Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.2.11

Η 39η αποστολή του Discovery


Φεβρουάριος , 2011.

Το διαστημόπλοιο Discovery εκτοξεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου για την τελευταία αποστολή του στο διάστημα μετά από 25 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.
 Η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο της Φλόριντα των ΗΠΑ.
Η αποστολή αυτή είναι η 39η  και θα διαρκέσει 11 ημέρες, με προγραμματισμένη επιστροφή στις 7 Μαρτίου.
Από τη NASA δεν δόθηκαν, προς το παρόν, περισσότερες λεπτομέρειες για τον σκοπό της αποστολής αυτής.


Μ. Καντάφι: "Πολεμήστε για τη Λιβύη"



   Κάνοντας επίδειξη δύναμης ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς του.

    "Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό", είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το "πράσινο λάβαρο" είναι "άχρηστη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.

24.2.11

ΗΠΑ: «Παγκόσμιος τρομοκράτης» η «Σέχτα Επαναστατών»


Δόθηκε ειδικός χαρακτηρισμός από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.

Τον ειδικό χαρακτηρισμό του «παγκόσμιου τρομοκράτη» απέδωσε στη «Σέχτα Επαναστατών» η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την Εκτελεστική Εντολή 13224 και κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η ενέργεια αυτή θα συντελέσει στον έλεγχο της ροής οικονομικών πόρων προς την οργάνωση, καθώς μέσω αυτής θα δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δικαιοδοσία των ΗΠΑ στα οποία η «Σέχτα Επαναστατών» έχει συμφέρον, και θα απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές Αμερικανών με την οργάνωση αυτή.
«Ο σημερινός χαρακτηρισμός της Σέχτας Επαναστατών υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της αμερικάνικης κυβέρνησης για τρομοκρατικές ενέργειες από τρομοκρατικές ομάδες στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή επίσης αποδεικνύει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξαρθρώσει, ξεριζώσει και νικήσει την ομάδα αυτή» δήλωσε ο πρέσβης Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος είναι συντονιστής αντιτρομοκρατικού αγώνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κνωσός: Ελιές και αμπελόφυλλα σε πηγάδι της 3ης π.Χ. χιλιετίας


Κνωσός







Δύο κουκούτσια ελιάς και το αποτύπωμα ενός αμπελόφυλλου πάνω σε ωμή πλίνθο, ταπεινά ευρήματα αλλά με πολύ μεγάλη σημασία αφού εντοπίσθηκαν μέσα σε ένα πηγάδι της 3ης π. Χ. χιλιετίας στην Κνωσό μιλούν με τον τρόπο τους για τον οικισμό αυτής της εποχής και για δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα της, την ελιά και την άμπελο.
 Για τα ευρήματα αυτού του λεγόμενου «ανακτορικού πηγαδιού», βάθους 17, 2 μέτρων αλλά και από ανασκαφές τμήματος του οικισμού της Κνωσού θα μιλήσει την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ο καθηγητής κ. Gerald Cadogan με θέμα «Η Πρωτομινωική Κνωσός: μερικές νέες σκέψεις» στο σεμινάριο Μινωικής Αρχαιολογικής στην Αρχαιολογική Εταιρεία (ώρα 16.30).
-
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ | Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
-
Το πρώτο πηγάδι της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί στην Κνωσό είναι αυτό, στο οποίο υπάρχουν τρεις διακριτές, χρονικά, φάσεις απόθεσης. Από την παλαιότερη προέρχονται μεγάλες πρόχοι (αγγεία) με κτενιστή διακόσμηση. Στη συνέχεια όμως η κύρια απόθεση σε βάθος 10-11 μέτρων ήταν εξαιρετικά πλούσια: οψιανός, υψηλής ποιότητας μελανοστιλβωτές φιάλες και καρποδόχες με στιλβωτή διακόσμηση, γραπτές πρόχοι, πίθοι, κάδοι από άψητο πηλό και ένα μοναδικό όστρακο από πυξίδα (κουτί) με οπές ανάρτησης φτιασμένο από λεπτή γκρίζα κεραμική, η οποία πιθανότατα ήταν εισηγμένη από τη Μεσαρά. Επίσης τα κουκούτσια, το αμπελόφυλλο αλλά και πολλά οστά ζώων.
Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατασκευή του πηγαδιού, αφού όπως λέει ο κ. Cadogan « Αυτό το πηγάδι προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την Πρωτομινωική κοινότητα της Κνωσού καθώς αποτελεί μία μοναδική κατασκευή, που σχετίζεται με την δραστηριότητα ενός ραβδοσκόπου ή και ενός εξειδικευμένου τεχνίτη στη διάνοιξη πηγαδιώνενώδίνει στοιχεία και γιατην αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής μετά την κατασκευή του». Πολλά στοιχεία υπάρχουν εξάλλου για πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μέρος ή ολόκληρο τον οικισμό της Κνωσού αυτής της εποχής.
Οι ανασκαφές τέλος στο βόρειο τμήμα του «Βασιλικού Δρόμου» και στις «Πρώιμες Οικίες» βοηθoύν να συμπληρωθεί η εικόνα της εξέλιξης της Κνωσού κατά την 3η π.Χ. χιλιετία. Συγκεκριμένα ο οικισμός αυτής της εποχής είχε αξιοσημείωτη κοινωνική οργάνωση, είχε επεκταθεί προς βορρά και προς νότο, οικοδομήθηκαν σημαντικά κτίρια κάτω από τη Δυτική Αυλή, το βορειοδυτικό άνδηρο, ίσως τμήμα του πρώτου πραγματικά μνημειώδους οικοδομήματος (που μπορεί να ήταν το ανάκτορο) στην Κνωσό, πιθανόν το Υπόγειο και η Κρύπτη ενώάρχισε η κατασκευή των πρώτων δρόμων. «Ο μεγάλος άγνωστος παραμένουν όμως τα νεκροταφεία της Πρωτομινωικής Κνωσού» καταλήγει ο κ. Cadogan


Το Βήμα

Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου- Επιστολή προς Γερουλάνο


Προς κ. Παύλο Γερουλάνο Υπουργό Πολιτισμού

          Υπουργείο Πολιτισμού



Εξοχότατε κύριε Υπουργέ,

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε πως στον ιστορικό χώρο της Βεργίνας  μαθητές των Σκοπίων οι οποίοι επισκέπτονται την Βεργίνα «μαθαίνουν» και ξεναγούνται στον χώρο από εκπαιδευτικούς των Σκοπίων  και ΟΧΙ από Έλληνες ξεναγούς όπως προβλέπεται από τον Νόμο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της 13/7/2007, Α.Π.: 11601 εκπαιδευτικοί άνευ αμοιβής μπορούνε να κάνουν την ξενάγηση των μαθητών τους ΕΦ ΌΣΟΝ λάβουν την άδεια ξενάγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού!!!

Εάν αυτό αληθεύει το Υπουργείο Πολιτισμού φέρει βαρύτατη ευθύνη στη διαιώνιση διαστρέβλωσης και οικειοποίησης εκ μέρους των Σλάβων της Ελληνικής ιστορίας. Δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς που να πιστεύουμε πως οι εκπαιδευτικοί της γείτονας χώρας διδάσκουν πως η Μακεδονία είναι Ελληνική.
Επιπλέον διαιωνίζεται στη νεολαία των Σκοπίων η έχθρα προς την πατρίδα μας εφ’ όσον συνεχίζεται να εμπεδώνεται στη μαθητιώσα νεολαία πως η Μακεδονία «τους» είναι υπόδουλη.

23.2.11

Βελιγράδι: Ο Ρήγας Φεραίος και ο Πύργος Νεμπόισα


   



Αφιερωμένη στην προσωπικότητα, την εποχή, το έργο και την επιρροή του Ρήγα Φεραίου θα είναι η μόνιμη έκθεση, στον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι, που αναμένεται να εγκαινιαστεί μέχρι την Ανοιξη. 
Ο ιστορικός Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου μαρτύρησαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, θα αποδοθεί παράλληλα προς χρήση, μετά το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης του κτιρίου.

NASA : Νέος δορυφόρος για ανάλυση αερολυμάτων


Οι επιστήμονες της NASA ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες της νέας αποστολής
Φεβρουάριος 23, 2011.
Η NASA θέτει σε τροχιά έναν νέο δορυφόρο με διαφορετικό αντικείμενο από τους γνωστούς μέχρι τώρα που βρίσκονται σε τροχιά.
Ο δορυφόρος, που κόστισε 424 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει ως σκοπό την παρακολούθηση των πολύ λεπτών ενώσεων των στερεών καταλοίπων, των αερολυμάτων δηλαδή, που έχουν φθάσει στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας,  κυρίως,  από την ηφαιστειακή δραστηριότητα από πυρκαγιές δασών και καιόμενων εκτάσεων, των βιομηχανικών αερολυμάτων,  αλλά και από τα λύματα,  που προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.


Η εκτόξευση του δορυφόρου θα γίνει σήμερα τα ξημερώματα από την Vandenberg Air Force Base.
Η τροχιά του ερευνητικού δορυφόρου,  θα βρίσκεται σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων  και θα ενταχθεί στο στόλο των δορυφόρων συλλογής στοιχείων για το κλίμα και το περιβάλλον και όπως ανακοινώθηκε η ‘ζωή’ του θα  είναι μακρόβια.
Θεωρείται δορυφόρος ακριβείας, αφού θα έχει τη δυνατότητα μελέτης των λεπτών σωματιδίων,  τα οποία, ενδεχομένως, είναι λεπτότερα από μια τρίχα της κεφαλής.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα κατά πόσο τα σωματίδια αυτά, της ανώτερης ατμόσφαιρας, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα του πλανήτη.

22.2.11

Γρεβενά: Σκότωσαν και έφαγαν ...αρκούδα!

Το εορταστικό τραπέζι στήθηκε με κάθε επισημότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων σε σπίτι των Γρεβενών, με συνδαιτυμόνες ευυπόληπτους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, κατά πληροφορίες επιχειρηματίες και ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα.
Οι οικοδεσπότες ήταν υπερήφανοι για το κυρίως πιάτο του γεύματος: ψητή... αρκούδα! Τόσο πολύ, που φωτογράφισαν το θήραμά τους, τόσο πριν από την προετοιμασία όσο και κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, αλλά και του γεύματος, ενώ περίοπτη θέση θα καταλάμβανε το κεφάλι του άτυχου ζώου, ως «τρόπαιο» και τεκμήριο για όσους είχαν αμφιβολία για την προέλευση του «εκλεκτού» εδέσματος που θα κατανάλωναν.