Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.3.11

Βρετανός διπλωμάτης: «Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»



ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ, ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πρώην διπλωμάτης (1975-1981), ο Βρετανός λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γουίλιαμ Μάλινσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Πικρές Ελιές» -που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις της Εστίας- ανατρέχει στην ιστορία της Κύπρου και τις ποικίλες περιπέτειες που ο λαός τής μαρτυρικής Μεγαλονήσου βίωσε, ενώ στη συνέντευξή του στην «Ε» μιλά και για το σήμερα, το Αιγαίο, το Καστελόριζο, τα πετρέλαια, την ελληνοκυπριακή προσέγγιση με το Ισραήλ και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
-
Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (giannis@enet.gr )
-

Πρώην Βρετανός διπλωμάτης, ο Γουίλιαμ Μάλινσον καταγράφει στο βιβλίο του «Πικρές Ελιές» (εκδ. Εστία) μερικές πικρές αλήθειες για την Κύπρο


Από τη διπλωματία γιατί φύγατε;
«Ισως παραήμουν ευθύς χαρακτήρας για διπλωμάτης. Αν και ο σοβαρότερος λόγος ήταν η αίσθηση ότι η Βρετανία είχε πάψει πλέον να είναι ανεξάρτητη, συνεπώς, στο υπόλοιπο της καριέρας μου, δεν θα δούλευα για την πατρίδα μου αλλά για την Αμερική...».

Οι Αγορεύσεις των νομικών της Ελλάδας σχετικά με την Προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης II





 Ηλίας Κουσκουβέλης

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Σήμερα αργά το απόγευμα πέτυχα να συνδεθώ διαδικτυακά και να παρακολουθήσω εξ ολοκλήρου δύο πολύ καλές αγορεύσεις νομικών της χώρας μας.

Ο W. Michael Reisman, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Yale, ανέπτυξε ένα κύριο ζήτημα, καθαρά δικονομικό, το αν δηλαδή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει την αρμοδιότητα να δικάσει και να αποφασίσει για τη συγκεκριμένη διαφορά, δηλαδή την κατά τους Σκοπιανούς παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την παρεμπόδιση των Σκοπιανών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.  

25.3.11

Ελληνική Δημοτική Μουσική και Τραγούδια

Ακούστε και απολαύστε 14 υπέροχα δημοτικά τραγούδια. Τραγούδια που μας συνδέουν μέσω των πατεράδων=Βυζάντιο με τους παππούδες=Αρχαιότητα. Με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και της δημιουργίας του πρώτου Έθνους κράτους στην Ευρώπη συνέλεξα 14 τραγούδια που ταιριάζουν στην επέτειο.

για να ξεκινήσει πατήστε στο σημαδάκι στην μέση της εικόνας.



Από  : ΓΑΤΑΡΟΣ

24.3.11

Θεσσαλονίκη: Η «παρέλαση» των λουκέτων



Θεσσαλονίκη: "τρομακτική η αύξηση του ρυθμού κλεισίματος των επιχειρήσεων"




Κλείνουν η μία μετά την άλλη εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, με τα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα σε άλλοτε ζωντανούς εμπορικούς δρόμους.
Λουκέτα έχουν μπει στο 17% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ, στους δρόμους με έντονο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Κασσάνδρου και η Εγνατία, ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες και οι πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Αγίας Σοφίας, η Πρ. Κορομηλά, ακόμη και η Τσιμισκή.

«Aλισαβώ, Κυνηγώντας το Όνειρο»




Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου. Από αριστερά, ο κ. Χρήστος Φίφης, ο κ. Πλούταρχος Δεληγιάννης, ο συγγραφέας Στρατής Βακράς, ο μεταφραστής Κώστας Καλυμνιός και ο συμπρόεδρος του Φεστιβάλ Αντίποδες (στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παρουσίαση) Λεωνίδας Βλαχάκης

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας έγινε την Κυριακή, 13 Μαρτίου, η παρουσίαση της αγγλικής μετάφρασης του βιβλίου του Στρατή Βακρά: «Αλισαβώ, Κυνηγώντας το Όνειρο».
Στον χαιρετισμό του, ο Πλούταρχος Δεληγιάννης αναφέρθηκε στα κοινά βιώματα όλων των μεταναστών τα οποία βρίσκουν πρόσωπο στους ήρωες του βιβλίου.  Ο καθηγητής Χρήστος Φίφης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του βιβλίου για τον κανόνα της ελληνοαυστραιανής λογοτεχνίας.

Μακεδόνες Υφηλίου: Λυπούμαστε για τον Θεόδωρο Πάγκαλο



 Ανοιχτή Επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

                        Πρωθυπουργό Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου

                        Ελληνικό Κοινοβούλιο

                        Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


21 Μαρτίου 2011

Τα μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις άστοχες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η υπόθεση της υποκλοπής του ονόματός μας από τους βόρειους γείτονες για να στηρίξουν  την μεγάλη τους απάτη, ότι είναι Μακεδόνες, δεν είναι «γελοία» υπόθεση όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πάγκαλος στις δηλώσεις του, και αν τους «αφήσουμε να λέγονται όπως θέλουν» εμείς οι ίδιοι υπογράφουμε την ήττα μας σε ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα. Ιδιαίτερα δε τη στιγμή που οι Σκοπιανοί μας σέρνουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας τη χώρα μας για δήθεν παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, ενώ αυτοί έχουν παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας αμέτρητες φορές από τη στιγμή που την υπέγραψαν.

Στραμμένα στη Χάγη τα φώτα των Σκοπίων


23/03/2011

Εντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων για την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ, που εγκαλεί την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της απόφασης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για μη ένταξη της γειτονικής χώρας. 

Της Αγγελικής Σπανού

Τα σχετικά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα εστιάζουν σε επιχειρήματα που παρουσίασαν αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και εν συνεχεία μέλη της ομάδας της ΠΓΔΜ, οι κ. Φίλιπ Σαντς, Σον Μάρφι και Πιέρ Κλάιν, ως απάντηση στα επιχειρήματα που προβάλλει η Ελλάδα. 

23.3.11

ΟΗΕ: Ετοιμαστείτε για κύμα προσφύγων από τη Λιβύη



Στις προβλήτες του λιμανιού, σε δρόμους και σε κέντρα υποδοχής, η μικρή ιταλική νήσος Λαμπεντούζα φιλοξενεί Τυνήσιους μετανάστες σχεδόν ισάριθμους με τον πληθυσμό της - και δεν έχουν αρχίσει καν να καταφθάνουν οι Λίβυοι. Καθώς οι μάχες στη Λιβύη συνεχίζονται, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μεταναστευτικού ρεύματος από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. Ο βομβαρδισμός στόχων των δυνάμεων του Καντάφι συνεχίστηκε χθες για τέταρτη νύχτα, ενώ οι διαφωνίες ως προς τη διοίκηση της διεθνούς συμμαχίας παρέμεναν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εξασφάλισε αργά χθες τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον για την ανάγκη ανάληψης «καθοριστικού ρόλου» του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ρόλου που, ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστεί.

22.3.11

Μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ προσγειώθηκαν στη Λάρνακα

Στο παλαιό αεροδρόμιο μαζί με ένα μεταγωγικό C-17

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 4:06 μμ

Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 EDA της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (φωτ. αρχείου).
Λάρνακα: Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 EDA και ένα μεταγωγικό C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, βρίσκονται από το πρωί σταθμευμένα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου της Λάρνακας.

Μπάτε σκύλοι αλέστε, τα 5 θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ρημάζουν τα 5 θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο, που παραδόθηκε το 2008. Και κόστισε περί τα 25 εκατ. ευρώ. Στα 5 θεματικά πάρκα (Νερού, Ηχου, Μουσικής, Ρόδων και Μνήμης) η εργολαβία, που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των όποιων ζημιών, έχει λήξει, ενώ οι υπάρχοντες φύλακες δεν επαρκούν.
Πάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΠάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΕίναι και αρκετοί πολίτες που τα λεηλατούν.

Ο κάλπικος Μακεδονισμός του Β. Παπαγεωργόπουλου


Β. Παπαγεωργόπουλος: «Ο κ. Θ.Πάγκαλος υποσκάπτει με τις δηλώσεις του τα Εθνικά μας δίκαια»
--
--
Για το θέμα των δηλώσεων του κ.Θ. Πάγκαλου σχετικά με το όνομα των ΣΚΟΠΙΩΝ, ο κ.Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
«Σήμερα, την ημέρα δηλαδή που αρχίζει η εκδίκαση της προσφυγής των «Σκοπίων» εναντίον της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του ονόματος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλος δήλωσε σε μεγάλο κανάλι των Αθηνών ότι τα Σκόπια «Θα πρέπει να πάρουν όποια ονομασία θέλουν», κατ’ επέκταση δηλαδή να ονομασθούν ακόμη και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!...κλπ 

H συνέχεια εδώ:
και o κ. Παπαγεωργόπουλος τελείωσε ώς εξής:

Κανείς δεν μπορεί να υποσκάπτει με τις δηλώσεις του τα Εθνικά μας δίκαια, την κρίσιμα μάλιστα αυτή περίοδο για την Πατρίδα μας.»

Ωραία και καλά όσα μας λέει ο κ. πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ωραίο και το κάδρο με τον τουρκομπαρόκ Μεγαλέξανδρο στον τοίχο του γραφείου του. Στην πολιτική όμως δεν μετράει μόνον το τί λέει ο πολιτικός, αλλά και το ποιόν και η προϊστορία του πολιτικού. Δεν μου αρκεί να ακούω όσα θέλω να ακούσω, με ενδιαφέρει και ποιός τα λέει τα λόγια αυτά. Με το συμπάθιο δηλαδή, δεν έχω πρόβλημα να παραιτηθεί ο Πάγκαλος ή ο όποιος Πάγκαλος. Ποσώς με ενδιαφέρει.

21.3.11

Παμμακεδονική Ένωση: Ενημέρωση Βουλευτών


  
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Σας παρακαλούμε δείτε την μεταφρασμένη στην ελληνική επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και την Υπουργό Εξωτερικών κ. Κλίντον από την Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ:


14 Φεβρουαρίου 2011


To Vice-President Joe Biden

The White House

& Secretary of State Hillary Clinton

State Department of USA

Αγαπητέ κύριε Αντιπρόεδρε,

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,


Σας γράφουμε εκ μέρους όλων των μελών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές ενώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κ. Γκρουέφσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.΄

20.3.11

Some Interim Agreement violations by FYROM from 1995 till today


Australian Macedonian Advisory Council
20th March 2011
 
On Monday 21st March 2011 through to Wednesday 30th March 2011 the last public hearing process of the case between FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) and Greece will take place at the International Court of Justice (ICJ) in The Hague. The FYROM accuses Greece of breaching the terms of the Interim Agreement signed by the two countries under the auspices of the UN in 1995 (http://www.un.org/documents/ga/res/47/a47r225.htm). The procedure at the ICJ, can be divided into two parts:

The first round of talks begins on the 21st – 22nd March in which they will hear oral communications from FYROM and 24th – 25th March from Greece. The hearing will be completed in the second round of talks on the 28th March from FYROM and on the 30th March and from Greece. 

The documents submitted by the two states remain unpublished until the 21stMarch 2011. 
Provided below is photographic evidence of some of the continued violations of the Interim Accord of 1995 by official government bodies in FYROM:

FYROM President Ivanov hosting talks with the Vergina flag, which took place in his own office
 
 
 
- In official events like the anniversary of the death of Nikola Karev, the Sun of Vergina can be seen on a plaque in the background
 
 
  
- The now infamous photograph of the Prime Minister of FYROM, Nikola Gruevski placing a wreath in front of an irredentist map of a ‘United Macedonia’   
  
                                                                                                                      
 
-  The Vergina Sun present yet again at official government sponsored festivals as illustrated in the following photograph:
 
 
 
- The Foreign Minister of FYROM Antonio Milososki with his son waving the Vergina Flag at a FYROM basketball game
 
 
- The Former FYROM Foreign Minister
 
 
- The former Mayor of FYROM with the official FYROM basketball team
 
 
- Former and current members of the FYROM Government
 
 
- Official Ministry of Sports in FYROM
 
 
The photos viewed above are strong evidence on the continuous violation of the leadership in FYROM against the set conditions of Interim Agreement. These violations allow Greece to terminate the agreement at any time (which Greece has not out of good faith), as the agreement clearly states abstinence from all forms of propaganda and requires on-going negotiations on the naming dispute. Quite clearly, violations as shown above taint FYROM’s attempt to be seen as a progressive, mature country that is ready for EU and NATO accession. 
 

 Source : http://macedonian.com.au/News/interim_agreement_violations_by_fyrom_from_1995_till_today_/

Ελληνική συμμετοχή στη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη


Τέσσερα F-16, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου τύπου ERIEYE, μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, αναμενεται να διαθέσει η Αθήνα στην περίπτωση στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη καθορίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη, του ΑΓΕΕΘΑ πτεράρχου Ι. Γιάγκου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Ζέππου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα η χώρα μας σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Διάθεση τεσσάρων ελληνικών F-16


Σημαντική αναμένεται να είναι η συνδρομή της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.