Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.1.17

Το ανάκτορο και οι θησαυροί των Οδρυσών Θρακών


Μέρος των ανακτόρων των Θρακών βασιλέων
Ιούνιος 12, 2011
Το βουλγαρικό Ιστορικό Εθνικό Μουσείο αρχίζει μια αρχαιολογική αλπική αποστολή, τη μεγαλύτερη που έχει προγραμματίσει μέχρι σήμερα, προκειμένου να ανασκάψει την κατοικία των ηγεμόνων του Βασιλείου των Οδρυσών, της πιο ισχυρής φυλής της αρχαίας Θράκης.
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τη μοναδική κατοικία των Θρακών βασιλέων τον Ιούλιο του 2010, σε μια θέση την οποία είχαν εντοπίσει από το 2005.
Το βασιλικό ανάκτορο βρίσκεται στην τοποθεσία Κόζι Γραμάδι, στο  όρος Σρέντνα Γκόρα, στο χωριό Στάροσελ, κοντά στο θέρετρο της πόλης Χισσάρ, στην κεντρική Βουλγαρία, σε υψόμετρο 200 μέτρων  από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Δρ Ιβάν Χρίστοφ, ξεκίνησε αρχές Ιουνίου 2011 και θα ανασκάψει την οχυρωμένη κατοικία των Θρακών βασιλέων της Κόζι Γραμάδι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του μουσείου της Εθνικής Ιστορίας της Βουλγαρίας, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ.
Ο Δρ Χρίστο Ποπόφ από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η Δρ Ντανιέλα Στογιάνοβα από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας « Αγίου Κλήμεντος της Οχρίδας» και ο καθηγητής Βαλετίν Τοντόροφ από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών, θα λάβουν  επίσης μέρος στην αποστολή αυτή, ως σύμβουλοι.
Η αρχαιολογική ομάδα θα έχει την σπάνια ευκαιρία να μελετήσει το εσωτερικό της κατοικίας των θρακών βασιλέων, η οποία είναι η μόνη που ανακαλύφθηκε και η οποία χτίστηκε σύμφωνα με τον κανόνα του Οδρυσού Βασιλιά Τέρες ΙΙ  (351 π.Χ – 341 π.Χ.).
Οι αρχαιολόγοι θα δημιουργήσουν μια κατασκήνωση 15 χλμ βορειοδυτικά του χωριού Στάροσελ, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τις εξερευνήσεις τους.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο επισημαίνει ότι οι ανακαλύψεις του τόπου κατοικίας των Θρακών βασιλέων αποκάλυψαν μια συμβίωση μεταξύ των τοπικών θρακικών παραδόσεων και της επιρροής που είχαν από την αρχαία Ελλάδα, τόσο στα οχυρωματικά έργα, την αρχιτεκτονική, όσο και στα εργαλεία και τα οικιακά σκεύη τα οποία χρησιμοποιούσαν, στις αρχές της ελληνιστικής εποχής ( 323-30 π.Χ.)
Το περασμένο καλοκαίρι ο Δρ Ιβάν Χρίστοφ, εξήγησε ότι η κατοικία των Οδρυσών βασιλέων είναι ένα μνημείο ασυναγώνιστο στο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ότι δεν υπάρχει άλλο φρούριο-ιερό, που να χρονολογείται από τον 4ο -5ο αιώνα π.Χ. και να είναι τόσο καλά διατηρημένο.
Μέρος της λιθοδομής των ανακτόρων - από τις ανασκαφές του 2010

Οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ονομάζουν το θρακικό κάστρο ως «βουλγαρικό Μάτσου Πίτσου» λόγω των ομοιοτήτων στην οργάνωση των δύο αρχαίων πόλεων.
Η κατασκευή του βασιλικού συγκροτήματος πιστεύεται ότι έχει αρχίσει από την εποχή που βασίλευε ο Κότυς (384-359 π.Χ.).
Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Χρίστοφ, αποκάλυψε τα ερείπια του παλατιού των Οδρυσών βασιλέων  Αμάτοκου ΙΙ (359- 351 π.Χ.) και Τήρη ΙΙ ( 351- 342 π.Χ.)
Ο δεύτερος είναι ο τελευταίος Θράξ Βασιλιάς που πολέμησε με τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας (359- 336 π.Χ.).
 «Ο Φίλιππος ο Β’  της Μακεδονίας κατά πάσα πιθανότητα είχε επισκεφθεί το φρούριο αυτό. Σε αυτό αναφέρεται ο Δημοσθένης ότι πέρασε 11 εφιαλτικούς μήνες μέχρι το χειμώνα του 342 π.Χ. πολεμώντας κατά των Θρακών που έμεναν στα βουνά», εξηγεί ο Δρ Χριστόφ.
Το φρούριο- κατοικία των Θρακών βασιλέων βρίσκεται σε ένα χώρο 4 στρεμμάτων που δεν απέχει πολύ από το χωριό Στάροσελ, η περιοχή του οποίου είναι γεμάτη από τάφους των αρχαίων ηγεμόνων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των πρόσφατα αποκαλυφθέντων τάφων και του φρουρίου είναι σαφείς.
«Αυτό είναι το ιερό βουνό των Θρακών. Έχουμε διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα φρούριο, ένα ιερό, ένα βωμό για θυσία. Για αυτό γίνεται σύγκριση με την αρχαία πόλη των Ίνκας Μάτσυ Πίτσου», είπε ο Δρ Χρίστοφ.
Το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα του είχε ανασκάψει δύο από τους πύργους της ακρόπολης, οι οποίοι έχουν ύψος 2 μέτρων.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ο θησαυρός των Οδρυσών εκλάπη από τον Φίλιππο τον Β’.
Το Βασίλειο των Οδρυσών ήταν μια ένωση θρακικών φυλών και άκμασε από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.
Τα τελευταία θρακικά βασίλεια κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους το 46 π.Χ. Ο πιο διάσημος Θράκας στην ανθρώπινη ιστορία είναι ο Σπάρτακος, ο άνθρωπος που οδήγησε την εξέγερση των μονομάχων στη Ρώμη, το 73-71 π.Χ.