Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.12.09

Μακάρι να είχαν δίκιο οι αρνητές


Τι ωραία που ήταν τα παλιά τα χρόνια, όταν καίγαμε όποια πηγή ενέργειας θέλαμε, χωρίς να ασχολούμαστε με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον!
Τα μηνύματα από τον σημερινό κόσμο είναι πολύ πιο απαισιόδοξα: λιώνουν παγετώνες στην Αρκτική, πόλεις ολόκληρες κινδυνεύουν να βυθιστούν στο νερό, άγριοι πόλεμοι προαναγγέλλονται για το νερό και τη γη που έχουν απομείνει. Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι οι αναλύσεις εκείνων που αρνούνται τη σοβαρότητα της κατάστασης: διαβάζεις τα επιχειρήματά τους και αισθάνεσαι ότι ο εφιάλτης έχει φύγει, τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει, ο κόσμος μπορεί να μείνει ως έχει
.


Μόνο που τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Και βρίσκονται μπροστά μας, αυστηρά κι αμετακίνητα. Ο άνθρωπος αυξάνει συνεχώς την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει στο περιβάλλον. Τα αέρια αυτά απορροφούν θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο πλανήτης έχει γίνει θερμότερος την τελευταία δεκαετία.
Παρά ταύτα, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύει τους αρνητές.
Η άρνηση είναι βεβαίως ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο, σημειώνει ο Johann Hari στο σημερινό φύλλο της Independent. Τα στοιχεία που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη αντιτίθενται στα ένστικτά μας. Μα είναι δυνατόν άμα καις ένα άχρωμο και άοσμο καύσιμο στην Ευρώπη να προκαλείς τήξη των πάγων στην Αρκτική, ξηρασία στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες και άνοδο της στάθμης των υδάτων στο Μπανγκλαντές;

Ζώντας κανονικά τη ζωούλα μας, κάνοντας όλα εκείνα τα πράγματα που συνηθίσαμε να κάνουμε, είναι δυνατόν να καταστήσουμε ακατοίκητες μεγάλες ζώνες του πλανήτη;
Οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για να μας πείσουν να παραμείνουμε όπως είμαστε, αφού η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλού άνθρακα θα κάνει τα κέρδη τους να μειωθούν δραστικά. Η βασική επιστημονική θεωρία, όμως, δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο θερμός γίνεται ο πλανήτης. Κάθε χρονιά μετά το 1917 ήταν θερμότερη από το 1917. Κάθε χρονιά μετά το 1956 ήταν θερμότερη από το 1956. Κάθε χρονιά μετά το 1992 ήταν θερμότερη από το 1992. Και ούτω καθεξής. Αν αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη θέρμανση του πλανήτη. Πολλές περιοχές του κόσμου θα ξεραθούν ή θα πλημμυρίσουν ή θα καούν.
Μα δεν είναι αλήθεια ότι κάποια από τα e-mails του Πανεπιστημίου της East Anglia έδειξαν πως ορισμένοι επιστήμονες αλλοίωσαν τα στοιχεία που είχαν προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόβλημα χειρότερο απ' ό,τι είναι;

Ισως να είναι έτσι, ίσως και όχι.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει τρομερές συνέπειες, μπορεί ένας ή δύο να είναι τσαρλατάνοι. Οι μεγαλύτεροι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν επαληθεύσει τις ενδείξεις ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πραγματικό, και επικίνδυνο. Ανάμεσά τους, το Ινστιτούτο Goddard Διαστημικών Σπουδών της Nasa, η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές, η Academie des Sciences, η Ινδική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, η Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας, η Academia Brasileira de Ciencias, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών κλπ, κλπ.
Ολοι αυτοί δεν έχουν χρησιμοποιήσει μια μέθοδο για να μελετήσουν τα στοιχεία.
Εχουν χρησιμοποιήσει μετρήσεις των δορυφόρων, έχουν μετρήσει τη στάθμη των θαλασσών, έχουν αναλύσει την τήξη των πάγων.
Η επιθεώρηση Science ανέλυσε 928 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποιούν τις λέξεις «κλιματική αλλαγή» και διαπίστωσε ότι όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι κλιματολόγοι δεν έχουν καμιά αμφιβολία.
Υπάρχουν μερικοί επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν χωρίς να έχουν κάνει οι ίδιοι μελέτες, αλλά το να απευθυνόμαστε σ' αυτούς για να μάθουμε πώς λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σαν να απευθυνόμαστε σ' έναν οδοντίατρο και να του ζητάμε να κοιτάξει τα αυτιά μας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR,The Independent, AΠΕ-ΜΠΕ