύ ύπουλο τρόπο, ισχυριζόμενοι ότι είναι δύσκολο να πείσεις τους νέους να μην κάνουν χρήση της, αφού δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα !!! 

10.2.11

Επίσκεψη αντιπροσωπείας 52 Αμερικανο - Εβραϊκών Οργανώσεων στον δήμαρχο, Ι. Μπουτάρη




       
 
   Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι 52 Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων, που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα με πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης


Κίνηση εντυπωσιασμού και προπαγάνδας του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), που κατέληξε σε τραγωδία για τους επιτιθέμενους. Συνέβη τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Φεβρουαρίου 1948, σε μια περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που το αντάρτικο κίνημα βρισκόταν σε ιδιαίτερη έξαρση και ο «Εθνικός Στρατός» σε φάση ανασυγκρότησης, καθώς οι Άγγλοι είχαν αποχωρήσει από την Ελλάδα και οι Αμερικανοί αναμένονταν από μέρα σε μέρα.

Έθνος και Εθνική συνείδηση.




Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων


 Δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα την έννοια του έθνους και της εθνικής ταυτότητας. Η πρώτη είδηση έρχεται από τη διεθνή επικαιρότητα. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Συντηρητικός Ντέϊβιντ Κάμερον, δήλωσε σε ομιλία του ότι απέτυχε η πολυπολιτισμικότητα. Τόνισε μάλιστα ότι η Βρετανία πρέπει να ενισχύσει την εθνική ταυτότητα και ότι οι μετανάστες πρέπει να αφομοιώνονται στη βρετανική εθνική ταυτότητα, αλλιώς τείνουν να δημιουργήσουν γκέτο φανατικών.

9.2.11

Κολοκοτρώνης – Ο Λόγος του στην Πνύκα (1838



“Κατά την 7 ‘Οκτωβρίου ο στρατηγός Θ. Κολοκοτρώνης, σύμβουλος εν ενεργεία, επισκεφθείς το Ελληνικόν Γυμνάσιον της καθέδρας ηκροάσθη μίαν και ημίσειαν ώραν τον πεπαιδευμένον γυμνασιάρχην κ. Γεννάδιον παραδίδοντα. Ενθουσιασθείς και από την παράδοσιν και από την θέαν τοσούτων μαθητών είπε προς τον Γεννάδιον, την οποίαν συνέλαβεν επιθυμίαν του να ομιλήση, ει δυνατόν, και ο ίδιος προς τους νέους μαθητάς. Την πρότασίν του αυτήν απεδέχθη ο κ. Γυμνασιάρχης με την μεγαλυτέραν ευχαρίστησαν και προσδιόρισε την 10ην ώραν της επιούσης ως ημέρας εορτασίμου. Αλλά το πλήθος των μαθητών και ή στενότης του Γυμνασίου παρεκίνησε τους διδασκάλους να εξέλθωσιν εις την Πνύκα, ως μέρος ευρύχωρον και μεμακρυσμένον οπωσούν. Την επαύριον, δυο απεσταλμένοι μαθηταί επροσκάλεσαν από της οικίας του τον στρατηγόν Κολοκοτρώνην εις την Πνύκα. Οι κάτοικοι των Αθηνών ηγνόουν μέχρις εκείνης της στιγμής την περίστασιν ταύτην. Άμα ή φήμη διεδόθη, συνέρρευσε πλήθος διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων άνθρωποι. Ο δε στρατηγός Κολοκοτρώνης, περιτριγυρισμένος και από τους μαθητάς και από τούτους επί του βήματος της Πνυκός ομίλησε τον ακόλουθον λόγον, του οποίου εγγυώμεθα το ακριβές, καθ’ όσον δυνάμεθα να ενθυμηθώμεν”. Εφημερίς “ΑΙΩΝ”, 13 Νοεμβρίου 1838

Παιδιά μου!



Εις τον τόπο* τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους όποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος μας και προ αυτού και ύστερα απ’ αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ’ αυτά να κάμομε συμπερασμούς και διά την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και διά τους παλαιούς Έλληνας, όποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, όποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, διά ταύτα σας λέγουν καθ’ ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.

8.2.11

Άρτα: Η κλοπή της επιτύμβιας στήλης

Συνεχίζονται έρευνες στην Άρτα για κλεμμένη επιτύμβια στήλη

Είχε βρεθεί σε ανασκαφή στην αρχαία Αμβρακία


• Την κλοπή τμήματος επιτύμβιας στήλης από την ταφική πομπική οδό της Αρχαίας Αμβρακίας εξακολουθεί να ερευνά η Ασφάλεια Άρτας, ενώ ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και στην ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η απουσία του ευρήματος  έγινε αντιληπτή την ημέρα των Θεοφανείων, πριν αυτό μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Την Παρασκευή βρέθηκε στην Άρτα η προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Πατρών, Μαρία Γάτση, η οποία έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στα πλαίσια της Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεργασία με την τοπική Ασφάλεια Άρτας, απ’ όπου έχει προχωρήσει διαδικασία καταθέσεων μεταξύ του προσωπικού της εκσκαφής και εξακολουθεί η διενέργεια προανάκρισης.
Η επιτύμβια στήλη είχε ανακαλυφθεί παραμονή των Θεοφανίων και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε χρόνος για την μεταφορά της στις αποθήκες του Μουσείου, οι υπεύθυνοι της ανασκαφής και οι οχτώ εργάτες εκσκαφής που ήταν παρόντες, αφού τη φωτογράφησαν και τη μέτρησαν, την άφησαν θαμμένη στο χώρο. Δύο ημέρες αργότερα, όταν έπιασαν ξανά όλοι δουλειά διαπίστωσαν ότι το θραύσμα της στήλης είχε εξαφανιστεί.
Από τις έρευνες της Ασφάλειας Άρτας στο χώρο, δεν υπήρξαν ενδείξεις γενικότερης παράνομής ανασκαφής στο χώρο όπου βρέθηκε η στήλη.

Πρωϊνός Λόγος

7.2.11

WikiLeaks :HMG WILL CONTINUE TO ENGAGE WITH ATHENS AND SKOPJE ON MACEDONIA NAME/NATO ACCESSION ISSUE



9:06PM GMT 04 Feb 2011
Ref ID: 08LONDON1112
Date: 4/18/2008 14:00
Ref ID: 08LONDON1112
Date: 4/18/2008 14:00
Origin: Embassy London
Classification: CONFIDENTIAL
Destination: 08STATE40462
Header: VZCZCXYZ0000OO RUEHWEBDE RUEHLO #1112 1091400ZNY CCCCC ZZHO 181400Z APR 08FM AMEMBASSY LONDONTO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 8305INFO RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITYRUEHSQ/AMEMBASSY SKOPJE PRIORITY 0145
Tags: PREL,NATO,EU,MK,GR,UK
C O N F I D E N T I A L LONDON 001112 SIPDIS SIPDIS DEPT. FOR EUR/RPM, EUR/SCE, EUR/WE E.O. 12958: DECL: 04/11/2018 TAGS: PREL, NATO, EU, MK, GR, UK SUBJECT: HMG WILL CONTINUE TO ENGAGE WITH ATHENS AND SKOPJE ON MACEDONIA NAME/NATO ACCESSION ISSUE REF: STATE 40462 Classified By: Political Minister-Counselor Maura Connelly for reasons 1.4 (b) and (d).
1. (C) HMG has been engaging, and will continue to engage with, senior Greek leadership to encourage Athens to be more flexible in its position on the Macedonia name issue. FCO Balkans Group Deputy Director Adam Bye said that the British Ambaasador (HMA) to Greece had met with Foreign Minister Bakoyiani on April 14, stressing many of the points contained reftel. Bakoyiani's reaction showed little movement from that of the Greek position we have heard over the past few months - that it was Skopje refusing to be flexible, and that Greece has worked as hard as it could within the UN mediating process. According to Bye, Bakoyiani also added that progress was unlikely before the June 1 Macedonian elections. Bye said the FCO would summarize the points contained reftel for HMA in Athens, advise him of the other countries the USG has requested to assist, and ask him to approach the FM once again. HMA may also contact Ambassador Speckhard to discuss joint approaches to the Greek government.
2. (C) Bye underlined that HMG is as concerned as the USG about the Greece-Macedonia impasse, and its impact on the NATO Alliance and Balkan stability and in the longer term, EU unity. He shared a readout of an April 18 video conference which he attended and included representatives from UK Missions to Greece, Macedonia, NATO and the EU: the UK appreciates and will continue to support U.S. efforts to remove the Greek block on Macedonian accession to NATO; the June 1 Macedonian elections represent an additional challenge, and the UK will urge political parties on all sides not to politicize the name issue or appeal to nationalistic instincts to gain support; while the UK shares the U.S. desire that this issue be resolved within the next few weeks, it is more likely to require a "sustained push," at least until the Macedonian elections; and, the UK will lobby other EU members to exert influence on Athens. Visit London's Classified Website: XXXXXXXXXXXX LEBARON



6.2.11

ΟΙ ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ



Ο Αρχιεπίσκοπος του Σινά ανάμεσα σε Βεδουΐνους στον Κήπο της Μονής


Η λέξη Βεδουΐνος στήν ἀραβική γλῶσσα σημαίνει τόν ἄνθρωπο πού ζεῖ στήν φύση, στήν ἔρημο. 

Οπως ἀναφέρει ὁ Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας Εὐτύχιος (9ος αἰ.), ὅταν ὁ Ἰουστινιανός ἔκτισε τήν Μονή, ἐγκατέστησε κοντά σέ αὐτήν διακόσιες οἰκογένειες ἀπό τόν Πόντο καί τήν Ἀλεξάνδρεια γιά νά φυλάσσουν, νά ὑπερασπίζονται καί νά βοηθοῦν τούς Μοναχούς. Οἱ σημερινοί Βεδουΐνοι πού ζοῦν πέριξ τῆς Μονῆς θεωροῦνται ἀπόγονοι αὐτῶν τῶν οἰκογενειῶν, πού κατά τόν 7ο αἰῶνα ἐξισλαμίσθηκαν, ἀποτελοῦν δέ σήμερα μιά ἀπό τίς ἕξι φυλές τῶν Βεδουΐνων τοῦ Σινᾶ, τήν φυλή τῶν Ὀρεινῶν (Γκεμπελία). Οἱ Βεδουΐνοι τῆς Γκεμπελία δέν ἔπαυσαν νά ἔχουν ἕως σήμερα συνείδηση τῆς ἑλληνορωμαϊκῆς τους καταγωγῆς, καί θεωροῦν τούς ἑαυτούς τους "Ρωμιούς", καυχώμενοι μάλιστα γιά αὐτήν τήν πολιτιστική τους ταυτότητα.