Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.10.09

Ο νέος πύραυλος Ares I της NASA

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 έναν νέο πύραυλο, που μεταφέρει τις ελπίδες για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη, παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου.
“Είναι μια πρώτη ευκαιρία για τη δοκιμή και την έγκριση των χαρακτηριστικών πτήσης, του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων εδάφους που αφορούν τον Ares”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία το 2010, ενώ ο νέος πύραυλος Ares και η κάψουλα Orion, που θα τοποθετείται στην κορυφή του, δεν θα είναι έτοιμα για επανδρωμένες πτήσεις πριν από το 2015 το νωρίτερο. Όμως το πρόγραμμα “Αστερισμός” της NASA για την ανάπτυξη του Ares και του Orion έχει συναντήσει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και ενδέχεται να ακυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Η επιτροπή, στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα ανέθεσε να εξετάσει το πρόγραμμα, προειδοποίησε ότι προϋπολογισμός της NASA δεν επαρκεί για την υλοποίηση του προγράμματος και η υπηρεσία θα ήταν προτιμότερο να παρακάμψει την επιστροφή στη Σελήνη και να βάλει ως στόχο κάποιον αστεροειδή ή τα φεγγάρια του Αρη.

Θα μπορούσε επίσης να ακυρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων Ares και να διαλέξει άλλο πύραυλο. Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της επιτροπής πρώην πρόεδρος της Lockheed Martin Νόρμαν Ογκουστίν εστίασε στους προορισμούς που θα έπρεπε να βάλει ως στόχο η NASA, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές σε κάποιον αστεροειδή ή στους δορυφόρους του Κρόνου, Φόβο και Δείμο, σε λιγότερο χρόνο από τα 15 χρόνια που θα χρειαζόταν για να επιστρέψει στη Σελήνη.

Το φεγγάρι θα γινόταν γύρω στο 2024 ο βασικός ενδιάμεσος σταθμός για την πρώτη αποστολή στον Αρη, στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε αποφασίσει το 2004 η κυβέρνηση Μπους.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναχώρηση μιας αποστολής από τη Σελήνη για την επιστροφή στη Γη θα απαιτούσε πολλά καύσιμα, λόγω της υψηλής βαρύτητας του φεγγαριού, καθιστώντας το εγχείρημα υπερβολικά ακριβό.


--

Σχετική αναφορά για τον περιορισμό των διαστημικών δαπανών από την κυβέρνηση Ομπάμα έχουμε δημοσιεύσει σχετικά "Μαύρα μαντάτα για τη ΝΑΣΑ"