Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.10.09

Γ. Παπανδρέου προς Ν. Γκρούεφσκι:υπάρχει "κόκκινη γραμμή" για την ονομασία

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι χθες στις Βρυξέλλες

Κείμενο: ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. 30 Οκτ 2009
Αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ο δρόμος της πΓΔΜ προς την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός, σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει στην «κόκκινη γραμμή» της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η χθεσινή συνάντηση δημιούργησε την εντύπωση ότι ξεκινά μια διαδικασία παράλληλης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση της Αθήνας να θέτει χρονοδιαγράμματα (το 2014 ως έτος ένταξης), διπλωματικές πηγές έσπευσαν να τονίσουν ότι «η διαδικασία παραμένει εντός πλαισίου ΟΗΕ» και ότι «δεν τίθεται ζήτημα απευθείας διαπραγμάτευσης» . Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών είναι πολλά και ότι, υπό αυτήν την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Στο πνεύμα αυτό σημειώθηκε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ενώ οι ίδιες διπλωματικές πηγές συμπλήρωναν ότι αυτό το πνεύμα θα πρέπει να κυριαρχήσει προκειμένου να μην υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις τον Δεκέμβριο», όταν συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση δέσποζε στο πρόγραμμα του έλληνα Πρωθυπουργού και παρά τον άτυπο χαρακτήρα της και τη σύντομη διάρκειά της (περί τα 20 λεπτά) προσέφερε την ευκαιρία για μία πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός περιορίστηκε μετά τη σύντομη συνομιλία να δηλώσει ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις.
Η άτυπη συνάντηση προγραμματίστηκε ένα βράδυ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στη Στοκχόλμη, όπου μίλησε στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας. Ο κ. Γκρούεφσκι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη και του ευχήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, καλή επιτυχία στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης και με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου προτάθηκε να γίνει μία «άτυπη» συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η συνάντηση αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για τη γνωριμία των δύο πρωθυπουργών και την «αλλαγή σελίδας» στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημάνθηκε χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα ευελπιστεί και θα επιδιώξει να διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, ακολουθώντας επιθετική πολιτική, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Στο ίδιο πλαίσιο, η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες συνδυάστηκε με μια προσπάθεια να τονιστεί ότι η νέα διπλωματική τακτική της Αθήνας χαρακτηρίζεται από «ανοιχτόμυαλη» προσέγγιση και ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει η ελληνική κυβέρνηση και την πρόταση για ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ το 2014, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο σημειώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι, ότι δεν έγινε καμία περαιτέρω συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ενώ όλες οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας είχε σημειώσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την προηγούμενη Δευτέρα, ότι θέση της Ελλάδας παραμένει πως μοναδική διέξοδος της πΓΔΜ προς την ενταξιακή πορεία είναι η συμφωνία σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, ενώ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος από την Αυστραλία είχε μιλήσει για «Μακεδόνες στο Αιγαίο». «Δεν θα μπούμε σε οποιονδήποτε διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι, με τα Σκόπια, για ανύπαρκτα θέματα» είχε δηλώσει ο κ. Δρούτσας