Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.12.09

Ώρα στη ώρα περιμένουν τη μεγάλη έκρηξη…

Εβδομάδες χύνεται η λάβα στις πλαγιές του όρους Μαγιόν, στις Φιλιππίνες

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες στις τελευταίες ώρες παρουσιάζει φαινόμενα που συνήθως προηγούνται μια μεγάλης έκρηξης.
Η λάβα η οποία χύνονταν τις προηγούμενες εβδομάδες ξαφνικά σταμάτησε. Ο ηφαιστειολόγος Έντ Λακουέρτα που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ηφαιστειακής ομάδας που καθορίστηκε από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, δήλωσε πως το φαινόμενο προμηνύει την επερχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου. « Η εκπομπή αερίων από τη ρωγμή του όρους, και στάχτης είναι δηλωτική της επερχόμενης ισχυρής έκρηξης».

“Το ηφαίστειο παρουσιάζει μια διόγκωση ως προς την εκροή των αερίων και του καπνού που δεν θα μπορούσε να πει κανείς πως η έντασή του έχει μειωθεί» δήλωσε ο Λακουέρτα σε ραφιοφωνική εκπομπή και επεσήμανε πως οι ενδείξεις αυτές συνήθως προηγούνται της μεγάλης έκρηξης.
Η περιοχή προς το παρόν ταράσσεται από ηφαιστειακούς σεισμούς.Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων παρακολουθούσε από καιρό τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ηφαιστείου και το είχε χαρακτηρίσει ως επικινδυνότητα στο βαθμό τέσσερα, με μέγιστο βαθμό το πέντε.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ανθρώπους της περιοχής να παραμείνουν μακριά από τα κανάλια των ποταμών που εκπηγάζουν από το βουνό Μαγιόν και να μην πίνουν από τα ύδατα αυτά. Μάλιστα, βοήθησε 47.000 κατοίκους της γύρω περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου και κατέλυσαν σε καταυλισμούς, ως επί το πλείστον, σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Παρά τις προειδοποιήσεις, όμως, της κυβέρνησης υπήρξαν άτομα που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το ηφαίστειο βρίσκεται σε υψόμετρο 2460 μέτρων και παρουσιάζει έναν αξιοθαύμαστο τέλειο κωνικό σχήμα.
Είναι χρονικά καταγεγραμμένες 48 εκρήξεις. Στην πιο ισχυρή το 1814 κάηκαν από τη λάβα πάνω από 1.200 άτομα και μια ολόκληρη πόλη η Κασγκσάβα σκεπάστηκε κυριολεκτικά από τη λάβα του Μαγιόν.