Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.1.17

334 π.Χ. η Πριήνη τιμά τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο



Η επιγραφή με την τιμητική διάκριση της πόλης Πριήνης προς τον Αντίγονο το Μονόφθαλμο. Βρέθηκε στην τοποθεσία της αρχέγονης πόλης.  Χρονολογείται περί το 334  π.Χ.  είναι μαρμάρινη  σε ιωνική γραφή.

Η επιγραφή αποδιδόμενη στη νέα ελληνική: 

«Το Συμβούλιο και ο Λαός, τη δεύτερη μέρα του μήνα Μεταγειτνιώνα, όταν έγινε η κύρια Συνέλευση του Συμβουλίου, για την Αυτονομία της πόλης της Πριήνης, επί προεδρίας του Ιπποκράτη:

Στον Αντίγονο, υιό του Φιλίππου το Μακεδόνα που υπήρξε ευεργέτης και έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για το συμφέρον της πόλεως Πριήνης του απονέμεται ο τίτλος του προξένου και της ιθαγένειας [το προνόμιο της απόκτησης γης και  οικίας] με όλες τις απαλλαγές των φόρων σχετικά με την οικογένειά του, την ελευθερία των εισαγωγών και των εξαγωγών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, χωρίς (την υποχρέωση) επίσημης συμφωνίας και πρόσβασης  στους δικαστές και στους ανθρώπους της Πριήνης. Τα προνόμια αυτά είναι για αυτόν και τους επιγόνους του».

Ο Αντίγονος

Ο Αντίγονος ήταν ένας από τους στρατηγούς του Φιλίππου και στη συνέχεια επικεφαλής  των συμμαχικών δυνάμεων στην εκστρατεία   του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην πορεία του προς το Γόρδιο, το χειμώνα του 334/3, ο Αλέξανδρος τον έκανε σατράπη της Φρυγίας (Αρριανός «Ανάβασις» 1.29.3) και έγινε γνωστός, αργότερα ως  Βασιλιάς Αντίγονος ο Μονόφθαλμος (πιθανόν έχασε τον έναν οφθαλμό του σε μάχη)

Ο Αντίγονος δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στην Ανάβαση του Αρριανού, αν και έπαιξε σαφώς ένα χρήσιμο ρόλο στη διατήρηση των γραμμών του Αλεξάνδρου με τις ανοικτές επιθέσεις εναντίον των Περσών.

Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο ισχυρούς «Διαδόχους» μαζί με το γιο του, το Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Πέθανε πολεμώντας το 301 π.Χ., στη μάχη της Ιψού.

(Πριήνη: Αρχαία ελληνική πόλη χτισμένη στα παράλια της Μ. Ασίας. Ιδρύθηκε από τον Αίσυπο, γιο του Μηλέα και εγγονό του Κόδρου περί την 1η χιλιετία π.Χ.)