Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.2.10

"Κακή προϋπόθεση οι κόκκινες γραμμές"

Τελευταία Ενημέρωση: 23.02.2010


____________
Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ ενόψει της επίσκεψης Νίμιτς στα Σκόπια την Τετάρτη και στην Αθήνα την Παρασκευή.

Της Αγγελικής Σπανού

Σύσκεψη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε χθες στην ΠΓΔΜ ενόψει της επίσκεψης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια την Τετάρτη και στην Αθήνα την Παρασκευή.

Ο ομογενής γερμανός ευρωβουλευτής και συμπροεδρεύων της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - ΠΓΔΜ Γ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Kanal5 επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, κατά τις οποίες γίνεται αποδεκτό από τα Σκόπια σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται αποδεκτή η χρήση έναντι όλων.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι φέρεται να υποστήριξε το όνομα “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν πρόκειται να αποδεχθεί σύνθετο όνομα στο οποίο ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα αποτελεί πρόθεμα ή επίθεμα, γιατί θα υπάρχει ο κίνδυνος να εκπέσει στη χρήση.
Ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε συγκεκριμένα: “Η εντύπωση που μου έχει δοθεί είναι ότι η πολιτική ελίτ (της ΠΓΔΜ) έχει σκεφθεί πώς θα εφαρμόσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα. Το θέμα του εύρους χρήσης του νέου ονόματος -που θα ισχύει έναντι όλων- είναι πολύ πολύπλοκο. Περισσότερο ίσως από αυτό του γεωγραφικού προσδιορισμού. Νομίζω πως πρέπει να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση, να υπάρξει σαφής χρήση της ονομασίας. Εάν αυτή ισχύει έναντι όλων, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί μετά τις διαπραγματεύσεις”. Η τελευταία του φράση, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, “φωτογραφίζει” πρόταση για τεμαχισμό της διαδικασίας (συμφωνία πρώτα στο όνομα και στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για όλα τα υπόλοιπα).
Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζημαρκάκης εξήρε τη στάση του Ν. Γκρούεφσκι, λέγοντας: “Μας έδωσε την εντύπωση πως είναι προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης και αυτό είναι κάτι το καινούργιο. Νομίζω πως τώρα έχει σαφή εικόνα του τι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και ξέρει πως έχει μερικές εβδομάδες περιθώριο. Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ ήδη ασκούν πιέσεις στην όλη διαδικασία, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι μας έδωσε την εντύπωση πως όχι μόνο νιώθει τις πιέσεις που ασκούνται, αλλά και ότι έχει την κατάλληλη απάντηση. Παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες, αλλά θεωρώ ότι απλά είναι δίκαιο ο ίδιος να τις μεταφέρει στον λαό του”.

Καλά λόγια και για τον Γ. Παπανδρέου
Ο ομογενής γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση του αδιεξόδου στο σκοπιανό, μίλησε θετικά και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου, σημειώνοντας: “Η νέα ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τους τόνους και το κλίμα. Νομίζω πως οι κόκκινες γραμμές πάντοτε και σε όλες τις διαπραγματεύσεις είναι μια κακή προϋπόθεση και οι κόκκινες γραμμές δεν χρησιμοποιούνται μόνον από την Αθήνα αλλά και από τα Σκόπια. Νομίζω πως αυτό που δεν βλέπουν οι δύο πλευρές είναι ότι η υπέρβαση του ζητήματος θα αποτελέσει μια κατάσταση, όπου δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Αυτήν τη στιγμή επικρατεί η βαλκανική νοοτροπία του εάν εγώ λάβω κάτι, τότε ο άλλος πρέπει να χάσει”.
Ως προς το ζήτημα της ταυτότητας, επικαλέστηκε το παράδειγμα “των ατόμων στη Φιλανδία που ομιλούν τη σουηδική γλώσσα, οι οποίοι έχουν ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι η γλώσσα τους διαφέρει από εκείνη της χώρας όπου ανήκουν. Νομίζω πως η χώρα σας αξίζει να αντιμετωπιστεί με έναν ελεύθερο ευρωπαϊκό τρόπο. Αυτό δεν συνέβη και ακόμη νιώθουμε τα λάθη εκείνης της εποχής”.
Και κατέληξε με ένα μήνυμα προς την Αθήνα: “Ή τώρα ή ποτέ”.


Σαμαράς: Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό. “Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διέρχονται ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πορεία των συνομιλιών ενώ είχε συναντήσεις και εκπροσώπους της πολιτικής ζωής της μεγαλονήσου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι “απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Ο κ. Σαμαράς διέψευσε ότι υπάρχει στον προγραμματισμό του συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό και επισήμανε: “Μπορέσαμε και εμείς και συμβάλαμε, με συγκεκριμένες απόψεις, θέσεις και παρατηρήσεις. Είναι χρήσιμο να ερχόμαστε σε επαφή με όλη την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου, προκειμένου να έχουμε και γνώση, αλλά να δίνουμε και τη δική μας γνώμη για όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ακουμπάνε τη φλέβα του προβλήματος για τον ελληνισμό, που σήμερα είναι το μαρτύριο που περνάει η Μεγαλόνησος”.