Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.11.09

Οι ελληνικές τοιχογραφίες της Λυκίας

Οι αξιόλογες τοιχογραφίες απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές σε πολλές αίθουσες, στις πτέρυγες, στο νάρθηκα, στην αίθουσα ταφής και σε παρεκκλήσια.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ τελετή στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα (Ντέμρε) της Λυκίας, στην Τουρκία, παρουσιάσθηκαν, για πρώτη φορά, στο κοινό, οι τοιχογραφίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, που μόλις αποκαταστάθηκαν.
Η εκκλησία και ο περιβάλλων χώρος της χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας το 1982 και συμπεριελήφθησαν στον προσωρινό κατάλογο των Αρχαιολογικών Χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου σώζεται σήμερα ως βασιλική μετά τρούλου της Μέσης Βυζαντινής περιόδου και θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας.
Είναι κεφαλαιώδους σημασίας αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό μνημείο και πήρε το όνομά του από τον Αγιο Νικόλαο, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μύρων κατά τον 4ο αιώνα και απέκτησε μεγάλη φήμη για τα θαύματα που έκανε, κυρίως υπερασπιζόμενος απλούς και αδύναμους ανθρώπους.
Την περίοδο από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα, η λατρεία του ξεπέρασε τα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε κυρίως από την Ανατολική Εκκλησία.
Σε κατοπινούς αιώνες, τιμήθηκε επίσης ιδιαίτερα από τη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή. Η Βασιλική του Αγίου, με τη σημερινή της μορφή, κτίστηκε το 520 μ.Χ. στα θεμέλια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Αγιος ως επίσκοπος.
Η σημασία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αξιόλογες τοιχογραφίες που απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές σε πολλές αίθουσες, στις πτέρυγες, στο νάρθηκα, στην αίθουσα ταφής και σε παρεκκλήσια.
Το έργο έχει υποστηριχθεί και από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (2003-2004).