Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.2.11

Επιστροφή στη φύση λόγω κρίσης



Ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστρέφουν στις ρίζες τους αφού η ανεργία τους έχει γονατίσει. Μέχρι και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων προτιμούν την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή ζώων

H κρίση και η ανεργία  έχει οδηγήσει τους Έλληνες πίσω στα χωριά τους αφού νεαρά άτομα, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων αποφάσισαν να στραφούν σε παραδοσιακές αγροτικές εργασίες όπως είναι η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή ζώων.

Υπόγειο μουσείο στη Μικρή Δοξιπάρα


Ενα υπόγειο μουσείο, που θα μοιάζει με τον αρχαίο τύμβο και θα εγκιβωτίζει τα σπάνια ευρήματα της ανασκαφής, θα δημιουργηθεί στη Μικρή Δοξιπάρα, στον Εβρο.
Άμαξα που ήρθε στο φως στην ανασκαφή στη Μικρή Δοξιπάρα

Το έργο έχει ήδη πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΩ ΟΣΑ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Πρώτη συνέντευξη του Πρόξενου Κορυτσάς 
μετά την ανάκληση του από το ΥΠΕΞ


  Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΩ ΟΣΑ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
 Δεν είναι για τον Πρέσβη αυτοί οι άνθρωποι Έλληνες; Δεν είναι Βόρεια Ήπειρος; Είναι προσωπικές απόψεις αυτά; Γιατί δεν μιλάει; Κάθε τόσο καίνε την ελληνική σημαία κάτω από την Πρεσβεία και δεν μιλάει! Γιατί;»!

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ο ανακληθείς αιφνιδιαστικά στην Αθήνα Έλληνας Πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου Καμαρινός, αποκαλύπτει ότι αιτία της απομάκρυνσής του ήταν η χρησιμοποίηση των όρων «Έλληνες» και «Βόρεια Ήπειρος»! Λέξεις που είναι φαίνεται απαγορευμένες για το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όχι και για τη συνείδηση και τις καρδιές των αληθινών Ελλήνων Διπλωματών, που υπηρετούν με αυτοθυσία την Πατρίδα και τελικά χάρη στο φιλότιμο και την ατομική τους προσπάθεια διασώζεται ακόμη η Ελλάδα…

17.2.11

Κανίβαλοι οι αρχαίοι Βρετανοί




Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους και έφτιαχναν κύπελλα από τα κρανία τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. 
Οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν στη νότια Αγγλία ανθρώπινα οστά ηλικίας 14.700 ετών τα οποία έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, καθώς και κρανία τα οποία είχαν μετατραπεί σε κύπελλα.
Ο μαλακός ιστός των κρανίων, που βρέθηκαν στη σπηλιά Γκόουφ στο Τσένταρ Γκορτζ της νοτιοδυτικής επαρχίας Σόμερσετ, είχε καθαριστεί προσεκτικά, είχε κοπεί για να απομακρυνθεί η βάση και τα κόκαλα του προσώπου, ενώ είχαν λειανθεί και οι γωνίες ώστε να δημιουργηθούν κύπελλα ή γαβάθες, όπως γράφει η παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Library of Science journal PLoS ONE.

«Επρόκειτο γενικά για μία δύσκολη διαδικασία με δεδομένα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους», είπε η δρ. Μπέλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κύπελλα μπορεί να χρησιμοποιούνταν και απλώς ως δοχεία σε τελετές.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα κύπελλα χρησιμοποιούνταν τότε, όμως πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα για τελετές»
, δήλωσε ο Κρις Στρίνγκερ, που το 1987 βρήκε ένα κρανίο-κύπελλο.
Ενα ακριβές εκμαγείο του κρανίου-κυπέλλου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011


Το Βήμα

Τώρα ξύπνησαν οι ΗΠΑ;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ*

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 επισκέφθηκε τα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Κάντριμαν, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι στον οποίο -σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη λειτουργία κράτους δικαίου και την ύπαρξη ελευθερίας του Τύπου στα Σκόπια…
τονίζοντας ότι αυτές οι ανησυχίες συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στα Σκόπια.

16.2.11

Άγνωστες αρχαίες τοιχογραφίες του Άργους

Σκορπιοί, φίδια και πουλιά, θαλάσσια πλάσματα, όπως χταπόδια, σουπιές, αργοναύτες, ψάρια αλλά και ανθρώπινες μορφές, όλα κατ΄ ευθείαν από τη Μυκηναϊκή εποχή αποκάλυψαν οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε ένα οικόπεδο της σύγχρονης πόλης του Άργους. Ειδικά μάλιστα η αναπαράσταση των σκορπιών χαρακτηρίζεται ως μοναδική στις Αιγαιακές τοιχογραφίες. 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2 ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ




ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ ΚΑΙ ΜΙΛΛΕΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Καμία ποινή, λογοκρισία και πίεση δεν πρέπει να αποτελέσει όχημα εξαφάνισης….
Οι αγωγές που υπέβαλε μια Ελληνίδα δασκάλα σε βάρος της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή και σε βάρος της εφημερίδας Μιλλέτ που βγαίνει στην Ξάνθη, περατώθηκαν με αστρονομικές ποινές σε βάρος των εφημερίδων μας.

Ιστορικό έγκλημα στην Βεργίνα…με την υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού


Συνεχίσαμε την έρευνά μας για το θέμα των Σκοπιανών εκπαιδευτικών που κάνουν οι ίδιοι τις ξεναγήσεις στον Ιστορικό χώρο της Βεργίνας.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες (Έλληνες και τουρίστες) στην Βεργίνα συχνά πυκνά έχουνε γίνει μάρτυρες προπαγανδιστικής συμπεριφοράς Σκοπιανών κατά την επίσκεψή τους στα αρχαία της περιοχής. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα και κανείς δεν το αμφισβητεί. Σχόλια του τύπου ”Ήρθαμε να επισκεφθούμε την γη των προγόνων μας” ακούστηκαν πολλές φορές.

«Αδηφάγο» άστρο στον Οφιούχο



ΛΟΝΔΙΝΟ.
Μπορεί να φαίνεται ως ένα τόσο δα μικρό μπλε φως στο κέντρο της εικόνας που βλέπετε ωστόσο πρόκειται για ένα καυτό άστρο που είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τον δικό μας Ηλιο! Ο Ζήτα Οφιούχος (Ζeta Οphiuchi) «συνελήφθη» από το τηλεσκόπιο Wise της ΝΑSΑ και η υπέρυθρη εικόνα που έλαβε είναι εντυπωσιακή.

Ο Ζήτα Οφιούχος είναι ένα «αδηφάγο» άστρο, το οποίο πιστεύεται ότι αποτελούσε κάποτε μέρος ενός δυαδικού αστρικού συστήματοςστο οποίο μάλιστα ο έτερος «σύντροφος» ήταν ακόμη πιο επιθετικός. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν το δεύτερο άστρο εξερράγη ως σουπερνόβα ο Ζήτα Οφιούχος απελευθερώθηκε και σαν «σφαίρα» άρχισε να κινείται με ταχύτητα 87.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Είναι 20 φορές μεγαλύτερος και 65.000 φορές πιο λαμπερός από τον Ηλιο- εάν μάλιστα δεν περιβαλλόταν από τόση αστρική σκόνη θα αποτελούσε ένα από τα πιο φωτεινά άστρα στον ουρανό και θα είχε μπλε χρώμα στο γυμνό μάτι.

Ουράνια φαντασµαγορία


Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τον ουρανό πάνω από το χωριό Ερσφιορντµπότν, κοντά στο Τρόµσε της Βόρειας Νορβηγίας. 
Πρόκειται για ένα από τα πιο φαντασµαγορικά φαινόµενα που προσφέρει η φύση, είχε κινήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Ελληνες. Αποκαλείται και Πολικό Σέλας, καθώς υπάρχει και το Νότιο Σέλας που εµφανίζεται στον Νότιο Πόλο και οφείλεται στη φωταύγεια των ανώτερων στρωµάτων της ατµόσφαιρας λόγω του βοµβαρδισµού τους από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύµατα φορτισµένων σωµατιδίων από τον Ηλιο.
 Τα ρεύµατα αυτά αποκαλούνται ηλιακός άνεµος ή µαγνητική καταιγίδα και η ισχύς τους είναι ανάλογη µε τη δραστηριότητα του Ηλίου. 
Οµως το φαινόµενο συνδέθηκε επίσης µε πολλές δεισιδαιµονίες των βόρειων λαών. Οταν εµφανιζόταν, οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταµάταγαν τα έλκηθρα και µάζευαν τα κουδούνια για να µη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.

15.2.11

A rare breed- the ancient greek in Australia



Neos Kosmos spoke to the long standing Australian, classical language teacher Michael Smee


7 Feb 2011

John-Paul Hussey
Ancient Greek is about as different to Modern Greek as Latin is to Modern Italian," said Classical Language teacher Michael Smee to Neos Kosmos.
It's been a few thousand years since both of these languages were spoken by the ordinary person on the street. What is extraordinary is that these two languages still remain, within the world's imagination and are proof enough of their longstanding influence.
Smee is from the University of Sydney, but has been teaching Classical Languages for as long as this journalist has been drawing breath.

14.2.11

Αλβανοί Σκοπίων: «Ποια ονομασία θέλουμε»


Ο ηγέτης των Αλβανών της FYROM αποκαλύπτει τις θέσεις του

Συνέντευξη στον Σταυρο Tζιμα

Υπέρ μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό τάσσονται οι Αλβανοί της FYROM, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ηγέτης τους κ. Αλι Αχμέτι, τονίζοντας πως η κυριότερη πρόκληση για τα Σκόπια το 2011 θα πρέπει να είναι η επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα.
Παρεμβαίνοντας, για πρώτη φορά με συγκεκριμένα ονόματα, στην πολύκροτη εκκρεμότητα ο ισχυρός άντρας των Αλβανών του Τετόβου και συνεταίρος στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αποκαλύπτει ποια εξ αυτών απορρίπτονται από την αλβανική πλευρά και ποια θα ήταν αποδεκτά.
«Δεν συμφωνούμε σε ονόματα όπως “Σλαβομακεδονία”, “Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας” κ.λπ., θα συμφωνούσαμε όμως σε άλλα όπως π.χ. “Βόρεια Μακεδονία”, “Ανω Μακεδονία” ή “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», λέει χαρακτηριστικά.

Αυστραλία - Γιορτάστηκε από την ελληνική ομογένεια το «πανηγύρι του ταύρου»

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό του «Πανηγυριού του Ταύρου» στη Μυτιλήνη


Χιλιάδες ομογενείς αλλά και Αυστραλοί παρακολούθησαν χθες το «Το πανηγύρι του Ταύρου» που έγινε στη Μελβούρνη για 30η συνεχή χρονιά.

Οι κ. Στέφανος Πετρέλλης και Τάσος Τσαμουρτζής, πρόεδρος και σύμβουλος αντίστοιχα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», που είναι ο οργανωτικός φορέας, λένε για την συγκεκριμένη εκδήλωση:

13.2.11

Αδειάζοντας τον ωκεανό σε ένα κρασοπότηρο




Του ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΧΩ ξαναγράψει ότι φτηνότερα θα στοιχίσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους να μας χαρίσουν όσα χρωστάμε, παρά να μας αλλάξουν.
ΤΟ να προσπαθεί κανείς να μετατρέψει την πατρίδα μας σε σύγχρονη (καπιταλιστική) δημοκρατία, είναι σαν να προσπαθεί να αδειάσει τον Ωκεανό με κρασοπότηρο.
ΠΟΛΥ σύντομα οι λογιστές της τρόικας θα κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομία, όσο με την (ελληνική) νοοτροπία.

Η καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων









Τεκμηρίωση στα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Αρριανός, Δημοσθένης, Πολύβιος, Ισοκράτης).


Συντάκτης: Ελένη Μιχαλοπούλου, Νομικός


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Περί αυτονοήτων το παρόν σημείωμα. Επειδή, όμως, ο λόγος γίνεται όλο και πιο συχνά για τα αυτονόητα, είναι, ίσως, χρήσιμο, να εντρυφήσει κάποιος -για λίγο- σε αυτά. Μια πρόσφατη, για την καταγωγή του Αλέξανδρου και των Μακεδόνων, μελέτη μου στο έργο μεγάλων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Αρριανός, Δημοσθένης, Ισοκράτης, Πολύβιος) οδήγησε στην τεκμηρίωση των γνωστών, κατά το μάλλον ή ήττον, επιχειρημάτων για το ζήτημα. Επειδή η σημειολογική αξία του ονόματος, ως λέξης, είναι σοβαρότερη υπόθεση από ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, -πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για όνομα ιστορικό, πολύ-σημαντικό και εριζόμενο, όπως αυτό της Μακεδονίας, αξίζει να ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά σε αυτά που καταγράφουν οι ιστορικοί της αρχαιότητας.