Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.8.09

Γιατί η Ρωσία Φοβάται τον 300 ετών Ουκρανό Ήρωα;




Ο λόρδος Βύρων, ο Πούσκιν, και ο Βίκτορ Ουγκώ έγραψαν ποιήματα για αυτόν. Ο Λίστ δημιούργησε μια μουσική σύνθεση προς τιμή του, ο Τσαϊκόφσκι αφιέρωσε μια όπερα για αυτόν και ο Γκερίκoλτ τον ζωγράφισε γυμνό δεμένο σε ένα άλογο.
Για αιώνες ήταν ένας ιστορικό υπέρλαμπρο αστέρι—μια παιδική ζωγραφιά της ρομαντικής εποχής.
Το όνομά του ήταν Ιβάν Ματζέρα, ένας Ουκρανός Κοζάκος οπλαρχηγός που συμμάχησε με τον Κάρολο τον ΧΙΙ εναντίον του Τσάρου Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας στη μάχη του Πολτάβα, που αυτήν ακριβώς την εβδομάδα συμπληρώνονται 300 χρόνια.
Αυτό το ατρόμητο παλικάρι που ενώ έχει θέση σε μια ρομαντική εποχή και για άλλη μια φορά έλκει την προσοχή εντούτοις αποτελεί σοβαρό ζήτημα ιστορικής διαφωνίας μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στα μάτια του ρωσικού κράτους και των προπαγανδιστών του, Ο Ματζέπα (Mazepa) χαρακτηρίζεται ιστορικά ως εθνικός εχθρός πρώτου μεγέθους ένα εξωμότης που πρόδωσε το Μέγα Πέτρο, τον ορθόδοξο χριστιανισμό και την ενότητα των σλαβικών λαών.



Φώτο: 'Η Μάχη της Πολτάβα', έργο του ζωγράφου Ντενίς Μαρτένς του νεότερου, στα 1726.



Οι περισσότεροι Ρώσοι ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει τον Ματζέπα ως προδότη. Η Ρωσική Εκκλησία ακολουθώντας την πολιτική του Μεγάλου Πέτρου τον είχε αναθεματίσει και τον δυσφημεί ακόμα και σήμερα στις ετήσιες δεήσεις της Πολτάβα.
Πολλοί, επίσης, ουκρανικοί ιστορικοί θεωρούν τον Ματζέπα ως ένα τιμημένο αγωνιστή για την αποκατάσταση του Ουκρανικού κράτους.
Ο Πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο εξυμνεί τον Ματζέπα ως τον ηρωικό πρόδρομο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

UNIAN

Απόδοση: Γιώργος Εχέδωρος